Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Здравейте, 

Въпросите ми са към опитните Магеланци и са свързани с прословутите ресторанти със звезди Мишлен - къде сте посещавали такъв ресторант? Струва ли си изживяването? Моля споделете!

Връзка към мнение

Добре е да разбереш какво значи звезда мишелин. Може една проста баничарница да има такава звезда, както  и много скъп ресторант.

  • Шок 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

До момента не съм ходила в ресторант с зведи Мишелин,защото никога не са ме провокира ли толкова много,но пък имах възможноста да посетя един от 100 най добри ресторанти в света тази година в Еквадор .За мен си заслужаваше  защото менюто беше доста интересно като бяха включени продукти от от трите региона,крайбрежие ,джунгла и планинска част.Това което не ни допадна бяха вината а и "сомелиерът" им беше гола вода

Тук в България съм ходила в ресторанта на италианецът Джан Франко кандидат за мишелин и за грин мишелин,както и при Филип Захариев , ами заслужаваше си .И на трите места беше N степенно меню с мини  порций което е нормално за този тип ресторанти ,но с различни менюта и вкусове.

Така поставен въпросът струва ли си изживяването,ами незнам какво имаш в предвид,какво точно искаш да изживееш.Ако ти сервират охлюви или някакви дреболий,да направени и поднесени по различен начин ,но ти все пак не обичаш такива неща ,определено преживяването няма да е едно от най хубавите.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Аз съм ходила в два, ама и в двата малко преди да получат звезди. Това брои ли се? 😂

И двата са в Париж, избрах ги, защото бях харесала шеф-готвачите им покрай едно кулинарно състезание за професионалисти.

Дали си струва изживяването? За мен да, защото харесвах почерка на шеф-готвачите и ми се искаше да опитам тяхната кухня. 

Иначе зависи какви са ти очакванията към кухня, атмосфера и т.н.

 

 А, била съм и на кулинарен курс в един звезден и един от най-старите ресторанти в Париж (Le Grand Véfour), ама не приготвяхме нищо от менюто им 😉 

  • Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 20 часа, Alexander каза:

Добре е да разбереш какво значи звезда мишелин. Може една проста баничарница да има такава звезда, както  и много скъп ресторант.

Няма баничарница със звезда Мишлен!

 

Мишлен (на френски: Guide Michelin) е кулинарен справочник – поредица от ръководства, публикувани от френската компания за гуми Мишлен за повече от век. Ръководството присъжда до три звезди на Мишлен за отлични постижения на няколко избрани заведения.Близо 1 900 ресторанта в света са получавали звезда на Мишлен.[1] Триста са получили две звезди, а 71 са получили три. Ресторантите също се оценяват за комфорт по скала от 1 до 5.справочника започва да награждава със звезди изискани заведения за хранене през 1926 г. Първоначално е присъдена само една звезда. След това, през 1931 г., е въведена йерархията от нула, една, две и три звезди.

 

През 1936 г. са публикувани критериите за класиране със звезда:[3]

 

1 звезда : „Много добър ресторант в своята категория“ (на френски: Une très bonne table dans sa catégorie)

2 звезди : „Отлично готвене, струва си отбивка“ (на френски: Table excellente, mérite un détour)

13 звезди : „Изключителна кухня, заслужаваща специално пътуване“ (на френски: Une des meilleures tables, vaut le voyage).[5]

Връзка към мнение

Добре, не е баничарница.

 

идеята е, че може да е много евтино заведение тип закусвални или нещо подобно, специализирано в един вид храна и да има звезда.


има такива заведения където може се яде и за 10€ примерно.

 

 

 

 

 

  • Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Бил съм в https://guide.michelin.com/en/lisboa-region/lisboa/restaurant/tapisco530292 началото на 2020г.

Няма звезда, но все пак е включен с списъка. Не знам как се води точно - "Michelin mentioned" или нещо от този род.

То си е тапас бар реално и ние си бяхме на бара:

image.png.bbb0c8af8b30da20593a2f394a50b284.png 

 

image.png.01ab1636c64929436ec92affac0e5faa.png

 

image.png.7df6a831703ab4f42e87983414b321eb.png

Всичко се прави пред теб и може да се гледа:

image.png.5b3665091a9b9ef41aab6c822619bc32.png

Беше интересно и вкусно, без да е "нечовешко УАУ". Но предполагам и на повечето места е така. Няма нужда от 10-степенно меню, че да е Мишлен ресторант.

Може би при повечето звезди е така, но там вече отива на снобария според мен.

И на други места съм се заглеждал по менютата без да сядам, но може да се намери ресторант с цени около 60-70Е на калпак, което е относително проемливо.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Личното ми мнение е, че ако направите (бързо) проучване преди посещението и знаете защо отивате си струва! Макар и да се присъждат поради комбинация от фактори, основният център е и ще бъде кулинарията, техниката на приготвяне и вкуса. Съответно може да имате (и ви пожелавам) изключително преживяване, което няма как да вкусите и видите в обекновента баничарница😉 (ресторант). Но няма смисъл да посещавате ресторант, известен с рибните си ястия, ако не обичате риба. И три * да има, няма как да бъдете напълно щастливи и доволни от изживяването. Също, следва да сте наясно с обема (грамаж) и кухнята, която ще ви приготвят.

ПП В сайта на Мишелин има ресторанти, които макар да нямат *, са препоръчани. Там може да откриете истински съкровища (като качество и цена), включително. Обикновено има и меню и цени, за да имате предварителна представя какво да очаквате. 

И накрая, за да дам директен отговор на въпроса ви, да, за мен си струва. 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Сертификацията не е ли за готвача, а не за ресторанта? Нека някой, който е наясно да каже. 

А иначе, като всяко сертифициране и класации и това е малко субективно и граничи понякога с човешката суета. Нали не вярваме, че на конкурс по красота се явяват всички най-красиви момичета в света. Така е и в готвенето. 

Представете си супер добър готвач (нека например все още да не е известен) да открие ресторант. Готви невероятни неща, влага сърце и душа в това. От друга страна, например нека си представим някоя ТВ звезда със звезди Мишлен, който има ресторант, но той почти никога не готви там, а готвят китайци и т.н. емигранти, защото им се плаща по-малко. Къде храната ще е по-добра? Спорен въпрос, нали, защото и китайците може да готвят добре. Но пък всички ще отидат в ресторанта със звездите, защото светът ни е устроен така и маркетингът продава. Ако обаче се отърсим от суетата, можем да намерим своето място, което да ни е по вкуса и по джоба. Ако обаче искаме да изживеем поне веднъж екстравагантността на повечето звездни готвачи, то посещението на Мишлен ресторант си заслужава. 

Когато гледам обаче кулинарните предавания по ТВ, все ми се струва, че готвачите днес наред с някои оригинални идеи все повече стигат до изгъзици, което пък си е гавра с храната. Нека обаче всеки да твори, както иска, защото ние сме свободни хора и държим да бъдем такива. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Сертификата е за ресторанта, но ги ревизират периодично, тоест ако готвача напусне и качеството падне губят звездата.

Според мен се гледа крайния продукт, тоест ако имигрантите се справят добре, какъв е проблема ?

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 6 минути , neuromancer каза:

Според мен се гледа крайния продукт, тоест ако имигрантите се справят добре, какъв е проблема ?

Работата е там, че ако самите емигранти отворят ресторант, едва ли ще вземат някога такъв сертификат, но пък известният ТВ-стар ще я вземе лесно. Акцентирах на това, че звездата не е гаранция за качеството, защото сертифицирането все пак е субективна оценка. От друга страна, сертифицирането е свързано вероятно със заплащане на такси, които вероятно не са никак ниски. Ако е така, то звезди получават богатите, а бедните, които все така готвят супер, ще си останат неоценени от Мишлен.   

  • Смея се 1
Връзка към мнение

Не съм сядал в ресторант със звезда, а в такъв, който има готвач носител на 2 звезди и такъв, който е Мишлен recommended.


Първият е в родния Свети Влас 😄 На Марината IL Siciliano се казва, италиански ресторант, както можете да предположите, за мен - нищо специално, ял съм по-хубава паста и лазаня в доста по-непретенциозни ресторантчета в Италия. И обстановката е малко тип бг-вип-хайлайф, което не би било по вкуса на всеки. Разбира се, изкарахме си чудесно, но това е защото имаше хубав повод. 

 

Вторият е в Киото, заведение за рамен(където пробвах и тай рамен с пържено пилешко, вместо стандартното свинско и беше уникално), супер тясно, на една редичка бар столчета, но брутално вкусно. 🙂  Musoshin се казва, имат локация и в Торонто. 🙂

 

EDIT: оказа се, че готвачът няма как да е носител на звезди, работил е в ресторант с 2 звезди. 😄 което не знам дали се брои изобщо за нещо.

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 1 минута , Pantelej Putnik каза:

От друга страна, сертифицирането е свързано вероятно със заплащане на такси, които вероятно не са никак ниски.

Мисля, че оценяването е анонимно (или поне трябва да е такова). Т.е. не се казва "Генчо ще дойде да Ви провери един-кога-си".

Все пак целта е да има постоянно ниво и за всички, иначе става като даването на звезди по хотелите в БГ ...

преди 1 минута , Kosta Grudov каза:

Първият е в родния Свети Влас 😄 На Марината IL Siciliano се казва

Сигурно ли е това?  Поне на мен не ми излиза на картата им:

https://guide.michelin.com/en/restaurants?showMap=true

Връзка към мнение
преди 4 минути , jorocontrola каза:

Мисля, че оценяването е анонимно (или поне трябва да е такова). Т.е. не се казва "Генчо ще дойде да Ви провери един-кога-си".

Все пак целта е да има постоянно ниво и за всички, иначе става като даването на звезди по хотелите в БГ ...

Ясно, че човекът-оценител идва тайно. Това е безспорно. Но няма и нищо общо с това, което предположих за таксите. Ще те сертифицират, вероятно след като подадеш молба и заплатиш такса. Иначе едва ли те обикалят нон-стоп всички възможни ресторанти по света и оценят на поразия. Може и първоначално такава да е била идеята във Франция, но пък днес парите диктуват условията. 

  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 5 минути , jorocontrola каза:

 

Сигурно ли е това?  Поне на мен не ми излиза на картата им:

https://guide.michelin.com/en/restaurants?showMap=true

Едит-нах си поста, просто в 2-3 статии объркващо бяха написали, че готвачът е носител на звезди, а то реално няма как да бъде така. 🙂 Ресторантът, в който е работил в Лондон има 2 звезди, готвачът се казва Стефано Стека. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 2 минути , Kosta Grudov каза:

Едит-нах си поста, просто в 2-3 статии объркващо бяха написали, че готвачът е носител на звезди, а то реално няма как да бъде така. 🙂 Ресторантът, в който е работил в Лондон има 2 звезди, готвачът се казва Стефано Стека. 

За жалост такъв ресторант в БГ няма. Бях чел за няколко дето се канят, но като ги гледах цените им са все едно вече имат. А все пак сме БГ ...

Гледам Белград е пълен, което е тъжно за нас. Но пък и в Гърция има само в Атина. Но както казахме може да е хубаво и вкучно и без звезди 🙂

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Готвач няма звезди, може да е работил в ресторант със звезди.

В болшинството от ресторантите  готвачи са собствениците, плюс други.

Сравнението с конкурс за красота е неуместно. Никой не може да извика хора от Мишелин и да му дадат звезда.

Те сами си избират къде да отидат и е анонимно, след това всяка година ги проверяват, може да вдигнат, свалят или да оставят същите звезди.

Не се гледа обслужване или интериор, гледат само какво  има в чинията.

 

В България няма и не е имало ресторант със звезда….

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 18 минути , jorocontrola каза:

За жалост такъв ресторант в БГ няма. Бях чел за няколко дето се канят, но като ги гледах цените им са все едно вече имат. А все пак сме БГ ...

Ако се даваха звезди за тарикатлък, ехееееееее....... Кой щеше да бъде номер едноооооо 😄

Връзка към мнение
преди 23 минути , jorocontrola каза:

Но пък и в Гърция има само в Атина. Но както казахме може да е хубаво и вкучно и без звезди 🙂

Това е още едно доказателство, че при звездите Мишлен е по-скоро въпрос на престиж, отколкото те да определят кой колко добре готви. Ако готвя супер, но имам малък ресторант, каква е вероятността някога да спечеля звезда от Мишлен?! А и звездата ли определя вкуса?! 

Връзка към мнение
преди 4 минути , Pantelej Putnik каза:

Това е още едно доказателство, че при звездите Мишлен е по-скоро въпрос на престиж, отколкото те да определят кой колко добре готви. Ако готвя супер, но имам малък ресторант, каква е вероятността някога да спечеля звезда от Мишлен?! А и звездата ли определя вкуса?! 

Мисля, че не е точно така. Примери:

https://www.youtube.com/watch?v=LLzYQBi4ohg

https://www.vsveicolispeciali.com/en/first-street-food-in-the-world-that-gained-michelin-star-singapore/#:~:text=The first street food in,Michelin star is in Singapore&text=His name is Chan Hon,in Chinatown district in Singapore.

Сега може да кажеш, че са го направили за само/реклама ...

Връзка към мнение
преди 17 минути , Pantelej Putnik каза:

Това е още едно доказателство, че при звездите Мишлен е по-скоро въпрос на престиж, отколкото те да определят кой колко добре готви. Ако готвя супер, но имам малък ресторант, каква е вероятността някога да спечеля звезда от Мишлен?! А и звездата ли определя вкуса?! 

Ти май не четеш, а само пишеш..

 

Точно обратното, дори най-обикновена и евтина закусвалня може да има звезда Мишелин.

 

виж номер 2

 

Да не говорим за царя на сушито с 3 звезди и то поддържани много години, мястото му се намира в едно от метрата в Токио и побира 9 човека сигурно цялото място е 10-15 квадрата. Има и много други примери, ако те интересува ще погледнеш.

 

Вероятността да спечелиш звезда, ако готвиш много добре, е същата както с на останалите кръчми. В повечето случаи тези ресторанти не са големи, то и няма как да са хамбари за 200 човека.

 

Само, че освен, че трябва да готвиш много добре, макар това да е спорно за всеки човек и вкуса му, трябва и продуктите да са много добри и пресни, а това у нас е доста трудно, затова и няма звезди за сега.

 

И не звездата определя вкуса, а обратното, както написах в предния пост.

Хората могат да те  оценят със звезда, когато решат да те посетят, на база чуто или прочетено. Все пак не влизат наред във всяка кръчма по света.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 7 минути , jorocontrola каза:

Сега може да кажеш, че са го направили за само/реклама ...

Това на клипчето, което си пуснал, показва, че е и въпрос на късмет донякъде. Може в Банкок да има 10 000 ресторанта, където да готвят супер, но оценителят е отишъл в един от тях, защото например там са го завели, и хоп вече този ресторант е далеч пред другите. Със звезди - ДА, но относно кухнята???

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 8 минути , Pantelej Putnik каза:

Това на клипчето, което си пуснал, показва, че е и въпрос на късмет донякъде. Може в Банкок да има 10 000 ресторанта, където да готвят супер, но оценителят е отишъл в един от тях, защото например там са го завели, и хоп вече този ресторант е далеч пред другите. Със звезди - ДА, но относно кухнята???

Кой мислиш води този оценител, това не е България, да се обадиш, дадеш рушвет  и да ти дадат 5 звезди на хотела..

По темата поясних как става по-нагоре, никой никого не води, нито им се обажда да дойдат за да го оценят евентуално.

 

Ако беше така, в България щяхме да сме първенци със звезди, всяка втора мутра щеше да плаща за да му дадат звезда на умрелия ресторант.

Връзка към мнение
преди 1 минута , Alexander каза:

Кой мислиш води този оценител, това не е България, да се обадиш, дадеш рушвет  и да ти дадат 5 звезди на хотела..

По темата поясних как става по-нагоре, никой никого не води, нито им се обажда да дойдат за да го оценят евентуално.

Ти май четеш, но не разбираш какво казвам. Какъв рушвет, какви пет лева?! И след като си такъв експерт в сертифицирането по Мишлен, я обясни защо в България няма нито 1 сертифициран ресторант, като имаме много добри ресторанти, а в Гърция има само няколко такива ресторанта, а всички сме на едно мнение, че там има страхотна храна. 

Пак повтарям, че според мен звездата Мишлен е само престиж и донякъде награда за труда ти, но качеството си е качество и може да не бъде отличено със звезда. Тоест - когато не си суетен би следвало да ти е все едно дали един ресторант има звезда, или не. 

  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Разбира се, че може никога да не дадат на някой звезда, това не е задължително.

За теб има добри ресторанти в България, но за мен няма, дори ставащи е много трудно да се намерят.

 

В Гърция има 5 ресторанта със звезди, което  не е много, но има.

Дори в Унгария и в Румъния има, важното е, че имат, а ние нямаме нито един и не вярвам скоро да имаме. Сигурно ни мразят и не идват тук..

Ти да си чувал роден ресторант в който да са работили 2-3-4-5 поколения едно след друго?

Масовия случай у нас е, как  някой врат е собственик и се чуди цял ден къде да пие кафе, а персонала работи в кръчмата.

 

 

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.