Прескочи до съдържание

Андора и нейните красоти и странности

boogy83

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 35 минути , Sun4o каза:

@Яничка, дай някакви конкретики в цените, плийс. Че го мисля за ноември.

Не знам до колко ще са актуални, защото са от 2020 г.

Не намирам цената на рент-а-кара, но за таксата излизане от Испания съм писала:

Таксата успяхме да  намерим най-евтино за 18 Евро за 2 дни от Record Go Rent-a-car - малка фирма.

Хотелът ни е бил 35€ с вкл. закуска, а паркингът - 10€/ден. Бяхме за 2 почти пълни дни с 1 нощувка. Паркингите на всички хотели бяха скъпи, този тогава беше по-евтин.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние ще сме доста дни и поне засега планираме да сме с местните автобуси. С кола излиза твърде скъпо. За роуминга и телефоните е ясно. За автобусите имат някакви зони, които изобщо не разбирам от схемата в сайта, затова питах ако някой ги е ползвал да ме ориентира. Явно ще се ориентираме на място другата седмица.

• Харесвам 2
  • 1 година по-късно ...
Публикувано:

Ще изтупам от прахта тая тема с нашите впеччатления.

Бяхме в Андора 6 дни. От 30.07 (ранен сутрешен полет София-Барселона) до 04.08.2026 г. (Прибиране с много късен полет от Барселона). Така че сме ползвали рентакар за 6 дни от споменатата от @Яничка фирма RecordGo, която вече изобщо не е малка фирма, а е сред водещите в Испания, а след няколко дни ще ги ползваме и в Италия.

Та ясно, че в разгара на летния сезон наемът не е толкова евтин, но беше малко над 180 евро. Което е що-годе същото, ако тримата бяхме пътували с автоуси от Барселона до Андора и обратно. Плюс по 20 евро на ден (общо 120) таксата за излизане на колата от Испания. Та общо около 300 евро или по сто на човек.

Горивото ни излезе около 56 евро общо,като не сме минавали по платени пътища и тунели. Паркинг сме платили единствено да Vall d'Incles (около 9 евро), понегже се бяхме подвели, че пътят там се затваря  9 сутринта, но явно в топ-сезона на опуските го затвориха още от 8 ч и закъсняхме. 

Хотелът ни искаше 13 евро на ден за паркинг, но току до него винаги си намирахме къде да паркираме безплатно. Разбира се, ако си с кола и искаш да не плащаш да паркинг, трябва да си шзвън столицата. Което е всъщност хубавото, защопо Андора ла веа е градче с безобразни дадръствания и де радвам, че и за минута не стъпихме там. Поредната от много посетени държави, в чиито столици те съм бил, а нямам и намерение.

Автобуси не сме ползвали, но автобусната мрежа в страната е много добре развита, и от това, което видях, всички рейсаве са много начесто. По спирките обаче няма разписания.

Почти ежедневно по баирите се засичахме с двойка млади българи, които се придвижваха с автобуси и казаха, че са много доволни. Щената на билетчетата е 2 до 5 евро в зовисимост от зоните. Но, за да ти е ефективно времево толкова дни с автобуси, те нощуваха в столицата. Иначе не си го представям.

Колата дава много мобилност, когато искаш да правиш преходи с ночоло и/или край извън населено място. Както и да спираш за гледки по пътя, а  живописни пътища в Андора не е като да няма. Обаче колата те ограничава да правиш двупосочни или кръгови пешеходни маршрути. А с автобуси може да направиш маршрут, започвайки от едно място и приключвайки на друго. 

Друго предимство на колата е, че може да спреш в голямата Mercadona в Ла Сеу д'Уржей (La Seu d'Urgell) в Испания преди границата и да си напазаруваш евтина храна за много дни. В самата Андора не че е особено по-скъпо, даже има някои много евтини неща, но няма меркадони и изборът е малък. Е, има Карфур, но това винаги е била по-скъпа верига.

Що се отнася до заведенията за хранене. Там е зле. Малко са, скъпи са и няма разнообразие. Масово бургери и други амерички боклуци. Тук-том аржинтинска скара (скъпо)...Ha определени места оаче се предлага дневно тристепенно меню на нормални цени, включително и за вечеря, не сомо да обяд. Което рядко съм срещал другаде из Европа. Та да 20 евро може човек доста обилно да се нахрани. Ние седнахме веднъж така на вечеря. Останалите вечери си ядохме вкъщи накупените от меркадоната храна. Аз съм по-ящен и дадох в меркадоната над 60 евро, а спътничките ми бяха по-икономични. Като не сме се ограничавали откъм плодове, зеленчуци, задължителната студена супа гаспачо, две бутилки вино, а и някоя биричка за мене.

Рекапитулация (на човек):

80 евро - Самолетните билети (за съжаление не можехме да варираме с датите на пътуването, иначе такива пари за лоукост полети досега не бях давал).

115 евро - за 5 нощувки в апарт-хотел

100 евро - наем на кола с такса за излизане от Испания

22 евро - за гориво и паркинги

80 евро (приблизително) - за храна.

Значи всичко под 400 евро на човек за 6 дни. Или малко отгоре, като сложим по чайче или тортичка в хижите и дребни сувенирчета.

Та, Андора с лъскавия имидж всъщност може да бъде една изключително бюджетна дестинация за магеланци, които са ОР (оптимизатори на разходите) 😉

Задължително е, като си избирате място за настаняване, да чегете коментарите относно безжичния нет, защото, както от ночалото на темата се коментира, мобилният нет в Андора реже глави.

• Харесвам 12

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.