Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите и качеството им в България?


Alexander

Препоръчани мнения

преди 4 минути , Alexander каза:

Май съм казвал, но в центъра на София  има място предлагащо кафе, капучино и лате, всичко по 60лв.
Не е копи лувак или нещо скъпо като материал, да речем е като Дъбов, ама при Дъбов е 4-5-7лв.

Та аз поне не съм срещал дори на полвината от тази цена кафе, а бая кафета  съм пробваш в доста страни.

та и 100лв да стане, все ще има кой да купи.

При Дъбов Geisha беше към 20+ чашката. Лично го приготви и ме почерпи да го опитам. Инак с него сме от малцината, които пием кафе, а не еспресо 😎

 

Утре съм там, на кафе, може би с лимоновия пай 😋, на Кьошетата. Ще видя каква е промяната на цените от февруари насам..

Връзка към коментар

Ще се върна на проблема, засегнат от @Lindt за малките менюта. Ами няма, защото няма търсене . Аз все още имам приятели, които,когато описват ресторант, че е лош, ми обясняват "ами нищо няма, 2 страници меню". Това е обяснението. На мен като ми дадат меню от 20 страници и ми става лошо. На друг, и това е повечето хора, като им дадат 4 страници и се оплакват. Вкуса се възпитава. За 30 години сме възпитани такъв вкус,просто трябва да се пренапише. Аз съм оптимист, ще стане.

Фермерските пазари, понеже имам позната,която продава само там млечни овчи продукт, не мога да се сърдя, ако продава сиренето на 30.лв.и кашкавала на 40. Всичко е ръчно и й минава през двете ръце. Спазва всички санитарни ,хигиенни, държавни, всякакви изисквания. Не може и няма право ,и възможност, естествено , да отиде във веригите и да печели от оборот. Не е забогатяла,  една къща строи от 10 години и не е завършена, а работи всеки божи ден. За това, когато някой в офис си сложи цена за труда 100 лв на ден  ,да не го гризе,че човек, който също е с образование, и се труди 365 дни в годината, иска да спечели поне малко.

Ако мога, такива фермери подпомагам. Измислени био еко,не. Дори с нея сме коментирали ,че някои от "фермерите" с еко био продукти, за 1 година успяват да купят 2 апартамента . Зависи. От маркетинг, от конюктура на пазара И от мода. А модата лесно си прокарва точно през богатите хора и тогава лесно се държи изкуствено висока цена.

  • Харесвам 8
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 57 минути , Alexander каза:

Май съм казвал, но в центъра на София  има място предлагащо кафе, капучино и лате, всичко по 60лв.

То има и хляб за 50лв. 
Но щом има някой, готов да даде торба пари за някаква изгъзица (извинявам се) , съвсем естествено ще има и някой,  който да я предложи. Няма лошо. 

1595414650_4.jpg

Обаче е яко, че се предлага и на "слайсове".   Простаците нека да си ядат филии. :grin:


 

  • Харесвам 6
  • Шок 5
  • Благодаря 1
  • Браво 3
  • Смея се 12
Връзка към коментар

пак че не е на тухла да го продават, както изглежда - ако те фраснат в главата със слайса, може и да си пътник 🙂

 

аз много не знам кое колко струва по отделно, често купуваме едно и също, и ме интересува повече крайната цена на сметката в магазина, която от няколко месеца трайно си нараства, но в последните седмици купувахме и риба от специализирани магазини - лаврак и сьомга, и там вече забелязах какъв огромен е скокът, просто не знам как в заведение може да бъде порция под 30-40 лв, ако си купуваш цял неизчистен лаврак на 35 лв килото в магазин, от който готов за ядене остава максимум 1/2...

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 22 минути , antea каза:

пак че не е на тухла да го продават, както изглежда - ако те фраснат в главата със слайса, може и да си пътник 🙂

 

аз много не знам кое колко струва по отделно, често купуваме едно и също, и ме интересува повече крайната цена на сметката в магазина, която от няколко месеца трайно си нараства, но в последните седмици купувахме и риба от специализирани магазини - лаврак и сьомга, и там вече забелязах какъв огромен е скокът, просто не знам как в заведение може да бъде порция под 30-40 лв, ако си купуваш цял неизчистен лаврак на 35 лв килото в магазин, от който готов за ядене остава максимум 1/2...

Само че аз не вярвам да са купили същия лаврак като теб за среден клас заведение, доста по-вероятно да вземат такъв като от лидл. И наистина очаквам интересна цена за филето на рибка около 300 грама. Вероятно панирано с малко пармезан, че хем да звучи яко, хем да понатежи малко. 

image.png.06ff88024ff242af95e4b73d3bec51fe.png

 

П.П. Излизам от темата, че ми е от по-чувствителните и се дразня неоправдано много. 

 

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, antea каза:

пак че не е на тухла да го продават, както изглежда - ако те фраснат в главата със слайса, може и да си пътник 🙂

 

аз много не знам кое колко струва по отделно, често купуваме едно и също, и ме интересува повече крайната цена на сметката в магазина, която от няколко месеца трайно си нараства, но в последните седмици купувахме и риба от специализирани магазини - лаврак и сьомга, и там вече забелязах какъв огромен е скокът, просто не знам как в заведение може да бъде порция под 30-40 лв, ако си купуваш цял неизчистен лаврак на 35 лв килото в магазин, от който готов за ядене остава максимум 1/2...

35лв е див лаврак или ципура и то над 1кг риби, същите в Европа са идентични цени и отгоре.

нормалните, които се предлагат и по кръчмите са на съвсем други цени, около 15-16лв/кг

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 5 часа, antea каза:

пак че не е на тухла да го продават, както изглежда - ако те фраснат в главата със слайса, може и да си пътник 🙂

Ти си мислиш за джуджешки хляб. Този е кето!

  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , Gentleman Basta каза:

Ти си мислиш за джуджешки хляб. Този е което?

Точно ровех в нета да намеря най-подходящия цитат за джуджешкия хляб, и ти да вземеш да ми подложиш крак така 😄

 

П.П. Аз си чакам да пуснат примерно от метателните кифлички по стотарка 😄

 

  • Смея се 4
Връзка към коментар

бързо търсене в гугъл ме ориентира какво е джуджешки хляб - Леля почука с хляба по ръба на лодката ми даде доста добра представа 😃 казано ли е в книгите нещо за цената му?

 

@Alexander мерси за уточнението за дивия лаврак, не помня дали пишеше, че е по-специален, но все пак от добър рибен магазин вероятно е бил такъв, на вкус не беше по-различен от предишни пъти, когато съм си купувала направо готово изчистено филе на двойно по-ниска цена, дано като е див е по-полезен - човек какво ли не прави в името на добрия холестерол 🙂

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Мъжът ми беше миналия месец в България и беше шокиран от цената на основно ястие в хотел до летището в София - 75 лева. В канадски долари ми го дава CAD 50 - страшно много е и за тук дори! Ние често ходим по ресторанти или поръчваме храна - основните ястия са в диапазона CAD 20-30 по по-скъпите ресторанти, има тук там някои към 40-45.  
И за тия 75 лв, дори не е било хубаво на вкус и на вид това ядене. 
Аз мислех, че причината за високата цена е, че хотела е до летището, явно не съвсем. 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Последно време доста бизнеси откровено прекаляват с цените. Няма да забравя в едно кафе/пекарна в началото на  Витоша до Ю. Парк, където за две средноголеми парчета баничка със спанак ни поискаха 18лв… естествено им благодарихме и ги отказахме…

.

  • Харесвам 4
  • Шок 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Начи да обобщим: освен в Швейцария, навсякъде по “магеланския” свят е по-евтино 😉
Очаквам някой и за САЩ да каже, че е по-евтино, особено в ресторантите с “задължителен” бакшиш 12-20%
Моето усещане е че се сравняват ябълки и круши в повечето случаи. 
Явно все не съм попадал на правилните места.
Не ме разбирайте погрешно- в 90% от случаите и храната, и обслужването ми е допадало в чужбина повече, но не мога да кажа същото и за цените. 
търговците в БГ, които се “объркват” в ценообразуването си, просто не ги посещавам повече. 

  • Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Ou7law каза:

Последно време доста бизнеси откровено прекаляват с цените. Няма да забравя в едно кафе/пекарна в началото на  Витоша до Ю. Парк, където за две средноголеми парчета баничка със спанак ни поискаха 18лв… естествено им благодарихме и ги отказахме…

.

Това е което трябва да се прави!

лошото е, че доста хора ще ги е срам да ги откажат … малко нашенска черта, но това е друга тема 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 11 часа, Травеолани каза:

Мъжът ми беше миналия месец в България и беше шокиран от цената на основно ястие в хотел до летището в София - 75 лева. В канадски долари ми го дава CAD 50 - страшно много е и за тук дори! Ние често ходим по ресторанти или поръчваме храна - основните ястия са в диапазона CAD 20-30 по по-скъпите ресторанти, има тук там някои към 40-45.  
И за тия 75 лв, дори не е било хубаво на вкус и на вид това ядене. 
Аз мислех, че причината за високата цена е, че хотела е до летището, явно не съвсем. 

Ти къде живееш в Канада, че плащаш 30 CAD в ресторант ? Преди 3 години като бях във Ванкувър и Уислър цените избиваха стратосферата, а не знам в този момент как е ( и да знам, че по подразбиране Ванкувър е скъп ама пак ..)

Връзка към коментар

@Фил @antea @master_of_germs моля ви се, това е кака ви Савини 😄 тя козунак за 70 кинта продава, вие тука за едни 50 се скръндзите. Гледайте да не хлопне кепенците, щото мамите от Докторската и хипарите с тротинетка откъде ще захранват телата. 😄 Миналата година пробвах от нейния "пробиотичен сладолед" (така го рекламират)- 8-9 лв за 2 топки във фунийка - ами не беше дори хубав, а аз обожавам всякакъв сладолед 

И аз мисля, че доста се пооливат с цените, но заведенията са доста пълни из София. Мен лично ме дразнят 2 неща - че 99.9% от тия заведения продължават да не осигуряват служители на реална заплата (от познати го знам, не са празни приказки), не спазват никакви правила на закони, но ми проглушиха ушите 2 години пандемия и това, че масово си ползват маргарин и MSG-та в храните 😞

  • Харесвам 5
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Имам чудесни новини за всички.

 

Тази тема тук е прекрасна обратна връзка, за която много благодаря! Предадох всичките ви притеснения на моите добри приятели от тъмния задкулисен кабал, който управлява Земята от хилядолетия и те се съгласиха, че някои зли планове трябва да бъдат ускорени. Така, че Зануляването най-вероятно ще стартира през март!

Съвсем скоро всеки от вас ще разполага с дневна дажба от половин хляб, напечатано на 3D принтер "филе" от месо във формата на сърчице (защото ви "обичаме"), и 534 грама ориз. При това напълно безплатно! А всяка втора събота от месеца ще ви глезим и с по едно парче торта!

  • Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 35 минути , Брани каза:

Имам чудесни новини за всички.

 

Тази тема тук е прекрасна обратна връзка, за която много благодаря! Предадох всичките ви притеснения на моите добри приятели от тъмния задкулисен кабал, който управлява Земята от хилядолетия и те се съгласиха, че някои зли планове трябва да бъдат ускорени. Така, че Зануляването най-вероятно ще стартира през март!

Съвсем скоро всеки от вас ще разполага с дневна дажба от половин хляб, напечатано на 3D принтер "филе" от месо във формата на сърчице (защото ви "обичаме"), и 534 грама ориз. При това напълно безплатно! А всяка втора събота от месеца ще ви глезим и с по едно парче торта!

За да докажеш величието си, замести ориза с нахут: 

 

image.png.25caa8c5fe3e00b156a2c2319fb428b1.png

  • Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 4 часа, Alexander каза:

Това е което трябва да се прави!

лошото е, че доста хора ще ги е срам да ги откажат … малко нашенска черта, но това е друга тема 

Ооо, знам това претенциозно място.. При първо излизане от дома на майка ми след неразположение долазихме до там от бащиния ми дом в близост, а на нея й се ядеше сладолед. Там той е и прехвалено скъп.. Регистрирайки това, помолих за фунийки с малко количество, ама ми набутаха, колкото искаха, та да платя почти десет лева.. За тези парички две кутии от отсрещното Фантастико щях да грабна...

Но на масичките отпред винаги има мами с колички, а невръстните им отрочетата уверено чопкат в телефоните им, докато дамите си пушат тутуна и чукат лафа...

Връзка към коментар
Преди 1 час, darinamarinova каза:

И аз мисля, че доста се пооливат с цените, но заведенията са доста пълни из София. Мен лично ме дразнят 2 неща - че 99.9% от тия заведения продължават да не осигуряват служители на реална заплата (от познати го знам, не са празни приказки), не спазват никакви правила на закони, но ми проглушиха ушите 2 години пандемия и това, че масово си ползват маргарин и MSG-та в храните 😞

 

И мен така. А напоследък ме дразнят, че се правят на ощипани като поискаш да платиш с карта. Скоро бях в едно заведение и като поисках да платя с карта ми казаха, че точно днес ПОС-терминала им се е развалил. Лошото е, че това оправдание съм го чувал поне на още 5 места. 

  • Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 39 минути , Guinness каза:

 

И мен така. А напоследък ме дразнят, че се правят на ощипани като поискаш да платиш с карта. Скоро бях в едно заведение и като поисках да платя с карта ми казаха, че точно днес ПОС-терминала им се е развалил. Лошото е, че това оправдание съм го чувал поне на още 5 места. 

Не ми се е случвало, признавам си, но няма да ме очуди 😄 Наскоро бяхме с едни приятели в едно по-лачено заведение с повод и като поискахме плащане с карта все едно му се изплюхме в лицето. Имайки предвид, че цените бяха като в доста приличните заведения в центъра на Флоренция, ще имат да взимат. Но за това не са виновни служителите, а всички мутри, които са собствениците. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Anna Kalinovska каза:

За тези парички две кутии от отсрещното Фантастико щях да грабна...

Но точно тези сладоледи  съдържанието им е 5 реда и са пълни с химия. Наистина почнаха да се сравняват ябълки с круши. 

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Redyred каза:

Но точно тези сладоледи  съдържанието им е 5 реда и са пълни с химия. Наистина почнаха да се сравняват ябълки с круши. 

Never mind, преживяхме го и запомнихме. Сладоледът принципно има 0 хранителна стойност.

На бул. "Т. Александров" има един, който се счита за полезен. Препоръчаха ми го, заведоха ме, опитах го и го харесах. Нещо като Ice Cream Factory звучеше името на мястото.

Връзка към коментар

Ще си позволя да рекламирам, наистина за любителите на джеллато, много интересни вкусове, с качествени материали, ръчен, Вивалди https://m.facebook.com/gelateriavivaldi.eu/

Мацката е от Пловдив, първо тук имаше само, и в Слънчев бряг, после  отвори и в София. Не е евтин , но наистина е по-хубав и ат сладоледа в Италия. От Савини не бих си взела и една вафла.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.