Прескочи до съдържание

Covid лято в Румъния


Препоръчани мнения

преди 12 часа, CarpeDiem каза:

Очаквано няма да мога да стигна до Естония другата седмица, не намирам по-евтини билети за за след няколко дни до където и да е, та за сега съм на вариант Румъния като най-постижимо. Имам шанс за Родос края на септември, и реших, че не ми се прави тест 2 пъти, другата опция беше Гърция евентуално. Приемам идеи за периода 01-10 септември за 7-8 дни за някое прекрасно място или коментари за потенциалната румънска програма, която базирах общо взето на вашите препоръки, но нямах време да доизпипам. Хотели си мисля да запазя само първите и след това на място за следващия ден, до там въобще не съм стигнала 😄 Като цяло не съм сигурна на кое място колко да отделя и дали времето е оптимално разпределено.

 

Ден 1 София - Букурещ - нощувка в Букурещ, Русе или директно Брашов? Букурещ няма да е фокус, били сме, не бих отказала една вечерна разходка по принцип, но нз кое от трите е по-удачно.

Ден 2 Синая - Бустени - Бран- Ръшнов - Брашов - нощувка в Брашов

Ден 3 Брашов - разглеждане на града и евентуално Prejmer

Ден 4 Брашов -Вискри - Биертан - Медиаш - Сигишоара - нощувка в Сигишоара, ок ли е за 1 ден или Сигишоара се разглежда много бързо, защото е малка?

Ден 5 Сигишоара- Турда- Клуж Напока - нощувка в Клуж Напока

Ден 6 Клуж Напока - Сибиу - нощувка в Сибиу, достатъчен ли един ден за Сибиу? В голямо колебание съм дали да не трябва да махна Клуж Напока за сметка на два дни в Сибиу, от друга страна и Турда ми се иска, а са твърде близо

Ден 7 Сибиу - Трансфагарашан - Куртя де Арджеш - нощувка тук или да стигнем до Букурещ или Русе като на следващия ден се прибираме

 

 

 

Да споделя и моето мнение по твоята програма, дано съм от полза:

За Сибиу, както вече са споменали, е напълно достатъчен един ден. Сигишоара наистина е прекрасна, но също така, старата част е и много компактна.Ние с голямо моткане и пиене на бира я обиколихме за около 2 часа и половина. Според мен, ако предвидиш половин ден там, ще е напълно достатъчно. Клуж Напока за мен беше най-голямото разочарование от нашата обиколка - голям, шумен и мръсен град, ако сега правя програмата, бих го пропуснала. Ако можеш замени Турда със Сланик и си спести тази отбивка. По пътя Сибиу - Брашов има едно местенце Castelul de Lut (Замък от глина) , можете да се отбиете да го видите. Отклонението е много малко, а на мен доста ми допадна, заслужава си отбивката за по едно кафе. Също така до Брашов има един каньон - Seven Ladders Canyon. Ако имате време и ви се разхожда след природата, там е много красиво, препоръчвам с две ръце, но трябва да предвидите поне 4-5 часа с отиване и връщане от Брашов. Има и zip line за ентусиастите. Ако ще се качване на лифта в Бустени ви препоръчвам да сте рано сутринта там. Ние бяхме около 11 часа и вече  беше затворен за нови посетители. Желаещите бяха толкова много, че са преценили, спрямо капацитета на лифта, че няма да успее да извози всички  до края на работния ден. За това го затвориха за нови посетители и допускаха само хората, които вече са на опашката. Ние бяхме в най-туристическия сезон (началото на август), така че при вас може да е доста по-спокойно, но имайте едно наум.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Благодаря на всички за коментарите, съобразих се с повечето и се получи едно чудесно пътешествие. Най-сетне усетих отново свободата на пътуването, без излишен стрес и с онази емоция, която всички ние познаваме. Ще се опитам да дам малко информация за следващите и да ги окуража да поемат натам, струва ми се, че се подценява района, или поне аз със сигурност нямаше да отделя една седмица за Румъния, ако не беше ситуацията. А сега бих се върнала с най-голямо удоволствие!

Изключихме изцяло Букурещ и пристигнахме направо в Брашов, за късмет не нощувах и в Русе, защото на следващия ден Дунав мост беше затворен заради протестите и програмата щеше да се обърка напълно. Последваха 3 нощувки в апартамент Casa Zen в Schei district с очарователна тераса с гледка към къщичките и планината. Наистина се чувствах много добре тук и гледката много ме зареждаше. Като цяло го карахме по-лежерно, общо взето можеше и всичко да се разгледа по-бързо, пропуснах някои неща, но всичко беше без излишен стрес, а и не сме от най-ранно ставащите. Синая и замъкът Пелеш - възползвах се от съвета за студентските карти на @master_of_germs и единият билет ни го таксуваха като студентски без дори да ми поискат документ (бях подготвена със стар такъв все пак). Разликата в цената е 45 леи, което не е никак малко. Около 35 леи струваше и да се снима, не платих, успях да направя някоя и друга снимка. Няма смисъл и да се влиза през бариерата да се паркира по-нагоре, спряхме точно преди това и беше безплатно, както ни посъветваха охранителите. На по-късен етап в Астра музей вече не посмях да пробвам студентския билет, не видях обявени цените, а и все още се чувствам некомфортно като правя мънички измами 😄 В замъка Бран се отказахме да влизаме, заради всички негативни отзиви за него, видях го само отвън, доколкото беше възможно, всъщност не знам въобще дали си струваше да ходим до там. Крепостта в Ръшнов ми хареса, макар и да не се влиза, качихме се с влакче-трактор по 5 леи на човек. Следващия цял ден посветихме на Брашов, много много приятен град. Местата, на които бих посъветвала да се обърне внимание са разходката с лифта до надписа Брашов, чакахме обаче около 30-40 мин докато се качим; гледката от Бялата кула – тук хубавото е, че може да се отиде по всяко време, достатъчно е да се поеме по пътя за Poiana Brashov. Rope Street Museum – комбинация от малък частен музей-галерия-сувенирен магазин, момичето беше изключително любезно да ме разходи и да ми обясни всичко, има и опция да изпратиш картичка.

В центъра на Брашов около площада имаше полицаи, които правиха забележки, ако те видят без маска, но това беше само там. Видяхме и повечето укрепени църкви от темата – Biertan, Harman, Prejmer,Viscri, Vallea Viilor, като влезнахме само в последната, всъщност така и не разбрах, коя е най-интересна и се фокусирах на гледката. Действително в един момент стават малко еднакви, но пък беше добър вариант да видим повече селца. Последва романтична Сигишоара, имахме половин ден и нощувка, като беше предостатъчно със сядане на кафе, вечеря и направо мотаене. @Roberto Baggio e напълно права, че и 2 часа стигат просто за да се разгледа – а че си струва, то е ясно, погледнете някоя и друга снимка и ще се убедите.

Поехме към Сибиу, с 3 спирки по пътя, много приятен малък център в Медиаш. Преди да се настаним прекарахме около 2 часа на музея Астра, като не успяхме да видим всичко подробно и се поуморихме, така че се отправихме директно към апартамент Ocnei – споменавам го не защото е нещо особено, а защото има страхотна локация на 3-4 мин от площадите в стария град. Симпатичен вътрешен двор с домашен заек 🙂 Паркингът трябва да е някъде на улицата – 10 леи на ден плащахме на автомат. Остана ни време само за вечерна разходка в Сибиу, и тук вече дойде моментът, в който бях убедена, че най-правилното нещо е да имам 2 нощувки, защото просто се влюбих в атмосферата на този град – в площадите, в пейките с книги и цветя, в очичките, които ни наблюдават от всяка къща, пешеходната улица пълна с вкусни изкушения, фестивалите му, грандиозното изложение за керамика, което беше организирано на главния площад и още и още. Отказах се от Клуж Напока, от солни мини, от замъка Корвин, просто исках да усетя Сибиу без да съм съсипана от умора. Единствено сутринта отидохме до Алба Юлия, пак по ваш съвет, стига се бързо и лесно, и също е приятна разходка.

Последният ни ден преди да поемем към България беше посветен на Трансфагарашан – много красота и много вълнение. По пътя се отбихме в глинения замък, симпатичен, приятна рекичка, но честно казано прекарахме 10-15 мин. Лека полека започнаха десетките отбивки с невероятни гледки, езерото – може би си струва и разходка с лифта,язовира и най-голямата емоция да видим карпатска мечка по пътя.

Целият път ни отне около 6 часа с обяд и доста спирки за снимки, но имайте предвид, че пропуснахме около 3км пеша до водопада, крепостта Поенари. Страхотно слънчево време и около 18:00 вече бяхме в Curtea De Arges, където разгледахме изключително красивия манастир, настанихме се за нощувка и хапнахме доста вкусно в ресторант Curtea Veche. Последва дълъг път до България с разглеждане на Русе и мечти за нови пътешествия!

За мен винаги е полезно и да се коментира бюджет, което по мое мнение рядко се прави. Ясно е, че е относително и зависи от кола, стил на пътуване и т.н., но все пак е някаква ориентация. Аз се считам за средно харчещ пътешественик, не се изхвърляме, но и не се лишаваме от малките удоволствия и ресторантчета. При нас сумата е 1250 лв за двама с 7 нощувки, на средна цена от 60лв за нощувка. В този бюджет включвам абсолютно всичко, гориво при изминати 2000км, храна, нощувки, входове, дори и няколко дребни подаръчета.

DSC08266.JPG

DSC08174.JPG

DSC08313.JPG

DSC08304.JPG

DSC08330.JPG

DSC08352.JPG

DSC08496.JPG

DSC08653.JPG

DSC08682.JPG

DSC08762.JPG

DSC08809.JPG

DSC08773.JPG

DSC08812.JPG

DSC08813.JPG

  • Харесвам 16
  • Благодаря 1
  • Браво 9
Връзка към мнение
Георги Матеев

В събота и аз заминавам към Румъния. Гледам да попътувам повечко, докато не е застудяло. Ще посетя Яши, Сучеава и района между тях - доколкото набързо видях в темата няма писано за тези два града и като се върна ще пусна актуална информация.

 

От/до Румъния съм с полети (по-точно BLL-IAS / SCV-LTN), а вътре в страната ще се движа с влакове и автобуси.

  • Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 40 минути , Георги Матеев каза:

В събота и аз заминавам към Румъния. Гледам да попътувам повечко, докато не е застудяло. Ще посетя Яши, Сучеава и района между тях - доколкото набързо видях в темата няма писано за тези два града и като се върна ще пусна актуална информация.

 

От/до Румъния съм с полети (по-точно BLL-IAS / SCV-LTN), а вътре в страната ще се движа с влакове и автобуси.

Аз съм ходила в този район преди няколко години и още тогава много харесах Румъния. Ще се върна някой ден да я доразгледам. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 1 час, Георги Матеев каза:

Яши

Яш.

 

"Чавката" в румънски служи за омекотяване на звука - Iași - Яш. Galaţi - Галац.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Георги Матеев
преди 3 минути , Zaro каза:

Яш.

 

"Чавката" в румънски служи за омекотяване на звука - Iași - Яш. Galaţi - Галац.

Нямам идея как се произнася на румънски и затова се доверих на Google Maps. Ако си в настроение им пусни забележка да го коригират.

 

2020-09-10 (1).png

  • Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към мнение
преди 21 часа, Zaro каза:

Яш.

 

"Чавката" в румънски служи за омекотяване на звука - Iași - Яш. Galaţi - Галац.

Омекотява звука и когато след него следва i  в случая i почти не се произнася (когато е последна буква след ș или ţ) , затова на български е Яш, Букурещ, а на румънски се изписват Iași, București и т.н., но се произнася от румънците много меко, почти незабележимо, самото i не се чува.

Също така "чавката" на тези две букви ги отличава от s и t по произношение, съответно ș се произнася - ш, s - с, t - т, ţ - ц, с две думи отделни букви са си.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Да попитам скоро пътувалите в Румъния, солна мина Сланик Прахова да не би в понеделник да е затворена?!

Извинявам се, ако някъде го има това инфо,но не можах да преборя сайта им, а нямам много време за проучване.

А замъците в Синая?

 

 

 

Връзка към мнение

Замъците преди години бяха затворени в понеделник, то си е нормално за туристически обекти

Връзка към мнение
преди 1 час, Kalina Ivanova каза:

Да попитам скоро пътувалите в Румъния, солна мина Сланик Прахова да не би в понеделник да е затворена?!

Извинявам се, ако някъде го има това инфо,но не можах да преборя сайта им, а нямам много време за проучване.

А замъците в Синая?

 

 

 

Това е информацията, която намирам от 11.9.2020, понеделник и вторник неработни дни.

Screenshot_2020-09-13-20-02-46-151_com.android.chrome.jpg

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Между 02 - 05.10.2020 година бях в Румъния. Пообиколих две планини, които са част от Карпатите - Ciucas и Bucegi. Пеша и с велосипед се разходих в няколко села, близо до Бран - Măgura, Peştera, Şirnea.

В личната си Фейсбук страница съм споделил в албум снимки, с описания към тях: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=1275797262&set=a.10223585275081389

 

1602098398993-01.jpeg

1602098595170-01.jpeg

1602098741117-01.jpeg

1602098808956-01.jpeg

1602099488169-01.jpeg

1602099615173-01.jpeg

  • Харесвам 22
  • Браво 3
Връзка към мнение
преди 14 часа, hodjev каза:

Още няколко снимки от прекрасните румънски села  Măgura и Peștera /03.10.2020/.

1602256779338-01.jpeg

1602256931032-01.jpeg

1602257057255-01.jpeg

1602257151490-01.jpeg

1602257216954-01.jpeg

1602257364057-01.jpeg

1602257293805-01.jpeg

1602257455598-01.jpeg

1602257898872-01.jpeg

Страхотни снимки! Браво за точния мерник!

Има си снимки за следващия календар!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

А аз да попитам, ако изключим кола, по какъв друг начин, може да се стигне до Сибиу и Сигишоара?

Благодаря на всички, които ще се включат!!! Нямам възможност да пътувам с кола (поне на този етап) и бих искала да знам варианти. Също така как стои въпроса с вътрешния транспорт между Сибиу и Сигишоара в частност☺️

Предварително благодаря и щастлива Нова 2021год на всички магеланци!!!

Връзка към мнение

https://www.cfrcalatori.ro/en/

 

Това е сайтът на румънските железници.

Има директни влакове между Сибиу и Сигишоара, цената им е 13 леи.

 

От Букурещ има влакове за навсякъде, но се пътува доста бавно. 

До Сибиу също така може да се стигне с влак и от Крайова (за около 5 часа).

 

Международните влакове София-Русе-Букурещ и София-Видин-Крайова се движат. Но е доста бавен начин на придвижване.

Фликсбус Веднъж седмично имат автобус към Калафат, Тимишоара и Арад...

 

Вероятно има по-бързи начини с автобуси, но аз не съм ползвал. 

 

Освен това от Сибиу wizz имат полети до Мадрид, Лондон Лутън и няколко града в Германия

Връзка към мнение

Имат доста развита автобусна мрежа. Практически може да се отиде навсякъде. 

www.autogari.ro

https://www.autogari.ro/curse?pid=520&did=406&zi=2021-01-03&pas=1-0-0-0-0

имат и маршрутки за по-бързо придвижване, но за тях няма сайт, а на автогарата разбираш разписание. 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.