Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите и качеството им в България?


Alexander

Препоръчани мнения

Мирослав Василев
Публикувано:
преди 3 минути , Георги Матеев каза:

@Мирослав Василев моля те кажи повече за заведението в Призрен, че скоро ще се подвизавам и там - във втори опит за посещение на Кукъс и район 🙂

За вечеря определено препоръчвам с две ръце: Restaurant Beska, от това което видях имат и вътрешна градина, но ние бяхме отвън.

 

А за обяд доста вкусен турски ресторант (потвърдено от туркиня): Best Ocakbasi, намира се отново в центъра.

 

Вкусен сладолед има в Code Caffe 😃

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Е  , ама не сравнявайте със страни извън ЕС. То, нашето членство, освен мед си има и жило все пак .

Продължавам да мисля,че в момента пълните заведения не са показател на нищо. Ще броим наесен. Лошото е,че ще фалират,но цените няма да паднат. Никога не са падали цените,веднъж вдигнати. Например, преди месец доматите бяха 5-6 лв/кг. А сега са по 2. Но салатите са си на цени като за скъпи зеленчуци.

За морската почивка, винаги ми казват,че в чужбина е по-евтино, до сега никога не е било, като тръгна да сравнявам това, което искам.  

 

  • Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

@luba_rizova, ще сравнявам немска бирария в центъра (що-годе) на София, макар че в близост до Южния Парк не го броя за център баш, и немска бирария в центъра (що-годе, ама не баш) на Нюрнберг. И ако и Нюрнберг да е по-малък, все пак заедно с Фюрт (двата града са реално слети и метрото и целият трранспорт е общ) е над 800 хиляди души.

Двама души плащаме 30 евро общо там и към 60 лева тук. В Нюрнберг (пък и в другите околни градчета) си взимаме бира и страхотни шницели, като към тях си върви гарнитура и толкова картофки, че не ми се налага да ям хляб. Тук за тия пари са няколко тънки вурстчета реално без гарнитура, а салатата отделно е с количество като за гурме ресторант... Хлябът би бил допълнително към цената. Е, и бира, която като цена е сходна с тази в Нюрнберг, но не толкова хубава. В Нюрнберг за 15 евро на човек се навечеряхме, помолихме за кутии, и нямахме нужда от закуска, защото остатъкът ни стигна. В София след въпросната немска бирария трябваше да си правя отново вечеря у дома.

Това с Нюрнберг (и околностите) се повтори и в трите вечери, когато бяхме там, та не е изолиран случай, а си е правило. Не сме повтаряли едно и също заведение.

Много често съм бил мнителен, защото в чужбина не пишат грамажите. А у нас като ги пишат, кел файда. На пръсти се броят случаите в чужбина да съм останал гладен, след като седна на заведение. А у нас е правило или да си "подложа" предварително, или да си дояждам после вкъщи. Иначе , не, у нас не е по-скъпо, нали?... Дали?!?! 

 

 

 

  • Харесвам 18
Публикувано:
преди 24 минути , luba_rizova каза:

като тръгна да сравнявам това, което искам

Аз затова не сравнявам. 

Отдавна знам къде ми харесва, къде се чуствам добре (пък и (за щастие), отдавна не съм ангажирана с деца) и изобщо не се занимавам с търсене и сравняване. 

Както казах в една друга тема, от години основното ни морско приключение/почивка е на едно и също (сравнително тъпо според някои) градче на егейското крайбрежие. Нощувка със закуска в хотел на 200 (или 300 м) от плажа ми беше 60€ за двама. 

Ежедневните разходи разбира се варират, но дори и когато сме решили да се поглезим, вечерята ни не надхвърли 55€.

 

Не знам цените на хотелите по нашето море, не ме вълнуват. 

Но по спомени от преди няколко години, когато бяхме принудени да търсим нещо в България, цената беше там някъде около 100 лв (нощувка със закуска за двама). Разликата беше в закуската 😉 , вероятно защото не понасям пържени мекици и филийки за закуска (и не само), нито мазни парчета баница, кремвирши и вместо натурален сок или фреш - някаква оцветена и ароматизирана вода от типа на едно-времешните прахчета СТЕП (или там както се наричаха). 

 

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 13 минути , Lyubina каза:

Аз затова не сравнявам. 

Отдавна знам къде ми харесва, къде се чуствам добре (пък и (за щастие), отдавна не съм ангажирана с деца) и изобщо не се занимавам с търсене и сравняване. 

Както казах в една друга тема, от години основното ни морско приключение/почивка е на едно и също (сравнително тъпо според някои) градче на егейското крайбрежие. Нощувка със закуска в хотел на 200 (или 300 м) от плажа ми беше 60€ за двама. 

Ежедневните разходи разбира се варират, но дори и когато сме решили да се поглезим, вечерята ни не надхвърли 55€.

 

Не знам цените на хотелите по нашето море, не ме вълнуват. 

Но по спомени от преди няколко години, когато бяхме принудени да търсим нещо в България, цената беше там някъде около 100 лв (нощувка със закуска за двама). Разликата беше в закуската 😉 , вероятно защото не понасям пържени мекици и филийки за закуска (и не само), нито мазни парчета баница, кремвирши и вместо натурален сок или фреш - някаква оцветена и ароматизирана вода от типа на едно-времешните прахчета СТЕП (или там както се наричаха). 

 

Same here. Предпочитам провереното, без неприятни изненади 😎 

Без опит за сравнение или съпоставка:

 

В неделя, ще рече завчера, на фестивала A to Z Jazz в Кучешкия парк на Южния за 3 порции някакви картофки, едната с 2 тънки наденички тип карначе, другата с някаква майонезена "салата", третата соло спътникът ми платил 30,-- левчета! 

 

Ето тук: Може да бъде изображение с 1 човек, изправен и на открито

 

  • Харесвам 3
Публикувано:

Тия дни, непретенциозно заведение в Св. Св. Константин и Елена. 

Наливна бира - 2.40лв, пържена цаца - 2.40/100гр. 

Сафрид - 3.90/100гр. 

Миди с черупка - 6.50/500гр.

Пържени картофки - 1.80/100гр. 

Полекичка си влязоха юлските цени и на чадър/шезлонг. До края на юни всичко беше по 5лв, от началото на юли шезлонга (готин, дървен с дюшек) вече е 10лв, чадъра (сламен) още е 5лв. 🙂

  • Харесвам 9
Публикувано:

Тези дни на х. Септември на Витоша кюфте - 3,--/брой.

Нито е голямо, нито толкова вкусно, колкото ми го похвалиха, че да имам стимул да скъся времето за стигане до там от х. Алеко.. 😎

 

Другия път ще снимам цялото меню, което принципно не беше съвсем безинтересно, но пък при тези "горди" цени, както се изразяват германците, не ме прави достатъчно любопитна да уважа повече от едно кюфте..

 

ОК, хората са направили инвестиции по съживяването на умрялата до скоро хижа, мястото е идеално конципирано, поддържано, добре посетено в делничния петък и определено приятно, а персоналът е много готин.. 🙂

 

 

 

Няма налично описание.

  • Харесвам 3
Публикувано:

@master_of_germs,о,аз съм съгласна , от 4 месеца , откакто се отпушихме за ЕС и бяхме в Италия,Испания, сега Португалия, като се върна мрънкам. Недопустима е огромната инфлация у нас, а тя е не само в заведенията , такава е и в магазините и на пазара. Но за това обвинявам други фактори у нас, които не е редно да се дискутират в този форум. Просто за морската почивка ми беше думата,че до миналата година винаги всеки ми тръби, че е по-евтино в Гърция, Турция, а не е.

Ние също ходим тук на едно място, не е  евтино ,но пък от същия тип в Турция ни е по-скъпо доста, а в Гърция не се предлагат такива на нормална цена.  Живот и здраве догодина ще пробвам да сменя, но за Италия. Цвети ми показа нещичко, което чакам да посетим. Но, има значение дали сте 2, 3 или 5 човека. Така или иначе аз не обвинявам само и единствено ресторантьорите , даже най-малко те са виновни. Към тях упрека ми е само за заплатите на персонала и това,че са в сивия сектор. Поради което пандемията уби персонала. И сега хора няма. Който познавах и беше сервитьор, готвач, вече не е. И не иска да бъде. А без качествен персонал не става.

 

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

Кратко включване ....Разбрах,че познати,които не обичат да пътуват в чужбина са там в момента.....не искам да знам какво са платили, но на мен ми излезе това:

 

545315284_Screenshot2022-07-06at19-29-04HVD-24-.png.ae411254c06984dadd98787b761a207c.png

1014660012_Screenshot2022-07-06at19-26-59HVD-24-.png.afb103b79e97db3c300377a61b8fde66.png

 

И това за стая с 2 единични легла и разтегателен диван...........в Обзор.

Нямам представа с какво ще ме изхранват за тези пари и какво ще ми сервират за пиене. Някой по горе беше споменал ,че за екзотичните дестинации транспорта е скъп - следейки промоциите ,мисля че може да се намери добра цена до където и да е.

Според мен е безумие,но както се казва за всеки влак си има пътници.

  • Харесвам 1
  • Шок 6
  • Браво 1
  • Смея се 8
Публикувано:
преди 8 минути , antea каза:

в морски хотел да ти дават като описание и екстра "достъп до плажа" си струва всяко евро :grin:

Ами явно тези, които са само на ол инклузив, а не на УЛТРА, МЕГА, ВИП ол инклузив, не ги допускат до морето, гонят ги, като имат право само до банята да отидат. Какво пък, така няма да изгорят на плажа. Нека да го гледаме от хубавата му страна! Може и да имаме страхотна инфлация, но пък вижте как ни отива! 😄

  • Смея се 4
Публикувано:

Аз почти на всяко място по света,

 на което съм проверявала за настаняване, съм виждала предложение за над 300 евро на ден. Редовно ги отварям и се опитвам да разбера причините за цената, но понеже нямам желание да я платя, не съм и истински критерий и оценител дали е справедлива и заслужена.

 

  • Харесвам 6
  • Браво 2
Публикувано:
преди 1 минута , zon каза:

Цената и грамажа на депутатското кюфте обсъдихме ли я вече ;)) 

Не се смей ти от Белгия 😁

  • Смея се 1
Публикувано: (редактирано)
преди 2 часа, Anna Kalinovska каза:

Тези дни на х. Септември на Витоша кюфте - 3,--/брой.

Нито е голямо, нито толкова вкусно, колкото ми го похвалиха, че да имам стимул да скъся времето за стигане до там от х. Алеко.. 😎

 

Другия път ще снимам цялото меню, което принципно не беше съвсем безинтересно, но пък при тези "горди" цени, както се изразяват германците, не ме прави достатъчно любопитна да уважа повече от едно кюфте..

 

ОК, хората са направили инвестиции по съживяването на умрялата до скоро хижа, мястото е идеално конципирано, поддържано, добре посетено в делничния петък и определено приятно, а персоналът е много готин.. 🙂

 

 

 

Няма налично описание.

х. Септември се позиционира като IT хижата за дистанционна работа, виж че и на твоята снимка се виждат поне няколко лаптопа. Съответно са инвестирали там в читав интернет, много контакти, обхват доста далече от самата хижа по ливадите, дават пуфове да се излегнеш, възможност да работиш също и вътре ако вали и т.н. Ако отидеш да работиш цял ден трябва да платиш 30лв (поне толкова беше миналата година) и си ползваш от менюто. Стигаше за закуска, кафета, обяд и следобедна закуска. За мен даже си беше добра сделка, качих се с колелото до хижата и нямаха проблем да влезна да се изкъпя и преоблека в баните. Нямам търпение идните седмици също да направя 1-2 такива работни дни - с колелото до горе, душче, работа цял ден сред природата, излежаване на полянки, бар и вкусна кухня под ръка и после с колелото надолу. За 30лв за мен лично си заслужава и то много.

 

С две думи, цените там са солени, таргет клиенти са IT хората, които са със заплати над средното. Но цените си идват и с доста добавена странична стойност.  Просто не е това средно статистическата хижа, която трябва да ползваш за референтна точка. Което забелязвам като цяло като проблем на темата, защото личната гледна точка се налага чрез крайни примери, които не са представителни за цялостната ситуация на конкретния град/курорт/тип ресторант. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 24
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 14 минути , Георги каза:

х. Септември се позиционира като IT хижата за дистанционна работа, виж че и на твоята снимка се виждат поне няколко лаптопа. Съответно са инвестирали там в читав интернет, много контакти, обхват доста далече от самата хижа по ливадите, дават пуфове да се излегнеш, възможност да работиш също и вътре ако вали и т.н. Ако отидеш да работиш цял ден трябва да платиш 30лв (поне толкова беше миналата година) и си ползваш от менюто. Стигаше за закуска, кафета, обяд и следобедна закуска. За мен даже си беше добра сделка, качих се с колелото до хижата и нямаха проблем да влезна да се изкъпя и преоблека в баните. Нямам търпение идните седмици също да направя 1-2 такива работни дни - с колелото до горе, душче, работа цял ден сред природата, излежаване на полянки, бар и вкусна кухня под ръка и после с колелото надолу. За 30лв за мен лично си заслужава и то много.

 

С две думи, цените там са солени, таргет клиенти са IT хората, които са със заплати над средното. Но цените си идват и с доста добавена странична стойност.  Просто не е това средно статистическата хижа, която трябва да ползваш за референтна точка. Което забелязвам като цяло като проблем на темата, защото личната гледна точка се налага чрез крайни примери, които не са представителни за цялостната ситуация на конкретния град/курорт/тип ресторант. 

Aко обслужването е добро, всъщност менюто на тази хижа е доста прилично. Записвам си да я посетим. 

 

No photo description available.

 

 

Някой знае ли повече за хижите на Витоша? Докато миналата година бяха много и абсолютна радост за мен и претенциите ми, с добре подбрани менюта и избрана бира, сега не работят - нито Червената шапчица, нито Тинтява, нито Балканити (тази може и да е отворила), а вчерашният удар под кръста беше затворената Борова гора. 

 

  • Харесвам 2
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 25 минути , Lindt каза:

Аз почти на всяко място по света,

 на което съм проверявала за настаняване, съм виждала предложение за над 300 евро на ден. Редовно ги отварям и се опитвам да разбера причините за цената, но понеже нямам желание да я платя, не съм и истински критерий и оценител дали е справедлива и заслужена.

 

Няма справедлива цена. Има цена, която е платена, и такава, която не е платена. Ако има кой да даде, ако щеш и и 500 евро, защо доставчикът на услугата да не иска толкова?

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 минута , Lindt каза:

Aко обслужването е добро, всъщност менюто на тази хижа е доста прилично. Записвам си да я посетим. 

 

Е, обслужването е на самообслужване 🙂 Поръчваш си на бара и си взимаш. Хората са приветливи, баните и тоалетните са скоро ремонтирани и чисти. В пиков час, хубав ден, уикенда чакането е сериозно, но няма как иначе. В работен ден е като на снимката по-горе и за въпросните 30лв никой няма да те гледа накриво, че висиш цял ден на едно кафенце - ти си си платил куверт, пък консумирай до неговата сума и си виси там колкото искаш. 

 

Намира се малко преди магеланската гора. 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 минути , Zaro каза:

Няма справедлива цена. Има цена, която е платена, и такава, която не е платена. Ако има кой да даде, ако щеш и и 500 евро, защо доставчикът на услугата да не иска толкова?

Е, ок, аз нямам нищо против да ги иска, че даже и да ги получава. Въпросът е дали предлаганото отговаря на очакванията на плащащия, което аз определено не мога да преценя. Но и нямам нищо против да съществува, стига да оставя добър послевкус. 

 

 

преди 5 минути , Георги каза:

Е, обслужването е на самообслужване 🙂 Поръчваш си на бара и си взимаш. Хората са приветливи, баните и тоалетните са скоро ремонтирани и чисти. В пиков час, хубав ден, уикенда чакането е сериозно, но няма как иначе. В работен ден е като на снимката по-горе и за въпросните 30лв никой няма да те гледа накриво, че висиш цял ден на едно кафенце - ти си си платил куверт, пък консумирай до неговата сума и си виси там колкото искаш. 

 

Намира се малко преди магеланската гора. 

А, последно покрай гората ни бяхме в Момина скала, защото Тинтява не работеше (боб с манатарки, пресни картофки с подправки, пърленки с мерудии) 😭 И беше толкова тъжно като опашка, цени, предлагане и студена храна, че е добре да знаем за друг вариант наоколо, защото иначе ще отказвам бира след копаене. 

  • Харесвам 1
Публикувано:

Съгласен съм, че има проблеми, но тази тема е много страници и не ми се чете в подробности. В Империята обаче винаги сме насреща, когато трябва да се помогне. Затова сме позиционирали три звездни разрушителя на орбита и за да опростим нещата, просто напишете в един списък целите, които искате да ги няма!

 

П.П. Като бонус ще стерилизираме и всичко в радиус от няколко километра, защото тези практики са доста заразни ...

  • Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
На 4.07.2022 г. в 18:54, luba_rizova каза:

Саше, в Родопите не се ходи на хотел и на ресторант. Ходи се в къща за гости , където да ти готвят. А селото Ягодина го посещаваме редовно вече 14 години ,но ходим на едно и също място, споделяла съм. Това, което аз за 15 години обикаляне всеки уикенд из Родината съм разбрала - ходи се в малки хотелчета, къщи за гости , с цената да жертваш някое дребно удобство,но преживяването е несравнимо. Отдавна съм зачертала хотелите, освен в краен случай. Ходихме с децата в Шумен наскоро и по неволя бяхме в хотел, макар и малък. Ами 2 нощувки с ядене по ресторанти и то само с двете деца ни излезе към 700 лв :(. Последно за Странджа, само с мъж ми, спахме в едно семейно хотелче, във Варвара, ами отношение, приказки, топлина, друго е. Ей така си набелязваме разни местенца и вече навсякъде почти си имаме фаворити. Например, в Банско (за Пирин) ходим в едно много хубаво малко семейно хотелче също, без храна, но срещу него има най-хубавите бургери, които да хапне човек,  особено в България. В Говедарци (За Рила) също си имаме едно място , в Ловеч също , сега ходихме в Петрич за Беласица, пак избрахме семейно хотелче, цена от 37 лв на вечер, огромна тераса, ами страхотно беше. Та, препоръчвам наистина семейни малки местенца. Иначе, цените у нас са високи, върнахме се от Терсейра миналата седмица, толкова евтино ни се видя,че после даже на гарата в София ни се стори скъпотия. Там ДДС върху хранителни продукти обаче, е 9% . Отделно, нямат проблем с газ и ток. А в другата Европа пък взеха мерки срещу инфлацията, а тук  отделно всеки иска да печели много и бързо и така . В момента има и спекула. Но аз лично искам да живея добре и в България да съм добре и за това предпочитам да подкрепям малкия семеен бизнес у нас, вместо да ходя в Гърция/Сърбия. 

 

Изключително ценно мнение и мъдро решение!Браво!

  • Харесвам 2
Публикувано:

Колкото и да се дразня на качеството по нашето море, трябва да се вземе предвид един неоспорим обективен факт: нашият сезон е много кратък. Хотелите нямат целогодишна заетост, с която да могат да си позволят да задържат персонала. Това им пречи да си обучат собствен персонал, а вместо това трябва всяка година да наемат нов. За сравнение, в хотелчето в Парга се сприятелихме с барманчето (с кого другиго 😁) и той ми каза, че при тях сезонът е шест месеца, зимата не работи, но заработеното му позволява да изкара зимата, а напролет се връща отново в същия хотел.

 

Що се отнася до цени и инфлация, всичко се движи на колела. Ние сме малък пазар, с ниско потребление, и се разчита предимно на печалба от надценка, а не от оборот (там, където дейността го позволява). Немалка част от населението са хора, които дават пари само за нещо, което се ползва вкъщи. Това стеснява клиентелата на бизнеси и налага по-висока надценка.

 

Имам близки производители на една категория хранителни продукти и съм чувал от тях какви въртели им правят всички вериги. От друга страна, веригите спазват закона и ако законът е скапан, това не е техен проблем.

 

При всички случаи не трябва да се генерализира тук и там (самото сравнение на цената на определен продукт в чужбина не е индикация за инфлация и потребителска кошница).

 

 

  • Харесвам 8
Публикувано:

Снощи в квартална кръчма в МанЛи 350 лева за 5 човека, ами, много е! Нещата бяха с приемливо качество, нищо свръх.

Публикувано:

ама то за всичко е станало така

днес след посещение за сладолед и плащането за 3 сладоледа 18 лв  написах следното в лицевата книга :

 

Не мога да разбера как Софииските атризанал сладоледжииници/пекарни са осезаемо по-скъпи от белгииските ? Като тези с които ги сравнявам междудругото са победители в различните години в класации като ( https://www.gaultmillau.be/en ) Като личното ми мнение че продуктите са хубави но са далеч от нещо невероятно и уникално и не срещано другаде. SaviА на фона на такива претенции поне може да дадете 50-100 лв. и да оправите скалъпената ви рампа от плочки за колички.....

 

Просто не знам как става но цените в българия каквато и инфлация да има няма логически да обяснята такива аномалии освен с прекалена лакомия  и печалбарсто,

а и съжалявам но определения в стил кратък сезон и  липса на оборот ми звучат абсурдно.......    защото надали плащат такива невероятни  заплати и данъци като в западните страни  защото всъщност това е голямата часто от разходите на запад. 

 

  • Харесвам 8

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.