Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

И аз като Станимир @stanimir ще дам пример aма с Руската виза, защото я правихме миналия месец. Чрез агенциите излиза около 200–250 лв., а реално струва 90 лв. 🙂
Същото е и с корабчетата и всички останали атракции – цената през агенциите е почти двойна. Така че, който се закачи… 😇

4.png.f9b4e7e2dee07f75a1a8a7d098d46ab3.png

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 13 минути , stanimir каза:

Неотдавна коментирахме разни агенции и точно сега ми се наби в очите една оферта.Разбирам да изкараш печалба от някаква организирана екскурзия , но да слагаш 100% надценка на входен билет за атракция 🤣

Визирам Кулата , но 80-100% отгоре е и за останалите предложения в списъка  :

IMG_20250920_190812.jpg

IMG_20250920_190833.jpg

Обикновено ги водят до съответната атракция с туристически автобус, т.е. имат разход да наемат такъв, но пак идва голяма надценката. Въпреки това имат желаещи - кой от мързел сам да действа, кой от страх в големия град на чуждата държава, езикова бариера, липса на интернет и подобни. Като бяхме в Япония, само аз и свекърва ми се отделяхме от групата при допълнителните екскурзии и на екскурзоводката не й беше много приятно🙂. Обаче въпреки че съм обяснявала на свекърва ми колко по-скъпо излиза и как може да си ги прави с някоя дружка, накрая пак плаща на фирмата🙉

• Харесвам 4
Публикувано:

Може и да не наемат.

Няколко пъти съм писал, преди 25г в Турция, екскурзия с ван, аз я намирам на място, хора с туристическа агенция платили на българската агенция точно двойно, пътуваме заедно в един и същи ван, една и съща програма, един и същ екскурзовод, всичко абсолютно еднакво.

• Харесвам 3
Публикувано:

Ами както @ДиянаВ го е написала - има си клиенти и за тая услуга. Мой познат, с перфектен английски, на когото подробно обясних как сме ходили до Япония, цени, откъде се резервира и т.н., отиде и си плати на туристическа агенция 7200 лева на човек за 8 дневна екскурзия до Япония. Обяснението му беше - искам всичко да ми е уредено, отивам на почивка. Без да съм защитник на туристическите агенции - ама на този малък пазар в България какви цени на този туристически продукт /имам предвид по-екзотични екскурзии/ очаквате? С колко надценка? Или по-правилно - с какъв процент печалба да работят? 

• Харесвам 2
Публикувано:

Сам си го организираш за по-малко пари, но отделяш доста време в проучване в детайли, уточняване на точки на интерес, входни такси, търсене на настанявания, дебнене на самолетни билети, вътрешен транспорт, запазване на турове на място и т.н. Много хора това ги стряска или ги мързи, или не им е забавно да го правят. И си плащат някой да го свърши вместо тях.

• Харесвам 14
Публикувано:

Съгласен съм относно организацията , визирам единствено фиксираните входни такси.Защо да не им взимат и по 2 лева за тоалетна горе ? Сигурен съм , че ще има хора които не могат сами да я открият.

• Харесвам 6
Публикувано: (редактирано)

През 2019,организирах екскурзия до Москва и Санкт Петербург за мен,съпругата ми,синът ми и един приятел.Равносметката-визи,полети(София-Будапеща,Будапеща-Москва,Санкт Петербург-Будапеща и Будапеща-София с Уиз),влак Москва-Санкт Петербург(нощен),2 нощувки в Москва,3 нощувки в Санкт Петербург,друг транспорт,храна и вход за Ермитажа ни излязоха 2400 лева(за четирима)!Тогава агенциите взимаха по 2400-2600 на човек за подобна екскурзия...

Това лято на Джерба:плаване с пиратски кораб от агенция-36 евро,а от пристанището с тамошна агенция-около 8 евро!

Пак на Джерба:посещение на ферма за крокодили-36 евро,а на място-10 евро вход!

Вярно,че и в двата случая те взимат от хотела и те карат до атракцията,а ние бяхме с кола под наем(петима),но с такси до едно от двете места излизаше около 3,5-4 евро в посока,та дори за сам човек излизаше по-изгодно...

Редактирано от crazyhorse
Допълнение
  • Харесвам 10
Публикувано:
преди 20 минути , stanimir каза:

Съгласен съм относно организацията , визирам единствено фиксираните входни такси.Защо да не им взимат и по 2 лева за тоалетна горе ? Сигурен съм , че ще има хора които не могат сами да я открият.

А ти откъде знаеш че не им вземат? Като им гледам цените взимат и то няколко пъти, само дето не го пишат в офертите😉

Вариантите при пътуванне са - по-малко пари и повече време за организация или повече пари и по-малко време. Кой каквото си избере. Всички тук сме избрали първият вариант и затова се чудим. 

• Харесвам 11
Публикувано:

От над 50 посетени страни съм ходил 2 пъти на организирана екскурзия.После не знаех даже къде съм ходил .Не си ли проучиш маршрути хотели и места все едно са те стоварили някъде.За мен подготовката е половината пътуване.

• Харесвам 14
Публикувано:

Имайте в предвид, че при организирани екскурзии, групата плаща и за водача - не винаги авиокомпанията дава безплатно място, нито пък хотелът. Така, че тази сума трябва да се разпредели между пълноплащащите хора. Отделно  стандартната надценка е 25%. За допълнителните екскурзии дори не ми се говари, това си е пладнешки обир. Но хората така се чувстват спокойно и че някой носи отговорност за тях. Все пак, тези теристически агенции трябва да се хранят. Малки са групите за екзотиките и не е рентабилно да се минава през символична надценка. А съвсем друга е темата, че напоследък виждам екскурзии от рода на 16000лв на човек (Нова Зеландия и Австралия или Южна Амирика и Галапагос), което ми се вижда абсурдно на фона на средностатистическия човек. 

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 12 часа, chandni каза:

Сам си го организираш за по-малко пари, но отделяш доста време в проучване в детайли, уточняване на точки на интерес, входни такси, търсене на настанявания, дебнене на самолетни билети, вътрешен транспорт, запазване на турове на място и т.н. Много хора това ги стряска или ги мързи, или не им е забавно да го правят. И си плащат някой да го свърши вместо тях.

Абсолютно вярно. За мен подготовката е примерно все едно съм бил на още една екскурзия. И като време, и като удоволствие обаче. Докато родителите ми като ги заведох в Тайланд, им бях направил две странички съвети (какво представлява местната кухня, да не се чудят на място и т.н.). Е, седнахме на един ресторант и ми казаха: "Кажи сега какво ядат тук". Като им казах, че пише в двете странички всички основни ястия какво представляват и баща ми каза: "О, кой ще ти го чете това преди почивка". Та те така.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 13 часа, chandni каза:

Или просто нямат време да отделят това време в проучване ...

Публикувано:

Когато цифрите говорят и фирмите трябва да замълчат . Хипотетично

Самолетен билет - 1000€

Нощувки - 1000€

Транспорт - 200€

Общо - 2200€ 

Група от 10 човека ( малка група ) трябва да раздели тази цифра за своя ръководител . Значи всеки ще бъде натоварен с 220€  и цената му ще стане 2420€ . Посочената цифра за самолетен билет е валидна само за най - далечните дестинации . Там цената за екскурзиант е двойна . 

Това си е 100% надценка на човек , вече поел разходите на водача . 

Всички тук знаем , че ако фирмите нямат друг канал за покупка на билети от авиокомпаниите , същите се купуват на порции от по 9 . Толкова се продават на една цена , после тя става различна и се изчаква падането й . Повярвайте , това се случва непрекъснато . Не покупката , падането на цената имам предвид .😉 Фирмите ползват едни и същи хотели по света . Условията за цени са различни , но при всички случаи са по - ниски от тези са самостоятелни пътуващи . Въпрос на колко дългосрочен договор са сключили . 

Моята формула за реална цена е : Делиш на две и махаш 30 % от остатъка. Ако средната надценка е 25 % , няма причина да не вярвам в това , то заложените от мен 30% са си съвсем в джаза 👍 . Тези проценти са за разходите на време и труд , а не просто за всичко . Печалбата е 100% . Добавяме и още толкова печалба за допълнителните дейности . Ами горивната такса ??? 🤣

Българинът има пари , няма самочувствие , че може . Ту не знаел английски , ту не вярвал на букинг или

на световноизвестни сайтове . Дай му да не вярва 😂. Иначе у нас е наясно и си търси отстъпката за групов билет . 

За да не се случват подобни издънки по света , малките групи са от едни и същи хора и се присъединяваш само ако някой е гарантирал за теб,  секта някаква 😛 се получава .

Аз си харесвам цялата галимация по самостоятелното пътуване и си търся него , другите да си пътуват както намерят за добре и да си ги щавят кой както реши . 

Гадно е , когато сред уж приятели се окаже , че купувачът на нещо търси начини да одруса спътниците , щото това бил труд , а трудът се заплащал .Мдаа и това го има .😥

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 26 минути , patilana каза:

Това си е 100% надценка на човек , вече поел разходите на водача . 

Могат да си слагат колкото искат проценти надценка, щом продуктът се търси и се продава. Явно пазарът няма против. Да не забравяме, че турфирмите плащат данъци, наеми, разходи за онлайн присъствие, реклама, заплати, осигуровки, счетоводител, гише на летище..., знанията също не са безплатни и все пак и печалба трябва да имат. :wink: Виждала съм самите собственици на малки компании често да пътуват с групи (безплатно за тях си) или на безплатни инфотурове за туроператори, забравих как се наричаха.

преди 26 минути , patilana каза:

Гадно е , когато сред уж приятели се окаже , че купувачът на нещо търси начини да одруса спътниците , щото това бил труд , а трудът се заплащал .Мдаа и това го има .😥

Гадно е, но аз пък съм попадала в обратната ситуация, когато при организирано пътуване за много малко пари, отнело ми доста време, съм получавала мрънкания и недоволства за хотели, градове, че и времето даже. :shok: И вместо да си гледам кефа на път, ми се натоварва нервната система, като от мен се иска и да разказвам интересни неща като екскурзовод.  Така че при мен критериите за спътници, които не могат да се оправят сами или поне да не мрънкат, станаха доста строги.

• Харесвам 18
Публикувано:

Понеже се разговорихме 

Последното мрънкало е с доживотен бан за съвместно пътуване . Причината : Около 6.05 . сме в Истанбул . Да идем да видим лалетата в Емигран .Там няма лалета . Не има . Не няма . Не има . То в Гюлхание скубят изсъхналите стръкове , ти искаш в Емигран да има . Има , защото фирмите водят туристи . Аууу, да идем тогава да видим  лалетата  . И отидохме . Даже изсъхнали стръкове нямаше . Паркът и гледките си бяха все така хубаво и без тях. И защо обявяват такива екскурзии ? Като се приберем иди ги питай . 

Сама съм си виновна , защото преди тръгването ме питаше що ще ходим пак и за пет дни , като вече сме ходили веднъж . А имам самочувствие , че чувам звънтящи звънчета 🙄. Голям срам беше за мен това недоглеждане .

А стандартната надценка от 25 % за какво е ?

Нито съм имала фирма , нито  имам , нито ще имам , нито искам да имам , нито съм работила за такава,  просто си ровя като кокошка за пътувания и чувам какво си говорят хората . 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 53 минути , Argentique каза:

Могат да си слагат колкото искат проценти надценка, щом продуктът се търси и се продава. Явно пазарът няма против. Да не забравяме, че турфирмите плащат данъци, наеми, разходи за онлайн присъствие, реклама, заплати, осигуровки, счетоводител, гише на летище..., знанията също не са безплатни и все пак и печалба трябва да имат. :wink: Виждала съм самите собственици на малки компании често да пътуват с групи (безплатно за тях си) или на безплатни инфотурове за туроператори, забравих как се наричаха.

Гадно е, но аз пък съм попадала в обратната ситуация, когато при организирано пътуване за много малко пари, отнело ми доста време, съм получавала мрънкания и недоволства за хотели, градове, че и времето даже. :shok: И вместо да си гледам кефа на път, ми се натоварва нервната система, като от мен се иска и да разказвам интересни неща като екскурзовод.  Така че при мен критериите за спътници, които не могат да се оправят сами или поне да не мрънкат, станаха доста строги.

Затова вече с други хора ходим само на ол инклузив (че покрай детето и такова животно почнахме да ползваме) и то обикновено с бабите и дядовците само. Запазваме си подходящи за нас дати и хотел и съобщаваме къде ще сме. И казваме, че ако някой иска, може да дойде и той. И на място всеки си ходи на каквито екскурзии иска, ако иска. Точно защото нямам нерви да отговарям на въпроси като "Защо с влак ще пътуваме между Лисабон и Порто, като самолетът е за час и малко там"

• Харесвам 13
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 23 часа, Argentique каза:

Така че при мен критериите за спътници, които не могат да се оправят сами или поне да не мрънкат, станаха доста строги.

Почти си стигнала до идеята, че е най-добре да не се пътува с близки и приятели. Честно да си призная на мен не ми се е случвало някой приятел да мрънка по време на съвместно пътуване, но и още преди много години взех мерки това да не се случва като кардинално решихме да пътуваме сами. Сега единствено съпругата ми мрънка понякога, най-вече заради избор на ранни полети от София или късни полети към София. В единия случай, че се става по нощите, а в другия, че често има закъснения. Така и все още не мога да ѝ обясня корелацията между двете... 😉 

• Харесвам 5
Публикувано:

Аз пътувам постоянно с приятели и семейство, даже бройките вече стават прекалено големи и ми се налага да ограничавам. Като цяло, имам едно правило и всеки го спазва - казвам какво ще правя всеки ден от почивката/екскурзията и всеки избира дали да дойде с мен или не. Ако дойде, не се оплаква. Ако не дойде, сам си се организира за деня. Единственият, който не мога да го науча и продължава да не спазва правилото е мъжът ми. 😆

• Харесвам 4
  • Смея се 18
Публикувано:
преди 41 минути , Gentleman Basta каза:

Добре сте си вие, аз трябваше да пътувам с тъщата ...

Човек би си помислил, че тя ще бъде оставена на някоя бензиностанция, например...

• Браво 1
  • Смея се 16
Публикувано:
преди 23 минути , searus каза:

Човек би си помислил, че тя ще бъде оставена на някоя бензиностанция, например...

Можеше, ама преди време. Сега вече е под чехъл... 😛 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Gentleman Basta каза:

Добре сте си вие, аз трябваше да пътувам с тъщата ...

Ама остави жената насред нищото и избяга с тъщата и щерката🤣

• Смея се 5
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.