домосед Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май Скара Брей - скара-бирата на семейство Флинтстоун. Селище от десетина къщи от неолита - XXXI-XXVI век преди Христа. Острови Оркни - Шотландия (до средата на XV век - Норвегия). #вМоментаСъм Твърди се, че по онова време тук бил раят на земята с рога на изобилието. Природата предлагала по-лесни за придобиване дарове, отколкото днешният стереотип за жителя на тропиците, който може цял ден да си лежи в хамака, а като огладнее - да се протегне за банан. Флинстоунови можели да се протегнат я за риба, я за делфин, я за яйца от кайра, я за торф за горене. Без дървесина и без никакви метални пособия. За посетителите е изградена въображаема възстановка на цяло жилище За скарата за вечеря са се протегнали за омари Цивилизацията на оркнийските новокаменници просъществувала около 5 века и мистериозно изчезнала. Оставила е в наследство и няколко каменни кръга, вдъхновили впоследствие Стоунхендж 12
master_of_germs Публикувано: 27 юли Публикувано: 27 юли Новоприетите обекти в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. https://whc.unesco.org/en/newproperties/ П.П. Все се туткам с качването на Олимп... Вече нямам извинение да отлагам. 😉 П.П. Записвам си в колекцията служебно Акаба и Ташкент. П.П.П. Тази година по ред причини ми е една от най-слабите в юнеско-направлението. Други се оказаха приоритетите ми. 6
neuromancer Публикувано: 27 юли Публикувано: 27 юли Я, театрите в Амазония си ги записвам ама само в единия съм влизал 3
Argentique Публикувано: 27 юли Публикувано: 27 юли преди 10 часа, master_of_germs каза: Записвам си в колекцията служебно Акаба Там е морски резерват и трябва поне да си си нагьолил краците. 😛 С шнорхел даже по-добре. Аз само с кораб съм плавала. За последния месец неусетно посетих 8 обекта, като не се стараех особено да са точно те, просто са си хубави и сами ми се изпречваха, с изключение на един. Мелака, Малайзия. С посетения февруари Джорджтаун си стана цял обект. Старите улички и в двете места ми станаха любими. Heritage кулинарният туризъм също се получи добре, особено в Мелака, където имах предостатъчно време и открих плюсовете на бавното пътуване. Императорският град Thang Long, Ханой Комплексът Чанг Ан/Trang An, до Нин Бин Заливът Халонг Императорският град Хуей Старият град на Хой Ан Светилището Ми Сон, там специално отидох И прекрасната Ботаническа градина в Сингапур От други новопосетени тази година обекти се сещам за Ангкор и Сан Марино - все хубави и приятни за окото места, а не някоя ръждясала немска мина. 🙂 12 3
jorocontrola Публикувано: 27 юли Публикувано: 27 юли преди 16 минути , Argentique каза: а не някоя ръждясала немска мина. Нищо не разбираш значи от модернистичната архитектура на Каунас: #наобядбях 5 2
Argentique Публикувано: 27 юли Публикувано: 27 юли преди 12 минути , jorocontrola каза: Нищо не разбираш значи от модернистичната архитектура на Каунас: Щот' съм с изкривени представи Аз писах вече някъде, че не се оказа моят град, само край реката ставаше. Другаде – сиво, разкопано и с много пиянки по пейките от заранта. 4 2
master_of_germs Публикувано: 27 юли Публикувано: 27 юли Преди 1 час, Argentique каза: Там е морски резерват и трябва поне да си си нагьолил краците. 😛 С шнорхел даже по-добре. Аз само с кораб съм плавала. Реших, че за половин час в лодка с прозрачно дъно, спазарена на 10% от регулярната цена, все съм видял нещичко от подводието, та да мина метър с бройкането. 😄 А краците хубаво ги нагьолих, но по моите юнеско-стандарти само толкоз не стигна за валидиращо събитие. 😄 4
zon Публикувано: 29 юли Публикувано: 29 юли На 27.07.2026 г. в 14:18, Argentique каза: все хубави и приятни за окото места, а не някоя ръждясала немска мина. 🙂 🙂 Леле Аржи, сега ще обиждаме ли? 🙃 то наистина имам нестандартен вкус, ама не така с бутонките 😂 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега