Tonyco Публикувано: 29 април, 2021 Сподели Публикувано: 29 април, 2021 Здравейте Магеланция, макар и да не съм много активен във форума напоследък, това съвсем не значи, че съм си седнал на Д-то. Отново големи обиколки из БГ, колела, бягане, планини и т.н., но и междувременно сготвих една програма 12 дни с 6000 км из Турция. Тръгваме след малко ! Всички необходими документи са извадени, пресни паспорти, PCR тестове, зелени карти, застраховки и т.н., с две думи ще правя Лилето приключенец, че то ако си беше всичко наред там, нямаше да е интересно. 😁 Да аз и Лилето с нашия мини кемпър Дачия Докер. Боби е при майка си по Великден, та така го измислихме. Локдауна всъщност не е чак толкова страшен колкото го преекспонират, е да няма да може да седнеш в заведение, но ще може да си вземеш за вкъщи (за в кемпър) храната, тъкмо да видим и другата страна на Турция. Ще се спи, където може по къмпинги, където не на диво. Основни точки са Синоп, Сумела Манастира, Каменния път (с бягане този път 🙂 ), Немрут 1, Диарбекир, Немрут 2 (Кратерното езеро, ако можем да се качим, че има още снежец), Мардин, Манастира Deyrulzafaran, Дара, Харан (Благодаря на @Polina за прекрасния пътепис и, че сподели тези места на които не съм бил.), Алания, Дерели, Галиполи и към дома. Мини кемпъра изглежда така за, който не го е виждал от предишната Турция през Септ 2020. Направих му и тента, ако вали да не мокри кухнята... 😂 Целия Маршрут изглежда така: https://goo.gl/maps/N1kEpN4up1AdSgCKA Имам позната в Турското Търговско представителство в България, та ми прати от тяхното министерство официалната информация за въпросния тотален локдаун, с гугъл преводача нещата са доста ясни. https://www.icisleri.gov.tr/81-il-valiligine-tam-kapanma-tedbirleri-genelgesi-gonderildi В точка 1.7 пише, че не важи за временно пребиваващи в страната и туристи. А на всичкото отгоре ако се зачетете внимателно надолу си пишат старите мерки, хранителни магазини от 10-17 ч. Неделя не работят, ресторанти доставят 24 ч., пекарните работят 24 ч., най-отдолу огромен списък на освободените от ограниченията на локдауна, ами то половин Турция като се зачетох подробно, ако имаш куче е разрешено да го разхождаш и да му купуваш храна и да го водиш на ветеринар 🤣😆 Малко май е ала бала и при тях карантинирането, Ердоган да си вдигне рейтинга как мисли за народа. Пуснали сме си роуминг, та като имам време ще гледам да понаписвам нещо как върви, и да пускам по някоя друга снимчица. Взимам и дрона, надявам се да не ми правят проблеми на границата, четох Турските регулации, до 500 гр дрон може без регистрация да се ползва, ама дали митничарите са го чели не знам, ще разбера след някой друг час. 🙂 На добър час си пожелаваме и в това приключение, трябва тръпка да има инак... Ицето отново е актуален, ето и последния му хит. В края на клипа се случи същото и с мен, като ми взимаха пробата за PCR-а онзи ден... 🤣😂😂😂 36 7 Връзка към коментар
Roberto Baggio Публикувано: 29 април, 2021 Сподели Публикувано: 29 април, 2021 Ще следя с интерес. Тайничко много, много ви завиждам. Пожелавам ви приключение без аварии, без ограничения и само с положителни емоции. 5 Връзка към коментар
OXYGEN Публикувано: 29 април, 2021 Сподели Публикувано: 29 април, 2021 На добър път. Ние сме с кемпер от седмица в Турция и обикаляме по крайбрежието от Чанаккале към Анталия. Няма да се плашите, където има проверки по пътищата, на нас само ни мятат да си продължаваме. Малко пусто ставаше след 19ч, от утре явно по цял ден ще е така. 10 1 Връзка към коментар
Tonyco Публикувано: 30 април, 2021 Автор Сподели Публикувано: 30 април, 2021 преди 13 часа, OXYGEN каза: На добър път. Ние сме с кемпер от седмица в Турция и обикаляме по крайбрежието от Чанаккале към Анталия. Няма да се плашите, където има проверки по пътищата, на нас само ни мятат да си продължаваме. Малко пусто ставаше след 19ч, от утре явно по цял ден ще е така. Благодаря, бързо и безпроблемно минахме границата без рентген. На входа на Истанбул КПП точно при Мола, всички в една лента, в 0:00 ч, километрично задръстване и 1 ч висяхме, през деня си представям. Преспахме на един паркинг на околко 100 км след Истанбул, времето е чудесно и продължаваме. 😀 12 Връзка към коментар
Asya Assenova Публикувано: 30 април, 2021 Сподели Публикувано: 30 април, 2021 Здравей. Аэ съм в Истанбул сега, вчера пристигнах. Вчера градът се пукаше по шевовете от хора, днес ще видя как е. Определено гладни и жадни няма да останете.Супер маршрут.сте спретнали. 4 Връзка към коментар
Polina Публикувано: 30 април, 2021 Сподели Публикувано: 30 април, 2021 Ей, много се радвам, че тръгвате на такова хубаво приключение. Да бях довършила разказа и за последното ни пътуване, че да разширите още малко траекторията на пътуването :). Безаварийно ви пожелавам да е и с много хубаво време. Забавлявайте се! 7 Връзка към коментар
jul Публикувано: 30 април, 2021 Сподели Публикувано: 30 април, 2021 И аз ще чакам с интерес 🙂 3 Връзка към коментар
Tonyco Публикувано: 30 април, 2021 Автор Сподели Публикувано: 30 април, 2021 Днес сме в Синоп. Спираха ни 2 пъти с колата за проверка и 2 пъти пеша в парка на градчето, като втория се забавиха, защото не знаеха точно разпоредбите и дали сме в нарушение или не. В крайна сметка ни пуснаха. Страхотен залез хванахме, облаците се стелеха по хълма към морето, вдигнах дрона над тях и страхотно видео стана. 😀 40 8 Връзка към коментар
nino Публикувано: 30 април, 2021 Сподели Публикувано: 30 април, 2021 Супер са снимките, продължавайте в същия дух. 4 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 1 май, 2021 Сподели Публикувано: 1 май, 2021 Прекрасни сте на тази снимка! Пожелавам ви, дълги години да сте заедно и много щастливи, както изглеждате на нея! И станалите ти снимки са чудесни! Лек път и да си прекате чудесно! 9 1 Връзка към коментар
Tonyco Публикувано: 1 май, 2021 Автор Сподели Публикувано: 1 май, 2021 На 29.04.2021 г. в 18:46, OXYGEN каза: На добър път. Ние сме с кемпер от седмица в Турция и обикаляме по крайбрежието от Чанаккале към Анталия. Няма да се плашите, където има проверки по пътищата, на нас само ни мятат да си продължаваме. Малко пусто ставаше след 19ч, от утре явно по цял ден ще е така. Голямо спиране ни спират за проверки. Даже и една глоба измислена за превишена скорост ми лепнаха, не съм бил кола ми камионет и за мен ограничението не било 110, а 100 та съм се движил с 111 км/ч и ме глобиха 30 евро дето на границата трябвало да платя. 100 пъти съм карал с тази кола в Турция и все 110 км/ч съм спазвал без проблеми. Голям спор водихме М1 се води по талон, показвах им, че е кола по еврорегулацийте, но в крайна сметка ми казаха Европа кола, Турция Камионет, това е 😂🤣 На Синоп къмпинга не работеше все още, сега сме се запътили към къмпинга под манастира Сумела да видим работи ли. Как е по Егейското крайбрежие при вас ? Работят ли къмпингите ? 🙄 преди 3 часа, AlexandraKo каза: Прекрасни сте на тази снимка! Пожелавам ви, дълги години да сте заедно и много щастливи, както изглеждате на нея! И станалите ти снимки са чудесни! Лек път и да си прекате чудесно! Благодаря, забавно е в Турция с тези ограничения, истинско приключение. 😁 4 Връзка към коментар
OXYGEN Публикувано: 1 май, 2021 Сподели Публикувано: 1 май, 2021 преди 6 часа, Tonyco каза: Как е по Егейското крайбрежие при вас ? Работят ли къмпингите ? Явно, както и бях чел, този регион е доста по-различен от останалата Турция. Досега за целия пут до тук само 2 пъти на излизане от град ме спираха, но само питат семейство ли сме вътре и ми пожелават “enjoy your holiday “... На къмпинг до сега само в Памуккале се излъгахме да влезем и беше грешка. По другите места не знам как е, но тук е рай за кемпери - може да спираш където си поискаш. Паркинги, паркове, по улиците в градовете, по бензиностанции, по плажовете. Местните с кастени дори си вадят масички на тротоара. Не видях повече от 7-8 “къмпинга” до тук и нито един не беше каквото разбираме под тази дума в Гърция или западна Европа. Тук бяха все малко дворче към някоя къща или ресторант. Не съм и търсил реално де. ПС. Там ходжата събужда ли ви в 4 и нещо сутринта? 😄 8 Връзка към коментар
Tonyco Публикувано: 1 май, 2021 Автор Сподели Публикувано: 1 май, 2021 За първи път ли сте в Турция с кемпър ? 😁 Така е тук да, аз преди с палатката и мотора пътувах като се разпъвах покрай пътя, където ми падне. Питам за къмпингите, защото баня трябва от време на време. Днес сефте сме на къмпинг под манстира Сумела, който се оказа, че пак не работи, за 4 път идвам и не мога да вляза, утре с дрона ще го снимаме явно. Днес ни разбиха от проверки, за 500 км много, но заради локдауна. На местните сканират някакви кодове с такава дръжка като в магазините. Нас чат пат ни пишат номерата на паспортите в таблетите да видят дали спазваме сроковете. Един ми показа на таблета, че на 28.07 трябва да излезем най-късно, явно 3 м е разрешено временното пребиваване тук. 😁 Ето малко снимки от днес, потичахме десетина км около Мачка за раздвижване. До тук за 2 та дни сме на 1700 + км 😁 27 Връзка към коментар
OXYGEN Публикувано: 1 май, 2021 Сподели Публикувано: 1 май, 2021 За първи път сме изобщо тук. В Мармарис ми направи впечатление, как обществените тоалетни имаха и душове. Там няма ли пак така? Сигурно ХЕС кода им сканират. Аз бях чел тук в друга тема за него и си извадих преди да тръгнем. Искаха ми го на Памуккале и в един Бъргър Кинг във Фетие. 6 Връзка към коментар
Tonyco Публикувано: 1 май, 2021 Автор Сподели Публикувано: 1 май, 2021 преди 4 минути , OXYGEN каза: За първи път сме изобщо тук. В Мармарис ми направи впечатление, как обществените тоалетни имаха и душове. Там няма ли пак така? Сигурно ХЕС кода им сканират. Аз бях чел тук в друга тема за него и си извадих преди да тръгнем. Искаха ми го на Памуккале и в един Бъргър Кинг във Фетие. За първи път чувам за душове в обществени тоалетни 😁 Сигурно е само за онзи курортния регион. Тука в тази част си е дивотия както обикновенно. То май само ние сме чуждоземци и ни гледат странно. 🙄🤣😂 4 Връзка към коментар
Stryper Публикувано: 1 май, 2021 Сподели Публикувано: 1 май, 2021 Виждала съм душове в женските тоалетни в Одрин. Също така в джамиите. Ако ви трябва може да проверите в джамиите. Идеята за мини кемпера е много добра. Хем сте по-мобилни, хем си имате и легло. Приятна изкарване! 5 Връзка към коментар
jul Публикувано: 2 май, 2021 Сподели Публикувано: 2 май, 2021 Правилно ли разбирам, че в Турция е разрешено да нощуваш с кемпер и да си разпънеш стафа, където решиш? 3 Връзка към коментар
OXYGEN Публикувано: 2 май, 2021 Сподели Публикувано: 2 май, 2021 Не знам, за първи път съм тук. Не знам дали е заради опустелите улици по време на локдауна, или винаги е така, но местните кемперисти си вадят маса и столове на тротоара в града когато са паркирали. А на плаж/парк до морето опъват и тенти и т.н. 5 Връзка към коментар
Tonyco Публикувано: 2 май, 2021 Автор Сподели Публикувано: 2 май, 2021 Така си е в Турция, всеки дето иска се разпъва, от 14-15 г често пътувам тук с палатка, мотор, кола, кемпъра сега все така си е. Днес до манастира Сумела ходихме, отново в реконструкция до Юли. За 4 ти път идвам и не мога да вляза, ще се идва пак. Разбих дрона в едно дърво много балъжки, не го видях, а беше пред мен. Падна в Алтъндере добре, че не го отнесе буйната река до брега падна, с много зор и риск за живота се спуснах да го спасявам по един сипей. Такачвам последните снимки от дрона. Бая се измокри, но все нещо извлякох от СД картата. Пробвахме и пещерата Магарача, но както се очакваше не работи. 26 1 3 Връзка към коментар
Tonyco Публикувано: 2 май, 2021 Автор Сподели Публикувано: 2 май, 2021 Вече сме в Кюрдистан. Днес нощуваме на брега на река Ефрат в Кемалие и утре атакуваме с тичане Каменния път. 😀 Намерихме си супер място точно до реката. Днес цял ден се движим по нея и с невероятни пейзажи по пътя от Ерзинкан към Камелие. Направихме си и нощна разходка даже. 💑👫 31 1 Връзка към коментар
Tonyco Публикувано: 3 май, 2021 Автор Сподели Публикувано: 3 май, 2021 Днес за закуска изтичахме с Лили Каменния път по 8 км в посока. А 1 ч 23 мин на отиване го взехме с отбивки за снимки и търсене на геокеш в една пропаст. Красота, но е доста топло вече. Носихме си и челник, тъй като някой тунели са доста дълги и не прониква светлина. Има и чешма по-средата на пътя с хубава вода. Продължваме към Немрут. 24 7 Връзка към коментар
Tonyco Публикувано: 3 май, 2021 Автор Сподели Публикувано: 3 май, 2021 Тази вечер ще спим на Немрут на 2000 м. Посрещнаха ни супер, отвориха ни портата да си вкараме колата вътре. Утре в 5:30 ч е изгрева и ще се качим направо с колата до горе да го посрещнем, дано да се вижда, че нещо превалява и пригърмява. По стълбите до пирамидата има 15 мин та към 4:30 ч трябва да станем. Посетителския център работи денонощно, има WiFi и тоалетни, мивки, само няма баня та е супер. Да спиш на Немрут, една от мечтите ми. 😀 Хората са супер дружелюбни и отзивчиви. 17 3 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 4 май, 2021 Сподели Публикувано: 4 май, 2021 @Tonycoмного хубави снимки! Страхотни и ви вие сте много сладки - усмихнати и слънчеви! А ти, преди, не ходи ли по тези места с мотора? Доста неща са ми познати от предишните ти писания. 4 1 Връзка към коментар
Tonyco Публикувано: 4 май, 2021 Автор Сподели Публикувано: 4 май, 2021 преди 1 час, AlexandraKo каза: @Tonycoмного хубави снимки! Страхотни и ви вие сте много сладки - усмихнати и слънчеви! А ти, преди, не ходи ли по тези места с мотора? Доста неща са ми познати от предишните ти писания. Ходих, ходих, но с компанията на Лили е различно 😉, а и не спах горе тогава за да посрещна изгрева. Хайде добро Немрутско утро.🌄 Такъв вятър ни духа цяла нощ, че не спахме много добре, кемпъра се клатеше като бебешка люлка 😁 Сутринта станахме в 4:30 ч и газ нагоре с колата, после има едни стръмни стълби около 15 мин. Дойдоха и едни младежи с доста техника да снимат клип. В последствие пристигна и още един младеж певец за въпросния клип и пееше Кюрдска любовна песен за някакво момиче, доста приятно ще го има във видеото после. 😀🎬 26 6 Връзка към коментар
Tonyco Публикувано: 4 май, 2021 Автор Сподели Публикувано: 4 май, 2021 И попътно за Диарбекир, Римския мост над река Цендере. Ох Баня, ох кеф 😂🤣😆 беше 25 градуса в 8:30 ч. С нас дойдоха и няколко кученца да се охладят. 😁 22 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега