Прескочи до съдържание

Отложената Румъния


Препоръчани мнения

Здравейте!

Имахме резервация за 4 дни в Брашов през пролетта на 2020 г., знаете точно тогава какво се случи и всичко пропадна. Оттогава обикаляме нашата родина и не сме излизали навън, не искаме тестове, снимки с маски на открито и т.н. Иска ми се да се престрашим вече и да осъществим намеренията си. Сега пък има друга неясна ситуация съвсем близо до Румъния, но ми се иска да го планираме вече това пътуване... Дай Боже всичко да е наред!

Тогавашната ми идея беше да се настаним в Брашов и от там да правим еднодневни екскурзии до Ръшнов, Бран, Сибиу и Сигишоара, а на прибиране да минем през Пелеш и Синая.

Сега се чудя дали да не разширим обхвата, да отделим повече дни и да спретнем следното маршрутче. Или пък да го направим на 2 отделни пътувания. Влизаме и излизаме през Русе.

 

Всяка идея би била от полза. Ще ми се да не си местим много настаняването, ако може да се установим на 2 места максимум - примерно 2-3 нощувки в Брашов и 2-3 в Сибиу?

Ако изпускаме нещо интересно в района, също приемам предложения. Интересуваме се от стари красиви градчета, крепости, природа и планини.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Щом ви е първо пътуване, отдели повече дни, ще ви хареса. Районът си има всичко - красиви градчета, крепости, природа и планини. В моите спомени на всеки хълм до село има останки от крепост. 

За кога го готвиш това пътуване, че от месеца ти зависи и Трансфагарашан, и зеленината?

Солната мина е любимо място на всички. 

В района се пътува бавно, много са населените места, спазва се ограничението, има глоби. 

 

П.П. Бяха ми привлекли вниманието укрепените църкви. Те са доста, но може да си избереш няколко от тях.

https://www.uncover-romania.com/visit-romania/travel-ideas/fortified-churches-from-transylvania/

https://jaywaytravel.com/blog/transylvania-top-ten-fortified-churches

https://www.chasingthedonkey.com/unesco-villages-in-romanaia-travel-blog/

 

 

Връзка към мнение
преди 37 минути , deian каза:

Влизаме и излизаме през Русе.

 

Ако сте от източна България - ОК. Но ако не сте, защо не разнообразите пътуването и не се приберете през Оряхово. Така получавате малко повече време в Румъния, вместо да се връщате по път, по който вече сте минали. А и получавате възможност да видите огромната разлика между Влахия и Трансилвания. Бих препоръчал укрепените църкви около Брашов - Хърман и Прежмер, както и в триъгълника между Брашов, Сибиу и Сигишоара:

1587050080_.png.6e6872db3e8010119a70a834f14d1f88.png

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Имайте предвид, че крепостта в Ръшнов от много време е в реставрация и май изобщо не се очаква да приключат скоро. Не сме били все още около Брашов, но на скорошни снимки Ръшнов не е никак приятна гледка.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

@Lindt  Мисля да е в началото на юни. В Румъния сме били само в Букурещ семейно. Иначе само аз, през далечната 2011 г. 🙂 , съм ходил и в... мисля, че Буковина се казваше районът - писаните манастири близо до границата с Молдова (Яш, Сучава, Пятра нямт... може и вече да греша някои наименования...) - беше много красиво и различно там.

Знам, че се пътува бавно - това малко ме изнервя, затова не искам да бързаме.

 

@Zaro Съвсем от Русе сме, така че начална и крайна точка са ясни.

 

@master_of_germs O, тогава Ръшнов ще се прескочи. Благодаря за инфото.

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 4 минути , deian каза:

@Lindt  Мисля да е в началото на юни. В Румъния сме били само в Букурещ семейно. Иначе само аз, през далечната 2011 г. 🙂 , съм ходил и в... мисля, че Молдавия се казваше районът - писаните манастири близо до границата с Молдова (Яш, Сучава, Пятра нямт, Буковина - може и вече да греша някои наименования...) - беше много красиво и различно там.

Знам, че се пътува бавно - това малко ме изнервя, затова не искам да бързаме.

 

@Zaro Съвсем от Русе сме, така че начална и крайна точка са ясни.

 

@master_of_germs O, тогава Ръшнов ще се прескочи. Благодаря за инфото.

 

 

А, имах предвид, че ви е първо пътуване от 2020, което според мен е довело до зануляване на естествената човешка потребност от естетика и красота и е по-добре да си оставите повече време за хубави градчета и селца. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ръшнов е в реставрация ако не се лъжа до 2024 г. 

 

Може да разгледате и тези две теми:

https://magelanci.com/forums/topic/16113-covid-лято-в-румъния/?tab=comments#comment-452695

https://magelanci.com/forums/topic/16345-румъния-2021/?tab=comments#comment-476051

 

 

Брашов е най-любимият ми град в Румъния :)).  Но според мен няма смисъл всичките ви нощувки да са там, защото в един момент е неудобно само да пътувате и да се връщате там. Споделям ви нашата програма през 2020 и 2021, може да си харесате някои идеи.

 

2020

Програмата ни е горе-долу сходна, с тази разлика, че сме посещавали Бран, Синая и Пелеш друг път и ги пропуснахме. Бран е красив само отвън по мое лично мнение 😄 . 

Ден 1 - Солната мина Slănic, Prahova - ако за първи път ще посещавате солна мина в Румъния, препопръчвам ви да започнете с тази, а тази в Турда да я оставите за друг път. Преживяването в Слъник е много по-автентично отколкото в Турда, в мината мирише на сол, свалят ви в с бусче на около 208 метра под земята, в мината постоянната температура е близо 12 градуса. В мината в Турда е много туристическо, слизаш си сам по стълби или асансьори, на които има безкрайни опашки, има виенско колело, лодки...да, впечатляващо е, именно и затова я посетихме 2021, но определено ако търсите по-истинско преживяване не я препоръчвам. След мината поехме към Брашов, пристигнахме следобед.

Ден 2 - Първо отидохме до Ръшнов.  До замъка се качвате пеша или с едни влакчета (дърпани от трактор 😄 ) , има паркинг за колите долу.  В момента няма как да разгледате Ръшнов и може само отвън да видите, но по-добре долу от самото градче да видите крепостта, отколкото от горе, просто няма да видите кой знае какво към момента (освен гледки към планината, което си струва). Иначе има някакъв дино парк малко преди крепостта, близо до Ръшнов има и пещера.

След Ръшнов посетихме Рупеа (по идея на @master_of_germs, който ни каза за мястото), това е една от най-старите крепости в Румъния. И отдолу беше много красива над градчето и самата крепост ни хареса. След Рупеа посетихме Вискри, цялото село е в списъка на ЮНЕСКО, има и укрепена църква в него (укрепените църкви са една от най-големите забележителности на Трансилвания). Селото е с автентични саксонски къщи. След Вискри набързо посетихме Криц, подобно селце, а по път спряхме в Саскиз, укрепената църква там е буквално на пътя. И стигнахме Сигишоара.  Разгледахме я доста набързо честно казано, но старата част не отнема много време така или иначе. От Сигишоара отидохме в Биертан, там укрепената църква е уникална, в стил късен готик, последната такава построена  в Трансилвания в този стил. Между другото не успяхме да я разгледаме, защото изпуснахме работното време, но на следващата година пак се върнахме и я разгледахме и отвътре. Има една много интересна врата, за която на място ще ви разкажат, гледайте да не я пропуснете. От Биертан посетихме Валеа Вийлор и укрепената църква. И последното място за този доста натоварен ден беше Алба Юлия, където се разходихме и нощувахме.

Ден 3 - Посетихме Castelul Corvinilor в Хунедоара, замъкът отвън е много красив. Отвътре също има какво да се види, не е супер богат, но е интересен. След замъка посетихме Сармизеджетуса Реджия (отново по препоръка на @master_of_germs) . По-малко популярно място сред чуждестранните туристи, но определено си заслужава. Мястото е било най-важния културен, военен и религиозен център на даките. Има паркинг и после се върви около 1 км нагоре по широк път. Оттам пристигнахме в Сибиу, където разгледахме стария град и нощувахме. 

Ден 4 - Този ден беше посветен на Трансфъгъраш. Изкчихме се до езерето Бъля и там се разхождахме, хапнахме, има паркинг, обикновено е лудница в по-топлите месеци. От там се спуснахме към язовир Видрару, по път видяхме мечка, на пътя си седеше. Язовирът е много хубав. Също по път ще ви е крепостта Поенари, която се счита за истинската крепост на Дракула. До нея водят 1480 стъпала. Оттам стигнахме Куртя де Арджеш, където нощувахме.

Ден 5 - Разгледахме Куртя де Арджеш - манастира, чешмата. На път за България посетихме Curtea Domneasca в Търговище, много ми хареса. Кулата Chindia беше в реставрация, но би трябвало вече да е готова. И се отправихме към България.

 

Обекти на ЮНЕСКО от тези, които посетихме са историческия център на Сигишоара, Сармизеджетуса Реджия, църквите в Биертан, Саскиз, Валеа Вийлор, Вискри. 

Пътищата в тази част на Румъния са хубави, но се пътува бавно. Програмата ни 2020 беше доста  натоварена, но на нас не ни пречи, защото обичаме да шофираме и когато и пътищата са ок, нямаме проблем.

 

2021 - този път влязохме от към Видин, а се прибрахме през Русе.

Ден 1 - Първата спирка беше статуята на Дечебал близо до Оршова. Тя е буквално до пътя. Може да намерите къде да спрете и да се поразходите. Препоръчвам ви да се качите на моторна лодка, а не на тези големите, които са по-бавни и за много хора. С моторната е голям купон и обикновено са по 6 човека на нея. Лодката влиза в една пещера, има възможност да спре и на друго място. Имахме и  нещо като беседа, беше много интересно, на нашата лодка се проведе на румънски, но аз знам езика и нямах проблем, може да помолите да е на английски. От там отидохме в Тимишоара, разходка из центъра, площадите, парковете и нощувка.

Ден 2 - Голяморо пътуване до Клуж-Напока 😄 . Разстоянието не е никак малко, по път се отбихме в Арад и Орадя. Арад ми хареса изключително много, не го пропускайте. В Орадя също е хубаво, реставрирали са много сгради в центъра. Има туристически автобус, който тръгва от площада и с него може да поразгледате. Тръгнахме към Клуж, като спряхме в едно село Винга, защото от пътя видяхме огромна църква и искахме да я видим отблизо. Най-накрая стигнахме Клуж-Напока. Поразгледахме набързо и седнахме да вечеряме, после се разходихме още из града. Обичаме да усещаме атмосферата, така че избягваме и съвсем туристическите препоръки, а свиваме по разни улички. В Клуж има квартал наречен "България". През 18-ти век се заселват много български градинари привлечени от плодородната почва на това място, което става известно като "Зеленчуковата градина на Клуж". Днес в квартала има предимно предприятия и е по-скоро индустриална зона.

Ден 3 - Първо посетихме Турда, както писах горе тази в Слъник ми хареса повече. От там отново отидохме в Биертан, този път хванахме работното време на църквата, струваше си второто идване. Освен вратата, за която споменах е имало и много интересен затвор, може да видите стаичката, затвор за съпрузи. Тези, които искали да се развеждат ги затваряли там и трябвало да ползват една лъжица, един стол, една маса и т.н. всичко по едно докато не размислят. Казват, че за 300 години имало само един развод.

От Биертан отидохме в Алба Юлия (просто и този град много ми харесва и затова пак го включих).

Ден 4 - Суртинта започна с посещение на укрепената църква в Кълник. От там отидохме отново на Трансфъгъраш, но този път оставихме колата на езерото и хванахме лифта на долу към хижата. От хижата тръгнахме на разходка към водопад Бъля. Имайте предвид, че ако четете в уикипедия например ще видите, че пише, че до водопада са 50 минути спускане, това не е вярно, преводът на български е грешен, 50 минути изкачване е. Като последния участък е най-стръмен, пътеката през по-голямата част е камениста, не е най-приятната разходка, но определено си заслужава. Водопадът е уникален! Има и доста мечки в района, така, че внимавайте. Качихме се пак с лифта и слязохме с колата наобратно. Отидохме в Кърца, където укрепената църква е много красива, не я пропускайте. От там тръгнахме към Брашов, спряхме за кратко във Фъгъраш, крепостта отвън е красива, но уви, беше в реставрация и не  я разгледахме. Настанихме се в Брашов, пак се разходихме из стария град, Бялата кула.

Ден 5 - Разходихм се сутрешно из Брашов, разгледахме Biserica Neagră и тръгнахме за България с кратка спирка в Плоещ за хапване.

 

Снимки няма да качвам, понеже съм слага в другите теми и този пост ще стане много дълъг 😄 . 

 

Виждам, че сте писали, че обичате да ви е по-спокойно, нашите програми са малко по-натоварени на моменти, но пък ние и така си почиваме, все пак може да си харесате някое място, от тези които споменах и да го вместите. 

 

преди 11 минути , deian каза:

А какво ще кажете за Cluj-Napoca и Târgu Mureș, заслужават ли си отделяне от маршрута? На снимки и там изглежда красиво.

Според мен Клуж-Напока не си струва отделянето от маршрута. 

 

Места за нощувки, които мога да препоръчам, ако сте двама:

- Брашов - Casa Corona, съвсем в стария град и  място за колата ще ви намерят.

- Sibiu  - Kiki's Studio - нов, хубав апартамент, близо до стария град, има паркинг

- Тимишоара - апартамент Maria

- Alba Iulia - Matia Resort, съвсем до крепостта, много хубаво местоположение

 

Ето и някои заведения:

- Брашов - La ceaun

- Сибиу - Atrium

- Тимишоара - Berăria 700

- Алба Юлия - La Conac

- Cluj - Beluga

 

По повечето забележителности има платени паркинги. В градовете има зона за паркиране, пускате смс или купувате талон. В Сигишоара помня, че се спираше в подножието на стария град и има машини за паркинг като талончето ви важи и долу за града.

 

 

 

 

 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към мнение
Светославов

Ще следя с интерес, че и ние планираме към комшиите. Но да е поне м. май, зеленина, пълни потоци и водопади. Може би из парка "Bucegi", Синая. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Преди 1 час, Моника каза:

- Брашов - La ceaun

Подкрепям за тази кръчма! Имаха и много добра ракийчица, светая мъченицица, алилуя!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Преди 1 час, Светославов каза:

Ще следя с интерес, че и ние планираме към комшиите. Но да е поне м. май, зеленина, пълни потоци и водопади. Може би из парка "Bucegi", Синая. 

Май месец е идеално. То преди това и част от пътеките в Бучедж са затворени заради лавинна опасност. Като се стопи снегът пък част от водопадите пресъхват. 

Повечето водопади много добре си се виждат и от лифта от Бущень. 

Връзка към мнение

Ние също сме планинари, но с това изобилие от мечки в района, май ще избягваме хайкинг там (макар че доста ме изкушава идеята) - имаме си много хубави планини и у нас! То и дните няма да стигнат така.

Връзка към мнение
Светославов
Преди 1 час, master_of_germs каза:

Повечето водопади много добре си се виждат и от лифта от Бущень. 

А, то и на монитора ги виждам.  🙂 (шегичка)

  • Смея се 2
Връзка към мнение

Привет 🙂! Понеже и аз планирам Румъния за това лято ми се иска да се включа с няколко предложения за места и програма: 

Ден 1. Тръгвате от Русе, когато преминавате през Букурещ, задължително минете през центъра, а не през околовръстното, ще спестите много време. Предлагам в този ден да разгледате Синая - дворецът Пелеш, Синайския манастир, центъра на града, като вечерта нощувайте в Брашов. 

Ден 2. Сутринта се разходете в Брашов - двата площад с цветните къщи, Черната църква, портата на Екатерина, първото румънско училище и най-тясната уличка в Румъния - Strada Sforii. След това посете укрепените църкви в Харман и Прежмер (на десетина километра са), заслужават си, особено Прежмер. Те са били строени от саксонците с цел укрепление от вражески народи и в тях има много добре запазена архитектура. След това предлагам да се отправите към района на Бран (Ръшнов наистина го пропуснете, щом е в реставрация, не мисля, че си струва), където може да видите замъка отвън, а щом сте планинари 🙂 - силно препоръчвам да посетите района на селцата Magura, Peştera, Şirnea Holbav, които имат изключителни гледки към Карпатите, много ще Ви харесат. Някой във форума беше пускал, че в Бран може да се направи преход около замъка, като гледките по снимки бяха страхотни. Като километри за деня Ви се събират около 100 - в Румъния се пътува бавно заради много населени места, но смятам, че този ден е абсолютно постижим, защото дните през юни са дълги. Вечерта се разходете в Брашов

Ден 3 - през този може да тръгнете в посока Сигишоара, като задължително нощувайте там - атмосферата вечер е прекрасна 😊. По пътя може да видите Високи, Саскиз и Rupea, които @Моника е предложила по-горе. Разгледайте и Сигишоара - Старият град, площадите, цитаделата. 

Ден 4 - през този може да тръгнете от Сигишоара и да нощувате в района на Алба Юлия/Себеш/Дева/Хунедоара, като по път може да разгледате укрепената църква в Биертан, която наистина е изключителна, градчето Медиаш, което е много цветно и приятно за разходка, цитаделата в Алба Юлия и укрепената църква в Калник. Видях, че питахте за град Търгу Муреш - честно казано според мен градът е много подценяван, а определно заслужава внимание. В българските сайтове няма нищо за него, аз научих за него от румънски и английски източници. В миналото за живели много унгарци и Чаушеску го обявил за ,,Затворен град" и било забранено да се преселват граждани в града, които не са от румънски произход. Днес в града се намира Дворецът на културата, който е една от най-красивите сгради в Румъния, има хубава главна улица, стари сгради, красив парк с цветен часовник и голяма православна църква. Може да погледнете тази статия, градът определено си струва 

https://travelnotesandbeyond.com/a-glimpse-of-targu-mures-photo-essay/, защото дава една по-различна представа за Румъния извън немското излъчване на Трансилвания 🙂. Но все пак, ако нямате време, го пропуснете и не претрупвайте този ден. Друго красиво място, за което не се е говорило във форума, е каньонът Râpa Roşie между Алба Юлия и Себеш, като трябва да се отклоните от магистралата. Ето снимки за зарибявка: 

rapa-rosie-sebes-6-e1475587255817.jpg.801d59938213dc3c302dc695c3c29496.jpg

rapa-rosie-sebes-5-768x509.jpg.bf805d4ec1fbe94687a6d9db99711669.jpg

Смятам, че си заслужава за кратка спирка и ако не успеете да видите Търгу Муреш, то задължително посетете каньона 🙂. Нощувайте в Алба Юлия или Себеш. 

Ден 5. На следващия ден вижте замъка Корвин в Хунедоара, Sarmizegetusa Regia и Сибиу - Старият град, двата площада, моста на лъжите, музеят Астра, всичко си заслужава 🤩. Има много история в този град. Нощувайте там 

Ден 6. Вижте Сибиу рано сутринта, може да разгледате още и градчето Чиснъдие с малкия площад и укрепената църква, може да видите и тази в Кърца, която също е много красива. Нощувайте в района на Трансфагарашан, за да може да имате време рано сутринта за прохода. Там си заслужават: 

- самият път с известния viewpoint

- езерото Бъля

- водопадът 

- замъкът Поенари

- язовирът Видрау 

Разпределете си тези 5 места в ден 6 и 7, за да имате време. В ден 7 може да нощувате в Куртя де Арджеш, където има красив манастир, или директно да се приберете в Русе. 

Според мен тази програма ще Ви покаже най-доброто от Трансилвания 😊. Не можах да се сетя къде да се включат мините Турда или Сланик - втората може да я видите вместо Синая, но според мен не е оправдано. Турда е голяма отклонение и обикновено има много хора, много е популярна за румънските туристи. Относно Клуж Напока - градът си заслужава определено, има стари сгради, площади и атмосфера, но за мен не си струва да го вмествате за сметка на по-малко време в Сибиу, Сигишоара и Брашов. Логистично се връзва по-добре като уикенд дестинация или в комбинация с Тимишоара, Арад, Орадя, Турда и на север в посока Марамуреш. Където и да отидете, ще Ви хареса много. Успех, Румъния е прекрасна 😊

  • Харесвам 6
  • Благодаря 3
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 1 час, deian каза:

Ние също сме планинари, но с това изобилие от мечки в района, май ще избягваме хайкинг там (макар че доста ме изкушава идеята) - имаме си много хубави планини и у нас! То и дните няма да стигнат така.

Ако вземете лифта, горе е почти равно плато. Юни месец ще става и по сандали да се разходите до скалния сфинкс. Преди няколко години в голямо гласуване по интернет румънците си го избраха за едно от "седемте чудеса на Румъния".

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Ако ти се гледа видеото от виртуалните Магелански сбирки там разказахме за цялата ни обиколка из Румъния. Така и не успях да напиша темичка, но все някога ще... Ще опитам да синтезирам нещата и да пускам тук идеи.

 

 

 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Благодаря на всички за пълноценните мнения, някои направо с цял план за пътуване! Отдавам се на разглеждане, четене, мислене, изчисления по картата и по-нататък пак ще се включа като ми се проясни идеята!

Още веднъж - благодаря!

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Не виждам да е споменато след като е уточнено, че пътуването ще е юни месец, но Трансфъгърашан най-вероятно ще е затворен тогава (мисля, че обикновено отваря на първи юли, миналата година ходихме в края на юни и беше затворен), но ако се идва от северна страна, може да се стигне до Hotel Bâlea Cascadă (точно след това вече пътят е затворен) и оттам да се качите с лифт нагоре до езерото и да се порадвате на гледките.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Все още не. Имахме резервация за началото на юни, но я отмених в последния момент, защото даваха огромни количества дъжд за района по всички прогнози и отложихме пътуването. То и тук си ни поудави. Ще скочим last minute явно. Планът малко се видоизмени според дните отпуск, които мога да заделя. Ще пиша като се реализира 🙂

Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Да докладвам, че отложената Румъния най-после се превърна в сбъднатата Румъния. И всичко беше прекрасно, за което много благодарим!

Озовахме се там по Коледа, по-точно от 23-ти до 27 декември 2023 г. Бяхме настанени в Сибиу, в прекрасен апартамент на 5 минути от стария град, с безплатен паркинг (ако някой иска инфо - на лично). Всички нощувки ни бяха в Сибиу,  който е очарователен, особено по това време на годината. Случихме и хубаво време.

 

Ден 1: Даваха го да вали, поради което благоразумно решихме - газ към солната мина в Турда. Пътят от Сибиу дотам е магистрала. Доста интересно място, най-голямата такава мина е. Атракциите на средното ниво не ми се списваха в цялото изживяване, но някак се свиква с тях. Дали защото бяха празнични дни, в мината бяхме много малко хора. Навън наистина валя - ту дъжд, ту сняг, суграшица, вятър... ние вътре на сухо и топло.

Коридорът:

DSC08372.JPG.0588b07d10d6ce41bb770a801c742e91.JPG

 

От една от терасите - поглед надолу:

DSC08386.JPG.cfd77a901aa54f6b4904b08bbd68f124.JPG

 

Зоната за забавление - както виждате почти празно, никой не се върти на виенското колело, няколко човека цъкаха тенис на маса:

DSC08390.JPG.48ebb79ba614259cd36fc294667b3648.JPG

 

Това езеро се е образувало от наводняване на мината. "Карахме" лодка вътре - къде другаде човек може да прави такова нещо в мина, под земята?!

DSC08411.JPG.294d24eb8cfa37c8ac0036158197563d.JPG

 

Това странно светещо същество се намира долу при езерото. Стават хубави снимки.

DSC08417.JPG.823d124e0d7e365838cc866160a94ac8.JPG

 

Върнахме се в Сибиу късния следобед, кратка почивка и хайде на коледен базар!

DSC08523.JPG.258f9fd92bb73813d19791debecdcf19.JPG

 

Вечеря - джолан със зеленчуци, сарми, греяно вино... Менюто - за справка:

DSC08541.JPG.45aa8e7e210a90670b4d0cce4ff54cce.JPG

 

Базарът по тъмно. Много е украсено. По фасадите на сградите се прожектират коледни мотиви. Отново - никаква гъчканица.

DSC08568.JPG.8904a5396d146e4adba6c1ff78ebf5f2.JPG

 

Има базар и в двора на двореца Брукентал. Някакви DJ-и дънеха модерен хаус.

DSC08553.JPG.6023cb1465e2e3a38d12529a1528bd94.JPG

  • Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към мнение

Ден 2. Сибиу. 24.12. Бъдни вечер.

Времето беше леко сиво, но топло. Разходихме се из града, т.е. общо-взето се разходихме по всички възможни улички в стария град. Качихме се и на кулата, която предлага гледка отвисоко към града и площадите.

Архитектура:

DSC08660.jpg.b9ce4b599b7130e42cccebd5a043ae1b.jpg

 

Информация за кулата, на която може да се качва. Има много стар часовников механизъм.

DSC08730.JPG.26ba66749ab26e6447878186703ea38c.JPG

 

Следващите снимки са през прозорците на кулата. Снима/гледа се през стъклото. Не знам дали лятото ги отварят.

Вижда се Пиаца Маре с коледния базар.

DSC08723.JPG.a43136fd62a881a8b1d09a8b9480bf19.JPG

 

DSC08664.JPG.b74574671d4e31bbe606d72cc8ed744d.JPG

 

DSC08661.JPG.7f2bf46aec4cb929373c989ff2c55f20.JPG

 

Катедралата Света Троица:

DSC08758.JPG.b905df16141975d5b7583e7f837c8419.JPG

 

Вечеряхме в апартамента - не съвсем традиционна, но постна и вкусна бъднивечершка вечеря.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.