Прескочи до съдържание

Лова на по-ниски цени, психопатия или?

Препоръчани мнения

Публикувано:

с мои веронски приятели си говорим за Салгари и те ми казват, че писателят никога не е бил в азиатските земи, които описва, а денонощно е чел най-разнообразни трудове във веронската библиотека и оттам е черпил знанията си.

Както и Карл Май, който е посетил Америка чак към края на живота си, а почти всичките си произведения е написал преди това. Но кой не е чувал за Винету и за Олд Шетърхенд ;)

• Харесвам 4
Публикувано:

В рамките на шегата - най евтино е ... да не се пътува :)

Факт! - http://m.blitz.bg/news/article/247680. Е това верно си е психопатия :)

Не знам дали темата няма да придобие изведнъж супер неочакван обрат...но това е бивш съученик от гимназията ми. Явно нещо там са ни обработвали. 

• Харесвам 6
Публикувано: (редактирано)

Иначе по темата - аз съм половин габровец, така че си имам генеалогично оправдание поне. :biggrin:

И да - има си някаква спортна тръпка в търсенето на по-изгодни оферти, стига това да не се превръща в някаква досадна мания или пък крайни форми на скъперничество, които могат да бъдат доста дразнещи.

Мога да го кажа така - гледам да спестя каквото може при резервирането на изгодни самолетни билети, изгоден рентакар, изгодно преспиване и т.н., но веднъж на място - предпочитам да се отпусна и да не броя стотинките, без, разбира се, да харча неразумно или пък за глупости.

И друг един момент - когато съм някъде на екскурзия/почивка и веднъж съм дал пари за нещо, гледам да приключа на момента с терзанията дали е било добра сделка. В този смисъл леко ме дразнят разсъждения и забележки от сорта "еееее, ама вчера как се прееб**ме с ония пици, ето тук ги имало с 2 евро по-евтини"  или "оффффф, в това магазинче батериите за фотоапарата с два пъти по-евтини от онези, които купихме преди малко".

Човек ако почне така да разсъждава може да си отрови разходката - в крайна сметка винаги някъде нещо може да се намери с 10 цента по-евтино, ама все пак човек е отишъл да си прави кефа, а кефът цена няма, както е известно ;)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 8

Не знам дали темата няма да придобие изведнъж супер неочакван обрат...но това е бивш съученик от гимназията ми. Явно нещо там са ни обработвали. 

Остава да кажеш и вида на гимназията, че ако сме завършили подобна на вашата, и ние да си знаем.... :)

Редактирано от rik4o
Публикувано:

Остава да кажеш и вида на гимназията, че ако сме завършили подобна на вашата, и ние да си знаем.... :)

НПМГ, слагали са нещо сигурно в закуските в стола. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Сега сериозно. На първо място ловът на по-ниски цени е спорт, наука и изкуство :) Наслаждавам му се и се стремя да ставам все по-добър. И аз като колегата wilks неведнъж съм осъмвал пред компютъра във ваяне на изящни маршрути на шампионски цени :) За мен е въпрос на спортна чест когато е възможно да излизам победител в безмилостния двубой със спекулантите. Нека си го кажем направо: огромна част от услугите в туристическия сектор са тотално надценени и тук дори не вкарвам в уравнението най-известните прекупвачи спекуланти - турагенциите. Всяка екскурзия, казано на букмейкърски език, започва от хендикап 0:1 във вреда на клетия пътуващ (а ако ползва агенция - 0:2, 0:3 и нагоре). Аз лично гледам отрано да изравня резултата и дебна за победен гол, тъй да се каже :) 

Разбира се, както каза и Фичо по-нагоре в мненията, не трябва да се изпада в параноични крайности. Например сега се сещам как в Португалия бях готов да направя някакъв абсолютно безсмислен тегел, който щеше да ни изяде поне 2 часа от времето, само и само да излезем на далаверка от картата за отстъпки. Тотална глупост, чак после си дадох сметка какъв съм тъпанар. Добре че провидението си знаеше работата и само видяхме задните светлини на лелеяния влак, та трябваше по пътя на неволята да си хванем рационалната опция, с което си спечелихме припек на плажа и незабравим залез над Атлантика :) Та мисълта тук ми е, че пестейки, не знаем какво плащаме. Тъй че трябва да има будност и в тази работа, че изпадане в другата крайност не е с нищо толкова по-различно от граничещото с балъщина безразборно пилеене :)    

На второ място ловът на по-изгодни цени лично за мен означава поне 50-100% повече екскурзии. А в някои отделни случаи е и въпрос на краен избор - отивам или не. Примерно последната ми екскурзия до Ставангер въобще нямаше да се осъществи, ако не бях намерил що-годе изгодни нощувки и самолетни отсечки за жълти стотинки. Въобще, поне половината ми скандинавски екскурзии нямаше да ги има, ако не бях прекарвал редица безсънни нощи в търсене на най-изгодните опции, специално за нощувките винаги е било голямо ровене, някога със седмици. И така :) 

• Харесвам 8
Публикувано:

Както е казал Кърт Вонегът "...не е задължително да си луд ,но помага".Не съм габровка или еврейка,но също ровя и търся.По мое мнение не съм стигнала психотатия,но както повечето луди ,не съм критична към състоянието си :). А с увеличаването на годините,гледам и удобството понякога за сметка на цената.

Една статия за мъжете ергени,пък защо не и за другите ;) .

http://www.webcafe.bg/id_1147069897_Ne_se_sreshtay_s_momiche_koeto_patuva_#Comments

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз претенции за нормалност никога не съм имала :) А и от всички приятели, с които съм пътувала, никой досега не се е оплакал, че съм намерила нещо по-евтино. За мен това е забавление, а и не преча на никого.

А този пич със сметката за тока - някак не му вярвам, че се е запалил по екологията и затова пести. Все едно аз да кажа, че не съм ходила в Южна Америка, защото там има висока престъпност :) В момента не мога да си го позволя, но със сигурност ще дойдат и по-добри дни :)

• Харесвам 2
Публикувано:

.Не съм габровка или еврейка,но също ровя и търся.

Е, с този никнейм си малко съмнителна :biggrin: ... и нямам предвид Габрово :biggrin:

• Харесвам 4

Лова на по-ниски цени, психопатия или?

Ето  как сами ще стигнете до идеите на Диалектическия материализъм  и един от неговите основни постулати =  ,, Битието определя съзнанието ,, който е в основата на Комунизма . 

Т.е. – битието = не много финансови средства , определя съзнанието = това да се търсят по - евтини оферти за пътешествия.

Така , че можем смело да заявим ,  Магеланци точка ком , ни води към по-светли бъднини .

:lol:  ;)

Редактирано от theo
  • Харесвам 3
Публикувано:

Здравейте, аз съм Николай и съм пристрастен!

Я споделете как и кой ви е заразил.

Една циганка на автогарата ми каза , че един ден много ще пътувам  ... бях някъде 10-11 клас.

Тя го казваше на всички , но при мен взе , че позна.

Всъщност винаги ми се е пътувало и не мога да посоча конкретна причина като книга , филм или нещо друго. Предполагам още от малък  бях будно , умно ,  любознателно и учувадно дете , та  така карам и до днес  :lol:

• Харесвам 2
Публикувано:

Когато стане дума за разходи се стремя да следвам принципа - не съм толкова богат, че да купувам евтино. Педантичността към детайла ме кара да проучвам всяка покупка до най-малката подробност. Когато открия възможно най-ниска цена се стремя да разбера защо тази цена е най-ниска. Обикновено се спирам на "златната среда" и не считам, че нещата в живота се дават даром. Следователно и съм принципно скептично настроен към "промоциите". Може да се каже, че съм особено мнителен по отношение на изгодните предложения. За мен е изключително важно предварително да имам сравнително точна оценка на стойността на конкретна цена на стока/услуга. Какво имам предвид? Искам да знам какво получавам и какво губя при всяка една стойност. Затова обикновено се стремя да изследвам поне три оферти за една и съща услуга/стока. Така оценявам и реалната стойност на всяка една ценова категория. Дано стана ясно какво се опитвам да кажа. Особено внимателен съм към безплатните оферти и почти никога не се възползвам от тях след детайлно проучване. Досега няма случай, в който да кажа, че съм се "минал" с цената на услуга/стока. По-точно е да се каже, че досега никога не съм изпитвал чувството, че съм се "минал" с цената на услуга/стока. А в крайна сметка, именно това от моя гледна точка е на-важното условие за щастливо пазаруване в живота на всеки човек...

Публикувано:

Мога само да ви се възхищавам. Аз обикновено гледам да се вместя в бюджета, който съм си заделила. И толкова. Това за нощувките. След като веднъж бях в 5-звезден хотел, видях, че този "лукс" не е за мен. Нито се вписвах в обстановката, нито цената си заслужаваше. (Плюсът беше, че въпросният хотел е историческа забележителност.) Ще го повторя, само ако няма друга оферта, приемлива от гледна точка на хигиената. А т.к. обикновено си купувам самолетните билети в последния момент, цената обикновено е неоправдано висока.

Надявам се да се променя под ваше влияние или поне да възползвам от офертите, които намирате. Второто ми се струва по-вероятно. Но съм трърдо решена тази година да не се изръсвам за самолетни билети.

• Харесвам 2
Публикувано:

Георги, тези холандци са те заразили :blush:

Фламандците казват за холандците, че са стиснати, а холандците за фламандците, че са глупави/наивни/. Мъжът ми, който е фламандец, казва: "те така казват, защото ние си харчим парите".

Моите наблюдения са, че ги харчат разумно.

Мен ме е яд и то много, независимо от цената, ако пицата е 2 евро или 50, и е лоша или пък недай си развалена.

Ако имам бюджет, ще си позволя нещо по-добро, като няма, и по икономично ще го направя.

• Харесвам 4
Публикувано:

Zon, това за фламанците и холандците са вътрешни заигравки, и всичко казано е вярно и за двете страни :)

Няма нищо по-зле от това да си скъп на триците и евтин на брашното. Между ниската цена, и добрата сделка не винаги има връзка, а дори и да има, дали е твоята сделка е нещо съвсем различно.

• Харесвам 1
Публикувано:

Много интересна тема... Вече съм по-спокоен - явно има и други хора като мен, които са обсебени от тръпката да намерят най-ниската възможна цена. Определено си е вид приключение :)

Например, преди 2 седмици имах 5 дневен престой в Джакарта и рових адски упорито докато намерих 5 звезден хотел в центъра на града за умопомрачителната цена от $42 на вечер за двойна стая (с включена закуска, ползване на спа центъра и тн). Страхотна оферта, разбира се, за която веднага направих резервация през Agoda. Но дяволчето ме човъркаше "евтино евтино, ама можеше и по-евтино". След още по-задълбочено ровене открих същия хотел на по-ниска цена, победоносно се свързах с Agoda и най-безцеремонно се възползвах от тяхната "гаранция за най-ниска цена". В рамките на няколко дни ми възстановиха обратно близо $60 (разликата между тяхната цена и офертата, която бях намерил), а аз се чуствах на седмото небе защото ги бях победил в собствената им игра. Пък и в крайна сметка двама души спахме в 5 звезден хотел за по $30 на вечер, което хич не беше зле.

Същата работа е с полетите. Мога да прекарам часове в издирване на най-добрата възможна комбинация, доставя ми някакъв вид странно удоволствие. И да, 2 евро са си 2 евро. Въобще не го считам за дребнавост, тъй като предпочитам да не хвърлям излишни пари на авиокомпании/хотели и тн, а да ги влагам в собственото си забавление.

• Харесвам 6
Публикувано:

Много интересна тема... Вече съм по-спокоен - явно има и други хора като мен, които са обсебени от тръпката да намерят най-ниската възможна цена. Определено си е вид приключение :)

Например, преди 2 седмици имах 5 дневен престой в Джакарта и рових адски упорито докато намерих 5 звезден хотел в центъра на града за умопомрачителната цена от $42 на вечер за двойна стая (с включена закуска, ползване на спа центъра и тн). Страхотна оферта, разбира се, за която веднага направих резервация през Agoda. Но дяволчето ме човъркаше "евтино евтино, ама можеше и по-евтино". След още по-задълбочено ровене открих същия хотел на по-ниска цена, победоносно се свързах с Agoda и най-безцеремонно се възползвах от тяхната "гаранция за най-ниска цена". В рамките на няколко дни ми възстановиха обратно близо $60 (разликата между тяхната цена и офертата, която бях намерил), а аз се чуствах на седмото небе защото ги бях победил в собствената им игра. Пък и в крайна сметка двама души спахме в 5 звезден хотел за по $30 на вечер, което хич не беше зле.

Същата работа е с полетите. Мога да прекарам часове в издирване на най-добрата възможна комбинация, доставя ми някакъв вид странно удоволствие. И да, 2 евро са си 2 евро. Въобще не го считам за дребнавост, тъй като предпочитам да не хвърлям излишни пари на авиокомпании/хотели и тн, а да ги влагам в собственото си забавление.

Грандиозно включване!

По-често да пишеш в магеланци.ком какво си издирил! :)

Публикувано:

Това с търсенето на по-ниска цена цена си е вид спорт. Винаги нещо ме човърка да погледна за още и още варианти.

Може би при мен има значение и факта, че всеки "спестен" лев, евро или каквото и да е там ще отиде за друго пътуване или ще допринесе за нещо повече при предстоящото пътешествие.

Може би ако се задоволявахме с 1 пътуване в година нямаше да ни се налага да търсим най-нискята  цена, но така....  

по-изгодна оферта=повече пътувания

Публикувано:

Не е на сериозно разбира се :) приятелска шега с Георги. Той ме разбра.

А за клишетата и генерализирането, какви били холандците, фламандците, българите... колкото има стереотипи и предрасъдъци, толкова и верни неща. Хората тук като цяло са добронамерени и кротки, понякога си мислиш 'как не им е дошла някаква 'лоша' идея".

За лова на добри цени е ясно, ако съм купила например същата бира в съседния магазин на по-висока цена, съм се минала. Но понякога, както се казва 'когато печелиш, не знаеш какво губиш, и когато губиш, не знаеш какво печелиш'.

Например, Георги успява да си закупи билет до Австралия за 800 евро вместо за 820 и опиянен от успешната сделка си буква и един билет до Болоня /което му донася несъмнено италиански наслади, но и още свързани разходи с посещението в Болоня/. След това Георги успява да хване наистина адски изгоден билет до например Чили/Перу /тук може да е всичко друго, освен Болоня и Австралия, но много силно желано/ и да му се не види част от бюджета е израдходван вече в Болоня.

Щом си успял да отидеш някъде, където желаеш, си е все успех за мен.

Zon, това за фламанците и холандците са вътрешни заигравки, и всичко казано е вярно и за двете страни :)

• Харесвам 4
Публикувано:

Сетих се за една доста важна според мен под-тема на темата - кое е първичното - намиране на евтин самолетен билет ли определя дестинацията за пътуване или си избираме дестинацията и после вече търсим възможно най-добрите оферти?

Аз лично винаги си избирам дестинацията първо и наличието на евтин билет за другаде не ми променя решението, единственно търся най-доброто решение за конкретната дестинация. Разбирам, че при по-голяма гъвкавост биха могли да се спестяват пари от размяна на реда на желаните дестинации в зависимост от изгодни оферти, но просто така съм устроен.

• Харесвам 2
Публикувано:

Сетих се за една доста важна според мен под-тема на темата - кое е първичното - намиране на евтин самолетен билет ли определя дестинацията за пътуване или си избираме дестинацията и после вече търсим възможно най-добрите оферти?

Аз лично винаги си избирам дестинацията първо и наличието на евтин билет за другаде не ми променя решението, единственно търся най-доброто решение за конкретната дестинация. Разбирам, че при по-голяма гъвкавост биха могли да се спестяват пари от размяна на реда на желаните дестинации в зависимост от изгодни оферти, но просто така съм устроен.

Ох, за съжаление и аз съм така. На моменти чак ме е яд на себе си. А като добавим, че и времето на пътуването трябва да бъде горе-долу определено предварително нещата стават още по-сложни. Опитвам се да спестявам, а в същото време търся и оптималното съотношение между цена-качество на услугата, та като цяло не мога да се похваля в голяма икономичност. Иначе приветствам идеята за всеки спестен лев. Разбира се гледам да не се ядосвам, чак толкова, ако след това изникне значително по-изгодна възможност.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ужасно много от пътуванията ми са определени от намирането на евтин самолетен билет. Но то е по причина, че и в момента в главата ми ми се ходи на 20 места, които явно просто изчакват подходящия самолетен билет :) Петербург, Китай, САЩ (2 пъти) - всичко беше импулсивна покупка покрай билета и грам не съжалявам. Карибите, ЮИ Азия и Исландия ми бяха по-обмислени. Мисля си, че всеки с прилично количество стаж има и от двата типа пътувания :)

• Харесвам 1

Моите пътувания винаги са с конкретен повод, съответно фиксирана дата (период). Досега само два пъти съм пътувал само защото цените на билети са били ниски - на easy промоцията от есента за 25 евро до Берлин, и до Лондон 2007-ма за 85 лева ретърн, но и двата града са ми достатъчно любими и интересни, за да ходя тям и без повод.

За всички други пътувания на първо място е важно да съм избрал повода (карнавал, парад, фест...празненство някакво), от там следващото е държавата и съответния град, след това дали ще се намерят нощувки на нормални цени (често те са по-големия проблем в моя случай), и едва накрая се почва търсене на полети, комбинации, волни съчетания на авиокомпании и летища за прекачване. Което за мен е добре дошло, защото така пък пробвам повече модели самолети, авиокомпании и летища :)

А най-добре е, когато уцеля евтини билети (промоция, грешка), с избрания повод. То от тук идва цялото дебнене и постоянно проверяване при мен - да успея някак си да ги наместя.

Редактирано от wilks
  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.