Прескочи до съдържание

Пътува ми се за...

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 11 минути , Lyubina каза:

Признавам си, току що прочетох за светилището на рододендрони, Сиким, някъде между Индия и Непал. 

О, това ми хареса! Дарджилинг и Сикким е друга хималайска мечта. Този скътан индийски щат между Непал и Бутан. Цял живот не би ми стигнал за Хималаите 🙂

но в случая рододендрон е жокер, който Роми разгада правилно -националният символ на Непал. И не е имал друг подтекст.

Пак към онези двата от предния ми пост: (ще приема за верен отговор всеки един от тях)

Гибелният

И

Забраненият

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 минути , master_of_germs каза:

О, това ми хареса! Дарджилинг и Сикким е друга хималайска мечта. Този скътан индийски щат между Непал и Бутан. Цял живот не би ми стигнал за Хималаите 🙂

но в случая рододендрон е жокер, който Роми разгада правилно -националният символ на Непал. И не е имал друг подтекст.

Пак към онези двата от предния ми пост: (ще приема за верен отговор всеки един от тях)

Гибелният

И

Забраненият

К2?

Публикувано:
преди 13 минути , master_of_germs каза:

Гибелният

И

Забраненият

Мачапучаре. Признавам че проверих името, защото си е слижно. но добре помня историята от Непал 

1614495064_mach.jpg

Снимката е от нета, не ми се търсят снимки от Похара сега, но те и моите са предимно от езерото.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 57 минути , Pantelej Putnik каза:

К2?

К2 нито е в Непал, нито в Хималаите 🙂

@Роми, приемам отговора за верен. Твой ред е.

Първоначалната загадка беше за светилището на Анапурна.

Анапурна обикновено се превежда като богиня на жътвата, но буквално името значи изобилие от жито (храна). Анапурна I е първият изкачен от всичките 14 осемхилядника, но е най-гибелният. Всеки трети алпинист не се завръща след опита си. До ден днешен само 191 души са стъпвали на върха. 

Мачапучаре е най-разпознаваемият връх от южната страна на светилището на Анапурна. Това, което си качила, е стандартният изглед, откъм Покхара. Но името му означава рибешка опашка заради характерния изглед на другата му стена. Съвършеният връх. Поне безапелационен номер 1 в моята класация на най-красивите върхове. Често наричан Хималайският Матерхорн, което за мене си е чиста обида 🙂

Мачапучаре се счита за родното място на бог Вишну, поради което е свещен за непалците и изкачването му е забранено. Преди много време експедиция от британски военни изкачва стената, но спира на няколко метра под върха, заради обещанието си към местното население. Впоследствие официално са забранени всякакви опити за изкачване на върха.

Machapuchare-6993m-on-Annapurna-sanctuary-trek-in-Nepal-Himalaya.jpg.111951122536b97c5f0083680e9b41d4.jpg

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Наистина е прекрасен! И езерото е страхотно красиво. Дано скоро да видиш и изкачиш някой от мечтаните върхове. Само избери някой по- лесен, че да не те мислим:))))

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 минути , Роми каза:

Наистина е прекрасен! И езерото е страхотно красиво. Дано скоро да видиш и изкачиш някой от мечтаните върхове. Само избери някой по- лесен, че да не те мислим:))))

О, не, тези върхове са за съзерцание, не за изкачване! 🙂

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 9 минути , master_of_germs каза:

Е, за мен са за съзерцание. Но бях решила, че си по трекинга. Явно съм се заблудила. От Покхара се лети и до Мустанг, но ние нямахме време. Е... следващия път. Но то и Ладак го отложихме от септември за следващия май, така че се отлага още ;((((

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 18 минути , master_of_germs каза:

На част от изискванията отговаряше и Кайлаш, гибелен, забранен, прекратено изкачване, има си бог, роден там, че даже и свастика като бонус ...😀

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 часа, Роми каза:

Е, за мен са за съзерцание. Но бях решила, че си по трекинга. Явно съм се заблудила. От Покхара се лети и до Мустанг, но ние нямахме време. Е... следващия път. Но то и Ладак го отложихме от септември за следващия май, така че се отлага още ;((((

Преходите и съзерцанието взаимно се допълват. Мачапучаре мога да си го съзерцавам и от Похара, но оттам не се вижда рибешката опашка, та мисля да отида да си го гледам отблизо, от върха на Марди Химал.

А Анапурна... Ами за нея си трябва поне тридневка за най-популярната гледка откъм Пуун хил, ама пак си е добре да се извърви примерно дванайсетдневен кръгов маршрут, стига да има човек време и подготовка 🙂

Бръщолевя си аз тук, докато чакам да зададеш следващата дестинационна асоциация 😉

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 54 минути , Lyubina каза:

Тропика на рака 😉 

По на юг е мястото.

преди 10 минути , lamerz1912 каза:

Краби

И от тук е по на юг. А и е остров!

преди 2 часа, ven62 каза:

Очевидно не е нито Вършец, нито Риу Правец.:wink:

:biggrin:

Ами въпроса е къде ми се пътува, а не къде ми се налага да бъда. ;)))

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, Роми каза:

Браво!

Ти си!

Еее, то стана лесно, с втората думичка.

Отстъпвам си реда на  @ven62Венчо, да рече, къде му се ходи. Че ми е любопитно.:girl_cray2:

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 минути , AlexandraKo каза:

Еее, то стана лесно, с втората думичка.

Отстъпвам си реда на  @ven62Венчо, да рече, къде му се ходи. Че ми е любопитно.:girl_cray2:

Мерси @AlexandraKo.

На теб ти е любопитно, но на мен ми е ... идва ми да се разпадна от яд. Това лято - проблеми, ангажименти (и лични и служебни), хубави неща, поради които трябва да стискаме отпуски, Имам чувстово, че цялата вселена ми се стовари на раменете и като се замисля - само един човек е толкова вселенско-могъщ - @Брани та ще се разправям с него:wink:... Както и да е. :biggrin:

Темата е баш за мен - Ходи ми се,... ама друг път.

Вода!

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 30 минути , ven62 каза:

@AlexandraKo.

@Брани

Вода!

70% от планетата е покрита с вода.  Останалите трийсет ще ги покрие @Георги Матеев😉

Ако всичката вода е за тебе, те обявявам за служебен победител! 😉

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Георги Матеев
Публикувано:
преди 45 минути , master_of_germs каза:

70% от планетата е покрита с вода. Останалите трийсет ще ги покрие @Георги Матеев😉

Всъщност нямам нищо против и тея 70% да пообиколя, при възможност 🚣‍♂️

А идеята за остров Рождество много ми допада и отдавна е на радара. Имах пъклен план за там и Кокосовите острови, ама пустият Ковид каза НЕ.

Къде още ми се ходи ли? Фосфати! 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:
В момента, master_of_germs каза:

70% от планетата е покрита с вода. Останалите трийсет ще ги покрие @Георги Матеев😉

Знам @master_of_germs и в тези % не се броят рекички, поточета,  язовирчета, езерца ...

А като се има предвид пък крайбрежието на тези 70% колко е назъбено...

Ще викам топло - студено.

Добре де - не е много далече - Европа

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.