Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 9 минути , Alexander каза:

Ти да си чувал роден ресторант в който да са работили 2-3-4-5 поколения едно след друго?

Няма как това да стане скоро, като се имат предвид някои исторически факти у нас и откога е свободната бизнес инициатива в БГ. 

 

преди 9 минути , Alexander каза:

Сигурно ни мразят и не идват тук..

Ако се посещават/сертифицират само тези, които ни кефят, то егати сертификацията. 

А иначе лично аз никога не съм търсил целенасочено ресторант с Мишлен звезда/и, защото лично за мен това не е важно.

Публикувано:

Аз съм бил в три различни- еднозвездни, понеже съм искал  да пробвам.

По принцип няма как някой да знае дали му е важно или не, след като не е пробвал никога.

Сега, ако му е все едно какво яде-има много такива хора, няма смисъл да ходи на такива места, освен, ако не иска да се тагне. 

Темата е за кръчми със звезди и се предполага, че в нея ще пишат хора ходили или искащи да отидат на такова място.

 

 

 

 

  • Харесвам 3
Публикувано:

Бил съм в около 10 ресторанта със една или две звезди на Мишлен в Лондон, Испания, Италия и Лас Вегас (като даваха звезди в Невада и Калифорния, може би преди повече от 10 години). Обикновенно в Южна Европа всичко което използват за готвене е местно, да речем от област с радиус 10 км от ресторанта, преди всяко ястие обясняват какво точно сервират и как е приготвено. За да се направи резервация обикновенно се иска кредитна карта, а дегустационното меню е от около 80 до 150 евро (има и много по-скъпи). Една вечеря с дегустационно меню продължава от 2 до 3 часа, обяда е по-кратък и обикновенно е по-евтин.

Като цяло храната в тези ресторанти е изключително надценена, но за еднократно преживяване може би си заслужава...

П.С. В Сингапур съм виждал будка в hawk център, която имаше звезда Мишлен.

П.С.С. Мисля че само ресторантите имат звезди, не готвачите.

  • Харесвам 5
Публикувано:

За първи път посетих ресторант със 1 звезда Мишлен - La Terazza в хотел Eden, Рим. Определено мога да кажа, че си заслужаваше преживяването. Обслужването от персонала беше на много високо ниво. До ден днешен помня как всичко беше синхронизирано между приготвянето на ястията в кухнята и сервирането. В момента, в който приключиш с ястието, сервитьорите донасяха множество допълнителни неща - сок от трева, амюз буш - малки хапки и др.

Интересното беше, че всичко беше  експлозия от вкусове.

Презентацията / аранжирането на храната също беше много добро.

 

Преди 3-4 дни пък посетихме отново ресторант с 1 звезда Мишлен - Il Flauto di Pan във Вила Cimbrone, Равело.

Не беше нищо особено - обслужването беше ОК; ястията бяха вкусни, но не уау; порциите бяха много малки. Усещаше се желанието на сервитьорите да поръчваме всевъзможни неща - допълнителни коктейли, след виното, пък после десертни / сладки вина за десертите и т.н, което не ми направи добро впечатление.

 

Според мен е хубаво човек да посети такъв ресторант, но звездата не удостоверява на 100% категорично, че това е най-доброто място.

 

Иначе самите ресторанти не могат да заявяват, че искат да получат звезда Мишлен. Ако Мишлен набележат някой ресторант се извършва посещение, за което ресторанта не знае. След това ти предлагат да те удостоят със звезда.

 

Дано да имаме някой ден ресторант със звезда Мишлен в България или поне “препоръчани” от Мишлен.

Вижте например в Сърбия колко “препоръчани” има….

IMG_2726.jpeg

IMG_7829.jpeg

IMG_7825.jpeg

IMG_7827.jpeg

IMG_2569.jpeg

IMG_2565.jpeg

  • Харесвам 10
Публикувано:

Покрай цялата дискусия се захванах да си опресня "мишленските" познания 😂

Критериите по които оценяват ресторантите и които са написани на самия сайт на Мишлен, са точно пет:

- качество на продуктите

- хармония на вкусовете

- владеене на кулинарната техника

- личността на готвача, изразена чрез кухнята му

- постоянство на качеството във времето

 

Също там казват, че за да може един ресторант да влезе в селекцията им, се посещава от няколко инспектора в различно време - в различни сезони, ден от седмицата, обед или вечер, поръчвайки всеки път различни ястия или повтарящи някои от тях, именно, за да оценят постоянството на качеството.

 

Иначе всеки ресторант може да влезе в селекцията им и те изпращат инспектори във всички страни, в които гайдът се издава. 

Звездите са за ресторант, не за готвач, както май и @Alexander каза по-горе - тоест, ако готвачът напусне и заместникът му продължи достатъчно добре да поддържа кухнята и индивидуалността на ресторанта (дори и да е баничарница, ама която да прави баници като никои други 😉 ), звездата ще се запази. 

 

 

Готвачът (или главният готвач, ако ресторантът е по-голям и има цяла бригада) създава менюто на ресторанта, той определя ястията и внася собствения си почерк. Затова може един шеф да има няколко ресторанта (напр. Ален Дюкас), естествено не може да готви едновременно във всичките, но менютата са негово дело и екипите му ги изпълняват стриктно (независимо дали са местни или емигранти). 

Когато бях на курса в Гран Вефур, на стените имаше технически описания на всички ястия от тогавашното меню, със снимки, подробни стъпки и т.н. Предполагам, екипът ги е съблюдавал до последната запетая. И си говорехме с готвача, който ни водеше курса (втори готвач в екипа на Ги Мартен, който е главният шеф на ресторанта) и той ни казваше, че е от няколко години там, но вече започва да иска да готви своята кухня, а не кухнята на Ги Мартен и вероятно по някое време ще отвори собствен ресторант. Затова здвездните ресторанти са невероятна школа, но ако някой шеф-готвач иска да даде простор на въображението и майсторството си, без да бъде "спъван" от чужди изисквания, трябва да отвори собствен ресторант. 

 

Доколкото успях да попрочета на други места, всеки ресторант може да се свърже с гайда и да си даде кандидатурата. Оттам нататък инспекторите ще го посетят по процедурата и накрая може и да попадне в гайда, или със звезда, или с препоръка. Или да не попадне. 

Поне твърдят, че решенията са колективни и анонимни.

 

преди 2 часа, Pantelej Putnik каза:

Иначе едва ли те обикалят нон-стоп всички възможни ресторанти по света и оценят на поразия. Може и първоначално такава да е била идеята във Франция, но пък днес парите диктуват условията. 

Първоначалната идея във Франция е била Мишлен да може да си продава гумите 😂

Първото издание на гайда е от 1900г по случай Международното изложение в Париж и е съставено с цел да даде на всеки шофьор сведения, които да му помогнат да зареди колата, да я поправи, да знае къде да пренощува или да се нахрани при пътуването си във Франция. И е бил раздаван безплатно при покупката на автомобилните гуми 😉 . Като знаеш къде и какво можеш да направиш, по-лесно се решаваш да се дигнеш с автомобила на излет. А като като караш из Франция, изтъркваш си гумите и се връщаш отново при Мишлен за нови и новото издание на гайда 😂.

Звездите идват чак през 1931г.

 

  • Харесвам 15
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:
преди 59 минути , Alexander каза:

По принцип няма как някой да знае дали му е важно или не, след като не е пробвал никога.

......

Темата е за кръчми със звезди и се предполага, че в нея ще пишат хора ходили или искащи да отидат на такова място.

Е, щом настояваш - ресторантът на ризорта, който посетих в Занзибар, беше с 2 звезди Мишлен. Отделно от това съм бил и в други ресторанти, които предлагат гурме меню и вероятно имат звезди. Самият аз готвя и имам отношение към готвенето. Мога ли да вземам отношение по темата, та било то и да съм с различно от теб мнение?! Не мисля, че ми е нужно твоето разрешение. 

По-горе ме упрекна, че пиша, но не чета. Ако ти обаче четеш внимателно, щеше да забележиш какво точно интересува @etty, а не още в началото да я захапеш. Едва ли за нея е важно колко пъти ти и аз сме ходили на такива ресторанти, а тя пита дали си заслужава. Моите отговори бяха в тази насока. 

Публикувано:
Преди 1 час, Pantelej Putnik каза:

Е, щом настояваш - ресторантът на ризорта, който посетих в Занзибар, беше с 2 звезди Мишлен. Отделно от това съм бил и в други ресторанти, които предлагат гурме меню и вероятно имат звезди. Самият аз готвя и имам отношение към готвенето. Мога ли да вземам отношение по темата, та било то и да съм с различно от теб мнение?! Не мисля, че ми е нужно твоето разрешение. 

По-горе ме упрекна, че пиша, но не чета. Ако ти обаче четеш внимателно, щеше да забележиш какво точно интересува @etty, а не още в началото да я захапеш. Едва ли за нея е важно колко пъти ти и аз сме ходили на такива ресторанти, а тя пита дали си заслужава. Моите отговори бяха в тази насока. 

Естествено, че нямаш нужда от никакво разрешение от никой.

Написах това, защото каза, че не те интересуват звездите като цяло, но сега се оказа, че си бил на такива места, вероятно по случайност.

 

Обаче  написаното от теб, че си бил и в ресторанти, които ВЕРОЯТНО имат звезди изчерпва всичко  и това написано в тема за кръчми с Мишлен звезди.

Едно е да готвиш във вас, дори да е добре и съвсем друго е гурме ястия, каквито се предполага, че си ял.

 

Повтарям, че може заведение да има звезда/и и без да предлага гурме или нещо скъпо.  Пуснах линкове за едноцифрни цени на ястията, а  @Роца го написа също.

 

И според теб заслужава ли си? Ако отидеш на място където ще ядеш за 5 евро, за 50, за 200 или повече? Или нито едно не заслужава?

 

Затова казах, че няма отговор и да прочете какво е звездата. Много е обширно всичко.

По презумпция 99% от хората като чуят ресторант със звезда Мишлен, за тях е равносилно на  1 торба пари, ама е видно, че не е така и може да се пробва за смешни пари.

Както и че за да е хубаво телешкото трябва да е младо, месо от възрастни животни  било подметка и т.н. легенди, които в повечето случаи няма общо с действителността и истината.

 

 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Mного хора отиват да се хранят в ресторанти със звезда Michelin защото готвенето на високо ниво е изкуство.

Защо толкова много хора отиват в Лувъра? Защото на изкуството трябва да се наслаждаваме максимално, особено когато е създадено, за да задоволи  сетивата.

 

Енрико Бартолини 44 год. е единственият готвач в историята на гида Michelin, спечелил четири звезди наведнъж, той е втори в света по борй на звезди и на първо място в италианската кулинарна история -до момента има 12.

Обяд при него е около 200 евро дегустация , средно 45-50 евро на блюдо,напитките са отделно и на съответните цени,знам че много се чака за да се направи резервация ,но отзивите са до един превъзходни и за кухнята и за него като човек.

  • Харесвам 5
Публикувано:

В търсачката може да се зададе държава и/или регион и/или конкретно място, град

 

и да се видят ресторантите по категории:

 

https://guide.michelin.com/en/fr/restaurants 

 

*** три звезди

** две звезди

* една звезда

с препоръка

биб гурманд (те са с добро качество на храната и щадящи портомонето)

 

Много ресторанти съм посетила. Да, според мен си заслужава. Определено има разлика между ресторанти с една, две и три звезди. 

Оценява се не само храната и готвача, но и обсужването. Ресторантите с повече звезди трябва да имат и повече обслужващ персонал. Сомелиерът също е много важен. Ако ресторантът е разположен на специално място, сграда, градина, пак е плюс, привлича повече клиенти.

За някои ресторанти записването е за месеци и повече напред.  

 

 

  • Харесвам 9
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 21.09.2023 г. в 12:37, Роца каза:

Първоначалната идея във Франция е била Мишлен да може да си продава гумите 😂

👍

 

IMG_1849.jpeg.c0ab49ee0b5510d77e13fa8196752dbe.jpeg
 

 

The original Michelin Man from 1894. The Michelin Man is white because rubber tires are naturally white. It was not until 1912, that carbon chemicals were mixed into the white tires, which turned them black. The change was structural, not aesthetic. By adding carbon, tires became more durable.
Michelin also began reviewing restaurants so that more people would travel further distances in their cars to eat at these restaurants. This in turn would wear down their tires faster, and force them to buy more.
The star system that Michelin uses goes up to three and is broken down by whether or not it's worth driving to the restaurant.
One star: "A very good restaurant in its category"
Two star: "Excellent cooking, worth a detour"
Three star: "Exceptional cuisine, worth a special journey...

 

 

За мен в неприятното е , че посещенията на Мишлен ресторанти са тясно свързани с резервации месеци напред , обичайно 2-3 месеца предварително няма останали места . Ресторантите често са малък капацитет  , не може и с деца . В един Брюксел например , от седемте ресторанти със звезди , нито един не работеше в неделя ( имах само една нощувка ) . 
 

След няколко седмици имам предстояща резервация за такъв с две звезди , ще направя едно ревю за форума - http://www.restaurantspectrum.com/about/

 

 

п.с. не се притеснявайте и стеснявайте да поствате линкове към съответните ресторанти , ще сте полезни и поста ви ще има някаква тежест.

 

п.с2 @Pantelei Patnik Нито в Занзибар , нито в континентална Танзания има Мишелин ресторанти 

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, stanislavpp каза:

.с2 @Pantelei Patnik Нито в Занзибар , нито в континентална Танзания има Мишелин ресторанти 

Вероятно имаш предвид мен, а не Pantelei pAtnik, a аз имам предвид 2008 г., когато двете звезди стояха на входа на ресторанта, а готвачът-австриец потвърди. Все тая! Звездите са суета.

  • Харесвам 1
Публикувано:

Да , извинявам се за грешният таг 👍.  


По-скоро звездите са субективен критерий по обективни показатели 😉 при ресторантите , а не суета .
 

Хотелските звезди при хотелите обаче клонят към скам . Причината е , че няма универсални критерии за звезди , страните по света имат собствени вътрешни критерии за категоризация и брой звезди , съответно има огромни разлики между критериите в един Египет или в една Австралия . Затова и звездната категоризация хотелите девалвира напълно , а за луксозните хотели в “ белият свят “ е дори обидно споменаването на звезди ( например във Франция раздават категория “ Палас” на най-луксозните си хотели ).

  • Харесвам 3
Публикувано:

Аз много обичам кулинарен туризъм и за мен определено посещението на ресторант с Мишлен звезда би било страхотно преживяване. Досега съм била само във Вегас в такива, чиито готвачи са получили Мишлен отличие за другите си ресторанти като Гордън Рамзи и Майкъл Мина. На един любител на храната като мен никога няма да му мине през главата въпросът “заслужава ли си?”, то е част от пътуването като посещението на религиозен център за вярващия човек. Естествено, и в местната църква се получава духовно удовлетворение, но друго е да се помолиш на място като “Свети Петър” във Ватикана  (доста неуместно сравнение като се има предвид къде стои чревоугдството сред смъртните грехове…🫣). Хора, не ме слушайте, не си слагайте грях на душата, не ходете по Мишлен ресторанти.

  • Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:

Много хубаво мнение 👍
 

В общият случай , когато питащ задава  въпрос “заслужава ли си “ , означава само едно - за питащият не си заслужава и пита (евентуално) да бъде убеден в обратното .

 

Прекрасно е ,че хората са много различни , със съвсем различни разбирания , вкус , култура и приоритети…

  • Харесвам 8
Публикувано:
преди 7 часа, stanislavpp каза:

 

 

За мен в неприятното е , че посещенията на Мишлен ресторанти са тясно свързани с резервации месеци напред , обичайно 2-3 месеца предварително няма останали места . Ресторантите често са малък капацитет  , не може и с деца . В един Брюксел например , от седемте ресторанти със звезди , нито един не работеше в неделя ( имах само една нощувка ) . 
 

 

Моите наблюдения са, че има доста ресторанти, които човек може да успее да посети и с резервация 1-2 седмици по-рано. Имам и last minute случай, за вечеря в ресторант, в който буквално влизаш и има маса. 
Има и ресторанти като Alchemist в Копенхаген, чиито сайт за резервации на 28-ми август падна, защото тогава отвориха възможността да си букнеш маса за периода 1 ноември - 31 януари. Там е трудно да намериш места и 2 месеца напред, ако не резервираш и предплатиш. Има възможност за waitlist, но не знам колко често се освобождава маса. 
Съгласна съм, че звездите са субективни, защото Alchemist има само 2 звезди?!?!?, въпреки once in a life time experience, който предлага. И като храна, и като обслужване, като обстановка, преживявяне. Това място с неговите 50 impressions не е просто ресторант, то е театър. 
Дали си заслужава - за всеки е различно. За тази цена, някой може да предпочете седмица в Азия или Африка. Аз не съм критерий… за мен е обосновано да се грабна например и да отида до Сан Себастиан само заради кухнята им и Мишлен ресторантите им и това би ми било достатъчно. 
Ибиза например още ми е в bucket list-а, защото там искам да отида в Sublimotion и чакам да му дойде времето.

@stanislavpp има много ресторанти, в които допускат деца - проверено. Първият Мишлен ресторант на сина ми беше още като беше в количка. В ресторанта имаха дори и детско меню, супер атрактивна презентация и на детските ястия. Предложиха веднага винтидж столче за хранене. Имаха специално място, където да “скрием” количката с целия катун с чанти, шишета, дранкулки и каквото човек може да се сети, че има в една количка на малко дете.

А за Брюксел - има топ ресторант от гайда, който работи в неделя, вярно само за обяд, но е отворен - Genco. Дали беше обаче със звезда…

Не мисля, че изборът на места заради звездите единствено трябва да е фиксация. Има места по света за 2 долара можеш да получиш изключително автентична храна с неповторим вкус и на улицата. Има места, и в България, на които можеш да получиш прекрасно обалужване, тероарна кухня, авторски почерк в ястията, отношение и то на много по-разумна цена. Но не мисля и че трябва да изключваме посещенията на Мишлен, защото сме респектирани от звездите. Или пък да кажеш, че Genco в Брюксел не става, щото бай Генко в еди кое си кръчме прави супер яката туршия и шкембето му е с прясно мляко, а не с кисело… 

За мен ценното е човек да е широко скроен, да експериментира, да знае 2 и 200, да се простира според чергата си без да отрича преди да е опитал и да не си слага граници. 

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Публикувано:

Аз съм посещавала в Италия и Швейцария.

Дали си струва?!

За мен - да. Дали за всеки си струва, според мен - не. Човек трябва да има отношение към храната и към детайла най-малкото, за да оцени полученото.

 

Като за начало, ако живеете в България, можете да пробвате някой от нашите ресторанти, които предлагат дегустационно меню. Няма да е Мишлен, но ще усетите поне за какво става дума.

  • Харесвам 11
Публикувано:

Съвсем скоро посетих за втори път ресторант с звезда Мишлен. Разбира се, че си заслужава. Не е моето, но ми е вкусно и интересно. Независимо , че всеки път ме напушва смях, когато видя част от слънчевата система и млечния път в чинията ми (едно търкаленце, три капки с различна големина и диря потекла  от лъжицата 😂) и двата пъти е било мега вкусно и доста засищащо, даже мога да кажа, че от пет степенно меню след десерта ми е тежко дори. За последния Le Gabriel в Бордо, резервация направих пет дни предварително, но два дни преди това все още имаше свободни часове. Дали е скъпо? Определено не е евтино, но според мен са поносими цените. Не бих избирал обаче дестинация заради ресторант с Мишлен звезда, по скоро ако има там , където отивам , бих евентуално го посетил и удоволствието да бъде споделено с някой 🙂

  • Харесвам 9
Публикувано:

Тъкмо гледах кулинарно шоу за Виена и един от ресторантите с 2 звезди Мишлен. Погледнах в резервациите  и може да се запазят  места още за следващата седмица.Пълното дегустационно меню е 189-330€ ,  но предлагат и обедно тристепенно меню  от  69€ :

 

https://guide.michelin.com/en/vienna/wien/restaurant/konstantin-filippou

 

Сайтът с цени , меню и т.н. 

 

https://konstantinfilippou.com/

https://konstantinfilippou.com/restaurant/food/

 

Шницелите им са само от най-висококачествено свинско от породата мангалица ( някога традиционна унгарска и балканска порода космати свине) :

https://en.wikipedia.org/wiki/Mangalica

 

Не че ще отида , но темата тъкмо изскочи отгоре , а за софиянци Виена е на час път.Да имаш привилегията да се вдигнеш от днес за след броени дни до ресторант Мишлен в бляскава и аристократична Виена е истинско богатство.

  • Харесвам 11
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

      Spectrum , Amsterdam , две Мишлен звезди , ноември 2023, цена от 230€ за десетстепенно меню

 

IMG_1820.jpeg.271df3f4ca94b7a066d6c01d78a44f94.jpeg
 

 

 

меню коктейли , аз редувах Смаши с Акапулко, останалите от групата се наслаждаваха на червено вино

IMG_2396.jpeg.dad708e778b891709eb90cd1d877c782.jpeg

 

 

IMG_1821.jpeg.9408f1071028b31b592a805bfb02492c.jpeg

 

 

 

IMG_2395.jpeg.7b706abb40d3f1af62fd78de6a8ca0eb.jpeg

 

меню : избор между вегетарианско (230€)  и невегетарианско (240€)

IMG_1822.jpeg.5a751a972ba84b8eb8841c48384418be.jpeg

 

carabinero

IMG_2397.jpeg.964da03f1606201a163cbc9b57ec5391.jpeg

 

 

cod liver

IMG_2400.jpeg.3d0690efcd36092241b2f51ec3a5898d.jpeg

 

 

crab с патладжан и фоа гра

IMG_2401.jpeg.6c4fb94c82d674a30d1bc4682284b4ba.jpeg

 


sourdough хляб с масло и  фантастично карамелизирано масло

IMG_1823.jpeg.4a4bbd2fa0100cb01e2b42198f444527.jpeg

 

white truffle  ( изумително ястие от изкормен печен картоф с ядка от жълтък ,богато доовкусен с бели трюфели )

IMG_2403.jpeg.fd81b7bdda5d5b8c6e9398678f3c0caf.jpeg
 

 

IMG_2404.jpeg.d3536f1e018d45379cf3ab7093d021c1.jpeg

 

 

caviar ( черен хайвер с морски таралеж , брюкселско зеле и артишок)

IMG_2405.jpeg.78b3bcf5c7245a396b2267512c1f2f2b.jpeg

 

 

sepia

IMG_2406.jpeg.2fdde0eaa365f4fb1d72bfbd4affc552.jpeg

 

red mullet

IMG_2409.jpeg.ad54a364b6e227d2269e1519f462b800.jpeg

 


основното ястие 😉 - sweetbread ( телешки език с диви гъби , синьо сирене и зеле)

IMG_2411.jpeg.bbb87ac574c978d6f1962c1d01371bd8.jpeg

 

epoisses ( комплимент от ресторанта )

IMG_2412.jpeg.cf2693195c910d3a395d219162cb1511.jpeg

 

Десерти :

red cabbage с бял шоколад 

IMG_2414.jpeg.a765327a5456019e50b204759b977731.jpeg

 


Амстердам Дам Бланш ( pure шоколад с инфюзия от канабис )

IMG_2415.jpeg.b9136178bf7cde4a5b2cfea46379a015.jpeg

 

 

комплимент от ресторанта

IMG_2416.jpeg.d677fd577751707981c2c9bcea98d0a1.jpeg


 

комплимент на изпроводяк - есенция/ликьор от селекция лалета от собствената градина на  Уолдорф Астория Амстердам 

IMG_2417.jpeg.6b2fb7e2a97f2342c6ead7372e143eb8.jpeg
 

комплимент - селекция шоколадови бонбони

IMG_2795.jpeg.6ab4b0f1fb883e9700377d796da321ae.jpeg
 

IMG_2796.jpeg.afc19fb80331523e54725033505fdc4b.jpeg

 

 

Няколко размисли :

1. сървиса е на извънземно ниво ,  детайлна презентация на всяко ястие , додекориране на място , уместни и весели шеги , няколко комплимента от ресторанта 

2. пет-шест  от ястията бяха изумително  вкусни  и на ниво от друга вселена: карамелизираното масло , краб с фоа гра, печеният картоф с пълнеж от жълтък и бял трюфел , сепията , телешкият език с диви гъби , както и шоколадовият десерт , инфюзнат с канабис. 

3. дамите се спряха на патешко ястие за основно, което се оказа разочарование
 

п.с. групата от четирима оставихме бакшиш 100€ на сметка от 1230€.

  • Харесвам 11
  • Браво 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Този уикенд посетихме ресторант без звезда (все още), но споменат в сайта на Мишлен, Bacôve (надявам се да е все пак по темата 😄, дори и да е без звезда... въпреки, че съм сигурна, че някой ден ще има 😉 )

https://guide.michelin.com/en/hauts-de-france/saint-omer/restaurant/bacove

https://restaurant-bacove.com/fr

Избрахме го заради неговия шеф, Камий Делкроа (Camille Delcroix). Преди няколко години, той спечели кулинарно състезание за професоиналисти (Top Chef) и още тогава ни направи силно впечатление с ястията, които предлагаше. Затова, когато преди две години отвори собствен ресторант си казахме, че някой ден трябва да отидем до него (в северна Франция).

 

Имахме избор между 4- и 5-степенно меню, аз избрах 4те степени (85 €), Благоверния - петте (95€), с допълнение от плато сирена, коктейли и бутилка бял Бандол - общо 270€ за двама.

 

1) Безалкохолен коктейл от тиква, портокал и круша и 4 двойки мини-канапета:

- желе с миди и емулсия от пържени картофи (интерпретация на задушените миди с пържени картофи, силно популярни в тази част на Франция и близката Белгия)

- хрупкава възглавничка с мус от сьомгова пъстърва, хайвер от сьомга

- топчета от мус от артишок върху маслена бисквитка с пармезан

- едросмлян пастет (pâté en croûte) с маршмелоу с корнишони

20231124_195828[1].jpg

 

2) първо студено предястие - тартар от два вида миди, гранита с ароматни треви

20231124_202324[1].jpg

 

3) второ студено предястие - миль-фой (слоеве) от миди сен-жак и свинско месо (малко от типа на пача), сосовете са на базата на кресон, рохко яйце и каперси 

20231124_203502[1].jpg

 

4) топло предястие - крем от гъби, готвен на водна баня (т.нар. royale), патешки дроб (фоа гра) на тиган, хрупкава вафла и сос от манатарки

20231124_210206[1].jpg

 

5) основно ястие - гълъб на японско барбекю, червено цвекло, туршия от горски къпини, отзад се вижда бутчето на гълъба, обвито в хрупкава кора със сладко-солен сос тип "кетчуп"

20231124_214217[1].jpg

 

6) пред-десерт - оризови пуканки, емулсия от цитруси, карамел и лимоново сорбе

20231124_223229[1].jpg

 

7) десерт - лешници, карамел и юзу 

20231124_225109[1].jpg

 

8 ) дребни хапки сладкиши (mignardises) - тарта с круши и бадеми (тарта Бордалу), чийзкейк с основа от бисквити спекулос/спекулациус и торта "Опера"

20231124_230747[1].jpg

 

Всичко беше изключително вкусно, обслужването беше чудесно, всички бяха много любезни, ястията бяха представяни с подробности, дискутирахме за избора на вино... изобщо много добро преживяване (особено, когато на края на сервиза шефът излезе от кухнята и се отби до всяка маса, за да попита дали ни е харесало ида размени по няколко думи с гостите - бях направо във fan-girl mode 😂)

  • Харесвам 15
  • Браво 3
Публикувано:
преди 4 часа, Роца каза:

Този уикенд посетихме ресторант без звезда (все още), но споменат в сайта на Мишлен, Bacôve

Записвам си го :)) кагато сме из района. Благодаря Роце! 

  • Харесвам 2
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Аз все още не съм посещавала ресторант със звезда 🙂 В Тайланд, обаче, посетихме няколко заведения, които са препоръчани в гайда на Мишлен:

 

В Пукет /Стария град/ - опитахме уникални кокосови палачинки, правят ги на дървени въглища. 6 палачинки - 1 лв. 

https://guide.michelin.com/en/phuket-region/phuket/restaurant/a-pong-mae-sunee

 

Следващото място е това - https://guide.michelin.com/en/phuket-region/phuket/restaurant/o-cha-rot. Също ми хареса ястието, всъщност то имаше само 1, друго нямаше 🙂 Мисля, че струваше към 3 лв. 

 

И последно, в Банкок https://guide.michelin.com/en/bangkok-region/bangkok/restaurant/lay-lao. Всичко беше много вкусно. Не мога да кажа, че беше много скъпо. 

 

DSC_0213 (2)-2.jpg

 

DSC_0215 (2)-2.jpg

 

DSC_0222-2.jpg

 

DSC_0225-2.jpg

 

DSC_0116 (2)-2.jpg

 

DSC_0120 (2)-2.jpg

 

DSC_0121 (2)-2.jpg

 

 

DSC_0129 (2)-2.jpg

  • Харесвам 10
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

02.2024
 

Dewakan , Kuala Lumpur , 2 звезди , 828 рингита ~176$ за 12 степенно меню :

 

https://guide.michelin.com/us/en/kuala-lumpur-region/kuala-lumpur/restaurant/dewakan

 

Локацията на ресторанта е на 48 етаж в Наза Тауър, Платинум Парк

 

IMG_7295.jpeg.d745745f176334cf9ad95f868710b8b5.jpeg

 

 

Докато чакахме един много любим Магеланец на всички , не стояхме на сухо , а се любувахме на гледките от 48 етаж с чаши шампанско розе

IMG_7294.jpeg.5be5fda254c750b06e230e19e81dea54.jpeg

 


Любопитно е, че експириънса започва с обстоятелствен тур на кухнята , през която се преминава на влизане в ресторанта:

 

 

IMG_6711.jpeg.73500bf18f2145dfaf62e468a63b91da.jpeg

 

IMG_6712.jpeg.bfda41c6fd03b94a0bc3756cab06c21b.jpeg

 

IMG_6714.jpeg.3443f12e1a0cf064059cceed4d2dfca5.jpeg
 

апетайзър от цветчета с пиперен бульон от краб (рак)

IMG_6717.jpeg.d5986691f02819340ce5b15dc7cd8f24.jpeg
 

оригами презентация на caviar(хайвер)

IMG_6720.jpeg.d04f8502782da0e1b407d82f48897eae.jpeg

 

 

crayfish ( вид лобстър ) върху канапе от тортиля

IMG_6724.jpeg.9c730d7f74a80b3f8a6860a4e24269ec.jpeg

 

raw venison ( сурово сърнешко )

IMG_6725.jpeg.216719e6b14e8939433813be73170f88.jpeg

 

smoked patin ( пушена риба в листо) , която 

IMG_6727.jpeg.b055d64e5501a44e876a25a9787dacd7.jpeg


който се сервира на място за театрален ефект 😉

IMG_6728.jpeg.d43085a32bfa0c4d648aa2f98714f19c.jpeg


 жълтък с мед от kelulut пчела , зелената шумка не разбрах какво е , но беше най-вкусното от всички зелени деривати

IMG_6729.jpeg.b6e2133d55d1f25bd198f0b30a791742.jpeg


патладжан в gyoza dumpling

IMG_6730.jpeg.f83220ea41b6f384b2c1b600aa7c6d53.jpeg

 

ферментирал ориз and toddy

IMG_2651.jpeg.715955422d9b6a27ac9b9412a5d41761.jpeg


 

pigeon( гълъб ) - мозъкът му бил най-вкусен , но аз не се престраших , останалото месо е топ

IMG_2652.jpeg.7976263b9c16d203d0a95665c66361a1.jpeg

 

banana leaf ice cream

IMG_6738.jpeg.abd0d6aeafbb344b98bac5755eb53a9c.jpeg


 

кула от шоколад със сорбет 

IMG_6740.jpeg.16bb78db5dfa1b339b914bde453be810.jpeg
 

IMG_7296.jpeg.18128a4cb1b003b63266601af792a924.jpeg

 

кекс ( Kuih Sarang Semut )

IMG_6744.jpeg.8211524f20c485cb9833cf05a978baa9.jpeg

 

 

IMG_6715.jpeg.fdf5ada0bf1b42724d28ca09f617aab2.jpeg
 

 

Заключение : ресторантът в този ценови диапазон заслужава посещение  декорация , презентация, сървис  и амбиент са топ, от храната обаче , определено има какво да се желае , 7/10. 
 

 

 

  • Харесвам 7
  • Замислям се 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Статията е доста некадърно написана: https://businessnovinite.bg/svjat/restoranti-sas-zvezdi-mishlen-v-evropa-kadeto-mozhete-da-hapnete-za-pod-30-evro.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1HASB3RG-kfcfxtIcIqy8dw9ZY4BK8ibq1e9oZAi1dgWbgCEFqgIMypSA_aem_AYbVvQTn4jJHuTQsXvgybnoakJJ36Q9wJ8uokaxIY13L_5YC_zPEpoIfCaN_JKb8iRjNSLwk8JYabR54mEMVPN1z

Най-съществентото:

10-те най-достъпни ресторанта със звезди в Европа

L’Antic Molí, Улдекона, Испания, 20 евро на човек

La Robe, Монтейгу, Франция, 24 евро на човек

Hostellerie la Montagne, Colombey-les-Deux-Églises, Франция, 25 евро на човек

Les Clefs d’Argent, Mont-de-Marsan, Франция, 25 евро на човек

Ресторант Essência – Tiago & Éva, Будапеща, Унгария, 25 евро на човек

Хотел Restaurant Le France, Villers-le-lac, Франция, 26 евро на човек

Le Mascaret, Blainville-sur-Mer, Франция, 26 евро на човек

Силабарио, Виго, Испания, 27 евро на човек

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.