Прескочи до съдържание

Има ли почитатели и на организираните екскурзии тук?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Последно пътувах организирано за Нова Година в Тунис. Поради причината, че водих моите родители там, по случай 70 годищнината на майка ми. Смятах, смятах и сметката ми излезе с някакви 15% на човек надолу от организираното пътуване, но с уговорката, че трябваше да летим през Бергамо и да висим 7-8 часа на летището, вместо чартъра организиран от фирмата. Това с уговорката, че става дума за транспорт и хотел. Ако беше за мен щях да си намеря забавление на Бергамо, ама нямаше смисъл да тормозя родителите ми и да ги преуморявам за смешна цена.

От там нататък....екскурзии и всичко друго е относително спрямо: дали си сам или сте група, дали искаш да чакаш бабичките да се снимат и да накупят сувенири или бързаш за следващата дестинация....абе описано е вече 🙂 

Предното ми организирано с фирма пътуване, май беше през 2008-ма до Израел 🙂 (дано не се бъркам). Ама там нямах опит никакъв, пък и ми хареса, понеже с нас беше теолог и разказваше доста интересни неща за един християнин.

Като цяло сам или с още двама трима макс е най-яко, ако се разбирате. Може да се спестят време, пари, нерви (най-вече) 😄 

• Харесвам 7
Публикувано:

DaBo, искам да спре кръстоносния поход срещу хората, които ходят на организирани екскурзии. Често в нета се обиждат тези хора, сякаш громят някакъв враг. В Редит например е пълно с разни хипстър бакпакери дето оплюват организираните екскурзии и хората, които ходят на тях. Ти остави това, но и няколко дни не било пътуване с опознаване на местната култура. Поне две седмици минимум било истинското пътуване за тях. Смях.

• Харесвам 3
Публикувано:

Нека всеки прави каквото и както иска, ако даваш де?

Честно казано и аз не разбирам целта на темата и излиянията ти. Какво точно предлагаш? Да се затвори форума и да ползваме препоръчана от теб ТА? Част от аргументите са ти абсурди - влакът имал час закъснение. Не думай ...

Автобусите на ТА гуми не пукат, така ли да го разбирам?

А и голяма част от хората правят пътувания, които не се предлагат от ТА. Различни дестинации, много полети и т.н. Те трябва ли да спират да пътуват като няма опция като за тях от ТА?

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 4 часа, esto каза:

DaBo, искам да спре кръстоносния поход срещу хората, които ходят на организирани екскурзии. Често в нета се обиждат тези хора, сякаш громят някакъв враг. В Редит например е пълно с разни хипстър бакпакери дето оплюват организираните екскурзии и хората, които ходят на тях. Ти остави това, но и няколко дни не било пътуване с опознаване на местната култура. Поне две седмици минимум било истинското пътуване за тях. Смях.

А защо позволяваш подобни коментари да ти влияят и да те дразнят? Всеки може да напише каквото си иска в интернет, всеки има право на мнение, различни хора различни мнения. Ако не съвпадат с твоето, игнорирай. Защо задълбаваш? Освен това, както бакпакърите звучат осъдително, така звучиш и ти относно техния стил на пътуване сега. Нека всеки си пътува както на него му харесва, това е важното. 

Моите родители и техните приятели пътуват само с подобни организирани екскурзии. Не говорят езици и са от поколението, което никога не се е занимавало с организиране на пътувания. За тях е важно всичко да им е уредено и те само да се наслаждават и да пътуват. Цялата тази разправия около четене, проучване, планиране, запазване не е за тях. 

По темата за това колко различни са хората и че трябва да правим това, което на нас ни е кеф, не да гледаме другите: На една от приятелките на майка ми, която ходеше с такива организирани пътувания, нейният син в момента обикаля Азия от няколко месеца. Ходи там, където турист не е стъпвал, пуска невероятни снимки, които никъде няма да видиш. Стоя няколко седмици в Афганистан и имаше разни страшни срещи с талибани. Всичко се планиране в движение. Този тип пътувания не е за всички, но него не го интересува и си пътува сам и постоянно среща интересни хора.

И да ти кажа, него със сигурност го гледаха накриво в Афганистан 😉 . Едва ли са се притеснили за жените си, но са го мислили за шпионин 🤭.

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 4 часа, esto каза:

И къде в този форум намери тези кръстоносци? Тук не се пътува организирано, но и никой не води войни срещу тези, които пътуват по този начин. 
Ти си пътувай, както намираш за удобно и комфортно за теб, какво изобщо те интересува какво мислят по въпроса Петкан, Драган или аз, например?! 

• Харесвам 12
Публикувано:

Тогава и аз да се оплача от влиянието на Тик Ток към майките-организатори😄

IMG_5430.jpeg.644694eef2d0cf03edc068d62bf6a074.jpeg
такива клипчета ми препраща дъщерята без основание😛

• Шок 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 10 часа, era123 каза:

Помниш ли ѝ името, 90те имаше реклама на една "...вафла чудна, пъъълна с течен шоколааад" - както се пееше там. 

Излови ме, че не съм първа младост, хаха. 😉 Помня го много добре този слоган, макар че самата реклама като такава ми се губи.

Публикувано:
преди 36 минути , DaBo каза:

Излови ме, че не съм първа младост, хаха. 😉 Помня го много добре този слоган, макар че самата реклама като такава ми се губи.

Куку Руку

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 6 часа, esto каза:

Ти искаш да се спре кръстоносния поход срещу хората, които ходят на организирани екскурзии, а вече трета страница обясняваш на тези, които не ходят, как това не било хубаво, онова не било хубаво, ако не си на организирана екскурзия. Както сам/a виждаш, доста често има хора, които си мислят, че само техният начин на пътуване (шофиране, гледане на деца, слагане на плочки и каквото друго си поискаш) е правилен. В този форум никой срещу никого не води кръстоносни походи, няма инквизиция, интифада, демилитаризация, холокост и т.н. Малко изключение беше с ваксинациите, обаче размириците бяха потушени. Та може би е добре да си излееш душата в reddit под темата срещу организираните екскурзии. Тук е, както се казва в един немски израз: "Живей(както искаш) и остави и другите да живеят" (Leben und leben lassen).

• Харесвам 13
Публикувано:

@esto.честно казано не мога да те разбера.Не се заяждам,само констатирам.Вечно си недоволен.Защото си сам,защото е закъснял влака,защото хостела ти не е читав и т.н.

Във форум,който е за хора,които сами организират пътешествията си,според мен е неуместно да питаш дали има привърженици на организираните пътувания с туристическа агенция.

Аз понякога ползвам туристическа агенция,също както @Asya Assenova е споменала.Когато съм решила да пътувам сама и ми е изгодна цената.Обикновено за кратка почивка или за информация от екскурзовод със специална насоченост.Не виждам нищо лошо в това.

Има Фейсбук групи за търсене на другарче за пътешествия,опитай да намериш съмишленици там.Но имай предвид,че никой не тръгва на път с цел да се заяжда и да мрънка непрекъснато.Освен вечно недоволни бабички,които вгорчават ежедневието на всички около тях.

Според това,което пишеш,предполагам,че си млад човек,със знания и свои разбирания.

Имам приятелка,която непрекъснато пътува с туристическа агенция и когато се върне ми разказва "уникални" преживявания,за които се чудя как издържа.Но това е нейният избор,което си е мазохизъм.

Така че,намери си място сред пътуващите хора по твой избор и нека това да бъде най-доброто за теб.Твоето пътешествие,твоята емоция,твоето лично усещане.Защото,повярвай ми,никой не го интересува с кого си как си стигнал до мечтаната дестинация.Важното е ти да си удовлетворен.

Успех!

• Харесвам 17
Публикувано:

Не си падам по организираните екскурзии, но нямам нищо против хората, които го правят. Нека има разнообразие в света. Когато съм на някакво място обаче, нямам нищо против от организирани еднодневни турове. Като съм на круиз ползвам дневни турове, примерно, особено на места с труднодостъпни забележителности и лош или липсващ обществен транспорт.

• Харесвам 11
Публикувано:

Всъщност темата много ме развесели, с нейното пълно безмислие и брилянтни коментари. Определено си спомних организираната екскурзия до Венеция ( преди 100год.) и следващата ми самостоятелна до там.  Второто пътуване до Венеция, беше защото на първото прелетяхме през забелжителностите за сметка на престой за тоалетни, цигарени паузи, задължителни магазини в програмата 🙂 , настаняване на 50 човека  и т.н. 

Иначе можем да си направим едно  организирано, форумно пътуване до  парка на Велико Търново. Виждам, че има интерс. 

• Харесвам 10
Публикувано:

Аз съм ползвал организирани екскурзии само за места, където занимавката да се самоорганизирам би била в пъти по-голяма, а разликата в цената или минимална, или никаква - визирам Египет и Доминикана в случая. Като, разбира се, това включва само полетите/чартърите, на място естествено си ползвам местни агенции. За Доминикана, например, за датите и хотелите, които търсех - с агенция ми излезе по-евтино, ако трябваше да си го организирам сам.

Бих ползвал и организирана екскурзия за места, на които е една идея по-сложна организацията и доверието ми към съответните местни агенции предварително би било по-малко - главно това са държави в арабския свят, може би и латинска Америка. Една от причините да не съм пътувал натам за момента. 🙂

• Харесвам 6
Публикувано:

Най-хубавото на организираните екскурзии е, че не си ги причинявам 🙂 Много, много отдавна навремето, съм ходил организирано до Охрид и до Метеора. Стига ми за цял живот 🙂 Доколкото съм виждал, до местата на които съм ходил, организираните екскурзии струват по 2, по 3, че и повече. И хем, че струват повече ще ме лишат и от удоволствието да попрочета, да организирам, да си следвам моето темпо, интереси и т.н. Както и да се сборя на място с някакви възникнали дребни пречки или неудобства. 

• Харесвам 10
Публикувано:

@esto, дай линк да напиша хвалебствен коментар за организираните екскурзии в Reddit, че да се спре с този спам.

Не е хубаво да се лъже, ама ще е за благородна кауза. 

• Браво 1
  • Смея се 16
Публикувано:

Нищо не може да замени тръпката от търсенето на изгоден билет, от избирането на хотела до търсенето на информация, транспорт, съвети, забележителности и къде и какво да опитам задължително. Тук е мястото да ви благодаря за споделената информация, съвети  и снимки от вашите пътувания. Винаги намирам точно в Магеланци каквото ми трябва. :thank_you:

Снимката  е от най-приятната ми част , да сглобя програмата по дни според моето темпо.

Никога не ми е хрумвало да пътувам с Туристическа агенция. Дори и факта ,че говоря малко  английски/ в повечето случаи използвам жестомимичен /и винаги съм се оправяла и това не е било никога причина да използвам услугите на ТА.  Само при мисълта, че трябва да се съобразявам с голяма група хора,  техните желания , капризи и темпо, и се чудя как някой сам би си причинил това и то на каква цена . Ами ако се случи и на кофти гид или екскурзовод?  Не не не . Понякога съм отваряла сайтове на агенции за да  видя какво се предлага за съответната дестинация и  каква програма предлагат, но дотам.

Ами времето? Имам пълната свобода да си организирам времето както на мен ми е удобно и да посетя тези места, които искам и когато искам, да хапна на крак или пък обяда ми да продължи толкова дълго , колкото ми е вкусно и пивко .  Но всеки сам си преценява.

Пожелавам ви слънчево и разнообразно лято на всички неуморни магеланци, нека е изпълнено с много емоции и срещи с приятни за вас хора ! :dance4:

26240781_1776497362360811_7886428328463655607_o.jpg

• Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:

Точно тук е пълно с почитатели на организираните екскурзии. Тоя форум затова е създаден - да си помагаме с инфо на кой тур ще ни загубят по-малко време с шопинг на сувенири. 😇🤭

• Харесвам 1
  • Смея се 15
Публикувано:

Първата ми мисъл за неволите на автора на темата са:

Лош късмет ,съчетан с не добра организация, логистика и избор на настаняване ,както и липсата на дружка.

Не виждам къде е проблема в самоорганизираните екскурзии ?

Моят съвет към теб е организирай си добре пътуванията,намери си дружка. Да е на твоя акъл .Не на последно място даваш 1000 лв. и си спестяваш поне 2000-3000 от агенцията, зависи според дестинацията.Горе-долу това е съотношението .Затова го има Магеланци.Наслаждавай се !

• Харесвам 9
Публикувано:

Щом му се пътува на човека натъпкан между още 50 други, спи му се не в най-комуникативното централно разположено място на избрания град, а в нещо наречено в "околностите на.." (оплака се съседка къде са ги наврели като месторазположение), плаща му се двойно - ами оставете го да се радва на избора си....  Той едва ли ще промени нашето разбиране за пътувания, а пък и ние сигурно си говорим със заинтересовано лице и няма да променим неговото...

• Харесвам 9
Публикувано:

Не знам дали знаете колко скъпи са влаковите билети в Австрия. Само за билетите ще ми излезе по-скъпо от колкото с организирана екскурзия. Това двойно може да зависи за някакви други дестинации, но в Западна и Северна Европа е доста по-скъпо сам да си организираш нещата. Там една самостоятелна стая в хостел без закуска вече излиза на същите пари като стая в хотел с ТА, която включва и закуска. Хостелите масово поскъпнаха в Западна и дори Централна Европа.

Иначе естествено, че за не толкова масови туристически дестинации ще отида на соло пътуване. То дотам и не се предлагат такива екскурзии. Повечето места, които ме блазнят няма как да се посетят със самолет от България изобщо, трябва много сложни връзки да се правят.

Но места, които се хравят от туризма като Венеция, Санторини и подобни, където на всяка пряка има магазинче с боклучави сувенири повече сам не отивам. Тези масови туристически места са си по-добри за компания. Поне като си на място, което се е превърнало в карикатура на себе си и се преражда в някакъв тотален кич да си с кичозна група туристи. Като е гарта да е рошава. Иначе чувството да си сам на такова място е да се запиташ какво по дяволите правиш сред тълпите туристи, крачещи насам натам и насред цели улици с магазини със сувенири. Е, ако си във Венеция извън сезона или в сезон, но ставаш в 5.00 часа за да се разхождаш из каналите до 8.00 може и да става и за сам пътник. Всъщност само така ми хареса Атина, преди тълпите местни и туристи и преди кичозните заведения и магазини да отворят. Тихо, спокойно и хладно, че през деня през Ноември си беше жега като за мен.

Само два хипер туристически места са ми харесали при соло посещение и то насред сезона и в най-претъпканото време: Париж и Залцбург. Но дори и там туризмът едва ли е 70% от БВП както във Венеция и Търново. Съжалявам, че в Търново не успях да ставам в 5-6 този юни, може би повече щеше да ми хареса преди тълпите туристи и да отворят сувенир шоповете. В Санторини пък сигурно туризмът е 90% от БВП, там пък след 8.00 сутринта сигурно е ад и не можеш една снимка да направиш без някой да ти се пречка. За соло туризъм търся автентичност като цяло, а преди да отворят разните капани за туристи е единственото време, в което масовите туристически градове са такива. През останалото време са Дисниленд за масова консумация. Колкото ми хареса архитектурата в стария град на Търново и Царевец, толкова се отвратих от това как на всеки ъгъл има магазин за сувенири и как едва ли не всяка къща е къща за гости. Та това си е за група, ще прощавате, не за пътешественик. 😉

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , esto каза:

Не знам дали знаете колко скъпи са влаковите билети в Австрия. Само за билетите ще ми излезе по-скъпо от колкото с организирана екскурзия. Това двойно може да зависи за някакви други дестинации, но в Западна и Северна Европа е доста по-скъпо сам да си организираш нещата. Там една самостоятелна стая в хостел без закуска вече излиза на същите пари като стая в хотел с ТА, която включва и закуска. Хостелите масово поскъпнаха в Западна и дори Централна Европа.

.......

Това, разбира се, са абсолютни глупости. 

• Харесвам 10
Публикувано:

Ами сметни колко ще ми струват билетите за влака между Виена и Мелк, Мелк и Залцбург, Залцбург и Халщат, Халщат и Грац и Грац и Загреб, както и автобусния от Загреб до София. И автобусния от София до Будапеща. Айде, влаковия от Будапеща до Виена поне е евтин. Та, с ТА всички тези билети са включени в цената. Калкулирах и излиза, че ще платя повече за тези билети между всички тези градове спрямо това да използвам туристическия автобус на ТА. Като прибавя и нощувките цената така набъбва, че надминава цената на ТА. Да, в офертите на ТА има куп допълнителни екскурзии, но тях няма да ги ползвам. Дори да използваш ТА само за хотелите и превоза е най-доброто съотношение като цена и качество за Западна и Северна Европа. Пък сам ще си ходя по обектите или с free walking tour избран на място, който излиза дори по-евтино от допълнителния тур с ТА. Та, това е най-добрия вариант за Австрия конкретно.

Дори сравнявах точно същите хотели с ТА и ако букна сам. Самостоятелно за да спестя трябва да е стая без закуска, иначе със закуска просто няма как да постигна същата цена като ТА. Да, с AirBnb ще е по-евтино от хотелите на ТА, но дори и тогава транспортните ми разходи ще са по-големи от колкото с ТА. Едва ли не за да съм в същия или по-нисък бюджет трябва да отида най-много до Виена и да си кеся там, без да ползвам влакове насам-натам.

Да, за 1 град соло пътуване е по-евтино от колкото с ТА, но ако искаш да пообиколиш влаковете са доста скъпи.

Дори да летя до Виена и после да се върна пак от там, влаковите билети ще са доста скъпи. С моята работа няма как да знам кога ще пътувам точно, та винаги ги купувам в деня на пътуване.

Ето - 40 лева само от Виена до Мелк. Е така няколко пъти по 40 лева между градовете, споменати в началото и си излиза по-евтино с ТА автобуса. Може да е по-евтино ако ги купиш месеци по-рано, което няма как да стане в моя случай, защото няма как да знам дали ще мога да пътувам точно тогава. Това са цени за днес и то без 3-те евро резервация на място, та ако е претъпкан може и прав да седиш цял час. :

image.png.f46d4c229b7b585f083fe13319aaf706.png

А между Халщат и Грац има билети и по 35, но и по 81,75 лева. Та ако ми се падне да нацеля този от 81 лева съвсем пък излиза по-скъпо от колкото да ме возят насам-натам с ТА автобус.

• Харесвам 2
Публикувано:

Неделя беше неделя, ден за чешане на езиците и убиване на времето с подходяща тема като тази. Но вече е вторник, не се ли изчерпа тази тема и коментарите към нея? То, аз не вдявам какво още има да се добави. Освен че както си програмираш бюджета, плана и нагласите, това ще ти се получи. Ако са скъпи билетите за някой влак, има автобуси, ако и те са скъпи, им а други точки. Ако всичко е скъпо, билети, настаняване, храна, Па стойте си дома. З а себе си, и темпото с което се движа, мога да кажа, че не се виждам в компанията на едвам кретащи баби с бастуни и патерици.

• Харесвам 10
Публикувано:

Наистина ли сравняваш 40-50 човека в автобус сбрани от кол и въже, тръгнали да нагледат лозето на село или да мъкнат бурканито с доматито обратно в града или някакви чалнати вероятно напушеняци туристи с огромни раници, каквито масово пътуват с ФликсБус и подобни фирмички срещу 20-30* човека, говорещи на моя език и тръгнали като мен да разглеждат нови места в ТА автобуса? Да пътуваш с други туристи се е по-забавно от колкото да пътуваш с местните студенти, работници и трудоваци, дето им е все тая, че си тръгнал да разглеждаш техните родни места.

*защото ТА автобусите рядко са пълни на макс като тези на фирми тип ФликсБус.

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 26 минути , esto каза:

Ами сметни колко ще ми струват билетите за влака между Виена и Мелк, Мелк и Залцбург, Залцбург и Халщат, Халщат и Грац и Грац и Загреб, както и автобусния от Загреб до София. И автобусния от София до Будапеща. Айде, влаковия от Будапеща до Виена поне е евтин. Та, с ТА всички тези билети са включени в цената. Калкулирах и излиза, че ще платя повече за тези билети между всички тези градове спрямо това да използвам туристическия автобус на ТА. Като прибавя и нощувките цената така набъбва, че надминава цената на ТА. Да, в офертите на ТА има куп допълнителни екскурзии, но тях няма да ги ползвам. Дори да използваш ТА само за хотелите и превоза е най-доброто съотношение като цена и качество за Западна и Северна Европа. Пък сам ще си ходя по обектите или с free walking tour избран на място, който излиза дори по-евтино от допълнителния тур с ТА. Та, това е най-добрия вариант за Австрия конкретно.

Ехаааа, на това му се вика на краставичар краставици да продаваш. Гледам си билета София - Загреб с Райън за 20 евро през август и се бия по главата защо не съм се сетил, че има автобус 🙂 Ако го раздаваш агент на някоя ТА, да знаеш, че никак не ти се получава 🙂

• Харесвам 8
  • Смея се 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.