aleksandrina Публикувано: 5 юли Публикувано: 5 юли Малко отклонение- сметката във Вроцлав беше по- малка, отколкото правим тук с приятелки, а количеството повече. За вкуса няма да коментирам. Имам подробно описано в темата "Кулинарен туризъм или какво да ядем по света" 6 1
Lindt Публикувано: 5 юли Публикувано: 5 юли Привет, някой да е проучвал колите на Карпатос и да може да препоръча някоя местна фирма? Други препоръки за острова също няма да са излишни, че го обмисляме за септември.
Coo Публикувано: 7 юли Публикувано: 7 юли Гърците имат пилотна програма да слагат ограждения по плажовете, които да пазят хората от медузи и отровните риби, за които напоследък доста медии пишат (чета го в британски, малтийски, испански, не е феномен на местните журналисти). В Малта също са сериозно притеснени от рибата. Но да се върнем към Гърция. Статията и снимки какви са тези заграждения: https://greekreporter.com/2026/07/07/greece-installs-floating-barriers-jellyfish-toxic-pufferfish/ В статията също се казва, че Гърция плаща 5.33 евро на кило за уловена отровна риба. Мисля, че за много от рибарите ще е възможност да им плащат за хобито и почивката 😆 7
Otnesen Публикувано: 28 юли Публикувано: 28 юли В Гърция вече глобяват с 350 евро за спряла кола с работещ двигател Същата санкция се налага на мотористи без каски https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/gurciya-veche-globyavat-350-evro-za-spryala-kola-rabotesht-dvigatel 2 1
wiliko Публикувано: 29 юли Публикувано: 29 юли На 5.07.2026 г. в 22:00, Lindt каза: Привет, някой да е проучвал колите на Карпатос и да може да препоръча някоя местна фирма? Други препоръки за острова също няма да са излишни, че го обмисляме за септември. Ние ползвахме тези - Такис , никакви проблеми 🚗 доставят ти колата на летището и джиткаш! Колкото до острова мога да споделя нашите впечатления, а именно че острова е идеален както за плажуване, така и за разходки по планиние и обикаляне по разни селца. Мисля че е задължително един ден да отделите на селцата им и по конкретно Олимпос- има чар, история, много църкви, а и е доста фогогенично, както е кацнал на склона на планината. Столицата им не сме я посещавали, само минахме 2-3 пъти попътно през нея, че избрахме за база град Аркаса и не съжалявам за избора си има доволно кръчми, плажа им е малко встрани и не сме го посещавали само го видяхме колкото да не сме капо, но си има пясък и палми. За времето което имахме на острова успяхме да плажуваме на - Apella Beach и Amoopi Beach и двата са достъпни с кола и мисля че стават за деца. И последно да ви предупредя че като за остров си е доста духовито, макар че ние случихме на що годе поносим вятър. От сега ви завиждам за плановете ви да го посетите...бих се върнала пак! 🥰 2 1
Nayden Bondzhev Публикувано: 29 юли Публикувано: 29 юли Здравейте, от доста време се каня на остров Евиа, не е кой знае колко отдалечен, а имам чувството, че е подценен. Ще съм благодарен на мнения. 1
sasho_n2 Публикувано: 29 юли Публикувано: 29 юли преди 49 минути , Nayden Bondzhev каза: Здравейте, от доста време се каня на остров Евиа, не е кой знае колко отдалечен, а имам чувството, че е подценен. Ще съм благодарен на мнения. Евия е много приятно място, което все още не е завладяно от туристическия поток или поне не в мащабите в които са друго острови и части на Гърция. Северната част на острова се достига нали-лесно с фери до Агиокампос. Лутра Едипсо е едино от най-популярните градчета в севрната част на острова - известен е с минералните си води, които се изливат директно в морето. За настаняване, Не бих препоръчал Лутрата - голям град е, в сезона си е проблем с паркирането и последно като бяхме, беше пълно с пенсионери от Сърбия с организирани екскурзии. Около Лутрата, пясъчните плажове са кът, основно са камъчета или скали, с малки изключения - например този https://maps.app.goo.gl/v5j3QtprCKHzLBzx8. От Кавос пък има таксита до един архипелаг с малки необитаеми островчета - кръстили са ги Гръцките Сейшели. Сега не знам как е , последно сме били 2018 г., но плажа на който те изсипват такситата беше доста гъчкан: https://maps.app.goo.gl/4wvnL3eC2dfLZCTu5 , https://maps.app.goo.gl/NMcFeC41hnDtQQdW7 . На юг от Лутрата, има много красиви селца и невероятно спокойствие - Ilia, Rovies, но и там плажовете са с камъчета. Северната част - около Ореои и Пефки, могат да се намерят плажове с пясък и селцата са си по-туристически ( не си представяй като на Катерини, например, но има доста таверни, и всичко небходимо). Източната част на острова, е малко по-трудно достъпна - трябва да се стигне до Халкида и от дам да се пресече острова. Били сме в района на Кими и на юг от Кими. Там е основно планински релеф пътуването е по-бавно. Плажовете стават, но често е доста ветровито, а там като задуха вятъра понякога се случва да не спре и за 6-7 дни. Ако имаш някакви конкретни въпроси, питай 🙂 7 1
jul Публикувано: 29 юли Публикувано: 29 юли Да се изкажа и аз, че преди време тръгнахме със същата нагласа за Евия. И така 2 поредни лета. Първото бяхме около Лутра /северната част обиколихме/ и от там Кими и с ферибота на Скирос. Второто /миналото/ бяхме в южната част. Много са различни двете като растителност и като всичко. Сега, от позицията на вече обиколен целия остров, мога да кажа, че бих посетила като за пръв път няколко точки: Лутра Едипсу /примерно 3 нощувки/, въпреки, че е вярно за тълпите и сърбите. Много интересна комбинация между море и СПА, включително хубави хотели с процедури и натурално безплатно СПА в морето. После се местя към любимата ми част от острова /с най-хубавите плажове/, някъде около Agii Apostoli. Може да се иде до Кими за разходка /плажовете не са ок/, може и до Скирос. За последното май писах пътепис. Всъщност има удобен кораб да дневно посещение, така че спокойно може да се хвърли едно око и без престой. Евия е някакво бисерче, ако търсиш неналазен гръцки остров. Хубава, автентична, евтина храна и природа за всеки вкус. Важно! В залива между Евия и континента /епицентър Халкида/ има проблем с медузи, който се влошава всяко лято. Сега са предприели мерки, като за пръв път са разположили някакви мрежи 7 километрови, които да ги спират. Не знам дали и какъв ефект имат, но проблемът е голям, има е ФБ група, където се следи популацията и се докладват. В района около Agii Apostoli мисля, че не са докладвани. 9 1
Doctor Who Публикувано: 4 август Публикувано: 4 август Забраниха чешмяната вода в популярен курорт Властите в община Касандра на гръцкия полуостров Халкидики временно обявиха водата в курортното селище Сивири за негодна за консумация от хора, след като лабораторни изследвания са установили наличие на микробиологични показатели, които могат да представляват риск за общественото здраве, написа ProtoThema. Според съобщение на общината замърсяването е било установено при микробиологичен анализ на проба от питейната вода във водоснабдителната мрежа. След уведомление от Регионалната дирекция „Обществено здраве и социални грижи“ на област Халкидики местната власт незабавно е предприела мерки за ограничаване на риска. Предстои цялостна дезинфекция на водопроводната мрежа чрез хлориране, повторно вземане на проби и нови лабораторни анализи, както и проверка за причините, довели до микробиологичното замърсяване. До приключване на всички проверки и потвърждение, че водата е безопасна, жителите и туристите са призовани да не използват чешмяната вода за пиене, готвене и миене на зъбите. Като предпазна мярка властите препоръчват да се използва бутилирана вода или вода, която е преварена достатъчно дълго. От Oбщина Касандра увериха, че ще публикуват нова информация веднага след получаването на резултатите от повторните лабораторни изследвания, които трябва да покажат дали водата вече е безопасна за употреба. https://telegraph.bg/svetat/novini/trevoga-v-halkidiki-zabraniha-cheshmianata-voda-v-populiaren-kurort.-v-siviri-otkriha-mikrobiologichno-zamyrsiavane-500291 2
Coo Публикувано: 11 август Публикувано: 11 август Здравейте, това лято въртях из други дестинации и до Гърция не съм ходила за море. Чета някакви истерични статии за глоби за обезопасяване за супове и каяци, голям контрол. Някой може ли да драсне как са реално нещата из Северна Гърция: жилетки и т.н.? Става въпрос за малко гребане из заливи, нищо мащабно като преходи.
Otnesen Публикувано: 17 август Публикувано: 17 август На 11.08.2026 г. в 10:37, Coo каза: Здравейте, това лято въртях из други дестинации и до Гърция не съм ходила за море. Чета някакви истерични статии за глоби за обезопасяване за супове и каяци, голям контрол. Някой може ли да драсне как са реално нещата из Северна Гърция: жилетки и т.н.? Става въпрос за малко гребане из заливи, нищо мащабно като преходи. Поне според журналистите: https://lifestyle.bg/stories/sled-globata-na-balgarka-kakvi-sa-pravilata-za-karane-na-padalbord-v-gartsiya.html?utm_source=news.bg&utm_medium=article&utm_campaign=footer На дъската може да се намира само едно лице - возенето на повече от един човек е забранено. Задължително е носенето на спасителна жилетка. Движението е позволено само в разрешената зона - обичайно до 500 метра от брега или до определените шамандури. Забранено е използването на падълборда след залез слънце и преди изгрев, както и при силен вятър. Глобите, предвидени за нарушение на установените правила са следните: Липса на спасителна жилетка - 250 евро Движение извън разрешената зона - между 50 и 200 евро Създаване на опасност или неудобство за други хора - до 1000 евро 1
Иван Попов Публикувано: 17 август Публикувано: 17 август Да дам малко прясна информация от днес за маршрута Сандански – Серес – Неа Зихни – Амфиполи – Кавала – Керамоти Тръгнах малко преди 10:00 ч. от Сандански и пътуването мина много добре и спокойно. Минах през Серес, Неа Зихни и Амфиполи, после покрай Кавала и към Керамоти. Около 13:00 ч. вече бях на крайната дестинация. Имаше полиция на тол системата след Кулата и доста автомобили бяха отбити за проверка, така че гледайте всичко по колата и документите да ви е изрядно. По-нататък по маршрута аз лично не видях други проверки. Тук пак ще похваля и EgnatiaPass. На тол пунктовете е страшно удобно – минаваш през специалната лента с устройството, без да спираш да вадиш пари или карта. Гледаш как доста коли с чужди регистрации се нареждат на обикновените гишета, а ти си продължаваш. 😄 Особено когато има повече движение, разликата определено се усеща. И едно нещо, което наблюдавам от години по гръцките пътища – светофарът от червено минава директно на зелено, без нашето червено-жълто преди потегляне. В обратната посока си е стандартното зелено → жълто → червено. Малка подробност, но винаги ми прави впечатление. 🙂 Около обяд в Керамоти имаше доста коли за фериботите към Тасос, така че особено в понеделник си предвидете малко повече време, ако гоните конкретен ферибот. След пристигането отидох да обядвам в ресторанта при Братята (Sta Aderfia). Там съм бил доста пъти през годините и една от причините да се връщам е рибата – винаги съм попадал на прясна и много добре приготвена. Този път взех лаврак за 12 евро, който отново беше много хубав, а и хлебчето към него беше страхотно. После вече се преместих на Paralia Beach. Тук не искат някаква сериозна минимална консумация за чадъра и шезлонга – едно фрапе е напълно достатъчно. Фрапето е 5 евро, а аз си взех и един 7UP и това е. Море, чадър и спокойствие. 😄 И малко любопитно за самия маршрут – районът около Кавала е бил важен още от античността именно заради положението си по Via Egnatia, древния път, който е свързвал Изтока и Запада. Днешна Кавала е древната Неаполис, където според историческата традиция апостол Павел стъпва за първи път на европейска земя и оттам продължава по Via Egnatia към Филипи. Така че този маршрут, който днес го минаваме за няколко часа на път за морето, всъщност следва район, през който хора пътуват между Балканите и Егейско море от повече от две хилядолетия. 🙂 И точно това ми харесва на тези кратки бягства до Гърция – сутринта си в Сандански, три часа по-късно ядеш прясна риба в Керамоти, а следобед вече си под чадъра на плажа. Понякога не ти трябва никаква сложна програма – хубав път, хубава храна и море са напълно достатъчни. 😄 И само едно нещо ме изнервя тук – интернетът е осезаемо по-бавен, а в България е в пъти по-бърз. 😄 19
Nayden Bondzhev Публикувано: 20 август Публикувано: 20 август Наздраве от крайбрежната в Александруполис, тук също има Gialos Fish Tavern. 11
Nayden Bondzhev Публикувано: 22 август Публикувано: 22 август След 20 ч, крайбрежната в Александруполис става пешеходна и се редят маси на улицата, претъпкано е, а и чувството е, че си в Истанбул, всяка втора кола е 34 и се говори на турски навсякъде. 11
Doctor Who Публикувано: 24 август Публикувано: 24 август Километрична тапа блокира хиляди автомобили към Гърция Пътуващи посочват, че задръстването започва още от тунел "Железница". Километрична колона от автомобили се е образувала в района на Благоевградска област в посока Гърция. Това става ясно от публикации в социалните мрежи, цитирани от "Фокус". Според други публикации колоните започват още преди Симитли. "Пътувахме към Кулата и на 5 км след Симитли колоната просто спря и не се движеше. Ние взехме решение да направим обратен завой докато можем и сега пътувам през Гоце Делчев", пише пътуващ в посока Гърция. Във връзка с натоварения трафик в района около Симитли и Кресна към ГКПП "Кулата - Промахон" десетки са шофьорите, които съветват пътуващите да минат през граничен пункт "Илинден - Ексохи". Според тях там трафикът е значително по-малко натоварен. 3
Coo Публикувано: 24 август Публикувано: 24 август Аз вчера бях така в задръстването, но в посока България. 🙂 Знам си, че в края на лятото нищо добро няма да ми се случи, ако пътувам към България в неделя, но потеглихме. 300 километра ги взехме за около 6 часа при това без никакво спиране за разтъпкване, хапване и почивки. Опашката в Гърция на тола в посока граничния пункт започваше 1-2 километра преди будките. Егнатия устройството не работеше (на влизане и вътре в Гърция си работеше, пари има, не знам защо). Опашката зад нас беше прекалено огромна във всички ленти, за да се разправяме на бариерата, така че платихме с карта. След границата нямаше бензиностанция, която да не прелива от коли, буквално излизаха на пътя опашките. 1001 попържни пуснах на половинката ми, че не заредихме в Гърция, а той на мен - че не пътуваме през седмицата. Задръстването на Кресна е отделен кръг на ада. Седях и си мислех, че по Ковид висяхме на границата, влачихме сертификатчета, документчета и какво ли не, не съм вярвала колко много ще ми липсва това време. 🙃 Това лято бяхме по други места и във висок сезон не бяхме минавали през Кулата. Много се радвам, че септември ще сме другаде, а до октомври нещата ще са се успокоили. 4
Иван Попов Публикувано: 24 август Публикувано: 24 август Като човек, който живее в района, мога само да потвърдя, че положението вече е пълна лудница. 😄 Днес мой приятел пътува от Благоевград до Сандански за около 3 часа. В петък аз пътувах Сандански – Благоевград – Сандански и ми отне по около час и половина във всяка посока. Трафикът беше изключително натоварен и имаше големи колони, но поне се движеха бавно. При нормални условия това разстояние се взима за най-много час. Отдавна не става въпрос само за няколко тежки уикенда през август. От май до октомври маршрутът е натоварен почти постоянно – петък следобед и събота в посока Гърция, неделя обратно към България, плюс целият транзитен летен поток към морето. През зимата е една идея по-спокойно откъм туристически автомобили, но тогава пък остава сериозният целогодишен трафик от камиони. Районът Симитли – Кресна – Сандански – Кулата буквално нонстоп поема огромен поток. За нас, които живеем тук и редовно ползваме този път, вече е ежедневие да гледаме не само разстоянието, но и точния ден, час и посока, преди изобщо да решим да тръгнем. 😄 Честно казано, понякога ми е по-лесно и бързо да тръгна на юг към Гърция, отколкото на север към Благоевград или София. 😄 След границата движението в повечето случаи е значително по-спокойно, пътят е хубав, а с машинките/устройствата за тол таксите (като Egnatia Pass/Fast Pass) преминаването е бързо – през отделните ленти почти без спиране и без да се редиш по будките. В момента най-неприятният участък по пътя към Солун остава околовръстното заради мащабните ремонти и строежа на Flyover-а, където редовно стават задръствания. Но ако всичко върви по план и до лятото на 2027 г. го завършат, придвижването натам ще стане още по-бързо и безпроблемно. Та малко парадоксално се получава – тръгваш за друга държава и понякога стигаш по-лесно и спокойно, отколкото ако трябва да пътуваш на север по нашия път, при това в собствената ни държава. 😄 И честно казано, вече почти спрях да гледам за колко време ще стигна. 😄 По-важното ми е да пристигна жив и здрав, защото по този път има от всичко – огромен трафик, камиони, ремонти, спирания, колони, изнервени шофьори и какво ли още не. Разбира се, времето също е важно, особено когато трябва да се гони полет. На мен вече два пъти ми се е случвало да съм на ръба да изпусна полет от София, точно заради такива непредвидими забавяния по пътя. Тръгваш уж с достатъчно аванс, а после някъде се образува колона, ремонт, инцидент или просто трафикът спира и целият ти предварителен график отива по дяволите. Затова, когато пътувам към летището, вече предпочитам да предвидя доста по-голям резерв. По-добре да седя час повече на летището, отколкото да гледам часовника в колата и да се чудя дали изобщо ще стигна за полета. 😄 За обикновено пътуване пък вече съм на принципа: ще стигна, когато стигна. При този трафик най-важното е всички да пристигнем живи и здрави. 12
Coo Публикувано: 24 август Публикувано: 24 август преди 52 минути , Иван Попов каза: Като човек, който живее в района, мога само да потвърдя, че положението вече е пълна лудница. 😄 Дръж се, до 2031 не остана! 🫠 Реалистичният срок да завършване на платното на АМ „Струма“ от София към Кулата е 2031 г. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на инспекция на изграждащия се обходен път на град Кресна и терените по трасето. https://dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/realistichniiat-srok-da-zavyrshvane-na-platnoto-na-am-struma-ot-sofiia-kym-kulata-e-2031-g-2463623 Някой ден детето ми като навърши 18 и ако магистралата все пак е готова до тогава, разбира се, ще го заведа до дефилето и ще напишем на някоя скала "Тук проспах младините си". И това никак няма да е преувеличено. 2 6
sasho_n2 Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август В действителност преминаването през дефилето е някакъв кошмар. Още по-лошото е, че липсва каквато и да било организация. В такива натоварени периоди, би следвало АПИ и Пътна полиция да бъдат постоянно на терен, за да не се допускат огромните тапи, които се получават. Вчера например на прибиране към София, автомобил с Румънска регистрация беше закъсал точно на моста в лентата посока Кресна. Разминаването на два автомобила, невъзможно, а колоната стана километрични за минути. Звъннах на 112 да подам сигнал и малко след това видях кола на АПИ - спраях да им съобщя за проблема и съответно, че трябва някой да се намеси, за да се избегне образуването на огромна опашка - отговора - да си подам сигнал и щели да викнат пътна полиция. В подобна ситуация, при закъсал автомобил в Гърция, за минути идва екип който изтегля авариралата кола на безопасно място и я обезопасява с конуси. Малко след това заради преминалата буря се е случил и инцинет в самото дефиле поради свлачище..... Поради тази причина, когато ми се налага да пътувам посока Гърция ползвам ранните часове - преди 5-6 сутринта, но не всеки може да си планира пътуването по този начин. А за живеещите в района, просто не искам да си предствям какъв ужас е. 6
lamerz1912 Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август преди 19 часа, Coo каза: Егнатия устройството не работеше (на влизане и вътре в Гърция си работеше, пари има, не знам защо). Опашката зад нас беше прекалено огромна във всички ленти, за да се разправяме на бариерата, така че платихме с карта Когато устройството не работи, има човек, който стои на гишето така ли? Защото този уикенд ще ми се наложи да ходя до Гърция.
sasho_n2 Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август преди 4 минути , lamerz1912 каза: Когато устройството не работи, има човек, който стои на гишето така ли? Защото този уикенд ще ми се наложи да ходя до Гърция. Рядко се слува на гишето с автоматично преминаване да има човек. В случай, че не ти сработи устройството даваш назад и се нареждаш на съседното гише на което се плаща с карта/кеш.
Nayden Bondzhev Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август преди 16 минути , sasho_n2 каза: Рядко се слува на гишето с автоматично преминаване да има човек. В случай, че не ти сработи устройството даваш назад и се нареждаш на съседното гише на което се плаща с карта/кеш. Абсолютно, но има и комбинирани гишета с човек, тогава му подаваш устройството, той го прочита с четец като в супера и продължаваш. 3
Coo Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август преди 5 часа, lamerz1912 каза: Когато устройството не работи, има човек, който стои на гишето така ли? Защото този уикенд ще ми се наложи да ходя до Гърция. Мисля, че в натоварени моменти винаги вътре има човек, който да асистира, ако не сработи. Иначе май идва някой човек от друга кабинка, ако колата стои на бариерата и блокира трафика. В случая с нашето пътуване онзи ден на този тол се минава най-в дясно и при други пътувания буквално сме прелитали от там. Дали нашето не работеше или тяхното там - не стана ясно. Колоните бяха огромни, жегата - брутална, така че като не стана, бързо извадихме карта и платихме с нея, не беше удачно в този момент да се инатим да е с устройството. Дръж някакви дребни или карта под ръка и всичко ще е наред. Лек път!
angel tomov Публикувано: 26 август Публикувано: 26 август Знае ли някой колко е минималната сума, която трябва да е налична по Егнатия Пас (нещо като минимален неснижаем остатък)? Имах 4.70 евро за две коли на един акаунт и ми изписа, че са недостатъчни.
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега