Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

Да цвъкна и аз по темата, понеже яко заваля в Любляна и зациклих в една църква:

IMG_4436.jpeg.ff11d96bd65a42bbab61d0cd7b2951e7.jpeg
#вмоментасъм

Капучино с хубава лимонада и чаша вода бонус за 7.3Е:

IMG_4422.jpeg.fa0c98e24a050723bfb33e8cd2dd6456.jpeg
А иначе вчера в един относително хубав ресторант в Загреб на тяхната Витошка:

IMG_4140.jpeg.06fcbf820d38a8572fb3b77175117a54.jpeg

IMG_4141.jpeg.580c612ec75a8701017a6cad3a416e34.jpeg

IMG_4142.jpeg.4f84c5c56b01eaddd2815ad2ae9a88e6.jpeg

IMG_4143.jpeg.a1ed155529e06f04180712ed49ba2d45.jpeg

IMG_4138.jpeg.b117fa3386ffcf61c71909cec0fc6b1c.jpeg

Черпиха ме малка ракия на десерт. Цените са сходни в тези с Младост в София, за качеството всеки си “преценя”…

Като сложа и самолетните билети по 15Е на посока, може да излезе, че съм спестил някой лев 😉

• Харесвам 19
  • Смея се 2
Публикувано:

@Alexander какви баски неща поръчваш в България и после се чудиш на сметката😄 Това направо си плаче за цена от кръста надолу…

Аз днес си взех едни фалафели, които преди 2 години бяха 0.50 ст. бройката, а сега левче… Баси, а хората - сирийци пак гледат не току-така да вдигат цени.

• Харесвам 5
Публикувано:

ама сте и вие

преди да се родят децата едно шишче в непретенциозно капанче беше 2 реала, сега е 20

и няма да приемаме еврото даже 😀

• Харесвам 6
  • Смея се 6
Публикувано:

Невъзможно е да се докаже кое се увеличава заради еврото , защото така или иначе цените вечно растат.Може би само имотния бум от последната година показва  ясно някаква връзка. Всичко друго би могло лесно да бъде политически обяснено.Разбира се и за това могат да обвинят Airbnb примерно.

• Харесвам 2
Публикувано:
20 minutes ago, neuromancer said:

ама сте и вие

преди да се родят децата едно шишче в непретенциозно капанче беше 2 реала, сега е 20

Хм.Мен ми се видя евтино в Бразилия.

Публикувано:
преди 9 часа, Alexander каза:

Прясно инфо от две родни кафенета.

Във Варна,  баски чийз кейк 8лв, не видях цени за кафето и поръчах едно единично и едно двойно еспресо.

Сметка 24лв, бая се зачудих, върнах се на касата  и викам я дай касовия бон, бях сигурен, че има нещо нередно. 

Взех го, поглеждам после и изненада, всичко е точно, 8лв кейка, 7лв единично и 9лв двойно еспресо. Говорим за нормални кафета, не гейши и пр, то друго нямаше освен тях, не е по-скъп избор.

В Пловдив двойното еспресо на фемили ростър ме изненада с 10лв..

Приятел беше в Синеморец, на някаква посредствена кръчмица, 3 бири, 1 студен чай и една порция цаца, 40лв.. цацата била гадна, горчала много, а той не е претенциозен като цяло.

Абе дай да те пратим в Дубай, и морски храни ще ти кажа къде да ядеш и кафе да си пиеш, храна да си ядеш от цяла Югоизточна Азия и накрая ако напълниш куфара с паста за зъби Colgate....кашкавалтуризъма в Италия ще ти се стори детска игра 😄 Нищо, че спряха уиза и трябва да летиш през Турция с два часа престой в лаунджа 😄 

преди 3 часа, neuromancer каза:

ама сте и вие

Внимвайте и вие там, че еврото не, ама тоя Тръмп като се е засилил към Венезуела, да не дойде и до вас да ви даде долар за национална валута 😄 То всичко лудна вече

• Харесвам 3
Публикувано:

Внимавайте като пазарувате на Женския пазар, много продавачи /предимно мургави/ мамят. Масово не позволяват на клиента да пипа и да си избира сам стоката, те ти слагат каквото преценят, в резултат получаваш задължително нещо развалено или започнало да се разваля. Обикновено най-отгоре на купчината всичко изглежда добре, но какво има отдолу само продавачът знае. Също много обичат да ти сложат стока от някоя щайга/чувал/еди-какво-си, което не е на сергията, а някъде зад продавача складирано, т.е. въобще не виждаш какво ти слагат. 

Кантарите им никога не са пред очите на клиентите, винаги някъде отзад зад сергията полускрити. Дали са читави или добре нивелирани, няма смисъл да гадаем.   

Аз живея много близо до пазара, но не пазарувам там от години. Онзи ден ходих да си взема горски боровинки - 16 лв./кг и малини - 12-14 лв./кг, и видях домати по 2 лв. килото, ама като ги огледах отблизо установих, че са меки и бая престояли. Та тия домати от снимката направена днес по 1,60 най-вероятно са нещо такова, някой иска да се отърве от тях бързо преди да са се развалили напълно. Като цяло искам да кажа, че на Женския пазар ниски цени най-често означават лоша стока. 

• Харесвам 7
Публикувано:

Потвърждавам казаното от @Jenbel - на Женския цените са доста ниски, но винаги, ама винаги ти пробутват някои омекнали или направо развалени неща. И за да ги пробутат, не ти дават да си избираш (то пък щото на пазара на Красно село, където цените са 3-4 пъти по-високи, ти дават). Това, което показват, изглежда супер, но в торбата не е така суперско, особено на дъното на торбата. Винаги имате избор да вдигнете скандал, което се случва често и с много викове, и да ви сменят разваленото или да развалите сделката, или да преглътнете, че за тази цена - толкова. 
Иначе на Женския читави на вкус домати се намираха и преди сезона, а череши си купувах по 8 лв/кг, което за това лято си беше направо невиждана промоция. И бяха добре. Има много добри цени, но трябва много да се внимава.

• Харесвам 6
Публикувано:

Абсолютно съм съгласен 🙂 Живея доста близо до Женския пазар и преди редовно ходехме да пазаруваме там. Но винаги още в началото трябваше да си заявиш супер ясно и точно, че искаш сам да си избираш нещата, за да знаят, че ако не са съгласни, просто няма да си купиш от тях. Преди време това работеше на някои сергии, но сега направо е ужас – вдигат скандали, псуват те, кълнат те, викат си дори подкрепление затова, че им губиш времето, летят заплахи и какво ли още не. От една страна е смешно, но от друга (реалната такава) - просто трагично... Затова още преди 2–3 години просто спряхме да пазаруваме там, защото не си струва нервите.

И въпреки това на женския пазар има няколко много хубави магазинчета (не на сергиите 😄) за кафе, за ядки, за млечни продукти и т.н., които ползвам от години и съм супер доволен. За съжаление обаче на сергиите все по-трудно можеш да се разбереш с продавачите, защото целят да продадат боклуци (извинявам се за израза, че така наричам храната, но буквално ми се е случвало да ми напълнят торбата отдолу с развалени плодове и зеленчуци, прикрити с по-приятно изглеждащи отгоре).

Има доста квартални магазинчета/сергиики с прилични цени. Вярно е, че тези, които сме си открили с годините, са разпилени из София, но като знам, че плодовете и зеленчуците са качествени, не ми пречи да отделя малко време, за да съм доволен после. Така години наред - от едно място взимам зеленчуци, от друго - плодове, от трето - кафе и ядки и т.н. Малко повече логистика, но без нерви. Лятото е още по-лесно, защото София е празна и става супер бързо 🙂 

• Харесвам 5
Публикувано:

В Превеза на крайбрежната алея в топ сезон  (таверната беше в топ 10 кръчми според Трипа) 10 души: 2-3 салати, 2-3 предястия, 9 основни, литър бяло вино , 3 бири -148 евро с бонус хляб, вода и разядки.

Вчера в квартална кръчма 5 души : 2 пици, 2 бири, 2 води, 1 оранжада 1 салата, шницел, пил. пържола и 3 десерта - 150 лв. и нямаха ПОС. Бавно обслужване, ама кръчмата беше пълна, защото имаме 2 читави квартални.

В Риека 65 евро за трима, като се ор@хме да поръчваме.

Подобни бяха цените в целия регион между Превеза и Парга, и в Загреб, и в Пула. Вече и в Нидерландия ми се чини евтино. Да не казвам колко платихме в Крива Паланка миналия уикенд. После минахме и през един супермаркет да напълним половин багажник.

• Харесвам 7
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 3 часа, randi каза:

В София PXL_20250825_134242687.jpg.d3d2f6a570be993ac6b3a5aab71b1281.jpg

Сега след тези домати да не сте се оплакали от цени, софиянчетата. 😄😜
Аз онзи ден рекох, че ударих топ кьоравото за доматения сезон за 2,50 лв. чудесни домати от производител от село на 7-8 км, при положение че това не им е основният поминък, а имат магазинче за козметика, но от години продават техни си домати и ягоди (ягоди има и септември/октомври втора реколта). Инак при търговците, които взимат от борсата, всички вкусни и красиви домати са 3+. Тук се избира по пазарите, иначе сами ще си ги ядат.
Чувам или виждам разни цени и ми е забавно да следя поносимостта на пазара. Всички се тюхкат, но явно някой все пак купува.
Литър айран 10-15 лв в заведение... Всички знаем себестойността и сложността на приготвянето на тази напитка...
Доверени хора ми казаха за хубав смилянски боб на място от производител – 25 лв/кг. 😄 Ако е последната останала храна на света, може и да си купя.

• Харесвам 5
Публикувано:

Цената на доматите е супер,но ако не се консумират днес утре ще трябва да се изхвърлят. Този вид е препоръчително да се купуват розови и леко зелени,защото узряват бързо.....

Наложи се днес да взема кашкавал от голяма верига в София - ами под под 32/33 лв за килограм в каквато и да е разфасовка почти не открих... Не снимах италианско сирене с цена почти 100 лв за килограм.Явно на повечето клиенти не им пука за цените съдейки по пълните колички. Иначе и в брошурите намаления дори 50 % ....Просто надценките са огромни и могат да пуснат няколко артикула малко над доставни цени за седмица в каталога,все едно ти подаряват стоката.Често се случва това в каталога да липсва в магазина - отговорят ,че са свършили количествата. Лично за мен съм намерил начина - малки магазини и фирмени такива за месо и млечни продукти,от веригите неща на промоция. Дълготрайни продукти си взимам всеки път ,когато съм с автомобил . Проверявам и набелязвам предварително къде и какво е на промоция......Заведенията изобщо не искам и да ги обсъждам....🙂

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 3 часа, Otnesen каза:

надценките са огромни

Не са само надценките. В някои браншове има едно междинно звено прекупвачи - същата категория като ония, които държат паркингите по границите, монопола в други сектори, внимателно отглеждани от държавата.  Нищо не произвеждат, но генерират огромни печалби и винаги извън светлината на прожекторите. Както всеки бранш - има свестни хора, има и престъпници.

преди 3 часа, Otnesen каза:

малки магазини и фирмени такива за месо и млечни продукти

С едно на ум. Много хора злоупотребяват и хвърлят гола кука, на която се хващат много шарани. Който не вярва - съботния "био" пазар на Римската стена.

• Харесвам 8
Публикувано:

Аз цяло лято си купувам домати от женския, да доста неприятни са продавачите масово. Ако искаш да избереш, цената е с лев два повече. Но аз си набелязах един двама и нямам проблем дори те да ми слагат. Аз и ги разбирам с пипането, защото и контингентът от пазаруващи не е цвете. Възрастните хора не знам винаги ли са били толкова неадекватни и егоисти, или са станали такива, но там има доста, няма ред за тях, пипат, мачкат. Ако всеки стисне някой домат по веднъж и става на супа. Отделно вече, ако отидеш там всеки розов домат ще е розова магия според тях, а не е. Дори да има някой по мек, просто го правя веднага на салата. Издържат по седмица в хладилника без проблем. И една жена с боровинки, малини и подобни си избрах, само от нея пазарувам, направо ходя с мои кутии. Вчера чушки си взех, може би към 2кг за 3лв, да не най големите, но пак ги напълних. 

• Харесвам 3
Публикувано:
11 minutes ago, horus92 said:

Ако всеки стисне някой домат по веднъж и става на супа.

По времето на ковид беше доста неприятно някоя леля като заопипва половината кашон с домати в Лидл примерно 😞

Като видя такива все се сещам за оня сръбски виц : "Све са яйца булка , курец нема"

• Харесвам 1
  • Смея се 14
Публикувано:

Тогава имаше специални торбички с нарисувани ръчички, за опипването. Някои бабки си взимаха цяло топче да имат вкъщи, за каквото послужи.

• Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Снощи след 2 часа изминаване на разстояние от 5 км преди Кресна в посока София, гладни и изнервени седнахме на Воденичната. Три основни, плюс пържени картофи със сирене, шопска салата, голяма бира и малка бутилка вила Ямбол шардоне, две малки води, даде резултат от 97 лв.

IMG20250831195242.jpg

• Шок 4
  • Браво 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.