Прескочи до съдържание

Има ли почитатели и на организираните екскурзии тук?

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 16 минути , esto каза:

Наистина ли сравняваш 40-50 човека в автобус сбрани от кол и въже, тръгнали да нагледат лозето на село или да мъкнат бурканито с доматито обратно в града или някакви чалнати вероятно напушеняци туристи с огромни раници, каквито масово пътуват с ФликсБус и подобни фирмички срещу 20-30* човека, говорещи на моя език и тръгнали като мен да разглеждат нови места в ТА автобуса? Да пътуваш с други туристи се е по-забавно от колкото да пътуваш с местните студенти, работници и трудоваци, дето им е все тая, че си тръгнал да разглеждаш техните родни места.

*защото ТА автобусите рядко са пълни на макс като тези на фирми тип ФликсБус.

Абсолютно, всички сме наясно, че в автобусите на ТА се вози елита на нацията 🙂 

Между другото, засилил съм се към Мавриций, 10-на дни през ноември. Може ли да ми намериш подходяща оферта от ТА която да не струва майка си и баща си? С какъвто автобус решат да ме возят, приемам го, нямам претенции 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 12
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, esto каза:

Това двойно може да зависи за някакви други дестинации, но в Западна и Северна Европа е доста по-скъпо сам да си организираш нещата. Там една самостоятелна стая в хостел без закуска вече излиза на същите пари като стая в хотел с ТА, която включва и закуска. Хостелите масово поскъпнаха в Западна и дори Централна Европа.

Не съм гледал цените на ТА скоро, ама наистина ли мислиш, че хотелите самостоятелно могат да поскъпнат двойно, а през ТА да не поскъпнат? И няма да те настанят в абсолютна дупка?

Пък в крайна сметка за всеки влак си има пътници, явно твоя е такъв, няма лошо.

• Харесвам 7
Публикувано:

Ох, някой разбра ли каква е логиката да пътуваш организирано във Внеция, защото там на всеки ъгъл има магазинче за сувенири? 🤪 Аз се предавам. Ако някой успее да схване идеята, нека да ми обясни като на 5-годишно, моля!

Авторе, обърка ни с бакпакерите в Реддит. И доводите ти да пътуваш организирано издишат. Хайде, сполай ти и по живо и здраво!

• Харесвам 9
Публикувано:

esto,... aе бе, човек, изходи се най-после... моля ти се - кажи си с две думи какво искаш - да пътуваш с ТА или сам? Каквото и да кажеш, ще ти дадем благословия. Ако искаш да ма'аш сам гащи нанякъде, цялото магенско общество ще ти даде идеи, съвети и акъл по дестинацията ти. Ама, ако искаш да се таралянкаш с ТА - греда, бегай в друг форум!

• Харесвам 10
  • Браво 3
Публикувано:

Спрете да пращате по доктори и жени човека. Отдавна не е имало толкова активна тема, в която да се забавляваме всички. 

Който и да е, познат или непознат, внася свежест в иначе еднообразното ежедневие, което поне аз иначе прекарвам основно в правене на сложни програми как да отседна в хостел след тежък градски преход с раница на гърба слъд пътуване с Фликсбус.

При всички положения, с оглед на изложените доводи, ми стана ясно, че дълбоко съм бил заблуден толкова години почти да не пътувам организирано. Ама то не съм само аз виновен. За повечто пътувания пишещите тук битници и бакпакъри ми дават лоши идеи като публикуват снимки, пътеписи и други разни писания. 

До Велико Търново, вместо с кола, ще пътувам вече само с автобус с клуб "Трета възраст". Така ще мога да видя например "Музея на илюзиите" само след като изпрепускам през маса други безинтересни места, които или вече съм виждал или са ми тотално безинтересни и скучни. Ако някой пак ме види в самолета от София за Варна, моля да ми направи остра забележка. Няма никаква логика пак да ходя, като миналата година,  4-5 пъти до БГ морето само за уикенда като мога да си взема организирано автобус с екскурзовод. Цената на пакета и без това е една и съща.

По света, също, ще предпочитам пътуване с автобус където мога. Никакви наети коли, както и никакви самолети и влакове повече, е може някой чартър, ама не както до сега да го ползвам само, когато това е най-изгодно и удобно за избраната дестинация, а ще ми е винаги първи избор и ако може да е мега рано сутрин, че да чакам да се чекирам някъде си след 7-8 часа поне и то на опашка, пак след препускане в тръс из някакви забележителности. Като казах, опашка се сетих, че ще предпочитам да пътувам с по-голяма група, че да мога като бонус да получа поне няколко пъти висене на опашка за кенеф. 

А и малко ме е срам, че като ползвах оня абонамент за влак в Германия за 9 евро, за толкова време само един влак закъсня. 

• Харесвам 4
  • Браво 2
  • Смея се 19
Публикувано:
преди 3 часа, esto каза:

Ами сметни колко ще ми струват билетите за влака между Виена и Мелк, Мелк и Залцбург, Залцбург и Халщат, Халщат и Грац и Грац и Загреб, както и автобусния от Загреб до София. И автобусния от София до Будапеща. Айде, влаковия от Будапеща до Виена поне е евтин. Та, с ТА всички тези билети са включени в цената. Калкулирах и излиза, че ще платя повече за тези билети между всички тези градове спрямо това да използвам туристическия автобус на ТА. Като прибавя и нощувките цената така набъбва, че надминава цената на ТА. Да, в офертите на ТА има куп допълнителни екскурзии, но тях няма да ги ползвам. Дори да използваш ТА само за хотелите и превоза е най-доброто съотношение като цена и качество за Западна и Северна Европа. Пък сам ще си ходя по обектите или с free walking tour избран на място, който излиза дори по-евтино от допълнителния тур с ТА. Та, това е най-добрия вариант за Австрия конкретно.

Дори сравнявах точно същите хотели с ТА и ако букна сам. Самостоятелно за да спестя трябва да е стая без закуска, иначе със закуска просто няма как да постигна същата цена като ТА. Да, с AirBnb ще е по-евтино от хотелите на ТА, но дори и тогава транспортните ми разходи ще са по-големи от колкото с ТА. Едва ли не за да съм в същия или по-нисък бюджет трябва да отида най-много до Виена и да си кеся там, без да ползвам влакове насам-натам.

Да, за 1 град соло пътуване е по-евтино от колкото с ТА, но ако искаш да пообиколиш влаковете са доста скъпи.

Дори да летя до Виена и после да се върна пак от там, влаковите билети ще са доста скъпи. С моята работа няма как да знам кога ще пътувам точно, та винаги ги купувам в деня на пътуване.

Ето - 40 лева само от Виена до Мелк. Е така няколко пъти по 40 лева между градовете, споменати в началото и си излиза по-евтино с ТА автобуса. Може да е по-евтино ако ги купиш месеци по-рано, което няма как да стане в моя случай, защото няма как да знам дали ще мога да пътувам точно тогава. Това са цени за днес и то без 3-те евро резервация на място, та ако е претъпкан може и прав да седиш цял час. :

image.png.f46d4c229b7b585f083fe13319aaf706.png

А между Халщат и Грац има билети и по 35, но и по 81,75 лева. Та ако ми се падне да нацеля този от 81 лева съвсем пък излиза по-скъпо от колкото да ме возят насам-натам с ТА автобус.

Пълни глупости е да смятаме, ама айде като ти се смята, пък и аз обичам да смятам, дай една конкретна оферта на ТА и да сметнем колко ще излезе самостоятелно това, което ти предлагат.

Преди 1 час, DaBo каза:

Ох, някой разбра ли каква е логиката да пътуваш организирано във Внеция, защото там на всеки ъгъл има магазинче за сувенири? 🤪 Аз се предавам. Ако някой успее да схване идеята, нека да ми обясни като на 5-годишно, моля!

Авторе, обърка ни с бакпакерите в Реддит. И доводите ти да пътуваш организирано издишат. Хайде, сполай ти и по живо и здраво!

Много е просто, той си го каза - като ще е гарга да е рошава. Т.е. така и така ще ти е гадно, че си има сувенири навсякъде (голяма гадост), поне да ти е гадно и че пътуваш с ТА с автобус. Понеже ако отидеш самостоятелно със самолет, ще ти е гадно само за сувенирите.  Какво не разбра? 😀

• Смея се 18
Публикувано:
Преди 1 час, Ardent каза:

Който и да е, познат или непознат, внася свежест в иначе еднообразното ежедневие, което поне аз иначе прекарвам основно в правене на сложни програми как да отседна в хостел след тежък градски преход с раница на гърба слъд пътуване с Фликсбус.

От чисто организационна точка, напушването преди качването на ФликсБуса ли става? Питам, за да знам как да си планираме времето следващия път.

Публикувано:

А дали всички не залитнахме в грешна посока и акцента всъщност да са бабите ? 40-50 ...колкото повече ,  толкова по-добре ? ТА може да е само прикритие да се добереш до бабите.

• Смея се 16
Публикувано:

Леле, че готина тема сте захванали 😂

Ма и доводите си ги бива де.

И аз така - обичам ги тези организирани екскурзии значи. Ама да доуточня, че най-хубави са по съседните държави - то Гърция, Турция, Македония....

Последно преди 18 години ходих в Гърция, че и за Нова Година при това... е...няма такъв кеф да ви кажа.. Ама наистина цялата интелигенция бяхме накуп ... страхотно си изкарахме, научих имената на всички бг поп фолк изпълнители, ограмотих се с новите им хитове, разучих интересни танцови движения. Подобрихме и комуникативните си умения с персонала на ресторанта и хотела. Не ми беше хрумвало колко лесно се случва всичко с подвикване и подходящи епитети. Абе ... образователно пътуване от всякъде !

И от тогава търся същата екскурзия, ако може и същата група, та да си спретнем още едно такова удоволствие, ама на... не ми се получава и това си е.

Страдам

• Смея се 14
Публикувано:
преди 35 минути , stanimir каза:

А дали всички не залитнахме в грешна посока и акцента всъщност да са бабите ? 40-50 ...колкото повече ,  толкова по-добре ? ТА може да е само прикритие да се добереш до бабите.

E, моят опит да върна нещата в правилната посока за бабите-пенсионерки, така или иначе се провали безславно! :biggrin:

• Смея се 14
Катя мравката
Публикувано:

Преди 20 години бях на една екскурзия в Париж с една ТА, която избрах набързо заради много романтичното й име. Сигурна съм, че условията във френските затвори са в пъти по-добри от хотела, в който спахме. С легла по 4 в стая и то на 2 етажа, с балкон, обикалящ всички стаи, без прегради между тях, местоположение извън града, граничещ от едната страна с гробище, от другата с гето на секс труженички от бивша колония. И  това беше само един от бонусите на тази екскурзия. Затова моля да внимавате с романтиката, защото тази ТА за мое учудване  още съществува на пазара, не знам как.

• Харесвам 5
  • Шок 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 21 минути , Катя мравката каза:

Преди 20 години бях на една екскурзия в Париж с една ТА, която избрах набързо заради много романтичното й име. Сигурна съм, че условията във френските затвори са в пъти по-добри от хотела, в който спахме. С легла по 4 в стая и то на 2 етажа, с балкон, обикалящ всички стаи, без прегради между тях, местоположение извън града, граничещ от едната страна с гробище, от другата с гето на секс труженички от бивша колония. И  това беше само един от бонусите на тази екскурзия. Затова моля да внимавате с романтиката, защото тази ТА за мое учудване  още съществува на пазара, не знам как.

Е, сега може да се прочетат отзиви за хотелите, нещата са се променили и ако не ти отърва, не ходиш. Друг е въпросът, че е по-скъпо  в 99 процента от случаите, но за които има пари и не му се занимава с организация, е вариант Също  така има агенции, и агенции,  Не всички програми са пълни с баби пенсионерки с патерици, зависи от дестинацията, някъде си трябва добра физическа подготовка.

• Харесвам 3
Публикувано:

Не мисля че трябва особена физическа подготовка за Венеция , Париж или Замъците по Лоара да кажем.

Иначе на пазара има няколко бутикови ъдвенчър агенции с изключителни предложения , но и цените са над средното ниво в бранша.Чел съм програмите им и имам познати които са привързани към този начин на пътуване , но това не е типичния масов организиран туризъм.

Стандартните пакети поне преди години бяха неизменно с "нощувка в хотел от веригата "Formula 1" , "Premiere" или подобен в околностите на Париж"  , който може да е навсякъде по околовръстното на Париж...

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 24 минути , stanimir каза:

Не мисля че трябва особена физическа подготовка за Венеция , Париж или Замъците по Лоара да кажем.

Иначе на пазара има няколко бутикови ъдвенчър агенции с изключителни предложения , но и цените са над средното ниво в бранша.Чел съм програмите им и имам познати които са привързани към този начин на пътуване , но това не е типичния масов организиран туризъм.

Стандартните пакети поне преди години бяха неизменно с "нощувка в хотел от веригата "Formula 1" , "Premiere" или подобен в околностите на Париж"  , който може да е навсякъде по околовръстното на Париж...

Сега нещата са различни, пращала съм близки и към избирала хотел не в околностите на града, но да, по-скъпо е. Аз пък аз съм била с чартър по Великден в Дубровник преди няколко години в разкошен хотел и на добра цена. Също така моите самоорганизирани пътувания изобщо не ми излизат бюджетно, но това е друга тема.

• Харесвам 5
Публикувано:

за всеки влак си има пътници :smile: моя леля имаше туристическа агенция, специализирана в "семинарен" туризъм - клиентите й бяха все адвокати, съдии, прокурори, които си правеха "сбирките" в Бразилия, Мексико и къде ли не, предполагам, че представителите на тези гилдии не са чак прости, че да не могат и сами да се организират, но явно често предпочитат да са заедно и то в доста луксозни условия, другата класическа група клиенти бяха баби-реститутки, ама точно такива, каквито ги виждаме по чужбина, само че там са си стандартни пенсионери, а нашите - задължително с по няколко имота, дадени под наем, да ви кажа, хич не й беше лесно да урежда всякакви претенции... макар и с такава близка връзка така и никога не ползвах туристическата й агенция за нищо, наистина не ме влекат масовките, така както си представям, че се случват в стандартния случай

от друга страна тия дни колега, който много често пътува със съпругата си по магеланския начин, ми разправя как уж проучвали и всичко си проверили, пък накрая в Катаня се натресли в апартамент, който бил насред публичен дом, очевидно необявен, но с всички признаци да е активен - в стаята имало джакузи с родена нова форма на живот по стените му, което строго им казали да не ползват (пази боже да са искали, нали....), и собственичката тамън захлопнала вратата след тези ми ти инструкции, и след 5 секунди се върнала да им подвикне, че в нощното шкафче имала 25 евро, да не й ги пипали :grin: та при всякакви форми на пътуване стават сакатлъци, колкото ще да си подготвен, но поне остават спомени :smile:

• Харесвам 1
  • Смея се 8
Публикувано:

ами форума  се казва магеланци - Магелан е бил военен,който е служил на по-щедрата корона, с цел ограбване на далечни страни,за които е нямал никаква представа;географски е бил кръгла нула и затова е тръгнал в обратна посока.Пътьом,организирано със екипажа,са открили съществуващи,но непознати за тях земи и морета.
Та,няма грам пътешественик у него,нито откривател, само военен,който е бил на служба 
Бил е горе -долу като на организирана екскурзия с неясна цел,какво толкова странно има днес някой да се запише на ексурзия,поне целта му е ясна 🙂

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
10 hours ago, neuromancer said:

Не съм гледал цените на ТА скоро, ама наистина ли мислиш, че хотелите самостоятелно могат да поскъпнат двойно, а през ТА да не поскъпнат? И няма да те настанят в абсолютна дупка?

Пък в крайна сметка за всеки влак си има пътници, явно твоя е такъв, няма лошо.

Поскъват, да, но много хотели правят отстъпки за тур агенции при букнати повече стаи. 

Публикувано:

Абе и аз имам магелански стрийт кред. От Амстердам си взех самолета за Париж. Разгледах го за няколко часа - Айфеловата кула, Триумфалната арка, тегел по Шанс Елизе, Нотр Дам,че и покрай Мулен руж минах. Само за Лувъра и Версай естествено нямаше време. И не съм влизал никъде, освен в едно бистро и супермаркет. Даже остана време за обяд. Върнах се в Нидерландия с влака през Белгия. За вечерябях в квартирата си в Нидерландия.

Бях планирал да спя в Париж и да намеря хотел в самия град (не бях резервирал нищо), но за един ден се наситих на наистина град с невероятна енергия. Това ми стигна да ме зареди, защото който е бил в Нидерландия знае каква скука е там. А аз живеех в едно закътано градче, не в Амстердам. Да де, но дневното трипче ми беше достатъчно та реших да се върна. Трябваше да сменя билета си, защото беше за след два дни. Ей това е тип магеланско пътуване.

Отделно 10-тте часа с влак от София до Букурещ. Малко хоро биха си го причинили, та има магеланско и в мен. Просто май вече се уморих и търся комфорт и ме мързи вече.

• Харесвам 1
Публикувано:
3 hours ago, Asya Assenova said:

Е, сега може да се прочетат отзиви за хотелите, нещата са се променили и ако не ти отърва, не ходиш. Друг е въпросът, че е по-скъпо  в 99 процента от случаите, но за които има пари и не му се занимава с организация, е вариант Също  така има агенции, и агенции,  Не всички програми са пълни с баби пенсионерки с патерици, зависи от дестинацията, някъде си трябва добра физическа подготовка.

Абе не знам тези отзиви колко може да те водят. Радвам се, че за 3 дни в Търново бях в 2 различни къщи за гости и 1 хостел. Чужденците са писали невероятно високи ревюта за хостела. Явно са свикнали на супер лоши условия или преди това са били на палатка. Мизерийка си беше. Хостелът е Rooster. Аз не посмях да пиша ревю, защото всеки оплакал се го изкарват лъжец в коментар. А и хостесата беше свястна. Не, че аз имах мръсни легла като една дама, която е показала снимки в отзив. И чаршафите, и завивките ми бяха чисти, даже като в хотел чисти и бели. Но другото всичко в стаята беше прашно. Банята ми се видя мърлява.

За същата цена на следващия ден бях в къща за гости Диел. Ами там направо е лукс спрямо хостела за същите пари или 1 лев разлика. Банята/тоалетната е много по-чиста. Там не ме беше гнус да се къпя. За там има много малко ревюта и почти само от българи.

Едва ли не ще си кажеш "Има малко ревюта и то стари, сигурно напоследък не е много посещавано или е западнало". Нищо подобно: любезна домакиня, чисто, спретнато. И си имаше други гости на етажа ми. Просто там сякаш повече отсядат българи и руснаци а те по някаква причина не пишат толкова ревюта.

А за хостела е пълно с ревюта, повечето не могат да го нахвалят, а не е нищо особено. Повечето са от чужденци и са наистина много. Създава впечатление, че е супер оборотно място и аз по това се подлъгах. На него само локацията му е по-добра, точно в Стария град, всичко друго е по-зле.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 часа, esto каза:

Абе не знам тези отзиви колко може да те водят. Радвам се, че за 3 дни в Търново бях в 2 различни къщи за гости и 1 хостел. Чужденците са писали невероятно високи ревюта за хостела. Явно са свикнали на супер лоши условия или преди това са били на палатка. Мизерийка си беше. Хостелът е Rooster. Аз не посмях да пиша ревю, защото всеки оплакал се го изкарват лъжец в коментар. А и хостесата беше свястна. Не, че аз имах мръсни легла като една дама, която е показала снимки в отзив. И чаршафите, и завивките ми бяха чисти, даже като в хотел чисти и бели. Но другото всичко в стаята беше прашно. Банята ми се видя мърлява.

За същата цена на следващия ден бях в къща за гости Диел. Ами там направо е лукс спрямо хостела за същите пари или 1 лев разлика. Банята/тоалетната е много по-чиста. Там не ме беше гнус да се къпя. За там има много малко ревюта и почти само от българи.

Едва ли не ще си кажеш "Има малко ревюта и то стари, сигурно напоследък не е много посещавано или е западнало". Нищо подобно: любезна домакиня, чисто, спретнато. И си имаше други гости на етажа ми. Просто там сякаш повече отсядат българи и руснаци а те по някаква причина не пишат толкова ревюта.

А за хостела е пълно с ревюта, повечето не могат да го нахвалят, а не е нищо особено. Повечето са от чужденци и са наистина много. Създава впечатление, че е супер оборотно място и аз по това се подлъгах. На него само локацията му е по-добра, точно в Стария град, всичко друго е по-зле.

Аз досега не съм удряла греда с хотелите, но в хостел никога не съм спала и нямам желание да го правя. Логично, ако нещо е много евтино, харата да не очакват много и затова отзивите са били добри или поне аз така си мисля. А когото пращам майка си на екскурзия или почивка например и избирам хотел, също не съм удряла греда, но не съм срещала оферта на туристическа агенция с хостел.

• Харесвам 5
Публикувано:
На 23.06.2024 г. в 10:47, esto каза:

Ей сега в автобуса между Търново и Горна Оряховица ме овика кондукторката и то защото е глуха и не чува какво съм й казал. Да ти крещят на твоята екскурзия малко не е ОК.

Браво! Екскурзия от Велико Търново до Горна Оряховица?! Директно влиза в аналите на форума, въпреки овикващата глуха кондукторка... 

• Благодаря 1
  • Смея се 16
Публикувано:
преди 20 минути , Duke каза:

Браво! Екскурзия от Велико Търново до Горна Оряховица?! Директно влиза в аналите на форума, въпреки овикващата глуха кондукторка... 

Е, чела съм небрежно и съм пропуснала това култово пътешествие;))) Веднага като отида до плажа се захващам да поправя тази грешка. Благодаря @Duke че го спомена, за да го пропуснем някои заспали, като мен!

• Смея се 4
Публикувано:

преди 12 минути , Роми каза:

Е, чела съм небрежно и съм пропуснала това култово пътешествие;))) Веднага като отида до плажа се захващам да поправя тази грешка. Благодаря @Duke че го спомена, за да го пропуснем някои заспали, като мен!

То култово е и това,че за три дни се сменят три места за нощувка в един град....Изобщо много култови момент има....

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:

@esto,според мен трябва да спреш да се оплакваш от липсата на компания за пътуване,от влаковете,хостелите,цените на пътешествията без значение дали са самоорганизирани или с туристическа агенция.Как пък от едно нещо не си доволен и  за едно  нещо не си благодарен.Струва ми се,че темата вече е прекалено смешна и може би не се усещаш,че по някакъв начин обиждаш и етикетираш хората около теб. Магеланци не сме битници,кондукторката не е глуха,просто и е писнало от всякакви хора по влаковете.

И никой не  ти е виновен за неволите след като търсиш грешки и причини за твоите неуспешни пътешествия извън себе си.

Извинявай,но никой няма да търпи вечно мрънкащ човек до себе си,без значение къде се намира.

• Харесвам 4
  • Браво 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.