Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

И ние сме от доста пътуващите, по често в БГ и по рядко в чужбина.

Основно избираме места с добри отзиви за нощувки, а там където хапваме основно гледаме дали е пълно - щом е пълно значи е вкусно.

Аз имам лоши /за БГ/, но имам и приятни моменти с различни места / хотели, заведения/.

Най се дразня от това да седна в заведение и 15 минути никой да не ти донесе меню! Лично мнение - няма лош персонал, има лош / некомпетентен управител / собственик.

Ако не се изисква от персонала, ако няма процент от оборота - е няма как да си дават зор.

Моето дете е капризно на храна. Задължително когато е на РД му даваме пари за да има свободата да си поръча каквото му се яде. При един такъв РД е опитало да си поръча нещо - отговора на сервитьора е бил "Ще ядеш каквото има!".

Това е, обслужване!

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:
преди 4 часа, Фил каза:

В този случай обаче рискът е друг -  след като приключиш със салатата, да чакаш много за основното, а ако останалите са си го поръчали отначало - да приключат с него, преди да дойде твоето. :wink:

E, то всички на масата го правим този трик. Не, че има гаранция основните да бъдат сервирани на всички едновременно, т.е. по едно и също време. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Погледнете го от положителната страна. С рязкото поскъпване на живота в България вече пътуванията в чужбина ни се струват все по-евтини.

Вярвам повечето помним огромната разлика преди 15,10 или дори само преди 5 години. Сега е почти едно и също дали си у нас или навън.

Да отчетем и че от години цените на хранителните продукти са почти идентични с тези в по-голямата част от Западна Европа ,като дори западните вериги нерядко продават по-скъпо на българския пазар ,защото са си намерили маймуни които  се радват на нещо ,което десетилетия не са имали  Елементарен пример - кенче кока кола 30-45цента , същата верига у нас 1.20 лв. и още много други.20% ДДС пак не оправдават разликите.

Понеже сме много умни плащаме и по-скъпи енергоносители от някой западни държави .

Единственото евтино в България остава трудът и явно поне ресторантьорите са решили бързо да наваксат ,дано поне това да се отразява и на доходите на персонала.

Точно евтиния труд и услуги поддържаха живота  евтин у нас , но нещата и там бавно вървят нагоре , в някой области това се случва по-бързо.

• Харесвам 12
Публикувано:

оо все си мисля как взимат минималната заплата може би и на 4 часов договор в места като Родопите, освен, ако не са собственици или роднини.

50% от хранителните продукти са по-скъпи у нас от идентични в южна Европа, а понякога и по другите части.

За вносните положението е често х2, като са произведени в Румъния или нещо подобно 

• Харесвам 2
Публикувано:

като по поръчка ми дойде тази реклама от Тенерифе, риба и морски за двама + бутилка бяло вино. От вторник до петък е офертата. За тези пари у нас шопска салата с бира 

В отзивите един е питал дали е за двама и от мястото са отговорили, че може и за трима, явно дават колкото чаши искате.

292238145_359933742948801_4052630850713237704_n.jpg.262a9f24542c06fc0c95e9de3c188655.jpg

• Харесвам 4
  • Шок 2
  • Браво 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

Хмм, доста са ви некоректни сравненията, но щом ви кефи правете ги 😉

Как пък никога не ги нацелвам тези промоции. Последно по Андалусия под 25 евро на човек не паднахме - две чаши вино плюс нещо за хапване. Тук подобна сметка би била   30-35 лв. И порестанете да сравнявате продукти, които южняците имат на ръка разстояние. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

ми не знам как не ги нацелвате, аз вчера слушах един господин да ми обяснява, че кафе с мляко + вода в бар някъде по плажовете в Испания било 13евро.

Бая му се смях, сигурно има и такива цени, ама аз не съм виждал.

А може да сравняваме много неща, като почнем от мляко и млечни продукти, ориз, леща, фасул, вносни неща от трети страни примерно бри и камембер от Франция и т.н. мога да пусна веднага линкове, ако някой не вярва. Няма да гледаме зехтини и други, ама то и олиото е на една цена, а нали ние сме производители, защо тук не е по-евтино?

Кой е виновен, че у нас нямаме ориз и 90% е внос от Азия, Казахстан, Египет и други,  но пък ценово над местните сортове в Европа, аа сетих се субсидиите казват масово, ама сме от първите и по тях, друг е въпроса къде точно отиват.

Андалусия си е силно туристическо място  и не е евтино, ако това ще ви успокой.

От преди 10 дни в Крит, по-точно в Ханя -центъра  голяма купа гръцка салата, като за двама 5,50евро

4E09F39C-57C0-444D-9859-E4E6C4576721.jpeg.ced8102542177c2df8bfa54125946384.jpeg

Следващите неща са от централния площад където е кметството  във Валенсия от преди седмица и половина

Бира, каламри на тиган със салата, паея с пиле и заек и домашен десерт за 15евро. За същите пари имаше и други опции, свинско, риба и телешко.

2F51371A-2CB7-4273-BE94-115FB888426D.jpeg.f4ad235971a44bbf1ae8961639b7d30f.jpeg

C3D8492D-9BC2-473C-9534-4722F51E98C5.jpeg.c425db7eda420ddfefa641973ce4d4a3.jpeg

4289E6E4-0E3A-4729-94AB-95CA1217E612.jpeg.606d5699d9dfc6213909a2919cda0876.jpeg

8813AB1E-37A7-406A-8C4E-36C1990750F5.jpeg.f4a0bd6c55258aa660b7d79de4bd112f.jpeg

• Харесвам 8
Публикувано:

Моите впечатления са що-годе противоположни.

Ако се абстрахираме от цените, чието супер повишаване е неоспорим факт, но не искам да го коментирам, защото съм сигурен, че е доста по-комплексно от "собствениците ни щавят, щото са лоши", то мога да кажа следното:

- като цяло мисля, че развитието е в положителна посока, почнаха да поизчезват кръчмите с 10 страници менюта по всичкология и всичко с не кой знае колко отличителен вкус. Много заведения вече си имат кратки менюта от избрани неща, които правят добре.

- поне в София почти изчезнаха бланшираните пържени картофи, надявам се да е тенденция, която да се разпростре навсякъде

- мога да кажа, че "ножицата" така да го кажем е много по-широка. Докато преди имаше ужасно много заведения от еднакъв тип, с почти еднакво меню и еднакъв средняшки вкус на ястията, в момента има много повече диференциране в заведенията. Преди имаше пицерии Мис Каприз, Кривото, Дивака, О'шипка и се съмнявам, че някой може на сляп тест да ги различи една друга, алтернативи почти не съществуваха. Сега имаме цялата палитра - от типични джънк фуд предложения (без да са с претенции за нещо повече) до истински гурме пици с вносни и пресни италиански продукти и т.н. Подобно и за бургерите, морските дарове, екзотичните кухни - японски, непалски, иракски и т.н. ресторанти. С две думи предлагането е много по-разнообразно днес спрямо ситуацията от преди няколко години.

Наблюденията ми са основно от София, но и от местата извън София където съм попадал, нещата са като цяло доста ОК и то с доста кратки предварителни проучвания. Не се сещам за някое място, което да е свалило нивото рязко.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 5 минути , Alexander каза:

Абе в едно зачукано село в планината дето нямаше кьорав турист пак по 25 евра дадохме. Няма как да не е по-скъпо там. Стандарта е по-висок. Сега следял съм темите с мега тънките местни кръчми по островите, но не съм стигнал до тях 😉

Инак преди седмица на северното ни черноморие- пресен сафрид, картофки, вода, 0,5л Розе и торта за десерт 40лв с бакшиша. Еми да поскъпнало е, но е далече от чужбина. 

преди 14 минути , Alexander каза:

От преди 10 дни в Крит, по-точно в Ханя -центъра  голяма купа гръцка салата, като за двама 5,50евро

Тази салата ако я броиш за двама, явно ни се разминават разбиранията за количества. 🙂

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

Не знам дали е за двама, ама е точно два пъти по-голяма от българските. Не съм виждал да сервират в купи все още.

• Харесвам 1
Георги Матеев
Публикувано:

В момента съм в Палма де Майорка и смело твърдя, че цените (дори преобърнати в лева) като цяло са средно с 20-30% по-ниски от тези у нас. Говоря за кръчми, супермаркети и тн. И тези ниски цени са на фона на 4.20 лв/литър за гориво. Чудя се как ли е възможно? 🙂

А само преди няма и 2 месеца цените на едва 200 км от София (в Прищина) бяха буквално два пъти (!) по-ниски. При практически еднакви разходи за внос на стоки от Европа.

Продължавам да смятам, че в България се вихри безмилостна спекула и трудно някой ще ме убеди в противното. Разбира се, въпросната спекула е на далеч по-високо ниво от квартален търговец или ресторантьор, откъдето и идва цялостния проблем.

• Харесвам 24
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 17 часа, Alexander каза:

Силно туристическо място, но туризмът не е целогодишен, а безработицата там е висока. В същото време време се дават сравнения с оборотни места в град с нулева безработицата и населението от около 1.4млн. души като София.

преди 17 часа, Alexander каза:

Няма да гледаме зехтини и други, ама то и олиото е на една цена, а нали ние сме производители, защо тук не е по-евтино?

Клас Олио от преди месец в Германия беше по 4.5 евро литъра. Навсякъде вносните стоки са по-скъпи.

Публикувано:
преди 42 минути , Георги Матеев каза:

А само преди няма и 2 месеца цените на едва 200 км от София (в Прищина) бяха буквално два пъти (!) по-ниски. При практически еднакви разходи за внос на стоки от Европа.

Странно, впечетленията ми от Прищина преди няколко години бяха противоположни. Чудно ми беше как уж са по-бедни, а пък цените им високи. Местните твърдят, че било заради чужденците живеещи там. Говоря за заведенията. 

Георги Матеев
Публикувано:
преди 22 минути , Zlia каза:

Странно, впечетленията ми от Прищина преди няколко години бяха противоположни. Чудно ми беше как уж са по-бедни, а пък цените им високи. Местните твърдят, че било заради чужденците живеещи там. Говоря за заведенията. 

Края на май 2022. Кафе лате, портокалов фреш, салата цезар с пиле, огромна пилешка пържола с гарнитура + панер хляб ми струваха общо 8 евро. При това в топ рейтвано заведение на абсолютния център на Прищина. И не, не беше обедно меню. Обади ми се когато хапнеш същото на "Витошка" за 16 лв 🙂

П.С. Пазя касовата бележка, ако някой не вярва.

• Харесвам 11
Публикувано:

Untitled.jpg.cac5b4bb5ef0534dea66020f666642d2.jpg

Ако и това не казва всичко, то тогава освен просто да се подложа на мъчение на Малдивите, друго не ми остава.... Баровците са на Аркутино. 

• Харесвам 4
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 7 минути , Георги Матеев каза:

Края на май 2022. Кафе лате, портокалов фреш, салата цезар с пиле, огромна пилешка пържола с гарнитура + панер хляб ми струваха общо 8 евро. При това в топ рейтвано заведение на абсолютния център на Прищина. И не, не беше обедно меню. Обади ми се когато хапнеш същото на "Витошка" за 16 лв 🙂

П.С. Пазя касовата бележка, ако някой не вярва.

При подобни условия, пак там, обядвах със сина си за десетина DM или $ бяха - през 2000 г. Заведе ни местен албанец, който ни заговори на улицата, като чу, че разговаряме помежду си на немски, след като ни разведе из Прищина и показа заслужаващото внимание тогава. Зарадва се, че сме българи, а бяхме посъветвани от превозилия ни гостиварски албанец да не говорим на български - тогава бяха убили български дипломат, помислили го за сърбин 😰

За съпоставка: В неделя на фестивала а A to Z Jazz в Кучешкия парк на Южния за 3 порции някакви картофки, едната с 2 тънки наденички, другата с някаква майонезена "салата", третата соло спътникът ми платил 30,-- левчета! 

По Витошка нищо не си купувам..

• Харесвам 2
Публикувано:

Сравняваш ол инклузив със само закуска. И, пътните? Щото, ние например 5 човека ,до Малдиви ще платим 3000 евра само за самолета, нали. Сега пътните са ни около 120 лева в двете посоки . За всички.   Та, Малко далновидност .

Иначе съм съгласна,че има спекула . 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 17 минути , luba_rizova каза:

Сравняваш ол инклузив със само закуска.

Права си! Сега коригирах, но цените не са по-различни. 

А ето и нещо за далновидните 😉 

Untitled.png.8318ea3df1a68e24e63e85fc8593227d.png

Георги Матеев
Публикувано:

А аз няма да казвам колко ми струва 4* ол инклузива на Палма Де Майорка (та дори храната е мега вкусна и сервитьорите се усмихват), че вече съвсем ще ме обвините, че хейтвам бг бизнесите.

Но да, сравнението ХИЧ не е в полза на цените у нас. Даже когато в сметката включа и самолетни билети.

• Харесвам 10
Публикувано:
На 4.07.2022 г. в 22:30, Alexander каза:

Просто ме е яд, а много си харесвах Родопите-както казах това беше единственото място където ходехме, но за следващите години приключих и с тях, просто е  трагично.

Всички граници се преминаха. Няма как да е ценово както или по-скъпо от южна Европа, а масово всичко да е зле и с нулево обслужване. Там също е вдигнат ток и газ, а масово бензина е с 1лв над нашия. 

Този петък ще ходя до Воденицата в Крива Паланка и ще сравня как е инфлацията в Македония.

На мен не ми хареса изобщо тази Воденица като обстановка и храна. Ако намериш някое друго в Македония, свирни, но към момента предпочитам Сърбия. Освен това май разказах, че и на отиване, и на връщане, местните полицаи ни спряха да ни изнудват.

Но пък съм много доволна от Капица в Сърбия. Близо е и два пъти тази година хапваме там с удоволствие. 

http://kapica.jpdstudio.eu/

• Харесвам 4
Публикувано:

Вчера с един приятел започнахме да сравняваме цените в Бари и Приморско, какви са били миналата седмица, ами.... хич не са в наша полза. Една салата в Приморско в обикновено ресторантче струвала 20 лв. Порция пържен сафрид - 150-200 гр. 15 лева и т.н.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 минути , Lindt каза:

На мен не ми хареса изобщо тази Воденица като обстановка и храна. Ако намериш някое друго в Македония, свирни, но към момента предпочитам Сърбия. Освен това май разказах, че и на отиване, и на връщане, местните полицаи ни спряха да ни изнудват.

Но пък съм много доволна от Капице в Сърбия. Близо е и два пъти тази година хапваме там с удоволствие. 

През 2000 г. бях 4 месеца в албанската част на Македония - Гостивар и Чегране - и за много кратко в Скопие. Чегране е най-голямото село в бивша Югославия с 10000 жители, пак там до 1999 г. е бил най-големият палатков бежански лагер, след това Care International облагородява терена.

То е изцяло с албанско население, респ. заведения; имаше една единствена македонка от Куманово, сервитьорка в ресторанта на албанец в самия център. Инак 5 джамии и р. Вардар в края му.

Там, край Вардара, се наслаждавах на най-хубавата пъстърва за всички времена. Ненадминат за вкуса ми е "бурек со месо" на точно определен албанец с бистро на пазара в Гостивар, който разнообразявах от време на време с бюрек със сирене и/или кашкавал, естествено с "боза от 6 ст."

След това преди 5 години ходих в Македония на познавателен туризъм в Кокино https://bg.wikipedia.org/wiki/Кокино_(мегалитна_обсерватория) и по средновековни български църквици без кулинарни преживявания.

• Харесвам 3
Мирослав Василев
Публикувано:

Както и по-горе е даден пример с близки страни около нас, мога спокойно да дам пример с повечето балкански страни и цените от края на Април.

Призрен: точно на главния площад, две основни + две напитки = 10€ общо

Албания: Тирана на главната: 2 основни ястия (скара), салата и 3 напитки = 13€ евро общо

Саранда в едно от най-известните заведения: две порции с доста големи пилешки гърди, салата и 4 безалкохолни напитки: 20 евро общо

Черна гора: Котор в доста туристическо заведение в стария град: салата, основно и две напитки = 20 евро. На следващата вечер бяхме в съседното заведение, общо сумата дойде 12 евро.

Никшич: две пици по 30см и две напитки = 10 евро общо

Босна и Херцеговина: Мостар в доста популярно заведение, две доста големи основни (скара) и две напитки = общо 15 евро. 

За цената на нощувките, отношение в заведенията и качество на храната няма да коментирам.. 

Ако някой се интересува, определено бих препоръчал заведенията в Призрен, Мостар и Саранда.

• Харесвам 13
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.