Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 33 минути , Alexander каза:

На Шишман, Аморе джелати

Я, в последните мнения се пише основно за цената!

Искали и 0,7лв за плащане с карта, класика..

По главната в Пиза и в селцата по Чинкуе Тере преди 2 седмици беше 4Е за две топки и ми се стори прилично скъпо, а то било жива аванта. Без такса за плащане с карта де… 😉

IMG_1641.jpeg

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 2 часа, Alexander каза:

Сладоледаджийницата до храма св. Седмочисленици в София преди 20-на дни беше 3,40 или 3,50лв за една топка. Днес цената е 5,50лв за една топка. Няма да си купя никога повече, не че преди купувах често.

Интересно ми е дали ги пита на какво се дължи това драстично поскъпване?

Преди 1 час, Иван Попов каза:

5,50 лв. за топка сладолед да не е на Raffy топката 😃

Еее, то рафи не е критерий за качество изобщо. От техния сладолед по-добре бягай надалеч.

• Харесвам 12
Публикувано:

Миналата есен в Галиполи до плажа  големият сладолед 2 вкуса беше 1,50 евро...не беше много хубав, де. Но пробвах щото имаше опашка.

А цените в Софийския център си станаха като за туристи, в най-лошия смисъл на думата.

• Харесвам 7
Публикувано:

Много се яде тук.

А аз от началото на лятото май съм изял не повече от 2-3 сладоледа. Сега почвам да смятам колко съм спестил ...

Публикувано:

И правилно , то така се затъва ...днес един сладолед , утре един сладолед и банката почва да запорира имотите.Скоро ще отпускат бързи кредити за сладолед 😞Тоя търговец все едно собствените си топки продава.

• Харесвам 1
  • Смея се 16
Публикувано:
преди 4 часа, Брани каза:

Много се яде тук.

А аз от началото на лятото май съм изял не повече от 2-3 сладоледа. Сега почвам да смятам колко съм спестил ...

Че то лятото не е почнало…

Публикувано:
преди 16 минути , jorocontrola каза:

Че то лятото не е почнало…

При мен постоянно имам усещането, че е лято. Ама може да е от лавата ...

FortressVaderConceptArt-R1.webp.cab03b4274bae2d6f206738dd325d867.webp

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Да споделя малко положително впечатление от България пък аз. Прибрахме се ние, зарязахме детето на баба и дядо в Бургас и отпрашихме към Велинград и региона. Баща ми ме предупреди да не ходя в Билла и т.н., ами да си взема от бабите по пътя зеленчуци. Еми 3 лева за килограм розови домати от една баба преди Велинград малко. Можех да ям 4 дни домати само. Толкова вкусни бяха.

После отидохме до Дорково на един фолклорен фестивал и по едно време седнахме и на кафе в Констандово. Взехме си по едно капучино, отиде жена ми да плати, че сервитьорката нещо ни забрави, връща се и ми вика: Имаш ли по-дребни, че жената няма да развали 50 лева. Казвам и: "Колко е капучиното?". Тя ми казва "5 лева". Давам и аз 10 лева, отива и пак се връща: "Е нямаш ли точно 5, че пак няма да развали?". И аз я питам: "Е нали е 5 лева капучиното?". И тя: "Неее, двете са 5 лева общо". Което много приятно ме изненада. А е все пак на 10 км от спа столицата на България.

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:

Възможно е, в София в квартален ресторант/кафетерия средно качество капучиното е 5 +...

Доматите мисля са над 5-6 лева на сергия или малък магазин. 

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

Да споделя малко положително впечатление от България пък аз. Прибрахме се ние, зарязахме детето на баба и дядо в Бургас и отпрашихме към Велинград и региона. Баща ми ме предупреди да не ходя в Билла и т.н., ами да си взема от бабите по пътя зеленчуци. Еми 3 лева за килограм розови домати от една баба преди Велинград малко. Можех да ям 4 дни домати само. Толкова вкусни бяха.

После отидохме до Дорково на един фолклорен фестивал и по едно време седнахме и на кафе в Констандово. Взехме си по едно капучино, отиде жена ми да плати, че сервитьорката нещо ни забрави, връща се и ми вика: Имаш ли по-дребни, че жената няма да развали 50 лева. Казвам и: "Колко е капучиното?". Тя ми казва "5 лева". Давам и аз 10 лева, отива и пак се връща: "Е нямаш ли точно 5, че пак няма да развали?". И аз я питам: "Е нали е 5 лева капучиното?". И тя: "Неее, двете са 5 лева общо". Което много приятно ме изненада. А е все пак на 10 км от спа столицата на България.

3 лева е повече от отлична цена. В Пловдив до нас продават розови домати, но килограма е 5.80 лева.

• Харесвам 1
Публикувано:
1 hour ago, ivailo_radev said:

Ма ти хакна живота 🙂

Сега остава да зарежеш живота на 'хъш в тая тежка чужбина' и франко БГ. 

Иначе в квартална кърча тип трафопост в Младот-няма-го-на-картата част, едно шкембе, 1 пица маргарита, 1 бира, 2 фанти и една шопска...познай....49лв. 

• Замислям се 2
Публикувано:

Аз тези дни съм в Бургас. Наложи ми се да се присъединя към една компания, която пиеше кафе в сладкарница “Роза”. Поръчах си капучино и торта “ Гараш”. Цената 10, 50 лв. Нооо, капучиното представляваше въз дълго еспресо с добавена отгоре сметана от спрей, а пък тортата само тя знаеше, че се казва “Гараш”. Определено 10, 50 лв. бе  много за качеството, което получих. 

Естествено пих и супер капучино за 7 лв, но листата от околните дървета не бяха почистени, пепелниците също и усещането беше за мърлящина.

Ходих и на капаните на плажа, по- точно на онзи който го наричат “На Димо”. Все още е на самообслужване и комуникацията между дамата на касата и хората от кухнята не се е променила от хиляди години. Цацата е 5 лв., мента, алкохолна- 2,50 лв.,тоник 3 лв. Не знам дали е скъпо, тъй като изброените по- горе неща консумирам само в Бургас. Естествено все още е голямо приключение е да се сбориш за места навън. Любезните ми домакини чакаха около половин час, за да заредят масата. И отново околните заведения, които са по- лъскави и със сервитьори бяха по- празни. Не мога да си го обясня това.

Посетих и “Медузата”- лъскаво заведение за азиатска кухня. Стори ми се скъпо- за три коктейла, порция калмари, порция суши и една мисо суп не ни стигнаха сто лева. Може би ми се е сторило скъпо, тъй като миналия месец бяхме в Тайван и там толкова големи сметки не сме плащали, въпреки че се хранихме доста добре.

И накрая решихме, че ще готвим “вкъщи”- и вече трети ден пържим калкан и ядем миди. 🙂

А извън темата за заведенията- Бургас ми изглежда доста тъжно.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 минути , Miladina каза:

Аз тези дни съм в Бургас. Наложи ми се да се присъединя към една компания, която пиеше кафе в сладкарница “Роза”. Поръчах си капучино и торта “ Гараш”. Цената 10, 50 лв. Нооо, капучиното представляваше въз дълго еспресо с добавена отгоре сметана от спрей, а пък тортата само тя знаеше, че се казва “Гараш”. Определено 10, 50 лв. бе  много за качеството, което получих. 

Естествено пих и супер капучино за 7 лв, но листата от околните дървета не бяха почистени, пепелниците също и усещането беше за мърлящина.

Ходих и на капаните на плажа, по- точно на онзи който го наричат “На Димо”. Все още е на самообслужване и комуникацията между дамата на касата и хората от кухнята не се е променила от хиляди години. Цацата е 5 лв., мента, алкохолна- 2,50 лв.,тоник 3 лв. Не знам дали е скъпо, тъй като изброените по- горе неща консумирам само в Бургас. Естествено все още е голямо приключение е да се сбориш за места навън. Любезните ми домакини чакаха около половин час, за да заредят масата. И отново околните заведения, които са по- лъскави и със сервитьори бяха по- празни. Не мога да си го обясня това.

Посетих и “Медузата”- лъскаво заведение за азиатска кухня. Стори ми се скъпо- за три коктейла, порция калмари, порция суши и една мисо суп не ни стигнаха сто лева. Може би ми се е сторило скъпо, тъй като миналия месец бяхме в Тайван и там толкова големи сметки не сме плащали, въпреки че се хранихме доста добре.

И накрая решихме, че ще готвим “вкъщи”- и вече трети ден пържим калкан и ядем миди. 🙂

А извън темата за заведенията- Бургас ми изглежда доста тъжно.

Винаги зависи откъде идваш. Аз като дойдох от Германия в Бургас и ми се стори толкова живо, пълно, светло в началото на август. Деца играят навън до късно, по улиците се разхождат. Слънце пече.

• Харесвам 3
Публикувано:

Около женския пазар в софия има доста прилични иракски ресторанти и цените са добри. Хумус ядох вчера за 5лв. Но то там и доматите са много по евтини, в Младост 6лв, на женския 2лв. Всяка седмица ходя за боровинки и малини, защото съм решил да ям сезонни плодове. Хубаво капучино вече не може да пиеш под 6-7лв. Салата ако видя под 15-16лв и съм приятно изненадан. Пица Маргарита ходи към 17лв. В следствие на това доста съм ограничил ходенето на ресторанти и съм много по критичен към качеството. Много ресторантьори се опитват да създадат изкуствено внушение за качество с вида на мястото, а храната реално да е слаба. Един приятел ходи в прословутото Рафи на Конан Варварина(Алибергов) и в десерта му имаше чесън и след няколко връщания и отказ да плати сами си признали, че са сгафили, но цял ден го продават. Сега поне като е хубаво времето винаги може да отидеш в парка и да се наслаждаваш на вечерта с мезе и питие от вкъщи, сирене и смокини.

20250815_204515.jpg

• Харесвам 15
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, ivailo_radev каза:

Винаги зависи откъде идваш. Аз като дойдох от Германия в Бургас и ми се стори толкова живо, пълно, светло в началото на август. Деца играят навън до късно, по улиците се разхождат. Слънце пече.

Абсолютно. Приятел, който живее в Бангкок, доведе децата си средноголям град в България, а те го попитаха къде са хората. 😁

• Харесвам 4
  • Смея се 3
Публикувано:

Аз се радвам, че вече предлагат капучино. През 2012 бях седнала в едно кафене на централната улица на Пловдив и като си поръчах капучино, ми казаха че не предлагат. След като им обясних какво е, ми донесоха в три отделни чаши кафе, мляко и сметана и се очакваше от мен сама да си го разбъркам 🤦‍♀️
За мока миналата година на летището пак беше нещо подобно - за две отделни напитки ме таксуваха, поне добре че ги бяха смесили 🙄.

• Шок 1
  • Смея се 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, Травеолани каза:

Аз се радвам, че вече предлагат капучино. През 2012 бях седнала в едно кафене на централната улица на Пловдив и като си поръчах капучино, ми казаха че не предлагат. След като им обясних какво е, ми донесоха в три отделни чаши кафе, мляко и сметана и се очакваше от мен сама да си го разбъркам 🤦‍♀️
За мока миналата година на летището пак беше нещо подобно - за две отделни напитки ме таксуваха, поне добре че ги бяха смесили 🙄.

Отиваме в заведение на нашето море за по коктейл.  Има розов джин тоник в менюто, бял не. Понеже от сервитьорите само един говори бг, другите английски, изчакваме да ни обърне внимание. Искаме си класически бял джин тоник. Носят коктейла като в сметката са таксувани 50 гр. джин и 1 тоник, понеже няма цена за този коктейл. А в коктейл слагат 20-30 гр. алкохол по рецепта.

• Харесвам 3
Публикувано:

Не помня кога за пръв път съм видял капучино , но предполагам съм бил в горните класове.Капучино и виенско кафе се предлага от десетилетия , къде по-качествено - къде не.Да не би да е била турска сладкарницата ?  Дори да не предлагат , чак пък да не знаят какво е капучино е супер странно.Не знам във времената на "Балкантурист", дали е имало в по-луксозните хотели и сладкарници, но професионални кафе машини със сигурност вече е имало.

• Харесвам 11
  • Браво 1
Публикувано:

Ние пък сме приятно изненадани от Банско, та идвам да го похваля 🙂

Намерихме си и хладилник с млечни продукти на самообслужване! в пълно противоречие с управата на апартхотела ни, които таксуват за предоставяне на тави/тигани/посуда 50 лв, защото ако седят по стаите, ги крадяли 😄

PXL_20250815_162436508_MP.jpg.1f1ffd0eefa1a8c43762df4548a74852.jpg

Отделно че градчето е супер спретнато, зелено и хубаво, с водоскокчета, ръчно правени бисквити, козуначени коминчета и даже имат горска пътека, достъпна с инвалидни колички. И ние изкарахме добре във високата планина, и бабата с детската количка навърташе по 20 хиляди крачки. 

За капучино давахме между 2 и 6 лв в зависимост къде го пием. За заведения не мога много да коментирам, цени като в София, но всички срещнати хора бяха много учтиви, няма го вече това Банско от младостта ми, в което сервитьорът ми сяда на масата и си тръска цигарата в моя джобен пепелник 🙂

• Харесвам 13
  • Браво 2
Публикувано:

Банско определено върви в някои отношения в правилна посока. Даже мога да похваля районното там - миналата година някакви тъпанари играеха хоро на улицата по никое време и бяха пуснали уредба, която се чуваше до Разлог. Едно обаждане и след 15 минути музиката спря. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 3 часа, stanimir каза:

Не помня кога за пръв път съм видял капучино , но предполагам съм бил в горните класове.Капучино и виенско кафе се предлага от десетилетия , къде по-качествено - къде не.Да не би да е била турска сладкарницата ?  Дори да не предлагат , чак пък да не знаят какво е капучино е супер странно.Не знам във времената на "Балкантурист", дали е имало в по-луксозните хотели и сладкарници, но професионални кафе машини със сигурност вече е имало.

Всъщност имах предвид мока, не капучино. Благодаря за корекцията. Помня, че ми донесоха три чаши, точно като съставките на моката, и ме таксуваха за всяка по отделно както написах 😊.

• Харесвам 1
Публикувано:
3 hours ago, stanimir said:

Дори да не предлагат , чак пък да не знаят какво е капучино е супер странно.

Ами не е странно, защото и аз в Пловдив на главната в един прилично изглеждащ бар преди около 10 години си поръчвам Метакса. Сервитьорката младо момиче се изсмя с глас и каза "ама няма такова нещо". Масата беше близо до бармана и той чу, след малко ми донесоха както си му е реда в затоплена наклонена чаша за коняк.   

• Харесвам 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.