Прескочи до съдържание

Има ли почитатели и на организираните екскурзии тук?

Препоръчани мнения

Дани Магелани
Публикувано:
Преди 1 час, Кокошка каза:

Иначе е твърде стресиращо сам да се занимаваш с цялата организация, освен ако не си битник и нямаш нищо против да спиш дето завариш и да пътуваш с каквото намериш. 

Ха ха! Значи тук все сме хора битници! 

Настанявам се само в хотели 4 и 5 звезди, ползвам таксита, трансфери или Убер. Ако, според теб, това значи да си битник, си в пълна заблуда. И си на светлинни години от самоорганизираните пътувания.

• Харесвам 8
Публикувано:

Темата стана много забавна, признавам. Даже и втори силен участник:

Преди 1 час, Кокошка каза:

При организираните групи има кого да оплюваш, ако нещо не е в ред, а даже може и да направиш оплакване, в краен случай дори да съдиш туроператора, че нещо се е издънил. Когато сам си организираш всичко, няма от кого да се оплакваш, а това разваля цялото удоволствие.

Не си права, да знаеш. Това удоволствие е х 3, когато ти загубят багажа или ти закъснее полетът. Ако като мен много обичаш да пишеш мейли на авиокомпании и застрахователи, сериозно те съветвам да зарежеш туристическите агенции. Истината е на друго място:)

преди 2 часа, esto каза:

Апропо в Търново както си ядях обяда в един парк между чек аута и чек ина между два хостела попаднах на много готина група пенсионерки от организиран тур. Обядваха и ми предложиха да се присъединя към тях. Ами много по-весело е от колкото да си сам.

Може ли gps координати на парка? Скоро не съм била в Търново.

• Смея се 10
Публикувано:
преди 26 минути , Яничка каза:

Темата стана много забавна, признавам. Даже и втори силен участник:

Не мисля, нито е забавна нито е съществена. От Магеланците, които познавам лично, нито един не пътува с каквито и да е агенции. Просто днес е неделя и тази "тема" е чудесен повод за разтягане на локуми, празнословия, безсмислени надлъгвания и убиване на неделния ден .

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 21 минути , stanimir каза:

Какво да кажем ние с палатките ...

Ich bin ein Bitnik ! 

Ти си един баир-будала, къде се буташ у А-битнишка група!? 

преди 35 минути , Яничка каза:

И аз искам координати, обаче само с гаранция, че ще има готини пенсионерки, иначе не ми се ходи.

• Смея се 20
Публикувано:

Аз нищо не разбрах 🙂 Хем авторът на темата търси комфорт и за него той е на първо място, хем спи в хостели и даже сменя 3 хостела за 3 дни 😄 А необходимостта от компанията на Ганьовци хич няма и да я коментирам 🙂 Толкова аргумент, толкова нещо извади, сякаш се опитва да се самоубеди колко му е хубаво с бабите в райса 🙂 

Интересно как стигна до там, където беше тръгнал след като отсвири немския влак за 50-минутното закъснение 😄 

По повод на другите бисери в темата "Иначе е твърде стресиращо сам да се занимаваш с цялата организация, освен ако не си битник и нямаш нищо против да спиш дето завариш и да пътуваш с каквото намериш" - такъв стрес ми дай, колкото по-далече, толкова по-стресиращо 😄 Колко да съм битник, никога не съм спала дето заваря 😄 

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 14 минути , Фил каза:

И аз искам координати, обаче само с гаранция, че ще има готини пенсионерки, иначе не ми се ходи.

И трябва да са от организиран тур 😄 Ако не са... нито ще са готини, нито ще е весело 😄 

• Смея се 7
Публикувано:
51 minutes ago, Яничка said:

Марно поле е парка.  Това ме очуди в Търново - няма много паркове, София ме е разглезила. Но е толкова красив стария град.

А да ви кажа това, че букнах 3 различни места за наставянане за 3 нощувки не ме натовари хич, дори ми двигна нивото в Букинга защото станаха 5 резервации за 1 година или нещо подобно.

И сега след престой 3 нощувки имам отзиви за 2 къщи за гости и 1 хостел. В хостела не бих се върнал, а в къщите за гости - да. Като се замисля, че щях да се подведа и трите нощувки да са в хостела, който има повече ревюта от предимно доволни чужденци...те явно са по-невзискателни.

• Смея се 4
Публикувано:
преди 58 минути , esto каза:

А да ви кажа това, че букнах 3 различни места за наставянане за 3 нощувки не ме натовари хич, дори ми двигна нивото в Букинга защото станаха 5 резервации за 1 година или нещо подобно.

Еххх, не можа ли просто да се похвалиш, че си минал едно ниво в Букинг, вместо да кръжиш като муха над ла...о - туй ми ти, онуй ми ти, ала-бала... баси!

• Смея се 7
Публикувано:

Има нещо гнило тук … или както казват в един друг форум - неделна тема пързалка 🤭? Отказах се да отговарям на оригиналния въпрос, няма смисъл. 

• Харесвам 3
Публикувано:

На въпроса ти дали има почитали на организираните екскурзии. До преди 12 години много обичах организираните екскурзии. Хапване, пийване, бакшиши, някоя готина туристка. Ама после спрях да ги водя, пък и жена си намерих, та отпаднаха плюсовете и смених работата 😄

• Харесвам 8
  • Смея се 5
Публикувано:
33 minutes ago, Травеолани said:

Има нещо гнило тук … или както казват в един друг форум - неделна тема пързалка 🤭? Отказах се да отговарям на оригиналния въпрос, няма смисъл. 

Автора има драма със себе си и с чужденците. Смята,че го смятат за чужденец, дошъл да краде жените на местните. Това когато е в чужденеция. 

Иначе темата е направо бобслей. 

Публикувано:

Явно жегите в последните дни не се отразяват добре на някой ....Следя темата от сутринта......След следобедното кафе  ( вече съм на бира) съм в дилема аз от кой вид битник съм след като спим и в хотели, ползвали ме апартаменти ,хостели и спим и на каравани и в палатки???  🤨

• Смея се 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

Иронията и вземането за мезе не винаги си личат, та не вземайте нещата прекалено навътре.

• Харесвам 6
Публикувано:

Съдейки по времето/часа, когато е родена творбата в първия пост, мога само да кажа на автора да насочи енергията си към търсене и намиране на гадже. Спешно. Че тишината в спалнята... 😉

То не бе мрънкане и хленчене по темата 🙄

Публикувано:

Да кажа и аз нещо по темата, защото все още съм свободен електрон и си пътувам навсякъде. Тук всички от форума знаят, че направих обиколко на Б-я и изминах 1555 км. чисто сам, не ми е било скучно изобщо, а напротив беше ми много готино и интересно 😉 Ето я и темата.

Аз почти винаги си пътувам сам, да понякога ми е скучно, но обикновено си уплътнявам време с различни за мен неща. Бях сам в Братислава, намерих си приятели дори, с които все още поддържам връзка. От 2015 година не съм ходил на организиране екскурзии, а от 2018 година, когато бях в ОАЕ разбрах, че всичко е лесно и без проблемно независимо дали си в Европа или в Азия и/или на Луната. То това е тръпката да видиш, да усетиш, а не да тичаш като луд по някакъв гид.... и после да се връщаш отново в дадения район (град, забележителност и т.н.) 

И нека не забравяме, че парите с организираните трипове са почти *2 по-скъпи, може и повече. Само направи едно проучване примерно до Дъблин/Рейкявик и ти сам си го огранизирай и ще разбереш за какво говорим. Като мога да дам по-малко защо не, като услугите са същите 😉 Но всеки кой как иска така да правя, все пак това е моето мнение 😊

• Харесвам 17
Публикувано:
15 minutes ago, Иван Попов said:

Тук всички от форума знаят, че направих обиколко на Б-я и изминах 1555 км. чисто сам, не ми е било скучно изобщо, а напротив беше ми много готино и интересно

Па ти си инж, кво чудно има?

• Смея се 6
Публикувано:

Когато реша да пътувам, сам или с компания, винаги си правя организация - запазвам самолетни билети, резервирам хотели, правя маршрути, решавам кои забележителности ще посетя. След като си правя организация, значи съм организиран пътешественик. От което следва, че харесвам организираните екскурзии. Но когато аз си ги организирам. Екскурзиите организирани от ТА не ги харесвам. 

• Харесвам 3
Публикувано:

То е ясно, че има почитатели на организираните екскурзии. Аз познавам такива - по-големи от мен, на моята възраст или дори по-млади. Голям човек може да прецени кое му е комфортно. Че и малките - защо ходят на училищни екскурзии? Дали заради забележителностите или заради преживяването?😄 
Според мен темата не е за плюсове и минуси на организираните и самоорганизираните екскурзии, а е просто един въпрос. Има ли…? Дотук няма или май само един🙂. Но ако си заглушим отрицателните мнения, току-виж някой почитател се престрашил да се обади😄

• Харесвам 3
Публикувано:

Всъщност соло пътуването за мен има смисъл най-вече в локации, където няма много туристи. Извън утъпканата пътека.

В градове тип Венеция, където е фрашкано с туристи и не се диша от тълпи и на всеки ъгъл продават сувенири наистина е по-добре в група. Малко е странно в такъв Дисниленд парад да си самостоятелно пътуващ. Е, да някои го правят, но нали като плюс на соло пътуването се изтъква да си сам с мислите и мястото. То във Венеция от крясъците на тълпите туристи малко трудно ще чуеш тези мисли, освен ако не отидеш в супер непопулярно време и сезон.

Също така мен лично малко ме отблъскват места тип Пиза или Венеция, който без туризма сякаш няма да имат никаква икономика, защото едва ли не това е основния източник на пари. Идва ми малко прекалено за соло пътуване. Като ще съм в град направен на Дисниленд за туристите, пълен с кичозни будки и магазинчета продаващи магнитчета за хладилници и всевъзможни боклуци, то поне да съм с компания. Това се отнася и за морските ни курорти и Банско. Сам не ми харесва да посещавам такива места, които са превърнали своята история или природа просто в една златна кокошка за правене за пари, с компания не ми е проблем. Освен Париж и Залцбург, но Париж ще си е град с развитие и без туристите, а Залцбург буквално на метри встрани от touristy places реално не видях чак толкова туристи. И нямаше чак толкова много магазинчета за сувенири, колкото очаквах. Например едно сравнение с Велико Търново е в полза на Залцбург. По-голям е, но няма чаак толкова много сувенирни магазини, в стария град на Търново, уви са почти едно до друго. Малко ми се губи магията на едно място ако на всеки ъгъл продават сувенири, магнитчета, кукли, народни носии и т.н. Такива градове с масов туризъм стават една преувеличена версия на себе си, уви, та затова може би не ми харесват моите соло пътувания - предимно до такива градове са били досега.

Публикувано:
преди 11 часа, Gentleman Basta каза:

Гърция с гид Загорка

Хаха, и аз съм била със Загорка в Солун. Не си спомням какво е разказвала, ние толкова се забавлявахме с името ѝ през цялото време. Иначе по темата-аз харесвам организирани екскурзии и ги ползвам за места, където не си и помислям да тръгна сама , с приятелка или с майка ми( която е почти на 70). Знам че е по-скъпо, вече в пъти, но има неща, които няма как да заменя и това е точно транспорта от едно селце до друго. Нито кола под наем ще взема в чужбина, нито ще се чудя ще дойде ли транспорт и кога. Миналия уикенд бяхме в Италия, в Бергамо. Реших в нд да отидем до Верона -имаше стачка на влаковете. Един влак върви, три не, една компания стачкува, друга не. Отидохме някак , разгледахме и на връщане се оказа че всички влакове за Бергамо вече са отменени. Прибрахме се от Бреша до летището с автобус, но стреса който изживях, още не мога да се освестя. Затова другия месец, организирано по замъците на Лоара и монт Сен Мишел, да си дремя в автобуса на спокойствие. 

• Харесвам 8
Публикувано:

@bobole4e E най-после още един съмишленик! Да, помня как треперех в Атина да не вземат пак да блокират метрото и градския транспорт, защото имаше слух за потенциални стачки. Там това се е случвало вече. Да трябва да вървиш пеша или да търсиш таксита в такъв голям град не влиза в идеята ми за приятно прекарване. С тези разстояния, абсурд да се върви навсякъде. И като напече едно слънце през ноември, но все едно е разгара на лятото добре, че беше метрото! Разстоянията са си големи. Виждам на аватара ти Алберобело, ами тук някой във форума беше писал за Пулия, че автобусите могат и да не дойдат или си спирали където поискат, та можело по погрешка да слежеш някъде в пустощта. Не и само в Южна Европа, чел съм в ревюта на клиенти за Фликс Бус в уж по-развити части на Европа, че се случва просто да не дойде или в последния момент да спре някъде другаде и т.н. На мен пък още дълго време ще ми държат влага 6-те часа влаково пътуване между В. Търново и София, където ни караха да сменяме три влака, как се влачеха влаковете и как си спираха на спирки, които не са свойнствени на този маршрут да си оставят своите колеги. С БДЖ никога вече никъде, но понеже и автобусните фирми са доста неприятни в БГ само с кола вече. 🙂

Иначе ето една снимка от Гърция. Тук едвам можеш да минеш, далеч от идеята ми за хубаво соло прекарване. Такива тълпи обичам на концерти и фестивали, но не в старите части на градове, острови и градчета. На такъв Дисниленд отивам само с група или компания. То и като гледам на снимките са само групи, семейства или двойки:

2ppm9pw-tourists-looking-sunset-oia-9096

Иначе то не е това или онова, винаги има място и за единия тип пътуване и за другия. В Братислава като съм бил няколко месеца на специализация и я познавам и като не е фрашкана с туристи и съответно по-автентичен не-Дисниленд град бих отишъл и сам. За Прага малко бих се замислил. И там бях няколко месеца, но заради непрестанните тълпи видях баш важните неща чак накрая. Карловия мост не се виждаше от гмеж. Като поживееш в туристически посещаван град разбираш защо местните толкова им е писнало от туристи. Прибирам се от работа с трамвая и американски или канадтски туристи стъпваха по седалките на трамвая и ахкаха все едно бяха на туристически трамвай, служещ за да им показва града. Малко туу мъч ми дойде.

А и по мой опит като изключим тук-там някое по-лошо обслужване по магазините, в градове, които не са толкова туристически местните обикновено проявяват повече интерес към един турист. Говоря за местни, които срещаш в магазина, на улицата, в градския транспорт, влаковете и т.н. Иначе отдаващите къщи на гости обикновено са по-приятелски настроени в туристическите градчета, все пак знаят, че прехраната им зависи от това туристът да е доволен. Тези в не-туристическите им е все едно дали ще се върнеш в тяхната къща за гости, обикновено това не им е основния бизнес така или иначе. Но пък случайно в паркове, магазини, автобуси и по опашки се създават доста по-истински приятелства точно в такива градове. За местните в град като Венеция си просто поредния турист и не влагат много емоция, защото знаят, че утре може и да не си там. Даже някои се отдръпват като разберат, че си просто поредния турист. В градове като Братислава им става интересно защо си отишъл точно в техния град и се е случвало да се заговорим с часове, да ми казват как като деца са идвали на море у нас и т.н. ТА соло вече ще пътувам само по такива непопулярни дестинации, които рядко дори са включени в програмите на туровете. За градове тип Венеция, Поморие и т.н., които разчитат само на туризма за кеш и където извън хотелите трудно ще намериш добро отношение от местните само с тур оператор.

• Харесвам 1
Публикувано:

Че ме боли главата, боли ме, ама чета и не мога да разбера идеята на темата!

До автора: Искаш някой да валидира желанието ти да пътуваш организирано по света ли? Или е нещо друго, което все още ми убягва?

Какво общо имат тълпите в Санторини или Прага с начина на пътуване? И колко пъти си ходил във Венеция, че не си намерил добро отношение извън хотелите?

Не пътувам организирано. Както и 99,99% от съфорумците. Има локации и дестинации, където не може да отидеш самостоятелно, ама и те са за напраднали. Някое друго евро в джоба, ако ти се наложи такси до летището, заради стачка или допълнителна нощувка... понякога е част от чара на едно пътуване.

Ако се чувстваш комфортно в автобус с още 50 човека, няма нищо лошо. Хората сме различни и харесваме различни неща. Но пътувай! Не спирай да посещаваш нови места и култури, това само ще те обогати. "Човекът е човек, когато е на път"!

• Харесвам 19
  • Браво 4
Публикувано:
33 minutes ago, DaBo said:

Или е нещо друго, което все още ми убягва?

Помниш ли ѝ името, 90те имаше реклама на една "...вафла чудна, пъъълна с течен шоколааад" - както се пееше там. 

• Смея се 5
Публикувано:
преди 17 часа, neuromancer каза:

Абсурд, за мен поне, против религията ми е.

Преди двайсет и кусур години ходих на организирана екскурзия в Турция, като на място сам си намерих агенция за екскурзия до Памуккале. Любопитното беше, че бяхме с хора от екскурзията, които бяха платили директно на българския туроператор двойно повече, отколкото аз на турчина, когото срещнах на улицата, а бяхме заедно в един ван и получихме едно и също. Ако пък бях съвсем сам щяхме да пропуснем магазин за килими и всякакви други глупости, както и чакане на някои от туристите.

Оттогава не харесвам организирани екскурзии, бих се навил единствено за сериозни експедиции като Антарктида, Рорайма, където не може да се отиде сам по никакъв начин. 

Чудя се дали си преписвал от мене, или аз бих плагиатствал от тебе, ако напиша почти същото, ама малко пó така... 

Та затова, както е редно, просто те цитирам дословно 🙂

• Харесвам 5
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.