Прескочи до съдържание

Овеч, Мадара, Свещари, Ханкрумовски манастир


Stanimir_81

Препоръчани мнения

Здравейте,

Отдавна искаме да посетим тези места. Мисля, че могат да бъдат обединени в една екскурзия за няколко дни (с тръгване и връщане в София).

Въпросът ми е: къде бихте ни посъветвали да нощуваме? Може би в Шумен (с две малко деца сме)?

 

И другият ми въпрос е, понеже планирам да е точно по Великден, по-добре ли е отсега да резервирам с оглед и без друго покачващите се цени и най-вече с оглед на това, че и хотелите (в България) анонсираха, че нощувките им ще скочат?

 

Благодаря ви, всякакви други идеи са също добре дошлил!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Логистично Шумен е най-добре. Що се отнася до хотелите, там търсенето не е особено голямо, въпросът е да намерите място, което да ви хареса.

Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

В Мадара има отзиви за хубави къщи за гости, вилички, с храна, и там вижте 

В Шумен сме спали на хотела точно на центъра, комунистически отвън, но беше реновиран и вътре беше класа,  имаше и страхотен гурме ресторант на последния етаж, убедена съм,не съществува вече. 

Аз Свещари го правих в друго пътуване и тогава спахме в Разград, който много ми хареса като град ,честно казано .

Шумен и Мадара го съчетахме с Велики Преслав и Плиска. 

Сигурна съм, ще намериш добро решение !

Намерих, ето тези осмарски къщи са ми хвалени, но не съм ходила лично. Погледни ги, ако искаш.https://www.osmarskikashti.com/Index 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...
На 3.02.2022 г. в 21:46, luba_rizova каза:

 

Шумен и Мадара го съчетахме с Велики Преслав и Плиска. 

 

Люба, колко време (като нощувки) ви отне Шумен, Мадара и Велики Преслав? Иска ми се да го съчетая с Овеч, Провадия....

Връзка към мнение
преди 4 часа, Stanimir_81 каза:

Люба, колко време (като нощувки) ви отне Шумен, Мадара и Велики Преслав? Иска ми се да го съчетая с Овеч, Провадия....

Не съм Люба, но ще си позволя реплика

Зависи как пътувате, какво обичате да разглеждате и какво време сте отделили.

Крепостта Овеч е в Провадия. Разглеждала съм я и за 1 час, и за половин ден. Високо над градчето, с великолепни гледки и има повече от един вход, разбрах го по трудния начин:girl_haha: Града е семпъл и освен крепостта и голямо находище на каменна сол, за друго спомен нямам.

Мадара, Плиска и Преслав се правят за ден, ако само разглеждате руините. В Плиска има и Дом на Кирилицата - препоръчвам, особено ако има  и деца с вас. 

Наблизо е и Осмар със прекрасния си скален манастир, но е ходене през гора с денивелация, била съм в хубаво време и тогава прехода е приятен, но за сега не съм сигурна как е. 

Района спокойно се разглежда за 2-3 дни, 3 дни с 2 нощувки мисля, че е ОК

 

 

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Аз живея в Шумен и вероятно  мога да помогна. Ние често ходим за 2 ч в Мадара, 2 ч в Преслав и може би 3-4 ч в Овеч. Аз мисля, че с деца и 3те неща в един ден ще е трудно. Зависи и колко големи са децата. Любимо място за ядене ни е Панорама в Преслав, най-често в него ходим. Има още едно в Преслав, което е хубаво - Омуртагов мост. Ние държим на свястна храна  и според мен  Шумен няма толкова добри. И двата ресторанта имат рибарници и правят страхотни сладководни риби. По хубав шаран ребра и сулка на плоча не съм яла на друго място. В Шумен са ОК Виенска градина, Отто, ресторанта на хотел Замъка. Шумен има много красиво плато за разходка, ние ходим с децата всеки свободен ден, в който сме в града. Когато отидете в Овеч сте близо до Барите Комплекс Барите (google.bg) . Много хубаво място особено като сте с деца. Кухнята не е нищо особено обаче е много хубаво навън, децата играят с часове на моравата.  За отсядане в Шумен може би Грийн гардън, Нирвана и реновираните стаи в хотел Шумен. Панорама и Омуртагов мост в Преслав мисля направиха стаи за нощувка, може да ги чуете.

Ако имате други въпроси, насреща съм.

 

В Мадара може да обядвате във вила Булгара, хубава храна, малко по-скъпо и претенциозно ми е, но храната и обстановката е ок.

Редактирано от Nivear
  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Вече е време за резервации, защото за радост, Великден идва скоро 🙂 

Шумен - град, в който можеш да се пренесеш в прекрасни къщи-музеи - "Лайош Кошут", "Панайот Волов", "Добри Войников", "Панчо Владигеров", ако сте по такъв тип места. Шуменското плато е с множество екопътеки и интересни кътчета, гледки, пещери, скални манастири (до село Осмар са най-красиви, но и труднодостъпни), паркове; от центъра на града започват над 1400 стъпала за достигане на паметник Създатели на Българската държава", който е на върха на платото (около 500 м надморска височина, като може, разбира се да се достигне с автомобил), Шуменска крепост (много запазена и препоръчителна), астрономическа обсерватория. Място за хапване - ресторант "Барбароса" - не е на централно място, но е добро и с приятна гледка.

Плиска - задължително "Дом на Кирилицата", точно до него има и приятно място за хапване.

Преслав - освен крепостта и Ханкрумовския манастир, може да се разходите из интересния, макар и малък, Градски парк.

Провадия - крепостта Овеч е най-интересното място там. Гледките от високо са много красиви. Подкрепям препоръката за ресторант "Барите" на Nivear по-горе - мястото е красиво, децата ще има къде да тичат и забавляват - има малък въжен парк, както и зоочаст.

 

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Преди 2 години направих подобен маршрут и останах много доволен от видяното. В Шумен много ми хареса Томбул джабия, особено след реставрацията. Препоръчвам да отделите поне 1 ден на града, защото има доста неща за гледане. Зависи какво харесвате и какво ви допада. Ето тук съм споделил информация за основните забележителности в града: https://oneticketjustgo.com/top-3-zabelezhitelnosti-shumen/ . Иначе там спах в хотел Отантик и също останах много приятно изненадан. Персоналът беше много любезен, а стаята блестеше. 

Крепостта Овеч е must! Не знам дали ще бъде толкова зелено, колкото беше в началото на юли, но съм убеден, че ще ви допадне. Препоръчвам да се посети по залез слънце, когато се открива магическа гледа. https://oneticketjustgo.com/krepost-ovech/

  • Харесвам 7
Връзка към мнение
На 3.02.2022 г. в 21:46, luba_rizova каза:

 

Намерих, ето тези осмарски къщи са ми хвалени, но не съм ходила лично. Погледни ги, ако искаш.https://www.osmarskikashti.com/Index 

И аз ще ги похваля. Едно лято съвсем случайно попаднахме там по време на обиколка, че и имахме късмета да ни настанят без резервация. Много е автентично, собственици бяха мили, а храната – една от най-прекрасните по селските къщи, където съм била. Живея близо до Родопите и имам база за сравнение. 🙂

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Здравейте!

Много ви благодаря на всички! Сега чета мнения и с радост казвам, че бихме се срещнали на ваш терен с всеки, който иска, с удоволствие.

С 2 деца сме, така че благодаря за предложението за Дома на кирилицата. Не знаех кое колко време ще отнеме, и макар че пътуваме често (сам в България последните 3 г.) и водим децата с нас, откакто не са бебета вече, направихме грубо този план:

 

5 нощувки - днес ще звъня в гранд хотел Шумен, че имам неясноти по цените в сайта им, а и винаги е добре за нас четиримата да получа ясна информация колко ще дължа, както и дали таксуват и двете деца. Сега виждам Нирвана и Грийн Гардън, които изглеждат доста добре. Целим се в дати 22-27 април, затова очаквам да ни режат главите, защото съвпада с Великден. От друга страна, предвид че е неясна прогнозата за времето още, то може би само гранд хотел Шумен ще уидиса на искането ми за "гъвкави" дати, т.е. - за възможност за промяна с ден-два напред-назад, защоото съгласете се, с две деца на 4 и 9 няма какво да правим затворени в един хотел, ако два дни поред нон-стоп вали....

 

Програмата, като според времето (дъжд, пороища, градушки и пр.) може да търпи разместване:

Ден 1 - пътуване от София, Преслав и разглеждане на Шумен (каквото можем, все пак пътят няма да е малко, а и се надяваме да тръгнем към 6 ч. сутринта от Сф, за да избегнем канските великденски задръствания). Нощувка в Шумен.

Ден 2 - Мадара и Плиска, след това време за Шумен

Ден 3 - Овеч и Петрич Кале

Ден 4 - Свещари и Абритус в Разград, ако има време, ако не - Само Свещари.

Ден 5 -  засега стои празен, може да прекараме целия в Шумен, чудя се Скалния манастири Хан Крум кога и къде? И какво още в този ден....

 

В Шумен сме набелязали доста неща, като бихте ли ми казали обсерваторията какво представлява? Децата ми са луди на тема космос....

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Като място за настаняване погледнете "Контеса" - в центъра е и е много чист и приятен хотел. 

Хотел Шумен е един голям соц-мастодонт и поне стаи имат много, винаги ще намерят как да ви настанят. Единия от етажите беше реновиран и е добре, основно там настаняват гости. Много добре готвят в механата там, има паркинг и е в непосредствена близост до Томбул джамия, която препоръчвам с две ръце да се разгледа. Близо е и до голяма част от къщите-музеи, но не знам дали ще работят по празниците. На улицата по която са къщите на Панчо Владигеров и Добри Войников има няколко добри заведения за хранене - Миналият век/страхотна кухня/, Попшейтанова къща, Виенска градина и по непретенциозното, но с доста добри цени "Дом на архитекта"

Не се пълнят много хотелите в Шумен точно по Великден, повече се предпочитат къщите за гости в Мадара, Кюлевча, Могила и Осмар.

Обсерваторията работеше в определени дни, но нещо я позатвориха покрай пандемията.

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Относно Преслав - препоръчвам първо да разгледате музея и после - руините. Така ще имате по-добър поглед върху това, което е останало от великия град. А и в музея се съхранява и може да се види Преславското златно съкровище.

 

Шумен - Шуменската крепост също заслужава внимание. Историческият музей е страхотен, има добре поднесена информация за деца. Особено, ако има ден с лошо време - това е много добър вариант. 

 

Ако ще ходите до Петрич кале - съвсем близо до там, в Белослав, се намира музей-подводница Слава. Предполагам, че ще е много интересно за децата, че и за вас. Само работното им време е малко странно (май беше до 14 ч.). На същото място е и Музеят на стъклото.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ето сайта на Астрономическата обсерватория в Шумен - нужна е резервация и също така да са се събрали 10 души за посечение - не знам дали ще се получи, но пък е точно до паметник "Създатели на българската държава" и ако ходите до там пробвайте 🙂 

http://astro.shu.bg/observatory/index.htm

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря на всички, отново!

 

Бихте ли ме насочили, къде и дали, в нашите 5 нощувки (съобразно гореописаната програма) бихме могли да вместим Ханкрумовски скален манастир и Осмарски манастири/ Окото на Осмар?

Колко часа, с деца, с кола до къде? Заедно или поотделно двата (или са повече?) манастира?

 

Ханкрумовският скален манастир, сега виждам, случайно или не, стои в първия ми пост, и дори в следващите, но само за него не сме писали....

Връзка към мнение
преди 27 минути , Stanimir_81 каза:

 

Ханкрумовският скален манастир, сега виждам, случайно или не, стои в първия ми пост, и дори в следващите, но само за него не сме писали....

Изходна точка с.Осмар на 15 км от Шумен или Преслав, както ви е удобно. Минава се през селото, не помня каква е настилката на пътя след селото, но колата оставихме някъде в края. От там има 3км горски път до поляна с чешма. След тази поляна, следва стръмен участък през гора, обозначен е с табели. След като разгледате скалния манастир следвайте табелите до Халката, която е на върха на скалата и не се вижда от мястото, където е манастира. По спомен е около 10 мин изкачване.

 

  • Браво 1
Връзка към мнение
Преди 1 час, Stanimir_81 каза:

Благодаря на всички, отново!

 

Бихте ли ме насочили, къде и дали, в нашите 5 нощувки (съобразно гореописаната програма) бихме могли да вместим Ханкрумовски скален манастир и Осмарски манастири/ Окото на Осмар?

Колко часа, с деца, с кола до къде? Заедно или поотделно двата (или са повече?) манастира?

 

Ханкрумовският скален манастир, сега виждам, случайно или не, стои в първия ми пост, и дори в следващите, но само за него не сме писали....

От края на с. Осмар пътят е черен, на места доста неравен.

9E5DCB61-3EBA-441B-B9D2-EBF11A7CDD83.jpeg.72c8bec95b126bfb32ba7c19b687f261.jpeg
 

До чешмата е все така. Там на чешмата имаше спрени коли, но май всичките бяха по-високопроходими. 
0C7CA014-4D2B-40C7-BA00-8DA7310DC2D8.jpeg.a990a4803dff77d705c8ec982d62310d.jpeg

 

След чешмата, откъдето ние тръгнахме да се качваме към Осмарския скален манастир и Окото, имаше почти още толкова път.

339A0089-E6F7-4D0E-A86A-5582FE5774F6.jpeg.b1b86340de46ca7e31cd3e87a169e418.jpeg


7F1C37E5-5405-4941-9169-E96BD61C000F.jpeg.2bcbe57b5a3341a4a038d63f9b66eba0.jpeg
 

Към 3 часа ни беше разходката от селато и обратно. Много е красиво, но сега ще е по-голо.

DF1B219E-8B77-492D-994A-378594D1E2B9.jpeg.bced3e1f4b6746d40278d1d90d6db09a.jpeg

 

992C7C04-0159-434A-A6A7-A67288A7F444.jpeg.b080826e07775e30866b38a3030c3e27.jpeg

 

987E4949-162D-4A41-ADE2-47D5765A4743.jpeg.75a5054ac787c876d4f422ea28e0e3e0.jpeg

 

DF707F5F-FE83-4FFE-9115-C92E4E82E937.jpeg.12441474b4fa8fe0d9538c6caf405c73.jpeg

 

03162368-C2AF-40EF-99FE-A4345409A2BC.jpeg.887b4cf3e146aa8b1b92be0f2b6db27e.jpeg
 

3B16670B-70F2-456A-8AE3-BD1AA9FE2861.jpeg.9e8d0392a9cc5f7f4d7c29fcc0e9e1af.jpeg

 

D5900A05-EEE7-4491-9160-0C61590E4A31.jpeg.db0d74eda83312ebf9af0dbfc2bda9fb.jpeg

 

9659692F-4F5D-44EA-AAC8-41EA48267E82.jpeg.ae5e3e245fe11592f30c7bf98ababf6e.jpeg

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

През платото е по-дълъг прехода до манастирите и окото.

За Осмарския са писала, за Хан Крумския се тръгва от с. Троица, като влезете в селото, мисля, че беше втората пресечка в дясно - ако сте с по-ниска кола спрете след последните къщи и продължете пеша, ако е по-висока колата, продължете по черния път до чешмата и от там пеша нагоре, в един момент ще стигнете до място с табели и няколко пътеки, там сте вдясно, че уж има табела, но доста хора бъркат пътеката. Малко е стръмно в началото, но не е дълъг или пък тежък прехода.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

О, много благодаря! С ниска кола сме, т.е. - тези черни пътища май не са опция, макар че понякога драпаме донякъде по тях.....
Значи, за Осмар - отиване и връщане казвате - 3 ч. (с деца сме и почти удвояваме часовете по пътеписите), а все където четох било 45 минути до чешмата и още 20 мин. качване на горе.... 

Т.е. - оставяме колата в края на с. Осмар - колко път ни чака (средно) до чешмата и после до Скалния манастир? От скалния до Окото като че ли мненията са обединени, че е 10 мин изкачване. 

 

Ханкрумовския поне изглежда по-кратко. Дано и с времето сполучим 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 48 минути , Stanimir_81 каза:

О, много благодаря! С ниска кола сме, т.е. - тези черни пътища май не са опция, макар че понякога драпаме донякъде по тях.....
Значи, за Осмар - отиване и връщане казвате - 3 ч. (с деца сме и почти удвояваме часовете по пътеписите), а все където четох било 45 минути до чешмата и още 20 мин. качване на горе.... 

Т.е. - оставяме колата в края на с. Осмар - колко път ни чака (средно) до чешмата и после до Скалния манастир? От скалния до Окото като че ли мненията са обединени, че е 10 мин изкачване. 

 

Ханкрумовския поне изглежда по-кратко. Дано и с времето сполучим 🙂

Около 3 часа ще ви стигнат. Броя ги така: час отиване от с. Осмар до скалния манастир, час горе за снимки и обиколки до Окото, Килията, Панорамата и час, даже и по-малко /40-50 минути/, надолу обратно в посока към селото. 
Ние бяхме с голямо дете на 11 г., но с кашкавалени крака и лек страх или по-скоро пъзливост към височини🙂. Добре че е слабичка, че аз я влачих и бутах. От пътя догоре е стръмно доста, затова е и плато. До Окото не искаше да ходи и ни изчака на широк терен в гората. Връщаме се след десетина минути, гледам я - плаче. Помислила си, че ще паднем от скалата, ще остане сама през нощта в гората и всякакви такива кошмарни сюжети🙃

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
На 13.03.2022 г. в 16:55, Stanimir_81 каза:

Ден 5 -  засега стои празен, може да прекараме целия в Шумен, чудя се Скалния манастири Хан Крум кога и къде? И какво още в този ден...

крепостта Червен , Ивановски скални църкви , Басарбовския скален манастир ....

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 15 часа, stefanrusev каза:

крепостта Червен , Ивановски скални църкви , Басарбовския скален манастир ....

Обиколихме всички тези места плюс Орлова чука пещера, на Великден 2019, две нощувки, в Русе. А уж отидохме за Свещари.... 😄 (до което така и не стигнахме)

  • Смея се 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.