Прескочи до съдържание

Войната в Украйна


Препоръчани мнения

преди 2 часа, дядо Пепи каза:

image.png.92296012e0caea4886d7db4efce9d1c1.png

Това е спуснато от няколко дни сред един специфичен интернет контингент. Понеже на голяма част от разпространителите фактологията им е чужда, досега не съм получил нито един отговор на въпроса как по-точно щатите бомбардираха Кувейт 1991 г. Много ще съм благодарен ако някой ми го обясни.

 

Аз нямам проблем с новините на руски, имам проблем с фалшивата информация. Едно е RT, друго е Ехото на Москва. Основната часъ от руските източници излъчват фалшива информация, т.е. съветска. ФБ се напълни в дните преди войната с нови фалшиви страници, всички със странно единомислие.

 

А българите, които все още страдат от Стокхолмски синдром, Московски вариант, са най-убедителното доказателство, че образователната система преди 1989 г. е била кръгла нула. И не получавам отговор от тях на въпроса: Коя е последната държава, обявила война на България?

Да смяташ анти-български послания за про-български е много притеснително. Там трябва да се намеси медицината.

 

Преди 1 час, Duke каза:

Защото днес агресията е насочена към Украйна

А утре ще бъде към България.

  • Харесвам 9
  • Браво 4
Връзка към мнение

Има група във Facebook за помагане на украински бежанци в България с работа, квартири и т.н.

https://www.facebook.com/groups/338927668246444/posts/340246638114547/?comment_id=340588161413728&notif_id=1645962777986988&ref=notif&notif_t=group_comment_follow

 

Евроком, т.нар. Българска Свободна ТВ, даже Bulgaria on Air канят супер много проруски анализатори. Facebook e пълен с проруски български групи, дори в уж про-западния Dnevnik има поне 40-50 активни про-руски тролове. Аз се боря с проруски тролове доброволно от петък насам и едвам смогвам, въпреки че ги храня с тежката артилерия.

 

@Брани, всеки език е богатство, но аз предпочитам богатство в евро и долари пред такова в девалвирали рубли. 🙂

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към мнение

Все ми се струва, че единението в бългаската нация не може да се случи в днешни времена по една специфична причина - начинът, по който се осъществи българският преход. В страните от Източна Европа "Перестройката" се случи по различен начин. Много от нас си спомнят събитията - в Румъния изправиха диктатора и го разстреляха. Ожасихме се тогава, но е факт, че Румъния към 2007 г. изоставаше от България, а днес са вече пред нас. 

Какво се случи у нас? Перестройката у нас се случи изцяло по руски образец - появиха се групи от насилници (т.нар. борци или мутри), които трябваше да държат под контрол населението. Появи се чалгата, която изигра ролята на интелектуален вирус, който поквари уплашените и отчаяните, като отключи низшите инстинкти у хората. Много от нормалните хора се махнаха и заминаха за чужбина, защото не може името на родината вечно да се използва като някакво оправдание да се търпят глупостта и безчинствата тук. Този начин за промяна на обществения ред беше с цел уж да получим свобода, но под такава форма, че бързо да се отвратим от нея и да искаме да се върнем назад. В историята обаче няма път назад, както и в живота. 

Днес много хора се обръщат назад и си спомнят с умиление за онези години. Това са преди всичко една малка част от обществото, които са имали достъп до кацата с мед преди 1990 г. и редовно хапката им е била блажна. "Хубави времена бяха - много се крадеше!". "С мъжа ми много пътувахме. В цял свят съм била - Югославия, Унгария, Чехословакия, ГДР, Румъния..." 

 

Добре де! Имали са възможност да крадат - крали са. И днес се краде. Винаги навсякъде се е крало, защото ние хората сме такива. Въпросът е обаче, че държавата представлява обществен договор и всеки има своите права и задължения, които трябва в равна степен да бъдат защитавани от всички. Днес може и да не сме напълно доволни от пътя, който сме изминали, но пък не бива да се съмняваме в едно - това е правилният път. Днес много хора казват, че от 30 години нищо не се е променило. Напротив! Променило се е и то много се е променило. Ако не беше се променило, нямаше да имаме такъв хубав форум например. Нямаше да можем да пътуваме. Нямаше да можем да си купим днес билет, а утре да отидем където си поискаме. И аз виждам промяната по мой си начин. Ето как - когато пристигнах в Германия всички бяха приблизително на моята възраст. Най-големият враг на българина тогава беше ................ българинът. Няколко пъти се бях доверил на българи и всеки път те ме прецакваха. Само за няколко години обаче ситуацията се промени - идваха дечица, които се усмихваха, учеха и дружаха с хора от цял свят, те вече дори не отваряха и дума да се срамуват, че са българи, както беше в началото. Днес много хора ще се чудят на това, но то беше реалност - българите се срамуваха, че са българи, защото културната разлика със западните развити общества беше огромна. Ето това е за мен реалната промяна - промяната в главите на хората. Защото промяната идва, когато ние се променяме. Не западните автомобили и техника ни правят свободни и съвременни, а съзнанието ни, че ние сме едни честни и достойни хора, които имаме своето място в света. 

 

Време е да обърнем гръб на миналото и да гледаме смело напред. Не бива да пречим на децата ни да изградят света свободно и по свое разбиране. Нека те да бъдат част от съвременния свят, а не чарк в механизма на нечии геополитически, икономически или идеологически доктрини. Нека да се огледаме и да видим, че ние всъщност няма какво да делим помежду си. Нека си спомним за завета на Хан Кубрат да бъдем заедно, защото по една или друга причина сме успели да го следваме 1300 години, след като ни има още като държава. Всеки от нас има отговорност това да се случи - нека една част от хората в БГ да се опитат да простят за времето преди 10 ноември 1989 г., а друга част да спре с носталгиите по това време. Нека оставим всичко това, което ни разделя, зад нас. Залогът са нашите деца, нашето бъдеще, нашата държава.

  • Харесвам 12
  • Браво 16
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 4 минути , Pantelej Putnik каза:

Време е да обърнем гръб на миналото и да гледаме смело напред.

Много си прав, само с това не съм съгласен. Можем да гледаме смело напред, само ако знаем какво се е случило преди. Щото да гледаш заедно крави с внука на този, който ти е обрал мандрата, не става.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
преди 9 минути , Zaro каза:

Много си прав, само с това не съм съгласен. Можем да гледаме смело напред, само ако знаем какво се е случило преди. Щото да гледаш заедно крави с внука на този, който ти е обрал мандрата, не става.

Принципно си прав, но все пак, за да се постигне единение, то трябва да се направят компромиси. Трябва да си простим, да преглътнем болката от това, за да може да не предадем болката на нашите деца и на бъдещите поколения. Трудно е, но ние трябва да немерим силите у себе си, за да се приключи с това. Постоянното повтаряне на това само ще ни остави назад в миналото и ще се окажем в порочен кръг, изпълнен с омраза и разделение. 

Примерът ти е ефектен, но трябва и решения да се търсят, а не само думи, които звучат добре. Нека да се откажем да бъдем само наблюдатели, което много добре умеем. Това е нашият живот, да го вземем в свои ръце.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 19 минути , Zaro каза:

 

 

А утре ще бъде към България.



България не е директна заплаха за сигурноста на Русия, както беше милитаризирана Украйна. Ще се занимават с нас, само ако тук има разположени чужди оръжия/ командни и логистични центрове (във Варна има един такъв, специално проучих колко далеч от мен е).

Ако вече Русия и САЩ се договорят и си преразпределят Източна Европа и американците ни отстъпят на руснаците, както вече се е случвало на конференциите в Ялта/ Потсдам, ние нищо не можем да направим по въпроса. В случай на такова развитие, най-ужасният вариант ще бъде украинския - да ни въоражат и да ни пуснат да се бием, докато те се "забавят" 2-3 дни. Така се е случило с Полша през 1939 г. Настройвали са ги срещу германците, обещавали са, че са зад тях (имало е съотвените договори даже). Като ги нападат германците англичаните и французите обявяват война на Германия, както е по договора, но не предприемат никакви военни действия до момента, в който Полша не изчезва като държава. 

Много е важно да се учим от историята. Украинците сега попаднаха в същия капан. Надявам се в България да дойде на власт някое отговорно правителство, което да ни осигури висока степен на независимост при вземане на съдбовни решения.

  • Харесвам 7
  • Шок 1
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 11 минути , Zaro каза:

Много си прав, само с това не съм съгласен. Можем да гледаме смело напред, само ако знаем какво се е случило преди. Щото да гледаш заедно крави с внука на този, който ти е обрал мандрата, не става.

НО викаш не е проблем да го правиш с правнука на този, който е "присъствал" 5 века, стига вече да е взел и немски паспорт 🤣

  • Харесвам 2
  • Смея се 3
Връзка към мнение
преди 5 минути , adreno каза:

НО викаш не е проблем да го правиш с правнука на този, който е "присъствал" 5 века, стига вече да е взел и немски паспорт 🤣

Това не се забравя, но нека не забравяме, че посленият обир на мандрите е бил 45та година и все още има живи хора да го помнят.

 

@FlyTraveler ясно е, че пропаганда има и от двете страни. Ти все пак си избягал от комунизма и си имал възможност да "видиш свят", много не са могли.

Но нека погледнем нещата от простата житейска страна - искаш да живееш като на запад или като в Русия (СССР, защото за мен там развитие няма ... ) ?

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
преди 12 минути , FlyTraveler каза:

Така се е случило с Полша през 1939 г.

Еххх как услужливо изпускаш един от главните участници 😉

Е те това се и чиста пропаганда 🙂

  • Харесвам 2
  • Браво 3
Връзка към мнение
преди 48 минути , Childish каза:

Ако имаш връзки в българските медии, може ли да ги помолиш да не ми отразяват живота на английското кралско семейство, защото хич не ме интересува 😉 

Имах, че и дори съм работил в някои( не като журналист), ама едва ли ще ме послушат 🙂 Честно да ти кажа и мен не ме вълнува живота на английското кралско семейство, както и на което и да е друго, както и това къде е яздило жужето Путин и как си е топил исполинското тяло в ледена баня, амааа матряла си го иска и медиите си го дават и др. Волгин отразява ли отразява 🙂

БНР е много по значима медия за националната ни сигурност от телевизиите бай дъ уей 😉

Връзка към мнение
преди 13 минути , Pantelej Putnik каза:

Принципно си прав, но все пак, за да се постигне единение, то трябва да се направят компромиси. Трябва да си простим, да преглътнем болката от това, за да може да не предадем болката на нашите деца и на бъдещите поколения. Трудно е, но ние трябва да немерим силите у себе си, за да се приключи с това. Постоянното повтаряне на това само ще ни остави назад в миналото и ще се окажем в порочен кръг, изпълнен с омраза и разделение. 

Примерът ти е ефектен, но трябва и решения да се търсят, а не само думи, които звучат добре. Нека да се откажем да бъдем само наблюдатели, което много добре умеем. Това е нашият живот, да го вземем в свои ръце.

Компромиси, казваш. Българското общество направи компромиси. И беше излъгано. Ще ти цитирам един руски дисидент - да видят заблудените, че не казвам, че всички руско е лошо:

 

Първото, което трябва да помнят хората, които си имат работа с хората на КГБ, е, че с тях не можеш да се договаряш.

Всички западни политици се провалиха в това отношение, с изключение на Рейгън. Те дори си нямат идея, че това са някакъв отделен подвид на Хомо сапиенс. Това са хора, с които не можеш да се споразумееш, защото те не преговарят. Тяхната задача е да те вербуват, те това и правят – вербуват. Ти можеш да си техен враг или техен агент, нищо средно. Вие може и да мислите, че сте се държали цивилизовано, че сте направили някакви компромиси – за тях това е единствено признак на слабост – а следователно, трябва да продължат да упражняват натиск. Затова трябва добре да запомните: колкото по-рано ги пратите по дяволите, толкова в по-голяма безопасност ще бъдете.

 

 

преди 10 минути , adreno каза:

НО викаш не е проблем да го правиш с правнука на този, който е "присъствал" 5 века, стига вече да е взел и немски паспорт 🤣

Посредствен опит. Бъди така добър да не ми приписваш думи, които не съм казал, след което да ги оборваш убедително. Ако имаш нещо да питаш, заповядай. Ако не - жив и здрав.

И понеже най-вероятно не си запознат с някои исторически факти, по време на Голямата война (оставям на теб да намериш коя е), България и Турция са съюзници срещу, ха, Русия. Та нашите предци са намерили общ език. Историята не се забравя, но всекиму дължимото. И винаги истината!

  • Харесвам 7
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Тази тема не е за този форум.

За да не трия постоянно и да имате оплаквания, я затварям.

Моля и в другата се въздържайте от коментари за войната.

 

Разкажете за пътуванията си, имате ли нови планове, как ви се виждат цените на билетите и т.н.

  • Харесвам 9
  • Шок 1
  • Браво 10
  • Замислям се 2
Връзка към мнение
преди 8 часа, stanislavpp каза:

Не виждам нищо притеснително да има подобна тема, в която да се постват коментари визиращи апокалиптичната обстановка .

Ето виждаш ли? 8 часа и сме се изпокарали.

Трагедията от войната със сигурност е голяма. Не мисля, че нещо на този свят (кауза, справедливост, вяра или друго) заслужава избиването на хора (особено преднамерено).

Благодаря на Мари, че заключи темата. И на Чандни в опитите да поуталожи страстите.

Вижте… просто няма смисъл и нашия форум да превърнем в поредното място в мрежата с разделение и крясъци.

Естествено всеки има отношение по въпроса, но тръгнем ли да го спорим в този форум - то това ще доведе единствено и само до раздор.

 

  • Харесвам 18
  • Браво 4
Връзка към мнение
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.