Прескочи до съдържание

Истанбул за 4 дни, с деца през пролетната ваканция

Madonna

Препоръчани мнения

Моля за коментар по прогнозната адженда 🙂

1.    Понеделник – пристигане около обяд в Сиркеджи

·         Обяд

·         СултанАхмет , Хиподрум, Синя джамия, Ая София

2.    Вторник :

o   Желязната църква Свети Стефан

o   Miniatürk

o   Eyüp Sultan Mosque

o   Балат разходка

o   Пиер Лоти на свечеряване

3.    Сряда:

·         Пазар Чаршамба

·         Джамия Фатих

·         Какво друго в района?

·         Разходка по Босфора ?

4.    Четвъртък:

o   Rahmi Koç Museum

o   Разходка по мост Галата?

o   Разходка по Босфора

5.    Петък:

·         Аквариум Флора

·         Още нещо?

·          Следобяд отпътуване за Чорлу.

В кой ден да вмъкна разходка по моста Галата и разходка с корабче по Босфора? В смисъл, логистично кога е най-удачно? И някой парк с площадки за игра ми се иска да включим до като гледаме лалета.

Чудя се въобще дали да ходим до Капалъ и Египетския пазар. Вероятно не.

Рибния пазар и вечеря там в кой ден да вмъкнем?

Мен ми се ходи и по дворци, но децата ще се размрънкат и ще се развали удоволствието на всички.

А и Истиклял забравих.

Връзка към коментар
преди 1 час, Nivear каза:

Моля поправете ме, ако греша:

• Ние (родителите) имаме сертификати за ваксинация, друго не ни трябва, включително и на децата на 8, 11 и 14 г - в Турция сухопътно се влиза без ковид документ, но за връщане в България трябва за всички над 12-годишна възраст. Иначе карантина и тест в страната най-рано след 72 часа за освобождаване от карантина. Т.е. за голямото дете ще трябва нещо да се мисли,
  • Нямаме нужда от ХЕС код - вече нямате
  • Истанбулкард купуваме от Истанбул, но не разбрах дали 5 трябва да купим или от една може да приспадаме цената на билетите вече можете да купите една, но само едно таксуване (първото) ще ползва намаление.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ние (родителите) имаме сертификати за ваксинация, друго не ни трябва, включително и на децата на 8, 11 и 14 г

За влизане в Турция нищо не ви трябва. За връщането в България си проверете за децата, ако не са ваксинирани, а вашите сертификати трябва да са валидни.

Нямаме нужда от ХЕС код

Нямате нужда.

Купуваме HGS стикер на път за Истанбул, но може и на връщане от  тук https://goo.gl/maps/PNoBX152ve3TpY6j9

Това с купуването навръщане (вече) може и да е по-различно вече, но аз не ходя там с кола, та дано друг се изкаже.

Истанбулкард купуваме от Истанбул, но не разбрах дали 5 трябва да купим или от една може да приспадаме цената на билетите?

Можете да ползвате една карта всички, но няма да можете да се възползвате от намаление, ако в рамките на 90 минути се возите отново на транспорт.

• Ползването на телефоните в Турция е непрепоръчително, активираме пакет 
  • Ползваме общински интернет и в хотела,

Да и да.

Ядем вечер около Сиркеджи, където е и хотела ни.

Ядете навсякъде в Истанбул. :smile:

По плана след малко, че да го разгледам първо.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 57 минути , Nivear каза:

до като гледаме лалета

Лалета в момента няма. До няколко дни също няма да има.

Това е положението в Емиргян на 29-ти март:

22-2.jpg

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 8 часа, Mary каза:

Лалета в момента няма. До няколко дни също няма да има.

Това е положението в Емиргян на 29-ти март:

22-2.jpg

Като гледам и до 15 Април няма да са цъфнали. Миналата година презъвтяващи хванахме, а сега май ще са полуцъфнали.😪

Връзка към коментар
Преди 1 час, MayaS каза:

Като гледам и до 15 Април няма да са цъфнали. Миналата година презъвтяващи хванахме, а сега май ще са полуцъфнали.😪

Аааа, не с лошо де, аз се надявам до тогава да са цъфнали. :smile:

Днес гледах едни снимки от Гюлхане ... мъка. Започнали са да цъфтят лалетата там, но нещо снимките не ме зарадваха.

Връзка към коментар
преди 8 часа, Mary каза:

Аааа, не с лошо де, аз се надявам до тогава да са цъфнали. :smile:

Днес гледах едни снимки от Гюлхане ... мъка. Започнали са да цъфтят лалетата там, но нещо снимките не ме зарадваха.

Насочваме си цялата позитивна енергия към лалетата и отиваме уверено, че ще са в апогея си тогава. 🤪

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 31.03.2022 г. в 13:20, Nivear каза:

Моля за коментар по прогнозната адженда 🙂

1.    Понеделник – пристигане около обяд в Сиркеджи

·         Обяд

·         СултанАхмет , Хиподрум, Синя джамия, Ая София

2.    Вторник :

o   Желязната църква Свети Стефан

o   Miniatürk

o   Eyüp Sultan Mosque

o   Балат разходка

o   Пиер Лоти на свечеряване

3.    Сряда:

·         Пазар Чаршамба

·         Джамия Фатих

·         Какво друго в района?

·         Разходка по Босфора ?

4.    Четвъртък:

o   Rahmi Koç Museum

o   Разходка по мост Галата?

o   Разходка по Босфора

5.    Петък:

·         Аквариум Флора

·         Още нещо?

·          Следобяд отпътуване за Чорлу.

В кой ден да вмъкна разходка по моста Галата и разходка с корабче по Босфора? В смисъл, логистично кога е най-удачно? И някой парк с площадки за игра ми се иска да включим до като гледаме лалета.

Чудя се въобще дали да ходим до Капалъ и Египетския пазар. Вероятно не.

Мен ми се ходи и по дворци, но децата ще се размрънкат и ще се развали удоволствието на всички.

А и Истиклял забравих.

Тя ваканцията започна, а аз забравих, че щях да коментирам програмата.

По ден 1 няма какво да кажа, освен, че можете да добавите още нещо - аз например бих показала Капалъ чарши на децата с някакъв разказ какво е било там преди мнооого години - пазарът съществува от 1455г. Все се каня да напиша за това интересно място, но да видим кога ще стане. Защото Капалъ чарши не е само пазар, той е и история.

Можете да завършите този ден любувайки се на залеза от моста Галата.

Ден 2

В Еюп султан не бих влизала с деца, още повече по време на Рамадан - това е място, което събира силно религиозни хора.

Миниатюрк някак логистично не ми се връзва с останалото, но вероятно сте си проверили транспорта.

Ден 3

Пазарът Чаршамба ... поразгледай малко снимки предварително, за да решиш дали отговаря на представите ти за пазар и дали ти се влиза с деца в него. :wink:

Фатих джамия - Рамадан + религиозен район, следва да прецените добре по кое време да влезете.

В този ден направо бих се преориентирала за нещо друго, но вие явно сте преценили защо искате точно това.

Ден 4

Понеже тук сте набелязали да е разходката по Босфора, то изебере този ден от дните които сте там, когато времето ще е най-хубаво - удоволствието на разходката с корабче по Босфора е да стоите навън.

Ден 5

Наблизо е и Музеят на авиацията, ако представлява интерес.

Нещо общо:

Изобщо не сте предвидили да стъпите в азиатската част на Истанбул - това е уникалното на този град - разположен е на два континента.

Навсякъде, където ще купувате билети, питайте за семейни билети и за отстъпка за децата - не чакайте сами да ви предложат такава.

Каквото и да пазарувате извън магазин с фиксирани цени, опитайте да намалите цената - разбира се, това трябва да става с разумно предложение - част от преживяването е да се пазариш.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

На сеир терасата на Сапфир не ви ли се ходи? Имаше там горе някакво 4Д за деца, което не съм ползвала. Само залез съм гледала от високо. За съжаление, през стъкло. Съвсем близо до метрото е.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Mary and Argentique, благодаря!

Няма да влизаме в работещи джамии тогава, не съобразих, че ще сме по време на техния празник. Заминаваме в понеделник, та имам още време  за наместване на програмата.

Приемам всякякви предложение -

Понеделник – пристигане около обяд в Сиркеджи

·         Обяд и  СултанАхмет ,

• Хиподрум, Синя джамия, Ая София
  • Капалъ и разходка по моста Галата

2.    Вторник :

o   Желязната църква Свети Стефан

o   Miniatürk - кога да го посетим? Четох, че отнема цял ден.

o   

o   Балат разходка

o   Пиер Лоти на свечеряване

3.    Сряда:

·         Пазар Чаршамба

· 

·         Какво друго в района?

·         Разходка по Босфора ?

4.    Четвъртък:

o   Rahmi Koç Museum

o   Разходка по мост Галата?

o   Разходка по Босфора

5.    Петък:

·         Аквариум Флора

·         Още нещо?

·          Следобяд отпътуване за Чорлу.

Така, разбра се, че лалета няма да гледаме 🙂 кой парк да посетим за игра на децата за около час?

А и Истиклял забравих.

Аз не познавам Истанбул, били сме с агенция преди 20тина години и не мога да се ориентирам освен по картата ( а и по нея не ми се удава много :))

Та приемам всякакви идеи как да подредя дните.

Азиатската част как ще видим? С корабче ли или пеша? И кога би било уместно?

Връзка към коментар
преди 39 минути , Nivear каза:

Няма да влизаме в работещи джамии тогава

Влезте, влезте - така се формира етническа толерантност при децата. Просто двете избрани от теб - Еюп и Фатих са с твърде сериозен електорат.

Ден 2 - как бих го планирала аз

Започвате с Миниатюрк - не е цял ден, но минават няколко часа, особено ако познавате показаните обекти.

След това отивате в Св.Стефан, после Балат и накрая Пиер Лоти.

Ден 3

Който ти даде идеята за Чаршамба да допълни с инфо какво още да видите там с деца. :wink:

Ден 4 какво ви предлагам:

-качвате се на корабче до Юскюдар - корабчето пътува около 15 минути до там и вече сте в азиатската част. Разхождате се за около 15 минути на посока до Момината кула/Кулата на девицата/ Kız Kulesi. Самата кула има интересна история - прочитате я на децата, сигурна съм, че ще им хареса - поне моите се впечатляват, когато гледат нещо и то има някаква история. Погледнах, че май не съм писала за нея в темата със забележителностите, ще се поправя още днес.

След това от пристана в Юскюдар се качвате на корабче по линията HALİÇ HATTI и слизате на спирка Hasköy, където се намира музеят Рахми Коч.

След като го разгледате, ще бъдете доволно уморени, затова се качвате на корабче или автобус до Еминьоню и правите разходка по Босфора.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Няма проблем да се влезе в джамия по време на месеца Рамазан, стига да не е в по-туристическите квартали. Аз съм влизала в джамия Сюлеймание по рамазан, която е главната на Истанбул, и много ми допада гледката от там, но е на баир, а вие сте с деца, та не. Там в двора е погребан и Сюлейман Великолепни.

За вторник: 

Цитат

o   Желязната църква Свети Стефан

o   Балат разходка

o   Miniatürk - кога да го посетим? Четох, че отнема цял ден.   

o   Пиер Лоти на свечеряване

Балат е до Свети Стефан, така че ви го местя нагоре един ред. В Миниатюрк не съм била. Пиер Лоти е с хубава гледка, за децата ще е интересен лифтът до там. Вероятно ще се чака за него. Ние сме слизали пеш, за да не чакаме, но се минава през гробище... И се отива в Еюп. Еюп, както каза Mary, си е район за по-религиозни местни, но ние бяхме не в рамазан, беше светло, никой, абсолютно никой не говореше английски, никой нищо не искаше да ни продаде, даже си купихме там подправки и ядохме вкусен бюрек.

За сряда съм в неведение, не съм била в онзи район. Mary ви каза, че разходката по Босфора трябва да е в най-хубавото време, ако може със слаб вятър и максимални температури. Когато съм в града, не пропускам ни ден да не се кача на кораб, за мен е романтично-носталгично преживяване, а всички местни също обичат да се возят, снимат се, хранят чайките с гевреци и се наслаждават. Вие сте с деца, на ваше място бих се качвала на кораб всеки ден – няма град в Европа, където за толкова малко пари да получите толкова емоции.

При първото ми посещение в града, още първия ден, след Света София (която я минахме рано, тогава беше музей и се чакаха гигантски опашки), отидохме на Еминьюню и хванахме първия възможен кораб за Азия, беше за Юскюдар. Просто заради идеята. Хванете кораб от Еминьюно до Uskudar или Kadikoy, аз бих отишла в Кадъкой, защото обичам квартал Мода, там има и пазар, и парк. Разходката по Босфора си е отделно.

Не бих пропуснала Египетския пазар поне, мостът Галата се минава за кратко време, колкото и да се мотаете.
За Таксим и Истиклял има два варианта – трамвай до Кабаташ, качване с фуникуляра до Таксим и спускане по Истиклял. Там има и Мадам Тюсо, ако ви интересува.

После слизане по стръмните улици от Галата надолу, но вероятно ще сте каталясали.

Може да се заходи и обратно от една от най-старите подземни железници в света - Тюнел (то пак е фуникуляр) се качвате до над Галата и после по Истиклял.

И все пак се оставете и малко на случайността за програмата.

Питайте тук ден по ден, ще гледаме да отговаряме. Зависи как се движите. 🙂

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Благодаря ви! Прекрасни сте! Леко започнах да се притеснявам как ще се оправим с порядъка на местата, които искаме да видим без да губим много време в пътуване из Истанбул.

Добавям всеки ден пътуване с корабче, добавям да взема за всички ветровки и леки шапки за вятъра 🙂 от къде вземаме тези корабчета?

Много ми хареса предложението за ден 4, Мари 🙂

преди 12 часа, Argentique каза:

При първото ми посещение в града, още първия ден, след Света София (която я минахме рано, тогава беше музей и се чакаха гигантски опашки), отидохме на Еминьюню и хванахме първия възможен кораб за Азия, беше за Юскюдар. Просто заради идеята. Хванете кораб от Еминьюно до Uskudar или Kadikoy, аз бих отишла в Кадъкой, защото обичам квартал Мода, там има и пазар, и парк. Разходката по Босфора си е отделно.

Това ми изглежда като план за ден 3. Нещо друго в района или по път може ли да се добави?

Argentique, в коя джамия смяташ че можем да влезем. Синята джамия и Ая София са ни в списъка...

Може да ви се струва, че задавам глупави въпроси обаче аз чета и препрочитам вашите предишни писания и срещнах някъде, че Света София не работи в понеделник. Та, ще преместим посещението и за друг ден.

Дали да не посетим Долмабахче или Топкапъ? Или ще стане много забележителности в едно пътуване?

Истиклял ми изглежда трудно стигането до там...

Имате ли опит в пазаруване в Чорлу?

За Принцовите острови имаме ли време? Те един цял ден ли отнемат?

Връзка към коментар

Мисля, че Света София не работеше в понеделник, когато беше музей, а не джамия. Била съм два пъти, докато беше музей, но след промяната на статута ѝ не съм била и нещо нямам желание.

На мен любима (или хайде една от любимите) джамия е Ортакьой. В кварталчето има заведения точно до водата с гледки. Много се предлагат пълнени картофи и вафли/гофрети.

За дворците... това си зависи изцяло от вас и интересите на децата. Трябва да се подготвите с някаква информация, да не препускат само от зала в зала. Истиклял изобщо не е труден за стигане и даже аз го водя супер център. 🙂

Принцовите острови... някои не съветват да се ходи там при първо посещение, обаче аз ходих, после ходих пак и даже есента се бях засилила, но падна мъгла над Босфора и спряха корабите. Но аз предпочитам да балансирам нещата – лудница, пазар, тълпи, после някъде на рахат и природа. Вижте снимки от островите, горе на Буюкада има гора със средиземнорски бор, преди имаше файтони, вече не. Няма автомобили. Пътят до там е 90 минути на посока от Кабаташ. Когато и да сме ходили, не сме се прибирали по-рано от пет с тръгване около десет сутринта.

За Чорлу - не ми е на път и не знам за него.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Откъм тоалетни Истанбул е №1, защото освен всички обичайни места, тоалетни има във всяка джамия. Не вътре, а в двора. Понякога се плащат, понякога не. Понякога се плащат даже с истанбулкарт. 🙂

А джамии бол.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Да добавя малко. 

Днес има вълнение и кораб до Принцовите острови няма. 

Парк за децата има приятен, ако отидете до Кадъкьой на върха до джамията. Прекрасни гледки към Босфора, фитнес уреди и въжен мост за децата. Сигурно заради празника днес нямаше пукнат човек. 

Снощи между Света София и Синята джамия беше море от молещи се хора, толкова съм виждала само по телевизията. 

IMG_20220402_104725.jpg

IMG_20220402_110038.jpg

IMG_20220402_105028.jpg

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 10 минути , Nivear каза:

От къде купувахте вода? 

Ти се шегуваш. 🙂
Отвсякъде! Очаквай скоро да попаднеш на тълпи от улични търговци, които продават какво ли не. Има и будки безброй. 

Първия път, като бях, много ми направиха впечатление тези търговци – никнаха отвсякъде. Просяци там няма (освен две-три циганки), а тези, които по някаква причина са принудени да го правят, продават химикалчета, носни кърпички, бутилки вода... Няма страшно, всичко е наред с водата, никой не мисли схеми, то не е Египет. 🙂

Доста често и на пазар ще ви почерпят, ако се застоите някъде и е жега.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Добро утро, много досадно ми е писането през телефон,ще пиша дълго като се върнем 🙄тук е пир за сетивата ми! 

Дали може да наместим днес Египетски пазар, Галата,разходка по Босфора , Рахми Коч, място за обяд в района, Истиклял, Пиер Лотти? Как да ги подредя? И ако има друго в този район за гледане? 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.