Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

Банско определено върви в правилната посока. Може би това е причината и за дигиталните номади, които сформират общност там. Наскоро България въведе и такава виза.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 18 минути , Antigona каза:

Ами не е странно, защото и аз в Пловдив на главната в един прилично изглеждащ бар преди около 10 години си поръчвам Метакса. Сервитьорката младо момиче се изсмя с глас и каза "ама няма такова нещо". Масата беше близо до бармана и той чу, след малко ми донесоха както си му е реда в затоплена наклонена чаша за коняк.   

Е, тук в случая сервитьорката не знае. Метаксата днес няма онзи легендарен статут от преди, та отчасти е обяснимо. От друга страна, в зората на навлизане на мохитото в България, на някои места из България отговаряха, че нямат мухи. 

• Харесвам 1
  • Смея се 10
Публикувано:
преди 2 часа, Lindt каза:

Намерихме си и хладилник с млечни продукти на самообслужване!

Това го видях и ползвах още 2020 по време на ковида. Беше основно за мляко, кашкавал и яйца. Никъде другаде в БГ не съм виждал или чувал за такъв бизнес модел, само по тв за разни австрийски или швейцарски селца. Та бях смаян от “смелостта” баш на някой банскалия. Супер е че се е задържало и развило. 

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 33 минути , Zaro каза:

От друга страна, в зората на навлизане на мохитото в България, на някои места из България отговаряха, че нямат мухи. 

Че в някои менюта още си пише „мухито“, да не говорим, че веднъж на морето ни го сервираха със сух джоджен от пакетче, вместо с мента.

Но любимата ми сервитьорска реплика е от едно асеновградско заведение с богата история и меню, включващо освен всичко друго, и разни дреболии (мозък примерно).

Сервитьорка, която въобще не знае къде е и защо, взима поръчката. Цитирам част от диалога:
– Мозък имате ли?
– Миии..., мозък нямаме.

• Шок 1
  • Смея се 15
Публикувано:

За инфо, още преди 89-та, масово се пишеше ресторанти и барове, не че са били много, аперЕтив. Знам го от майка ми и ми го е показвала в менютата, не че съм консумирал по онова време.

В същност все едно как е написано, по-важно е да става за пиене. Масово се забелязва у нас, че ако искаш джин с тоник, ти се сипва тоника, дори да е от кенче, но ако го искаш цялото кенче, искат още 5лв примерно.

Та, понякога е по-добре да ми ги дадат в отделни чаши нещата.

Дъщеря ми пие само кафе с много мляко, ама студено, та дори извън България им е трудно да разберат как го иска и редовно си поръчва голяма чаша студено мляко и еспресо отделно.

Май само в Италия не е имало драми и знаят какво иска.

Ама пак казвам, това са дреболии, при нас основата я няма, поне на повечето места.

• Харесвам 4
Публикувано:

То е ясно че бяхме много назад , но след Армения и Грузия ми се струва, че вече сме в друга Галактика. Там всичко е на нивото от 90-те у нас , отношение към клиента , старание - близко до нула. дори да са инвестирани сериозни пари в лъскави заведения и хотели.Само в семейните къщи за гости се стараеха много хората. Чак ми стана трогателно поне на няколко пъти и се чудех да ги съжалявам ли,  или толкова си заслужават ? Като се сетя какво беше у нас само допреди десетина години ми минаваше , но се усещах как ги гледам снизходително.За бакшишите да не говорим , с един глиган за малко да се сбием.Нашите са като божи кравички в сравнение с ония безмозъчни тулупи.Фантастична природа и прекрасна храна, но останалото 😞

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 13 минути , stanimir каза:

То е ясно че бяхме много назад , но след Армения и Грузия ми се струва, че вече сме на друга Галактика. Там всичко е на нивото от 90-те у нас , отношение към клиента , старание - близко до нула. дори да са инвестирани сериозни пари в лъскави заведения и хотели.Само в малките къщи за гости се стараеха много хората. Чак ми стана трогателно поне на няколко пъти и се чудех да ги съжалявам ли,  или толкова си заслужават ? Като се сетя какво беше у нас само допреди десетина години ми минаваше , но се усещах как ги гледам снизходително.За бакшишите да не говорим , с един глиган за малко да се сбием.Нашите са като божи кравички в сравнение с ония безмозъчни тулупи.Фантастична природа и прекрасна храна, но останалото 😞

Поразглезили сме се доста. Аз неслучайно пожелавам многогодишен тежък соц на всички консуматори с претенции 🙂 

Публикувано:
преди 25 минути , stanimir каза:

То е ясно че бяхме много назад , но след Армения и Грузия ми се струва, че вече сме в друга Галактика. Там всичко е на нивото от 90-те у нас , отношение към клиента , старание - близко до нула. дори да са инвестирани сериозни пари в лъскави заведения и хотели.Само в семейните къщи за гости се стараеха много хората. Чак ми стана трогателно поне на няколко пъти и се чудех да ги съжалявам ли,  или толкова си заслужават ? Като се сетя какво беше у нас само допреди десетина години ми минаваше , но се усещах как ги гледам снизходително.За бакшишите да не говорим , с един глиган за малко да се сбием.Нашите са като божи кравички в сравнение с ония безмозъчни тулупи.Фантастична природа и прекрасна храна, но останалото 😞

Аз, може би защото бяхме с малко дете и то отваряше много сърцата на хората, но останах със съвсем друго впечатление в Грузия. Буквално на ръце го носиха, винаги имаше една сервитьорка, залепена за него, без значение дали бяхме в кафе или ресторант. Имаше ресторанти, където искахме да сме на втория етаж - веднага качваха количката с детето в нея (че спеше единия път), направиха забележка на една рускиня да не пуши около него (ефект никакъв де). Супер бързо и възпитано обслужване (а може да са искали да ни разкарат по-бързо).

Ей виж в супермаркетите ни застигна прокобата на Брани - тежък, ама тежък соц. Не те поглеждат дори, висиш и чакаш да ти претеглят нещо, абе ужас.

• Харесвам 5
Публикувано:
28 minutes ago, stanimir said:

В Армения не съм била, но с WIZZ успях да посетя Грузия за седмица. Доволна съм от всичко - и от отношението в хотелчето и от коректното и точно обслужване на тур. агенцията / един млад мъж с нов миниван/. Всяка сутрин ни взимаше от хотелчето и по предварителна уговорка посетохме Мцхета, Уплицхите, Гергети/Казбек/, Боржоми, Вардзия, Ананури. Беше ни организирал и екскурзовод в Тбилиси за по-важните места. Навсякъде ни водеше в заведения за хранене, които няма как да знаем и посетим като туристи.  Тогава работех в тур. агенция и бях впечатлена от професионализма навсякъде. В Кутаиси къщата за гости и заведенията бяха гостоприемни, а един господин когото питахме  как да стигнем до манастир Гелати направо ни качи в джипа си и ни разходи.

• Харесвам 6
Публикувано:

@Lindt, идете в Грошето другия път, ако ви се яде бургер или пица в Банско. Много са добри и на хубави цени. Ние ходим в Банско около 4 пъти лятоска, заради Пирин. Всяка година е все по-хубаво. Всеки уикенд има някакъв фест. Има хора, живо е и много уредено. Там ни е най-евтино спането и храната от всякъде, та почти не ми се прибира. За по 50 -60 лв нощувки, ядем в Грошето бургери, пием готина бира (от магазина до него, има супер избор.). На всичкото отгоре дори магазина е по-евтин от нашия тук (на село ). Тази година ходихме и към Петрич, там също спим на една и също място, ако има места- 47 лева ни беши нощувката, хапнахме в ресторант на центъра, много хубави цени и вкусна храна. Спахме и в Мелник, и там на добри цени, и ресторанта беше добре и не скъпо. Общо взето летните ни скитания и ядене по ресторанти тази година ни са по-евтини, отколкото да съм вкъщи или в ресторант в Пловдив. Доматите в селския ни магазин са на прилични цени, @Guinness, ти откъде купуваш ? По карловския  път онзи ден имаше много домати и краставици по пътя, цени 1-3 лева. 6 лева за домати, как пък не. В Гомедарци, където си ходим за Мальовишка Рила, все още спането е прилично и цените в ресторанта нормални. Обаче като минеш покрай бензиностанция и вземеш 2 кафета и едно газирано и те застрелят с 12 лева, рязко се приземяваш. Това е положението. Няма да отварям причините, само ще кажа - следя форум за Мадейра и там едни англичани питаха какви са цените. Били.миналата година в Хърватия и им струвало цяло състояние и питаха и в Мадейра ли е толкова скъпо (не е ).  И казаха, че повече няма да стъпят в Хърватска. Има едно общо между Хърватия и България. И то не е туризма, който ще замени и тук.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, Травеолани каза:

Всъщност имах предвид мока, не капучино. Благодаря за корекцията. Помня, че ми донесоха три чаши, точно като съставките на моката, и ме таксуваха за всяка по отделно както написах 😊.

В България/Европа е по-популярно като Мокачино като название, отколкото като (кафе) мока. Не знам колко е популярно по заведенията в дали го има по менюта повсеместно. По вендинг и кафе машините обикновено фигурира. 

• Харесвам 4
Публикувано:

На пазарчето до нас в Асеновград повечето домати са по 5-6.50 и така са цяло лято, значи някой ги купува. Има и по 3, а под 2,50 няма, и тези точно търговци си разпродават стоката до следобед. Прасковите и те по 6.50. Заплатите тук средно хайде, да не са наполовина на софийските, но под 2/3 със сигурност. Познавам доста хора, които взимат 200 лв над минималната и не са в сивия сектор. Но магазините и заведенията са пълни, домати по 6.50 се купуват, така че явно може и още накъде да растат цените...

• Харесвам 7
Публикувано:

Докати , краставици ....една нова книга вече е около 40-50 лв , при положение че непретенциозен нелош 32" телевизор е 400 лв.

• Харесвам 4
Публикувано:
На 17.08.2025 г. в 15:15, Miladina каза:

Аз тези дни съм в Бургас. Наложи ми се да се присъединя към една компания, която пиеше кафе в сладкарница “Роза”. Поръчах си капучино и торта “ Гараш”. Цената 10, 50 лв. Нооо, капучиното представляваше въз дълго еспресо с добавена отгоре сметана от спрей, а пък тортата само тя знаеше, че се казва “Гараш”. Определено 10, 50 лв. бе  много за качеството, което получих. 

Естествено пих и супер капучино за 7 лв, но листата от околните дървета не бяха почистени, пепелниците също и усещането беше за мърлящина.

Ходих и на капаните на плажа, по- точно на онзи който го наричат “На Димо”. Все още е на самообслужване и комуникацията между дамата на касата и хората от кухнята не се е променила от хиляди години. Цацата е 5 лв., мента, алкохолна- 2,50 лв.,тоник 3 лв. Не знам дали е скъпо, тъй като изброените по- горе неща консумирам само в Бургас. Естествено все още е голямо приключение е да се сбориш за места навън. Любезните ми домакини чакаха около половин час, за да заредят масата. И отново околните заведения, които са по- лъскави и със сервитьори бяха по- празни. Не мога да си го обясня това.

Посетих и “Медузата”- лъскаво заведение за азиатска кухня. Стори ми се скъпо- за три коктейла, порция калмари, порция суши и една мисо суп не ни стигнаха сто лева. Може би ми се е сторило скъпо, тъй като миналия месец бяхме в Тайван и там толкова големи сметки не сме плащали, въпреки че се хранихме доста добре.

И накрая решихме, че ще готвим “вкъщи”- и вече трети ден пържим калкан и ядем миди. 🙂

А извън темата за заведенията- Бургас ми изглежда доста тъжно.

Ама вие все "хубави" заведения сте посетили, ако нямате познат бургазлия пишете, ще се постарая да ви насоча към що годе читаво заведение доколкото го има в Бургас. И да вярно е, Бургас изглежда тъжно, и това не е отсега, а вече 5-6 години. Казвам го като бургазлия който живее в Бургас. 

@ivailo_radev ти къде живееш в Германия че Бургас ти се видя жив и цветен? 

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 24 минути , EmoKrastev каза:

Ама вие все "хубави" заведения сте посетили, ако нямате познат бургазлия пишете, ще се постарая да ви насоча към що годе читаво заведение доколкото го има в Бургас. И да вярно е, Бургас изглежда тъжно, и това не е отсега, а вече 5-6 години. Казвам го като бургазлия който живее в Бургас. 

@ivailo_radev ти къде живееш в Германия че Бургас ти се видя жив и цветен? 

Каарст, на 20 минутки с влак съм от Дюселдорф и на 10 с влак от Нойс. Много ни е хубаво, чисто и подредено градчето, но като в цяла Германия, след 18 часа детските площадки се изпразват, по парковете същата работа с малките деца, пък ние нали сме с такова и правя сравнение с Бургас. Та ми е доста субективно мнението. Освен  това ей това са ни дните с дъжд през годината (извинявам се, че се отклоних от темата):

image.png.3cca822b7224fde38b83c106ed6fcc5f.png

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, Бръмбар каза:

В България/Европа е по-популярно като Мокачино като название, отколкото като (кафе) мока. Не знам колко е популярно по заведенията в дали го има по менюта повсеместно. По вендинг и кафе машините обикновено фигурира. 

Точно така е,  пиех Мокачино от кафе автомат още преди 15 години. Беше много популярно и имаше на много места.Разбира се винаги има хора,които не знаят и не са чували. Особено,ако не пият кафе,няма как да го знаят,нищо че са станали сервитьори. За тази позиция,взимат хора без опит,защото им плащат малко.

Публикувано:

Аз пък като бургазлия, живеещ последните 5-6 години в Бургас само през лятото, мога да кажа, че градът е уникален през месеците от май до октомври, включвам и коледния период, че тогава отново се понапълва. Разбира се за целогодишно пребиване не бих останал тук, затова и си живеем в София. Но по мое мнение градът дръпна страшно много точно последните 5-6 години в различни насоки, има много още какво да се желае, но определено е по-ок от преди това. 

Иначе за заведения - обслужването в града абсолютно навсякъде е под всякаква критика, така че ние не очакваме много, просто се фокусираме върху храната, все още по-"нормални" цени предлагат кварталните "Бели Нощи" в Изгрев, "Like Foods" в Славейков, "МаМалига" в Зорница, "Старата кръчма" в центъра. А за малко по-високи цени "Замъка" в Изгрев и "GoTi" в Зорница също са доста ок. 

Но за заведенията по плажната алея - с ръка на сърцето казвам, че няма абсолютно НИТО ЕДНО, което да предлага някакво качество на храна/обслужване. Ако човек иска просто да изяде някоя цаца с картофки и бира на плажа(около 20лв общо за трите, със скандално малки порции) - чудесно, но дотам 🙂

• Харесвам 8
Публикувано:

Често посещавам Бургас извън активния сезон. Рядко сядам по заведения с изключение на едно по Александровска - за кафе (признавам си че така и не съм обърнала внимание на името). Кафето и виенското им кафе са ок, цените не ме шокират на фона на софийските (а може би и защото не е сезон) но момиченцата - сервитьорки са голяма драма. ОБикновено докато ми обърнат внимание минава доста време, през което те си говорят с разни юнаци на някоя маса. 

Няколко пъти съм сядала на Doc5 за късен обяд/ранна вечеря или просто чаша вино (когато времето е хубаво) и досега не съм оставала разочарована. 

Ще се радвам обаче да споделите прилични места за хапване. Първите вече си ги записах (тези които @Kosta Grudov току що сподели по-горе), благодаря 🙂 !

Градът ми харесва, определено е различен от това, което беше преди 10-15 години. Отделно, че си имам и сантимент от детските ми години (изкарвала съм цели лета там) и ми е приятно, когато пристигна. Въздухът е различен, уханието на море, .... Имам проблем само със странната организация на движение на някои места, но вече им свикнах 🙂 

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 13 минути , Lyubina каза:

Няколко пъти съм сядала на Doc5 за късен обяд/ранна вечеря или просто чаша вино (когато времето е хубаво) и досега не съм оставала разочарована. 

Ще се радвам обаче да споделите прилични места за хапване. Първите вече си ги записах (тези които @Kosta Grudov току що сподели по-горе), благодаря 🙂 !

Да се има предвид, че изброените от мен заведения са доста "народни" като обстановка 🙂  все пак са квартални, та дори и това в центъра. Доста се различават от обстановката на Док-а, Замъка и Готи се доближават малко. 🙂 Но и ние ги посещаваме главно заради нормалните цени и вкусната храна. Иначе от приятели и от жена ми получих препоръка за новото заведение до Dock5 - Soul - което е май на същия собственик, но било отново супер. 🙂 Аз от док-а честно казано изобщо не съм впечатлен. 

ЕДИТ: Забравих и "Златна Рибка" в центъра, там знам че собственикът е доста голям фен на кухнята и прави доста експерименти докато докара нещата с хубаво качество - там сме пробвали октопода, цял калмар, пресен миджит - всичко беше с чудесно качество, въпреки малко по-скъпите цени. А и единственото място досега, което съм видял в Бургас, където предлагат узо Барбаяни 🙂

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Е, то не може всеки път на Doc-a. Народните заведения са мястото, което винаги търсим и когато сме на път. Прави като местните, нали така? 🙂 

Е, преди няколко месеца един приятел ни заведе в някакво мъничко, почти тайно заведение близо до Булаир. На външен вид - нищо особено. Но хората бяха толкова любезни, храната беше добра, а за цените изобщо няма да говоря. Ама като не помня имена....

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
В момента, Lyubina каза:

Е, то не може всеки път на Doc-a. Народните заведения са мястото, което винаги търсим и когато сме на път. Прави като местните, нали така? 🙂 

Е, преди няколко месеца един приятел ни заведе в някакво мъничко, почти тайно заведение близо до Булаир. На външен вид - нищо особено. Но хората бяха толкова любезни, храната беше добра, а за цените изобщо няма да говоря. Ама като не помня имена....

8Mamas може би, но все още не съм го посещавал, за да дам мнение. 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 минути , Kosta Grudov каза:

8Mamas може би, но все още не съм го посещавал, за да дам мнение. 🙂

Навремето бургазлии ми го бяха препоръчали. Беше вкусотия голяма, но има четири години оттогава.

• Харесвам 3
Публикувано:

@EmoKrastev, аз не исках да се оплаквам от заведението, а по- скоро да споделя, че през 2025 г. в центъра на Бургас могат да ти сервират това нещо и да го наричат капучино. Това не е скъпо, то и няма защо да бъде скъпо. А за “Капана” винаги ме изумява, че това заведение съществува в този си вид и все още е пълно. 

Сподели, моля кои заведения са актуални.

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.