Прескочи до съдържание

13 дни Галапагос. Подробна логистика, цени и др.

Marisha

Препоръчани мнения

И аз основно резервирам от Airbnb, защото не обичам хотели, но когато резервирах за Галапагос, там се дублираха настанявания с букинг и бяха на по-високи цени.

Добавих още малко видео. Извинявам се за суровия вариант, че нямам време да го обработвам.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , Marisha каза:

И аз основно резервирам от Airbnb, защото не обичам хотели, но когато резервирах за Галапагос, там се дублираха настанявания с букинг и бяха на по-високи цени.

Добавих още малко видео. Извинявам се за суровия вариант, че нямам време да го обработвам.

Ама аз хич не съм добър спотър във вода. Гледах по-рано в youtube видеата, но на втория опит намерих морското конче. С птици ми е по-лесно или на живо. 

Връзка към коментар
преди 18 минути , Lindt каза:

Ама аз хич не съм добър спотър във вода. Гледах по-рано в youtube видеата, но на втория опит намерих морското конче. С птици ми е по-лесно или наживо. 

Птици да искаш на Галапагосите, не ти трябват и екскурзии, те са навсякъде и в града.

Аз не си падам по птици, ето ти снимка със синьокраки рибояд на Сан Кристобал в града.

20220204_094843.jpg

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, Lindt каза:

Ама аз хич не съм добър спотър във вода. Гледах по-рано в youtube видеата, но на втория опит намерих морското конче. С птици ми е по-лесно или на живо. 

Ние видяхме морски кончета. Заведоха ни на целодневния тур от Изабела. Гидът ни беше добър. Два пъти съм виждала морски кончета. Един път в нашето море, втория = на Галапагос. И двата пъти в мътна вода. На Галапагос бяха на място с подводна трева и се завиваха около нея. Сами нямаше да изберем да влезем точно там.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, lesy каза:

Ние видяхме морски кончета. Заведоха ни на целодневния тур от Изабела. Гидът ни беше добър. Два пъти съм виждала морски кончета. Един път в нашето море, втория = на Галапагос. И двата пъти в мътна вода. На Галапагос бяха на място с подводна трева и се завиваха около нея. Сами нямаше да изберем да влезем точно там.

Сестра ми видя морско конче в онзи популярен залив до Кавала, на който не помня името. 

Аз не знаех, че сте били на Изабела 🙂 Предполагам е нормално, аз едва сега разграничавам островите, основно защото си подготвям наше пътуване. 

Вие всъщност какво посетихте и правихте на кои острови? 

П.П. Намерих малко, но нищо не пише за Изабела 🙂

Връзка към коментар
Здравко Ангел
преди 10 часа, Marisha каза:

Птици да искаш на Галапагосите, не ти трябват и екскурзии, те са навсякъде и в града.

Аз не си падам по птици, ето ти снимка със синьокраки рибояд на Сан Кристобал в града.

20220204_094843.jpg

Всичко зависи от интересите, защото едно е да видиш просто рибояд, ама друго е да отидеш на острова, където са разможават и да видиш как мъжките фрегати се борят за вниманието на женската с характерното надуване на гушите и танците. Но ако човек няма птичи интерес е нормално това да не му прави впечатление.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 6 минути , Carrie каза:

@Marisha @lesy Интересните подводни обитатели на каква дълбочина се намират? Има ли шанс да се видят с full-face шнорхелинг маска?

Аз гледах тук: 

https://www.snorkeling-report.com/region/snorkeling-galapagos-islands/

Има доста подробна информация за доста от познатите ми точки, а и можеш по видове да селектираш 🙂 Примерно при Бартоломе ако максималната дълбочина е 6 метра, не виждам проблем да видиш всичко с шнорхел. 

https://www.snorkeling-report.com/spot/snorkeling-bartolome-island-santiago/

Виж на Kicker Rock не знам какво ще е - вертикално е и дълбоко и току що се натъжих неимоверно: 

https://www.snorkeling-report.com/spot/snorkeling-kicker-rock-san-cristobal/

" Although Kicker Rock is universally known for its schools of hammerheads, whitetip and blacktip sharks, encountering them while snorkeling is relatively rare. The luckiest ones might be able to spot, from the surface, dozens of sharks stationed in schools beneath the waters – generally on warm water days, when visibility is excellent. However, most snorkelers at Kicker Rock will have to settle for glimpses of individual sharks racing by at the bottom. " 

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Здравко Ангел каза:

Всичко зависи от интересите, защото едно е да видиш просто рибояд, ама друго е да отидеш на острова, където са разможават и да видиш как мъжките фрегати се борят за вниманието на женската с характерното надуване на гушите и танците. Но ако човек няма птичи интерес е нормално това да не му прави впечатление.

А вие освен до North Seymour, правихте ли други екскурзии?  Във вътрешността на острова отидохте ли? Конкретно ми е любопитно за Las Grietas и Laguna de las Ninfas през очите на интересуващи се от птици 🙂

Аза Los Gemelos бих прочела отзиви от всеки посетител, защото ми харесват на снимка 😉

Връзка към коментар
Здравко Ангел
преди 2 часа, Lindt каза:

А вие освен до North Seymour, правихте ли други екскурзии?  Във вътрешността на острова отидохте ли? Конкретно ми е любопитно за Las Grietas и Laguna de las Ninfas през очите на интересуващи се от птици 🙂

Аза Los Gemelos бих прочела отзиви от всеки посетител, защото ми харесват на снимка 😉

Само до Норд Сеймур и Москера ходихме, като екскурзията беше една до двата острова.

Ние два дни ходихме на Тортуга бей, там имаше много птици, ако имахме време всеки ден щяхме да си ходим там.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Малко информация за шнорхелинга и от мен. Успешно си закарах плавниците (98 см) до другия край на света и си ги върнах, почти през цялото време, като ръчен багаж. Единствено Ryanair ме накараха да ги чекирам на последната отсечка Болоня - София. По принцип водачите нямат против свободното гмуркане и можете да видите повечето обитатели ако се чувствате комфортно да им слезете на гости. Без гмуркане можете да видите отблизо костенурки, морски лъвове, много рибки, скатове и от повърхността бледи очертания на чукоглави акули, галапагоски акули, орлови скатове, манти. А на около 10-15 метра успявах да се приближа до акулите до Сеймор, водата беше топла. Срещнахме манта , която беше на около 5-6 метра близо до Пинзон, но последното е по-скоро изключение. 

Ако си поискате неопрен и тежести мисля няма да ви откажат. На Kicker Rock хванахме лошо време, имаше термоклин на около 5-7 метра. 

eagle_cr.JPG

hammer_cr.JPG

Редактирано от develko
Добавяне на информация
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Ние вчера официално приключихме голямото мислене между континентален Еквадор или Галапагос и започваме чуденето как да разпределим 2 седмици между островите. От 2,5 години не сме ходили на морско пътуване и не успяхме да изтрием представата за морско лъвче, искащо да си играем. За радост на @ven62, ще обърнем внимание и на птичките, имаме достатъчно време.  

Кацаме на Сан Кристобал в 10:00 на 23.04 с латам и излитаме от Балтра на 06.05 в 14:00 с авианка. Имаме 12 пълни дни и още 2 почти пълни. Ще си пиша и питам тук и ще се надявам модераторите да устоят на желанието да ме отделят, за да има някаква обща подготвителна тема за островите, както е например Шри Ланка :yes:

@Marisha, имам не повече от 100 въпросчета към теб, така че сега е момента да си смениш ника или да се покриеш за 40 дни 😄 

• Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Питай, каквото ще питаш близките две седмици, че след това ми предстои Андалусия в края на месеца и през април стандартния Великденски Шарм ел Шейх и няма да ти обърна внимание.😀

• Браво 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Marisha каза:

Питай, каквото ще питаш близките две седмици, че след това ми предстои Андалусия в края на месеца и през април стандартния Великденски Шарм ел Шейх и няма да ти обърна внимание.😀

О... ами поздрав :wub:

253219861_10226299867664248_4066529241688643842_n.jpg.46efe5646f5b0aa210779709c46e1520.jpg252320069_10226313522925621_2471663992589476034_n.jpg.d4f20d39228c3cf82233146d8bbb4f0e.jpg252830997_10226299865224187_13700745170312969_n.jpg.55c8f421293c513bd309c85d8dc9b1a6.jpg264840504_10226499234608297_1318051735758327512_n.jpg.5f7966fa97e82cfd715d3a4ac2b4f666.jpg264954524_10226499201647473_1187552463378404820_n.jpg.229a1929e57c18c703c0539aa2fb2965.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 14 минути , Lindt каза:

Ние вчера официално приключихме голямото мислене между континентален Еквадор или Галапагос...

Снощи и по новините го казаха, но не повярвах - викам си поредната фейк новина. 

Аз си чета първоизточника:

("...Няма да ходим до Галапагос в това пътуване...")

преди 9 минути , Marisha каза:

@Marisha, спокойно. Обзалагам се, че @Lindt ще ходи в Перу.

:wink::biggrin:

• Смея се 2
Връзка към коментар

Първи въпроси: 

- кацаме в Кито към 1 през нощта и излитаме в 7:20. Сигурно сменяме международния терминал с този за вътрешни полети, не съм проверила още. Има ли шанс да си намерим карта за мобилен интернет през нощта? Ако не, предлагат ли се в Галапагос? 

- ще ни проверяват ли за течности за полета към Галапагос? Чудя се как да практикуваме със слънцезащитните лосиони и подобни, няма да чекираме багаж на нито един полет, но не знам откъде ще си ги купим. Последните ми се пресякоха в самолета и съм разтревожена. 

- първия ден на Сан Кристобал - може ли да ми препоръчаш плаж със сянка, на който да стигнем лесно и да припаднем до чекин? 

- пише, че е най-зелен остров, но има ли смисъл да гледам за настаняване с градина или са някакви кактуси и храсти? 

- вие имахте ли дъждовни следобеди? Какво правихте по това време? 

- кое ти е любимото място на острова? 

- не искам предварително да запазвам повече от 3 нощувки, за да можем да се ориентираме първо и и да сме гъвкави. Дали ще гледат подробно плановете ни на влизане? 

преди 5 минути , ven62 каза:

Снощи и по новините го казаха, но не повярвах - викам си поредната фейк новина. 

Аз си чета първоизточника:

("...Няма да ходим до Галапагос в това пътуване...")

@Marisha, спокойно. Обзалагам се, че @Lindt ще ходи в Перу.

:wink::biggrin:

Естествено, че ще отида и в Перу. Ако не ме изяде някоя игуана на предстоящото пътуване: 

Marine iguanas

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Терминалите са един до друг, няма да ти заеме повече от 5 минути да ги смениш. Картите не се продават на летището, хем четох, че има, но не намерихме. Срещу летище има Аеропорт център с заведения на нормални цени, но не знам, дали работи през ноща. 

В Пуерто Айора със сигурност продават карти, но на Сан Кристобал не сме търсили.

Носихме вода на вътрешен полет, намаше проблем. Кремове носихме от България.

Playa Mann има сянка, но ако улучите отлив, няма да можете да влезете във водата.

Дъжд нямахме нито един път.

Настаняване с градина не сме търсили, прибирахме се само да спим.

La loberia

Playa Carola 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 20 минути , Marisha каза:

Терминалите са един до друг, няма да ти заеме повече от 5 минути да ги смениш. Картите не се продават на летището, хем четох, че има, но не намерихме. Срещу летище има Аеропорт център с заведения на нормални цени, но не знам, дали работи през ноща. 

В Пуерто Айора със сигурност продават карти, но на Сан Кристобал не сме търсили.

Носихме вода на вътрешен полет, намаше проблем. Кремове носихме от България.

Playa Mann има сянка, но ако улучите отлив, няма да можете да влезете във водата.

Дъжд нямахме нито един път.

Настаняване с градина не сме търсили, прибирахме се само да спим.

La loberia

Playa Carola 

Благодаря! 

А случайно да видяхте някакви ластминет предложения за круизи или екскурзии? 

А къде гледахте за приливи и отливи? Има ли някакъв удобен сайт? 

Връзка към коментар

Круизи не сме търсили, Екскурзии сме запазвали на място. За дайвинг е проблем от днес за утре, за сноркелинг не е проблем.

https://www.tideschart.com/Ecuador/Galapagos/Canton-San-Cristobal/San-Cristobal/

https://www.tidetime.org/south-america/ecuador/san-cristobal.htm

има и много други

https://www.surf-forecast.com/breaks/Carola/tides/latest

• Благодаря 1
Връзка към коментар

@Marisha

вие през делнични дни ли бяхте на Сан Кристобал или хванахте и уикенд? Чета из ревютата за ужасен шум от нощните клубове през почивните дни и се опитвам да си представя дали е като в Картахена и Меделин или просто малко шумно? 

Тези градчета по островите толкова ли са грозни, колкото изглеждат в букинг? 

Електричеството стабилно ли е или често прекъсва? Виждам, че ползват газ за кухните. 

Пътеките, например към Тиджеретас, маркирани ли са добре? Когато стигнахте там, водата ли беше мътна или не ти хареса по друга причина шнорхелингът? 

Видяхте ли хубави залези или се заоблачаваше вечер? 

Ами май само с тези въпроси се събудих, предварително благодаря 🙂

Връзка към коментар

Хванахме и уикенд. Нашето настаняване беше в края на града, така че шум не чувахме, освен кукуригане на петли по всяко време на денонощие😀

Градчетата са грозни. Електричеството е стабилно, нито един път не са ни изключвали ток.

Пътека към Тиджеретас е маркирана добре. Не беше мътна водата, но нямаше нищо за гледане. Имаше 2-3 костенурки и няколко лъвчета. На всеки плаж можеш да видиш същото.  Достъп до водата не е много приятен, от камъни е. Ако има и други хора освен вас, става навалица. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Слагам тук линк към най-подробния открит гайд за посещение на Галапагос с настаняване на островите, а не с круиз: 

https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g294310-i6637-k11378621-Galapagos_Islands_Detailed_Guide_for_Land_based_Travellers-Galapagos_Islands.html

По-голямата част от Галапагос е защитена територия, в която можеш да влезеш само с гид. Има и райони, които не са достъпни за посетители, например кратер на Изабела, населяван от розовите земни игуани. Има точки на интерес, които са достъпни за посещение само с круизен кораб и други, които се предлагат и с дневен трип

Тази карта мисля показва всички места за посещение: 

https://www.galapagosislands.com/info/visitor-sites-map/

Има и места, които са извън парка, и можеш да ги посетиш безплатно, без нужда от водач или само срещу малка такса за вход. Тъй като голяма част от посетителите на Галапагос са с land based tour или ходят на дневен тур, комбиниращ свободни точки и такива в територията на резервата, засега не съм открила списък с всички  места, които можеш да посетиш без водач.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Това е първата ми идея ( дано не и последната) какво да правим след залез: 

„ Пристанищата през нощта“ – след залез слънце, разходкато по брега ви дава възможност да видите нощни морски животни и риби, които са привлечени от светлините във водата. Може да се наложи да изчакате малко, но ако сте търпеливи, има голям шанс да видите бебета акули, манта, морски лъвове и много видове уникални тропически риби.

Цитат

“Ship Ports At Night” - Once the sun goes down the main waterfront gives you the opportunity to see nocturnal marine animals and fish that are attracted to the lights shining into the water. You may have to wait a bit, but if you're patient, there's a good chance you'll see baby sharks, manta rays, sea lions and many types of unique tropical fish.

Ако допълня и това, направо не знам защо ще се разхождаме, а няма по цял ден и вечер да си клатим краката на кея :wink3:

“Puerto Ayora Pier” – този район е чудесно място за  снимане на синьокраките бубита, особено късния следобед до залеза. Тук можете да видите и морски костенурки, различни видове манта, малки акули, морски лъвове, морски игуани, раци, пеликани, корморани, чапли, чайки и много други.

Цитат

“Puerto Ayora Pier” - This area is a great place to take photos of the blue-footed boobies, especially late afternoon to sunset. Here you can also see marine turtles, different kinds of sting and manta rays, small sharks, sea lions, marine iguanas, crabs, pelicans, cormorants, herons, seagulls and many more.

Връзка към коментар
преди 8 часа, Lindt каза:

Тъй като голяма част от посетителите на Галапагос са с land based tour или ходят на дневен тур, комбиниращ свободни точки и такива в територията на резервата, засега не съм открила списък с всички  места, които можеш да посетиш без водач.

На този сайт https://www.choko.tours/galapagos-islands/ намерих доста инфо по острови с предлагани турове (полезно е да се види какво включват и колко време отнемат) и места за самостоятелно посещение.

Примерно разпределение на дните по острови:

Isabela: https://www.choko.tours/isabela-galapagos-islands

San Cristobal: https://www.choko.tours/tag/san-cristobal-travel-guide

Santa Cruz: https://www.choko.tours/guide-santa-cruz-galapagos-islands

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.