Duke Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 Поради което съм си избрала Рим, Истанбул и Барселона за 2014, за да се излекувам и оцветя. Разбирам те относно Виена. И тя на мен ми действа по абсолютно същия начин. Чудесен избор на "лекарство" си избрала! Пожелавам ти да посетиш тези изключителни места в точно тази последователност, за да се получи най-добра цветова палитра... 1
Meidj Публикувано: 3 януари, 2014 Автор Публикувано: 3 януари, 2014 А не ... отказвам да го приема. Във Виена Хундервасер, зоопаркът и битакът, заобиколен от блестящата виенска архитектура ме израдваха. В Барселона Гауди, парковете, океанариумът, етномузеят и Къщата на музиката ще ми доставят удоволствие, а ако е толкова скучно останалото ще ходим на плаж и лунапарк. Не съм толкова напреднала в проучването за там още де, ако заспамя любимия от януари какво ще види септември, ще ме изгони. E, и в Барселона все ще намериш нещо да те израдва. Примерно пеещите фонтанчета и Монжуик са наистина впечатляващи Виж, извратенящините на Гауди не бих ги пожелал и на най-големия си враг. А относно океанариумите - бих ти препоръчал този във Валенсия. Там и плажът е по-приятен от барселонския 1
edbloom Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 Точно тази е, но в интерес на истината е малко за отбиване на номера. Не е направена изобщо както трябва да бъде. Затова апелирам за такава хубава тема тук, на хора от първо лице знаещи за какво иде реч. Например както wilks беше писал кога е фестивала в Тенерифе и т.н. 1
theo Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 Чак пък омразни дестинации, ако някой без да иска е попадал в турски или мексикански затвор , сигурно ще има отговор . Иначе се сещам за о`мазни дестинации но то е друга работа. 1
stanimir Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 Разбирам те относно Виена. И тя на мен ми действа по абсолютно същия начин. Чудесен избор на "лекарство" си избрала! Пожелавам ти да посетиш тези изключителни места в точно тази последователност, за да се получи най-добра цветова палитра... +1 Виена ми беше интересна първия и втория път . После бях още шест пъти в рамките на година и вече ми беше студена и скучна. Нямам против немскоезичните градове , но във Виена властва имперския дух , а чара на средновековните немски градчета го няма никакъв. Барселона и Рим никога не може да ми омръзнат 1
Spqr Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 На мен Виена ми хареса. Но не достатъчно от гледна точка на автентичност. Прекалено много взаимствания и копирания от ... знаете кой град. Имперското мен пък ме влече. Например фонтаните на Виена са страхотни, църквите, дворците, музеите. Стои студен, стерилен и буржоазен. Предпочитам го пред Барселона, но не и пред Париж, или Прага. 1
Childish Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 Колко е индивидуално всичко. Аз обичам Виена. Както писах другаде, това ми беше първото излизане извън България (преди това имах 2 неуспешни опита, не много настоятелни). Бях се записала на курс по немски към университета, та не бях типичният турист. Живеех близо до университета, на страхотно място. В курса бяхме 28 човека от цял свят. Всеки разказваше за страната си, беше безумно интересно. Например, имаше хора от Папуа Нова Гвинеа, Индия, Аржентина и т.н. След това съм ходила там и като турист, и в командировка. Продължава да ми харесва. Барселона пък е единственият град от посетените, в който бих емигрирала. 5
Duke Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 На мен Виена ми хареса. Но не достатъчно от гледна точка на автентичност. Прекалено много взаимствания и копирания от ... знаете кой град. Това твое странно сравнение, ако не се лъжа, прочетох за първи път в един друг форум. Още тогава не разбрах по какъв точно критерий е възможно да сравниш Виена с Рим? Аз поне не намирам абсолютно никакви допирни точки между тях и продължавам да любопитствам относно твоята гледна точка... 1
Meidj Публикувано: 3 януари, 2014 Автор Публикувано: 3 януари, 2014 Аз пък сравнявам Виена с Копенхаген. И ми е интересно тези, които не харесват Виена, какво мислят за Копенхаген (ако са ходили там)?
Христиан Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 Прочетох от няколко човека, че не Ви харесва в Брюксел. Може ли да се обосновете защо. Тъй като ще пътувам натам следващия месец.
naTpuoT Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 Аз при първото си посещение във Виена не останах очарован, да не кажа точно обратното. За моя изненада открих доста сгради, които ми напомняха на София (което си беше логично, при все факта, че в първите години на следосвобожденска България австрийски архитекти са помогнали много за моделирането на софийската, русенската, варненската и др. градска среда). Но миналата година отново посетих Виена малко преди Коледа и преоткрих града. Коледният дух, завладял австрийската столица, промени отношението ми към този град, макар и пак да не се нарежда сред любимите ми. Така че, всичко е комплекс от фактори. 1
naTpuoT Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 (редактирано) Прочетох от няколко човека, че не Ви харесва в Брюксел. Може ли да се обосновете защо. Тъй като ще пътувам натам следващия месец. Щом ще ходиш трябва да си с нагласата, че ще си прекараш добре и да не се влияеш от хора, на които това не име е любимият град. Брюксел е интересен град и има какво да се види - църкви, паркове, площади. На мен не ми хареса особено най-вече, защото е на 50-тина минути с влак от Брюж, който е уникален. Редактирано 3 януари, 2014 от naTpuoT 1
Djgeorgie Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 Чак омразна не, а по-скоро безразлична дестинация ми беше Франкфурт на Майн. Не ми направи никакво впечатление. Вярно е, че не видях почти нищо от града, защото бяхме за около 10 часа там, в прозореца между полет от щатите и такъв до България, но наистина ми се стори доста невзрачно място и не виждам особена причина да отида и да го посетя като хората друг път.
Мрън Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 Прочетох от няколко човека, че не Ви харесва в Брюксел. Може ли да се обосновете защо. Тъй като ще пътувам натам следващия месец. С удоволствие Мръсен и мрачен град, който изглежда запустял след 6 часа, когато затварят кажи-речи всички магазини (има някои хранителни, отворени до по-късно). На мен лично много подтискащо ми действа. Иначе Grand Place е красив, интересно е да се посети Европейският Парламент, Комисията. 1
Duke Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 Прочетох от няколко човека, че не Ви харесва в Брюксел. Може ли да се обосновете защо. Тъй като ще пътувам натам следващия месец. Не знам какво да ти кажа. Аз пазя много топли чувства към Брюксел от посещението ми в този град през 1993 г. Оттогава не съм ходил в белгийската столица, а в този форум от няколко човека чувам, че явно нещата са се променили към лошо. И все пак, ако имам път натам, със сигурност не бих се поколебал да посетя Брюксел отново. Има някакъв особен чар в стилистиката на този град, която се обуславя от една уникална смесица между типична английска и холандска архитектура...
Христиан Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 Еми така или иначе билетите са купени, няма връщане назад. Като се върна живот и здраве, ще разкажа как е било.
stanimir Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 (редактирано) А , Франкфурт си е с aмериканаки облик в центъра , но има хубава макар и малка стара част. Все пак май ден или айде да са два са напълно достатъчни. Всъщност не мисля , че има немски град който да отнеме повече от три дни за щателно опознаване. Относно Брюксел на мен Европарламента и щъкащите евротъртеи с блокчетата и все модерните сгради наоколо не ме впечатлиха много. Наистина доста мърляв град , но благодарение на това , че близо 50 % от жителите са емигранти вкл. много нашенци. Харесах Grand Place и там оная пешеходната уличка към северната гара ( зад гарата знам , че сливенската мафия е сила от много години) .... Иначе Атомиума и прочие ми бяха интересни доколкото толкова пъти съм ги гледал по телевизията , но нищо невиждано. Уличката с рибните ресторанти и арабската с дюнерджийниците обаче са си живи до късна доба. Виж цената на бирата в кръчмите никак не ми допада Редактирано 3 януари, 2014 от stenk 2
Spqr Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 (редактирано) Duke, в блога ми може да прочетеш по-подробно какво имам предвид. Не е плод на собствени фантазии. Ще дам най-емблематични примери. Белведере - "хубав изглед". Думата очевидно е италианска. Един от дворовете във Ватиканските музеи е Белведере. И не само, въплъщение е на монархическия мироглед да си строят дворци на хълм, от който има хубава гледка към града. Фонтанът пред парламента във Виена - "Фонтанът на четирите реки" и като замисъл копира (даже като наименование) този от Навона. Инфо http://www.romeartlover.it/Viefonta.html "Св. Карл" църквата - отпред се вият 2 колони. Еми Траяновата и на Марк Аврелий колоните ще да са. 100% църква по римски образец с бароковите кули, купола и т.н. Още инфо http://www.romeartlover.it/Viekarl.html Виенската "Св. Петър" - "Санта Агнезе" (църквата на "Навона"). Множество барокови църкви на всякакви религиозни католически ордени. Самата идея за барокова пищност на дворците откъде може да е черпено като идея? Да припомня, барокът произлиза от Рим. Десетките неокласически импозантни сгради по ринга и околностите. Самата идея и чувство за превъзходство и мащаб. Един от най-хубавите ренесансови дворци във Виена - "Кински" е повлиян от римския "Киджи". Има още: като обелиска в Шьонбрун, монумент свързан с чумата, който е по подбие на колоната пред "Санта Мария Маджоре" и др. Отделно от това. Коя е първата оперна столица? Не е Виена, а е Венеция. Кой е най-известният венециански скулптор? Антонио Канова - звездата в музея за изящно изкуство, където изобилства от други венецианци. Връзката е историческа според мен, Даже и шницелът се твърди, че е милански. Разбира се във Виена има и готика, и в този аспект може да стои по-автентично. Паралелите са неизбежни, когато опознаеш добре l' Urbe (Градът) и започва да ти "избождат очите". Все пак не говоря цялостно за облика на даден град, а за отделни обекти. В почти всяка столица в Европа, а може би в по-голям мащаб са замесени две вилики цивилизации - елинистичната и римската като влияние върху институционални сгради, и цялостно градоустройство. За посетилите Вашингтон, нещо да кажете за сградата на Конгреса на хълма Капитолий? Колко Капитолии (capitals) има в целия свят? А Пантеона! Съкрушително е. В една статия наскоро четох, че е най-влиятелната сграда в архитектурата ... последните 2000 години. Редактирано 3 януари, 2014 от Spqr 6
neuromancer Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 Прочетох от няколко човека, че не Ви харесва в Брюксел. Може ли да се обосновете защо. Тъй като ще пътувам натам следващия месец. Май не го харесват хората, които са отишли там като туристи да видят каквото има да се види, а то на пръв поглед е малко. Аз живях там няколко месеца и мога да кажа, че има много скрити кътчета, събития почти всяка седмица, атмосфера, ако не си настроен зле предварително винаги можеш да намериш нещо за правене. Но трябва да поживееш там, не знам ако просто отидеш за два-три дни как ще го възприемеш. 3
Duke Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 Паралелите са неизбежни, когато опознаеш добре l' Urbe (Градът) и започва да ти "избождат очите". Все пак не говоря цялостно за облика на даден град, а за отделни обекти. В почти всяка столица в Европа, а може би в по-голям мащаб са замесени две вилики цивилизации - елинистичната и римската като влияние върху институционални сгради, и цялостно градоустройство. За посетилите Вашингтон, нещо да кажете за сградата на Конгреса на хълма Капитолий? Колко Капитолии (capitals) има в целия свят? А Пантеона! Съкрушително е. В една статия наскоро четох, че е най-влиятелната сграда в архитектурата ... последните 2000 години. Според мен на подсъзнателно ниво ти търсиш "своя" Рим във Виена, както и във всеки друг град. Иначе съм съгласен, че най-ярките образците на римската цивилизация са в основата на де що има институционални сгради в Европа. И все пак, лично за мен Виена е твърде различна от Рим... 4
Мрън Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 Май не го харесват хората, които са отишли там като туристи да видят каквото има да се види, а то на пръв поглед е малко. Аз живях там няколко месеца и мога да кажа, че има много скрити кътчета, събития почти всяка седмица, атмосфера, ако не си настроен зле предварително винаги можеш да намериш нещо за правене. Но трябва да поживееш там, не знам ако просто отидеш за два-три дни как ще го възприемеш. Не исках да пиша, че всъщност съм живяла там почти година.
Childish Публикувано: 4 януари, 2014 Публикувано: 4 януари, 2014 Хайде само да напомня за египетските обелиски. Не виждам проблем, когато нещо да е хубаво, да се копира. Сремежът на човек към хубавото се брои за естествен. Иначе във Виена, като завиеш зад някой ъгъл, имаш чувството, че си вкъщи, без минусите. "Der Balkan beginnt am Rennweg." 1
stanimir Публикувано: 4 януари, 2014 Публикувано: 4 януари, 2014 Вече с толкова румънци и българи ...съвсем. Падна ми ченето когато видях баба по галоши , забрадка и препасана досущ като моята на село . Няколкостотин метра по-нататък дива кръчма с анонс за Ибряма 2
wilks Публикувано: 4 януари, 2014 Публикувано: 4 януари, 2014 Тази книга не е указател на хотелите, а на опита. Така че освободете мисълта си, отворете нова страница в дневника си и се пригответе за път - било то и само от вашето кресло. Първо да коментирам цитат от анонса на книгата. Що за дивотия?! Опита винаги е абсолютно субективен. Кво ми дреме, или ще ми помогне точно за фестивали нечий чужд опит? Ами ако опита на този Х е базиран на интереси и предпочитания коренно различни от моите, кво правим тогава?Лично моето мнение и отношение по въпроса относно фестивалите е, че всеки сам трябва да си избере кои, и какви да посети. Има толкова много различни видове фестивали по света - музикални, антични, религиозни (нямащи много общо с първообразите си и религията), градски, улични, паркови, тип паради, тип базари, с музика и танци, със строго определен дневен ред, и абсолютно волни програми, и т.н., и т.н. А относно океанариумите - бих ти препоръчал този във Валенсия. Там и плажът е по-приятен от барселонския 100% вярно! Точно тази е, но в интерес на истината е малко за отбиване на номера. Не е направена изобщо както трябва да бъде. Затова апелирам за такава хубава тема тук, на хора от първо лице знаещи за какво иде реч. Например както wilks беше писал кога е фестивала в Тенерифе и т.н. Мерси за коментара. И да не беше го направил обаче, едва ли щях да обърна внимание на подобно четиво. Обиколил съм повечето големи фестивали в Европа, и отначало подхождах с доста ровене из нета за информация за всеки отделен. След това вече започнах интуитивно да нацелвам фестивали, които на мен да са ми интересни, а от известно време започнах да попадам и случайно на такива. Нещо като вариант на любимата ми мисъл на Стайнбек, само че в мой вариант, би изглеждала нещо такова: "Преди аз търсех фестивали и паради, сега те сами почнаха да ме намират" Аз пък сравнявам Виена с Копенхаген. И ми е интересно тези, които не харесват Виена, какво мислят за Копенхаген (ако са ходили там)? Бил съм и на двете места - нищо общо. И като атмосфера, и като усещане, и като поведение на хора. Това погледнато "от моята камбанария", но наистина не намирам нещо общо между двете столици. Прочетох от няколко човека, че не Ви харесва в Брюксел. Може ли да се обосновете защо. Тъй като ще пътувам натам следващия месец. С една дума причнината е - мароканците Иначе е комплексно, но най-простия отговор е този горе. Ако ги нямаше фестивалите, и DJ партитата, които изобилстват там, сигурно още нямаше да съм ходил до "Столицата на Европа". От друга страна самият Гранд Плас с Гроте Маркт от една страна, и пържените пилета и картофки в страничните улички около него, от друга, са фантастични и вълшебни! 1 1
Lindt Публикувано: 4 януари, 2014 Публикувано: 4 януари, 2014 Щом ще ходиш трябва да си с нагласата, че ще си прекараш добре и да не се влияеш от хора, на които това не име е любимият град. Брюксел е интересен град и има какво да се види - църкви, паркове, площади. На мен не ми хареса особено най-вече, защото е на 50-тина минути с влак от Брюж, който е уникален. Не съм ходила все още в Брюксел, но предвид цените на билетите, сигурно ще го направя и задължително в комбинация с Брюж, не вярвам да е възможно да остана недоволна от видяното.
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега