Прескочи до съдържание

Помощ за едно изненадващо 3-дневно Бари


ven62

Препоръчани мнения

  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте, след тригодишен престой се реших да подновя пътуванията. След като тази пандемия ми отне любовта 😢 мисля , че трябва да продължим по някакъв начин .Реших да организирам първата ни екскурзия да е до Бари. Една от причините е , че там са мощите на св.Николай Чудотворец / съпруга ми се казваше Николай/  Така някакси  усещам да сложа  начало.

Ще пътувам с  момчетата ми /на 16г/ и честно казано се притеснявам ,че сама нося отговорност за цялата организация и всичко трябва да е наред. Притесненията ми идват и от голямото количество гари/в Матера 3 , в Бари 4 /голям хаус ми е и с  билетите . Като разбрах ,че някой се продават от шофьора, други от будки, от кафенета и книжарници от къде ли не?!!! Дали ще се справя?

друго : Кога какъв транспорт да избера – влак или автобус? Изчетох няколко теми във форума и много ми помогнахте . Благодаря Ви! Направила съм си пищови вече , но все пак  имам неясноти.

 

Планът ми е  да останем три „пълни“ дни. Искам да посетим : Матера, Поляно а маре,  Остуни и Алберобело и Лече . Моля помогнете ми как да  ги съчетая  в следващите два дни , като оставя и няколко часа за Бари. Трипа е от  четвъртък сутрин до неделя сутрин.

 

Първата нощувка планувам в Матера , а втора и трета в Бари.

 

Полета е рано в 6:40 сутринта и като пристигнем мисля направо да хванем автобуса в 9:15ч за Матера. Нощувка със закуска съм букнала ето тук:

Надявам се който е ходил в Матера  да ми сподели дали мястото е добро

 

Следващата сутрин ще отпътуваме за Бари . Влак ли да хванем /разбрах ,че се прикачвам  в Алтамура/ или автобус , какво ще ме посъветвате?

Ако пътувам с влак като слезем на перона трудно ли се намира спирката за Бари?

Къде бихте ми препоръчали да нощуваме в Бари и да е близо до транспорт следващите дни.

Също така четвъртия ден полета  в 7:50  , какво да хвана толкова рано за летището?

Предварително Ви благодаря! 🍀

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Мястото в Матера изглежда ОК. Не е точно с статият град, но предполагам сте наясно и всичко е близо.

Програма по дни имате ли и колко време отива за транспорт?

Ако първият ден отиде само за Матера, малко сложно става според мен ...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ние бяхме в Бари началото на февруари. Прекачването на влака в Алтамура е мнооого лесно. Просто слизате от влака  и на същя перон идва влака за Бари след около 5мин. Няма ка да се объркате защото много хора се прехвърлят. Всичко е направено лесно и удобно.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Според мене Лече идва твърде много за плана ви. Алберобело по-логично се съчетава с Локоротондо за един ден. Или с пещерата Гроте ди Кастелана. Но Полиняно, Остуни, че и Лече, като се сложи и времето за пътуване, просто няма как да станат. Лече не е малък град; Оставете го за друго ходене и го съчетайте с Галиполи, Отранто и каквото друго ви хареса на полуостров Саленто.

Нямате грижи с транспорта до летището. Нощувайте на пешеходно разстояние от гарата, най-евтино е с градски автобус номер 16, но има и метро, и маршрутки. И всичките тръгват доволно рано сутрин.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

В Бари бяхме наели апартамент близо до гарата. На около 5мин. пеша. Много удобно беше. На Гарата тъгват влаковете  и автобусите. На автобусната спирка има малка къщичка, където продават билети за навсякъде , както и за летището. На стоянката Която е автобуса за летището има разписание с часовете. Билета беше около 1 е. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Първия ден е ясен - само Матера

За втория ден : /Монополи разбрах,че не е фатално ако не се види/ ,

та ако отида в Поляно а маре още с пристигането си в Бари  с какво мога да го съчетая ?

И примерно следващия ден може ли от Алберобело да продължа към Остуни и с какво или да остане само Алберобело?

И вариант 3 дали втория ден мога да направя отиване и връщане от Лече в Бари. 1:40 мин е в посока

И кой е най удобния транспорт за да се придвижа до съответните места и прикачвания ?

Връзка към мнение
преди 23 минути , master_of_germs каза:

Според мене Лече идва твърде много за плана ви. Алберобело по-логично се съчетава с Локоротондо за един ден. Или с пещерата Гроте ди Кастелана. Но Полиняно, Остуни, че и Лече, като се сложи и времето за пътуване, просто няма как да станат. Лече не е малък град; Оставете го за друго ходене и го съчетайте с Галиполи, Отранто и каквото друго ви хареса на полуостров Саленто.

Нямате грижи с транспорта до летището. Нощувайте на пешеходно разстояние от гарата, най-евтино е с градски автобус номер 16, но има и метро, и маршрутки. И всичките тръгват доволно рано сутрин.

+1

А имайки предвид, че ще сте с обществен транспорт бих махнал от програмата и Полянино и/или Остуни.

Локоротондо ще ви хареса много.

  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

При толкова ранен полет първия ден ще ви е малко като на филм. Щом първата нощувка е в Матера /директно от летището е добре/, аз бих оставила поне другия ден до обяд в Матера. Тя е доволно голяма за обикаляне. Връщане в Бари с влак - прекачването е на Алтамура, потвърждавам, че е много лесно - излизаш от единия и се качваш на другия влак. Във влака има светлинни табла със спирките, така че трудо може да се объркате. Гарата в Матера център е една, няма възможност за объркване.

В Бари също подкрепям, че настаняване около гарата е оптимално. Не губите време в придвижване за автобуси/влакове, а е пешеходно до старата част и морето. Следобеда разглеждате Бари, а последния ден мислете какво да наместите от изброените. Напълно подкрепям написаното от master of germs. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Едната посока от Бари ви е: Монополи-Полиняно-Остуни-Лече

Другата е: Кастелана-Алберобело-Локоротондо-Чистернино-Мартина Франка

По две от изброените на ден ви е абсолютен и ненужен максимум и всъщност кога ще ви остане време за самото Бари, нали св. Никола ви е основна цел?

За това, че всички подценяват мащаба на Матера преди първото си ходене, е писано доста. Така че след нощувката там, на втория ден ще трябва да се настаните в Бари и ще имате време само за самото Бари и за Полиняно. Или да разгледате само Алберобело, без Локоротондо. Третият ден бихте могли да съчетаете Локоротондо с Алберобело, да речем. Истината е, че аз и след три ходения в Пулия не съм видял Локоротондо. Стигайки до Алберобело, толкова ми хареса, че сметнах за ненужно да си развалям удоволствието с гонене на още и още влакове. Съветвам ви и вие така. Отидете, вижте, пък ако още градчета ви се обикалят, тогава продължете. Абсолютно същото важи и за усещането ми Полиняно, и за Матера, за Остуни също, но при второто си ходене аз си бях предвидил три нощувки там + 4 нощувки в Лече. За мене поне да стигнете до Лече и оттам да не обикаляте останалите места в Саленто, е като безсолна манджа. Самото Лече е хубав пример за бароков град, но с нищо не е уникално и може да видите още много такива другаде. В същото време има много за разглеждане, много повече отколкото в Бари и си иска един цял ден.

Всички места са интересни, но Матера, Алберобело и Полиняно са различните. Те са визитната картичка на Пулия и за мене са трите места за първо посещение, които правят всяка програма хем много разнообразна, хем, много удовлетворяваща, хем не претрупана с обществен транспорт. (Да, де, с уточнението, че Матера е в Базиликата, а не в Пулия 🙂 )

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

master_of_ germs  Много, много благодаря за безценните съвети! Ще ги използвам по най - рационален начин. Благодаря и на всички отзовали се! 

Желая ви много пътешествия 🌸

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Резервирах всичко и наредих програмата. Ще извадим късмет, че точно на 7 и 8 май, когато ще сме там, за пръв път от 2 години ще има въздушно шоу frecco tricolore  в чест на Свети Николай Чудотворец./ На тази дата мощите на светеца са пристигнали в Бари/

Прикачвам снимка с обявените дати по градове. Дано и аз съм ви в полза✈️ 🍀

Screenshot_20220225_001208.jpg

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Планирам пътуване до Бари в края на април. Ще имаме на разположение три пълни дни. (петък - понеделник) За да можем да обиколим близките и препоръчани в темата градчета ми се струва най-оптимално да наемем кола. Но тук идва големият въпрос за безумните цени на колите. За три дни не успявам да намеря цена под 200 евро и то без включени в нея застраховки. Това ли са нормалните цени за този регион?

Връзка към мнение
преди 2 часа, desika каза:

Това ли са нормалните цени за този регион?

Нормални цени няма след началото на Ковид. Този и миналият месец се намираха доста добри цени за цяла Италия (25Е с пълна застраховка).

Не знам какво им става, но от Април цените са астрономически. Не може да се каже дали е нормално или не, но е много скъпо ...

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.