Прескочи до съдържание

Дванадесета виртуална сБирка на по бирка. Събота, 02.05, 17:00. Тема: Аризонски чудовища, легенди и барут


Георги
Съобщението е добавено от Георги

Препоръчани мнения

Публикувано:

Много благодаря!

Страхотен разказ!Много интелигентно и приятно поднесено!

Съвсем различно е,когато човек живее там и когато е само турист.Научих много интересни неща,които не могат да се намерят,в нито един туристически пътеводител.

  • Харесвам 2
Публикувано:
52 minutes ago, T.E.Lawrence said:

Значи, аз го измислих. Идвам в Аризона с трошка под наем. Блъскам някоя крава, разфасовам я на пържоли и отивам за нов превоз от изложенията. Дали кола или мотор зависи какво казват кристалите. По пътя качвам Уайът Ърп, тренираме стрелба из каньоните и отиваме да трепем гълъби. От благодарност хората ни дават шише уиски, отиваме да го пием на езерото и да гледаме залеза.

Е, това е най-добрият съкратен вариант на Аризона. Рева 😂😂😂

23 minutes ago, AlexandraKo said:

Много благодаря!

Страхотен разказ!Много интелигентно и приятно поднесено!

Съвсем различно е,когато човек живее там и когато е само турист.Научих много интересни неща,които не могат да се намерят,в нито един туристически пътеводител.

И аз много благодаря, че ме изтърпяхте. Толкова още исках да вмъкна, но притеснението ми водя сметката. 

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:

Благодарности за интересната презентация. Набелязах си неща, които да посетя в Аризона, ако някога отида там. Задължителни са местата напомнящи за Дивия запад. @Marusinka,   бих те помолил да пуснеш рецептата за салсата, че я видях чак като готов продукт. За което ще ти бъда много благодарен. 🙂 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Всъщност е много по-приятно,  когато разказвачът обича мястото,  за което говори. Сега се получи изключително занимателно и аз да си благодаря отново през собствения ник, че малко обърквам със служебния на Жижо 🙂

Прощавай, че повече писах,  но като включа слушалките и те заглушавам за другите нетърпеливи слушатели в стаята. 

  • Харесвам 4
Публикувано:

И аз много благодаря! И моля рептичката за салцата да разпишеш 🙂

Аризона ме впечатли истински (преди 2 години бях там) и определено бих се върнал. В презентацията ти открих много нови за мен маршрути и възможности.

А относно историята на Пат Тилман бих препоръчал този текст на Иво Иванов (писател, живее в Канзас)

https://ivo.ucoz.com/index/0-20

  • Харесвам 5
Публикувано:
4 minutes ago, cck said:

И аз много благодаря! И моля рептичката за салцата да разпишеш 🙂

Аризона ме впечатли истински (преди 2 години бях там) и определено бих се върнал. В презентацията ти открих много нови за мен маршрути и възможности.

А относно историята на Пат Тилман бих препоръчал този текст на Иво Иванов (писател, живее в Канзас)

https://ivo.ucoz.com/index/0-20

Направо настръхнах като го четох. Историята на Тилман е впечатляваща и провокира изключително много емоции в мен. Благодаря за споделения разказ.

  • Харесвам 3
Публикувано:

И аз да помоля за рецептата за салсата! 
А какви бяха тези птички в дворчето ви - много хубаво пееха!

  • Харесвам 2
Публикувано:

Изгледах записа току що, много хубаво ме принесе из Аризона. Аризона е другата моя отколешна мечта и си мисля, че това е мястото от цяла Америка, което бих искала да посетя непременно...каньона на Антилопа Присъздаде Дивия запад и с  всичките тези малки  градчета, златни мини, кръчмета ме накефиха много, направо бях там сред каубойте. Благодаря за предстанвянето! Истинско удоволствие беше!  

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Много свежа презентация. Благодаря ти! Наистина се убедих и аз, че емоцията е съвсем друга, когато обичаш мястото, за което разкваш. Най-важният ингредиент на една презентация е щипка любов. Научих интересни неща за Аризона и се убедих, че рано или късно трябва да си намеря конференция във Финикс. А, и при вас по едно време беше не кой да е, а самият наместник на Бог на Земята - The Great One! 🤗 Уейн Грецки беше тренер и съсобственик на местния хокеен отбор Финикс Койотис, сега Аризона Койотис.
В този ред на мисли, струва ли си според теб да си направя един мини еднодневен тур от Лас Вегас до Гранд Кениън през април 2021? Ако всичко е наред ще имам конференция там.

  • Харесвам 2
Публикувано:
7 hours ago, Костов said:

@Marusinka,   бих те помолил да пуснеш рецептата за салсата

Салса "А ла гуера" 

 

Всичко е на око и всеки път ми се получава малко различна, но няколко пъти като се направи и по-лесничко се уцелват продуктите.

 

Около 500 гр домати, нарязани и обелени, от консерва (ако нямате, може и 500 гр печени домати, обелени)

1/4 връзка свеж кориандър (може и повече, ако обичате вкуса му, аз - не, затова слагам толкова)

1 средна глава лук

1-2-3 скилидки чесън (пак на вкус)

1 голяма чушка халапеньо (печена или не, ако няма ползвам и просто коя да е зелена средно люта чушка)

сокът на 1 малък или половин голям лимон

подправки:

2 ч.л. чесън на прах

1 ч.л. лук на прах

1 ч.л. лимонов пипер

1/2 ч.л. черен пипер

1 ч.л. червен пипер (ако имате опушен още по-добре)

1/2 ч.л. кимион

 

Всичко се блендира или смила, но е хубаво да не е съвсем пюре, а да стои на парченца, затова само лука режа на четири и чушката на две.

Сол винаги слагам последно катопърво опитвам блендираните продукти и е около 1/2 ч.л.

 

7 hours ago, Lindt said:

Всъщност е много по-приятно,  когато разказвачът обича мястото,  за което говори. Сега се получи изключително занимателно и аз да си благодаря отново през собствения ник, че малко обърквам със служебния на Жижо 🙂

Прощавай, че повече писах,  но като включа слушалките и те заглушавам за другите нетърпеливи слушатели в стаята. 

Е, споко! Радвам се, че се включваше и ми задаваше интерсни въпроси.

2 hours ago, Травеолани said:

И аз да помоля за рецептата за салсата! 
А какви бяха тези птички в дворчето ви - много хубаво пееха!

Тия птички се зарових в Интернет да видя какви са, защото и @Lindt ме пита и се оказа, че са много интерсни. Всъщност повечето са кактусови орехчета (птицата на Аризона) и някакви токсостоми с крива човка 🤔. Огледах се и видях и една друга сива птичка със сини крила, но нея не мога да я намеря как се казва.

 

Сетих се и за други животни, които са често срещани в пустинята - койотите и дивата свиня, на която тук й казват хавелина 

2 hours ago, ZORI said:

Изгледах записа току що, много хубаво ме принесе из Аризона. Аризона е другата моя отколешна мечта и си мисля, че това е мястото от цяла Америка, което бих искала да посетя непременно...каньона на Антилопа Присъздаде Дивия запад и с  всичките тези малки  градчета, златни мини, кръчмета ме накефиха много, направо бях там сред каубойте. Благодаря за предстанвянето! Истинско удоволствие беше!  

И аз благодаря за отделеното време. Моята приятелка Ани, която е идвала вече два пъти на гости, ми каза, че за нея преживяното тук (Дивия запад, каньоните) нямат аналог и тя беше тази, която ме вдъхнови за темата и презентацията.

1 hour ago, Crazy Horse said:

В този ред на мисли, струва ли си според теб да си направя един мини еднодневен тур от Лас Вегас до Гранд Кениън през април 2021? Ако всичко е наред ще имам конференция там.

Да!! На 100%

  • Харесвам 4
  • Благодаря 6
Публикувано:

Сега нещата, които пропуснах:

 

Стрелба в пустинята е любимо занимание на доста хора, повечето аризонци притежават и носят оръжие със себе си. Просто караш из пустинята и намираш място срещу хълм или shooting range и започваш да стреляш. Децата също са обучавани от родителите си на безопасно използване на оръжие. Амуниции и огнестрелно оръжие се закупува в Уолмарт - обикновен супермаркет.

Някои хора предпочитат лов на дивеч, но е доста регулирано и повечето ловни райони се управляват от индианските племена и, ако си изчистиш улова върху тяхна земя, следват големи глоби. Ако си ловджия в Аризона, значи правиш домашно джърки (или изсушено месо) от улова. 

 

Втората снимка е на една огромна ръчно правена пушка с гигантските патрони за нея.

 

IMG_8402.thumb.jpg.69eb7765874f5e41be2ebf16a1178914.jpg

IMG_8338.thumb.jpg.295178fff2f1e3ab6206d0889ddbfbfc.jpg

IMG_8337.thumb.jpg.054c52b18dedac4c2ae11d4798a5c8e3.jpgIMG_8367.thumb.jpg.b6385adb885149a52c0385385fe602c8.jpgIMG_1044.thumb.JPG.def270bbdbc0ace08b9311ae5cd199d0.JPG

IMG_8402.jpg

 

следва продължение...

  • Харесвам 6
  • Браво 3
Публикувано:

@Marusinka - благодаря за рецептата! Ще пробвам при първа възможност. Силантрото отначало не го харесвах и ми миришеше ужасно. Случвало се е и да взема от магазина, като си мисля, че е магданоз. Обаче взех, че свикнах с него в един момент и сега го използвам, дори миризмата ми се струва приятна 🙂

  • Харесвам 2
Публикувано:

@Marusinka, това с оръжията не е ли плашещо?
Така свободно се продават и оръжие, и патрони?
Мъж ми има и лично, и ловно оръжие, и си има доста условия, за да притежаваш разрешително за притежание. Пък условия за съхранение.

Ще те помоля да сложиш и останалите снимки, които беше приготвила.

За нашето предстоящо пътуване / много се надявам, да стане:))/, съм планувала да минем и по част от Route 66 in Arizona. Ти даде идея и за други интересни местенца. 

А на езерото Пауъл били ли сте? Че и то ми е в планчето. И мормони искам да видя...И Сан Диего, и Санта Моника...

  • Харесвам 1
Публикувано:

@Marusinka - един последен въпрос. Как използваш тази салса - за сос или в някакво ядене или за мазане на филийки? Аз хич не съм фен на мексиканската кухня и затова питам :). 

  • Харесвам 1
Граф Вронски
Публикувано:

Благодаря много за презентиция. А, относно витруалния подарък: олелеле, за мен е страхотен, защото аз правя едни дюнери с боб и салца. Онази вечер ги правех и мислех да ги споделя (ще го направя в готварската тема). И те са чудни (въпреки че са със салца от Lidl).

  • Харесвам 2
Публикувано:
10 hours ago, Травеолани said:

Силантрото отначало не го харесвах и ми миришеше ужасно. 🙂

А мен още ме е гнус да го пипам хахах

10 hours ago, AlexandraKo said:

@Marusinka, това с оръжията не е ли плашещо?
Така свободно се продават и оръжие, и патрони?
Мъж ми има и лично, и ловно оръжие, и си има доста условия, за да притежаваш разрешително за притежание. Пък условия за съхранение.

Ще те помоля да сложиш и останалите снимки, които беше приготвила.

За нашето предстоящо пътуване / много се надявам, да стане:))/, съм планувала да минем и по част от Route 66 in Arizona. Ти даде идея и за други интересни местенца. 

А на езерото Пауъл били ли сте? Че и то ми е в планчето. И мормони искам да видя...И Сан Диего, и Санта Моника...

Ами, не е плашещо за повечето американци, защото на тях това им е една от свободите и за тях е съвсем нормално. Докато живеех в България имах огромен интерес към стрелбата и исках да имам пистолет, но беше адски сложно, трябваше да съм член в ловджийска група, пък нямаше жени ловджийки, беше ме много яд. Като дойдох тук и разбрах, че мога свободно да притежавам и ми светнаха очите. Доста приятели българи не го намират за ок и ми се чудят, а пък аз на тях се чудя, че им е ок, ако някой ги нападне в къщата им и имат възможност да се отбраняват, но ранят нападателя, ще са съдебно отговорно за това. 
 

Задължително ще кача останалите снимки и езерото Пауъл ми е в списъка заедно с Хорсшу бенд (и ще обясня подробно как да се наеме лодка). Просто имам доста неща да свърша вкъщи и като ми пстане време.

9 hours ago, Травеолани said:

@Marusinka - един последен въпрос. Как използваш тази салса - за сос или в някакво ядене или за мазане на филийки? Аз хич не съм фен на мексиканската кухня и затова питам :). 

Обикновено като имаме гости правя салса и гуакамоле и ги сервирам за разядка с тортийа чипс. Иначе като правим такоси и бурита си слагаме от салсата на всяка хапка. 

7 hours ago, Граф Вронски said:

Благодаря много за презентиция. А, относно витруалния подарък: олелеле, за мен е страхотен, защото аз правя едни дюнери с боб и салца. Онази вечер ги правех и мислех да ги споделя (ще го направя в готварската тема). И те са чудни (въпреки че са със салца от Lidl).

Ммм, трябва тия дюнери да ги прекръстиш на буритос и съвсем ще се впишат със салсата. Радвам се, че ти е харесало!

  • Харесвам 2
Публикувано:

Толкова бях очарован от презентацията, че забравих да те питам - Има ли обществен транспорт от Финикс до Гранд каньон? И ако да възможно ли е за ден да се направи Финикс - Гранд Каньон - Финикс? Също така и до Тумбстоун. Намерих още едно място заради което си заслужава да посетя САЩ. Само да паднат визите. 

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
24 minutes ago, Костов said:

Толкова бях очарован от презентацията, че забравих да те питам - Има ли обществен транспорт от Финикс до Гранд каньон? И ако да възможно ли е за ден да се направи Финикс - Гранд Каньон - Финикс? Също така и до Тумбстоун. Намерих още едно място заради което си заслужава да посетя САЩ. Само да паднат визите. 

Това е едно от нещата, които и аз забравих да спомена - нямаме изобщо надежден градски транспорт във Финикс. Разстоянията са огромни, защото Долината расте хоризонтално и задължително трябва кола. 
Мисля, че има автобуси до Големия каньон, но за еднодневна екскурзия ще е трудно. По-скоро с автобус от Вегас до Западния ръб ще стане за ден.

Ако си с кола Финикс-Седона-Големия каньон-Финикс е напълно възможно.

  • Благодаря 1
Публикувано:

И аз да благодаря отново и за презентацията, и за рецептата 🙂 .

Беше ми страшно интересно, и вече почнах да обмислям разни пъклени планове за обиколка из каньони и паркове. Още повече, че и двамата с Благоверния сме почитатели на уестърни... а Антелоп каньонът ми е отколешна мечта: да си седя там и да си снимам ли, снимам...

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 21 часа, Marusinka каза:

Салса "А ла гуера" 

 

Всичко е на око и всеки път ми се получава малко различна, но няколко пъти като се направи и по-лесничко се уцелват продуктите.

 

Около 500 гр домати, нарязани и обелени, от консерва (ако нямате, може и 500 гр печени домати, обелени)

1/4 връзка свеж кориандър (може и повече, ако обичате вкуса му, аз - не, затова слагам толкова)

1 средна глава лук

1-2-3 скилидки чесън (пак на вкус)

1 голяма чушка халапеньо (печена или не, ако няма ползвам и просто коя да е зелена средно люта чушка)

сокът на 1 малък или половин голям лимон

подправки:

2 ч.л. чесън на прах

1 ч.л. лук на прах

1 ч.л. лимонов пипер

1/2 ч.л. черен пипер

1 ч.л. червен пипер (ако имате опушен още по-добре)

1/2 ч.л. кимион

 

Всичко се блендира или смила, но е хубаво да не е съвсем пюре, а да стои на парченца, затова само лука режа на четири и чушката на две.

Сол винаги слагам последно катопърво опитвам блендираните продукти и е около 1/2 ч.л.

 

Е, споко! Радвам се, че се включваше и ми задаваше интерсни въпроси.

Тия птички се зарових в Интернет да видя какви са, защото и @Lindt ме пита и се оказа, че са много интерсни. Всъщност повечето са кактусови орехчета (птицата на Аризона) и някакви токсостоми с крива човка 🤔. Огледах се и видях и една друга сива птичка със сини крила, но нея не мога да я намеря как се казва.

 

Сетих се и за други животни, които са често срещани в пустинята - койотите и дивата свиня, на която тук й казват хавелина 

И аз благодаря за отделеното време. Моята приятелка Ани, която е идвала вече два пъти на гости, ми каза, че за нея преживяното тук (Дивия запад, каньоните) нямат аналог и тя беше тази, която ме вдъхнови за темата и презентацията.

Да!! На 100%

Можеш ли да напишеш името на салсата на испански , ако не те затруднява ? Благодаря !

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.