Прескочи до съдържание

Голяма латиноамериканска обиколка


Meidj

Препоръчани мнения

Приемаме, че сме кацнали, да речем, в Лима. Как мислите, колко време и колко пари (без самолетните билети) ще са необходими за една скрооооомна латиноамериканска обиколка при следните критерии:

 

- Пътува се само сухоземно (примерно в ритъм 2-3 дни на дадено място, после сухоземен преход от 8-12 часа до друго подобно място и т.н.). 

- Спи се евтино (но не в някакви мизерни хостели с 4+ в стая). 

- Храна - месТна (категорично никакви макдоналдци и друга боклучава храна, която принципно се води най-евтината опция за пълнене на търбуха).

- Други разходи (?) 

 

Първи примерен маршрут: Перу (Лима, Мачу Пикчу и другите основни забележителности) - Чили (Сантяго, Пунта Аренас) - Аржентина (Ушуая; Патагония; Буенос Айрес) - Уругвай (Монтевидео) - евентуално Парагвай или част от Бразилия - Боливия - Перу (Лима). 

 

Втори примерен маршрут: Перу - Еквадор - Колумбия - Централна Америка - Гватемала - Мексико. 

 

И как мислите - добра идея ли е да се правят подобни екскурзии по време на тяхната зима (наш юли-август)?  За най-южните части съм чел, че си е бая студ по това време на годината, но как е примерно на ширините на Буенос Айерс и Сантяго?

 

:)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

С това време вече няма нищо сигурно.Тази година в Аржентина са рекордни жеги,които могат да бъдат последвани от рекордни студове през тяхната зима.Относно бюджета ще ти е нужно толкова колкото можеш да си позволиш.  :) Аз си бях замислил подобен маршрут обаче в Азия(Бирма-Камбоджа-Лаос-Малайзия-Индонезия-Сингапур) и смятах да го направя с бюджет 5000 лв.Мисля,че това ти е границата минимум,а ще ти е нужно около месец най-малко.Ще следя с интерес развитието на темата.Ако направиш това пътуване ще е супер.После ще имаш толкова материал за споделяне.  :)

Връзка към коментар

Имай предвид, че дори и лятото по високите Анди и в Патагония може да бъде много студено, примерно нощем. Зимата в Патагония много неща (паркове, хотели) са затворени. Виждал съм снимки и е много красиво през зимата, но си трябва екипировка и планиране, да се види какво е отворено. Да знаеш. че там духа постоянно много силен вятър. Буенос Айрес и Сантяго са си малко по-топли от нашата зима обикновено, там по-скоро напомня Средиземноморието. Перу е малко странно, защото дори и близо до екватора минава студено течение, там трябва да видиш точно как е.

Всъщност климата нещо съвсем се обърка напоследък, тук миналата година имаше голяма суша точно по време, когато нормално е дъждовния период, понякога вали градушка в Бело Оризонте, което не се е случвало никога до последните няколко години.

Точно разходи и примерни цени не мога да ти кажа, защото ги забравям, а и не съм пътувал последните 2 години. Чили (Патагония) е леко скъпо, там всичко освен месото се кара от север. Хотел в Пунта Аренас беше $70, добър, но не лукс. За парка Торес дел Пайне малко повече е най-евтиното, което може да се намери. Там специално може да се спи на палатка обаче (вероятно не зимата :O ), някои къмпинги са безплатни, някои не. Специално в Чили имаше такава врътка - ако плащаш хотела в кеш, в долари, ти опрощават ДДСто. Не знам още ли е в сила това. В Перу храната е евтина. Входа за Мачу Пикчу и пътя дотам са голямо обирджийство, но засега има задни вратички. 

Като време, примерно Южно Перу (Лима, Куско, Мачу Пикчу, Титикака, Арекипа, Наска) си е десетина дена без юркане. За Торес дел Пайне ти трябват 3-4 дена, но зависи какво правиш, там има много хубави маршрути за ходене и за повече време, спане на палатка или в хижа подобна на нашите. 

За Бразилия какво имаш предвид, тоя край който е близо до Боливия е Пантанал, там основно се гледат животни. Там от декември до май е наводнено и придвижването е трудно, после изсъхва, принципно си е топло дори зимата.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

И двата примерни маршрута са изключително дълги. За 2 месеца е почти невъзможно да се осъществят. Нормално е за около 3 месеца. Така, че трябва да се редуцират. Аз имам 4 южноамерикански обиколки, и всички са по 40 дни, като още не съм покрил Венецуела и Колумбия (планирам 5-та обиколка за 40 дни там , както и шеста - Мексико,Белиз,Гватемала - също 40 дни. Това ми е любимото число за далечни дестинации...

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Aaа, в Рио Гранде до Сул не съм бил. Там основно са гаучоси, има яки скари. Другата основна забележителност са нац. парк Aparados da Serra и Serra Geral, с планини и каньони (поне за мен де). Има градчета на немски и италиански имигранти със съответната кухня, архитектура и атмосфера, но надали са интересни на европеец.
Зимата по планините може да има и сняг няколко дни.

Редактирано от neuromancer
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз също ще следя темата с интерес.

Добре ще е като за начало, някой вещ да сподели съвсем основни параметри - примерно какъв стандарт да очакваме, в сравнение с този у нас.

Мисля че ruwenzogy и neuromancer могат да бъдат безценни за нас с познанията си.

Връзка към коментар

Така като гледам ти трябват по 2 седмици във всяка държава. В Перу е евтино, в Аржентина, Чили и Бразилия е малко по-скъпо. Без самолет ще губиш и доста дни за път, защото от Лима до Ушуая и после БА и Бразилия това си е много пътуване. По спомен само от БА до Ушуая са над 3000 км. Нашите 18 дни в Перу излязоха по 2000лв на човек, точно по описания от теб начин на пътуване, но вътре са включени и 2 вътрешни полета на обща стойност около 300 $.

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

 но ако утре изпадне някаква супер атрактивна оферта за ЮА, трябва да сме подготвени с пръст на бутона :)

И аз стигнах до този извод. Защото знам кои места искам да посетя(кое?), но практическа информация (как?) не съм събирала.

Връзка към коментар

Конкретно аз за Аржентина и Ушуая смятам в едната посока да е сухоземно с автобус по начина, по-който писа  - с множество спирки по пътя за по 2, където си заслужава и по 3 дена, основно из пампасите, и огромните сочни пържоли. А ако съм ограничен от времето, другата посока със самолет. Знам, че ще е по-скъпо, но който има дефицит с един от двата основни консуматива при пътуване - време и пари - се налага да компенсира единия с другия. Естествено ако разполагам с повече време, обратния път ще мине по Тихоокеанския маршрут на територията на Чили - Пунта Аренас, Торес дел Пайне, и нагоре към Сантяго пак по същия модел - с множество спирки от по ден-два-три. Ако не разполагам с необходимото време, чилийската обиколка ще я правя отделно от Аржентина, и в едната посока по суша, другата по въздух.

 

Относно втория ти маршрут "Втори примерен маршрут: Перу - Еквадор - Колумбия - Централна Америка - Гватемала - Мексико." на мен лично ми се вижда огромен като покритие на територия. И включва поне три отделни обиколки, или както писа ruwenzogy - минимум 3 месеца (с които малко хора разполагаме).

 

1. Само за  Перу - Еквадор - Колумбия биха отишли 5 седмици. 20 дена за спокойно и без пришпорване разглеждане на Перу с всичките забележителности и оставяне на време за височинно приспособяване (в случай, че организма ми не го приеме леко). И по десет дена за другите две страни. Естествено, ако не разглеждаш паркове, резервати с птици, животни и растения в Колумбия, а се отделят по 3-4 дена само на столиците, може и за 2 седмици да стане всичко.

2. Аз не знам, и не съм проучвал как са сухоземните връзки от Ю Америка към Централна, но и не мисля, че ще имам времето да предприема такъв преход. Затова Панама, Коста Рика и Никарагуа ще ги отделя в отделно ходене до тази част на света, съответно отделна обиколка  за около 3 седмици. По груб общ засега план - по седмица на държава (може да претърпи известни корекции при по-задълбочено проучване).

3. И стигнахме до последния сегмент от целия маршрут горе - Мексико - Белиз - Гватемала. Като в Мексико задължително освен Ривиера Мая и Плая дел Кармен, бих се постарал да стигна и до столицата, и до Веракруз. Евентуално до някой град по Западното крайбрежие - Акапулко, или Пуерто Ваярта. Тук хубавото е, че има нискотарифни авиокомпании близки по смисъл до тези, които знаем в Европа, и ще може да се пътува евтино еднопосочно, ако се наложи. 25-30 дена общо - 2-3 седмици (зависи колко време ще имам) за Мексико, и 10 общо за Белиз и Гватемала. Тук за този регион за сериозно интересуващите се безценна помощ и богата информация мисля че може да предостави Kuyuubi .

 

 

Нашите 18 дни в Перу излязоха по 2000лв на човек, точно по описания от теб начин на пътуване, но вътре са включени и 2 вътрешни полета на обща стойност около 300 $.

2000 лева или евро? Това само за територията на Перу без полетите от България до там и обратно, или с тях? Аз не съм проучвал задълбочено цени, но от общ и повърхностен прочит из транспортни сайтове и туристически форуми, мислех да приготвя общо 2000-2500 евро. Ако е по-малко - добре дошло. :)

Редактирано от wilks
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Според мен първо трябва да помислиш колко дни може да отделиш и после да умуваш маршрут.  Лично аз планирах за миналата година Перу-Боливия - Чили за месец, но после промених дестинацията и не съжалявам. Прецених, че времето няма да стигне и то при положение, че вече съм била в Перу и съм видяла доста.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

wilks,  около 1600лв за спане, храна, джобни и сувенири. Вътрешните полети бяха около 300$. По отсечката БА - Ушуая не мисля, че има нещо особено интересно за гледане. Пампасите са еднообразни и скучни. Ето ви блога на Иван с подробен пътепис за Южна Америка, от БА до Перу /или беше Еквадор, не помня/. Пътуване на стоп. http://itilien.org/2009/10/477/

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

 Аз не знам, и не съм проучвал как са сухоземните връзки от Ю Америка към Централна, но и не мисля, че ще имам времето да предприема такъв преход. 

Май няма такива, евентуално с кораб.

Ако ще се слиза до крайния юг на Ю.Америка по суша, по-добре откъм Чили, много по-интересно е. Но може и с дълги преходи през Аржентина.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Май няма такива, евентуално с кораб.

Ако ще се слиза до крайния юг на Ю.Америка по суша, по-добре откъм Чили, много по-интересно е. Но може и с дълги преходи през Аржентина.

За преход от Ю Америка към Централна, гледам все пак има сухоземна граница между Колумбия и Панама, така че теоретично е възможно, но на практика не съм сигурен. Някъде бях срещал, че не е препоръчително точно тази граница да се прекосява по суша.

За слизането до крайния юг - виждам, че в Аржентина има малко градове по пътя, но основната цел тук е разглеждане на панорами, макар и еднообразни. За тази цел най-добра възможност дава автобуса. Прав си, че по-практично в тази част ще е с дълги преходи, обаче. А и заданието в темата беше основно с пътуване по земя. Това беше и другата причина (освен оскъдицата на време), в моя вариант обратния път да е по въздух. А при по-голям ресурс от време - през Чили, както писах.

 

wilks,  около 1600лв за спане, храна, джобни и сувенири. Вътрешните полети бяха около 300$. По отсечката БА - Ушуая не мисля, че има нещо особено интересно за гледане. Пампасите са еднообразни и скучни. Ето ви блога на Иван с подробен пътепис за Южна Америка, от БА до Перу /или беше Еквадор, не помня/. Пътуване на стоп. http://itilien.org/2009/10/477/

За вътрешните полети като цяло в Ю Америка, съм запознат, че са скъпи. Плюс атракциите и туровете - Титикака, Наска, които също съм срещал, че не са особено евтини, мислех, че общата сума набъбва доста. Но това, което пишеш сега, звучи по-оптимистично. Излиза, че при добра оферта за билети от Европа до Лима, цялото пътуване и посещение на основните места в Перу спокойно може да се върже на 3000 лева.

Връзка към коментар

Сухоземна връзка ясно че има, ама няма път.

Бях пуснал един блог (www.thebigmanana.blogspot.com), та там хората опитваха да минат от Панама в Колумбия, но единствения вариант е с някакви корабчета по крайбрежието. Освен другото, в тоя район са останали доста партизани от ФАРК. 

 

Пампасите бих казал, че като ги гледаш 20 минути от прозореца на рейса, ти стига за цяла Патагония. После се сетих, че има и интересни места по пътя, примерно около Ел Какафате, някаква пещера с отпечатъци от ръце има в средата на нищото, и около Bariloche и на север също, но като цяло е точково, няма смисъл да го минаваш и да го гледаш цялото това разстояние в никакъв случай.

 

Автобусния транспорт в Перу определено е евтин за качеството си. Дори такситата не са скъпи, аз се учудих как така бензина е доста скъп, а такситата евтини... Бях писал някъде за две случки с таксита, да не се повтарям.

Полетите си имат особености, тук-там (Перу и Чили) има сравнително нискотарифни компании (Star Peru и една за Чили не се сещам името), но големите превозвачи (LAN, Aerolineas Argentinas) правят мизерии. Примерно за купуване на билети от чужбина са достъпни само най-високите, пълните тарифи (Y,B,H). Всичко друго се купува само на място (Перу) и с документ за местожителство (Аржентина). Т.е. цакат гринговците и спонсорират местните. Не помня дали и Перу не мина към системата с местожителството, а за Чили не знам, там купувах цял билет от нас до Пунта Аренас, и вътрешните полети пак бяха от високия клас.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

ПП Там в блога има примери на цени на храната на улицата, аз не си записвам, и с различните курсове съвсем не мога да кажа цифри, имам само общи впечатления. Примерно в Перу храната е малко по-евтина от България, в Бразилия е по-скъпа, в Буенос Айрес е малко по-евтино от Бразилия, в Чилийска Патагония е като в Бразилия или по-скъпо, ако си в нац. парк а не в град и няма конкуренция.

 

Също така ако някой събира мили на Бритиш и има търпение да се разправя по телефона, има възможност да вземе вътрешни полети с LAN за почти никакви пари, те са без гринго таксата.

Чел съм мнения на хора, които са се изхитрили да купят билети на ЛАН с евтината тарифа, но на чекина им искат документ за местожителство и си взимат разликата в цената. Това за вътрешни полети само.

Връзка към коментар

Сухоземна връзка ясно че има, ама няма път.

Бях пуснал един блог (www.thebigmanana.blogspot.com), та там хората опитваха да минат от Панама в Колумбия, но единствения вариант е с някакви корабчета по крайбрежието. 

Нещо подобно бях чел и за сухопътната граница между Бразилия и Перу - има я, но свързващ път от двете страни няма, освен само в точката, където се събират границите на трите държави - Бразилия, Боливия и Перу. Изглежда заради конфликтите в миналото между съседни държави, това положение се среща на доста места из Ц и Ю Америка.

Връзка към коментар

Там е друга работа, из Амазония шосета хич няма. Там триточковата граница се минава, но до нея се стига с кораб или самолет. Имам тука пътна карта на Бразилия, там има 5-6 пътя общо, без настилка, мостове няма а се минава със салове, и пише "непроходимо през дъждовния сезон", "ако ще пътувате се обадете в пътното на тел. ххх да проверите дали е проходимо"

Връзка към коментар

Без грам испански се оправих. Нашата екскурзия беше Перу + 1 н. Мадрид и излезе точно 1600лв без полетите. Не успяхме да видим Мачу Пикчу, заради наводненията, но компенсирахме с 1 ден в Боливия и Тиуанако. Имахме включени доста турове и се върнахме с 1 сак повече. Там просто стандарта е нисък и това е. В Боливия е още по-евтино. Нощувките ни бяха от порядъка 15, 20 $ за двойна стая със самост. баня., че и закуска имаше включена в тази цена. В БА и въобще Аржентина излезе доста по-скъпо, защото имахме много полети и ни отрязаха главите. Иначе хостелите бяха около 40, 50$.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Това с времетраенето на пътуването не е нещо задължително. Аз например никога няма да имам един месец отпуск, това значи ли да не отида в Южна Америка? Всеки си знае неговите възможности и си прави маршрута спрямо тях. Не обезкуражавайте хората, че ако нямат 3 месеца свободни, да не помислят за там! Ето го Георги, с няколко дни свободни и вече е на плажа във Флорида :P

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.