samuraika Публикувано: 21 февруари, 2021 Автор Сподели Публикувано: 21 февруари, 2021 Нали може дискусията за това, кое е "етикет", кое "фалшива любезност" и кое "простащина" да я продъкжим в друга, по-подходяща тема? Иначе аз имам цветущ набор от истории тип "финната японска любезност среща неподправената българска откровеност". Аз разбрах и @Alexander@VASILEV какво искат да кажат, спорът е безсмислен. 8 1 Връзка към коментар
cck Публикувано: 22 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2021 преди 9 часа, samuraika каза: да я продъкжим в друга, по-подходяща тема? Ето я темата: https://magelanci.com/forums/topic/3470-емиграция-и-имиграция/ 1 Връзка към коментар
rdd Публикувано: 22 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2021 Аз имам едно питане към хората, които живеят в къщи по села, курортни градчета и градове. Как се справят със страха през нощта, дори и през деня? До преместването ми в София, за да уча във висш институт (тогава така се казваше на висшите учебни заведения, само на Софийският университет се казваше - университет) съм живяла в къща (бащината). И никога не съм се страхувала, но тогава беше така, безопасно. През всичките години след това съм живяла в жилищна сграда, блок, не на терена директно. Сега дори с денонощна охрана. Както бях споменала по-горе, имаме идея да построим малка къща в едно много близко село до Варна. Живот и здраве това ще се случи до една-две години и може би ще оставаме там вечер от време на време, а ако ни хареса и за по-дълго. Но как? Ще трябва ли някой от нас да стои на пост вечер? Не е ли страшно? Коментарите, които гледам по тв са отчайващи. И СОТ да има, едва ли ще помогне. Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 22 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2021 Зависи от селото и жителите най-вече. За това е добре и много важно да се избира добре къде ще се живее или строй. До Варна имам многогодишен поглед и то близък от с. Бенковски- 3 различни имота на много близки приятели, ами няма и помен от страх, набези или нещо от сорта. Нито един няма СОТ, а не живеят в някакви колиби. 3 2 Връзка към коментар
jul Публикувано: 22 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2021 То си зависи от конкретното село - проверете има ли апаши, няма ли.... Някои населени места са "известни" с тях. Съседи има ли? Запознайте се с тях - neighbourhood watching има огромно значение. Аз не живея в къща, но родителите ми живеят, а ние често пребиваваме там с тях или без тях - примерно като са на почивка да изпълняваме трудната задача по поливане на цветята и райграса 🙂 СОТ по желание /по-скоро за като няма никой в къщата/, лампи с фотоклетка на подходящи места /но тях ги светкат и котките/, на първия етаж - хубава дограма с хубаво заключване и винаги следиш да не оставиш нещо отворено/открехнато за през нощта. И после спите едновременно, без да дежурите 😊 1 Връзка към коментар
funny Публикувано: 22 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2021 преди 32 минути , rdd каза: Аз имам едно питане към хората, които живеят в къщи по села, курортни градчета и градове. Как се справят със страха през нощта, дори и през деня? До преместването ми в София, за да уча във висш институт (тогава така се казваше на висшите учебни заведения, само на Софийският университет се казваше - университет) съм живяла в къща (бащината). И никога не съм се страхувала, но тогава беше така, безопасно. През всичките години след това съм живяла в жилищна сграда, блок, не на терена директно. Сега дори с денонощна охрана. Както бях споменала по-горе, имаме идея да построим малка къща в едно много близко село до Варна. Живот и здраве това ще се случи до една-две години и може би ще оставаме там вечер от време на време, а ако ни хареса и за по-дълго. Но как? Ще трябва ли някой от нас да стои на пост вечер? Не е ли страшно? Коментарите, които гледам по тв са отчайващи. И СОТ да има, едва ли ще помогне. Въпрос на нагласа е. Вярно че ние живеем в къща във вилната зона на София а не в близко село , но пак около нас пряко съседи нямаме ( има само една съседна къща до нашата но тя е необитаема). А може би и до човек. Моя позната живееше в блок с 8 входа, на 10 етажа и пак я беше страх да остане сама у тях без мъжа и. А и обикновено е по-притеснително за такъв тип имоти дали няма да има набези в моментите които няма никой там, отколкото когато има. Но както и по-нагоре са написали - вариант има - фотоклетки, видеонаблюдение, смарт устройства за светване/изключване на лампи в определени часове. . 2 Връзка към коментар
гост Публикувано: 22 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2021 преди 5 минути , rdd каза: Аз имам едно питане към хората, които живеят в къщи по села, курортни градчета и градове. Как се справят със страха през нощта, дори и през деня? До преместването ми в София, за да уча във висш институт (тогава така се казваше на висшите учебни заведения, само на Софийският университет се казваше - университет) съм живяла в къща (бащината). И никога не съм се страхувала, но тогава беше така, безопасно. През всичките години след това съм живяла в жилищна сграда, блок, не на терена директно. Сега дори с денонощна охрана. Както бях споменала по-горе, имаме идея да построим малка къща в едно много близко село до Варна. Живот и здраве това ще се случи до една-две години и може би ще оставаме там вечер от време на време, а ако ни хареса и за по-дълго. Но как? Ще трябва ли някой от нас да стои на пост вечер? Не е ли страшно? Коментарите, които гледам по тв са отчайващи. И СОТ да има, едва ли ще помогне. В наше "село" си имаме полицейско управление. Кола патрулира денонощно. Ние сме от най последните къщи и няма случай да не е минала кола на полицията за денонощие. Мен не ме е страх. Обект на нападение са празни и необитаеми къщи, от един определен контингент. Нямаме нито един случай на влизане в къща, когато хората са си у дома. В къщата на другото ми село от детството не бих останала сама да нощувам. Ако сме двама - оставам без страх. Но там всички къщи в нашето каре вече са необитаеми, вкл. и нашата. И пак - влизат само когато са без обитатели - крадат дърва, въглища, желязо. В къщата имаме сот - не знам доколко това помага. Ала по двора и по бараките си ровят редовно. Иначе има много самонастанили се от малцинствата - влизат в къщи, които са видимо изоставени от години. Не ми е ясно как ги регистрират, защото всички са на социални помощи и цял ден седят на припек пред магазина на тълпи. Сред тях има много младежи. Селото към момента е 650 жители, от които към 300 са пришълците. Другите са възрастни хора и някои в работоспособна възраст, защото има училище и техникум. Т.е. селото не е от най-изоставените. Имаме и 20-тина къщи с англичани и една двойка руснаци - млади баба и дядо, доста жизнени, направиха си голям ремонт на къщата и живеят целогодишно. Бяха заминали за Русия за десетина дни и точно тогава бяха влизали у тях да крадат. Полицейски патрул също минава и отскоро има камери на входовете/изходите на селото. Битовите кражби, въпреки това, не намаляват. Връзка към коментар
rdd Публикувано: 22 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2021 преди 20 минути , Alexander каза: Зависи от селото и жителите най-вече. За това е добре и много важно да се избира добре къде ще се живее или строй. До Варна имам многогодишен поглед и то близък от с. Бенковски- 3 различни имота на много близки приятели, ами няма и помен от страх, набези или нещо от сорта. Нито един няма СОТ, а не живеят в някакви колиби. Точно в десятката, улучихте ни и населеното място. Така казват и кмета на общината и кметския наместник. Добри били хората. Дано не се променят. Мерси на всички, точно от това имах нужда. 2 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 22 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2021 Повечето къщи са над средно ниво като цена и изпълнение, имаше и чужденци, макар да избягаха. Има тук-там от братята, но не пипат нищо, култивирани са. 1 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 22 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2021 На 31.01.2021 г. в 19:05, VASILEV каза: Хаха, нашата сардинка си я намерихме в Лондон. Ама понеже съм 50+ повече съм гледал плажове отколкото сардинките😉 Това, че си на диета, не означава, че не можеш да разгледаш менюто. 3 Връзка към коментар
lyusi Публикувано: 22 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2021 Нещо от менюто, забелязано на разходка през уикенда във Вършец . Изглежда подходящо за магелански сбирки, има и голям двор за палатки 🙂 Нямам представа как е отвътре Едит: не знам защо така се смачка снимката, но къщата наистина се продава и има обявен телефон за връзка на табелата. 4 1 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 22 февруари, 2021 Автор Сподели Публикувано: 22 февруари, 2021 На мен ми харесва. И като цяло, много ми харесва тенденцията напоследък, да се предпочита национален стил и класическа архитектура. Че имаше един период в родното строителство - "мутробарок" - нанесе трайни щети върху цели квартали в София, Варна, Слънчев бряг и т.н. Една от основните причини горен Лозенец да се съсипе. @rdd сигурно много си зависи от селото и региона. Както споменах по-нагоре - вуйна ми има къща в тетевенския балкан. Реставрираха я с много любов и мерак с вуйчо ми, но не било писано - на 60 си отиде от рак. И тя остана сама. Мислех, че ще зареже всичко, но тя изкара книжка на стари години, довърши къщата, подържа я в отлично състояние (макар да й коства много труд и пари) и от ранна пролет до късна есен е основно там - сама. Няма преки съседи - има срещу нея, но и те са приходящи. Няма СОТ, няма и питбул в двора. Но и проблеми няма. Има много приятели в селото - то е виладжийско село с много софийски пенсионери. Има едно местно семейство (роми) които й помагат и наглеждат къщата - косят трева, дребни ремонти, режат дърва. Питах я веднъж не я ли е страх - каза ми, че там се чуствала най-спокойна. Предполагам че е до нагласа. Да - като гледа новините в Бг човек ще си каже че по селата е някакъв ужас, но не мисля, че селските дворове се тарашат повече от градските мазета, примерно. Просто за едното се шуми повече от другото. И във връзка с къщите, охраната, националния стил и т.н. да попитам - како ви е мнението за комплексите от вилен тип? Има и много скъпи и не чак толкова. Има такива, в които цената на квардатен метър е по-ниска от апартаменти. Казаха ми, че трудно се продавали. Това заради високата такса поддръжка ли е? Защото, на мен ми се струва, че ако се поддържат добре градина, басейн, има охрана и СОТ - то в самостоятелна къща ще струва по-скъпо да си плащаш за всички тези неща отколкото 10-12 евро на квадрат, които искат комплексите, да не говорим хамалогията по организирането на всичко. В грешка ли съм? 1 1 Връзка към коментар
lyusi Публикувано: 22 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 22 февруари, 2021 преди 6 минути , samuraika каза: И във връзка с къщите, охраната, националния стил и т.н. да попитам - како ви е мнението за комплексите от вилен тип? Има и много скъпи и не чак толкова. Има такива, в които цената на квардатен метър е по-ниска от апартаменти. Казаха ми, че трудно се продавали. Това заради високата такса поддръжка ли е? Защото, на мен ми се струва, че ако се поддържат добре градина, басейн, има охрана и СОТ - то в самостоятелна къща ще струва по-скъпо да си плащаш за всички тези неща отколкото 10-12 евро на квадрат, които искат комплексите, да не говорим хамалогията по организирането на всичко. В грешка ли съм? Нямам конкретни впечатления от таксите поддръжка на комплексите вилен тип, но едва ли е различно от тези апартаментен тип, с които съм се занимавала. Проблемът там е че нямаш никакъв контрол върху този разход , в началото е 10-12 евро, но после се индексира и след няколко години ти излиза повече от цената на апартамента 3 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 23 февруари, 2021 Автор Сподели Публикувано: 23 февруари, 2021 преди 6 часа, lyusi каза: Нямам конкретни впечатления от таксите поддръжка на комплексите вилен тип, но едва ли е различно от тези апартаментен тип, с които съм се занимавала. Проблемът там е че нямаш никакъв контрол върху този разход , в началото е 10-12 евро, но после се индексира и след няколко години ти излиза повече от цената на апартамента Искаш да кажеш,че ако сега е 10, не значи че след няколко години няма да стане 15? Први ми впечатление, че апартаменти без поддръжка са по-скъпи от тези със (малко наопаки на останалия свят...). Връзка към коментар
Duke Публикувано: 23 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 23 февруари, 2021 преди 2 часа, samuraika каза: Искаш да кажеш,че ако сега е 10, не значи че след няколко години няма да стане 15? Први ми впечатление, че апартаменти без поддръжка са по-скъпи от тези със (малко наопаки на останалия свят...). Именно затова са по-скъпи, защото са независими от решението на фасилити компанията за вдигане на таксите за поддръжка... Още през 2006 г., докато работех за една строителна компания собственост на израелски граждани, въведохме схемата с такса поддръжка. Тогава все още нямаше толкова добре развити фасилити компании и затова трябваше да се измисли друг вариант. Ставаше дума за комплекс от еднофамилни къщи в полите на Витоша от затворен тип. За да гарантираме поддръжката на комплекса учредихме ООД с капитал от 12 000 лева. Дружеството сключи договор за поддръжка с фасилити компания, която излъчи управител на комплекса. Този човек всъщност беше вписан и като управител на ООД-то. При всяка сделка с една от 12-те еднофамилни къщи, прехвърляхме на купувача и 1000 лева от капитала на дружеството. Няма не искам, няма недей... 3 Връзка към коментар
tonica Публикувано: 23 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 23 февруари, 2021 Допълвам: „Проблемът там е че нямаш никакъв контрол върху този разход , в началото е 10-12 евро, но после се индексира и след няколко години ти излиза повече от цената на апартамента „ 1. Фирмите за охрана и поддръжка, с които е сключен договорът се сменят, новите поставят нови условия и цени. 2. Или обслужването е така влошено, че собствениците сами искат да сменят фирмата и вече има нови условия и цени. 3. Договорите за обслужване са обтекаеми. Все се оказва, че това, което трябва да се поддържа, не влизало в договора (като гаранциите на уредите), а се заплаща допълнително. Дребни хитрувания, които ти късат нервите. Далеч си, не ти се занимава с разправии, по-лесно е да платиш допълнително, отколкото да се разправяш. „Защото, на мен ми се струва, че ако се поддържат добре градина, басейн, има охрана и СОТ…“ 4. Не е чисто по твоите критерии, тревата, живият плет не са подрязани по твоите критерии. Може по договор да пише косене на двора веднъж месечно, не го спазват, защото си далеч и не контролираш, а дори да го правят, може да е „джаста-праста“. И като отидеш някой път, виждаш че във фугите на дворните плочи е поникнала трева, плочите се надигат. Имотът ти се руинира, хайде сега съди някого за неизпълнение на клаузи по договор – безкрайно мотане. Няма такъв фирмен манталитет: да се представиш добре, за да искат да те задържат и да те препоръчват на други. Отношението към задълженията е „тарикатско“, „отбиване на номера“. Ако е отделна селска къща и се намери читав човек от селото за поддръжка (работлив и честен), той няма възможност да докара майстори за дребни ремонти: протекъл покрив, почистване на улуците, запушени от листа. Ако улукът е затлачен с листа, спечени с мръсотия, която се стича в него от покрива (птичи екстременти и пр.), дъждът прелива и съсипва стрехата, тя се бели, напуква, почернява, обраства с мъх. Да докараш бригада в отдалечено село за дребен ремонт (за дребна сума) не е лесно. Аз поддържам два апартамента и две студиа в град с голямо строителство. Но едва „навивам“ майстори за дребни ремонти по поддържката – един ден работа, един надник – трябва да е някой съвсем изпаднал, от такъв не чакай качество. 6 2 1 Връзка към коментар
garnet Публикувано: 23 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 23 февруари, 2021 На 20.02.2021 г. в 18:30, bobole4e каза: Това не е точно така. Мои роднини са от 20 години в Щатите, от ден първи мъжа само това разправя-как ще се върне. Наскоро се чувахме по друг повод, обмисляха покупка на имот в София, защото жената не иска ако или когато се върнат да са в Русе, т. е след 20 години идеята за връщане още е жива и сериозна. Твоите роднини са типичния пример за жалка история. Пропилян живот, наистина. Казвам го с добри чувства. За кво си на мястото, от което искаш да избягаш? За пари!? Ми добре. Няколко човека ми обясниха как ще прекарвате 4-6 месеца в годината в БГ. Туристи. 🙂 Нали? Кой говори за туризъм? Говоря за жители. А това няма да се случи, с много редки изключения. 1 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 23 февруари, 2021 Автор Сподели Публикувано: 23 февруари, 2021 преди 2 часа, Duke каза: Именно затова са по-скъпи, защото са независими от решението на фасилити компанията за вдигане на таксите за поддръжка... Още през 2006 г., докато работех за една строителна компания собственост на израелски граждани, въведохме схемата с такса поддръжка. Тогава все още нямаше толкова добре развити фасилити компании и затова трябваше да се измисли друг вариант. Ставаше дума за комплекс от еднофамилни къщи в полите на Витоша от затворен тип. За да гарантираме поддръжката на комплекса учредихме ООД с капитал от 12 000 лева. Дружеството сключи договор за поддръжка с фасилити компания, която излъчи управител на комплекса. Този човек всъщност беше вписан и като управител на ООД-то. При всяка сделка с една от 12-те еднофамилни къщи, прехвърляхме на купувача и 1000 лева от капитала на дружеството. Няма не искам, няма недей... Не, това което казваш е различно. Аз имах предвид, че имоти извън кмплекси, без екстри са по-скъпи, защото нямат такса поддръжка. Нямат и градини и басейни също, или имат един храст и един жабурняк, но на обявите с ей такива букви пише "НЯМА ТАКСА". Това, за което ти говориш е юридическото оформление на такса таксата. Иначе аз не си представям красиви околоблокови пространства без поддръжка - където и да е по света. преди 1 час, tonica каза: Аз поддържам два апартамента и две студиа в град с голямо строителство. А дали би споделила за сезонните наеми - ако се занимаваш с такива или имаш поглед над тях. Не за по една нощ, а за две седмици до два месеца в сезон. Има ли въобще хляб в това или е мисята невъзможна? 2 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 23 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 23 февруари, 2021 преди 43 минути , samuraika каза: Аз имах предвид, че имоти извън кмплекси, без екстри са по-скъпи Щото таксата поддръжка гони много хора. Затова се опитва да ги привличат с по-ниска цена. Строителят, действайки през фирмата си за обслужване и поддръжка, компенсира разликата с висока такса за поддръжка през следващите години. А и честно казано, колко от обитателите на затворен комплекс, които не знаят от коя страна се хваща лопата, биха се хванали да си поддържат двора? Идеалните шаранчета. Има и още един момент - орташката работа е ясна на всички. Представям си комплекс, в който живеят новобогаташи и кифли, как се поддържат общите части. 3 Връзка към коментар
tonica Публикувано: 23 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 23 февруари, 2021 Преди 1 час, samuraika каза: А дали би споделила за сезонните наеми - ако се занимаваш с такива или имаш поглед над тях. Не за по една нощ, а за две седмици до два месеца в сезон. Има ли въобще хляб в това или е мисята невъзможна? До сега съм отдавала под наем само дългосрочно. Имала съм наематели по 10 години без промяна. Напоследък търсенето намаля: - Ако някой търси работа, отива или в София или в чужбина (след 2014 в ЕС се работи свободно) - Имотите ми са в идеален център – синя зона. Това прави комплексите предпочитани за хора с временна адресна регистрация. А последната година със затворени бизнеси си е съвсем карък. Замислям се за сезонно отдаване след като се пенсионирам (скоро), да съм свободна за обслужването. Още не съм се запознала с начините на предлагане: Booking, Airbnb – не съм проучила условия, финансови ангажименти. А колкото до „Има ли въобще хляб в това“ – щом го правят, вероятно има. Цели села по Черноморието живеят само от трите летни месеца. Но наемане за 2 седмици - 2 месеца в сезон ми се вижда утопия. - Чужденците (масовите) си купуват пакетни почивки: самолет+хотел+ресторант. Единици биха търсили за същото море на парче полет, квартира, храна. - Българите (масовите) почиват на море 1 седмица – 10 дни. Ако имат повече отпуск, ще отидат и на планина или екскурзия. Хора, които биха наели за дълъг летен период, са много тясна целева група. 5 1 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 23 февруари, 2021 Автор Сподели Публикувано: 23 февруари, 2021 преди 37 минути , Zaro каза: Щото таксата поддръжка гони много хора. А и честно казано, колко от обитателите на затворен комплекс, които не знаят от коя страна се хваща лопата, биха се хванали да си поддържат двора? Естествено, че няма да си поддържат сами!!!! По света колкото е по-луксозно и скъпо едно място - толкова по-високи са му поддръжките. И поддръжката не гони хората - привлича ги. Без поддръжка е кофти. По света. Не и у нас. Сигурно си има причини, обективни. Просто се чудех. Как хем може да искаш паркчета и градини, ама да не се поддържат ако може.... 1 Връзка към коментар
rdd Публикувано: 23 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 23 февруари, 2021 преди 10 минути , samuraika каза: Естествено, че няма да си поддържат сами!!!! По света колкото е по-луксозно и скъпо едно място - толкова по-високи са му поддръжките. И поддръжката не гони хората - привлича ги. Без поддръжка е кофти. По света. Не и у нас. Сигурно си има причини, обективни. Просто се чудех. Как хем може да искаш паркчета и градини, ама да не се поддържат ако може.... Самата истина е казана по-горе. Моите впечатления са за жилищен блок, който не е с поддръжка от инвеститора по Закона за етажната собственост. Но си имаме поддръжка от специализирана фирма за целта, етажна собственост, управител на етажната собственост и всичко останало. Не можеш да си представиш колко са нагли тези нови фирми, които се нароиха след влизане в сила на закона. 2 1 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 23 февруари, 2021 Автор Сподели Публикувано: 23 февруари, 2021 Май пак трябва да променим заглавието на темата : "Покупка на имот в България - една рядка форма на мазохизъм" 6 3 Връзка към коментар
Брани Публикувано: 23 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 23 февруари, 2021 Да напиша и аз нещо по темата! 🙂 СОТ-овете са си нещо полезно за селските къщи, но вече не е трудно да се инсталира и серия от камери, с която човек да си наглежда имота от всяка точка на света. Не че замества поддръжката от човек на място (по-скоро е паралелно с нея) и не че можеш да реагираш бързо лично когато видиш банда съмнителни субекти да щъкат из двора, но поне можеш от време на време да хвърляш едно око дали не е паднало някое дърво или дали прозореца си е на мястото ... Вече в доста села си има изграден бърз интернет за целта. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 28 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2021 Жилищната площ в Столична община 7 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега