домосед Публикувано: 2 март, 2020 Публикувано: 2 март, 2020 Следваща спирка - Татарстан. (ако беше остров, поне половината форум щеше да си го брои за държава, ама за зла участ географията отказва да съдейства) От youtube съм научил руските думи диарейщик, шашечник и обоченик. В Ташкент ме вози диарейщик (такъв, който фучи по магистралата и слаломира по лентите), в Нур-Султан - шашечник (такъв който само фучи, но без слалом), а в Казан - обоченик (такъв, който изпреварва колоната по аварийната лента). Сигурен бях, че технически съм на руска територия, защото още ми тежаха на душата 205-те лева, които отидоха за виза*. Но първото впечатление от къщата за гости и виетнамското заведения към нея беше на толкова западно (или далекоизточно?) по моден шик и стандарт място, че ... за първи път ми се стори неуместно да им говоря на руски весто на английски. Същото впечатление се повтори и в еспресо бара, в който опитах нюйоркски стил чийзкейк, без никакъв стринг на кирилица да ми влезе в полезрението сред интериорния дизайн. Нищо, че на площада отпред се мъдри паметник на Ленин в ръст – цял целеничък. И че думата за аптека е същата като и в трите предишни стана. Даруханә. Научихме я покрай @Desi75. Цял ден трамбовах с фотоапарата из централната част на града сред неуклюжи пешеходци, заобикалящи локвите. Фокуса на интерес, ЮНЕСКО-то на Казан - бял кремъл със златокуполна църква и остроминаретна джамия - си го бях оставил за десерт в ранния следобед. Татарстанците (волжките българи според някои научни и/или поетични школи), ми се струва, че имат проблем с националната и социалната си осъзнатост. В музея на държавността в Казан, подобно на някои независими държави в региона, е обърнато внимание как руснаците са ги поробили (ref. CV на Грозни, Иван Василиевич). Не е обърнато обаче внимание, че не са се освободили даже формално. А с най-голям патос е разказан социалистическият етап от историята. Като че ли става дума за светло бъдеще, а не за минало. За Сталин и дръзновението ВЛКСМ се пеят хвалебствия по няколко медийни канала едновременно. Разпоредителка ме хвана да пиша отзив в книгата за отзиви, която е таблет. Което улеснява триене и/или хакване на не попадащ под пътеводните линии отзив. Написах на български нещо одобрително, че са изложили копие на меча на общия ни баща основател Хан Кубрат (северомакедонците имат сепаративен възглед по тоя казус). Няколко часа по-късно попаднах в града на две българки (от Дунавска България), които ми видели отзива и го превели на разпоредителката. Тоест потвърдили каквото и аз бях превел устно. И така го спасили от изтриване. А как ги разпознах, че са българки, след като не объркаха нито един падеж? По произношението на думата "кот"! Българското произношение е като английското за cot. Руското е дело по-тонкое. Иначе съм леко резервиран при пътувания в Русия да се оповестявам като българин. Защото и ходжата в джамията (която са изпросили от Екатерина Велика след два века мораториум на исляма, наложен от Иван Грозни) на часа запява опорката за користната неблагодарност, че са ни избавили от турско робство. И как не искаме да си разменяме домати за газ. А котарак има един дебел бронзов на главната улица Баумановa, но беше тъмно за снимка. От височината на камбанарията не се виждаше добре. Всички снимки: https://photos.app.goo.gl/ozWNcohk2sewHAZ2A * опитах се да ги сведа до 195, но във фотото ме прецакаха с 10 лв надценка за снимката 19 1
Георги Публикувано: 5 март, 2020 Публикувано: 5 март, 2020 По заръка на @домосед ,един пост в темата дошъл по нормалната поща: 15 1 1
домосед Публикувано: 10 април, 2020 Публикувано: 10 април, 2020 Алжирският дневник гостува в темата за ЮНЕСКО. Древен римски град Куикул/Джемила, Алжир 7
домосед Публикувано: 11 май, 2020 Публикувано: 11 май, 2020 За Карибското ЮНЕСКО също ще пиша в съответния подфорум. Започвам с Гарнизона на Барбадос 6
домосед Публикувано: 22 май, 2020 Публикувано: 22 май, 2020 ЮНЕСКО-то на Доминика е националният парк Морн-Троа-Питон. Описан е с повече думи и снимки в тази тема 6
домосед Публикувано: 11 юни, 2020 Публикувано: 11 юни, 2020 Карибският дневник гостува още един път в темата ЮНЕСКО с крепостта и стария град на Сан Хуан, Пуето Рико 6
домосед Публикувано: 20 юли, 2020 Публикувано: 20 юли, 2020 Kралския дворец Казерта - най-големият късно бароков дворец в Европа, строен от Бурбоните в епохата на абсолютизма, засега е последното ми отметнато ЮНЕСКО. Отметнах го през февруари 2020. Пресата гърмеше тревога за вирусна епидемия в Ломбардия, но до Сицилия още не беше стигнала. Тревогата - това. Вирусът може отдавана да е бил стигнал, но никой да не го е регистрирал. От Палермо до Казерта с рейс + самолет + рейс стигнах, съвсем както си го бях предвидил по разписание. Защо в средата на най-централния вестибюл между дворовете са чучнали статуя на воин с меч, яхнал мечка, вече обсъдихме в темата със загадките Дворецът е наистина огромен, ошушкан от времето, особено от времето на Втората световна война и трудно адаптируем към някаква съвременна функция освен снимане на филми. А и през времето, когато е построен, не съм убеден, че са имали ресурси да му запълнят с достатъчно разкош всички крила и всички етажи. Сега са отворили са едно представително стълбище и са уредили кралски и кралически апартаменти в стилове от барок до ампир на последния етаж, но не е нищо вдъхновяващо. Вдъхновяващ е паркът с три километровата барокова каскада до най-близкия хълм на север. И прилежащата ѝ „английска“ градина с оцелели още от XVIII век екзотични за италианското висше общество атракции като алеи без симетрия и ментета руини на римски храмове и павилиони. За моя досадна изненада долният изход беше заключен с верига и се наложи да се връщам обратно към километър до горния. В по-добра форма и в мотивираща компания може би щях да си наложа воля да прескоча оградата и рова. Внимание! На следващите снимки гола жена се къпе. Бяла! Спойлер Точно бяхме обсъдили една мъдрост на Илон Мъск, че щастието = реалност – очаквания. Съответно – отрицателни стойности са допустим резултат. Моите очаквания бяха да намеря пицария, а реалността можеше да се окаже, че е затворена за следобедна почивка. Къде тогава би било щастието? Но беше отворена! Безсъмнено положително щастие. Допълнителна бележка: За мъжа с ордените и документа на фона на пушещ вулкан, бях останал с впечатление, че е Наполеоновият маршал Жоашен Мюра (да не се бърка със старшина Людовик Крюшо), назначен за кралска особа в Неапол. Обаче търсене в гугъл по зададеното име връща различна физиономия https://fr.wikipedia.org/wiki/Joachim_Murat 15 1
домосед Публикувано: 7 октомври, 2020 Публикувано: 7 октомври, 2020 Римската вила дел Казале, Сицилия Мозайките във вилата край съвременния град Пиаца (Чаца) Армерина в Сициля съдържат цяло сафари, но в римския смисъл – не биеш път чак до националния парк Зокума в Чад като @FlyTraveler, @bronco, @Carrie да видиш екзотични животни, ами си седиш в Рим и екзотичните животни ти ги карат с кораби. В друга стая има и олимпийска сцена, като първата видима разлика от видяното и наученото в гръцка Олимпия е, че състезателите са жени. По бикини! Има и ловни сцени, и търговия, и геометрични преплетени шарки. За разлика от алжирските находища на римски мозайки, тези си седят на пода, а се ходи около тях или по нарочна галерия над тях за по-добро възприемане. Всички снимки: https://photos.app.goo.gl/DG6zFsXcYKDBYioQ7 18
домосед Публикувано: 5 ноември, 2020 Публикувано: 5 ноември, 2020 Арабско-норманските обекти на UNESCO в Палермо са това, което сме получили в наследство от срещата на културите на Запада ("франките", трад.бълг.), Византия и Исляма на остров Сициля през XII век (с някои лесно отличими добавки от следващи епохи) Снимки от февруари 2020 Норманския замък Палатинската капела Катедралата Църквите Сан Каталдо, Марторана, Сан Джовани дели Еремити Адмиралтейският мост (сниман от междуградския рейс 😉) Още от Палермо: https://photos.app.goo.gl/uz5mHTodCrgq97wG8 13
домосед Публикувано: 6 ноември, 2020 Публикувано: 6 ноември, 2020 Долината на храмовете, Агридженто, Сицилия, февруари 2020 Днес Сицилия се намира в Италия, но през античността е била в Гърция - Доплувала е впоследствие ! - помисли си Щирлиц Куиз по снимките: Европа как е стигнала до Сицилия? 11
neuromancer Публикувано: 6 ноември, 2020 Публикувано: 6 ноември, 2020 преди 57 минути , домосед каза: Европа как е стигнала до Сицилия? На бик естествено ("преоблечен" Зевс), вазата под храмовете 5 1
домосед Публикувано: 6 ноември, 2020 Публикувано: 6 ноември, 2020 преди 57 минути , neuromancer каза: На бик естествено ("преоблечен" Зевс), вазата под храмовете Абсолютно вярно! Ето ги Зевс и Европа 3
jorocontrola Публикувано: 6 ноември, 2020 Публикувано: 6 ноември, 2020 Катало(у)нските романски църкви във Vall de Boí Бягайки от Франция, където въвеждаха вечерен час, минахме през Андора. На излизане видяхме дъъъъълга опашка от чакали коли от към Испания. Нищо не подозиращи продължихме чудейки им се на акъла. Но после се оказа, че има за какво - всички ресторанти, кафенета и производни в Каталуня вече бяха затворени, така че тълпите търсеха спасение в почивните дни. Но да си дойдем на думата де - романските църкви и най-вече тези построените през 11-12 век и уважени и от Юнеско (освен и от нас) в долината Бой (както предполагам трябва да се каже на български). Ето и тези, които посетихме средата на октомври 2020: 1. Sant Feliu de Barruera 2. Santa Eulàlia d'Erill la Vall 3. Sant Joan de Boí 4. Santa Maria de Taüll 5. Sant Climent de Taüll 6. Sant Quirc de Taüll Малко общи приказки за отегчените от толкова много снимки. Мисля, че посетихме седем църкви, но по снимките мога да различа само шест. Публично се извинявам за пропуска. Долината много ни хареса, малко е в страни от основните маршрути. Но мисля, че не сгрешихме като отделихме една вечер и малко от другата сутрин. Вечерта беше доста хладно и не обикалях много (някои дори отказаха да излязат от хотела). Всички цъкрви са много добре осветени и при по-топло време препоръчвам да се обиколят и вечер. Както казах ресторантите не работиха, но Пако (собственика на хотела) каза, че това не важи за гостите. Сериозно се усъмнихме, но не се възпротивихме. Районът е много живописен и планинарски. Има си и доста върхове наоколо, така че препоръчвам на всеки. Гледам, че е модерно всеки да си прави тема за пътуванията, ако го направя там ще има повече подробности. 12
jorocontrola Публикувано: 3 януари, 2021 Публикувано: 3 януари, 2021 Тия дни преглеждах списъка на ЮНЕСКО и попаднах на един обект, от който бях качил снимки макар и в друга тема. Но нека го има и тук и се брой за посетен (макар и само един обект от листът ) : Забележка: не го видях с темата до сега, дано не се повтаря. 2
домосед Публикувано: 15 януари, 2021 Публикувано: 15 януари, 2021 1088-ма година византийският император Алексий I Комнин дарява остров Патмос на воина монах Христодул (впоследствие - Св. Христодул) с поръчение да основе манастир на светото място, където според християнското предание Св. Йоан Богослов е получил Откровението (Αποκάλυψις, гр.) , записал го е и го е включил в Новия завет. Съвсем в духа на времето и мястото в архитектурния план на манастира е наблегнато на функционалната укрепеност. 13
домосед Публикувано: 21 юли, 2021 Публикувано: 21 юли, 2021 Ливърпул изпаднаха от Висшата лига! https://www.bbc.com/news/uk-england-merseyside-57879475 (Снимкa: личен архив) 1 1
jungfraujoch Публикувано: 31 юли, 2021 Публикувано: 31 юли, 2021 https://momichetata.com/obshtestvo/nica-vleze-v-spiska-na-svetovnoto-nasledstvo-na-yunesko 4
домосед Публикувано: 2 август, 2021 Публикувано: 2 август, 2021 Да видим какво става с ЮНЕСКО-то на Българско Черноморие. Несебър. Не бях го инспектирал от поне четвърт век. Слуховете, че е под риск от заличаване (както се случи на Ливърпул) ми се струват силно преувеличени. Градът не само не е загубил историческия си облик, а даже - напротив - поизчистил го е. Както личи от снимките, църквите не са закрити от сергии за плажни хавлии; не са построени нито нови средновековни кули, нито къщи за гости с вместимост на пионерски лагер. Не виждам никакъв аргумент, който да поставя наследството под по-голяма опасност сега в сравнение с 1990-те. Целият албум: https://photos.app.goo.gl/jE3F7HnpiVUXxWqj8 А какво има в избрани църкви: https://photos.app.goo.gl/CvBiddMNRd467c4k8 Маршрут на обиколката: https://www.strava.com/activities/5697006059 15 2
домосед Публикувано: 10 август, 2021 Публикувано: 10 август, 2021 Че Амстердам е туристически магнит и много от нас са го посещавали по много пъти, не е причина да го подминаваме в тази тема. Принадлежи и тук! Една кратка разходка по произволни улици покрай прозиволни канали през юли 2021 Албум: https://photos.app.goo.gl/55ACAK6xFz9qctoW8 А какво има в музея Moco на фиг. 6 ще покажа в друга тема! 14
jungfraujoch Публикувано: 18 август, 2021 Публикувано: 18 август, 2021 Един от обектите на Юнеско в България.Без аналог-в столицата и в полите на Витоша! https://www.vesti.bg/lyubopitno/ot-malka-selska-cyrkva-do-srednovekoven-shediovyr-6129817 3
jorocontrola Публикувано: 23 август, 2021 Публикувано: 23 август, 2021 Vlkolínec, Slovakia - музей на открито на словашкото планинско село разположен в Ниските Татри. Предполага се, че всичко е автентично след като е и в списъка на ЮНЕСКО. Приятно място за бърза разходка и кафе/бира. За ентусиастите има и доста маршрути през планината. Ето няколко снимки за добиване на реална представа: 10
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега