Прескочи до съдържание

Защо бихте избрали да НЕ пътувате до определена страна?


Препоръчани мнения

След като изгледах презентациите за Куба на @zvezda9001 и тази на @MayaS за Иран (и двете прекрасни м/у др.), ми се заби един въпрос в мозъчето, който ме човърка вече цял ден. Бихте ли пътували до страна, чиято политическа система коренно се разминава с вашия мироглед и ценности?

Досега винаги съм избягвала дори да си мисля за държави като Иран, в които жените са контролирани и имат по-малко права от мъжете. За мен това е потискащо и изначално грешно. Не искам да обсъждам религиозни или политически въпроси тук, просто споделям защо аз лично никога не бях предприемала пътуване до Близкия изток. С дотук казаното, Иран ми се стори прекрасен - чист, шарен, красив, гостоприемен. Прииска ми се да го посетя, въпреки скрупулите ми, но усещам как мислено си слагам спирачки.
Какво е вашето отношение? Има ли други причини, поради които бихте се въздържали от дадена туристическа дестинация?

  • Харесвам 5
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Винаги съм казвал, че отношението на обикновените хора към туристите и отношенията на политиците на едните и другите нямат нищо общо. Има доста пътеписи от жени във форума за Иран и общо взето оплакването им е само, че им е прекалено горещо с дългите дрехи 🙂

  • Харесвам 3
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Политически/културни ценности не биха ми попречили. Единственото, което може да ме спре е безопасността в дадена страна и отношението към туристи.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
преди 17 минути , neuromancer каза:

...

Има доста пътеписи от жени във форума за Иран и общо взето оплакването им е само, че им е прекалено горещо с дългите дрехи 🙂

Неглижираш 😉! Изключително е дразнещо никой да не ти отговаря на въпросите, а да се преструва, че не съществуваш и да се разбира с мъжа до теб. Навремето силно затрудних човек в Шри Ланка, защото Жижо имаше температура и той трябваше да ни осигури помощ, говорейки директно с мен. Всички сервитьори и прочие хорица, които срещнахме там, говореха само с него, все едно съм паметник. А дори не бяха мюсюлмани всичките, просто така си се държаха, неразбираемо за мен. 

В Иран не сме били и не съм сигурна, че ще отидем. Да не можеш да спиш в една стая с партньора си, ако не сте женени, е първата спирачка и после се сещам за всички други особености в този свят. 

Та, ако четеш само оплакания, че е топличко, то може да се дължи на факта, че по-впечатлителните просто зачеркват дестинацията и не ходят там, за да коментират. 

А, по темата - има множество особености, свързани със сигурността и преценката ми за отношението на място, които директно запращат дестинацията в девета глуха. Някои от тях могат да се пренебрегнат, ако мястото предлага удивителна природна атракция. Но не винаги. 

  • Харесвам 6
  • Браво 2
Връзка към мнение
11 minutes ago, neuromancer said:

Винаги съм казвал, че отношението на обикновените хора към туристите и отношенията на политиците на едните и другите нямат нищо общо.🙂

Е, то това е ясно, но защо примерно с избора си на дестинация, да подпомагам икономиката на страна, чиято система не одобрявам? Познавам доста иранци, които са изключително любезни и приятни хора, просто те избягват да говорят за страната си и никога не съм се интересувала от нея като турист. Обаче целенасочено съм избягвала и ОАЕ, Катар, Йордания, та дори Северна Африка и т.н. Просто не ме кефят места, където жените около мен са подложени на различни стандарти от мъжете.

  • Харесвам 3
  • Браво 2
Връзка към мнение

Те в Индия са така (и не са мюсюлмани), ама Рейни е работила там, та...

Аз лично и с никой да не говоря, съм си съвсем ок (стига да не е някакъв спешен случай).

преди 9 минути , Marusinka каза:

Е, то това е ясно, но защо примерно с избора си на дестинация, да подпомагам икономиката на страна, чиято система не одобрявам?

Е, това си е твой избор, аз не те убеждавам. Някои хора ходиха до Северна Корея, въпреки че така подпомагат икономиката ѝ доста по-директно, отколкото ако просто се разходиш някъде другаде и плащаш хотел и храна (в който случай подпомагаш дребния бизнес на семейни хотели и ресторантчета, освен държавната икономика)....

Аз не съм се замислял, че подпомагам на икономиката, според мен моите пари са капка в морето. За мен е важно да ми е интересно. Ако не намирам нищо интересно (лично за мен), няма да си харча парите да ходя там и толкова.

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Ииии, пък как ме подсети за Индия - също място, което сигурно никога няма да посетя и така ме сърбят пръстите да се оплача от гадния индийски манталитет, с който се сблъсквам почти ежедневно. 
Нали я знаеш поговорката: “Капка по капка - вир става.”? По този повод, имам един приятел, който бойкотира Русия по политически свои си убеждения от 20г. Аз му разправям, че дворците в Русия, хората, преживяванията и всичко в пъти ми е харесвало повече от тези във Франция, а той е голям франкофон, но и досега си държи на мнението, че докато Путин е на власт, няма да я посети.

  • Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Бих поставил въпроса по друг начин-Защо вече не искате да се връщате в определени държави.Например бил съм в Турция 13 пъти и след като ми откраднаха от ръцете телефона,след като ме разпитваха 1 час охраната на едно летище ,защо съм го снимал,след като ме отведоха с военни ,защото съм седял около затворено летище,вече ми мина мерака да ходя там.

  • Харесвам 1
  • Шок 3
  • Браво 2
Връзка към мнение
преди 9 часа, Lindt каза:

"Изключително е дразнещо никой да не ти отговаря на въпросите, а да се преструва, че не съществуваш... "

Храни се повече. 

 

 

По темата - не бих пътувал в държави (зони) с горещ военен конфликт. Политиката и държавното управление не са критерий в избора ми на дестинация. В противен случай сигурно щях да въртя единствено между Финландия и Норвегия , макар там пък да крадат деца. 

 

Имам известни предубеждения към част от мюсюлманския свят, но не до степен да го изключа като туристическа дестинация.  

  • Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Аз бях в Иран през октомври. В Шираз и на остров Кешм в хостелите , където бяхме , имаше ирански семейства - и млади , и на средна възраст.  Мъжете се държаха страхотно със жените си, страхотно! И не беше за пред хората, защото тези неща много си личат. Жените бяха обгрижвани по всякакъв начин, модерно облечени, определено можеха и знаеха как да се забавляват - с абсолютно нищо не се различаваха от европейските туристи, да не говорим , че много жени у нас може само да мечтаят за такова отношение към тях от мъжете им. Иран - правителство и Иран -  хората са абсолютно противоположни неща. Аз като жена в Иран за секунда не съм се почувствала различно отношение на полов принцип, опасност или каквото и да е негативно отношение. Естествено, че не е като в България, но преди двайсетина години ходих в Щатите на сватба , където ме гледаха със съжаление и като рядък екземпляр , защото идвам от Източна Европа. Била съм също в Ливан, Йордания, Мароко, Египет - все държави, където на жените се гледа по друг начин. Никога не ми се е случвало да не ми отговорят на въпрос или да се правят, че не ме виждат.  Имах огромни предубеждения към мюсюлманския свят, преди да пътувам в такива държави , но сега определено нямам никакви притеснения. Изобщо не мога да си представя да живея там или да стоя по - дълго време, но съм си говорила  с мюсюлманки -  и ние им изглеждаме странни и нещастни , защото ходим на работа.  В Западна Европа /Щатите и т.н. порядките също са по - различни, там също има различно отношение към жените, въпреки че е в обратната посока. На мен ми е много по - неприятно някой да ме избута на вратата и да ме пререди, защото жените са равни на мъжете, отколкото да ходя с полупаднал шал две седмици в Иран, където има толкова много какво да видиш като култура и природа. Нямам нищо против мизерийката във Виетнам, Филипините, Камбоджа - знам , че съм за малко и това , което виждам си струва неудобството.

 

Не бих пътувала само в държави, в които се водят военни действия, но обмислям Сирия - разпитвала съм и знам , че има места, където  може да се пътува без притеснения. На мен ми е интересна природата,  как живеят хората - това , че на нас техните порядки ни изглеждат странни, не значи , че на тях не им харесват. Не мога да си представя да стоя дълго време и в страни като Австрия, Германия, Швейцария...Най - дългият ми престой е бил един месец в Швейцария и това определено не е моето място за престой повече от седмица.

  • Харесвам 17
  • Браво 1
Връзка към мнение

Нямам желание да посещавам като цяло страни от арабският свят, като в някои изобщо не бих стъпил и даже се чудя, че има дори сами жени които ходят по такива места.

В богатите арабски страни не виждам смисъл да ходя, да вися в молове или да гледам най-високият небостъргач, най-големият мол, най не знам какво си, всичко е най, но мен лично не ме впечатлява, защото всичко това най, най е създадено от европейски, американски или азиатски фирми, архитекти и пр, а онези само са снесли големите пари. Да имат и някои интересни неща, като джамията в Абу Даби примерно, но не само за нея не бих тръгнал.

Сега в страни от т.н. "становете", с радост бих отишъл.

В бедните арабски страни по северна Африка е ясно какво чудо е, дърпане за всичко, яка мизерия и т.н. дори в едно Мароко не отидох хем бях на 1 час полет в продължение от 15 години почти.

 

В Йордания и дори Турция редовно се дърпа стола на мъжа, говори се само на него, а жената е като вещ и не се поглежда, ако пък се погледне е с един по-специален поглед и е ясно какво се иска от нея. Наистина не знам как го понасят европейки и магеланки като цяло..та представям си в Саудитска арабия и разни от зоната какво чудо ще е.

За мен това са златни кафези, най-вече за жените и преди съм го казвал.

  • Харесвам 6
  • Браво 3
Връзка към мнение

Никога за нищо на света не бих отишъл в Саудитска Арабия (и няколко други подобни арабски страни),Афганистан и Северна Корея !😬 Причините мисля че са ясни.

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към мнение

Ние бихме отишли навсякъде 😄 Може би не бихме отишли в страна в която хвърчат хиляди насекоми и нищо не може да виждаш от тях хахаййаха това ми е моята представа за ужас 😄 Иначе когато отиваме в дадена страна чета негативите и позитивите, така се нагаждане какво ще стане и в общи линии няма кой знае каква голяма изненада. Може би и от разказа ни сте разбрали, че ние много си падаме да се замесваме с местните и това ни доставя голяма удоволствие, защото така разбираш защо живеят точно по този начин или защо правят точно това. Сега си давам сметка, че колкото по - различно е толкова по - интересно ни е, виждаш различна гледна точка, различно мислене, култура и го приемаш, защото може пък ти да не живееш и мислиш както трябва...светът е много шарен и просто трябва да го приемем че е такъв - именно затова пътуваме за да видим колко е шарен света и да се изкараме от зоната ни на комфорт 🙂 

  • Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към мнение

Докато работех в гражданска авиация нямах избор - дават ти полетното задание, или командировъчното и тръгваш. Единственото място, за което отказахме да отидем командировка, беше Афганистан, Кабул. И то защото разбрахме, че няма да работим за някаква международна организация, или проправителствени сили, а за компанията на Дик Чейни ( по това време вицепрезидент на САЩ).

Сега не бих отишъл никъде, където порядките и политическата обстановка биха застрашили живота на съпругата ми. Видял съм доста неща по белия, а и по черния свят, че винаги имам едно наум. Страхувам се от грабежи и расизъм към белите, на който съм бил свидетел няколко пъти, включително и към мен. За това нека не видим нещо уау, но да сме живи и здрави, и се порадваме на нещо по-лежерно.   

  • Харесвам 15
  • Браво 4
Връзка към мнение
Светославов

При наличие на толкова много желани дестинации, до които искам ДА пътувам(след като се прегърнем утре:)),  не бих се тормозил да мисля за къде не искам да пътувам.

  • Харесвам 11
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към мнение

...не бих отишъл в държави които подкрепят тероризма по света 

... всеки лев, евро и долар похарчен там подпомага режима и тероризма

... повечето арабски държави, вкл Емирствата , Катар , Дубай , Саудитска Арабия , Бахрейн , Пакистан , Афганистан , ...някой Африкански държави , Судан , Мали , Чад 

  • Харесвам 4
  • Браво 2
Връзка към мнение
Преди 1 час, zvezda9001 каза:

колкото по - различно е толкова по - интересно ни е, виждаш различна гледна точка, различно мислене, култура и го приемаш, защото може пък ти да не живееш и мислиш както трябва...светът е много шарен и просто трябва да го приемем че е такъв - именно затова пътуваме за да видим колко е шарен света и да се изкараме от зоната ни на комфорт

Подкрепям!

Аз също имах известни предубеждения към мюсюлманския свят.Но откакто посетих Босна и Херцеговина,Албания и Косово,те отпаднаха.И попадането ми в магеланци също много допринесе за по-разширеното ми познание за тези страни.Разказите от първо лице на @Happy_Traveler и пътеписите на всички тук, са ми много полезни и интересни.Светът е пъстър и не мисля,че европейците сме по-различни от всички останали.Друг е въпроса,че навсякъде има добри и не толкова добри хора,озлобени или непримирими.Не бива да се поставят под един и същ знаменател и критерий за интелигентност или други качества.В цял свят има агресия и нетолерантност,както и дружелюбност и топло човешко отношение.

Имам вътрешно усещане кои държави НЕ искам да посетя.Няма да го направя и не виждам нищо лошо в това.В крайна сметка пътешествията са за доставяне на радост и за лични предпочитания.Надпреварата  да се посетят набързо колкото се може повече държави,без да има интерес,ми се струва глупава и ненужна.

Затова ще пътувам където искам и когато ми е възможно.Без предразсъдъци.Вярвам,че след пандемията от Covid 19,светът ще се промени към по-добро бъдеще и толерантност между хората,защото всеки е роден,за да бъде щастлив.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
Дани Магелани
преди 2 часа, Alexander каза:

 

В Йордания и дори Турция редовно се дърпа стола на мъжа, говори се само на него, а жената е като вещ и не се поглежда, ако пък се погледне е с един по-специален поглед и е ясно какво се иска от нея. Наистина не знам как го понасят европейки и магеланки като цяло.

Ами не го понасяме. И преди сме коментирали тези мъжки погледи, които те карат да се въздържаш от посещения на страни с мюсюлманско население. И не, че не харесвам хората. Не приемам някои традиции и манталитета там.

Харесвам големите им градове и съм посещавала многократно Дубай, Абу Даби, КЛ, Истанбул, защото са модерни градове, с модерни хора.

Харесвам също някои курорти в този свят, в които може и да те гледат като ходещ портфейл (като на повечето места по света), но гледат на жената с респект и уважение.

В останалите части на мюсюлманския свят, с преобладаващо патриархални традиции и непривично, за мен, отношение към жената, не ме привличат дори и забележителностите.

Когато се реша да посетя такива места, това  винаги е компромис с вътрешните ми усещания.

Дори и Петра, колкото и да ме изкушава,  за сега не ми е в списъка и чака друго време.

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

@Marusinka,а според мен,въпросът ти е зададен неправилно.

Аутсайдерите не се избират.Те просто,си отпадат от само себе си.:))))

Избирам си всички места,които искам да видя,а пък нежеланите,остават,остават...

Например - Индия никога не ми е била интересна за посещение. Изчела съм за забележителностите всичко,що ме интересува,разгледала съм милион снимки и клипове  и толкова.Нито съм я избрала за посещение,нито съм я избрала за не-посещение.

Просто ми е безразлична.

Имам си вътрешно усещане за адекватност с местата,които посещаваме.

Мисля,че и с другите хора е така.

Друг пример:преди около 20 години ,ходихме на сафари в Кения.Ами,не е това нашият начин на пътуване ,не сме повторили,няма и да се случи отново.

Виж,заради Музея в Кайро,например,мога да се върна там,много пъти.

Та, с всичкото това,искам да кажа,че е много специфично и зависи от много неща,дали ще отидеш някъде или не.

Някои хора не отиват на дадено място,защото,по принцип,до там билетите са скъпи или мястото е скъпо.

Всеки си има собствен критерии,пречупен през много неща - пари,време,познания,възраст,семейство и пр.

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

На мен например в Куба не ми се ходи. От прочетеното тук оставам с впечатлението, че е западнал соц в Латинска Америка. Аз като дете живях в соца, сега живея в Латинска Америка, смесицата не горя от желание да видя...

По принцип не обичам многолюдни места и от тази гледна точка по-голямата част от Азия не ме привлича. Още повече, че е страшно преекспонирана и почти всеки ходи там (Тайланд, Индонезия, Филипините)... Чета форума, някое филмче и Инстаграм профили и няма какво интересно да видя. Та всеки си е различен...

 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
преди 7 часа, Alexander каза:

жената е като вещ и не се поглежда, ако пък се погледне е с един по-специален поглед и е ясно какво се иска от нея

И да са ме гледали в Турция с подобен поглед явно не съм усетила досега  🙂 
Аз изобщо не мога да се оплача до момента от лошо отношение в тази страна, примерно, даже напротив. Пътувала съм доста много пъти из там, прекосила съм я надлъж и шир, и имам планове за още много места там. Била съм с приятелки, с половинката, сама - винаги съм се връщала предоволна.

Иначе, определено не бих рискувала в страна с военен конфлик, както и има страни, които са много желани от доста хора, но на мен не са ми в желанията - примерно САЩ, въпреки че имам и близки роднини там. Канада обаче ми се върти из главата, например  🙂
А, по повод отношението на мюсюлманите към жената (нее, кръстена християнка съм си, просто мюсюлманският свят ми е интересен), та в Исляма жената е равнопоставена на мъжа и се ползва със (или почти) същите права. Друг е въпросът, че през вековете драгите правоверни мъже са доста поизчанчили тъкуването на повелите на Аллаха и резултата е известен.
Ще цитирам малко от предписанията на Исляма за отношението на мъжа към съпругата му, по-точно част от написаното, което поне за мен е даже забавно, иначе всичко е описано точка по точка и напълно сериозно в 20 и няколко точки. И така:
N6 - ...
Мъжът трябва да ѝ угоди (на жена си), като дава обещания, дори да не е сигурен, че ще бъде в състояние да ги изпълни.....

N21 - ...Tой трябва да прави шеги и да играе със съпругата си..... Не е грях да се играят разни игри със съпругата. Това за един мюсюлманин не е загуба на време, а възможност да спечели доволството на Аллаху..... табла, шах, слушане или свирене на музикални инструменти, танци, фокуси, подигравка с другите, пляскане (с ръце), всички тези неща попадат в категорията на игрите..... ако се превръщат в хазарт стават харам (забрана)....

N22 - ...Желателно е младоженците да живеят в близост до джамия и между съседи, които са благочестиви мюсюлмани. Благочестивите съседи са готови винаги да помогнат в трудни моменти от живота. Те ще помогнат за потушаване на семейни скандали, ще помогнат с житейски съвети и в случай на необходимост, ще свидетелстват в съда в защита на правата страна... Мюсюлманина е задължен да организира семеен излет, пътуване до места, отдалечени от големи струпвания на хора. За тази цел е добре да се направи разходка в гората, почивка по бреговете на реки и езера и др.

N25 – ...не се препоръчва да се правят големи паузи между половите сношения. Сексуалната неудовлетвореност води до заболяване на духа. Според шериата е препоръчително да има пауза в сексуалните отношения на съпрузите не повече от четири нощувки...

N27 - Той (съпругът) не трябва да пътува на дълги разстояния, дори за нафиле (допълнителен) хадж, без разрешение на съпругата си.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Това се отнася до съпругата. Обаче ислямът позволява един мъж да има няколко жени, от което следва, че остават доста мъже без жени. Е за тях една туристка без мъж е като да покажеш отдалече сочна пържола на някой умрял от глад...

 

  • Харесвам 2
  • Смея се 5
Връзка към мнение

Била съм в Турция 5 пъти, в Иран, в Йордания, Ливан и Египет и никъде не съм почувствала такъв поглед,  или някакво пренебрежение за сметка на съпруга ми. Дори напротив,  понеже аз водя, а той нищо не знае и върви след мен където го заведа, то аз се разправям с всеки за всичко.

  • Харесвам 10
Връзка към мнение
преди 19 минути , neuromancer каза:

Това се отнася до съпругата. Обаче ислямът позволява един мъж да има няколко жени, от което следва, че остават доста мъже без жени. Е за тях една туристка без мъж е като да покажеш отдалече сочна пържола на някой умрял от глад...

 

То, ако туристката е в рокля, ушита от 20см плат, и в България мъжете я гледат като сочна пържола  🙂

преди 1 минута , slujitel каза:

Била съм в Турция 5 пъти, в Иран, в Йордания, Ливан и Египет и никъде не съм почувствала такъв поглед,  или някакво пренебрежение за сметка на съпруга ми. Дори напротив,  понеже аз водя, а той нищо не знае и върви след мен където го заведа, то аз се разправям с всеки за всичко.

И при мен е така  🙂

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.