Прескочи до съдържание

Истанбул за 4 дни, с деца през пролетната ваканция


Madonna

Препоръчани мнения

Много ми се иска да пътуваме вече. И понеже смятам, че изкарахме Омикрон всички у дома наскоро, се осмелявам да мечтая и планирам. Мисля си за Истанбул през пролетната ваканция на децата, това е първата седмица на Април.

Четох във форума каквото намерих за Истанбул обаче всякакви съвети ще са от полза и високо оценени.

Момчетата са на 8, 11 и 14 г и не си падат много по исторически забележителности. Мислех си за разходка в парк с лалета (ако има в началото на Април), разходка по Босфора, Аквариум, някакъв увеселителен парк евентуално, Капалъ Чарши, Египетски пазар. Не искам да е много интензивно, но и не трябва да доскучава на децата, че много тестостерон прехвърча и кавгите прерастват в бой 🙂 

Не искам да ползваме градски транспорт, знам, че е добре уреден, но няма да ползваме. 

Моля за насоки и за места за отсядане. Вероятно апартамент през AIRBNB за 5 човека, освен, ако вие не препоръчате друго.

Места за хапване, ако знаете местни, а не туристически.

Благодаря!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Истанбул е огромен и ако няма да ползвате градски транспорт, ще трябва да си изберете първо активностите и после да се позиционирате в близост до тях.

Разходка с корабче е 1 час. Чаршията и тя толкова, ако просто я разглеждате...не знам колко би се харесало на децата.

Египетския пазар са хиляди сергийки с подправки,  аз лично не бих завела деца там. 

 

Ето нещо от мен 

1. Галата - последно нямаше много хора за качването на кулата. Квартала е много приятен, верно туристически, но няколко часа не се усещат там. Пък и пешеходното минаване на моста Галата е супер приятно преживяване.

2. Балат - също много приятно за разходка - цветни къщи, много арт кафета, ресторантчета .Има какво да се разгледа. Желязната църква "Св.Стефан" е съвсем наблизо.

3. Миниатюрк - парка е открит архитектурен музей на емблематични сгради, направени в мащаб. Има и достатъчно забавления и за деца.

4. Венеция Мега Аутлет - на децата ще има хареса разходка с гондола може би.

Преди 1 час, Nivear каза:

Места за хапване, ако знаете местни, а не туристически.

За храната тук е писано много в темите за Истанбул.  Ето едно видео на Лора отреди 10 дни

 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Другата седмица, ако всичко е наред, ще съм в Истанбул за 4 дни. Точно по времето в годината, когато празнуваме освобождението от тях. 😄 

Запланувал съм да отделя специално време на Балат, защото се вдъхнових от разказа и снимките на @Ninkata17. На @Nivear бих препоръчал да види някои теми от @Mary, защото това,  което съм видял от нея за този град, ми дава основание да си мисля  че тя обожава града. Ще взема и аз да попрочета нещо като подготонка за другата седмица. Специално благодаря на @Kalina Ivanova за клипчето, което ми дава много идеи и опции за храната там. А храната е много важна част от самото пътуване. 

Лично аз няма да проучвам забележителностите, защото голяма част от тях видях, когато ходих първия ми път. Сега ще обикалям, ще гледам, ще слушам, ще ям, а може и да отида на хамам или пък на бръснар. Има някои градове, които имат своя дух - те трябва да се почувстват.

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Не пропускайте музея на Рахми Коч, момчетата ще бъдат пленени, баща им също, а и за мама ще е много интересно. Цял ден е изживяването. Пътува се с водния градски транспорт, хваща се от под моста Галата.  За аквариум препоръчвам аквариума във Флоря, удобно е с колата на връщане към Бг. До него се стига също и с Мармарай.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Ние бяхме края на Август с деца на 4 и 8. На децата най-много им хареса разходката по Босфора, взехме ферибота и направихме дългия маршрут; отнема почти целия ден, но много си заслужава. (http://en.sehirhatlari.istanbul/tr/ozelsefer-arama?ozelgezi=0000003200&tarih=25/02/2022). Също разходките по/около моста Галата с всичките рибари, и Аквариума. 

Посетихме Флора, и ние така на прибиране. За следващия път мисля Sea Life, за видим и болницата за костенурки.

 

Набелязала съм и Морския музей, мисля че ще е интересен за малки и големи. Също и квартал Кузгунджук и парка Накаш тепе. https://goo.gl/maps/UcUMtPxDnTjhDKis8

 

Както е казал @Pantelej Putnik Истанбул трябва да се почувства, всяка среща е много вълнуваща !

 

 

 

 

)

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Много ви благодаря! Само с вашите насоки и сме готови 🙂

 

Интересно ми е защо не ми излязоха тези теми за Истанбул  от Mary и Нинката. Търсих по различни начини, но търсачката ми върна само 3 - 4 теми от 2015 г.

 

Ако може да ми дадете линкове за писанията на Mary или някой друг, който е писал много?

 

Къде препоръчвате да отседнем, в коя част на Истанбул, бидейки с кола?

 

Колко време да отделим на аквариум Флора? Вероятно няма да е преди да тръгнем за Бг, имаме поне 5.5 ч път до Шумен.

 

Калина Иванова, какви забавления има в Миниатюрк за деца? Венеция Мега Аутлет стандартен аутлет за пазаруване ли е? И гондолата къде е?

Трябва да намерим Найк аутлет за маратонки също.

 

Някъде бях чела нещо за общински места за обяд където ходели местните и било много вкусно, имало из целия град.

 

Връзка към коментар

Условието да не се ползва обществен транспорт в Истанбул, а в същото време да се отиде дотам с личен автомобил, означава най-малко две неща:

 

1. Огромен проблем с паркирането в централните райони, тъй като отсядане в предпочитания от мен район до крепостната стена и трамвайната линия (когато съм в града с кола) е практически невъзможен поради отдалечеността от Султанахмет и Златния рог;

 

2. Елиминиране на едно от най-големите ми удоволствия в Истанбул, а именно пътуване с обществените фериботи по Босфора или до Принцовите острови.

 

Всъщност, какво налага категоричната забрана за ползване на обществен транспорт?

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Duke, бихме искали да избегнем струпването на  хора на закрито. Знам, че Истанбул като цяло е навалица, но поне ще сме на открито.

Ферибот вероятно ще ползваме за кратката разходка. Ако е много за пешком разстояние ще ползваме Убер такси.

С какво ти е любимо място за настаняване до трамвайната линия?

 

 

Връзка към коментар
преди 20 минути , Nivear каза:

Duke, бихме искали да избегнем струпването на  хора на закрито.

Имай предвид обаче, че подобно условие автоматично изключва посещение на знакови забележителности в града, включително и такива на открито...

 

преди 21 минути , Nivear каза:

С какво ти е любимо място за настаняване до трамвайната линия?

С това, че от логистична страна е много удобно за пристигане с кола в града от България и до голяма степен изключва пословичните задръствания, а в същото време трамваят осигурява придвижване до Златния рог в рамките на половин час...

 

При зададените параметри, бих се замислил дали вместо с личен автомобил да не пътувам с нощния влак, който е много удобен и пристига директно на Златния рог. Това би ми спестило логистични притеснения около придвижване в централните части. Не знам обаче дали пуснаха влака, че го бяха спрели покрай пандемията...

Връзка към коментар
преди 7 часа, Nivear каза:

Ако може да ми дадете линкове за писанията на Mary ...

Това е почти като оксиморон. :smile:

Първото нещо, което трябва да направи всеки, тръгнал към Истанбул е да отвори пътеводителя ни - автор съм аз, така де - Mary. :smile:

Малка част от забележителностите са в тази тема - все някога ще имам време да я допълвам. Автор ... Мари.

В тази тема, пак нещо съм си писала за Истанбул с годините. 

 

Подсетена от твоята тема, започнах да нанасям на отделна карта интересните места за деца в Истанбул. За съжаление съм нанесма само 7-8, но ще се опитам да се забързам, за да може да се ползва по-скоро. Отдавна се канех, но все не стига времето.

 

преди 2 часа, MayaS каза:

Аз разбрах, че нощния влак в момента не върви, накой може ли да потвърди или опровергае.

Потвърждавам - не върви.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Истанбул с деца - една карта, която лично направих, като в нея включих тези места, за които се сетих, ако има още предложения, ще ги включа с удоволствие и тях. Добавих картата и в пътеводителя.

В момента има и неработещи - Виаленд/Исфанбул например, но вярвам скоро и той ще работи отново.

 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 3
  • Браво 3
Връзка към коментар

Mary, много ти благодаря! Ще почета и ще направя плана.

 

Duke, струпване на открито ми е ОК, на закрито, които са ще ги пропуснем този път и ще отидем пак.

Връзка към коментар

За корабче в Истанбул препоръчвам маршрута Еминьоню-Саръер, който обаче не върви през уикенда. Час и половина на посока, цената е като градски транспорт, има в пъти по-малко туристи от турoвете по Босфора на turyol. Последния път през ноември ходихме до Саръер (но може да се слезе и по-рано). Минава се покрай европейския бряг. В Саръер има рибни ресторанти с по-ниски от центъра цени, виното на чаша е зле, както винаги.

Кадри с малко текст.
За без деца препоръчвам по-немасовите квартали в Азия – Кузгунджук и Мода. Мода си е микс между Турция и Европа. Има шарен пазар, антикварни магазинчета и готини заведения. Вечер кръчмите са пълни. Обядвахме в популярно заведение с анадолска кухня (Çiya Sofrası). 
Кадри от Мода и т.н.

Линк към статия за заведения за турска закуска. Текстът е на турски, но при желание има преводач. Бяхме в едно от заведенията в квартал Cihangir със закуска от Антакия – интересни храни, макар всъщност да бяхме тръгнали към №2 в статията със закуска от област Ван, но те са си наблизо. В събота/неделя да се отива преди 10:30, че после няма места.

 

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Mary каза:

Добре дошла при нас! :wub:

Чудех коя е тази така компетентна дама!

Бъдещата ми (евентуална) работа под прикритие е под голям въпрос. 😆 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , Argentique каза:

Бъдещата ми (евентуална) работа под прикритие е под голям въпрос. 😆 

Вече си под прикритие.

Ти пиши - удоволствие е да те чета и се радвам на познанията ти!

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Много ви благодаря! Чета, когато имам малко време и си копирам насоки.  Още малко въпроси:

 

  1. А какъв интернет ползвате в Истанбул?
  2. Какви са отзивите за разходка по Босфора с вечеря? Имате ли идея от цена и коя фирма да изберем, предполагам има много.
  3. За да сме само пешком  (и корабче) трябва да отседнем в района на Златния рог, нали? Как се води той на турски? И не е ли студено по Босфора по това време?

 

Загубих се в картите....:) толкова много неща за правене! и толкова много препоръчани места за ядене...много много благодаря за картите и информацията!

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 21 минути , Nivear каза:

Много ви благодаря! Чета, когато имам малко време и си копирам насоки.  Още малко въпроси:

 

  1. А какъв интернет ползвате в Истанбул?
  2. Какви са отзивите за разходка по Босфора с вечеря? Имате ли идея от цена и коя фирма да изберем, предполагам има много.
  3. За да сме само пешком  (и корабче) трябва да отседнем в района на Златния рог, нали? Как се води той на турски?

 

Загубих се в картите....:) толкова много неща за правене! и толкова много препоръчани места за ядене...много много благодаря за картите и информацията!

1. Някои бг оператори предлагат по-изгоден роуминг, но при моя план такъв няма и не ползвам мобилен нет. Или ползвам с турски карти, но те са скъпи и обикновено съм ги купила при предишно ходене на море. Wi-fi по хотели и заведения. За локация имам приложение maps.me с офлайн карти (да се свали приложението и картата предварително), телефонът ми има gps и поне ми показва местоположението на картата без включен нет. Върши само за пеша, в автомобил не отчита заради скоростта.

Има и заредени базови маршрути в тези карти (метро, трамвай, мармарай).

2. Лично мнение: досега не съм чела хубав отзив за качество на храна при обикновена или ЧНГ вечеря на корабче. Бих избрала ресторант с хубава гледка и добри отзиви на сушата. Но ако попаднете на хубаво корабче, ни кажете. 🙂
3. Златният рог се казва Halic, но обикновено се отсяда в Султанахмет, Сиркеджи, Галата. Sirkeci е най-близо до Еминьоню и корабчетата. Там е и Египетският пазар, до Света София е нищо и половина разстояние, до Галата също, но с гооолям наклон. Sirkeci е най-добре откъм комуникации, но ако сте с кола, паркингът е тото.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 8 часа, Nivear каза:

А какъв интернет ползвате в Истанбул?

Често ползвам пакета на А1 - А1 Travel Unlimited -

200 - минути

200 - SMS

200 MB

на цена 2.99 лв. на ден

 

В Истанбул има добре развита мрежа за безплатен нет от общината:

IBB WiFi

Безплатна интернет услуга е за 1 GB на ден и ограничение на скоростта от 2 Mbps.

Как да се регистрирате за IBB WiFi услугата?

След свързване към мрежата ibbwifi, се маркира бутон за регистрация на потребителя и се попълва необходимата информация. След попълване на необходимата информация, принадлежаща на потребителя (като мобилен номер, имейл адрес и фамилно име), на потребителя се изпраща IBB WiFi паролата като SMS. Потребителят може да се свърже с услугата IBB WiFi с тази парола.

На картата са показани всички точки:

https://sehirharitasi.ibb.gov.tr/index.html?bs=ibbwifi&fbclid=IwAR31yV1uBHMC3XOWLvr10_whfOAC40InTX-eu_mNg8dqeFe5Ku0im3tm6NY

 

 

преди 8 часа, Nivear каза:

Какви са отзивите за разходка по Босфора с вечеря? Имате ли идея от цена и коя фирма да изберем, предполагам има много.

В този сезон - твърдо НЕ. И през лятото не ме е очаровало, но сега е съвсем неподходящо. Навън в студа няма да издържиш дълго, а отвътре я видиш нещо, я не, защото зависи къде седиш. Храната също не е нещо забележително. Цената започва от 50 евро на човек.

 

 

преди 8 часа, Nivear каза:

За да сме само пешком  (и корабче) трябва да отседнем в района на Златния рог, нали? Как се води той на турски? И не е ли студено по Босфора по това време?

Златния рог е обширно понятие.

Бих препоръчала Сиркеджи, Каракьой(в близките части до фериботния терминал), Султанахмет.

В района на Султанахмет, както и в района на Галата има доста стръмни улички, които бих избягвала и без да съм с деца. :laugh:

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Много благодаря, Мари and  Argentique  колко пъти си билi в Истанбул? Изумена съм от знанията ви за този град!

По някаква причина не ми дава никакви апартаменти в Сиркеджи. В Каракъой гледам че има много. Искам местото за спане да е близо до...до какво да е близо? ДО хубавите места за хапване които е препоръчала Мари в картата. До забележителности?То няма как да е до всички. Да кажем до 20тина минути от площада. Когато се прибираме изморени вечер на никой няма да му се ходи пеша и баири не са за предпочитане.

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , Nivear каза:

Много благодаря, Мари and  Argentique  колко пъти си билi в Истанбул? Изумена съм от знанията ви за този град!

По някаква причина не ми дава никакви апартаменти в Сиркеджи. В Каракъой гледам че има много. Искам местото за спане да е близо до...до какво да е близо? ДО хубавите места за хапване които е препоръчала Мари в картата. До забележителности?То няма как да е до всички. Да кажем до 20тина минути от площада. Когато се прибираме изморени вечер на никой няма да му се ходи пеша и баири не са за предпочитане.

 

 

Истанбул ми е най-близкият и лесен за придвижване мегаполис, през Пловдив има много автобуси на ден, преди и с нощен влак ходихме (ееех, доковидни спомени). Ползваме му летищата (кога с престой в града, кога без) напоследък основно за вътрешни полети. И на първо място – нещо като ти влезе под кожата, гледаш да го посещаваш по-честичко. Тук вече логика няма. 🙂
В Сиркеджи няма апартаменти, предимно са хотели с малки квадратури на етажите. Бих избрала апартамент в Каракьой, между трамвая и Босфора. Има много заведения, някои са хипстърски и за мен е на комуникативно място. Няма баири.
Понеже историческия център съм го изходила безброй пъти, не ми е интересно там. И има много народ. Последния път като бяхме в апартамента под Галата (реално само 100 метра ходене по баир, но сигурно 30% наклон), отидохме и до Султанахмет. Беше събота и имаше много народ – предимно местни туристи от по-религиозните, с кърпите на главите. По-голяма блъсканица съм виждала там само вечер по време на месеца рамазан, когато хиляди хора ядат по заведения и тревни площи, а до полунощ не можеш и да припариш до трамвая. Затова си казах, че за мен повече никакви султанахмети и ще си ходя в Галата. А вечер като пообиколихме по-обстойно района и видяхме музикалните клубове (местен джаз и други хубави неща) малко по-нагоре от кулата, вече съвсем ми се затвърди мнението. Но не е за деца. 🙂
Заведения из града има много, а онези близо до площада са със силно туристическа насоченост и една идея по-високи цени. 
Помислете в кои места ще ходите най-много и търсете нещо близо до тях.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 16 часа, Nivear каза:

Много благодаря, Мари and  Argentique  колко пъти си билi в Истанбул? Изумена съм от знанията ви за този град!

По някаква причина не ми дава никакви апартаменти в Сиркеджи. В Каракъой гледам че има много. Искам местото за спане да е близо до...до какво да е близо? ДО хубавите места за хапване които е препоръчала Мари в картата. До забележителности?То няма как да е до всички. Да кажем до 20тина минути от площада. Когато се прибираме изморени вечер на никой няма да му се ходи пеша и баири не са за предпочитане.

 

 

Малко апартаменти им в Сиркеджи. Аз мога да ти покажа апартамента, който ние сме ползвали. Той е на перфектно място. На две минути от трамвайната спирка, гара Сиркеджи и мармарая. Точно в началото на една от най-популярните улици в района за хранене с десетки заведения за всуки джоб и вкус, на пешеходно разстояние от всички исторически забележителности в историческия център на Истанбул, на пешеходнио разстояние от фериботното пристанище в Еминюню, откъдето имаш връзка за всички части на града.

Надявам се само да е свободен за Вашите дати и да Ви пасва на броя хора.

https://bg.airbnb.com/rooms/39616483

 

Мога да ти препоръчам и пентхауса, който съм резервирал за предстоящото ни ходене. По-голям е от предишния и има страхотна тераса с панорама към Босфора.  Апартаментът е в Бейоглу, един от най-модерните и предпочитани райони в Истанбул. 

Намира се на супер място. На 30 метра от трамвайната спирка Fındıklı Mimar Sinan Üniversitesi.

С трамвая си за 10 минутки на Султан ахмет, и на една спирка от Долмабахче. 

Таксим е на 500метра от апартамента, на 500 метра е и фериботното пристанище Кабаташ. Освен трамвайната спирка има и спирка на много автобуси.

На 200 метра от апартамента е и новата гордост на Истанбул- Галата порт. Това място е не само красив и модерен крайбрежен център, но и важна арт и шопинг дестинация. Галатапорт Истанбул е превърнат в истински квартал на културата, изкуствата, пазаруването и гастрономията. Със сигурност скоро ще се превърне в едно от любимите места за разходка край Босфора.  Галата порт се простира на дължина от 1,2 км по брега на квартал „Каракьой“ с изглед към Босфора. Недалеч от Галатапорт се намират и моста, и кулата Галата.

Ето и този апартамент: 

https://bg.airbnb.com/rooms/41260346

 

Ако желаеш мога да ти дам точните адреси и на двата апратамента, за да ги видиш в Гугъл мапс.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Росен, благодаря за препоръката. Местата са много хубави, но ние сме 5 човека и няма да могат да ни съберат. Обаче в този район ще търся явно. Тук поне има доста предложения.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Нашето пътуване наближава, децата са особено нетърпеливи 🙂

Споделяйки с приятели тук и там, че ще ходим в Истанбул ни посъветваха да пазаруваме. Освен подправки и сладки неща аз не мислех, че нещо друго мога да купя. Но понеже всички ни говорят за пазаруване, ще пазаруваме явно. Посъветваха ни да минем през Чорлу където били много от фабриките за...и аз не знам какво. Та търся да резервирам нощувка в Чорлу или района и да пазаруваме там. Ако някой има опит, моля да сподели къде да ходим да търсим магазини. Принципно нямаме нужда от нищо освен дънки и маратонки Найк за едното дете. Но понеже всички пазарували, хайде и ние. Обаче това, че не мога да прочета съдържанието на етикета ми е проблем. Аз държа да знам какво има в нещата. В България знам кои марки какво слагат и си пазарувам само от тях, след като съм изчела етикетите няколко пъти. Ако знаете турски перилни препарати примерно, които са чисти откъм съставки, моля споделете. И турски храни също.

 

Моля поправете ме, ако греша:

 

  • Ние (родителите) имаме сертификати за ваксинация, друго не ни трябва, включително и на децата на 8, 11 и 14 г
  • Нямаме нужда от ХЕС код
  • Купуваме HGS стикер на път за Истанбул, но може и на връщане от  тук https://goo.gl/maps/PNoBX152ve3TpY6j9
  • Истанбулкард купуваме от Истанбул, но не разбрах дали 5 трябва да купим или от една може да приспадаме цената на билетите?
  • Ползването на телефоните в Турция е непрепоръчително, активираме пакет 
  • Ползваме общински интернет и в хотела,
  • Ядем вечер около Сиркеджи, където е и хотела ни.
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.