Прескочи до съдържание

Има ли почитатели и на организираните екскурзии тук?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Да, не съм забравил името на форума. 😁 Но е напълно възможно човек да харесва И организираните екскурзии, и самоорганизираните.

Искам да попитам все пак дали дори и тук има хора, които да не са против тези екскурзии? Аз мисля, че си има плюсове - най-вече не се налага използването и разчитането на обществен транспорт. Другото е, че за мен е по-приятно с екскурзовод. Харесва ми и колко бързо темпо имат. Когато буквам сам и отида само в един град няколко дни бързо ми омръзва и се чудя как да си запълня времето, а на тези екскурзии се виждат много градове и постоянно се сменят хотели. САм също така не бих се навил да ходя на разходка с корабче по Дунава в Будапеща, но с организарана група със сигурност бих отишъл! За 3 нощувки във Велико Търново смених 3 хостела, което помогна малко, даде ми необходимото разнообразие и темпо, но като си в същия град пак става еднообразно. Е, беше полезно за да мина на следващото ниво в Booking, защото за 3 дни имам 3 отделни резервации. 😉

Аз за себе си вече реших - самостоятелно ще пътувам само ако пътувам със самолет до град, в който ще седя и няма да посещавам други места в съответната държава. Освен това с предимство ще са градове и държави, в които вече съм бил и ги познавам като Братислава, Лисабон, и т.н. И в двата града съм живял и ги знам като дланите на ръцете си.

Ако е за България или по-близки държави - с личен автомобил или каравана. Ако сме много хора може и по-далече - до Австрия да караме и да се сменяме, но ако съм соло финансово губи смисъл да се кара с кола.

Повече никога няма да използвам за соло пътуване фирми тип Ю. Ивкони и БДЖ след като иначе много добре прекарани няколко дни в Търново ми бяха леко помрачени от тях. Ще ми държи влага винаги като се сетя.

На отиване от Юнион Ивкони мога да се оплача само от дръпнатия шофьор, който се държеше с пътниците като с добитък. Все гледаше да се заяде с някого. И не пих нищо, защото от София до В.Търново няма тоалетна, стискаш 3 часа и това е. 😄 Но поне стигнахме на време!

Реших за да не ми е тясно на краката на връщане и да мога да ставам и да имам тоалетна да се върна с БДЖ вместо с автобус. Автобусът ми беше за 17 и нещо и трябваше да пристигне в София в 21 и нещо.

Та, отмених билета за влак от Горна Оряховица, тръгващ в 14:18, който трябваше да е на Централна гара в 19:21. Той първо закъсня с почти 20 минути. След това между Г. Оряховица и Левски се влачеше със смешна скорост, уж било заради жегата. Влачи се и между Левски и Плевен, както и между Плевен и Мездра. Спираше на гари, на които този уж бърз влак не трябваше изобщо да спира, да си слизат колеги на машиниста. 😆 На гара Курило ни казаха да слезем, защото този влак ще заобикаля през Казичене. От там ни взе влак до София Север. От София Север ни прехвърлиха на трети влак, некупеен Сименс за Централна гара. Той си остана да чака някаква връзка с международния влак от Букурещ. Част от пътниците слязохме и се прехвърлихме на трамвай до Централна гара. В крайна сметка бях в района на гарата в 21:00, само минути преди пристигането на автобуса на Ю. Ивкони, в който трябваше да бъда. Вместо да спестя почти два часа, спестих само някакви си 15 минути спрямо времето ако бях използвал автобуса, като загубих още няколко часа отгоре, защото влакът тръгна по-рано естествено. От 9:30 излязох от хостела в Търново. Това са почти 12 часа от излизането ми от хостела до пристигането ми на Централна гара. А до вкъщи сигурно повече от 12 часа. Та това май ще ми е последното пътуване с БДЖ изобщо.

И не е само в БГ. В Германия веднъж влакът ми се забави с цели 50 минути. Обикновено ДБ се бавят с 5-10 до 20, но това вече беше върха. Стана ми толкова гадно, че дори не се качих на него и съответно загубих пари и нерви. В Лондон пък 2006-та година спряха всички полети заради сигнал за потенциална опасност от атентат. Бях тийн и понеже някой ми беше откраднал дебитната карта нямах храна и вода с часове. Прекарах 15 часа на Хийтроу докато нашите по телефона ми купят заместващ билет. Цяло чудо е, че след този дебют в чужбина и с летищата изобщо се престраших да летя и да пътувам в чужбина отново.

Та, поради тези случки винаги ще предпочета организирана екскурзия пред това да завися от обществен транспорт. И в Дубай наскоро така стана - самостоятелно организираните пиха една студена вода и трябваше да си купуват нови билети и хотели. А много от тур агенциите уредиха своите клиенти с хотели за тяхна сметка и заместващи билети. Вече нямам нерви за такива неща като отменени полети, недошъл автобус, закъсняващ влак. Сякаш пътуването сам с обществен транспорт ми е на карък. Когато пътувам с компания или група никога не се случват такива неща! 😉 Като пътувам сам, но с моята кола - също. Съответно сам вече ще пътувам само с личен транспорт.

Но темата ми не е за моите патила, просто излагам защо организираните екскурзии имат своето място, но и бих пътувал сам с кола навсякъде. По-скоро питам има ли тук и други хора, които понякога обичат просто да дадат едни пари и да не се тревожат с това кой автобус или влак да хванат, да следят разписания, да търчат по гари с куфарите като изоглавени и т.н.? Защото тук чета, че автобуси в Южна Италия понякога не идвали или не спирали където трябва и т.н. Май по-голямата сигурност, която една тур. агенция дава има своето място дори и днес? А и понякога искам като на ученическа екскурзия някой да ми обяснява какво виждам, дори да е лелка с къдрава коса намазана с червено червило, говореща с патос. А и ако бяхме група като в Букурещ в банята на хотелската ми стая протече покрива цяла група крякащи туристи щеше да е по-внушителна от това моята дума срещу тази на рецепциониста, който ми рече "За тези смешни пари ще търпиш, като не ти изнася отиди в друг хотел".

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:

Аз не съм. Не мога да си представя да препускам след някой гид и друг да определя темпото ми. Скоро говорих с познат, който уж пътува самоорганизирано, но видял привлекателна организирана екскурзия за Мароко и се записал. Разказва ми какво препускане било. От рейса им показвали разни обекти, докато разбереш накъде какво да гледаш, рейсът ги подминава. Гидът договарял цени за разходка с файтони. Те се отдръпнали встрани и поразпитали няколко файтонджии за каква сума ще ги поразходят. Оказало се, че цената, обявена от гида била тройна на тази, която те могли да спазарят. 

Когато съм гледала цени на по-екзотични екскурзии, цената за 1 човек отговоря на сумата, която ще платим с мъжа ми, ако си организираме всичко сами. За мен е безценно сама да определям посоката и да разполагам напълно с времето си, без да завися от много други хора.

• Харесвам 26
Публикувано:

Абсурд, за мен поне, против религията ми е.

Преди двайсет и кусур години ходих на организирана екскурзия в Турция, като на място сам си намерих агенция за екскурзия до Памуккале. Любопитното беше, че бяхме с хора от екскурзията, които бяха платили директно на българския туроператор двойно повече, отколкото аз на турчина, когото срещнах на улицата, а бяхме заедно в един ван и получихме едно и също. Ако пък бях съвсем сам щяхме да пропуснем магазин за килими и всякакви други глупости, както и чакане на някои от туристите.

Оттогава не харесвам организирани екскурзии, бих се навил единствено за сериозни експедиции като Антарктида, Рорайма, където не може да се отиде сам по никакъв начин. Дори до джънгъл лодж в Амазония или "сафари" в Пантанал се организирах сам.

Навсякъде, където ходя, ако не е голям град като Лондон, Чикаго... взимам кола под наем, изключението беше Перу, но и там сами се оправяхме с местните автобуси без никакъв проблем. За България е пълен абсурд екскурзия, нищо не ми пречеше да взема колата и да ида до Родопите или Централен Балкан за ден например.

Живях в Англия известно време, кола нямах, но бях взел разписанието на местните автобуси и си обикалях по 3-4 селца на ден през уикендите. Някои автобуси бяха по веднъж на ден, но с разписанието и 5-10 минути мислене можеше да се използват без проблем. На Шотландските и Оркнейските острови бях взел колело под наем, като последните дни малко се надцених, но нямаше никакъв проблем да взема автобуса и да метна колелото в багажника ако видя зор.

Миналата година от училището на децата организираха екскурзия до Орландо, като за едно дете искаха сума, която аз наскоро бях дал за 4 човека (с малко напъване, разбира се, обикновено плащам поне няколко нощувки и самолетните билети с точки, а не с пари, но да речем поне двама, ако си плащам всичко като поп). Не съм сигурен дали въобще се проведе, никой не хареса цените. 

• Харесвам 17
Публикувано:

Е, може и да има почитатели, ама ще е все едно обсъждате любимите си чалга парчета. 

За да не ти протича нищо в стаята и да те развеждат просто увеличи бюджета за хотели, вземи си дневни турове на място и увеличи разходите си до нивата на бюджета на ден с организирана екскурзия.

• Харесвам 10
Публикувано:

Не сме ползвали организирани екскурзии от 2012г. (Когато ни бяха единствените 3 през живота)

Гърция с гид Загорка:

"Това е Бялата кула в Солун. Нарича се така, защото е бяла"

Времето около Метеора беше разделено на равни третинки между Метеора, магазин за сувенири и тоалетната.

Будапеща:

Докато не се включихме в организирания тур на града, а бяхме самостоятелни, не можеше да не забележим как сутринта като се събираха в групата имаше дама на 80+ с 2 патерици, която беше готова бодро да крачи.

Пък от друга страна не сме били (и продължаваме да не бъдем) достатъчно богати, за да си позволим цените на туристическите екскурзии, както @chandniспомена по-горе.

• Харесвам 7
  • Браво 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 9 часа, esto каза:

Искам да попитам все пак дали дори и тук има хора, които да не са против тези екскурзии? 

Накратко - не. Тук не ги харесваме :)

На дълго - самоорганизираните пътувания дават много свобода - посещаваш местата, които са интересни на ТЕБ и го правиш с ТВОЕТО темпо. Винаги съм свързвала ТА с автобусни екскурзии и пуш/тоалет паузите по час. За сам човек или за много възрастен човек (70 г. примерно) вероятно са единствена опция, така пътуват с група и преудоляват страха си, че са на непознато място, където не говорят техния език.

Ситуациите на неудобство, за които си писал/а, имат своя чар - аз примерно после ги помня и винаги ме карат да се усмихвам.

Ако не искаш да стоиш в един град и си шофьор, взимай рент-а-кар. Ако не се чувстваш спокоен да шофираш, винаги ще се намери някой, който е съгласен. 

Отделно частта с организирането за мен е 50% от удоволствието, останалите 50% са, когато пътуването вече се реализира.

• Харесвам 14
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 9 часа, esto каза:

В Германия веднъж влакът ми се забави с цели 50 минути. Обикновено ДБ се бавят с 5-10 до 20, но това вече беше върха. Стана ми толкова гадно, че дори не се качих на него и съответно загубих пари и нерви

Извинявай,  ама тук се изсмях. 😃

Бъди сигурен, че на организирана екскурзия е силно вероятно да стоиш в пълен автобус и противно на поговорката "Петима Петко не чакат" да чакате примерно час две другарки да се напазаруват из някой необятен турски пазар.

И от това, че после ще ги насоли целият автобус, няма да ти олекне. 😉

Моят ритъм на движение никога не е бил в унисон с предлагания по тези екскурзии и няма какво да търся там. 

Отделно,  че те водят по някои места, които може да не искаш да виждаш.

За мен това са всякакви магазини и фабрики за сувенири и т.н., но май такива в Европа много няма. 'Стриганьето' на туристическите овце е по-често срещано по други географски ширини. 😉

И въобще движението с толкова много хора с различно ниво на възпитание, че и под строй, не е за всеки.

Очаквай и там дразнители, дето ще дърпат пердета и ще говорят глупости на висок глас. 😉

П.С. Този месец бях на разходка с корабче по Дунав в Будапеща съвсем неорганизирано. Чудна работа! На масата ми се случи да наблюдавам залеза на по чаша вино със симпатични италианци. 😉

Представям си какви разговори щеше да има, ако бях с цял автобус българи, подбрани на случаен принцип. 😉

Вместо tramonto bellissimo - 'дали може да си вземем още от безплатното вино'? Гаранция! 😃

• Харесвам 9
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 26 минути , Argentique каза:

И въобще движението с толкова много хора с различно ниво на възпитание, че и под строй, не е за всеки.

Една група се движи със скоростта на най-бавния.

• Харесвам 7
Публикувано:

Чак ме е срам да кажа преди колко години ходих на 2 организирани екскурзии. Едната обаче беше само за 12 човека и беше супер, но другото си беше кошмар...

Но да бъдем честни - явно всички коментираме тук екскурзии с точна, плътна програма. Защото мисля, че много от нас сме ползвали чартъри, хотели от немски туроператори, сафарита с местни организатори. Аз поне съм го правила. Особено що се касае за сафарита. Казвам това, защото това пак си е вид организиране - кратък местен тур, местен шофьор в екзотична държава, задължителни рейнджъри в някои национални паркове и др. Но предполагам, че темата не касае този вид организирани пътувания.

• Харесвам 8
Публикувано:
2 hours ago, Gentleman Basta said:

Пък от друга страна не сме били (и продължаваме да не бъдем) достатъчно богати, за да си позволим цените на туристическите екскурзии, както @chandniспомена по-горе.

Хм, интересно. Аз пък смятах колщо ще ми излезе сам да обикалям из Австрия или Дания с влаковете и като сметна цените на билетите там и ги сравня с организирана екскурзия за същите страни би излязло по-евтино. Дори ако букна същите хотели ще трябва да е без закуска, за да достигна същите цени като стаите със закуска, които дават на тур операторите, значи на тях им дават отстъпки. В Австрия специално има билети за влак, които излизат и по 50 евро на посока.

Като чета мненията явно на повечето тук много рядко не им се случва да им отменят полет или автобусът да не дойде, влакът да закъснее с часове и т.н. Аз като отида някъде сам все така ще стане. Още от първото самостоятелно пътуване прекарах 15 часа на Хийтрол. И да, няма с кой приятел или познат да пътувам, че да не съм сам, защото трудно се напасваме като график, а и тях ги влечат масови дестинации като Гърция, Турция и подобни, които за мен не представляват никакъв интерес.

Явно имате много здрави нерви и не търсите голям комфорт. За мен определено комфорта е на първо място. Да дам едни пари, пък някой друг да организира всичко, аз да не се занимавам и да ни съберат групово като пристигнем на летището. За да ми хареса едно соло пътуване, то трябва градът да ме грабне като енергия. В Братислава и Залцбург ми харесва и сам да ходя и пак гледах групите китайски туристи с лека завист. Но в Атина и Букурещ отиването сам беше по-скоро с ефекта повече никога да не пожелая да отида и на двете места. Мръсни, шумни, неуредени градове. Много по-зле от София. Атина поне има старинни останки, но определено Гърция не е моето място, а в Букурещ няма нищо интересно общо взето - тук там имитация на френска архитектура, но като цяло е по-грозен и мръсен град от София.

Как пък не ще гоня автобусни разписания и ще ползвам метра и т.н. Че аз това го правя в ежедневието си, защо да си го причинявам и на екскурзия, която трябва поне малко от малко да е релаксираща? Ей сега в автобуса между Търново и Горна Оряховица ме овика кондукторката и то защото е глуха и не чува какво съм й казал. Да ти крещят на твоята екскурзия малко не е ОК. Самостоятелно бих отишъл само в Европа и то по-натам, у нас и в съседните държави само с гид и осигурен транспорт да не се занимавам с местните туземци, влаковете в Сърбия едвам кретат, а техните и нашите автобусни фирми всички ги знаем какви са, знаем и за стековете с цигари, които ти връчват на границата. За културата на шофьорите да не говорим. Самостоятелно пътуване в Сърбия само би ме отвратило от страната. Всъщност нямам никакъв интерес да пътувам повече нито в БГ, нито на Балканите, но дори и транзит през Сърбия за по-интересните на мен дестинации ще ми е по-добре с тур агенция от колкото с Юнион Ивкони. Със самолет поне ще прелетим отгоре, но пак друго си е да те чакат на летището. Самостоятелно бих отишъл на места като Прага и Братислава, втората особено лесно е да се оправиш, подобни езици. Може би и в Будапеща, но там езикът е проблем. Но в бетонните диви балкански джунгли Букурещ и Атина отчитам като грешка, че отидох сам. Там може би щеше да ми допадне повече с екскурзия. Да не говорим за 10-часовия път с влак до Букурещ или скъпите билети до Атина. Само билетите за самолет ми струваха 445 лева, а с автобус е наполовина и виждаш и Делфи поне, а не само Атина. Ето сега и за Търново - имаше дей трипчета, организирани с автобус от тур агенция. За един ден виждаш всичко необходимо и дори не преспиваш там. Сутринта те водят с автобуса, развеждат ви и вечерта сте си в София. А аз цели 3 нощи прекарах там, ами накрая колкото и да е хубав стария град ми беше адски доскучало, защото няма какво толкова да се прави за толкова дни там. истеричната кондукторка и почти 7-те часа връщане с влака бяха последните капки, които преляха чашата.

А да и по-добре да съм с група българи, дори Ганьовци, от колкото да деля хостел с обичайните заподозрени нации, всяка от която има тенденция към неприятно поведение в чужбина бетер Ганьо - американци и канадци с техните лиготии и желание да са на всяка мандажа мерудия и да привличат вниманието, немци, британци, холандци и руснаци. Те тези всичките така тънко се държат като нео колонизатори на ваканция и гледат отгоре-отгоре на персонала. Типичното родно лакейство към тези нации на обслужващия персонал също прави грозно впечатление, особено като виждаш, че към теб няма такова отношение, дори в собствената ти страна. А да, момето в Търново в хостела се държала вяло и към мургавичкия френски гражданин от явно арабски произход. Ако беше бял като канадката или немеца, сигурно и на него щеше да му се мазни. И как пък нямаше чехи, словаци, скандинавци, португалци в този хостел, че да практикувам с някои от тях родните им езици, все на мен ще се паднат от гореизброените нации и то най-кофти представителите им. Да съм заобиколен от немски, холандски и американски "бели боклуци" (защото май само такива идват в БГ и изобщо щъкат из Европата, явно свестните пътуват повече извън Европа, знам ли) не е много по-приятно от това да издържа родни Ганьовци за няколко дни от групата ми. А и не всички допълнителни екскурзии са задължителни, може да изпозваш само билетите, трансферите с автобус и хотелите и да си ходиш сам по забележителностите. Може и тези нации да са свестни, но поне най-несвестните техни представители посещават хостелите в България и Европа. Та с такъв куц късмет при соло пътуванията нищо чудно, че вече ще пътувам само организирано!

• Харесвам 1
  • Шок 2
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Нямам нищо против организираните екскурзии. Сигурно има перфектно организирани. Аз съм ползвал само 3 пъти уикенди, които включваха самолетен билет и нощувки със закуска. Може би бяха малко по-скъпи, но пък хотелите бяха в централната част, например във Виена на 3 минути от кметството. Може би самолетния билет можех да си го купя по-евтин, но едва ли, тъй като ги купувах десетина дни преди заминаване.

Смятам да отида на ОЕ, но едва ли ще ходя с групата, но знае ли се може и екскурзовода и програмата да ми хареса.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Дани Магелани
Публикувано:

Пътувам най-често сама, като самоорганизиран турист. Така стигнах до Океания, Япония, САЩ и много други далечни точки. Няма място за притеснение, когато си се потрудил за организирането.

Но това е скъпо удоволствие, понеже плащам стаите почти като за двама. Рядко попадам на единични стаи. Изключение прави Япония.

Сама определям темпото си, сама избирам какво да разгледам. За мен е безценно! Ползвам и турове на място, закупени през viator, expedia, booking и др. 

Не бих тръгнала с група. Последно го правих в Дубай, заради визата, през 2011. Но и тогава самолетния билет, трансфера и резервацията на хотела организирах и купих сама.

• Харесвам 12
Публикувано:

От прекрасностите на соло пътуването забравих да спомена как ако до теб в самолета или автобуса седне гастарбайтер ще ти надува главата колко са зле тия там където си отишъл. Малко не е приятно да ти пълнят главата с предразсъдъци предварително, като ако е така може и сам да се убедя. Но всеки вижда и усеща всяко място и нация през своята си призма. Просто някак по-весело е да пътуваш с хора, които като теб са на вълна пътуване и виждане на забележителности и да им е готино и забавно. Мисля, че в самолетите често един до друг се падат хора от групата. В автобусите е ясно. Та по-добре в самолета и автобуса да съм до бабите от организираните турове вместо гастарбайтери плюещи наред. Апропо в Търново както си ядях обяда в един парк между чек аута и чек ина между два хостела попаднах на много готина група пенсионерки от организиран тур. Обядваха и ми предложиха да се присъединя към тях. Ами много по-весело е от колкото да си сам.

Сам бих отишъл отново само в град, който наистина ме е грабнал, в който съм се чувствал като у дома си от първото стъпване там, но това ми се случва рядко - Братислава, Прага, Залцбург, едно градче край Балатон. Все места в бившите Австро-Унгарски земи. В България и на Балканите уви досега не ми се е случвало, нищо не може да ме грабне като или повече от родния ми град, дори места на морето от детството не ги усещам като места, където бих се преместил да живея ако има как, някак чужди ги чувствам. Просто отивам там и колкото и да е хубаво, не ги усещам като моите места. Но на Балканите освен у нас съм бил само в Гърция и Румъния. Сърбия и другите още предстоят, кой знае.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ако пишеш курсова работа в някой колеж по туризъм или си правиш социален експеримент тук е редно накрая да почерпиш всички участници.

Демонстрираш доста познания за човек без почти никакъв опит в самостоятелни пътувания.

• Харесвам 8
  • Браво 1
  • Смея се 20
Публикувано:

😂

преди 47 минути , esto каза:

и пак гледах групите китайски туристи с лека завист.

Не, @esto, не мога повече, то е лаф след лаф, бе човек! Не мога да преценя дали си гениален комик или зле прикрит мизантроп, но определено съм фен на твоя стил. Освен да си някой магеланец, който дълго е отсъствал от форума и сега ни взима за мезе? 😅

• Харесвам 4
  • Смея се 17
Публикувано:
преди 2 минути , iMari каза:

😂

Не, @esto, не мога повече, то е лаф след лаф, бе човек! Не мога да преценя дали си гениален комик или зле прикрит мизантроп, но определено съм фен на твоя стил. Освен да си някой магеланец, който дълго е отсъствал от форума и сега ни взима за мезе? 😅

Така като го казваш, гласувам за VIP-а!

• Харесвам 1
  • Шок 2
  • Смея се 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
В момента, Gentleman Basta каза:

Е, глупости сега, @Брани ..  ааа, всъщност може. 

@esto, ти какво четеш напоследък? 

• Шок 1
Георги Матеев
Публикувано:

@esto очевидно си прави майтап или експеримент (няма да се изненадам дори да работи за някоя травъл агенция). Още когато прочетох как след 50-минутно закъснение на влак в Германия е отсвирил билета си спрях да приемам написаното сериозно. Много държа да видя кой толкова лесно прежалва платени пари за скромно закъснение под час 🙂

Иначе така и така темата потръгна. В днешно време, с милионите възможности за самоорганизация и намиране на уау оферти за полети, хотели и тн, да се запишеш доброволно в организирани екскурзии може да означава само няколко неща. Или наистина нищо не разбираш (включително не говориш никакъв чужд език), или те мързи да се организираш, или имаш излишно много пари. В 90% от случаите българските оператори са просто прекупвачи и препродават с надценка турове, организирани от локални агенции.

За последните 15-ина години съм ползвал само няколко организирани "екскурзии" и то по очевидни причини - Антарктида, Сокотра, Северна Корея, Туркменистан и Еритрея. Дори за Афганистан, Ирак, Конго и прочие се самоорганизирах, а в момента си правя собствена организация за Либия. С Либия конкретно ще дам пример - самоорганизацията би ми струвала около €600 с включени полети, виза, хотели и тн, а организирани турове под €2000 няма. Ами, мерси!

Все пак казаното току-що не изключва хвърлянето на око и на агенции. Понякога ласт минит оферти наистина не могат да бъдат бити от каквато и да е самоорганизация. Да напомням ли за Тристан да Куня? Важното е да се сравнява и избира най-добрата опция за всеки конкретен случай.

П.С. Аз гласувам за @Goal & Boss

• Харесвам 23
  • Браво 2
Публикувано:

Не бих казала, че съм любител, но ако цената и периодът ме устройват, ползвам. Била съм организирано на круиз по Нил с Кайро и накрая три дни в Хургада и нямам забележки. По евтино сама едва ли щях да го направя, но и да успеех, щеше  да е с много планиране. А така се записах в последния момент.По време на локдауна в Истанбул бях организирано за 5 дни в този град за 250 лева барабар с PSR тестовете. Разбира се, ползвах само хотела и транспорта, иначе сама си обикалях. Един тест тогава беше около 80-100 лева, ако не ме лъже паметта.Тази година през пролетта изкарах 8 дни в обиколка на Шри Ланка за 2000 лева с включени закуска и вечеря, сафари в Яла, разкошни хотели и всички такси включени. Ако мога да обобщя, не се ограничавам, взимам каквото ми хареса:)

• Харесвам 13
Публикувано:
Преди 1 час, Gentleman Basta каза:

Вие го познавате лично, може да го разпитате заобиколно дали скоро не го е овиквала кондукторка на Горна Оряховица. 🤣 

Извън всякаква логика нещо тези дни ме наведе на мисълта, че може да е @Pantelej Putnik, но бързо я отхвърлих. 🙂

Който и да е, нямам нищо против да продължи да пише и с този си образ. 🙃

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз също предпочитам да не съм с група, но има кой да организира моето пътуване, за това. Иначе е твърде стресиращо сам да се занимаваш с цялата организация, освен ако не си битник и нямаш нищо против да спиш дето завариш и да пътуваш с каквото намериш. При организираните групи има кого да оплюваш, ако нещо не е в ред, а даже може и да направиш оплакване, в краен случай дори да съдиш туроператора, че нещо се е издънил. Когато сам си организираш всичко, няма от кого да се оплакваш, а това разваля цялото удоволствие. Изглежда да съм фен на групите, но всъщност, с групи съм бил едва, всъщност не знам, но може би в 2-3% от пътуванията. Всеки път отказвам и се пъна да пътувам с група, понеже, както казах, имам човек, който организира всичко и практически не съм лишен от удоволстието да се цупя на някого, когато нещо не ми харесва. Чак до съд няма да стигнем, но ако успея да вгорча живота на половинката, поне за час-два, броя го за успех. В заключение - добре е да е организирано пътуване от някой друг, но да не си с група. Чудесно е.

• Шок 1
  • Смея се 7
  • Замислям се 1
Публикувано:

Човекът нямаше нищо против да го снимат от италианки до японки, т.е. жени и по-нежни мъже с усет към модата и затова го поствам😄

Тук Златният павилион е само един фон, мисля😉

IMG_8962_Original.jpeg.21115c89a4abc840261998fec6dd4fcb.jpeg

Дотук с хубавата страна, че разнообразяваш компанията, срещаш интересни хора, даже и стойностни - в моя случай около 30-годишна млада жена учила за доктор и работеща в чужбина, която повдигаше националното ми самочувствие с поведение и възпитание🙂. Но тук е фактор и дестинацията - не е по джоба на всеки българин. Организирана екскурзия до Италия или Австрия не бих си причинила😛 Въпреки някои малки плюсове затвърдих, че такъв тип екскурзия не е моето. Нищо не може да отмие спомена ми, че кръста ме болеше не от ходене, а от стоене права все някого да чакаме и всеки път въпросния колоритен човек 🙊

Когато се сравняват цените на организирана и самоорганизирана екскурзия, все пак нека се включват и разходите за допълнителните екскурзии, защото точно там надценката е x3

• Харесвам 5
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.