Прескочи до съдържание

Истанбул за 4 дни, с деца през пролетната ваканция

Madonna

Препоръчани мнения

Публикувано:

Както обещах да допълня: водохранилището Теодосий също ще работи по време на Байрама. Като получа отговор и от останалите места, ще пиша.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 часа, Кришна каза:

Здравейте🙂

Пътуваме довечера за Истанбул, с автобус.

1.Интересуват ме Принцовите острови..разбрах че не са пуснали още корабчетата за туристи и има само в определени часове.Може ли  актуално разписание?

2.До Емирган парк от Аксарай как е най- удобно да се стигне?

3.Актуална цена на билета за градски транспорт, че четох увеличение от 62 процента?Ще бъдем 7 души и горе долу да предвидя Истанбулкард за колко качвания може да  бъде?

Пожелавам весели и светли празници на всички!!!

Не знам какво значи корабчета за туристи до Принцовите острови - аз ползвам тези от градския транспорт, които винаги са пълни с туристи. Ето разписанието от Кабаташ.

Ето ви и разписанието на всички корабчета в pdf формат - можете да си го свалите на телефон и винаги да е с вас.

tarife-2021-2022.pdf

В него липсват само извънредните линии, които пуснаха до края на месеца за Емиргян.

Аксарай - Емиргян

Т1 до Кабаташ и 25Е, 22, 22 RE до парка.

Т1 до Еминьоню и корабче - предваритално си вижте разписанията.

Актуални цени:

ucret tarifesi a4 revize_zam-09.04.2022-1.jpg

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

Здравейте,

Какво е положението с лалетата? Времето се позатопли и предполагам са цъфнали?

Ние пътуваме другия уикнед и тайно се надявам да не са прецъфтяли, ама дали   😄 😄 

Публикувано:
преди 2 часа, thebee каза:

Здравейте,

Какво е положението с лалетата? Времето се позатопли и предполагам са цъфнали?

Ние пътуваме другия уикнед и тайно се надявам да не са прецъфтяли, ама дали   😄 😄 

В момента са в най-добрата си форма лалетата. Надявам се и другата седмица да са ок.

• Харесвам 1
Публикувано:

Бяхме за 4 дни в Истанбул за фестивала на лалетата. Вече са цъфнали и по парковете е страхотна красота. Най-много има в парка Emirgan, хубавото е, че се влиза с колата и си има няколко паркинга. Спахме в хотел Ligos, който е с отлична локация - близо до Топкапи, джамия Света София и Синята джамия, като последната е в ремонт и вътре няма много какво да се види. Разгледахме и Долмабахче, като паркинг има точно до самия дворец. Най-добре е да се разглежда последен защото след него всичко останало бледнее :). Цената на целия дворец с всичко беше към 300 лири на човек и напълно до заслужава. Единствено искат да си с маска вътре в дворците. Във всички забележителности влизахме вътре, като цените на другите места са горе-долу нормални.

Интересното е, че Истанбул ми се видя доста празен, последно ходихме с кола точно преди корона вируса и беше страшна тарапана, особено при придвижване с кола и имаше огромни опашки за влизане. Сега никъде нямаше опашки за влизане в забележителностите, дори и в небостъргача Saphir, където гледката на 360 градусовата тераса е уникална. Там прожектират и 4D разходка с хеликоптер, за което преди се чакаше поне час - сега залата беше полупразна.

Паркирахме в подземния паркинг на Saphir, който се оказа че е безплатен. На другите места паркинга беше 60-100 лири за 3-4 часа. Храната навсякъде е много вкусна и прясна и само на 100 метра от основните улици - много по-евтина.

От Египетския пазар купихме най-различни подправки на цена в пъти по-ниска от това което се продава у нас, особено шафрана. Возихме се с корабче за разходка по Истанбул (по 60 лири на човек), което взехме от Eminonu и отнема около 90 минути. Нарочно пиша имената с латиница за да се търсят по-лесно. Предварително бях вкарал в навигацията на колата и телефоните всички по-интересни места, които смятахме да обиколим за да не губим време.

На отиване през цялото време ни валя дъжд. Пътя разделихме на две: София-Свиленград, преспахме в хотел Hesteya и на другия ден сутринта тръгнахме към Истанбул. Границата минахме бързо, задръстването в Истанбул беше само 1 час. Хотел Ligos е много хубав, чист в букинга може да се разгледа какво предлага. Единствено паркинга пред него е публичен и се плаща по 5 евро на вечер. На връщане минахме да разгледаме и Люлебургас и отново спахме в в Свиленград. Не е имало опашки на границата. Изкарахме си отлично, първите 2 дни беше хладно времето и малко ръмеше, но после се оправи.

HGS стикер купихме преди магистралата (по съвет от тук) и го заредихме с 100 лири, останаха ни 35 лири според приложението, като 2 дни сме карали в Истанбул и сме минавали многократно през мостовете на Босфора към Азиатската част. Приложението е хубаво да се качи предварително от България за да е на Английски език. Ако се качва там всичко е на турски е много трудно да се направи регистрация и да се работи с него. В Истанбул трафика в час пик е сериозен, затова е хубаво където може да се ходи пеша.

• Харесвам 11
  • Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте! Христос воскресе!

Продължавам с информацията, която получих от официалните източници:

Топкапъ ще е затворен на 2 и 3 май, а Долмабахче само на 2 май.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 25.04.2022 г. в 12:37, magyyy каза:

Здравейте! Христос воскресе!

Продължавам с информацията, която получих от официалните източници:

Топкапъ ще е затворен на 2 и 3 май, а Долмабахче само на 2 май.

Благодаря ти за информацията!

Ние този път вероятно ще отидем до Долмабахче, Археологическия музей, Пиер Лоти и Миниатюрк, Сапфир и кулата Галата. Как бихте ги подредили логистично ?  В района на Долмабахче има ли друго, което може да видим? Какво представлява болницата за костенурки, някой знае ли?

Харесах и Kidzania i Vialand, но цените им са доста високи за чужденци.

Публикувано:
На 27.04.2022 г. в 11:15, Nivear каза:

Ние този път вероятно ще отидем до Долмабахче, Археологическия музей, Пиер Лоти и Миниатюрк, Сапфир и кулата Галата. Как бихте ги подредили логистично ?  В района на Долмабахче има ли друго, което може да видим? Какво представлява болницата за костенурки, някой знае ли?

Харесах и Kidzania i Vialand, но цените им са доста високи за чужденци.

За да редим нещо, трябва да знаем за какъв период да бъде - ден, два?!

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 10.04.2022 г. в 14:38, Madonna каза:

Много благодаря за помощта в подготовката на пътуването ни, и особено благодаря на Мари, Argentique, Jul и Мая, които отговаряха търпеливо на всички малки и глупави въпроси, които задавах и не се уморяваха да ми дават мили насоки и съвети 🙂

Истанбул е прекрасен! След всичко прочетено тук отидохме на познато и близко място. 🙂 

Писах в темата на Джул, че ни върнаха на границата за това, че пълномощното на колата ни е на английски, а не на турски. Минавахме граница през Лесово, наложи се да се върнем до Ямбол за да намерим заклет преводач и нотариус, който да го завери. Отне ни 3 ч и бяхме късметлии, че беше в работно време.

Пристигнахме в Истанбул по тъмно и бяме очаровани от града...

Хотелът ни беше в Сиркеджи. Следащият път пак там ще отседнем - тихо, уютно и достатъчно близо до местата, които посещавахме. С изключение на едно заведение тип бюфет не видяхме други, които да са за местните. Ресторантите, в които сядахме си бяха баш туристически, но вероятно ние нямаме око за тези неща 🙂

Ние бяхме от понеделник до петък и имаше съвсем приемливо за нас количество хора, нямаше тълпи определено. И като стана събота и като започнаха цели потоци, благодарих 100 пъти, че не сме за уикенд там. Въпреки, че ми се иска да отидем отново съвсем скоро (снощи се прибрахме) за уикенд.

Програмата се промени многократно , но успяхме да посетим Света София, Синята Джамия, СултанАхмет, моста Галата, возихме се с корабче няколко пъти в хубаво време, ходихме до Венеция Мол (по желание на приятели,с които бяхме), Свети Стефан, Балат, Рахми Коч музей ( невероятен!), Топкапъ, Аквариум Флория...

Ядохме Балък Екмек  под моста Галата и беше одобрен от всички даже и най-капризните 🙂 Ядохме баклава с турски чай в Мадо и Мустафа Хафъз. Седнахме 2 пъти в османски тип заведение и ядохме гюзлеми най-различни. Децата не пропуснаха да проверят как са дюнерите в Истанбул.

Не успяхме да отидем до Азиатската част, до Рибния пазар Археологическия музей и Панорама. Това ще го направим живот и здраве в скоро време 🙂

На връщане минахме през Чорлу през някакъв Аутлет Център, който се виждаше от магистралата.Накупихме няколко чифта дънки и много чорапи Найк, много тениски Ралф Лорън ( по 12 лв) и продължихме към Одрин. Одрин....не е моето. Ходихме до пазара, ми аз не можах нищо да купя от там...такава отвращаваща цигания ми се видя. Сигурно е много евтино, но не е за мен. Купихме една касетка ягоди по 3 лв/кг и лимони и толкова. А имаше тълпи българи, които пълнеха торбите. Минахме вчера събота през Марги аутлет, в който имаше страшно много народ, 90 % българи. Цели автобуси спираха на паркинга и българите се изсипваха в потока от хора. 

Купихме подправки и ядки от едно магазинче в Одрин, не знам като сравнение на цените как е, но подправките миришат много хубаво - успях да сготвя леща с ориз с къри, много различно къри. Сварих и нахут, който е направо огромен в сравнение с тукашния.

Вероятно ще допълвам каквото се сетя, знам на мен колко полезно ми беше да чета опита на другите 🙂

Здравейте,може ли името на хотела в който сте били смятам да бъдем в Истанбул  от 24 05 

Публикувано:
преди 2 часа, ttelena каза:

Здравейте,може ли името на хотела в който сте били смятам да бъдем в Истанбул  от 24 05 

Ethnica Old house hotel

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:
На 10.05.2022 г. в 21:42, Madonna каза:

Ethnica Old house hotel

Разкажи повече за пътуването ви. Убеден съм, че ще е полезно за пътуващи с деца. 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 4.07.2022 г. в 18:11, The Doctor каза:

Разкажи повече за пътуването ви. Убеден съм, че ще е полезно за пътуващи с деца. 

Утре ще имам компютър и ще разкажа 😊 беше прекрасно пътуване, есента ще отидем отново. Ей къде ни е 😄 аз писах като се върнахме или поне с това чувство останах, че съм писала. 😊

Мислех да пускам нова тема "Из България с порастнали деца". Ние лятото сме в Балчик и само се чудим къде да отидем за по няколко дни. Преди по цяло лято децата се забавляваха играейки навън, но вече не им е достатъчно 😏 та търсим места, поводи, събития, които да ни отведат на нови места. 

Публикувано:

На 4.07.2022 г. в 18:11, The Doctor каза:

Не съм се заблудила 🙂 писала съм на предишната страница за пътуването ни.

Публикувано:
преди 35 минути , Madonna каза:

Не съм се заблудила 🙂 писала съм на предишната страница за пътуването ни.

Според мен твърде кратко на фона на зададените въпроси и получени отговори, защото актуалната информация и различен поглед носят ползи за форума и на тези, които ще минат по-бързо и лесно по стъпките ви. 

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Лекичко подбутната от Patilana добавям информация за паркирането в Истанбул. Имаше 2 паркинга до хотела на 3 и 5 минути в различни посоки. От хотела ни упътиха къде да отидем. Не си спомням таксата но беше нещо като 30 лири на вечер. В края на краищата решихме да не ползваме колата в града и вървяхме основно. Ние бяхме близо до основните забележителности, а до по-далечните ползвахме градски траспорт. И съм готова да отговоря на всички въпроси, които се появят 🙂

• Харесвам 2
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:
преди 3 минути , Fileva каза:

Здравейте! Моля за инфо, има ли близо до Аква флория автомати за Истанбулкарт? Какви са условията за ползване? 

Най-вероятно има на спирката на Мармарай - Florya Akvaryum.

Информация за транспорта и в частност за Истанбулкарт също, има  в нашия пътеводител:

• 11 месеца по-късно ...
Публикувано:
Здравейте! Видях, че тук коментирате, точно това, което ме интересува. Изчетох ви.
Отдавна искам да посетим Истанбул. И понеже ще сме с деца на 13г. и 6г. мисля да посетим подходящи за тях места. Може би за 3 нощувки - 4 дни. Ориентирах се долу/горе за нещата, които биха били интересни. Обаче, не успях да добия представа за близостта между тях и къде ще е най-удачно да се отседне?🤔
 Искам задължително:
1. Да направим разходка с корабче по Босфора.
2. Да се качим на кулата Сапфир и виртуална разходка с хеликоптер.
3. Да посетим някой от аквариумите.
4. Леголенд, може би.
5. Да посетим азиатската част.
6. Миниатюрк.
Ще се радвам да споделите за деца атракции и да са комбинирани подходящо, за да стигне времето. Ще пътуваме с кола. Вероятно ще ни бъде по-удобно с градския транспорт, но лично ще се чувствам по-спокойна, ако сме с колата.
Как бихте си организирали подобен вид екскурзия?
С какъв транспорт бихте тръгнали?
Какви места бихте посетили с деца на тази възраст?
Извинявам се, защото вероятно всичко това е изписано, но точно за конкретните неща не мога да добия представа, как да ги организирам.Relaxed

•  
Публикувано:
преди 8 часа, Мегг каза:

На тази карта съм нанесла всички атракции за деца, които аз знам.

Предвид местата, които искате да посетите, бих избрала хотел в района между Аксарай и Йеникапъ - така ще имате на разположение метро - М1 и М2, Мармарай и трамвай.

Това ще бъде удобен район за вашата цел, а не че е най-добрият район в Истанбул. Има и паркинги наблизо, както има и хотели с паркинг там.

Ето и приблизителния транспорт за изброените от вас неща:

1. Да направим разходка с корабче по Босфора. - С трамвая до Еминьоню и се качвате на корабче.
2. Да се качим на кулата Сапфир и виртуална разходка с хеликоптер. - С метро М2 до спирка 4Левент.
3. Да посетим някой от аквариумите. - С мармарай до спирка Florya Akvaryum.
4. Леголенд, може би. - С метро М1 до спирка Kocatepe.
5. Да посетим азиатската част. - С трамвая Т1 до Еминьоню и от там избирате корабче към Юскудар или Кадъкьой.
6. Миниатюрк. - До тук бих ви посъветвала да отидете с колата - има паркинг и ще спестите смяната на два автобуса.

Реално ще имате време и за нещо друго.

Музеят на Рахме Коч е много подходящ за деца.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 часа, Мегг каза:
Здравейте! Видях, че тук коментирате, точно това, което ме интересува. Изчетох ви.
Отдавна искам да посетим Истанбул. И понеже ще сме с деца на 13г. и 6г. мисля да посетим подходящи за тях места. Може би за 3 нощувки - 4 дни. Ориентирах се долу/горе за нещата, които биха били интересни. Обаче, не успях да добия представа за близостта между тях и къде ще е най-удачно да се отседне?🤔
 Искам задължително:
1. Да направим разходка с корабче по Босфора.
2. Да се качим на кулата Сапфир и виртуална разходка с хеликоптер.
3. Да посетим някой от аквариумите.
4. Леголенд, може би.
5. Да посетим азиатската част.
6. Миниатюрк.
Ще се радвам да споделите за деца атракции и да са комбинирани подходящо, за да стигне времето. Ще пътуваме с кола. Вероятно ще ни бъде по-удобно с градския транспорт, но лично ще се чувствам по-спокойна, ако сме с колата.
Как бихте си организирали подобен вид екскурзия?
С какъв транспорт бихте тръгнали?
Извинявам се, защото вероятно всичко това е изписано, но точно за конкретните неща не мога да добия представа, как да ги организирам.Relaxed

•  

Това го правих миналата година с деца горе долу на същата възраст 12 и 8г. Местата които сте посочили са абсолютно същите, които и ние посетихме + стандартните забележителности Таксим с Истиклал, Света София, Капалъ. Ние се настанихме във Фатих, но не препоръчвам. Само не разбрах, смятате да обикаляте Истанбул с кола? Според мен това е доста смело, трафикът е абсурден. Най- добре хотел или апартамент с паркинг, и оттам с гр. транспорт. Леголенд е доста базов, сравнен с други паркове, но ако сте големи фенове като нас става. 

• Харесвам 2
Публикувано:

HUNT, притеснява ме, че малкия ще мрънка по спирките,

Mery, аз останах с впечатление, че Леголенд и  аквариум има в МОЛ Флора. За този МОЛ четох, че било подходящо да се мине последен ден към България бил на удобно място. Така ли е?

Публикувано:
преди 3 часа, Мегг каза:

аквариум има в МОЛ Флора

Част от този аквариум не работи в момента, затова предложих другия.

И предложения от мен също става за посещение на път към България, или при влизане към Истанбул.

• 6 месеца по-късно ...
Публикувано:

Ние сме отново на път за Истанбул 😀

Моля за помощ в логистичната организация на програмата по дни. 

Имаме 3 пълни дни, пристигаме днес по обяд  и тръгваме в неделя по обяд. 

Долмабахче

Света София, Синя Джамия

Пиер Лоти

Балат + Свети Стефан+Синагога

Пазар - кой и кога? 

Сафир 

Корабче

Галата

Девича кула

Таксим, Истиклял

Миниатюрк

Археологически музей

Ако може да ме ориентирате приблизително  колко време е необходимо за всяко място и някак да ги групираме по локация се

Имаме я и тежест. 

@Mary надявам се да можеш да се включиш 

Публикувано:

Долмабахче

Таксим, Истиклял

Галата(не знам дали свърши ремонта)

Сапфир 

Света София, Синя Джамия

Археологически музей

Корабче

Девича кула(корабчетата за посещение на кулата тръгват от Каракьой)

Балат + Свети Стефан+Синагога

Пиер Лоти

Миниатюрк

Пазар - кой и кога? - Не знам какво ще търсите на пазара, за да препоръчам някой конкретен.

Повечето квартални пазари в Истанбул са в определен ден, като изключим Капалъ, Египетския и подобни.

Не съм сигурна, че ще ви стигне времето, ако ще влизате и вътре в забележителностите, но дерзайте.

Пригответе повечко пари, че билетите вече станаха доста скъпи.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.