Прескочи до съдържание

Преходи в Рила

Eva eva

Препоръчани мнения

преди 44 минути , Eva eva каза:

Може ли някой, който познава добре Рила и е правил по-сериозни преходи там да ми пише 🙂 Имам въпрос 🙂 

евентуално бих могъл да съм от помощ. Иначе @Tonyco би трябвало да е доста в час

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Eva eva каза:

Имам питане относно  преход до Урдини езера - х. Иван Вазов - вр. Отовица. Интересуваме ме някой правил ли е преходи в тази част?

Откъде трябва да е началната точка? Отовица ми е от любимите.

Ей ти една туристка там.

20200913_133145.thumb.jpg.f992a7f93c595096a324b22587229151.jpg

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Питането ми е следното - мисля да направя този преход:

1 ден - ЦПШ Мальовица – Яворова Поляна – Урдини езера – х. Иван Вазов /нощувка/

2 ден - х. Иван Вазов – вр. Отовица – Раздела – Зелени рид – Яворова Поляна – ЦПШ Мальовица.

Чудя се дали ще се справя 🙂 Как е този маршрут? Много ли е тежък? Правя преходи във Витоша по 4-5 ч. без проблем, но предимно по НОП, тоест по равно. Тренирам и всеки ден, домашни тренировки, по половин час. Горе-долу съм в добра форма. Гледах маршрута на картата, но не мога да си представя как е на практика 🙂

Връзка към коментар
преди 21 минути , Eva eva каза:

Питането ми е следното - мисля да направя този преход:

1 ден - ЦПШ Мальовица – Яворова Поляна – Урдини езера – х. Иван Вазов /нощувка/

2 ден - х. Иван Вазов – вр. Отовица – Раздела – Зелени рид – Яворова Поляна – ЦПШ Мальовица.

Чудя се дали ще се справя 🙂 Как е този маршрут? Много ли е тежък? Правя преходи във Витоша по 4-5 ч. без проблем, но предимно по НОП, тоест по равно. Тренирам и всеки ден, домашни тренировки, по половин час. Горе-долу съм в добра форма. Гледах маршрута на картата, но не мога да си представя как е на практика 🙂

Точно тая конфигурация не съм правил.

Обиколка на Урдините или само отгоре от Зелени рид? Ако е с обиколка, по-скоро не.

От ЦПШ до най-високата точка на отиване имаш 900 метра денивелация. Ако няма да се спускаш до езерата, е изпълнимо. От Раздела до Иван Вазов е 40 мин.

От друга страна, денят вече е къс. И лично мнение, Витоша не важи за тренировка за такъв преход. Трябва си тренинг по чукарите.

А ако целта е Отовица, аз имам един любим маршрут от Зелени преслап през Скакавица, избягвам скучния Кабул, където има големи стада и лоши кучета, и към Отовица, Вазов връх, от който има страхотна гледка към Урдините. От тук х. Иван Вазов е на 40 мин, а може и обратно до Преслапа.

Теренът не е тежък, но преходът не е за подценяване. Ако нямаш опит с Рила, недей. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@ZaroБлагодаря ти много за отговора. Това е организирано изкачване, тоест ще съм с водач и група. Урдините се минават на отиване, нямам идея дали се обикалят или не знам точно как. Писах на организаторите и това ми отговориха "Теренът е технически лек, така че едва ли ще имате проблем да стигнете до там. Нямаме такива случаи досега някой да не се е справил, макар и с по-бавно темпо". Звучи като приятна разходка, но нещо не съм сигурна в себе си 🙂 Най-много ме притеснява, ако първия ден съм размазана с мускулна треска ще успея ли да се кача от хижа Вазов до връх Отовица, там сериозно ли е изкачването? 

Ох, много искам да отида, такава красота е.... Ама пък, ако се размажа по средата, какво правим 🙂 Ще трябва да видя какво точно включва застраховката 🙂 

Връзка към коментар
преди 43 минути , Eva eva каза:

Ох, много искам да отида, такава красота е.... Ама пък, ако се размажа по средата, какво правим 🙂 Ще трябва да видя какво точно включва застраховката 🙂 

Щом правиш и леки домашни тренировки според мен не би трябвало да е проблем. Все пак преходът е само 2 дена, с други думи раницата, която ще се мъкне няма да е обичайните 10-12кг. Аз доста съм ходил по планини с групи, с други думи индиректно съм се срещал много хора по чукарите и основните проблеми идват от кофти екипировка (основно неудобни обувки и твърде евтина раница), а не че някой издъхва. Така че по скоро бих казал, do it, girl!

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Теренът не е тежък, но преходът е много продължителен. А понастоящем в Рила има и сняг вече на места. Напълно възможен преход е, но денят е къс и по това време на годината си е за Балкан, не за Рила. Поне според мене, де.

Ние сме правили всичко това като части от други преходи. Точно такъв мислехме за тази година, но се отказахме и го оставяме за догодина. Не за друго, ами не искаме да спим в общите спални на хижа Иван Вазов с много хора.

Но иначе е прекрасен маршрут 🙂 

Ако нямаш сили за изкачване, никой не те кара да качваш Отовишки връх. Ще чакаш останалите на Раздела. Макар че всъщност спускането надолу по душевадката на Зелени рид ще ти докара най-зверската мускулна треска 🙂 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 7 часа, Eva eva каза:

хижа Вазов до връх Отовица, там сериозно ли е изкачването? 

Хижата е Иван Вазов, а Вазов връх (Дамга) е на 15 мин. от Раздела. 

От хижата до Отовица е час. Денивелацията е 350 м., не е кой знае какво.

Сетих се и още нещо. Групата се движи със скоростта на най-бавния. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

По това време трябва да се подхожда по-внимателно.  Ранно тръгване, но доколко е възможно с група... Леки и топли дрешки, ръкавички, шапка, че я снежец, я ветрец, Рила е това, не че и на Витоша не съм и ял попарата. 

Първият ден до Урдини, циркуса, не е натоварващо(може да ви спестят стръмното спускане от ЦПШ), но от циркуса трябва за "издрапате" до билото и леко, леко надолу към хижата. От Зелени рид също има добра видимост към Урдини отгоре, така че ако ти или част от групата искате да си спестите качване на Отовица, може както вече ти предложиха, да се сберете на Раздела. 

Ако случите на време, наистина ще е приятна разходка, а доколко  лека, ще споделиш като се прибереш 🙂 

Успех!

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Направихме този преход в началото на септември. Тръгнахме от разклона за х. Вада през долината на река Урдина, като до езерата се върви покрай нея с лека денивелация. Обиколка на езерата и изкачване към връх Дамга. Ние го направихме по наш маршрут, директно между Малката Паница и Сухото, но беше доста стръмно. От горе гледката е зашеметяваща. Изкачихме Дамга и от там по билото започва едно дълго и продължително спускане, като така затворихме кръга. Чисто ходене: 6,55 ч. Разстояние: 23.1км. Денивелация: 1299 м. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Из Рила не съм ходил чак толкова много, та не съм експерт там. Наистина по това време вече има сняг тук там и трябва да се внимава да не станат инциденти с подхлъзване. На х. Иван Вазов е голям купон с хижарите Кришнари. А малкия Кришна е топ. 😀 Лещата им е супер и зелето с ориз, всичко с индийски подправки се готви. От хижата до Отовишки връх не съм се качвал, но е стръмно право нагоре. За сметка на това късо. Щом сте с водач, той ще знае от къде да ви прекара и ще предупреждава ако има някаква опастност. Залеза в каньона на река Бистрица при х. Иван Вазов не е за изпускане. При лошо време обаче не тръгвайте, не е за подценяване планината. Домашни упражнения ... ц няма да имаш никакъв ефект. Кога ще е прехода ? Ако имаш време започни да тичаш някъде около вас, може и по 1 км да е, но да е тичане, това най-много помага при преходите. Укрепва мускулатурата и ставите, разбира се, няма да стане за 1 седмица, но пак ще е нещо. Щеки задължително, на спусканията особенно ги разгъвай повече, на качванията ги сгъвай. Надолу по стръмното и аз получавам малко мускулна треска при все всички тренировки. Спускането е най-трудно, бавно, използвай си щеките и разтоварвай краката, иначе колената ще почнат да болят. Нагоре колената не болят. И пак си мисля, че основно ще имаш проблеми с коленете макар и за два дни преход. Нагоре леко леко пуфтене ще го вземеш, надолу е проблема. Също никакво бързане и премерено стъпване, често при начинаещи и без опит от бързане се изкълчват глезени, усукват се крака и т.н. Обувките, туристически с твърда подметка и по-високи да държат глезена, задължително 1 номер по-големи, ходилата се подуват при продължително ходене и стават проблеми (сигурно си видяла моята одисея миналата кодина по Ком-Емине) също да има достатъчно разстояние за пръстите като се плъзне ходилото напред да не опират. Последно това лято си взех такива обувки от Декатлон за 110 лв и съм хипер доволен, нито пришки, нито набиване на пръстите, нищо след 80-те км с Боби в централен балкан. (скоро снимките от там) Успех и чакаме снимки от прекрасната Рила. 🙂 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 23 минути , Victoria каза:

Може да си носиш аспирин. 😉

А може и да го изпие, не само да го носи. Само с носене едва ли ще ѝ предотврати треската.  :crazy:

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Връзка към коментар

Основна причина за крампите са дехидратирането, масово текат реклами и т.н. на магнезий по телевизията, но опитно съм установил друго. Не е лошо при такива преходи да се пие хидратин, струва стотинки в аптеката, но върши прекрасна работа и предпазва от дехидратиране. На Мургаш тази година изпих 7 за 9:30 ч., но там е друго. При целодневни преходи пия по 2 минимум освен водата. Никога не съм пил магнезий и крампи съм получавал много рядко за толкова много километри и с бягане и с колело, и основно се е случвало при дехидратация и натискане, тоест даваш газ. 😁 Хората не пият вода масово, а трябва по над литър на ден да се пие чиста вода, освен останалите течности. Пак ми се случва да дехидратирам чат пат, но овреме се усещам. Дори и да не се потиш много при продължителна активност на мускулите се изразходва много вода, затова хидратина е важен и зимата дори да се пие при активности. Най-лесно се познава по урината, ако е тъмна значи дехидратация, ако е светла е ОК. Главоболие в офиса също се получава от дехидратация по някой път. Магнезий също може да се набавя ако човек се храни разнообразно и здравословно и няма нужда от хапчета.  🙂

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Благодаря на всички за отговорите. Преходът ще е събота и неделя - 17 и 18-ти октомври. Времето горе-долу ще е хубаво. 

Първоначалната идея ми беше да направя този преход, също с водач и група:

- 1 ден хижа Беласица - връх Конкуро - хижа Беласица;

- 2 ден водопадите в Беласица - Лешнишкия  и Срамежливеца. 

За този преход чакам да ми кажат дали има места в хижата. И х. Беласица изглежда много добре на снимки. Та, надявам се този вариант да се осъществи. Рилският ми е резервен.

За екипировката - имам екип, и аз си взех събота обувки от Декатлон. Изглеждат удобни, дано да нямам проблеми. Все пак, ако тръгна на Рилския преход мисля да си нося и старите обувки, за всеки случай. И двата са високи, държат глезена. Щеки нямам, не съм ползвала. Такива щеки като за ски стават ли или са специални, туристически?

Нощувката в хижа Иван Вазов е другият момент, който ме тревожи. Мислех да питам организаторите за настаняване в самостоятелна стая с баня и тоалетна, но като разгледах снимки .... То топла вода няма, аз какво искам 🙂 Дано поне разделят мъже от жени. Макар че след 8-9 ч. преход мисля, че ще ми е все тая 🙂  

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 minute ago, Eva eva said:

За екипировката - имам екип, и аз си взех събота обувки от Декатлон. Изглеждат удобни, дано да нямам проблеми. Все пак, ако тръгна на Рилския преход мисля да си нося и старите обувки, за всеки случай. И двата са високи, държат глезена. Щеки нямам, не съм ползвала. Такива щеки като за ски стават ли или са специални, туристически?

Не прави грешка с нови обувки и хоп на Рила. Гарантирано ще ти ожулят краката и ще си с рани.

Иначе маршрутът  1 ден има стръмни части в края - изкачаването в циркуса и към Предела. Аз съм го правил само в обратна посока (х. Седемте езера-Раздела-Урдини-х. Вада). От ЦПШ има първо малко слизане в гората до долината на Урдина река (Яв. поляна), после ходенето по доината не е стръмно, но от езерата нагоре е стръмно лазене.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 3 минути , Eva eva каза:

Щеки нямам, не съм ползвала. Такива щеки като за ски стават ли или са специални, туристически?

Нощувката в хижа Иван Вазов е другият момент, който ме тревожи. Мислех да питам организаторите за настаняване в самостоятелна стая с баня и тоалетна, но като разгледах снимки .... То топла вода няма, аз какво искам 🙂 Дано поне разделят мъже от жени. Макар че след 8-9 ч. преход мисля, че ще ми е все тая 🙂  

Щеките са телескопични, с регулираща се височина, обикновено се състоят от 3 части. Моите са и антишокови за омекотяване при слизане.

В хижите разделение по пол има в тоалетната и общата баня :crazy:

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

В моя случай новите обувки ги обух сефте в началото на 4 дневния преход през Амбарица - Купена и т.н. 80 км и нямах никакви проблеми, но вече знаех като обуя обувката както трябва да гледам и да чувствам на крака, та безгрижно беше, не винаги е така. 

преди 19 минути , Eva eva каза:

Благодаря на всички за отговорите. Преходът ще е събота и неделя - 17 и 18-ти октомври. Времето горе-долу ще е хубаво. 

Първоначалната идея ми беше да направя този преход, също с водач и група:

- 1 ден хижа Беласица - връх Конкуро - хижа Беласица;

- 2 ден водопадите в Беласица - Лешнишкия  и Срамежливеца. 

За този преход чакам да ми кажат дали има места в хижата. И х. Беласица изглежда много добре на снимки. Та, надявам се този вариант да се осъществи. Рилският ми е резервен.

Май не си ходила по хижи. Това не е хотел. 😁😂🤣 На Иван Вазов няма баня, тока е от акумулатори. Стаите са с нарове, всички спят един до друг, няма мъжка женска стая, хъркат, пърдят като шишета сте наредени, няма разделители на кревата, примерно 10 човека един до друг. Тази година имаше двама еврей мъж и жена и само се кикотеха, неможах да заспя 1 час. Мислих си по едно време да ида да ги питам на английски не искат ли да им съдействам нещо, че да спрат. 😂🤣 На много хижи е така, за да се пести място. Щеки от декатлона туристически от 16 лв са перфектни за да могат да се регулират. Ком-Еминето с тях го направих, отделно още много други преходи, над 1000 км имам с тях и на ултрите бягам с тях супер са. Една смених само, защото вече беше много раждясало копчето за застопоряване и ми правеше чалъми. Без щеки не тръгвай ! Ето снимки от спалните на Иван Вазов:

1040813.jpg

1000822.jpg

1000823.jpg

1000824.jpg

1000825.jpg

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

🙂 Не съм спала никога на такова място, @Tonyco Ужасно изглежда 🙂 . Все пак четох, че в момента ремонтират едната част на хижата, дано да ни настанят в по-луксозната, тоест ремонтираната.  

Намерих и вариант за еднодневен преход до връх Шаралия от с. Илинденци, дали няма да е по-добър вариант за мен от този, който коментираме? Макар, че като гледам снимките и тук са едни каманяци 🙂 

Връзка към коментар
преди 8 минути , Eva eva каза:

🙂 Не съм спала никога на такова място, @Tonyco Ужасно изглежда 🙂 . Все пак четох, че в момента ремонтират едната част на хижата, дано да ни настанят в по-луксозната, тоест ремонтираната.  

Намерих и вариант за еднодневен преход до връх Шаралия от с. Илинденци, дали няма да е по-добър вариант за мен от този, който коментираме? Макар, че като гледам снимките и тук са едни каманяци 🙂 

Малко офф от темата: Аз също не съм спала в хижа и за това търся еднодневни преходи. Вярно е, че не мога да стигна до красотите, но пък не мога да си го причиня този престой. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.