Прескочи до съдържание

Програма Юкатан 14 дни

t_petkov

Препоръчани мнения

Здравейте! Купихме си билети за Канкун през Март 2024 и сега седя над плана за програмата. Направих след доста четене някаква чернова на план и изникнаха няколко въпроса. 

Така, дъ план:

09.03. - Полет Франкфурт - Ню Йорк (нощувка в Ню Йорк, тъй като имаме 16 часа престой)

10 - полет Ню Йорк - Канкун (рано сутринта, така че ще имаме цял ден да се аклиматизираме, разгледаме, плаж малко и вечерта обиколка на Зона хотелиера)

11 - Канкун - Плая дел Кармен (Тук се чудя дали вместо Плая дел Кармен не отидем на Исла Мухерес?)

12 - Плая дел Кармен (Има ли достатъчно неща да се правят там? Четох че плажовете не били толкова хубави както в Тулум?)

13 - Плая дел Кармен - Исла Косумел (Тук искаме да отидем евентуално на гмуркане и шнорхелинг, има ли какво да се прави през вечерта там или е по-скоро за 1 нощувка и обратно?)

14 - Исла Косумел

15 - Исла Косумел - Плая дел Кармен - Тулум

16 - Тулум плюс Руините плюс евентуално Парке дос охос.

17 - Тулум - Коба - Ваядолид

18 - Чичен Итца + Сеноте и обратно към Ваядолид

19 - Ваядолид - Мерида

20 - Мерида - Ушмал - Рута Пуук - Мерида

21 - Мерида - Плая дел Кармен (тук не съм сигурен дали отново да тръгнем към Плая дел Кармен. Като цяло това ще ни е пътят, по който ще се връщаме вече бавно към Канкун и от там полет за вкъщи. Желанието ни е по-скоро да сме на някакво спокойно място, на плаж, вечерта хубава разходка, с коктейли, преди полета ни на 23.03.)

22 - Плая дел Кармен - Канкун

23 - Канкун - Ню Йорк (полетът ни е доста рано, така че на 22.03. трябва да сме в Канкун вечерта)

24 - Ню Йорк - Франкфурт.

Допълнително ме притеснява темата с кола под наем. Досега сме наемали кола в Европа и редовните моторчета в Азия, но нямам опит с Латинска Америка. Гледах отзиви от различни пътешественици за мними полицаи, които спират колите по пътя и искат рекети. До колко е сигурно да сме с кола? Предполагам, че през цялото време трябва да търсим места за спане с осигурено паркомясто. На коя фирма сте наемали кола досега?

Много ви благодаря на всички, които ще се отзовете с помощ за програмата. Усмихната неделя на всички!

Връзка към коментар

Не сме имали проблеми с колата. Бяхме наели от  https://avantrentacar.com/, но само заради възможността да излезем с нея в Белиз. Доволни сме. 

Доста дни имате на островите и Прая тел Кармен, според мен, но ако искате плажна почивка, е ок. 

Връзка към коментар
преди 6 часа, Цвете каза:

Не сме имали проблеми с колата. Бяхме наели от  https://avantrentacar.com/, но само заради възможността да излезем с нея в Белиз. Доволни сме. 

Доста дни имате на островите и Прая тел Кармен, според мен, но ако искате плажна почивка, е ок. 

А къде плажът е по-добър? Плая дел Кармен или Тулум или някъде другаде, където навръщане можем да отседнем за 2 дни 🙂 Има ли нещо друго важно, което не трябва да пропускаме? 

Връзка към коментар

Доколкото си спомням от обясненията едно време, ако резервирате кола от международна компания, ползвайте мексиканския сайт .mx, иначе има проблеми със застраховките. Относно полицаите не знам, те са нещо съвсем отделно.

Връзка към коментар
преди 11 часа, t_petkov каза:

Допълнително ме притеснява темата с кола под наем. Досега сме наемали кола в Европа и редовните моторчета в Азия, но нямам опит с Латинска Америка. Гледах отзиви от различни пътешественици за мними полицаи, които спират колите по пътя и искат рекети. До колко е сигурно да сме с кола? Предполагам, че през цялото време трябва да търсим места за спане с осигурено паркомясто. На коя фирма сте наемали кола досега?

В тази тема съм писал за някои особености .

Наемете си автомобил , просто имайте предвид , че наем в Мексико има своите специфики : задължителната местна застарховка важи само от местен провайдер , онлайн обичайно е 50% надолу застраховката , отколкото на място . Ние ползвахме Alamo.mx и всичко беше много точно . 

Полицаите , които ще ви спрат най-вероятно няма да са мними , а истински - и ще ви искат рушвет  ( решението съм ги написал в темата ).  Рентакарите са с различни рег.номера, което ги прави лесна цел.

Не пропускайте Бакалар , напълно си заслужава петте часа шофиране за деня.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Плажовете на Торум са хубави, но самото село е далеч и трябва да се ходи с кола и да се плащат скъпи паркинги и заведение на плажа. 
Не съм сигурна какво да ви предложа. За 15 дни можете да обиколите по-автентичното из Юкатан, а не да стоите на поамериканчените курорти. 
Ако не си чел моят разказ от миналата година, погледни го, може да ти е полезен. Стана чудно пътуване. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 12.02.2024 г. в 7:42, Цвете каза:

Плажовете на Торум са хубави, но самото село е далеч и трябва да се ходи с кола и да се плащат скъпи паркинги и заведение на плажа. 
Не съм сигурна какво да ви предложа. За 15 дни можете да обиколите по-автентичното из Юкатан, а не да стоите на поамериканчените курорти. 
Ако не си чел моят разказ от миналата година, погледни го, може да ти е полезен. Стана чудно пътуване. 

Здравей, прочетох го разказа, много ти благодаря! Не знам доколко ще посмеем да отидем и до Белиз. Синята дупка определено изглежда страхотно. По-скоро бихме се концентрирали върху Юкатан. На нас също не ни харесват места като мексиканския Съни Бийч а.к.а. Канкун, но нямам много идея къде да отидем на спокойни и красиви плажове. Бях доста за да посетим Холбош, но гледах пътешественици от там, че цените са толкова надути, че просто не си заслужава. Какво би ни препоръчала? Иначе кои места би препоръчала в Юкатан освен тези, които горе изброих? 🤔

Връзка към коментар

Ако ви се обикаля идете до Кемпече и   Бакаляр. Да ти кажа плажовете са красиви, но явно не уцелихме сезона и имаше много водорасли. Освен това  е много скъпо, гледат ни като банкомати, настояват за 20% бакшиш а дори страхотната морска храна( друго не ми хареса) ми остана неприятен вкус. А, и Маргаритите са чудни! 
Не знам толкова дни как да препоръчам да запълните, има доста разкази тук, може да намериш идеи. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Бяхме две групи с две коли, никой не е имал проблем с никакви полицаи, още по-малко мними.

Не съм имал никъде осигурен паркинг, седеше на улицата.

Както са писали и другите, навсякъде където е малко по-хубаво е много скъпо и се чака 20-25% бакшиш.

Има и евтини места, но трябва да се подготвиш, да ги знаеш, а на повечето може да нямат английско меню.

Най-хубавата част за мен от гледна точка на шнорхелинг беше на Исла Косумел, напълно си заслужаваше посещението.

Иначе и там е цифромания в магазина и в кръчмата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , Alexander каза:

Бяхме две групи с две коли, никой не е имал проблем с никакви полицаи, още по-малко мними.

Не съм имал никъде осигурен паркинг, седеше на улицата.

Както са писали и другите, навсякъде където е малко по-хубаво е много скъпо и се чака 20-25% бакшиш.

Има и евтини места, но трябва да се подготвиш, да ги знаеш, а на повечето може да нямат английско меню.

Най-хубавата част за мен от гледна точка на шнорхелинг беше на Исла Косумел, напълно си заслужаваше посещението.

Иначе и там е цифромания в магазина и в кръчмата.

Аз говоря малко испански, така че чак без език не сме. Но не знам дали си заслужава да стоим толкова на Косумел, май повечето отиват за 1 ден буквално шнорхелинг и обратно. Има ли въобще какво да се прави там? Холбош заслужава ли си от към гледна точка на хипарски остров или и той вече е мега комерсиализиран и там цените са мега надути? Търсим си някъде местенце, където последните 2-3 дни да забавим темпото на някой хубав плаж с коктейл в ръка. 

Връзка към коментар

Ние изкарахме  последните в Плая дел Кармен и ми хареса. Виж нашия хотел, много добър и добра цена. Ще ти оставя и два ресторанта там - много вкусни! 
Mariscos y Clamatos El Doctorcito ️

El Fogón

За островите - скъпо е, но вероятно има усамотени места за релакс. 

Връзка към коментар

Холбош не е по-скъп от другите места, примерно Тулум.

Ако не седнеш без да гледаш, ще намериш и по-нормални цени, включително на плажа, писал съм точно за там, цените варират в пъти през 50  метра.

Като сте толкова много време, идете и до там-Холбош. Може би точно този е по-спокоен, защото е с много голяма ивица, но не знам как са цените на нощувките там.

Там водата на плажа е за снимки, вървиш много за да стигнеш 1-1,5м дълбочина.

На Косумел бяхме дневна разходка, не бих седял дни там. По бреговете му има и каймани, имай го в предвид.

Връзка към коментар

Споделям впечатления от 2019 година.

Както беше споменато и по-горе, Тулум е едно прашно и мръсничко градче разлято около пътя между Канкун и Четумал. Градчето НЕ Е на морето, но за сметка на това е скъпичко. На американците им се вижда "автентично" и го тресе леко позьорска хипстария. Възможно е в последните години ситуацията дори да е ескалирала. Все пак е възможно да спите и на плажа (Playa Paraiso) но по онова време палатка за една вечер струваше от порядъка на 200 долара, което ми беше извън бюджета. Има и други опции за настаняване там, но когато аз търсих бяха още по-скъпи. Иначе този плаж действително е райски та ако държите да отседнете в Тулум и можете да си го позволите, бих ви посъветвал да сте там, а не в града. Руините са страшно интересни + супер атракция е местна фауна - пълно е с игуани и носати мечета. Мечетата са особено забавни - научили са се да пият вода от бутилка държейки я с предните си лапи 🙂

Нещо което мога да ви препоръчам като преживяване на Юкатан е посещение за шнорхелиране или гмуркане на Banco Chinchorro. Освен богатството на рифа разходката обикновено включва и посещение на малките острови в атола където единственото застрояване са скромна иследователска база и няколко рибарски колиби. За сметка на това е пълно с 5 метрови соленоводни крокодили и гигантски игуани. Важно е да знаете, че вълненията на морето са чести (дори и през март) и може да няма излети в продължение на няколко поредни дни. За тази разходка ние бяхме отседнали в Махахуал. Селото не е впечатляващо. Неприятен е фактът, че доста круизи спират там и през деня често се препълваше с хора, а вечер беше трудно дори да намериш отворено ресторантче за да хапнеш.

Дано да съм бил полезен 🙂 Приятно приключенстване! 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Някой правил ли е Юкатан през началото на Юни?

Плана е 7 дни с кола под наем от Канкун до сан Кристобал де ла касас. И обратно, към 2000км. 

Гледам, че е дъждовен сезон. 

Реално как е?

Връзка към коментар
преди 5 часа, era123 каза:

Плана е 7 дни с кола под наем от Канкун до сан Кристобал де ла касас. И обратно, към 2000км. 

Реално как е?

От опита ми в дъждовните сезони в Азия бих ти казал, че не е страшно, но от другата страна света в Мексико според мен си има значение. Навсякъде се пише, че по това време е сезона на ураганите, с възможни тежки превалявания. 

"Mexico's hurricane season is from May through November, with most storms developing between July and October. Hurricanes and tropical storms can cause life-threatening flash floods, dangerous winds, treacherous surf and rip currents, and other hazardous conditions."

Все пак ако на вас не ви пука може и да го пробвате, но според мен си е по-голям риск. Не ми взимай мнението за Мексико като чиста монета, на мен също ми предстои пътуване там, но това е поне каквото се пише из интернет. 🙂

Връзка към коментар

Била съм в Мексико през юни в района на Куинтана Ру. Валя всеки следобед без пропуск и като по часовник. Изливаше се силен дъжд дошъл отникъде и спираше внезапно, понякога повтаряше - нищо страшно нямаше. Типичен тропически дъжд. Дори не излизахме от басейна докато валеше.  По-трудно се понасяше горещината и влагата по това време на годината. 
Тропическите урагани са рядкост Юни месец. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 16 часа, era123 каза:

Реално как е?

Били сме средата на юни. Валя само един следобед, през другото време беше топло, слънчево и сухо, въпреки че в прогнозата го даваха да вали всеки ден. Сезонът на ураганите започва от 1-ви юни, но мисля, че е малко вероятно да има ураган през юни. Реално пикът е август и септември, за юни не бих се притеснявала от урагани.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.