deian Публикувано: 5 януари Автор Сподели Публикувано: 5 януари Ден 3. Алба Юлия. Честито Рождество! Признавам си, че подценявах това градче, защото нищо не бях чел за него, само набързо бях прегледал картите. Но на карта е едно, на живо - друго. За да добиете представа, давам тази снимка от високо, която не е моя, а е от посочения източник: https://travelforawhile.com/alba-iulia-citadel/ Няколко часа се шляхме вътре в цитаделата. Посетихме новата катедрала, за жалост другата - по-стара и по-интересна, беше затворена, вероятно заради това, че беше 25.12. Няма да ви отегчавам с много снимки - в Интернет е пълно с по-хубави от моите. Хванахме я и по залезно време - отвън, откъм портите на крепостта. В Алба Юлия също има коледен базар. Или т. нар. Targul de Craciun на румънски. По-малък от този в Сибиу, но все пак - колоритен. По това време на годината, най-красиво е по тъмно. Затова и останахме до късно. Разбира се, сарми, ушички, питки на базара... Без греяно вино, че съм шофьор. Една от портите. А крепостните стени са оцветени в различни цветове. След като бяхме обиколили вътре, обиколихме и отвън цялата звезда. Навсякъде е цветно и приветливо. 7 Връзка към коментар
deian Публикувано: 5 януари Автор Сподели Публикувано: 5 януари Ден 4 отделихме на Сигишоара. Паркирахме се долу, в "новия град" до ето тази църква. По-точно катедрала Света Троица. Старият град на Сигишоара е компактен. Обикаля се за около 2 часа. Но пък е красиво. Цветни къщи и кули дебнат отвсякъде. Около градчето, по крепостните стени, има (ако не бъркам) 9 кули. За съжаление в тях не се влиза - гледат се отвън. За съжаление, обаче, най-интересната от тях - старата часовникова кула - е в реставрация. Иначе в нея се влиза и човек може (е можело) да се качи най-горе и да види гледката отвисоко. Задоволяваме се само със снимки отвън. Не работи, но не заради празниците. Виждате в какво състояние е: 7 Връзка към коментар
deian Публикувано: 5 януари Автор Сподели Публикувано: 5 януари Ден 5. За по-напряко към Русе - през Хунедоара. Да, изобщо не ни е по път, всъщност ни отдалечава с 1 час и 20 минути от крайната цел за деня, ноо... решихме да отидем. Да видим замък. Светлината беше не особено подходяща за снимки. Разгледахме вътре, поснимахме и отвън. Интересно е да се види, но не бих казал, че е задължителна дестинация. Вътрешният двор: Сегашните архитекти и строители има още доста да се учат. Както казват по някои туристически програми - вечерта завърши с разбор на видяното в местна кръчма. В нашия случай - румънски кебапчета (мичи) от местния Кауфланд, които ядохме в колата на път за България 😁 ПП: трансилванските селца са очарователни. Почти във всяко едно има "малка" "църква", която по нищо не отстъпва на "големите забележителности". ПП2: приятно съм впечатлен от пътищата в Румъния. И там румънците не карат като тук румънците. 5 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега