Прескочи до съдържание

Аржентина - обмяна на валута и плащания

Цвете

Препоръчани мнения

• 10 месеца по-късно ...
Публикувано:

Положението в момента:

Официален курс за 1 щатски долар - 996 песос. На толкова ми ги хваща и през карта.

На черно при проверен чейнчаджия е 1190 за долар. Чейнч бюрата са на около 1160. 

20 % разлика, което прави Мистър Кеш патрон.

Синия курс май лека-полека се завръща. 
И е доста скъпичко между другото. Много хора реват от цените.

Литър бензин е към 1.40 USD…

• Харесвам 3
Публикувано:
18 minutes ago, Sun4o said:

Синия курс май лека-полека се завръща. 
И е доста скъпичко между другото. Много

Как е по-добре да се плаща хотел-в брой или с карта.Начисляват ли отделно ДДС при плащане в брой на хотела?

Публикувано:

Засега не знам. В апартамент съм в БА и искаха долари. Още в началото ме уведомиха за това.

Ще споделям как е занапред.

Но определено плащането в брой е по-изгодно. С карта курса навсякъде е под 1000. Пробвах на доста места с малки суми.

ДДС няма да ти начислят по хотелите. Така мисля

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Хораааа, тук всичко живо е полудяло. Не знам кой за какви скъпи дестинации говори, но ние на по-скъпо не сме били никъде и никога. Миналата година в Австралия и НЗ беше доста по-евтино. Не знам причината, но в сравнение с една година назад, всичко е по 2. Сравнено с някои цени от някои теми тук, транспорт и екскурзии от преди 5 г. са 6 пъти увеличени…вход за парк, разходка с корабче и придвижване до Перито Морено излиза 155 долара (ако плащаш с карта).

Аз такива цени не съм виждал….80 км транспорт до Перито Морено е 50 долара (а долара е колкото еврото в момента), 200 км Калафате до Чалтен е 40 долара, вход за национален парк 45 долара, в Ушуайа е 40…, най-евтиното кафе досега ни е 4 евро, водата в кръчмата е 3-4 и тя, пица в обикновена кръчма е 24 евро, чаша бира и вино почват от 6, най-евтината порция ядене е 22-25 евро,и то паста или ризото, …цените и в хранителните магазини стряскат здраво, вчера 2 л. вода беше 3 долара…тия изроди тук нямат насищане….

Жалко, че Аржентина ми беше любима държава, утре с кеф я напускам и едва ли ще се върна повече. Мнението не е само мое, бая народ и тук го споделя. То бива дране на туриста, ама тия нямат мяра…

И нищо не им оправдава увеличението - бензина е около долар през блу рейта, всичко си им е местно производство - храни и напитки, а качеството на услугите е на ниско до средно ниво. Когато нещо го няма - вдигат рамене и викат - бедна държава сме, сори.

Преди 3 дена нямаше вода 24 часа в Чалтен, никой не се трогва, вчера тока спря в Калафате за 5 часа, хазяина вдига рамене - ами така е тук….Маааааама ви мръсна….що долари скъсахме, не е истина…

• Харесвам 2
  • Шок 5
Публикувано:
преди 7 минути , horus92 каза:

Това звучи ужасно. Гласях се тази година за Аржентина, но при тези цени може да преосмисля плановете.

Може би след време инфлацията ще бутне малко песото и да стане по-нормално, но сега е обидно скъпо.

И да, ако плащате в песо, цените ще са 15-20% по-ниски, ама има екскурзии и транспорти, които трябва да си букнеш предварително, може да свършат местата, а и ако си по-организиран (като мен), искаш нещата да са ти подредени, тогава купуваш предварително - с карта. И дрането започва…

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 час, Sun4o каза:

Хораааа, тук всичко живо е полудяло. Не знам кой за какви скъпи дестинации говори, но ние на по-скъпо не сме били никъде и никога. .....

И аз се учудих като те видях във фейса с якето, някъде из камънаците, а не на .... плажа в ЮИА....

• Смея се 1
Публикувано:

Да се сравнява зоната около Перито Морено и Патагония като цяло не е меродавно.
Там си е х2 от другите зони от край време.

Публикувано:
5 hours ago, Sun4o said:

Хораааа, тук всичко живо е полудяло. Не знам кой за какви скъпи дестинации говори, но ние на по-скъпо не сме били никъде и никога. Миналата година в Австралия и НЗ беше доста по-евтино. Не знам причината, но в сравнение с една година назад, всичко е по 2. Сравнено с някои цени от някои теми тук, транспорт и екскурзии от преди 5 г. са 6 пъти увеличени…вход за парк, разходка с корабче и придвижване до Перито Морено излиза 155 долара (ако плащаш с карта).

Аз такива цени не съм виждал….80 км транспорт до Перито Морено е 50 долара (а долара е колкото еврото в момента), 200 км Калафате до Чалтен е 40 долара, вход за национален парк 45 долара, в Ушуайа е 40…, най-евтиното кафе досега ни е 4 евро, водата в кръчмата е 3-4 и тя, пица в обикновена кръчма е 24 евро, чаша бира и вино почват от 6, най-евтината порция ядене е 22-25 евро,и то паста или ризото, …цените и в хранителните магазини стряскат здраво, вчера 2 л. вода беше 3 долара…тия изроди тук нямат насищане….

Жалко, че Аржентина ми беше любима държава, утре с кеф я напускам и едва ли ще се върна повече. Мнението не е само мое, бая народ и тук го споделя. То бива дране на туриста, ама тия нямат мяра…

И нищо не им оправдава увеличението - бензина е около долар през блу рейта, всичко си им е местно производство - храни и напитки, а качеството на услугите е на ниско до средно ниво. Когато нещо го няма - вдигат рамене и викат - бедна държава сме, сори.

Преди 3 дена нямаше вода 24 часа в Чалтен, никой не се трогва, вчера тока спря в Калафате за 5 часа, хазяина вдига рамене - ами така е тук….Маааааама ви мръсна….що долари скъсахме, не е истина…

Това са цени за местните, нали?

Просто на туристическите места е по-скъпо. Как е в БА?

Публикувано:
преди 8 часа, Sun4o каза:

разходка с корабче и придвижване до Перито Морено излиза 155 долара (ако плащаш с карта)

ние през агенция платихме 235€ за двама ( път и корабче)  и понеже платихме в € ни ги сметнаха по 1270 . Въобще на доста места ако плащаш в € или $ ти го смятат по завишен курс, в случая  1270/1150 към 2 януари. дори рестото ни го сметнаха по същия курс.    Отделни им платихме 25 000 песо за трансфер от Ел Калафате  до летището. Иначе с автобуса е 11 000 песо . Агенцията е  Mundo Austral и са много добри в логистиката . WatsApp +54 9 2966 22-2571.  Спахме пак на центъра в  Aparts de los Pajaros , много готини домакини -  ранно настаняване в 07:30 и без неустойки отменихме едната нощувка ( поради променен полет GOL , местния Уиз )  Кафе от автомата в магазинчето отсреща - 2к. , емпанади и подобни залъгалки - 900 -1к .... Ел Калафате си беше много готино, приятно и единствено за тук съжалявам че не се задържахме повече.
Да, цените са европейски ( а заплатите български, поне на полиция и учители).    

• Харесвам 4
Публикувано:

Ами реформите на Милей дават отражение.

Някой трябва да плати възстановяването на икономиката 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, era123 каза:

Естествено че за туристите е "през кръста "!!!  Ние в БА си харесахме  Almacén & Restaurant Suipacha  а в последния ден попаднахме нa Parrilla al carbon la sonada , все в този район може би защото спахме точно срещу Обелиска в много приличен хотел по около 50€ двойната на вечер  

На мен лично ми писна от месо още на третия ден в БА ( на тия които ме познават сигурно им звучи невероятно ) - порциите им са поне за двама !!!      Обаче виното... Виното!!! И най-обикновения Малбек от Мендоса си залужава!!!  А пробвахме и за 7 к , и за 55 к

п.с. Упс! това мнение май не беше за тая тема...

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 16 часа, era123 каза:

Това са цени за местните, нали?

Като във всеки голям град. Има си цени за всички. Но аз не съм като други, които са проучили всичко в детайли и ръсят акъл когато си поискат ( @stefanrusev, не визирам теб). Аз давам съвет от гледна точка на случаен турист. Вървиш по улицата и търсиш я магазин, я кръчма. Не съм по евтинията на всяка цена, няма да ям хляб и кашкавал, само и само да ми е евтино, за мен част от прекарването е и кулинарната част, обичаме да се глезим. Тук по-малка сметка от 55 евро за обяд за двама не сме платили, Обяд+чаша вино или бира.

Цените на всичко са адски скъпи и завишени. Купих си Диклак в БА, който е 2,5 пъти по-скъп от Бг, сироп за откашляне - също толкова, най-евтината малка вода голям супермаркет в Калафате беше 1,4 евро, марулята 3 евро, лудница…

Транспортът пък колко им е скъп между градовете от списъка на всеки турист, не е истина. Обидно е…както казах, няма Москва, Токио, Ню Йорк или Сидни. Аржентина ни е най-скъпата дестинация до момента.

П.П. В Калафате намирането на читав чейнч си е задачка с повишена трудност. Вчера еврото беше доста по-изгодно за смяна - да знаете.

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

А @Lindt се терзаеше заради една палатка.Вярвам след твоите постове вече гледа доста по-ведро на пропуснатото пътешествие.

• Смея се 2
Публикувано:
преди 37 минути , Sun4o каза:

Купих си Диклак в БА, който е 2,5 пъти по-скъп от Бг, сироп за откашляне - също толкова

И аз попитах за някои лекарства, които ме интересуват и се оказа, че в Аржентина са около 2 пъти по-скъпи от България.

Но като цяло в Буенос Айрес и Кордоба цените си бяха добре, не мисля че е скъпо. За разлика от кожоерите в Патагония. Но пък там е разбираемо...на майната си е и снабяването е или със самолет или с тирове (за разлика от Ушуайа, къето има излаз на океан).

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 16 минути , stanimir каза:

А @Lindt се терзаеше заради една палатка.Вярвам след твоите постове вече гледа доста по-ведро на пропуснатото пътешествие.

Ах, ами да си призная, не работи така 😄 Ние най-вероятно щяхме да пропуснем повечето кръчми, най-малкото заради целодневните преходи, никога да не си купим вода (от време на време си мисля, че ще се затрия от дехидратация покрай ината ми с бутилките) и да не ползваме екскурзии. Освен корабчето около Перито Морено де, ама на мен не ми се вижда скъпо. 

Иначе съм ведра, има сравнително редовно сняг в София тази зима и заточението се търпи. 

PXL_20250111_134935436.PORTRAIT.jpg.d7fa283490599953fd4aba709fe01377.jpg

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
3 hours ago, Sun4o said:

Тук по-малка сметка от 55 евро за обяд за двама не сме платили, Обяд+чаша вино или бира.

Цените на всичко са адски скъпи и завишени. Купих си Диклак в БА, който е 2,5 пъти по-скъп от Бг, сироп за откашляне - също толкова, най-евтината малка вода голям супермаркет в Калафате беше 1,4 евро, марулята 3 евро, лудница…

Точно това питах. Има си цени за всеки джоб. 

Предполагам, че местните не плащат 55е за двама за обяд. Както и че има места за 55е на човек, или за 10е на човек. 

И на мен много ми се ходи в Патагония, ама май ще позачакам. 

За тия лекарства винаги съм се чудил. Диклак, ибупрофен, парацетамол и подобни в юк са по 0.70лв за 16 хапчета. В бг са поне х2. Защо?

Публикувано:

https://www.infobae.com/sociedad/2024/09/29/los-medicamentos-en-argentina-son-mas-caros-que-en-espana-y-estados-unidos-los-precios-varian-hasta-mas-del-1000/

Малко за цените на хаповете. Не знам защо се сравнява само с България, на други места е два пъти по-евтино от България..

Водата по магазините  е много скъпа навсякъде, дори във вътрешността, явно не се пие особено.

Иначе на нетуристически места или на не много, си е съвсем нормално, гонещо по-евтино спрямо България. 

Това, че по Патагония е поне х2, не значи че в цялата страна е така

Публикувано:

Ето и снимки на менюто с цените от една от добрите и известните кръчми в Кордоба от 12.2024, 16 място от 700+ според трипа. Patio de la cañada 

Ходихме 2 пъти след 8 вечерта, няма свободно място, а след 22 дори си има опашка.

Бира 2-3€, 8-14€ бутилка вино и нагоре.

месата са 8-18€, като 18€ е strip steak  говеждо, 15€ ентрекот и т.н. 

IMG_7097.jpeg.5ad11531ce56f6c80c20daeab36b4680.jpeg

IMG_7095.jpeg.274b951c42e64cbc28f11e9400a6724f.jpeg

IMG_7094.jpeg.aa33f359580838bca7b258aee0cbfe95.jpeg

IMG_7096.jpeg.5614a9d5a7f853f2811c708de4bf21e0.jpeg

Публикувано:

По темата за обмяна на валута и плащания  - едва днес ми остана време да погледна транзакциите.
Ето една от тях :  313 200 ARS платени с Visa credit , платени в аржентинско песо ( защото ти дават да избираш между песо и евро, а картата ми е в лева ) са осчетоводени като 561,08 лв.  Кой както иска да си го смята, но на конвертора и през централния курс ми излиза че трябваше да ми удържат дори  570,86 лв.
Почти навсякъде плащахме с Visa credit.  Само на Аржентинското Игуасу не прие Виза, но пък прие Маестро кредит, 
С Юбер обаче не се получваше - всяка една Виза или Маестро минаваше само по един път, докато накрая се сетихме че носим някаква никога-не-използвана Револют и с нея вече всичко си дойде на място. 
В брой сме плашали само в € защото курса им беше остарял и доста по изгоден от $ , като курса им беше доста над официалния. На много места е зиписан и по витрините. С удоволствие ще ви го вземат защото и те плащат данъци и такси...
Иначе "магурата" в БА е източно от Обелиска и по-точно по пешеходната улица Lavalle  но там предпочитаха $ , в нови 100-тачки и на по-нисък курс от заведения/магазини
Че е изгодно да плащаме с Виза кредит директно в песо го забелязах още тук в Бг, когато купувахме вътрешните полети...

Моето мнение -  Не си губете времето със:    обмени курсове ...  " тая банкнота не я искам или ще ти я обменя на по нисък курс: ....  " ама през 3 -4 улици може да е по-изгодно" ... Цените както @Sun4o повтаря са повече от европейски и разликата в курса ви е най-малкия проблем,

За мен най-разочароващо и вбесяващо са парите които заминаха по таксита от/до летищата ( ама  то аз по принцип бакшишите не ги долюбвам, ,особено българските 🤮 )     А  като се има предвид че два пъти кацахме в БА на EZE след 22:00 и излитахме към 04:00  а все на успявахме с Юбер 🥵 ... Отивам да си сипя една "сълза" че пак ми се дорева щом се сетих...

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 39 минути , stefanrusev каза:

По темата за обмяна на валута и плащания  - едва днес ми остана време да погледна транзакциите.
Ето една от тях :  313 200 ARS платени с Visa credit , платени в аржентинско песо ( защото ти дават да избираш между песо и евро, а картата ми е в лева ) са осчетоводени като 561,08 лв.  Кой както иска да си го смята, но на конвертора и през централния курс ми излиза че трябваше да ми удържат дори  570,86 лв.
Почти навсякъде плащахме с Visa credit.  Само на Аржентинското Игуасу не прие Виза, но пък прие Маестро кредит, 
С Юбер обаче не се получваше - всяка една Виза или Маестро минаваше само по един път, докато накрая се сетихме че носим някаква никога-не-използвана Револют и с нея вече всичко си дойде на място. 
В брой сме плашали само в € защото курса им беше остарял и доста по изгоден от $ , като курса им беше доста над официалния. На много места е зиписан и по витрините. С удоволствие ще ви го вземат защото и те плащат данъци и такси...
Иначе "магурата" в БА е източно от Обелиска и по-точно по пешеходната улица Lavalle  но там предпочитаха $ , в нови 100-тачки и на по-нисък курс от заведения/магазини
Че е изгодно да плащаме с Виза кредит директно в песо го забелязах още тук в Бг, когато купувахме вътрешните полети...

Моето мнение -  Не си губете времето със:    обмени курсове ...  " тая банкнота не я искам или ще ти я обменя на по нисък курс: ....  " ама през 3 -4 улици може да е по-изгодно" ... Цените както @Sun4o повтаря са повече от европейски и разликата в курса ви е най-малкия проблем,

За мен най-разочароващо и вбесяващо са парите които заминаха по таксита от/до летищата ( ама  то аз по принцип бакшишите не ги долюбвам, ,особено българските 🤮 )     А  като се има предвид че два пъти кацахме в БА на EZE след 22:00 и излитахме към 04:00  а все на успявахме с Юбер 🥵 ... Отивам да си сипя една "сълза" че пак ми се дорева щом се сетих...

Разликата в курса е най-доброто от всички схеми, така че трябва редовно да се проверява. Първите дни от престоя ми разликата беше около 18-20% по-добре от официалния курс, а последните ни почти се изравниха. Сега гледам разликата пак е около 15%. https://bluedollar.net/

А за Uber не разбрах какъв е проблема? Там нали имаше опция да се избира плащане в кеш?

• Харесвам 2
Публикувано:

Ако е някаква база за сравнение сега си погледнах записките. Автобус Ел Калафате - Перито Морено 20€ двупосочен , разходка с корабче 19€ Safari Nautico boat tour.

Целодневен тур при пингвините на острова от Пунта Аренас - 85€ ,  полудневен тур с корабче по Beagle Channel - 36€

Това точно преди 5 години , смятал съм ги в евро , като тогавашния курс беше.около 40 песо за 1 евро.Точно.тогава за известно време черния и официалния курс бяха еднакви и нямаше нужда от врътки.

Публикувано:

3 януари 2024 курса на песото по кредитна карта в паунди беше доста по-висок от колкото очаквах. Нещо от сорта син $1-1000п, 1£-1.20$, обаче 1£-1350песо. 

Не разбрах що така. Както казаха проверявайте картите. Теглене от атм е 10на лв бройката. 

Да носите бали кеш е тъпо, опасно, и неудобно. 

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.