Прескочи до съдържание

Опознавателна тема за пътуване в Армения.

Kristian Desev

Препоръчани мнения

Ами ето 250€, не е много далеч от 300€, само че бензина е 1,80лв.

Хубави домати бяха 3лв, ето сметана 3лв за 500мл, 5лв за 1л или поне на половина от Бг

Кашкавали 12-15лв/кг

IMG_9601.jpeg.6c28705df8240091ccc05b2ba09745ce.jpeg

IMG_9600.jpeg.f6de40956bf75bd1f752644a44ee4f3c.jpeg

IMG_9599.jpeg.17d803ef85fdce722fc7422f39319617.jpeg

Пак го пиша, едни имат стандарт и не ги интересуват цените, други нямат и изобщо не стигат до кръчми.

След  като описах автопарка, какви са хората с мерцедесите според теб, някакви топ бизнесмени ли?

у нас, в Русия и донякъде в соц страните се наблюдават подобни неща.

България се е запътил по този път, а и не само тя.

малко цени за паркиране 

50 стотинки на час и 3лв за цял ден.

IMG_9603.jpeg.39b249baf1ebe80c912e93a960e2449d.jpeg

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Значи в далечния Изток, заплатата/пенсията е  с малко по- добра,  от тази от държава в ЕС?! Даже и да е с 1 долар да е?! Има нещо, което аз не разбрах в Армения... Има богати, но защо са богати? Мутри ли са, икономика ли? Защо цените са  равностойни на тези на Витошка? Единственото евтино нещо там е транспорта - 2-3-5 лева до навсякъде по Армения, ако не хващате фирми.  Даже хотелите са си сериозна цифра, скъпи са! Сравнявам с БГ...

Връзка към коментар
преди 32 минути , kakadu каза:

Значи в далечния Изток, заплатата/пенсията е  с малко по- добра,  от тази от държава в ЕС?! Даже и да е с 1 долар да е?! Има нещо, което аз не разбрах в Армения... Има богати, но защо са богати? Мутри ли са, икономика ли? Защо цените са  равностойни на тези на Витошка? Единственото евтино нещо там е транспорта - 2-3-5 лева до навсякъде по Армения, ако не хващате фирми.  Даже хотелите са си сериозна цифра, скъпи са! Сравнявам с БГ...

А какво не е ясно за финансовата ситуация с Армения - малка страна, в средата на нищото, в извънредно лоши взаимоотношения със съседни страни. Част ли са от ЕС, че да имат безмитен режим и помощ? Могат ли да внесат евтини зеленчуци от Турция? Бюджетът им стига ли да финансира военните действия с Азербейджан? Слаб туризъм, слаба икономика, никакви аутсорснати западни бизнеси. Високите цени значат липса на конкуренция, липса на стабилен пазар или производствен недостиг, не знам как реши, че имат висок стандарт.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Добре де, един таксиджия каза, че минималната е 120к и вече по тази информация се водим? Нека видим един официален правителствен сайт какво казва.

Може пък аз да изпускам нещо ...

https://www.gov.am/en/news/item/10170/

A regular Cabinet meeting took place today, chaired by Deputy Prime Minister of Armenia Hambardzum Matevosyan. Before discussing the issues on the agenda, the Deputy Prime Minister referred to the decision to increase pensions and allowances. Minister of Labor and Social Affairs Narek Mkrtchyan presented details regarding the adopted decision. "As the Prime Minister presented during the previous Cabinet meeting, we plan to increase pensions by at least 3,000 AMD. According to the corresponding decision of August 24, starting from September 1, the amount of basic pension was set at 21 thousand AMD instead of 18 thousand AMD. And the amount of the minimum pension was set at 30 thousand 500 AMD instead of 28 thousand 600 AMD. According to the current formula and law, the increase of pensions for a certain group of pensioners would be less than 3000 AMD, and we decided to raise the minimum pension to 31 thousand 600 AMD, which will guarantee that all pensioners will receive the 3000 AMD we promised. As a result of the adoption of the decision, the pension and allowances for 16,600 pensioners and 5,186 military pensioners, as well as about 75,000 beneficiaries will increase from September 1. The group whose pension was increased by 1,900 or 2,500 AMD by the law and formula established before this decision will receive the remaining part with the October pension. The 75,000 beneficiaries are old-age allowance recipients, for whom the increase occurs not under the Law on Pensioners, but under the Law on Beneficiaries. Therefore, we decided that we should also increase their allowance to be in line with the minimum pension. For a total of 97,000 people, the pension and allowances will increase from September 1, which they will receive together with the October pension”.

image.png.6285020203f13fa3fa408ffd36f5b0a3.png

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 16 минути , kakadu каза:

Не четеш ли колко им е май-малката  пенсия?! И колко е при нас. 120К срещу 478 лева. Е това не разбирам.

Ами аз от циците нататък не внимавам много какво пишеш 😄 но определено не бих се доверила на таксиметров шофьор.

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Ето какво казва Numbeo по темата:

image.png.dd47dddda5794779f6dce92f874dfbce.png

2 пъти по-ниска средна заплата при 2 пъти по-високи наеми и една идея по-ниски цени. Интересен факт, който открих докато гледах за икономиката на Армения - България е 5-та в списъка със страните към които Армения изнася най-много, като 99% от износа към България е медна руда.

Връзка към коментар

Готвим се да тръгваме с миникемпъра и колелата другия Петък.

Как стои въпроса с престъпността ? Някой от ходилите нещо по въпроса ? Основните притеснения са ми, че ще се наложи да зарязваме колата на някакви места в нищото, като в някой от случаите колелата ще са на покрива на багажника и се чудя може ли да хванат крачета ей така както си стоят горе заключени. Ще им слагам и по една допълнителна верига, но не е гаранция голяма. Предполагам горивото мога да го плащам с карта на бензиностанциите ? Тоест за него да не предвиждам кеш или ? Също има ли такси за паркингите и забележителностите ? Тук-таме мернах, че има бариери на паркингите.

Програмата само за Армения изглежда така:

8 30.06.2023 г. петък 573 До Армения Haghpat
9 01.07.2023 г. събота 219 Odzun,Goshavank, Dilijan Old Town, Sevanavank Monastery, Noratus 
10 02.07.2023 г. неделя 267 Norvank Monastery, Shaki waterfall, Zorats Karer, Devil's Bridge, Tatev
11 03.07.2023 г. понеделник 200 Goris, Tsav, Meghri
12 04.07.2023 г. вторник 333 Khor Virap
13 05.07.2023 г. сряда 81 Symphony of Stones & Garni, Geghard Monastery by bike 10 km, Yerevan
14 06.07.2023 г. четвъртък 412

Orgov, Etchmiadzin Cathedral/Zvartnots Cathedral, Amberd, Gyumri,Ardahan

За тези около 7 дена съм поръчал да купя от чейндж днес 130 000 AMD, което са около 680 лв. Надявам се да стигнат. Също видях, че може онлайн застраховка Гражданска Отговорност да направя и за Грузия и за Армения. За Армения ГО-то е 4000 AMD за минимален период. 😀

• Харесвам 3
Връзка към коментар

@Tonyco На мен ми се стори безопасно. Някои забележителности имат такси, други - не. Напр. на Гарни манастира, Каменната симфония - имаха такси, върти ми се по 300 амд на човек, но не помня какви. Даваха входни билети, не ги пазя. На Гегардския манастир входна такса нямаше, но видях къщичка с човек на входа на паркинга, махаха си с шофьора ни, явно се знаеха, ние влязохме в манастира, не знам дали той е ходил да плаща паркинг после при този в будката.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 7.06.2023 г. в 15:47, haizenberg каза:

Подарявам останали 600 драма, стигат за 2 билета за бусчето от летището до центъра и карта за интернет(беше 10gb 3 дни сме я използвали двама човека съмнява ме да сме изразходвали много, купена е на 28.05) който иска да пише да му ги пращам.

Подарява се същата карта, вероятно важи поне до 28 юни, аз също я ползвах 3 дни за основни дейности и не съм изхабил повече от 500-600мб.

Намира се в София

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Alexander Благодаря за инфото ! @haizenberg Може да се възползвам от какво има останало 😁 Другата седмица да мина с колелото от някъде да взема нещата ? Въпреки, че тази карта май няма да мога да я презаредя на време като гледам горе описаната ми програма. Не знам после дали ще може да се реактивира пак ако важи само месец. Разглеждах на оператора, че е около 12 - 13 лв такава с 10 GB карта.

Връзка към коментар
преди 4 минути , Tonyco каза:

@Alexander Благодаря за инфото ! @haizenberg Може да се възползвам от какво има останало 😁 Другата седмица да мина с колелото от някъде да взема нещата ? Въпреки, че тази карта май няма да мога да я презаредя на време като гледам горе описаната ми програма. Не знам после дали ще може да се реактивира пак ако важи само месец. Разглеждах на оператора, че е около 12 - 13 лв такава с 10 GB карта.

Картата е в мен, аз я взех от хайзенберг, просто го цитирах за да се види кога е купена.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Coo каза:

@Tonyco На мен ми се стори безопасно. Някои забележителности имат такси, други - не. Напр. на Гарни манастира, Каменната симфония - имаха такси, върти ми се по 300 амд на човек, но не помня какви. Даваха входни билети, не ги пазя. На Гегардския манастир входна такса нямаше, но видях къщичка с човек на входа на паркинга, махаха си с шофьора ни, явно се знаеха, ние влязохме в манастира, не знам дали той е ходил да плаща паркинг после при този в будката.

Благодаря ! Там около Каменната Симфония си мислех да оставим колата в града и с колелата до манастира и до самата симфония да раздвижим малко, че инак ще се сраснем със седалките. 😁 Същото и за Татев, да оставим колата при Дяволския мост и да се качим до Татев с колелата, само дано времето да е хубаво.

Връзка към коментар
преди 22 часа, Lindt каза:

Ами аз от циците нататък не внимавам много какво пишеш 😄 но определено не бих се доверила на таксиметров шофьор.

Ама къде е писано за цици в тази тема, бре? 😮 

Ама, казвайте ги навреме тези работи, аз основно оплаквания от страната чета... 😡

• Браво 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар

Anteb restaurant, Erevan. Най вкусните сармички , които някога съм яла. Ресторанта е непретенциозен , добри цени и супер вкусно. След посещението на този случайно открит ресторант, никой друг , не успя да го надмине. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Видях кой какво е писал за тегленето от АТМ с карта Револют, виждам, че не е никакъв проблем. Знаете ли дали е по-изгодно да се тегли от евро или лева от Револют картата? Не знам защо Револют не поддържа драми.

Връзка към коментар
преди 7 часа, Мина каза:

Знаете ли дали е по-изгодно да се тегли от евро или лева от Револют картата?

От евро ще е по-изгодно, но говорим за 10-20ст. на 100 лева и това при положение, че имате директен източник на евро в акаунта. Ако обменяте лев-евро-драм, със сигурност ще е по-неизгодно от директен обмен лев-драм.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, iceman00 каза:

От евро ще е по-изгодно, но говорим за 10-20ст. на 100 лева и това при положение, че имате директен източник на евро в акаунта. Ако обменяте лев-евро-драм, със сигурност ще е по-неизгодно от директен обмен лев-драм.

Благодаря много. И аз така го разбирам 

Връзка към коментар
преди 14 минути , Tonyco каза:

Напазарувах всичката валута от Тавекс в София. Драм, Лари, Лири. Драма го поръчах да ми го запазят за няколко дни дойде. 140 000 Драма, 550 Лари, 10 000 Лири. 

20230616_141043.jpg

Не използваш ли Револют? За такива суми Тавекс не е оферта.

Връзка към коментар
преди 21 часа, boogy83 каза:

Не използваш ли Револют? За такива суми Тавекс не е оферта.

Револют не. Ами каквото-такова, важното е, че няма да губя време в разправии, проблем с банкомати и т.н. Уж става, ама може и да не става с Революта. Така за Исландия всички пишат кеш не трябва, всичко с карта и смених съвсем малко да имаме. В последствие на един къмпинг, където бяхме за 2 нощувки не приемаха нищо освен техен кеш та наигравка. Наложи се да търсим банкомат, опашка, неработеше, сума и такси и разправии. Колко ще спестя с тоя револют 20 лв ? 🤷‍♂️

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Tonyco каза:

Колко ще спестя с тоя револют 20 лв ?

Ами като сметнах курса само за арменските драми около 50-60 лева би спестил. Но да всеки сам решава, все пак както казваш и времето е пари, а ядовете никой не ти ги плаща даже 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.