Прескочи до съдържание

Календар на magelanci.com за 2022: Правила, участие, срокове и коментари

Препоръчани мнения

преди 22 минути , ivailo_radev каза:

А как да видя Фил дали е гласувал за тази снимка, че може и без ром да мина? 😄

Ами поне в предишни години ставаше като с мишката цъкнеш на човечето до борйката на получените гласове. Ама сега нещо май не е активно разсекретяването 😉 

Връзка към коментар
преди 22 минути , master_of_germs каза:

Ами поне в предишни години ставаше като с мишката цъкнеш на човечето до борйката на получените гласове. Ама сега нещо май не е активно разсекретяването

Не беше видно, защото майсторът на разсекретяването е друг тази година. :laugh:

Вече се вижда кой е гласувал.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Mary каза:

Не беше видно, защото майсторът на разсекретяването е друг тази година. :laugh:

Вече се вижда кой е гласувал.

Е, сега вече може да отключим фразата: "Тииии, менеее у-у-важа'аш ли мъ, ве!?" 😄 

• Смея се 10
Връзка към коментар
преди 11 часа, Роми каза:

Разбирам участието на хора, по-малко пътували тази година, но пък заснемането на снимки от близки места е по- лесно. Там може да си повтаряш опита всяка седмица...

На теория това не би трябвало да има влияние върху снимките, защото можеше да се участва със снимки от предишни години. На практика явно не се оказа така, и в комбинация с премахнатото правило за разнообразие в дестинациите, има по няколко снимки от 2-3 държави. Добре поне, че не влязоха по две снимки от едно и също място, защото имаше и такива 😁.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ами така като гледам май почти никой не е пуснал снимки от предишна година, поне като гледам дестинациите и по спомен от темите кой къде е бил...

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз чак сега разгледах класирането и категорично мисля,  че трябваше да има правилото за дестинациите. Например последната влязла снимка е на Рила, а от същия автор има Доминикана... За протокола-мен не ме засяга лично класирането  затова и мнението ми е безпристрастно. Напротив-с правилото за дестинациите моята снимка отпадаше веднага, но пък така календара щеше да е някак по-магелански...

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 35 минути , neuromancer каза:

Ами така като гледам май почти никой не е пуснал снимки от предишна година, поне като гледам дестинациите и по спомен от темите кой къде е бил...

Моите и трите бяха от предишни години. Любими мои снимки, които преди не успях да кача, заради ограничението.

Връзка към коментар

Признавам си, че не гласувах. Не съм обръщала внимание на дестинациите, а на усещането, което оставят у мен снимките. Беше ми много много трудно да избера за коя да гласувам, всички бяха красиви и много вдъхновяващи. И докато взема решение (аз съм човек близнак все пак 😉) и той срокът изтече. 

Независимо от това, съм очарована от бъдещите календари и благодарна на всички, от чийто труд зависи реализирането им! 

• Харесвам 12
Връзка към коментар
преди 7 часа, Роми каза:

Аз чак сега разгледах класирането и категорично мисля,  че трябваше да има правилото за дестинациите. Например последната влязла снимка е на Рила, а от същия автор има Доминикана... За протокола-мен не ме засяга лично класирането  затова и мнението ми е безпристрастно. Напротив-с правилото за дестинациите моята снимка отпадаше веднага, но пък така календара щеше да е някак по-магелански...

Направих си труда набързо да видя какво би се случило с календара при условие за различни дестинации - нека обаче да не забравяме, че класирал се в първите 24 задължително влиза, дори и ако дестинацията му се повтаря.

Календарът би се различавал с две снимки:

- Снимката от Рила с 39 гласа, щеше да е заменена със снимка от Доминиканската република с 19 гласа.

- Снимка от Румъния с 59 гласа, щеше да е заменена със снимка от Белгия 45 гласа.

Тази година аз еднолично реших да влезнат снимките, получили повече гласове.

Дали съм сбъркала или не - субективно ще е мнението на всеки.

Другата година който се занимава с календара, може да определи правила, каквито реши/решите. :smile:

• Харесвам 22
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 19 минути , Mary каза:

Направих си труда набързо да видя какво би се случило с календара при условие за различни дестинации - нека обаче да не забравяме, че класирал се в първите 24 задължително влиза, дори и ако дестинацията му се повтаря.

- Снимката от Рила с 39 гласа, щеше да е заменена със снимка от Доминиканската република с 19 гласа.

- Снимка от Румъния с 59 гласа, щеше да е заменена със снимка от Белгия 45 гласа.

Тази година аз еднолично реших да влезнат снимките, получили повече гласове.

Дали съм сбъркала или не - субективно ще е мнението на всеки.

Другата година който се занимава с календара, може да определи правила, каквито реши/решите. :smile:

Всичко е супер! Подходът е правилен. В противен случай щеше да има "защо влезе снимка с по-малко точки" . Не може да се угоди на всички. Знае го всеки, който работи с хора.

• Харесвам 14
Връзка към коментар
преди 1 час, Mary каза:

Всъщност снимката от Румъния с най-много гласове щеше да си остане, а другата класирана снимка от Румъния - с 46 гласа, щеше да е заменена от снимка от Гърция (edit) 🙂.

Аз мисля, че имаш добър подход. Възможно най-опростен. А догодина, дано се пътува повече, разнообразието от дестинации ще си дойде от само себе си. Важното е повече хора да участват с хубави снимки 🙂

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
На 23.10.2021 г. в 11:19, Mary каза:

Авторите на всички снимки, участвали във втория етап на гласуването са отбелязани.

Ще отбележа и авторите на всички участвали снимки за календарите, но ми трябва малко повече време.

Супер са ни снимките! Честито на всички, чиито снимки са в календарите! @Mary, беше ми пуснала инфо как да пратя снимката за календара, но сега не го намирам. Моля те, пусни го отново 🙂 Предварително ти благодаря 🙂 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Гледам, че се коментира коя снимка от коя би била заменена, при други правила, ама как го виждате това? Аз не мога да видя никакви анкетни резултати 

Връзка към коментар
преди 4 минути , stormbringer каза:

Гледам, че се коментира коя снимка от коя би била заменена, при други правила, ама как го виждате това? Аз не мога да видя никакви анкетни резултати 

Бърборим си на база на тези резултати:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Намирам, че начина на определяне е много добър. @Mary e напълно права, че така влизат по-добри снимки в календара, а и авторите са доволни, че е оценена най-добрата им снимка.. 

Провокацията за мен беше твърде големия брой снимки от България. За мен е по-лесно да направиш добра снимка в България, защото имаш възможност да пробваш всеки ден почти. Най-просто ще го обясня с мен самата- аз съм доста слаб фотограф, но често ходя в Риу Правец и от там имам много добри снимки на езерото и околностите. Просто съм правила многооо опити. А обикновено на други дестинации имаш възможност да пробваш 1-2 пъти само, процентно шанса е доста по-малък за добра снимка.

Не е проблем за тази година, много хора не са пътували колкото обикновено, но за следващата година това може да се задълбочи като проблем.  Не е трудно да се намери начин да се ограничат - например гарантирано се разрешават 2 снимки от България (по една на календар), които се борят помежду си. Дори ако трябва да се разреши на тези фотографи да представят по 4 снимки - 3 за общата класация + 1 от БГ дестинация.

Знам, че ще си навлека гнева на доста от хората във форума, но честния подход изисква малко критичност понякога. И отново да кажа - моя снимка нямаше да влезе в календара, така че играя и срещу себе си. Просто ми се иска календара да си остане магелански по дух, а не само пейзажен.  

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Да си кажа и аз какво мисля, че май предстоят 2 часа в този автобус 🙂

Прекалено нефотографските изисквания затрудняват и объркват хората. Ако шумно предпочитате снимка на локва от Сибир или размазана зебра от ЧАД пред нещо с минимална естетическа стойност, можете да засегнете даден автор и от това само да загубим разнообразие и естествена конкуренция. Иначе размазаното нещо пак няма да влезе в календара. Всеки пътува колкото може, не по-малко, а 2020 до средата на 2021 бяха трудни периоди за пътуване. 

Авторът по всяка вероятност си избира любима своя снимка или нещо, което е било предизвикателство да заснеме. Тоест ако познаете любимата снимка и тя е в правилен формат, може и да убедите автора да участва с нея. Иначе не.

Форматът много затруднява снимането на градове. Почти невъзможно е, освен ако не е от дистанция и не се получи панорама. А това рядко разказва някаква история, поне на мен не ми проговоря. Пробвах заради @ven62, но хората не я харесват тази Венеция 🙂 Така природата по естествен начин завладява календара ни. 

Снимките с дрон много ми харесват, нищо че ме дразни как бръмчат. Поздравления на авторите им.

@Mary, аз мисля, че с тези правила календарът ни е по-добър и ти благодаря за отделеното време

• Харесвам 4
  • Благодаря 3
Връзка към коментар

Искам да благодаря на авторите на 2 снимки, които не влязоха в календара. Ще си ги гледам на екран 🙂 
1. @DenitsaS - за Вулкана в Исландия 

D_1.jpg.8d1a7f8e2bfa947ee2b6fddc0711dedd.jpg

2. @master_of_germs - за приказното дърво от Албания - много хубава снимка, извън пристрастията ми към Толкин 🙂 

M_1.jpg.075f89a84edc9084d849d7b5091e92a7.jpg

Мисля, че и тази година ще имаме хубави календари, въпреки личните ми предпочитания при гласуването, но извън календара.

Специални благодарности на @Mary - за отделеното време, за търпението и изобщо, че се захвана с тази трудна и трудоемка задача! 

• Харесвам 8
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 10 минути , stormbringer каза:

Тези? 

А логнат ли си?

На мен ми показва твоята картинка, ако се опитам да видя резултатите без да съм логната в Магеланци.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Lindt каза:

Снимките с дрон много ми харесват, нищо че ме дразни как бръмчат. Поздравления на авторите им.

Жуженето от дрона наистина е малко кхм... смущаващо, но само докато е ниско долу. 🙂 След излитането и набиране на височина, не се чува толкова и не е толкова дразнещ, а дава перспектива, която трудно би могъл да получиш без него.

Ето един пример от водопада Хенгифос от не особено добрата (поне за снимки) камера на дрона

IMG_8345-1 (2).jpg

И снимка от Full frame DSLR:

IMG_8362-PANORAMA4.jpg

Въпреки неимоверното предимство в техническо отношение на DSLR-a, за мен снимката от дрона има по-голяма художествена стойност... Снимката ми, която влезе в календара пък на Скогафос, от земята изглежда.... меко казано непривлекателна.

• Харесвам 9
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Niceday каза:

Искам да благодаря на авторите на 2 снимки, които не влязоха в календара. Ще си ги гледам на екран 🙂 

2. @master_of_germs - за приказното дърво от Албания - много хубава снимка, извън пристрастията ми към Толкин 🙂 

Мисля, че и тази година ще имаме хубави календари, въпреки личните ми предпочитания при гласуването, но извън календара.

Специални благодарности на @Mary - за отделеното време, за търпението и изобщо, че се захвана с тази трудна и трудоемка задача! 

И аз исках тези двете в календара! 

Но, както се казва:"Глас народен-глас божи!“ 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Niceday каза:

Миналата година страдахме за перуанската баба, сега - за вулкана на Деничка!  Може да направим календар по повод следващата кръгла  годишнина на Магеланци, в който да се включат стари снимки, като кандидатстват най-ценните , за авторите им, снимки през годините.  

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, Lindt каза:

Прекалено нефотографските изисквания затрудняват и объркват хората. Ако шумно предпочитате снимка на локва от Сибир или размазана зебра от ЧАД пред нещо с минимална естетическа стойност, можете да засегнете даден автор и от това само да загубим разнообразие и естествена конкуренция. Иначе размазаното нещо пак няма да влезе в календара. Всеки пътува колкото може, не по-малко, а 2020 до средата на 2021 бяха трудни периоди за пътуване. 

Авторът по всяка вероятност си избира любима своя снимка или нещо, което е било предизвикателство да заснеме. Тоест ако познаете любимата снимка и тя е в правилен формат, може и да убедите автора да участва с нея. Иначе не.

Явно нещо не се е разбрало. Споделих, че другите снимки на същите автори са от други дестинации, класирали са се и може да е по-добре да не са толкова много БГ снимките, а да влязат Доминикана или Гърция например (от същите автори са). Така щеше да има разнообразие от държави повече, а и малко повече различни от планини неща.  Не е ставало въпрос изобщо да са други хората.

Накрая просто казах и че не е добре да се насърчава излишно снимането само на родна почва, защото е по-лесно откъм опити до добрата снимка. А ако е имало снимки от Сибир и/или Чад - поне аз щях да ги подкрепя. Особено ако са от 2021 година. Аз лично проверявах за Камчатка и проблема с организацията тази година си беше невъзможен с толкова малка ваксинация.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 3 часа, Mary каза:

А логнат ли си?

На мен ми показва твоята картинка, ако се опитам да видя резултатите без да съм логната в Магеланци.

И на мен ми показва, че нямам право да гласувам и да видя резултатите. Логната съм, но не съм гласувала, защото не бях влизала във форума няколко дни. Предполагам, че резултатите са видими само за тези, които са гласували.

• Замислям се 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.