Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Италия?

micobg

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, iMari каза:

Алибъсите са с по-скъпи от стандартен билет и мисля, че не можеш да платиш с карта на валидатор. Можеш да си купиш от шофьора, пак на същата цена. Не е до цена.  Конкретно за неаполския Али става голяма лудница и в двете посоки и е удобство да имаш предварително купен билет, само го показваш на шофьора и отиваш да си намериш място.

Ами аз скоро открих, че може с карта и няма проблем и вече не се редя да купувам билет, защото винаги е лудница. Цената с картата е същата. Качвам се казвам с карта съм и я цъкам на валидатора.  Аз мислех, че някаква далавера съм изпуснал, ама уви... 😄

• Смея се 1
Публикувано:

На мен приложението Unico Campania ми дава маршрут до града Неапол с някакъв автобус 04-NA и оттам до Соренто за 5.80€. В мапс обаче от тази спирка тръгват други линии. Ще разучавам още, но ако някой може да подскаже, ще съм благодарна🙂

Исках да кача скрийншоти, но ебаси защитеното приложение - излиза чисто черна снимка😆

Публикувано:
преди 15 минути , ДиянаВ каза:

04-NA

А, това е другия скапан автобус, на който се опитвах да намеря спирката в най-големия дъжд, въоръжена само с дъждобран и с телефон, пиукащ с предупреждение за жълт код за лошо време с гръмотевична буря със силен вятър през няколко минути. 😁 По някое време мина покрай спирката на 182, но колкото и да му се молехме като мокри мачета в дъжда, така и не отвори врати. 🤣

Като каза защитено приложение - още не съм разказала за каръщината с използването на Arte картата, и там приложението е безумно.

преди 20 минути , Jorro каза:

Ами аз скоро открих, че може с карта и няма проблем и вече не се редя да купувам билет, защото винаги е лудница. Цената с картата е същата. Качвам се казвам с карта съм и я цъкам на валидатора.  Аз мислех, че някаква далавера съм изпуснал, ама уви... 😄

Жоро, на кое летище? Ако е така за всяко такова в Италия, наистина е много удобно.

Стига с тия далавери бе, понякога просто искам да ми е комфортно! 😜

• Смея се 5
Публикувано:

Явно сме имали късмет - миналия ноември с уикендите петък вечер-събота вечер. В петък лек дъждец и автобусът 182 закова точно на спирката. Явно е било за баланс на закъснелия с над час самолет от София и непрестанната турбуленция в него (дори обслужване не успяха да проведат стюардите). По пътя (към 22 ч) нямаше грам трафик и стигнахме за нула време до B&B-то точно до сп. Museo.

На връщане вече се закучи работата, но тръгнахме по-рано и успяхме. Понеже бяхме отметнали обяд, аперитиво и вечеря зад гърба, някак не ни запука за закъснението. :biggrin:

Снимка от спирката на Данте в осем вечерта в събота. Таратайчето прави обратен завой на пешеходна пътека, а сивата кола вляво е паркирана (!!!) насред главна улица. Мина полицейска кола и никак не отреагира. Та цялата работа (вкл. автобусите) е такава в Неапол.

20231104_195238.jpg.c2e96328e9640d4bb14d0d90d8a9aef0.jpg

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, iMari каза:

А, това е другия скапан автобус, на който се опитвах да намеря спирката в най-големия дъжд, въоръжена само с дъждобран и с телефон, пиукащ с предупреждение за жълт код за лошо време с гръмотевична буря със силен вятър през няколко минути. 😁 По някое време мина покрай спирката на 182, но колкото и да му се молехме като мокри мачета в дъжда, така и не отвори врати. 🤣

Като каза защитено приложение - още не съм разказала за каръщината с използването на Arte картата, и там приложението е безумно.

Жоро, на кое летище? Ако е така за всяко такова в Италия, наистина е много удобно.

Стига с тия далавери бе, понякога просто искам да ми е комфортно! 😜

Говоря за Алибуса от летището на Неапол до града и първо мисля преди година го ползвах. Има си специален валидатор за дебитни/кредитни карти.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 23 минути , Jorro каза:

Говоря за Алибуса от летището на Неапол до града и първо мисля преди година го ползвах. Има си специален валидатор за дебитни/кредитни карти.

И аз съм плащала с карта. Даже беше преди повече от година .

• Харесвам 1
Публикувано:

За влака за Соренто също може да се плати с карта. Някой тествал ли е?

Travelers who have a contactless MasterCard, VISA or AmEx card (or even a rechargeable contactless MasterCard or Visa) can use the Tap & Go system by directly holding the card (TAP IN) to the POS reader positioned on the turnstiles of the departure station. At the arrival station, you must remember to hold your card close to one of the validators on the exit turnstiles (TAP OUT). The system will automatically calculate the most convenient fare: single journey, day ticket, etc. 

Публикувано:
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

На мен приложението Unico Campania ми дава маршрут до града Неапол с някакъв автобус 04-NA и оттам до Соренто за 5.80€. В мапс обаче от тази спирка тръгват други линии. Ще разучавам още, но ако някой може да подскаже, ще съм благодарна🙂

Исках да кача скрийншоти, но ебаси защитеното приложение - излиза чисто черна снимка😆

Аз съм пътувала директно от летището в Неапол до Соренто с Curreri Viaggi. Спира на един паркинг,  малко след спирката на Алибус. Цената беше 11-12 Евро миналата година. Ето разписанието, което намерихimage.png.ba3ea0f54978b9202e86f8b3b2e7da3c.png

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 44 минути , sofy каза:

Аз съм пътувала директно от летището в Неапол до Соренто с Curreri Viaggi. Спира на един паркинг,  малко след спирката на Алибус. Цената беше 11-12 Евро миналата година. Ето разписанието, което намерихimage.png.ba3ea0f54978b9202e86f8b3b2e7da3c.png

Да видях ги, цената сега е 13€, но в моя случай не е само тя, за да ги оставя като резервен вариант. През ноември разреждат курсовете - има в 11:00 и след това в 13:00, а нашият самолет каца в 11:10. По-добре да се движа към Неапол, отколкото да стоя и да чакам, и да ям козуначена топка наблъскана със сметана😂

• Смея се 7
Публикувано:
преди 24 минути , ДиянаВ каза:

топка наблъскана със сметана

Тя топката няма ти избяга. :biggrin: Може и да не е козуначена.
Мен какво лимонено нещо ме излъгаха да ям в Равело, дето десерт мога да не ям с месеци и не ми липсва. Nevermore!

20220326_105707.jpg.a371ab00ff101da8234b2a50dc98cb43.jpg

преди 24 минути , ДиянаВ каза:

По-добре да се движа към Неапол, отколкото да стоя и да чакам, и да ям...

Тук всеки италианец ще се плесне по челото - mamma mia, bella! Piano, piano....
Открили са хората красотата на момента и смисъла на живота. 😜
Не разбрах защо се търси да се плаща билет за Соренто с карта на машинка? Пък отидеш на гише, пък похортуваш с продавача, пък после пазачът ти помогне да го чекираш на машинката.  :smile: Закъде бързате?

• Харесвам 4
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 12 минути , Argentique каза:

Тук всеки италианец ще се плесне по челото - mamma mia, bella! Piano, piano....

Трябваше да чуеш как псува италианеца, нямаше нужда от превод. Но не този с който чакахме 182, а един друг с който пътувахме с ненадейно появил се автобус без номер, който ни вози само няколко спирки и ни стовари доста преди Пиаца Кавор. Добре, че едно семейство майка и син ме осиновиха и без дума английски ме напътстваха на къде да тръгна, защото моя телефон беше останал без душа(сигурно от много пиукане). 🤣 Така е, Италия, особено юга, ражда истории. 🙂 Айде пак оспамихме темата! А толкова се старах да дам съществена информация...😂

Дияна, понякога топка със сметана те подтиква към необмислени решения, но понякога спасява животи. 😍 Трябва да проверя това лимоненото толкова ли е лошо наистина. 😎

• Смея се 8
Публикувано:

Ще водя баба в Италия. В петък сутринта пристигаме в Бергамо. Планът е да го караме лежерно. Мислех в петък през деня да сме в Бергамо, според мен е чудесно градче, познато ми е и от стария град има хубави гледки. Ще спим в Милано. Събота мислех до Комо и да се качим до къщата на Славейков, там не съм бил, само долу съм обикалял, даже се чудя дали да бързаме за Беладжио и Варена предвид, че бързите лодки не винаги имат билети на място, а не искам да бързам за конкретен час. В неделя имам време до 17, когато заминаваме за Болоня. За съжаление времето в петък го дават кофти в Бергамо и като цяло на изток от Милано. Чудя се дали има някое малко приятно местенце и да отидем тогава, а Бергамо да остане за неделя. Четох, че Лугано е на час от Милано, на езерото Маджоре също има приятни местенца, но влаковете не са много на често. Приемам идеи за нещо до около час от Милано. Благодаря. 

Публикувано:

Ако ти си 92-ри набор, баба ти не е ли към 80? Евала, дето се казва! Явно сте обществен транспорт.
Комо и фуникулярът до Беладжо са добра опция за възрастен човек (по-добре с влак от Милано Кадорна, не от Чентрале за Комо Сан Джовани, че гарата е високо). Доколкото помня, Беладжо и Варена не бяха никак равни. Веднага щях да предложа Стреза и Боромеевите острови и аз, но там гарата е мноооого високо за баба и връщането ще е неприятно, наистина е стръмно. Но пък можете да слезете на Стреза с влака, надолу да сте пеша, а след островите да идете с кораба до Бавено (следващото село след Стреза) и по по-равен път до гарата да си стигнете до Милано. Градината на двореца на Изола Белла има малко стълбища за хубави гледки, ама като за 3-4 етажа блок. Изола Пескатори е лекинко стръмен, ама ще да е ок.
Лугано е другата равна опция, от гарата му се стига с фуникуляр до центъра долу, бонус е и че все пак е Швейцария, бройка си е. Може да има и фликсбус, Или пък още малко по-нататък с влака до Белинцона - там още преди 15 години замъкът в центъра си имаше асансьор и гледките са хубави.
Ако се спреш на Лугано и т.н. няма абсолютно никаква нужда да се спи в Милано, даже ще губи време. По-скоро разходка в Бергамо на идване, спане в Комо и ходене до Швейцария и после директно от Комо за Болоня със смяна в Милано.

• Харесвам 4
Публикувано:

Сега ще прави 72, не са такъв проблем стълбите. Тя е доста активна. Избрал съм Милано, за да спим на едно място и да не сменяме хотели всеки ден и да губим време, а и заминаваме за Болоня от там след това. Снощи поразгледах и като че ли си харесах Стреза. На мен зорът ми е в петък да избягам от дъжда. В Стреза не го дават да вали и ще е по топло от Бергамо. Бях в Бергамо на един страхотен слънчев 1ви януари и сега представата ми за там е такава, да може да се посядва на пейките и т.н. Само стигането до Стреза ще е малко тъпо в петък, защото няма да се класираме за директните влакове сутринта до 8.30, но до Арона има често и от там има автобус на всеки час. За връщане от Стреза няма проблем. Лугано ме блазни, но по скоро предпочитам акцент да е Италия на пътуването. Пък живот и здраве и до Швейцария ще стигнем.

• Харесвам 5
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Знаете ли дали има някаква коледна украса и декорации в Алберобело и кога биха я поставили? Мисля да купя билети на уиз за петък следобед и връщане в събота вечер с Райън и ако има празнични светлинки бих избрала уикенд да ги хванем.

Публикувано:
преди 6 минути , Тони каза:

Изглежда доста красиво.

Ако можете да е след началото на декември:

https://guide.puglia.it/en/christmas-holidays-in-puglia/christmas-markets-alberobello

Да, и аз чета в момента същото и май ще отложим до 07.12 🙂

Публикувано:

Аз букнах един уикенд декември до Бари да експериментирам с италианска коледна обстановка. Беше ми попадала готина  украса на някакво градче Локоротондо. Някой случайно да е ходил там или въобще декември в Пулия да препоръча хубаво място с коледно настроение? Плюс е да се стига с влак от Бари, защото ще букна там апартамент заради късния полет в петък след работа. 

Публикувано:
преди 31 минути , Jorro каза:

Аз букнах един уикенд декември до Бари да експериментирам с италианска коледна обстановка. Беше ми попадала готина  украса на някакво градче Локоротондо. Някой случайно да е ходил там или въобще декември в Пулия да препоръча хубаво място с коледно настроение? Плюс е да се стига с влак от Бари, защото ще букна там апартамент заради късния полет в петък след работа. 

Аз миналата година бях в Лече. Хареса ми 🙂 

DSC_0560-2.jpg

DSC_0598-2.jpg

DSC_0604-2.jpg

DSC_0733-2.jpg

DSC_0589-2.jpg

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Публикувано:

Вие за уикенд пътувания питате, но ако случайно сте на 6ти декемви(Никулден) в Бари - правят много красиво светлинно шоу върху Базиликата Св. Никола в стария град. Нали легендата за дядо Коледа започва от Св.Никола, който пък е и патрон на Бари. Тогава започва и коледния базар в стария град.

https://www.bariexperience.com/en/mybariexperience-blog/basilica-san-nicola-6-december-lights-christmas-illuminations-old-bari-visit-puglia/

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 12 часа, Lindt каза:

Да, и аз чета в момента същото и май ще отложим до 07.12 🙂

И в Локоротондо има приказно украсена по Коледа уличка, която накара мъжа ми моментално да грабне 2 билетчета за любимата Пулия.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

Начиииии, няма да ме подлъжете пак да вървя при италианците и да пия онова страхотно винце 😄 Този път съм при франсетата в Лил 😄 

• Смея се 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.