Прескочи до съдържание

Бари, Матера… план

招き猫

Препоръчани мнения

Публикувано:

замислихме си няколко октомврийски дни да се опознаем с Пулия, с нощувка в Матера и другите в труло някъде из долината Итрия

след като /за пореден път/ установих, че с дребните буквички из всички рент-а-кар дори и най-пълните застраховки не премахват самоучастие за кражба в този регион, се разбрах с едни италиански момчета с отличен рейтинг за кола под наем по почина на гръцките им островни събратя от Крит - с плащане кеш, доставка пред терминала, и никакви самоучастия, този път реших да не съм параноична и се самоубедих, че няма никаква разумна причина някой да си губи времето да преговаря с мен, само за да не ми даде кола, когато я очаквам :smile: нататък програмата е волна, макар и добре уплътнена теоритично, НО, ако евентуално времето ни стигне и чак остане - някой има ли лични впечатления от Zoosafari Fasanolandia? струва ли си да се посети, да не е някое подходящо само за малки дечица, или пък да се усеща тъповато вътре?

мерси :smile:

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, Магеланци   🙂  С Wizz кредита, който имах /след промените в полетите до Кишинев/ си взех билети за Бари.

Датите са:  26.12 - София - Бари; 28.12. - Бари - София.

Моля за малко помощ и съвети:  

1 - Планирал съм посещения на Матера и Алберобело. Кой от двата града да разгледам на 26.12 следобед и кой на 27.12  за цял ден?

2 - Как е организиран транспорта и от кой сайт да си взема билети? Намерих този сайт :  The new buses - Ferrovie Appulo Lucane  Може ли да се разчита на информацията в него и да се купят билети предварително?

3- Стаята, която си избрах за нощувки е на 400 метра от спирка Brigata Bari и на 1,5 км от централната гара в Бари.

Как е организиран транспорта до летището рано сутрин? Видях, че има шатъл от централната гара. Има ли влакове за летището около 5:00-5:30 в неделя и спират ли на Brigata Bari?

Благодаря предварително  🙂

Публикувано:
преди 8 минути , Bozhidar1978 каза:

Планирал съм посещения на Матера и Алберобело. Кой от двата града да разгледам на 26.12 следобед

Ако има удобен транспорт, привечер намини към стария град на Локоротондо, коледната украса там е страхотна. В Алберобело местата за разглеждане са по-компактни и ще ги обходиш по-бързо. Според мен за Матера ще ти е нужно повече време. Относно транспорта нямам информация, в Италия винаги наемаме кола.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 14 минути , chandni каза:

преди 32 минути , Bozhidar1978 каза:

Здравейте, Магеланци   🙂  С Wizz кредита, който имах /след промените в полетите до Кишинев/ си взех билети за Бари.

Датите са:  26.12 - София - Бари; 28.12. - Бари - София.

Моля за малко помощ и съвети:  

1 - Планирал съм посещения на Матера и Алберобело. Кой от двата града да разгледам на 26.12 следобед и кой на 27.12  за цял ден?

2 - Как е организиран транспорта и от кой сайт да си взема билети? Намерих този сайт :  The new buses - Ferrovie Appulo Lucane  Може ли да се разчита на информацията в него и да се купят билети предварително?

3- Стаята, която си избрах за нощувки е на 400 метра от спирка Brigata Bari и на 1,5 км от централната гара в Бари.

Как е организиран транспорта до летището рано сутрин? Видях, че има шатъл от централната гара. Има ли влакове за летището около 5:00-5:30 в неделя и спират ли на Brigata Bari?

Благодаря предварително  🙂

Тъй като 26-ти и 28-ми са почивни дни, първо провери разписанието в сайтовете на превозвача. За Матера- FAL (Ferrovie Appulio Lucane),  за Алберобело- FSE ( Ferrovie del Sud East). Виж коя дестинация ти е по- удобна с оглед на времето, с което разполагаш.

• Харесвам 1
Публикувано:

По принцип Матера е за цял ден, а Алберобело твърдо за половин, то е хубаво, но еднообразно и няма кой знае какво да се прави там. Трябва да се видят празнични разписания. Когато аз ходих билети за Алберобело не се купуваха предварително, а от магазинче до автогарата в Бари малко преди тръгването на автобуса. А за Матера аз отидох с фликсбус от летище Бари директно, а към града Бари си купих билет за влака на гарата в Матера.

• Харесвам 2
Публикувано:

Определено за Матера трябва повече време, отколкото за Алберобело. Ние като ходихме имахме по една нощувка и на двете места. Тъпото е, че и за двата града трябва да минеш през Бари, а не можеш от единия да отидеш директно до другия. За транспорта проверете разписанията на автобусите и влаковете. Ние като бяхме с автобус ни беше по-удобно. Автобусната спирка към Матера е малко трудна за намиране, препоръчвам да питате някой местен на място. Билетите взехме онлайн предварително. 

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

До тук имам два неуспешни опита да отида до Бари и сега ще пробвам за трети път, дано е успешен. Имам купени билети 21.02 - 24.02. 2026 и резервиран апартамент. Летим с Wizz. Пристигане в Бари в 7:10 на 21.02 и летим за София в 7:45 на 24.02. За сега. Щото от Wizz очаквам всичко. 😃Та планът е следният:

Ден първи- Мотане из Бари. Леко, лежерно без да бързаме. С две думи запознаване с обстановката. Е разбира се и настаняване в апартамента де. 

Ден втори - Алберобело. Чета, че половин ден бил достатъчен. И аз така си мисля. Така че не мисля да тръгваме рано рано, а да си поспим и някъде към 10 да тръгнем.

Ден трети - Тук имам чуденка 🤔 Много ми се ходи в Лече. Но дали си заслужава в недългия февруарски ден да бием път 4 часа за отиване и връщане до Лече и какво ще видим за времето докато сме в града? Другия вариант е Полиняно а Маре и Монополи. Заслужават ли си и двата града или са много близки? 

Ами това е. Отворен съм за предложения по плана ми.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 35 минути , Костов каза:

Отворен съм за предложения по плана ми.

Моето предложение:

21.02. събота, Бари- Матера (нощувка)

22.02. неделя, Матера- Бари Чентрале- Полиняно а Маре- Бари(нощувка близо до гарата)

23.02. понеделник, Бари- Алберобело (сутрин)- Бари(следобед) и нощувка близо до гарата.

24.02. вторник, ранен полет

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 42 минути , Костов каза:

Ден трети - Тук имам чуденка 🤔 Много ми се ходи в Лече. Но дали си заслужава в недългия февруарски ден да бием път 4 часа за отиване и връщане до Лече и какво ще видим за времето докато сме в града? Другия вариант е Полиняно а Маре и Монополи. Заслужават ли си и двата града или са много близки?

Здравейте,

Поне нас - Лече не ни грабна. Полиняно а Маре и Монополи ни харесаха. Както вече са ви предложили Матера (заслужава си). Много зависи как си представяте нещата - бавно и лежерно или стегнато. Ако обичате да седнете на заведение и да се насладите на храната и обстановката, то Полиняно и Монополи за един ден са добре, ако сте стегнати ще имате доста време след тях, тъй като се разглеждат за час и половина - два (всяко).

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 29 минути , marycap каза:

Моето предложение:

21.02. събота, Бари- Матера (нощувка)

22.02. неделя, Матера- Бари Чентрале- Полиняно а Маре- Бари(нощувка близо до гарата)

23.02. понеделник, Бари- Алберобело (сутрин)- Бари(следобед) и нощувка близо до гарата.

24.02. вторник, ранен полет

@marycap благодаря за предложението, но Матера отпада поради две причини:

Първо в групата има човек на 70 години който има проблеми с придвижването. Не, че не може да качва стълби, но си мисля, че изкачванията и спусканията в Матера ще му дойдат в повече. Още повече това му е първо посещение в Италия и не ми се иска да го натоварвам излишно.

Второ вече си имаме резервиран апартамент в Бари който се хареса на цялата група.

преди 14 минути , karapetrov каза:

Здравейте,

Поне нас - Лече не ни грабна. Полиняно а Маре и Монополи ни харесаха. Както вече са ви предложили Матера (заслужава си). Много зависи как си представяте нещата - бавно и лежерно или стегнато. Ако обичате да седнете на заведение и да се насладите на храната и обстановката, то Полиняно и Монополи за един ден са добре, ако сте стегнати ще имате доста време след тях, тъй като се разглеждат за час и половина - два (всяко).

Здравейте @karapetrov възнамеряваме пътуването да бъде бавно и лежерно. Да се насладим на местата които ще посетим. А на Вас кое не Ви хареса в Лече?

Публикувано:
преди 20 минути , Костов каза:

A на Вас кое не Ви хареса в Лече?

Самата атмосфера, старата част на града (2022 г.) не беше особено поддържана и усещането не беше това което очаквахме (сравнено с другите градове и градчета, които посетихме в района на Пулия).

• Благодаря 1
Публикувано:
На 30.11.2025 г. в 12:37, Костов каза:

благодаря за предложението, но Матера отпада поради две причини:

Има гледка отгоре и не е нужно да се влиза из уличките на стария град. Даже мисля, че няма и смисъл. Ходенето е 15-тина минутки.

Гледката:

Спойлер

matera.jpg

Публикувано:
преди 45 минути , aleksandrina каза:

Има гледка отгоре и не е нужно да се влиза из уличките на стария град. Даже мисля, че няма и смисъл. Ходенето е 15-тина минутки.

Гледката:

Покажи

matera.jpg

А ще може ли да се комбинира в един ден с Алберобело?

Публикувано:
преди 5 минути , Костов каза:

А ще може ли да се комбинира в един ден с Алберобело?

В различни посоки са. По- скоро не. Правила съм Матера + Полиняно. От летището в 9:15 има автобус за Матера, после към 13:00- 14:00 обратно към Бари. Бари- Полиняно е половин час с влак.

• Харесвам 1
Публикувано:

@aleksandrina сега се замислих за следният вариант- Пристигаме в Бари в 7:10 от там хващаме автобуса до Матера в 9:15 разглеждане и около обяд автобус до Бари за настаняване. Въпроса тук е - Има ли къде да оставим багажа на летището?

Публикувано:
преди 5 минути , Костов каза:

@aleksandrina сега се замислих за следният вариант- Пристигаме в Бари в 7:10 от там хващаме автобуса до Матера в 9:15 разглеждане и около обяд автобус до Бари за настаняване. Въпроса тук е - Има ли къде да оставим багажа на летището?

На летището- не знам. Обаче в Матера има поне 3-4 локъра точно до гарата. Там го оставихме нашия. Проблемът е, че автобуси не намирам до Бари обратно. А влакът май все още не се движи, въпреки, че трябваше септември да го пуснат. Има автобус обратно до летището. От там Бари е на 30-тина минути с метро или автобус. 

Спойлер

image.png.81713d0040e8073127be718476d250de.png

Публикувано:

В крайна сметка ще се опитам да включа Матера някъде. Нищо чудно Алберобело да отпадне и да го заменим с Матера. Ще решим.

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, моите спомени от Бари изветряха и моля за съвет: Добри кръчми и предложения за хотел, бюджетът е доволно раздут. 😉

Публикувано:
преди 7 минути , aleksandrina каза:

@Nayden Bondzhev

https://www.booking.com/Share-q7zDMf

За до 4 човека е идеално, на чудесно място е. Кръчмите отпред също препоръчвам 2-3 сме пробвали и нямаше лоша. 

Благодаря, но търся хотел.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.