stanimir Публикувано: 24 август, 2025 Публикувано: 24 август, 2025 Гърция отчете рекордни приходи от туризъм през първата половина на тази година Рекордни приходи от туризъм е постигнала Гърция през първата половина на тази година, като британските и американски туристи имат съществен принос, съобщава електронното издание на в. "Катимерини". Броят на посетителите е нараснал незначително - до 11 692 милиона от 11 625 милиона души през първата половина на 2024 г., като същевременно разходите на посетител са нараснали съществено - до 622,70 евро от 565,40 евро. Изданието отбелязва, че този ръст се дължи не само на посещенията и приходите от американските туристи, но и на спада в пътуванията по суша на посетителите с ниски разходи от балканските страни, като България и Северна Македония. Съседите явно са обезкуражени от по-високите цени за настаняване и хранене, коментира вестникът. Общите приходи от туризъм през първата половина на 2025 г. са достигнали 7,659 млрд. евро, което е с 11 процента повече в сравнение със същия период на 2024 г., според данни на централната банка на Гърция. Приходите от германските туристи са се увеличили с 13,5 процента до 1,366 млрд. евро, от Франция – с 2,1 процента до 455,9 млн. евро, а от Италия – с 9 процента до 344,7 млн. евро. Приходите от британските туристи са се увеличили със 7,3 процента спрямо първата половина на 2024 г. до 1,082 млрд. евро. Най-впечатляващ скок има при посетителите от САЩ, които са били 694 100 души през първата половина на годината, което е увеличение с 20 процента спрямо първата половина на 2024 г., подчертава изданието. Приходите от тях - в размер на 704,3 млн. евро, са се увеличили с 29,4 процента. Така разходите на един турист от САЩ възлизат средно на 1014,69 евро, или с 63 процента повече от общата средна стойност. Експерти от туристическия сектор изразяват увереност, че приходите през цялата 2025 г. ще бъдат по-високи от миналата година, отбелязва "Катимерини". Линк ...после се надявайте ЕС да наложи визи на САЩ , заради България 🙂 2
adreno Публикувано: 24 август, 2025 Публикувано: 24 август, 2025 Приходите са се вдигнали, защото всичко е по-скъпо в Гърция тази година, а не заради единия процент повече американски туристи. 4 1
Zaro Публикувано: 24 август, 2025 Публикувано: 24 август, 2025 Да питат хората в Кресна дали потокът е намалял. 1
bad kid Публикувано: 24 август, 2025 Публикувано: 24 август, 2025 Аз от това което чета почивките с *ниските разходи* в Северна Гърция са история. 3
wiliko Публикувано: 24 август, 2025 Публикувано: 24 август, 2025 На 23.08.2025 г. в 11:49, DGTG каза: Някой, посетил Скиатос, може ли да препоръча рент-а-кар компания? Ние ползвахме butget и сме доволни...депозита го върнаха няма и седмица от връщането ни 1 1
jul Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 преди 15 часа, bad kid каза: Аз от това което чета почивките с *ниските разходи* в Северна Гърция са история. То в Северна Гърция отдавна е скъпо в сезона. Сравнено с Централна и Южна /изключая конкретни острови/. Ако говорим за настанявания пък в момента търся междинна нощувка на прибиране от Гърция в Петрич, значи нищо луксозно, но прилично и с паркинг. Еми цените са малко по-високи за апартамент в Петрич/същата група хора/, отколкото къща с двор и sea view в Гърция, от каквато ще пристигаме. 1 1
Nayden Bondzhev Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 преди 23 часа, bad kid каза: Аз от това което чета почивките с *ниските разходи* в Северна Гърция са история. Много май ще отидат в историята, търсих настаняване в близост за този уикенд, на определени места, които си ги знам по ръкавите, станало е страшно, гонят цени на Малдивите. 1
Lyubina Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 Много е странна тази история с цените там. Ние в края на юни дадохме толкова за 5 нощувки (със закуски ), колкото сега ми излиза като цена за две. Не знам Booking ли нещо играя с цени или самите гърци. Ясно е че има голямо търсене, ясно е че още е сезон, ама чак толкова.... 1
Nayden Bondzhev Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 Персонализирани оферти, поне 10 места проверих, ще кажеш, че са си плюли в устите. 1
stanimir Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 Я купете някакъв хубав подарък на детето, а вие си почивайте вкъщи или на село.Иначе догодина ще искат и 1000 за нощувка.Видяли са цените в България и са решили , че не са по-тъпи от българските бизнесмени.Предполагам 90% от туристите в Северна Гърция са източноевропейци.Едва ли някой извън Европа изобщо е чувал и знае нещо за Халкидики. 1
Nayden Bondzhev Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 преди 18 минути , stanimir каза: Я купете някакъв хубав подарък на детето, а вие си почивайте вкъщи или на село.Иначе догодина ще искат и 1000 за нощувка.Видяли са цените в България и са решили , че не са по-тъпи от българските бизнесмени.Предполагам 90% от туристите в Северна Гърция са източноевропейци.Едва ли някой извън Европа изобщо е чувал и знае нещо за Халкидики. Е какви да са, лошото е, че няколко държави се концентрират в Северна Гърция, и турците я напъплиха. 3
ДиянаВ Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 Бооже мен 97€ ми се видяха много за трима души на вечер в Крит - семеен хотел с басейнче в едно село - Schisma Eloundas, на едно шосе разстояние от плажа. Скоро четох, че за румънците Гърция била най-предпочитаната лятна дестинация за почивка, като мнозинството си държали на сухоземния транспорт. Лично мен това ме устройва - по-евтини самолетни билети, повече румънци в Северна Гърция. Обаче продължавам да смятам, че едно гръцко море ми отнема от възможността да съм другаде, като време, отпуска и бюджет. Поради тази причина 2 години го пропусках и май следващите 2 отново ще гледам нещо друго. 7 1
Zaro Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 преди 29 минути , ДиянаВ каза: Бооже мен 97€ ми се видяха много за труима души на вечер в Крит - семеен хотел с басейнче в едно село - Schisma Eloundas, на едно шосе разстояние от плажа. Скоро четох, че за румънците Гърция била най-предпочитаната лятна дестинация за почивка, като мнозинството си държали на сухоземния транспорт. Лично мен това ме устройва - по-евтини самолетни билети, повече румънци в Северна Гърция. Обаче продължавам да смятам, че едно гръцко море ми отнема от възможността да съм другаде, като време, отпуска и бюджет. Поради тази причина 2 години го пропусках и май следващите 2 отново ще гледам нещо друго. Крит е по-евтино от Северна Гърция. 4
Argentique Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 Преди 1 час, Lyubina каза: Много е странна тази история с цените там. Ние в края на юни дадохме толкова за 5 нощувки (със закуски ), колкото сега ми излиза като цена за две. Не знам Booking ли нещо играя с цени или самите гърци. Ясно е че има голямо търсене, ясно е че още е сезон, ама чак толкова.... При мен се е случвало сходно нещо, преди две или три години юни бяхме в Наксос и Куфонисия, после огледах същите хотели за след средата на септември - всички бяха на почти двойни цени. И така установих за себе си, че юни е по-евтин от септември. Миналата година изкарахме седмица след 22 септември в Андрос, Тилос и Сирос - беше райско, ниски цени на настанявания, топло и никакви хора. Но около последната неделя на септември плажните таверни там приключват. В топ сезон Гърция не ми е по джоба и ми е пренаселена или просто бих пренасочила евентуално дадените за там пари за други дестинации. Има разни острови тип Лесбос, Самос и т.н., където ходих юли и беше празно и евтино, но там заради турците също се промениха нещата. P.S. Никога не съм се къпала в континентална Северна Гърция и като гледам, май няма и да се. 😃 5
master_of_germs Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 На 24.08.2025 г. в 8:32, stanimir каза: Броят на посетителите е нараснал незначително - до 11 692 милиона от 11 625 милиона души през първата половина на 2024 г., като същевременно разходите на посетител са нараснали съществено - до 622,70 евро от 565,40 евро. Мисля си, че само @Брани е в състояние да доведе толкова посетители... Така де. Щурмоваци, ама и те посещават... По веднъж... 😉 3 4
ДиянаВ Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 Миналата година бяхме през юли 10 дни на Тенерифе. Казвам на щерката, че в Европа трудно мога да си позволя почивка за 10 дни без бюджетни ограничения за други места. А тя ми отговаря: Така ли? На мен пък Тенерифе и Канарски острови ми звучи доста по-екзотично от Гърция🙂 5
Бръмбар Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 Тези цени за по 600е е сигурно за някой 5 звезден хотел. Иначе от чисто любопитство погледнах в букинг, намират се и за 100-на евро. Напр. Без да задълбавам много,.един апартамент за 100е на вечер за другия уикенд. Освен това в последния момент изборът е по-малък и цените обикновено по-високи. Крит не знам колко е по-евтин от Северна Гърция, трябва да се сравняват еднакви като категория неща, което малко трудно. Иначе и на мен ми беше направило впечатление,.че в различните месеци варира чувствително цената. Бях гледала едни студия в Андрос, изтрих в последсвие файла и не помня точно цените но грубо беше нещо от сорта да 70-80е юни, юли вече 120-130е и август 150и нагоре, не са точно цифрите, но от такъв порядък. Аз гледах за юни и им бях писала, но всичко беше резервирано вече. после се отказах от идеята изобщо. Но да, вдигнаха се чувствително цените в Гърция и не само последните години. 6
Argentique Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 Тази година открих красотата на гръцката пролет, когато изкарах 8 дни по Додеканезите по Великден. И цените са ниски, и липсата на туристи активира най-добрите чувства на местното население към теб, и чукарите са покрити с цветен килим. Е, къпането в морето е малко проблематично, но пък в горещия сезон само то остава от "забавленията". А на мен вече не ми е толкова забавно. 🙂 Освен това, има тук-там термални извори по плажове и с добро проучване, дори и къпане може да се уреди. Кога ли ще ми се случи в сезон да съм сама в пушещ кратер на вулкана на Нисирос? Мда, никога. 😉 8 1
Coo Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 Моите впечатления от Северна Гърция тази година са, че имаше повече "чужденци" или просто ние хванахме някаква такава вълна и след като забелязах първите няколко коли с немска регистрация, започнах да виждам още и още. Местата, на които ходим обикновено са популярни сред местни от вътрешността на страната и сред други балканци, нищо ох-ах луксозно или фамозно. Сега ми се стори, че има по-малко сърби и македонци от обикновено по плажовете. Може би случайност. Едните ни съседи бяха семейство с деца, които вероятно го раздаваха работа-и-плаж, защото редовно си изкарваха някакво време от деня на телефон и комп на двора им, кола с немска регистация и говореха на немски; от другата страна бяха италианци, мисля, че майката беше гърккиня, но колата им беше с италианска регистрация. Бащата въртеше от време на време паста за вечеря, защото храната в Гърция може да е хубава, но май-май със спагетите не се справяха 🙂 Литовци с кемпери, Молдовци също, чак едно такова интернационално ми стана на августовското ходене. Снимах на една таверна менюто тази година - на английски и на български. На гръцки не ми попадна, но вярвам, че за местните има други цени или отстъпки. Аз изобщо не сравнявам другите части на Гърция със Северна. И двете имат чар за нас, ние сме с багаж - със супове, каяци, това да го помъкна като чекиран багаж не ми оферта, в същото време никак не се кефим на дълго шофиране, така че заливчетата из Северна Гърция продължават да ни бъдат удачен вариант да отскачаме за морски разходки, въпреки че цените и търсенето видимо са се вдигнали. И аз плача за цените и пустошта от времето на Ковида, но беше каквото беше. 8
Lyubina Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 преди 49 минути , Бръмбар каза: намират се и за 100-на евро. Аха, видях ги. Но нашата почивка в края на юни, същата локация, но друг хотел (даже смея да кажа по-добър) беше срещу €75 за двама вкл.закуска.
new one Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 Перефразирайки поета: никой няма власт над оная балканска глава, която сама е решила да се набута някъде у маляшко за едната снимка у фейса и гордостта, че “немъ им стъпим у кочината на л.йноморието”, там ходят само плебеите 🤓 1
Nayden Bondzhev Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 Преди 1 час, new one каза: Перефразирайки поета: никой няма власт над оная балканска глава, която сама е решила да се набута някъде у маляшко за едната снимка у фейса и гордостта, че “немъ им стъпим у кочината на л.йноморието”, там ходят само плебеите 🤓 20 години живях във Варна, преди да налеят бетона и пътуването в чужбина да стане достъпно, обикаляхме от Дуранкулак до Резово. Нямам Фейсбук. 1
Гост Публикувано: 25 август, 2025 Публикувано: 25 август, 2025 Аз съм “за” и още да се увеличат цените само и само повечето от типа на “всеки-уикенд-още-в-петък-сме-на-забеШка-в-Халкидики” и да ни е по-спокойно на нас дето ходим на море веднъж на две години.
jorocontrola Публикувано: 26 август, 2025 Публикувано: 26 август, 2025 преди 8 часа, Брани каза: Аз съм “за” и още да се увеличат цените Но не само на нощувките. Тези евтини самолетни билети са си безобразие. Писна ми и на мен вече от кашкавал туристи. Отивам в събота на шопинг до Минало. Напълнило се с безобразници, дето ходят само до Бергамо, че нямат пари за повече. А вечер в самолета смърди на плесенясало и не само сирене. Я да вдигнат хубаво цените да видиш, ако някой изобщо отиде, как ще купи само някоя моцарелка евентуално... 13
stanimir Публикувано: 26 август, 2025 Публикувано: 26 август, 2025 Трябва да вдигнат и цените на бензина , да не сме Иран бе алоууу.Литър Кока-Кола вече е по-скъп. 1 11
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега