Прескочи до съдържание

Air Baltic [airBaltic] - новини и въпроси

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Argentique каза:

Стокхолм

Абе на теб все ти губя посоките😁. Ти ходи ли там? Дъщерята го е набелязала, а аз мернах, че имат Берген, Норвегия. Някой пробвал ли е тази дестинация с AirBaltic?

Публикувано:
преди 10 минути , ДиянаВ каза:

Абе на теб все ти губя посоките😁. Ти ходи ли там? Дъщерята го е набелязала, а аз мернах, че имат Берген, Норвегия. Някой пробвал ли е тази дестинация с AirBaltic?

Да, в Стокхолм бяхме за две нощувки. Берген май не го пуснаха на един билет от София, а както показа практиката, да се купуват отделни отсечки до трети страни може да не е много ок. Зимата отмениха полетите в четвъртък от София и можеха да ми развалят дълго планираната схема, мислена цял следобед. Но нашите бяха вторник/вторник и само изтеглиха ранните полети с час по-рано. 👿  

Схемата беше

вт. София-Рига- нощувка

ср. Рига-Стокхолм Арланда в 7.10, ставаше и във вторник да се кацне в Стокхолм, но около полунощ на високите цени да спим до летище, мерси.

петък - ранен Стокхолм-Рига-Паланга с 4 часа престой в Рига на летището 

понеделник - Паланга-Рига следобеден

вт. Рига-София

Паланга най-много зор даде с планирането, защото там или се кацаше в полунощ, или се излиташе преди 6 сутринта, което беше съвсем неудобно, понеже бяхме там само заради Куршската коса, а до нея си е път, особено с обществен транспорт. 

Другото лято в жегите по-скоро може да пробвам Северна Полша или нещо наоколо.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, ruwenzogy каза:

Някой знае ли колко време предварително може да се чекираш безплатно онлайн

24 часа преди полета може безплатен чекинг онлайн. Имаше възможност и срещу малка такса да се чекираш онлайн 5 дни преди полета. 

• Харесвам 2
Публикувано:
На 26.07.2025 г. в 11:59, ДиянаВ каза:

Явно зависи от самолета. Ние дотук интернет имахме само на полета от Рига до Талин. За багажа, доколкото разбрах от тази тема, теглят предимно в Рига за външни дестинации. На междуприбалтийските полети дори документите не ни гледаха, но в Талин бяха много стриктни за течности и само там машината им улови разтвора за лещи от 120 мл. След отделна тест-проверка го пуснаха без допълнителни обяснения. За допустимите килограми, ще видим утре на обратния полет колко сме пазарували😉

Към вас имам две молби:

- отново някоя птичка да изчурулика, като започне годишната разпродажба за другото лято;

- да ми предложите интересни места 😃

Ако случайно някога имаш повече време около Юрмала , ей това е топ вкусотия 

https://www.visittukums.lv/en/What-to-see/Gastronomic-tourism/Fish-shop-Klapkalnciema-Zivis-Klapkalniems-fish

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 4 часа, Branko каза:

Ако случайно някога имаш повече време около Юрмала , ей това е топ вкусотия 

https://www.visittukums.lv/en/What-to-see/Gastronomic-tourism/Fish-shop-Klapkalnciema-Zivis-Klapkalniems-fish

Прибрахме се преди малко в пещта🥵

Все пак отървахме една седмица жеги. Не че и там не се потихме, но друго си е с нашата поносимост на 25 градуса 🌤️ Даже и краката си топихме в Балтийско море при Талин и Юрмала, но Майори. Голям рахат е пясъкът да не ти пари на краката😁

По темата с Air Baltic  и ръчния багаж, както очаквах, на летището в Рига в посока Букурещ го теглиха. Нямахме проблеми с куфарите, тежащи 7.8, 9.0 и 8.3, но не ни караха да си слагаме на кантара и малките/дамските чанти - personal item, т.е. мериха само куфарите. Освен това малко изхитрувах😜 - имах една чантичка от тамошното дюти фри, придобита в паузата между полетите от Рига за Талин и в нея сложих всички течности,  2 големи парфюма от кораба Талин-Хелзинки и няколко шишенца Riga Black. Тази чанта не я броиха и съответно мериха.

• Харесвам 4
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

AirBaltic пуска полети Riga-Kaunas от края на март 2026. Съответно и с опция за прекачване от София и Бургас на една резервация:

SOF-RIX-KUN

BOJ-RIX-KUN

(лятото има и директни на Раян: BOJ-KUN)

0A70307D-DFD3-4DEB-9EA4-F3489E7AE005.jpeg

• Харесвам 11
Публикувано:
На 28.08.2025 г. в 23:58, Hakkâri Spor каза:

AirBaltic пуска полети Riga-Kaunas от края на март 2026

Поредният пример, че имат място ултракъсите полети за компаниите, които предлагат свързващи полети. 

• Харесвам 6
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Нови дестинации на airBaltic

image.png.25195aa7c79d8b0f7e1bde06d10dd8f9.png

image.png.ff79c303fb45b0cbcc715c50be47f948.png

През януари бях в Оулу, 5-ият град по големина във Финландия, то тогава си е подходящото време, има влак до Рованиеми за 2 часа. 

А Абърдийн си ми е мечта от няколко години, много се кефя на Шотландия, по принцип. И ето, изпада добра възможност за догодина, може би септември, октомври...

• Харесвам 6
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Агенция  Fitch Ratings   съобщи, че е свалила дългосрочната оценка  за финансова надеждност на на латвийската авиокомпания от  «B-» на  «CCC+».

Такъв рейтинг означава, че компанията се намира в много сложно финансово положение и рискът от фалит е много висок. 

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

Както писах в другата тема (планиране на прибалтийската инванзия) -  компанията не е в добра финансова форма.
Но понеже се брои стратегическа за Латвия, в даден геополитически момент е много вероятно държавата - която е собственик на повече от 80% от авиокомпанията- ще кихне още 200 милиона в капитала и. Фич пише че 180 милиона ще им трябват в началото на годината.

Надявам се да не потъне, че цялата ми програма 2026 на пътувания за семейството е купено при тях. (То от Латвия няма много опции, airBaltic e 60% от всичките полети тук)
Някой да знае застраховки, които да покриват фалит на авиокомпания? В Латвия тез дето са с кредитни карти май не го покриват това?

Поздрави от Рига!

• Харесвам 2
Публикувано:

71% държи държавата по-точно, но не вярвам единствения им превозвач да фалира ще намерят милионите, щото много амбициозно пуснаха полети докъде ли не да се разширяват и сега тази липса, дано я спасят, че всичко и е готино от сайта до игрите и т.н. 

• Харесвам 3
  • 4 месеца по-късно ...
Дани Магелани
Публикувано:

Сводка от вчера. 

На гейта в Рига теглиха общо куфари + дамски чанти дали надвишават 8 кг. на абсолютно всички пътници. И плащаха за надвишените. Аз нямах проблем с раничка и дамска чанта 5  кг. общо.

Такова чудо не съм виждала на друго летище с тази АК.

• Харесвам 1
  • Замислям се 2
Публикувано:
На 25.06.2025 г. в 10:34, Argentique каза:

Повечето полети се бордваха в последния момент, но вчера от Рига за София имаше доста време и извадиха кантарчето за багаж. Изискванията за базови потребители са 8 кг ръчен общо за двете чанти и много хора бяха препратени да заплатят 30€. Понеже четох тук за такива случайни проверки, а и Pegasus ме „обучиха“ да съм стриктна – бяхме точни. Е, наложи се да обличам яке и да слагам разни бутилки по джобове за всеки случай. 😉 @ДиянаВ, за инфо.

На 25.06.2025 г. в 15:59, Monika_Koko каза:

Във вторник на полета Рига- София, имаше една млада злодейка, която караше всички да си мерят багажа. Моят куфар и раница сумарно бяха 13,30кг, при разрешени 8кг. Злодейката ми каза да отида да платя или да си редуцирам багажа. Аз естествено , отидох да го редуцирам. На втори опит багажа ми беше 11кг. ....Пак не става . И накрая, на трети опит, държах в ръцете си половината багаж и на кантара показа 9кг. и злодейката, дори се усмихна и каза ОК. Минах! След 5 крачки на ръкава си прибрах всичко в раница и куфар. Сега, като се замисля, може пък да не е била чак такава злодейка 🙂 

Миналия юни също теглеха багаж в Рига. С Мони бяхме в един самолет. Така че всеки да си прави сметката. :rolleyes:

• Харесвам 3
Дани Магелани
Публикувано:
преди 42 минути , Argentique каза:

Миналия юни също теглеха багаж в Рига. С Мони бяхме в един самолет. Така че всеки да си прави сметката. :rolleyes:

За това и аз писах, за да няма изненадани.

• Харесвам 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

airBaltic последваха луфти и въвеждат тарифа само с раничка. Economy MINI. Старата Economy Basic остава с 8 кила ръчвн и възможност за куфарче. Разлеката в моэента е 5 евро за полетите от и за София. И да, това е скрито повишение на билета, тъй като досега за 76 еднопосочно обикновено даваше Basic, сега толкоз струва Mini, като Basic е 81.

Screenshot_20260506-142445.png

• Харесвам 3
  • Замислям се 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Вчера airBaltic се отчете за Q1 2026 с доста кофти загуба от -70 милиона. 

Днеска правителството подаде оставка ( не заради airBaltic, а заради коалиционни проблеми).

През Април airBaltic нае консултанти да им помагат да изведат фирмата на печалба.

А нейните кредитори наеха адвокати, които обикновенно се използват за прегивори по реструктуриранв на дълг. 380 милиона с 14.5% лихва не виждам как airBaltic ще връща при такива параметри и горивата на двоини цени, така че реструктуризацията е неизбежна. Въпроса е само кога и с какви методи. Новия CEO на airBaltic е бил вече през този процес когато е бил в Finnair и SAS. Та се надявам да намерят вариант с по-малко проблеми за пътниците. Ама все пак имайте това напредвид, че полетите могат да ги оптимизират, та хотелите или с отмяна или взимайте застраховки.

Поздрави от Рига.

• Харесвам 15
  • Замислям се 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Юли месец искам да ходя до Стокхолм и на балтийците офертата е най-добра за нашите дати. Някой може ли да препоръча място за нощувки, масово дори тези с безплатна анулация са до края на юни и не знам колко има смисъл, застраховки досега никога не съм правила, но май е време, препоръки и за тях? 

• 1 месец по-късно ...
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, за пътувалите с тях знаете ли как разпределят местата при онлайн чекиране - помага ли схемата с по-късно чекиране като при ryanair и wizz за по-хубави места или по-добре да е по-рано?

Благодаря предварително. 

Публикувано:
преди 24 минути , darinamarinova каза:

Здравейте, за пътувалите с тях знаете ли как разпределят местата при онлайн чекиране - помага ли схемата с по-късно чекиране като при ryanair и wizz за по-хубави места или по-добре да е по-рано?

Благодаря предварително. 

При airBaltic аз бих се чекирал по-скоро по-рано. По официалната им информация, ако не си купил място, при check-in системата ти разпределя такова на случаен принцип.

Ако сте двама например в една резервация, още повече бих се чекирал рано – самите airBaltic казват, че системата обикновено се опитва да настани пътниците от една резервация заедно, стига да има свободни места. Безплатният check-in отваря 48 часа преди полета.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

А, място купуваx преди 2 години до Рига, имаше промо за 5 евро, резервираx седалка до пътеката и в двете посоки и  оп... видяx двама магеланци, та се развалиха плановете 😄 Седяx на средна седалка между двамата, лаф да става 😄  Те самолетите не се пълнят, не купувайте място 😄 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.