Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

интересно дали таблет - 10 инча ще може да мине заедно с якето.. на борда (ако ръчният багаж отиде в багажното, тоест  безплатният вариант) или няма да позволят... Защото смартфон с голям дисплей.. 6-7 инча минава, просто влиза в джоба на панталона.   Трябва да видим какво ще разказват първите пътували по новите правила

Редактирано от montepinar
Публикувано:

За мен е безумие да ти вземат абсолютно всичкия багаж или да те карат да плащаш, ще имат сериозни проблеми и отлив на клиенти. 

• Харесвам 2
44 minutes ago, bad kid said:

от Кипър излетяхме със закъснение, защото се сваляха чанти поне 10 минути, за да се прави място за куфарите...

От Кипър винаги се излита със закъснение. Просто там възприемат времето по друг начин.

Редактирано от Ilian359
  • Харесвам 1
преди 9 часа, bad kid каза:

За мен е безумие да ти вземат абсолютно всичкия багаж или да те карат да плащаш, ще имат сериозни проблеми и отлив на клиенти. 

За сега информацията на Edem кога ще излезе официалното съобщение се оказа неточна. Напълно възможно е и текстът който е дал да се окаже неточен.

Няма абсолютно никаква логика и не пасва в бизнес модела на НТА да взимат 100% от ръчния багаж на тези които не са си платили. Повечето пътници вероятно няма да платят, което ще доведе до струпване на камари ръчен багаж на гейта,  повече разходи за наземно обслужване и редовно закъснение на полетите. Гейтовете на летищата освен това не са подготвени за облужване на голямо количество ръчен багаж, който се превръща в чекиран.

Много по вероятно е зад цялата идея да се крие опит за синхронизиране на багажната политика с тази на Ryanair. Идеята за намаляване на малкия чекирания багаж от 23 на 20 килограма също е стъпка в тази посока. Доста вероятно е Уиз ер да са направили проучване, че губят от сегашната си багажна политика пътници.

Що се отнася до ръчния багаж там най-големият проблем при Ryanair и част от традиционните превозвачи е, че няма никаква предварителна гаранция, че ще може да го качите на борда. Ако ръчния багаж не се събира на борда и сте след последните пътници на гейта могат принудително да ви вземат багажа. Уиз ер затова вероятно са решили да въведат такава предварителна гаранция за платилите за ръчен багаж. Така хем ще изкарат допълнителни приходи, хем нямат да имат проблем с пътници, които имат критично важни за тях неща в ръчния багаж.

Бих задал въпроса на всички които се притесняват за таблети, фотоапарати, лаптопи и т.н. какво правите ако при полет на Ryanair принудително ви вземат ръчния багаж? Същотото става и при традиционните авиокомпании, когато пътувате с по малък самолет (На мен Аустриан и Луфтханза са ми взимали принудително ръчния багаж).

Редактирано от Topfly
Публикувано:

Ryan взимат куфара, но няма проблем да извадиш нещата, които искаш и да ги вземеш на борда, когато въведоха тая политика преди 4 години дори напомняха, да не се оставят ценни неща, но сега май не го правят.

Аз  пътувам с ДСЛР и няма шанс да го предам в багажното..

• Харесвам 4
Публикувано:

С Раян всеки пътник има право на два безплатни ръчни багажи :един с размерите на малък куфар и втори с размерите на лаптоп/дамска чанта ,така че никой никога не е бил застрашен от подобен сценарий.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 33 минути , bad kid каза:

Ryan взимат куфара, но няма проблем да извадиш нещата, които искаш и да ги вземеш на борда, когато въведоха тая политика преди 4 години дори напомняха, да не се оставят ценни неща, но сега май не го правят.

Аз  пътувам с ДСЛР и няма шанс да го предам в багажното..

Според мен Уиз ер ще предложат абсолютно същото, но с опцията да си платиш и да не се занимаваш с проблема как да вземеш ценните си неща в насипно състояние на гейта.

Публикувано:

Topfly, когато пътувам с Ryan аз си слагам пари, документи, фотоапарата, телефона, таблета и още куп дреболии в дамската чанта, която винаги си остава при мен. Затова не ми е голям проблем, ако големия ръчен багаж ми го вземат на гейта. Притеснението ми е единствено хамалите да не ми го потрошат куфарчето, защото те, имам чувството, че сякаш нарочно ги хвърлят с все сила на лентата - вече са ми строшили 3 /три!/ броя куфари, макар и на различни летища. Затова се старая да пътувам без чекиран/платен багаж. И това е едната от причините да предпочитам Ryan пред Wizz. Другата причина са по-атрактивните им цени.

Ако Wizz си синхронизират багажната политика с Ryan ще спечелят повече, отколкото ако орежат още багажа.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , Topfly каза:

Според мен Уиз ер ще предложат абсолютно същото, но с опцията да си платиш и да не се занимаваш с проблема как да вземеш ценните си неща в насипно състояние на гейта.

Така става малко като със скритите такси, гледаш една цена на билета, а пък трябва да добавиш задължително и такса за най малкия багаж поне.

Публикувано:
преди 1 минута , stanislavpp каза:

С Раян всеки пътник има право на два безплатни ръчни багажи :един с размерите на малък куфар и втори с размерите на лаптоп/дамска чанта ,така че никой никога не е бил застрашен от подобен сценарий.

Правото е едно, а реалността е друго. В дамската чаната не можеш непременно да напъхаш лаптоп, лекарства, фотоапарат и голям таблет.  Рядко пътниците са подготвени така, че да могат в един малък багаж с размер на дамска чанта или лаптоп да могат да съберат всичко ценно.

• Харесвам 1
Публикувано:

Според мен при всяко положение трябва да има един, макар и малък (от рода на малка до средна дамска чанта) безплатен ръчен багаж, иначе предполагам по-голям отлив на пътници за Wizz 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , iaia_mama каза:

Topfly, когато пътувам с Ryan аз си слагам пари, документи, фотоапарата, телефона, таблета и още куп дреболии в дамската чанта, която винаги си остава при мен. Затова не ми е голям проблем, ако големия ръчен багаж ми го вземат на гейта.

Аз, а и доста други пътници на Ryanair по разбираеми причини пътуваме без дамска чанта :laugh: Освен това фотоапарат тип сапунерка може да сложиш в дамската чанта, но опитай се да сложи един по обемист фотоапарт с телеобектив и други принадлежност. Един професионален фотограф може да има техника за десетки хиляди левове в ръчния багаж, която в никакъв случай не би искал да му я хвърлят сред чекирания багаж!

преди 4 минути , iaia_mama каза:

Според мен при всяко положение трябва да има един, макар и малък (от рода на малка до средна дамска чанта) безплатен ръчен багаж, иначе предполагам по-голям отлив на пътници за Wizz 

Втори малък багаж и до сега нямаше при Уиз ер. Ако увеличат размера на безплатния ръчен багаж не мисля, че ще има отлив на пътници, а напротив.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 12 минути , slujitel каза:

Така става малко като със скритите такси, гледаш една цена на билета, а пък трябва да добавиш задължително и такса за най малкия багаж поне.

Защо трябва да добавиш такса? Ако багажът ти е като сегашния малък багаж на Уиз ер и се събира под предната седалка вероятно няма да ти го вземат, но ако е по голям имаш опцията да се застраховаш срещу вземане. Това обаче е само опция и не е задължително да я ползваш. Не е като при Ryanair ако пътуваш с дете задължително трябва да си платиш и за запазено място.

Публикувано:

Професионалният фотограф с техниката за десетки хиляди лева е изключение и със сигурност при всяко положение ще си плати каквато и да е сума, за да запази читава техниката си. 
Може и аз да не съм разбрала правилно досега, но няма да се ровя в темата назад - моето мнение е:

= бих приветствала по-голям безплатен ръчен багаж

= не бих пътувала с авиокомпания, която иска да й плащам дори дамската си чанта на борда (то остава да сложат и една мангалка на кенефа в самолета да ти взема по 1€  :) 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 6 минути , iaia_mama каза:

Професионалният фотограф с техниката за десетки хиляди лева е изключение и със сигурност при всяко положение ще си плати каквато и да е сума, за да запази читава техниката си.

При традиционните авиокомпании и Ryanair и да искаш няма възможност да си платиш за подобно нещо.

Публикувано:

При Раян може, купуваш приорити и си взимаш куфара.

Passengers who have purchased Priority Boarding will not be asked to place their cabin bag in the aircraft hold, unless necessary due to operational reasons.

• Харесвам 2
преди 21 минути , bad kid каза:

При Раян може, купуваш приорити и си взимаш куфара.

Passengers who have purchased Priority Boarding will not be asked to place their cabin bag in the aircraft hold, unless necessary due to operational reasons.

По принцип ако се наредиш в началото на опашка на гейта и без да си си платил пак ще може да си качиш багажа ;) Не знаех за тази възможност.

преди 32 минути , iaia_mama каза:

= бих приветствала по-голям безплатен ръчен багаж

= не бих пътувала с авиокомпания, която иска да й плащам дори дамската си чанта на борда (то остава да сложат и една мангалка на кенефа в самолета да ти взема по 1€  :)

Ако е вярна информацията на Edem при Уиз ер става дума за първото.

Редактирано от Topfly
Публикувано:

Ама аз си пътувам с раница и то не малка с Раен /като малък ръчен/ и слагам какво ли не вътре :lol::lol: и отделно куфара за какви дамски чанти говорите само  :wacko:

• Харесвам 2
Публикувано:

Доколкото разбрах се коментира, да се плаща за всяка чанта, дори дамска. Аз не тъпча по джобовете си портмоне, телефон....камо ли фотоапарат, така, че плащането за дамска чанта е задължително.

Публикувано:
3 hours ago, iaia_mama said:

Поради тази причина бях принудена да закупя Priority boarding с Райън. При нас само фотографската техника е с размерите на голям ръчен багаж и няма вариант да се чекира, или да се побере в малкия ръчен. Бях си разпечатала и условията от сайта им, ако оспорват на гейта, но не се стигна до там. С Уиз пък доплащам за голям ръчен, дано да останат резервни варианти, защото иначе - лошо... :( 

• Харесвам 1
преди 4 часа, Ivko каза:

Ама аз си пътувам с раница и то не малка с Раен /като малък ръчен/ и слагам какво ли не вътре :lol::lol: и отделно куфара за какви дамски чанти говорите само  :wacko:

Аз говоря за тъй наречения "безплатен кабинен малък ръчен багаж" (отделно от големия безплатен ръчен), който при мен е във форма на дамска чанта или малка раничка, а при мъжете обикновено е чантичка "хюмнетка" или нещо подобно, или малка раничка. Този багаж е налице при Ryan.

При Wizz към момента кабинният багаж с почти размерите (плюс 1-5см) на безплатния голям ръчен на Ryan, при всяко положение се заплаща. Не се плаща, само ако има размери до 42х32х25. Някои могат да си поберат нещата за няколко дни в него, на мен също ми е достатъчен. Други, обаче, не могат и го ползват като добавка към чекирания си багаж, защото нямаш право на платен голям ръчен + безплатен ръчен, освен ако не купиш "приорити" качване, но пък тогава размерът на този допълнителен ръчен багаж рязко се снижава.

До този момент, мисля, няма никаква официална промяна в багажната политика на Wizz, но ако, както тук се дебатира, направят така, че за да бъде ръчния ти багаж с теб в салона, трябва да платиш задължително някаква сума, а ако не желаеш да плащаш, то задължително да ти го пратят в багажното, ами, аз най-вероятно бих отказала да пътувам занапред с тях. Какво, нима ще ни карат да изобретяваме разни джобове и "тайници", в които да си оставим парите, документите, очилата, телефона, носните кърпички?
Всъщност, за да не се дразнят хората на подобни безмислици, по-добре би било просто направо да си продават билетите с по 5-10лв отгоре (примерно) и винаги да имаш безусловно включен един малък ръчен багаж. Дали да е с досегашните си размери, малко по-малък или малко по-голям, те да си решават, но да го има.

Някой беше писал малко по-напред в темата, че салонните багажници при Ryan са пълни, а при Wizz не. Ами, не мисля. Преди две седмици пътувах с Wizz до Франкфурт - самолетът беше от новите, т.е. по-голям, беше пълен, и багажниците над главите също бяха пълни. Двама души от околните седалки обикаляха из самолета да търсят място за раниците си. После се върнах с Ryan от Кьолн и като гледах, останаха 3-4 незапълнени багажника, докъдето можех да видя. 

Редактирано от iaia_mama
  • Харесвам 1
Публикувано:

Да ами аз и при двата превозвача си пътувам с една и съща раница която последно ми побра даже хавлий за плаж, а ако загледате разрешените размери и за двата вида багаж при двата превозвача то размерите ма Уиз са по-големи от на Раен :)

преди 31 минути , iaia_mama каза:

До този момент, мисля, няма никаква официална промяна в багажната политика на Wizz, но ако, както тук се дебатира, направят така, че за да бъде ръчния ти багаж с теб в салона, трябва да платиш задължително някаква сума, а ако не желаеш да плащаш, то задължително да ти го пратят в багажното, ами, аз най-вероятно бих отказала да пътувам занапред с тях.

Както писах по горе този вариант е абсурден и не знам защо продължава да се обсъжда. Ако предположим, че около 80% от пътниците няма да си платят за ръчен багаж, това означава, че някой трябва да превози безплатно от гейта между 150 и 180 броя багажа до самолета! На нито едно летище в света гейтовете не са подготвени за обработка на толкова багаж. Това освен че физически е трудно осъществимо, ще струва ужасно много пари на авиокомпанията и ще предизвика огромни закъснения.

Единственият реалистичен вариант е да може да платиш ръчният ти багаж да е 100% с теб и ако не се събира багажа в самолета част от тези които не са си платили да бъдат принудени да си предадат багажа на гейта. В случая обаче не става дума за 150-180 багажа, а по скоро за 5-10 бройки. Това в момента е политиката на Ryanair и тя горе долу е ок.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 3
Публикувано:
4 hours ago, Ivko said:

В малък ръчен не може да влезе стандартен лаптоп 15.4 цола.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• Ledda
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.