Прескочи до съдържание

Покупка на имот

samuraika

Препоръчани мнения

преди 35 минути , samuraika каза:

Да, Кюстендил, Плевен и Ловеч щях да спомена като не лоши градчета за спокоен живот в къщичка. Наскоро попаднах на канала един поляк, който живее в Ловеч и има фризьорски салон, много спретнато градче ми се видя и на него много му харесва.

А Кюстендил е много подценен - вярно е , че няма поминък, но има минерална вода и е на удобно място. Ако се раздвижат нещата със Северна Македония може би там ще се оживи. Било е курортен град едно време.

А какво имаш предвид под инвестиционни имоти в Банско и на морето? - те отдавна ги обърнаха във вилни апартаменти. Махат СПАто, правят подземни гаражи, таксата подръжка пада на 3 евро и народа си пазарува "вилички" - готово, построено, не му береш гайлето на двор и охрана. Това за Банско де. За морето - големите презастроени комплекси ги чакат тежки времена, но и там има разни хитри вилни селища със зеленина и гледки навътре от гмежта - като поседят още малко гладни и там ще почнат да смъкват цени... Тежките вили на първа линия ги забравяме, естествено.

Сме. Ама сме в горна висока точка. Вече започва спускане на някои места.

Аз селска къща не искам. Тя не е за такива като мене - дето идват за по няколко седмици/месеци. Това е сериозна хамалогия и поддръжка, която не е по силите ми. Както и строежа. И зор за купуване нямам, мога да чакам, мога и да не купувам. То и англичани не останаха вече. Сега май само руснаци продават?

Вземи къща в Ловеч и да си пием кафето като се пенсионираме ту в Ловеч, ту в Нара (аз съм от Ловеч, макар че отдавна вече съм велик столичанин ... 🙂 ). Хубаво ни е градчето, а до 2-3 години и магистралата ще стигне до там.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 минути , Брани каза:

Вземи къща в Ловеч и да си пием кафето като се пенсионираме ту в Ловеч, ту в Нара (аз съм от Ловеч, макар че отдавна вече съм велик столичанин ... 🙂 ). Хубаво ни е градчето, а до 2-3 години и магистралата ще стигне до там.

Тука стана малко като в онази песен "аз съм от Твърдица, ти си от Париж" 😄 

• Харесвам 1
  • Смея се 10
Връзка към коментар
преди 10 минути , Duke каза:

Настоящето ми е в космпополитизма и величието, но корените са ми в народа!

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 21 минути , Duke каза:

Париж пасти да яде пред Ловеч 😂  5 Айфелови кули да имат, пак няма да са като в Града на мечтите- Ловеч 😂

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 44 минути , Velyana каза:

Париж пасти да яде пред Ловеч 😂  5 Айфелови кули да имат, пак няма да са като в Града на мечтите- Ловеч 😂

Ама така си е! Кво се смеете...

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 45 минути , Velyana каза:

Париж наистина няма как да е като Ловеч - нямат покрит мост!

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Брани каза:

Париж наистина няма как да е като Ловеч - нямат покрит мост!

По - важното е , че парижани не са като ловчалии- умни, красиви и скромни ☺️

• Смея се 9
Връзка към коментар
преди 22 минути , samuraika каза:

Ама така си е! Кво се смеете...

Аз вече правя списъци: бял, на такива които не се смеят, и небял (не искам да пиша черен!) - на такива, които се!

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 51 минути , Брани каза:

Аз вече правя списъци: бял, на такива които не се смеят, и небял (не искам да пиша черен!) - на такива, които се!

Е ако баш мен като съгражданка ме сложиш в небелия списък , ще съм доста засегната  🙂

• Шок 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
На 30.01.2021 г. в 16:31, Duke каза:

Ние доста се бяхме замислили за инвестиция в имот в Куба преди време. Спря ме единствено голямото разстояние. Не че отдалече не може да се контролира подобна инвестиция, но винаги е добре имотът да е наблизо. Принципно в Куба, недвижима собственост може да притежава единствено кубински гражданин. Има обаче вратички и доста европейци практически държат бизнеса с каса партикулярес. Предполагам е въпрос на време и да се отвори вратичка за придобиване на собственост от чужденци с перспектива това след време да отвори широко вратите пред американците за завръщане на острова, но ще видим...

Можеш ли да ме насочиш къде мога да прочета за такива вратички? 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , Velyana каза:

Е ако баш мен като съгражданка ме сложиш в небелия списък , ще съм доста засегната  🙂

Той е тъмен лорд и за него бялото е лошо. Тоест не се засягай, а се радвай

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, Velyana каза:

Не знаех 🙂 Тогава се взима решение за съграждани да има отделен списък - по-бял! 🙂 И с толкова хора от Ловеч тук вече е решено - че @samuraika трябва да си вземе къща при нас! Ще отскачаме до Плевен да видим @VASILEV или до Троян да видим @Emil Chakalov 🙂

преди 52 минути , neuromancer каза:

Той е тъмен лорд и за него бялото е лошо. Тоест не се засягай, а се радвай

Да, типичен пример за това са нашите щурмоваци - с бели брони са и за нищо не стават в бой, добре че имаме повече ...

преди 49 минути , Polina каза:

Откакто Брани написа за светлия и тъмния списък и никой дори не помисля да реагира без значение как. 🙂

Авторитетът ми тук винаги е бил на високо ниво! 🙂

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 23 минути , Брани каза:

Не знаех 🙂 Тогава се взима решение за съграждани да има отделен списък - по-бял! 🙂 И с толкова хора от Ловеч тук вече е решено - че @samuraika трябва да си вземе къща при нас! Ще отскачаме до Плевен да видим @VASILEV или до Троян да видим @Emil Chakalov 🙂

@БраниС удоволствие, ще трябва само да минат година - две докато построя палата и после на моравата ще има безкрайни барбекюта... 

• Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 1 час, EmoKrastev каза:

Съжалявам, не ми е известно информацията да е систематизирана някъде, или поне преди пет години не беше. Със сигурност в Куба нещата се променят непрекъснато и като начало е добре да потърсиш в TripAdvisor евентуално тема за покупка на имот. Иначе, ние случайно се запознахме с един българин докато чакахме за визи в кубинското посолство. Е той разказа, че е женен за млада кубинка на чието име е закупил къща в страната, която е превърнал в каса партикулярес. Обаче се тюхкаше, че последния път кубинката нещо не му се била зарадвала любовно и май си имала любовник... 😄 Отделно от тази история и в Куба на място разпитвахме и се оказа, че реално повечето каси партикулярес в Хавана са собственост на европейци. Ние спахме именно в такава, като цялата четириетажна кооперация на пъпа на Хавана беше собственост на холандка, а апартаментите се отдаваха и стопанисваха от местни. Но, пак казвам, със сигурност условията са се променили в посока либерализиране на режима. Все пак, Кастро все още беше жив по наше време...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, EmoKrastev каза:

Последния път, преди може би, три години, в Куба,  бях си намерила в нета един руснак да ни развежда.

Та той беше женен за кубинка и разказа, че имотите са на нейно име, въпреки че, от много години са женени и живеят там.

Има един сайт, с информация, заповядай, може да ти е полезен. Но колко е актуален, не мога да кажа.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Duke каза:

Съжалявам, не ми е известно информацията да е систематизирана някъде, или поне преди пет години не беше. Със сигурност в Куба нещата се променят непрекъснато и като начало е добре да потърсиш в TripAdvisor евентуално тема за покупка на имот. Иначе, ние случайно се запознахме с един българин докато чакахме за визи в кубинското посолство. Е той разказа, че е женен за млада кубинка на чието име е закупил къща в страната, която е превърнал в каса партикулярес. Обаче се тюхкаше, че последния път кубинката нещо не му се била зарадвала любовно и май си имала любовник... 😄 Отделно от тази история и в Куба на място разпитвахме и се оказа, че реално повечето каси партикулярес в Хавана са собственост на европейци. Ние спахме именно в такава, като цялата четириетажна кооперация на пъпа на Хавана беше собственост на холандка, а апартаментите се отдаваха и стопанисваха от местни. Но, пак казвам, със сигурност условията са се променили в посока либерализиране на режима. Все пак, Кастро все още беше жив по наше време...

Подобна е ситуацията в Камбоджа. Там не само при закупуване на имот, дори при желание чужденец да работи като гид, единствената възможност е да е женен за местен/на.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , Дани Магелани каза:

Подобна е ситуацията в Камбоджа. Там не само при закупуване на имот, дори при желание чужденец да работи като гид, единствената възможност е да се ожени за местен.

Нито за момент в Камбоджа не изпитах желание да проуча варианти за инвестиция в имот. В съседен Виетнам, виж, нещата са коренно различни, но пък там ме дразни ужасната влажност. Куба е перфектна, но не знам докога... 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
В момента, Тополска каза:

@Duke а имаш ли интерес да ти предоставя един Кубински имот за дългосрочно ползване? За 10 години примерно.

О, не, благодаря, отдавна нямам интерес да инвестирам в Куба...

• Смея се 1
Връзка към коментар
В момента, Duke каза:

О, не, благодаря, отдавна нямам интерес да инвестирам в Куба...

Ако човек няма намерение да живее там, си е по-скоро проблем да има имот толкова далече

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 9 минути , Тополска каза:

Ако човек няма намерение да живее там, си е по-скоро проблем да има имот толкова далече

Това беше основната причина поради която навремето се отказахме...

Връзка към коментар

Поразгледах дали нещо се е променило по повод купуването на имот в Куба последната година.

За съжаление няма промяна, уж ще разглеждат закона и щяло някой ден да има промяна за чужденците, но това става стъпка по стъпка, което за Куба значи бавно или много бавно.

От това което разгледах, положението е следното.

За да се купи имот, трябва  чужденеца да има постоянна резиденция там. В повечето случаи купуване става с фиктивно женене или омъжване.

На теория може някой да успее да вземе постоянна резиденция, това са изискванията според тяхното МВР.

Общо взето почти невъзможно като гледам.

Срещнах на няколко места-но не намерих нещо официално написано, че все пак има възможност да се купи имот директно от чужденец, но разбира се с някои условности.

Вади се специална имотна  резиденция 

https://diie.minint.gob.cu/noticias/193

След това се използват  специални агенции посредници за чужденци  и цените са съвсем различни, оттам мисля, че автоматично се загубва интереса на почти всички мераклии.

Не на последно място, при продажба на имота, се губи тази резиденция, както и при над 12 месеца извън Куба, ако нямаш някакви специални удължавания на резиденцията и т.н.

С две думи, сложна работа.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.