Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите и качеството им в България?


Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

Това е така, масово навън те питат кое кога да носят или дали заедно, дори в най-нормални кръчми. 

Ама у нас взеха да носят салата за десерта дори след 2-3 напомняния или изобщо да не носят нищо.

 

В момента, Дани Магелани каза:

Прави сте, но не е само в България. Виждам го и в Португалия в момента. Високи цени и на нощувките, и на туровете и в кафетата и ресторантите. Явно в този бранш са решили за едно лято да си избият загубите.

Като кажеш високи дай примери. 

Публикувано:

Дани ,къде в Португалия? Ние пиехме кафе от 70 цента, а някъде и 60 , десерти за 1-2 евро, кашкавал уникален фермерски 4.50 е/кг, телешки пържоли 6е/кг, в заведенията салата 3-4 евро, основно под 10 евро масово, само рибата беше "скъпа" по 10-12 евро. Домати под 2 евро/кг. Островни банани 1.50е/кг. Вечеря в заведенията винаги под 30.евро. А вчера водихме децата тук на х.Здравец и наоколо над Пловдив, и в едно от трите непретенциозни капанчета там (на самообслужване, с пластмасови прибори) -1 шкембе чорба, 2 пържени картофи, 3 гьозлемета, 2 сладоледа, 1 кадън гьобек , 1 ашуре плюс 3 газирани, беше... 60 кинта. Още не мога да го асимилирам.

  • Харесвам 6
Дани Магелани
Публикувано:
В момента, Alexander каза:

Това е така, масово навън те питат кое кога да носят или дали заедно, дори в най-нормални кръчми. 

Ама у нас взеха да носят салата за десерта дори след 2-3 напомняния или изобщо да не носят нищо.

 

Като кажеш високи дай примери. 

Трудно ще намериш хотелска стая в Порто под 100 евро, туровете 85-90 евро, вечеря едно основно с чаша вино или сангрия минимум 20 евро.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 23 минути , zon каза:

За 'качеството на кръчмите и ресторантите в България, включително и обслужването...

 

Не знам как да го кажа по-дипломатично, но много основен проблем в обслужването е редът в който се сервират ястията на масата 

т.е. липсата на ред. В реда на нещата е да получиш салата или стартър заедно с основно ястие, отделно ако сте двама или повече, единият може да е още на салата, а другият вече на десерт. Може и да не са отсервирали мръсните чинии от основното, но десертът да пристигне. 

Малко са местата, където има ред и последователност. 

 

 

 

Това опира до културата на хранене и някой особености на българската национална кухня. Тук, за разлика от други европейски кухни, предястията (салати, супи) традиционно се ползват и като гарнитура към основното. Просто муската обича таратор, а тройката кебапчета се преглъщат по-добре с шопска салата.

 

Тук е традиция всичко да се слага на масата - от салати и сухи мезета, през основно, сосове, та до ядки и като се седне на софрата да не се става 24 часа.

То просто си е част от начина на хранене.

 

По тази причина от скромния ми опит в кръчмарския бизнес - в 80% от случаите на въпроса "да забавя ли основното?", отговора от клиента е "носи когато стане". А ако някой е приключил с оновното и не му се донесе десерта започва да мрънка "кво го правите тоя десерт сто часа".

  • Харесвам 6
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 7 минути , Дани Магелани каза:

Трудно ще намериш хотелска стая в Порто под 100 евро, туровете 85-90 евро, вечеря едно основно с чаша вино или сангрия минимум 20 евро.

ХМ, кефи ме като се сравняват ябълки с дини..

Нали дадох пример за село Ягодина, Родопите и т.н., какво Порто ми спускаш, какви 100 евро, какви 5лв.

Ето първите 2-3 места под 100лв, намерени за 1 минута  90лв и 70лв, като едната за 90лв е стара къща със закуска в село до Брага.

 

https://www.booking.com/hotel/pt/taska-vila-velha.bg.html?aid=304142&label=gen173nr-1DCAEoggI46AdIM1gEaBeIAQGYAQO4ARfIARXYAQPoAQGIAgGoAgO4AreWjZYGwAIB0gIkNmZmNDk0MDYtMDQ3Ny00ZmNmLWJlOWQtYTQwNDM1MzMzZmU42AIE4AIB&sid=e7ff41a5c0b49318d93a139206692fa5&dest_id=-2160210&dest_type=city&nflt=pri%3D1&room1=A%2CA&;group_adults=2;group_children=0;no_rooms=1;checkin=2022-07-20;checkout=2022-07-21;highlighted_blocks=737438806_328084655_2_0_0;atlas_src=sr_iw_btn;from_sr_map=1;from=searchresults;ucfs=1

 

https://www.booking.com/hotel/pt/alojamento-local-do-arado.bg.html?aid=304142&label=gen173nr-1DCAEoggI46AdIM1gEaBeIAQGYAQO4ARfIARXYAQPoAQGIAgGoAgO4AreWjZYGwAIB0gIkNmZmNDk0MDYtMDQ3Ny00ZmNmLWJlOWQtYTQwNDM1MzMzZmU42AIE4AIB&sid=e7ff41a5c0b49318d93a139206692fa5&dest_id=-2160210&dest_type=city&nflt=pri%3D1&room1=A%2CA&;group_adults=2;group_children=0;no_rooms=1;checkin=2022-07-20;checkout=2022-07-21;highlighted_blocks=372816102_121311824_2_0_0;atlas_src=sr_iw_btn;from_sr_map=1;from=searchresults;ucfs=1

 

https://www.booking.com/hotel/pt/casa-do-lelo.bg.html?aid=304142&label=gen173nr-1DCAEoggI46AdIM1gEaBeIAQGYAQO4ARfIARXYAQPoAQGIAgGoAgO4AreWjZYGwAIB0gIkNmZmNDk0MDYtMDQ3Ny00ZmNmLWJlOWQtYTQwNDM1MzMzZmU42AIE4AIB&sid=e7ff41a5c0b49318d93a139206692fa5&dest_id=-2160210&dest_type=city&nflt=pri%3D1&room1=A%2CA&;group_adults=2;group_children=0;no_rooms=1;checkin=2022-07-20;checkout=2022-07-21;highlighted_blocks=489678306_216045493_2_1_0;atlas_src=sr_iw_btn;from_sr_map=1;from=searchresults;ucfs=1

 

 

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 5 минути , adreno каза:

Това опира до културата на хранене и някой особености на българската национална кухня. Тук, за разлика от други европейски кухни, предястията (салати, супи) традиционно се ползват и като гарнитура към основното. Просто муската обича таратор, а тройката кебапчета се преглъщат по-добре с шопска салата.

 

Тук е традиция всичко да се слага на масата - от салати и сухи мезета, през основно, сосове, та до ядки и като се седне на софрата да не се става 24 часа.

То просто си е част от начина на хранене.

 

По тази причина от скромния ми опит в кръчмарския бизнес - в 80% от случаите на въпроса "да забавя ли основното?", отговора от клиента е "носи когато стане". А ако някой е приключил с оновното и не му се донесе десерта започва да мрънка "кво го правите тоя десерт сто часа".

Или, че просто хората го приемат за нормално или че не смеят по скоро да се оплачат. 

 

Намерила съм 'му цаката' и първо си поръчвам салтата и казвам, че ще си помисля още какво да е основното ястие и си го поръчвам, след сато си изям салатата. Е получавам от време на време язвителен коментар: "Измислихте ли го основното, най-накрая?", ама не ми пука.

И това защото уточнението, че основното го искам след стартъра или салата в 99% от случаите не работи, пак ги получавам заедно или първо основното. 

 

В Португалия им е традиция и културна особеност първо да си поръчват и ядат десерта в ресторанта преди другите ястия, с цел да са сигурни че ще имат място за него. Преди много години преди да отида за първи път в Португалия, бях прочела за тази им особеност и бях врещена (2001г.). На място никой не ни предложи или сервира в ресторанта първо десерт, въпреки че на съседните маси португалци си поръчваха и ядаха първо десерта, а аз повдигнах темата с португалците ни домакини на масата относно това и те казаха, че това наистина е така в Португалия. И въпреки всичко явно се бяха съобразили с нас гостите си и ядохме десерт накрая. От ресторанта при обслужването ни също не са ни питали в началото какъв десерт искаме, камо ли да ни сервират десерт за начало. Ако в тази толкова туристическа държава настояваха да си сервират първо десерта, какъв ли щеше да е резултатът(?) 

  • Харесвам 7
Публикувано:

Точно преди 5 дни бях много приятно изненадана от страхотна кухня и учудващо за момента ниски цени в един ресторант в квартал в полите на Витоша. Така, че тук там са останали и добри места. Само нямаха достатъчно персонал и не смогваха, за което ни се извиниха, но аз не усетих, кой знае какво забавяне. Иначе напоследък и моето мнение е, че са си вдигнали много неоправдано цените.

  • Харесвам 5
Дани Магелани
Публикувано:
В момента, Alexander каза:

ХМ, кефи ме като се сравняват ябълки с дини..

Нали дадох пример за село Ягодина, Родопите и т.н., какво Порто ми спускаш, какви 100 евро, какви 5лв.

Ето първите 2-3 места под 100лв, намерени за 1 минута  90лв и 70лв, като едната за 90лв е стара къща със закуска в село до Брага.

 

https://www.booking.com/hotel/pt/taska-vila-velha.bg.html?aid=304142&label=gen173nr-1DCAEoggI46AdIM1gEaBeIAQGYAQO4ARfIARXYAQPoAQGIAgGoAgO4AreWjZYGwAIB0gIkNmZmNDk0MDYtMDQ3Ny00ZmNmLWJlOWQtYTQwNDM1MzMzZmU42AIE4AIB&sid=e7ff41a5c0b49318d93a139206692fa5&dest_id=-2160210&dest_type=city&nflt=pri%3D1&room1=A%2CA&;group_adults=2;group_children=0;no_rooms=1;checkin=2022-07-20;checkout=2022-07-21;highlighted_blocks=737438806_328084655_2_0_0;atlas_src=sr_iw_btn;from_sr_map=1;from=searchresults;ucfs=1

 

https://www.booking.com/hotel/pt/alojamento-local-do-arado.bg.html?aid=304142&label=gen173nr-1DCAEoggI46AdIM1gEaBeIAQGYAQO4ARfIARXYAQPoAQGIAgGoAgO4AreWjZYGwAIB0gIkNmZmNDk0MDYtMDQ3Ny00ZmNmLWJlOWQtYTQwNDM1MzMzZmU42AIE4AIB&sid=e7ff41a5c0b49318d93a139206692fa5&dest_id=-2160210&dest_type=city&nflt=pri%3D1&room1=A%2CA&;group_adults=2;group_children=0;no_rooms=1;checkin=2022-07-20;checkout=2022-07-21;highlighted_blocks=372816102_121311824_2_0_0;atlas_src=sr_iw_btn;from_sr_map=1;from=searchresults;ucfs=1

 

https://www.booking.com/hotel/pt/casa-do-lelo.bg.html?aid=304142&label=gen173nr-1DCAEoggI46AdIM1gEaBeIAQGYAQO4ARfIARXYAQPoAQGIAgGoAgO4AreWjZYGwAIB0gIkNmZmNDk0MDYtMDQ3Ny00ZmNmLWJlOWQtYTQwNDM1MzMzZmU42AIE4AIB&sid=e7ff41a5c0b49318d93a139206692fa5&dest_id=-2160210&dest_type=city&nflt=pri%3D1&room1=A%2CA&;group_adults=2;group_children=0;no_rooms=1;checkin=2022-07-20;checkout=2022-07-21;highlighted_blocks=489678306_216045493_2_1_0;atlas_src=sr_iw_btn;from_sr_map=1;from=searchresults;ucfs=1

 

 

Ти поиска примери и аз написах. Нямам намерение да споря с никого.

Не пътувам с кола и съобразявам настаняването си с обществения транспорт. Доста търсих и не намерих изгодни предложения. 

Коментарът ми беше за надутите цени на туристическия бранш в цяла Европа, не само у нас.

  • Харесвам 7
Публикувано:
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

Трудно ще намериш хотелска стая в Порто под 100 евро, туровете 85-90 евро, вечеря едно основно с чаша вино или сангрия минимум 20 евро.

Кой както си подрежда бюджета, толкова плаща. В Порту спах в младежки хостел /е, не че съм от най- младите/, където за 4 нощувки платих 58 евро! Говоря за нормален хостел, не бардак, в централната част, даже май на една от най- главните улици- Санта Катарина, модерен, удобен, чист, и естествено с младежка атмосфера. Много съм доволен. Закуската се плащаше допълнително, по желание.

  • Харесвам 3
Дани Магелани
Публикувано:
В момента, muchachote каза:

Кой както си подрежда бюджета, толкова плаща. В Порту спах в младежки хостел /е, не че съм от най- младите/, където за 4 нощувки платих 58 евро! Говоря за нормален хостел, не бардак, в централната част, даже май на една от най- главните улици- Санта Катарина, модерен, удобен, чист, и естествено с младежка атмосфера. Много съм доволен. Закуската се плащаше допълнително, по желание.

И това беше единична стая със собствени баня и тоалетна?

Не видях нещо подобно, но истината е, че не съм гледала хостели.

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, Alexander каза:

Просто ме е яд, а много си харесвах Родопите-както казах това беше единственото място където ходехме, но за следващите години приключих и с тях, просто е  трагично.

Всички граници се преминаха. Няма как да е ценово както или по-скъпо от южна Европа, а масово всичко да е зле и с нулево обслужване. Там също е вдигнат ток и газ, а масово бензина е с 1лв над нашия. 

 

 

Този петък ще ходя до Воденицата в Крива Паланка и ще сравня как е инфлацията в Македония.

 

Преди седмица бях във Воденицата в Крива Паланка, около 75 лева за три салати, три основни и един десерт плюс две бири и вода 😁. Ами доста беше вкусно, салатите бяха огромни, можеше тримата да минем с една, доматите вкусни, сиренето хубаво, месото хубаво, всичко ми хареса. И отношението ми хареса, при нас в повечето заведения са все сърдити сервитьорите.

 

Иначе на мен хотел "Мурсал" доста ми хареса преди няколко години като бяхме там и все още най-вкусните и големи мекици, които съм яла са тези там на закуска, но пък ето ти друго разказа. 

Не се отказвай от Родопите, има много хубави места.

Препоръчвам за хапване (понеже не съм нощувала там, но предлагат и нощувки) Дядова ряка. Намира се близо до село Горна Арда, в подножието на изворите на река Арда. Храната е домашно приготвена на момента, каквото е сезонно. Отглеждат си зеленчуци, плодове, имат и малък рибарник с пъстърва и можеш да си хванеш сам рибата. Цените бяха малко по-високи, но не прекалено, все пак храната беше много вкусна.

 

Място, от което съм много доволна е и ресторант "Едно време" в Карлово. Винаги, когато сме в района ядем там.

 

В Кърджали непретенциозно място с вкусна храна, отношение и нормални цени е "Зеленото". 

 

 

  • Харесвам 10
Публикувано:
преди 13 часа, Pantelej Putnik каза:

@Фил, това важи за развитите икономики. Не и при един малък пазар с преобладаващо изпростачено население. Но как да постъпим, какво да правим!? Как да обясня на детето ми защо не купувам сирене! Ами вече българското сирене е по-скъпо от това в Гърция и Турция, а при сравнение в качеството, резултатите не са никак в наша полза. "Сирене с повишено водно съдържание" - прочетох скоро. Тоест: ще ти таксувам вече и водата. Не, мерси! Няма да купувам и ще се надявам да му смъкна така цената. То обаче сиренето е само 1 пример. Да спрем да купуваме и хляб, колбаси, мляко, яйца.....да спрем и да ядем. Що не?!

Ами не казвам да спрем да си купуваме, а казвам че клиентът с парите си е най-добрият контрол. Държавата как точно ще контролира - ще сложи по един държавен чиновник до всеки сервитьор да следи дали казва "моля, заповядайте", "благодаря", дали си записва прилежно поръчките и дали поставя правилно приборите? Или ще сложи до всеки готвач по един чиновник да следи дали дали пържолите са като подметки, дали използва качествени, вкусни домати за салатата, а не от ония, които вътре са като кочан от зеле? 

  • Харесвам 8
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 10 часа, zon каза:

Намерила съм 'му цаката' и първо си поръчвам салтата и казвам, че ще си помисля още какво да е основното ястие и си го поръчвам, след сато си изям салатата.

В този случай обаче рискът е друг -  след като приключиш със салатата, да чакаш много за основното, а ако останалите са си го поръчали отначало - да приключат с него, преди да дойде твоето. :wink:

 

преди 10 часа, zon каза:

В Португалия им е традиция и културна особеност първо да си поръчват и ядат десерта в ресторанта преди другите ястия, с цел да са сигурни че ще имат място за него. Преди много години преди да отида за първи път в Португалия, бях прочела за тази им особеност и бях врещена (2001г.). На място никой не ни предложи или сервира в ресторанта първо десерт, въпреки че на съседните маси португалци си поръчваха и ядаха първо десерта, а аз повдигнах темата с португалците ни домакини на масата относно това и те казаха, че това наистина е така в Португалия.

Не съм обърнал внимание на тази особеност при португалците, но имам приятел (българин), който има абсолютно същия табиет - винаги като отидем на кръчма, първо си поръчва десерта. Едно че така му харесва повече, и второто, което обяснява е, че така се засища в началото и не се тъпче много с основното. :grin: 

 

  • Браво 1
  • Смея се 4
Публикувано:
Преди 1 час, Фил каза:

Ами не казвам да спрем да си купуваме, а казвам че клиентът с парите си е най-добрият контрол. Държавата как точно ще контролира - ще сложи по един държавен чиновник до всеки сервитьор да следи дали казва "моля, заповядайте", "благодаря", дали си записва прилежно поръчките и дали поставя правилно приборите? Или ще сложи до всеки готвач по един чиновник да следи дали дали пържолите са като подметки, дали използва качествени, вкусни домати за салатата, а не от ония, които вътре са като кочан от зеле? 

Няма как да спрем да купуваме, но можем поне да понамалим купуването на дадени стоки. Иначе си има механизми как държавата може да окаже влияние в тази сфера - нека се започне например от контрола на качеството на храните. Въпросът е обаче, че обществото не е "готово" за това. Все още сме на нивото например да търсим дали има месо в колбасите. От къде е това месо, колко дълго е съхранявано, от дълбоките резерви на коя латиноамериканска държава е, с какво са хранили животните и т.н. са все още въпроси, които ще си зададем някъде в неизвестното бъдеще. Изостанал в развитието си народ не може да очаква да прави бързи крачки в развитието си. Трябва си образование, възпитание, поминък за хората, стабилност......и така поне 50 - 100 години без някакви катаклизми (като например война и смяна на обществения строй). Натрупването на материални блага ще засили интереса на хората към красотата, изкуството. Чалгата и батките ще изглеждат абсолютно демоде и никак не на място, ще изчезнат. Това обаче се гради бавно, с търпение, усърдие и разум. Колко време ще отнеме зависи от нас. Така е и при хората - важно е един човек да полага много усилия и труд, но е важно и да има нещо в главата, защото иначе имаме енергия, но нямаме посока. Успехите идват, когато са налице усърдие и разум. В момента като цяло на българския народ му липсват и двете. 😞  

  • Харесвам 17
  • Замислям се 2
Публикувано:

Да допълня за това местенце, което ни допадна в Поморие (впечатленията ни са от преди началото на активния сезон - разбирайте края на април, началото на май): ако не се лъжа (и ако се вярва на Google Street View) би трябвало да се казва Бирария Стефани. Не съм убедена за името, но мястото е това. Хубави салати, имаше пресен чернокоп, едно младо момиче ни обслужи, беше много любезно и чевръсто. За основно и десерти нище но мога да кажа, тъй като до тях не стигнах 🙂 

 

 

 

преди 2 минути , Pantelej Putnik каза:

Чалгата и батките ще изглеждат абсолютно демоде и никак не на място, ще изчезнат. Това обаче се гради бавно, с търпение, усърдие и разум

Сложил си розовите очила 🙂 

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 минути , Lyubina каза:

Сложил си розовите очила 🙂 

Не, сложил съм "ще" за бъдеще неясно време. 🙂 

  • Харесвам 3
Публикувано:

Странно, за мен, въпреки спорното качество на продукти и обслужване, и неоправдано високите на повечето места цени, заведенията са пълни. Бях изненадан, как в район в София с много заведения (Оборище), човек трудно намира място вечер, през работен ден.

  • Харесвам 9
Публикувано:
преди 7 минути , DryGuy каза:

въпреки спорното качество на продукти и обслужване, и неоправдано високите на повечето места цени, заведенията са пълни.

Въпреки че е в страни от темата, същото се наблюдава и по магистралите - цените на горивата хвърчат, автомобилите също хвърчат. (Газ-газ-газ/спирачка-спирачка-спирачка е най-често срещаното поведение на пътя - после му се изтъркало феродото 😉 )

 

Да разбирам, че на хората високите цени не им пречат и не чустват необходимост от по-разумно и икономично шофиране? 

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 18 минути , DryGuy каза:

Странно, за мен, въпреки спорното качество на продукти и обслужване, и неоправдано високите на повечето места цени, заведенията са пълни. Бях изненадан, как в район в София с много заведения (Оборище), човек трудно намира място вечер, през работен ден.

Това според мен се дължи на упоритите, безпочвени мълви, че септември ще ни затворят, вържат и така и така няма да ходим на заведения, та сега докато можем, трябва задължително да ядем студени пържени картофи и да пием мартини в халба и да се радваме, че ги има изобщо.

 

Преди 1 час, Фил каза:

Ами не казвам да спрем да си купуваме, а казвам че клиентът с парите си е най-добрият контрол. Държавата как точно ще контролира - ще сложи по един държавен чиновник до всеки сервитьор да следи дали казва "моля, заповядайте", "благодаря", дали си записва прилежно поръчките и дали поставя правилно приборите? Или ще сложи до всеки готвач по един чиновник да следи дали дали пържолите са като подметки, дали използва качествени, вкусни домати за салатата, а не от ония, които вътре са като кочан от зеле? 

А ние като все си водим по един такъв чиновник :grin:, защо пак ни сервират глупости? 

  • Харесвам 3
  • Смея се 9
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 20 минути , Lindt каза:

А ние като все си водим по един такъв чиновник :grin:, защо пак ни сервират глупости? 

А, той е друга бира, със съвсем други задачи на друго, високо ниво! :smile3::grin:

  • Смея се 2
Публикувано:

Без да имам статистически данни, струва ми се, че немалка част от "инстаграмския тип пътуване" доскоро беше близко до нулата в България. Ваксинации, тестове, маски, редки полети - всичко беше по-непривлекателно. То си личеше и по профила на пътуващите по опашките. И сега вместо да ядем сладолед в Рим и да пием бира в Лондон, правим същото на "Оборище".

  • Харесвам 1
Публикувано:

Понеже и аз имам проблем да намирам хубави местенца, препоръчвам ресторанта на Вила Санта Мария в Цигов чарк. Не е от най-евтините, но цените са приемливи все пак и поне храната е на ниво. 

  • Харесвам 1
Публикувано:

Аз пък скоро не съм уцелвал “греди”,ей сега даже ми питаха какъв лимон искам в джина,лайм или обикновен ….наздраве 🙂

CD533165-62FE-42AD-AF39-CBABFE4D9771.jpeg

  • Харесвам 11
  • Шок 2
  • Браво 7
Публикувано:

точно вчера вечерта коментирах с един собственик на ресторант в София, защо са вдигнали цените толкова много. Та с две думи. Много високи консумативи, ток, газ... Няма свестен персонал. Всеки ден нови цени на продуктите. Казах му, че много скоро съм се върнал от Испания и почти вече няма разлика в цените. И последното което ми отговори е, че като ни затвърят пак септември.... Аз не продължих разговора повече

  • Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.