AlexandraKo Публикувано: 19 февруари, 2021 Публикувано: 19 февруари, 2021 Преди 1 час, Alexander каза: Поразгледах дали нещо се е променило по повод купуването на имот в Куба последната година. За съжаление няма промяна, уж ще разглеждат закона и щяло някой ден да има промяна за чужденците, но това става стъпка по стъпка, което за Куба значи бавно или много бавно. От това което разгледах, положението е следното. За да се купи имот, трябва чужденеца да има постоянна резиденция там. В повечето случаи купуване става с фиктивно женене или омъжване. На теория може някой да успее да вземе постоянна резиденция, това са изискванията според тяхното МВР. Общо взето почти невъзможно като гледам. Срещнах на няколко места-но не намерих нещо официално написано, че все пак има възможност да се купи имот директно от чужденец, но разбира се с някои условности. Вади се специална имотна резиденция https://diie.minint.gob.cu/noticias/193 След това се използват специални агенции посредници за чужденци и цените са съвсем различни, оттам мисля, че автоматично се загубва интереса на почти всички мераклии. Не на последно място, при продажба на имота, се губи тази резиденция, както и при над 12 месеца извън Куба, ако нямаш някакви специални удължавания на резиденцията и т.н. С две думи, сложна работа. В линка, който дадох, са описани възможностите. По-скоро, невъзможностите:) 2
EmoKrastev Публикувано: 19 февруари, 2021 Публикувано: 19 февруари, 2021 Благодаря за отговорите. За съжаление мисля че практически е много трудно да се закупи имот при спазване на закона. Което е жалко, Куба ми хареса. Но и не се знае докога ще остане такава. При дългосрочен наем също може да има проблеми, поне така ми казаха. А откриването и работа на фирма със сто процента чуждо участие изглежда като някакъв екстремен сървайвър. Доколкото разбрах успяват само големи фирми, предимно испански но има и няколко руски, които били с директни протекции и помощ от тяхното посолство.
achieva Публикувано: 19 февруари, 2021 Публикувано: 19 февруари, 2021 На 2.02.2021 г. в 10:03, П.Кръстев каза: От другата страна, от 2 години отдавам апартамент под наем, който бях пуснал сам в различни сайтове в интернет и още на втория ден си отрих наематели. Една агенция ми беше откраднала снимкитe и предлагаха имота през техния сайт с техен воден знак върху снимките (?!?!?) и постоянно започнаха да ми звънят брокери дори и след като бях свалил обявата с "намерени потенциални наематели - семейство". И до ден днешен, повече от 2 години по късно ми звъни някой поне по веднъж на месец да ме пита дали апартамента не се е освободил, дори събота и неделя в 9 сутринта ми звънят. Ужас, няма измъкване! Тази вечер открих темата и чета с интерес. Спасението е преди пускане на обявата да си вземеш временна СИМ карта, и като си отдадеш имота под наем, да я изключиш. Така избягваш прозвъняването с години и разговори от рода на: - Здравейте, свободно ли ви е жилището Х? - Не. - А дали ще се освободи скоро? - Надявам се, че не! 6 1
samuraika Публикувано: 19 февруари, 2021 Автор Публикувано: 19 февруари, 2021 преди 9 часа, Брани каза: Не знаех 🙂 Тогава се взима решение за съграждани да има отделен списък - по-бял! 🙂 И с толкова хора от Ловеч тук вече е решено - че @samuraika трябва да си вземе къща при нас! Ще отскачаме до Плевен да видим @VASILEV или до Троян да видим @Emil Chakalov 🙂 Аз къща в Ловеч няма да си взема, но вуйна ми има красива къща в Тетевенския балкан, до Рибарица. Значи маршрута се очертава така - София, спирка в Тетевен при мен, после Ловеч при @Брани, после при @VASILEV да полеем новата къща, после при @Emil Chakalov да видим как е станала сливовата и накрая във Варна при @rdd. Значи Бойко Борисов има 3-4 години да довърши магистралата до Варна!🤔 преди 7 часа, Duke каза: Виетнам, виж, нещата са коренно различни Относно възможностите за покупка от чужденци са като в Камбоджа - трудни и невъзможни. И като цяло ЮИ Азия не мисля, че е добра идея. Там става ако искаш да се пенсионираш, ако искаш да си вземеш ваканционен имот (което е различно от инвестиция, т.е. пари няма да направиш) или ако искаш да развиеш бизнес, но това означава да си там не малка част от годината - дистанционно не става. А и нещата се променят, така че и за пенсия вече е въз скъпо. Не като преди 20 години. 3 1
tonica Публикувано: 19 февруари, 2021 Публикувано: 19 февруари, 2021 Преди 1 час, samuraika каза: Значи маршрута се очертава така - София, спирка в Тетевен при мен, после Ловеч при @Брани, после при @VASILEV да полеем новата къща, после при @Emil Chakalov да видим как е станала сливовата и накрая във Варна при @rdd. Значи Бойко Борисов има 3-4 години да довърши магистралата до Варна!🤔 А, не, не. Краят е в Бургас при мен. Вечерята е риба на терасата с тази гледка: 10 1 1
samuraika Публикувано: 19 февруари, 2021 Автор Публикувано: 19 февруари, 2021 Страхотна гледка! Завижд! Значи от Варна се пускаме на юг, тъкмо да я видим тая Бяла (варненско) дали е като Бяла русенско и идваме в Бургас. От там накъде да завиваме? Към Пловдив при @AlexandraKo или има и други предложения? 3
Zaro Публикувано: 20 февруари, 2021 Публикувано: 20 февруари, 2021 преди 8 часа, tonica каза: А, не, не. Краят е в Бургас при мен. Вечерята е риба на терасата с тази гледка: Това Сарафово ли е?
Petkan Публикувано: 20 февруари, 2021 Публикувано: 20 февруари, 2021 Не, "Златна рибка", Бургас. Здравей съседке/съседе 1
jul Публикувано: 20 февруари, 2021 Публикувано: 20 февруари, 2021 Аааа, ще замислим план и за Пловдив 🙂 1
AlexandraKo Публикувано: 20 февруари, 2021 Публикувано: 20 февруари, 2021 преди 10 часа, samuraika каза: Страхотна гледка! Завижд! Значи от Варна се пускаме на юг, тъкмо да я видим тая Бяла (варненско) дали е като Бяла русенско и идваме в Бургас. От там накъде да завиваме? Към Пловдив при @AlexandraKo или има и други предложения? Аааа, Пловдив го оставете за последно, като десееееерт! Че е най- хубаво. 9
Duke Публикувано: 20 февруари, 2021 Публикувано: 20 февруари, 2021 преди 15 часа, samuraika каза: От там накъде да завиваме? Тук веднага се включваме с др. @Брани и предлагаме посещение на китния остров Персин с преспиване във ваканционно селище Белене с кратка опознавателна беседа и полагане на обществено-полезен труд от страна на противниците на режима в групата... И всичко това в името на народа! 1 7
garnet Публикувано: 20 февруари, 2021 Публикувано: 20 февруари, 2021 Ако някой иска да инвестира в имоти в Великобритания, да казва. Там от това може да се прави не лош доход. Последна информация от приятел £525/м за имот от £80k в Морли, Лийдс. Честно не виждам как някой българин живял н брой години в чужбина ще се върне (и остане) в бг на старини. За моя набор това е сравнително далеч и ще се види. Има ентусиасти. 1
bobole4e Публикувано: 20 февруари, 2021 Публикувано: 20 февруари, 2021 преди 2 минути , garnet каза: Честно не виждам как някой българин живял н брой години в чужбина ще се върне (и остане) в бг на старини Това не е точно така. Мои роднини са от 20 години в Щатите, от ден първи мъжа само това разправя-как ще се върне. Наскоро се чувахме по друг повод, обмисляха покупка на имот в София, защото жената не иска ако или когато се върнат да са в Русе, т. е след 20 години идеята за връщане още е жива и сериозна. 3
Гост Публикувано: 20 февруари, 2021 Публикувано: 20 февруари, 2021 Преди 1 час, garnet каза: Честно не виждам как някой българин живял н брой години в чужбина ще се върне (и остане) в бг на старини. За моя набор това е сравнително далеч и ще се види. Има ентусиасти. Това наистина не е точно така... Има хора, при които целите фамилии са пренесени и трудна история при тях (при една Нова Зеландия е почти абсурдно обратното преместване). Има и друг тип хора. Аз, с ръка на сърце, още не съм взела решение къде искам - надявам се да имам достатъчно драснат живот и здраве, но България е в сериозните планове (99%). Харесвам живота си, не спестявам за някога, както много мигранти, живея тук и сега, защото утре може да няма, затова и инвестициите ми са в пътувания, но... Много ми липсват приятелите, семейството ми е в България. Когато няма да съм зависима от работа и отношения с институции, вярвам ще съм в по-голям мир със себе си относно неуредиците и ще намеря своето място там. Освен ако Съдбата няма други планове за мен. 🙂
Брани Публикувано: 20 февруари, 2021 Публикувано: 20 февруари, 2021 преди 7 часа, AlexandraKo каза: Аааа, Пловдив го оставете за последно, като десееееерт! Че е най- хубаво. Там ще поостанем дори няколко дни! 3
AlexandraKo Публикувано: 20 февруари, 2021 Публикувано: 20 февруари, 2021 преди 1 час, Брани каза: Там ще поостанем дори няколко дни! Тъй, тъй:)))) Пък ниЙ ще имаме изненадиии! 2
Raindrop Публикувано: 20 февруари, 2021 Публикувано: 20 февруари, 2021 На 19.02.2021 г. в 10:57, Брани каза: Париж наистина няма как да е като Ловеч - нямат покрит мост! Нито Бастилия! Най-прекрасният град на земята, там изкарах пет чудни години, и с такава школовка, каквато не знам да съществува на друго място 🙂 2 1
Брани Публикувано: 20 февруари, 2021 Публикувано: 20 февруари, 2021 преди 55 минути , Raindrop каза: Нито Бастилия! Най-прекрасният град на земята, там изкарах пет чудни години, и с такава школовка, каквато не знам да съществува на друго място 🙂 И аз нея съм завършил - ех, и тук успяхме да се намерим възпитаници (то и други има, ама нека сами си кажат, няма да ги издавам 🙂 ) 1
samuraika Публикувано: 20 февруари, 2021 Автор Публикувано: 20 февруари, 2021 преди 5 часа, garnet каза: Честно не виждам как някой българин живял н брой години в чужбина ще се върне (и остане) в бг на старини. Не виждаш, щото не гледаш където трябва - гледаш в твоя набор. Аз познавам много хора, които са се "върнали" - когато пуснеш корени някъде не ги прекъсваш нацяло, но познавам много хора, които на старини си идват в Бг за по 3-4-5 месеца в годината на един или два пъти - като на вила. Моят личен план също е такъв, затова и се заглеждам ваканционни имоти (а и сега те са подценени, за разлика от градските). Другото е, че много от мигриралите в първата вълна - 90те години, се пенсионират сега, без да са успели да си купят собствено жилище в страните, в кито са отишли, или са купили, но оставят на деца , или дават под наем. Не са успели и да заработят пълни и добри пенсии. И сега си взимат нещо бюджетно, на красиво място, което да им осигурява живот с по-ниски разходи, по-висок стандарт и малко повече сигурност - все пак да живееш под наем на пенсия си е стрес. И не на последно място - колкото и странно да ти изглежда сега на младини, но с годините се появява една особенна носталгия, която не я е имало преди. Почва да ти е по-лесно да говориш на родния си език, дояждат ти се познати манджи, искаш да се виждаш с хора, които ти напомнят детството...и много по-малко се нервиш от ежедневни проблеми - дреме ти за поредните щуротии в образованието, за липса на места в детски градини и за огромната бюрокрация пред бизнеса - не те касае вече. Може да се изненадате, но има и не малко чужденци, хора които не са били свързани с Бг, които идват да живеят на старини поради изброените причини. Не че Бг им е първи избор, но като се сравни с фаворити като Италия, Хърватия и Испания се виждат и някои предимства. В комплекса в Банско, в който купих, комшии са ми българи от Канада, смесена двойка руснак и англичанка, а под носа ми грабна апартамента на по-горния етаж (с по-хубавата гледка) един израелец, който купи 11 апартамента - за него и негови проятели, които са си направили групичка и се пенсионират дружно в Бг. Сегашните пенсионери са много по-мобилни, по активни, с по-разчупено мислене от предното поколение и се виждат навсякъде, където има подходящи условия за тях. Не са като майка ми - която обожава морето, но идеята да се премести да живее там и да дава големия си апартамент в София под наем осигурявайки си не лош доход, и се вижда като ядрена физика - ма много сложно... 16 1
ven62 Публикувано: 20 февруари, 2021 Публикувано: 20 февруари, 2021 преди 1 час, Raindrop каза: Нито Бастилия! Най-прекрасният град на земята, там изкарах пет чудни години, и с такава школовка, каквато не знам да съществува на друго място 🙂 преди 57 минути , Брани каза: И аз нея съм завършил - ех, и тук успяхме да се намерим възпитаници (то и други има, ама нека сами си кажат, няма да ги издавам 🙂 ) Ако във форума се разкрие Нора Ананиева ... ще се лишите от моето присъствие. И да не би генерала Аспарухов ... да е станала вселенски/галактически ... Брани-Бриго ... не-е-е-е, не искам да вярвам. 3 3
Брани Публикувано: 20 февруари, 2021 Публикувано: 20 февруари, 2021 Преди 1 час, samuraika каза: Не виждаш, щото не гледаш където трябва - гледаш в твоя набор. Съвсем за логични намирам твоите разсъждения, но и повечето мои приятели и съученици, живеещи в чужбина нямат никакво намерение да се прибират в България, а не са им чак толкова близки егнтата до началото на века 🙂 1
Velyana Публикувано: 21 февруари, 2021 Публикувано: 21 февруари, 2021 преди 4 часа, Брани каза: И аз нея съм завършил - ех, и тук успяхме да се намерим възпитаници (то и други има, ама нека сами си кажат, няма да ги издавам 🙂 ) И аз и аз 😂 1
samuraika Публикувано: 21 февруари, 2021 Автор Публикувано: 21 февруари, 2021 преди 5 часа, Velyana каза: И аз и аз 😂 Невероятно! От стотиците гимназии в Ловеч - да се случите да сте учили в една и съща! Лелеееее.... преди 7 часа, Брани каза: мои приятели и съученици, живеещи в чужбина нямат никакво намерение да се прибират в България, 🙂 Ама кракът им ли няма стъпи, или няма да се прибират за постоянно? Защото, пак казвам, за различни неща говорим. Едно е да поддържаш втори дом в България и да идваш за лятото с внуците там и чат-пат за Коледа и някой празник, друго е да се преселиш наобратно. Аз няма да се "прибирам", но след като спра активна трудова дейност планирам да си прекарвам поравно времето в Азия (зимата) и Европа (лятото) като ползвам Бг за база - да си щъкам с нискотарифките и една раничка багаж, да се виждам с приятели, ако до внуци добутам - да ги водя за ваканциите и т.н. Пенсии, медицински застраховки и прочее ще са ми в основната ми страна на пребиваване, не в България. Така че, не , няма да съм се "върнала". 4 1
Raindrop Публикувано: 21 февруари, 2021 Публикувано: 21 февруари, 2021 Преди 1 час, samuraika каза: Невероятно! От стотиците гимназии в Ловеч - да се случите да сте учили в една и съща! Лелеееее.... Тази гимназия беше институция в образованието, и силно се надявам все още да е! И въобще не е част от стотиците гимназии в България 🙂 Възпитаниците й по всички краища са като едно семейство, ето аз, само преди часове, се сродих с @Velyana и с @Брани. Струва се да се попрочете за Първото американско девическо училище в България, и за това колко всеотдайни и посветени един към друг са завършилите това първо езиково школо, дори да не са били в един випуск. А през април Ловеч разцъфтява с хилядите млади хора, които се завръщат от къде ли не за празника на Езиковата. Просветени, за да просвещават! @Velyana и @Брани знаят какво означава това. 4
Брани Публикувано: 21 февруари, 2021 Публикувано: 21 февруари, 2021 Преди 1 час, samuraika каза: Невероятно! От стотиците гимназии в Ловеч - да се случите да сте учили в една и съща! Лелеееее.... Ама кракът им ли няма стъпи, или няма да се прибират за постоянно? Защото, пак казвам, за различни неща говорим. Едно е да поддържаш втори дом в България и да идваш за лятото с внуците там и чат-пат за Коледа и някой празник, друго е да се преселиш наобратно. Аз няма да се "прибирам", но след като спра активна трудова дейност планирам да си прекарвам поравно времето в Азия (зимата) и Европа (лятото) като ползвам Бг за база - да си щъкам с нискотарифките и една раничка багаж, да се виждам с приятели, ако до внуци добутам - да ги водя за ваканциите и т.н. Пенсии, медицински застраховки и прочее ще са ми в основната ми страна на пребиваване, не в България. Така че, не , няма да съм се "върнала". А извинявай, явно не съм разбрал ... Имах предвид, че няма да се преселват наобратно, а просто ще си идват веднъж на година-две да видят родата. За тези в САЩ и сега това е единственият начин (е баш сега и това не е де 🙂 ), а за хората в Европа покрай евтините полети доста се размиват понятията. Но да се надяваме, че авиоиндустрията ще се възстанови от удара де. 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега