Прескочи до съдържание

Виетнам и Камбоджа, края на Март 2025, 15-16 дни

Zdravko Nestorov

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 часа, Zdravko Nestorov каза:

И разбира се да видим какви пари да си превалутирам и колко и в каква валута 😄 

навсякъде сменят пари , явно не трябва лиценз за чейндж бюро. Стандарт  за 100$ ми се вижда 2.5милиона , всичко над тази сума е много добре . Най-добрият курс на който попаднахме беше 2.550милиона в ресторант .

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 27.02.2025 г. в 9:05, mitaka каза:

Здравейте,

може би въпроса ми е малко тъп, но все пак ще го задам.

Само долари ли се сменят във Виетнам или може и друга валута(евро и паунди)? Все пак много европейци ходят там и не ми се вярва да сменят евро в долари.

Сменят евро и долари ,но  те цакат при курса на еврото ,ние носихме и от двете валути ,но сменяхме $ заради по изгодния курс.100$ банкноти ги обменят най изгодно.Само ще добавя ,че ужасно много ги разглеждат,да няма смачкано ,да няма скъсано и т.н.В златарските магазини е най добър курса

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 часа, stanislavpp каза:

@Zdravko Nestorov за предпочитане е да се избягват втора -трета  ръка прекупвачи . Цените са срамно ниски при директно резервиране или дори  през първа ръка прекупвач/посредник , но задължително през what’s app (-20-40%) . Никъде не видях във форума някой да спомене самата тур компания , която е използвал …

Препоръчаните от Лорънс funnytravel също са прекупвачи и ползват гиганта в туровете Cozy Vietnam , вероятно тур компания номер 1 -  https://cozyvietnamtravel.com

След направени два тура , бих препоръчал на всеки Cozy Vietnam , ако нямат каквото търсите  - вижте и сайта на ДрагонКинг

Отново да повторя , цените през Уотс ап на фирмите са значително по-ниски от цените на същите фирми на сайта им .

IMG_7231.jpeg.fabf4903cb498b08cd236fccbe471519.jpeg

Моментните цени за дневни турове от Ханой:

Ninh Binh ( Trang An / Tam Loc ) -40$ , all in  ( bike tour , 500 steps climb, 3 caves or 9 caves (+5$)

Ha Long Bay cruise  + TiTop+kayaking/bamboo boat  - 60$

@stanislavpp - страшно, ама страшно ти благодаря за тази безценна инфомрация.

Още днес се заемам да проуча какви опции имаме и да видим какво можем да договорим. Цените наистина са в пъти по-добре 🙂 

Страшен си - благодаря ти!!!

преди 4 часа, stanislavpp каза:

навсякъде сменят пари , явно не трябва лиценз за чейндж бюро. Стандарт  за 100$ ми се вижда 2.5милиона , всичко над тази сума е много добре . Най-добрият курс на който попаднахме беше 2.550милиона в ресторант .

Все повече се впечатлявам на какви места могат да ти обменят пари... Това просто е впечатляващо 😄 

Записвам си го този "златен" стандарт и да видим на какво ще попаднем.

преди 4 часа, matse1 каза:

Сменят евро и долари ,но  те цакат при курса на еврото ,ние носихме и от двете валути ,но сменяхме $ заради по изгодния курс.100$ банкноти ги обменят най изгодно.Само ще добавя ,че ужасно много ги разглеждат,да няма смачкано ,да няма скъсано и т.н.В златарските магазини е най добър курса

@matse1 - абсолютно на същата информация попаднах и аз в интернет, но потвърдена от първа ръка е просто безценно.

Много ти благодаря за тези обяснения - супер полезни ще са ми 🙂 

Честита Баба Марта на всички. Бъдете много здрави, щастливи и усмихнати и сбъдвайте с лекота мечтите си!

image.jpeg.65e7cc09e799908b3e4522dd1e351c69.jpeg

• Харесвам 5
Публикувано:

Най-добрия курс беше на един щанд за бижута в пазара Бен Тан в Хо Ши Мин. Много по-добър отколкото в златарските магазини отстрани на пазара. 

Даже не правеха разлика между 100 $ и по-ниските номинали.

Първо смених само 300 $ и последния ден преди да излетим за Ханой търсих щанда може би 2 часа в пазара докато го намеря, за да обменя пари до края на екскурзията.  

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 14 минути , Адриан ХН каза:

Най-добрия курс беше на един щанд за бижута в пазара Бен Тан в Хо Ши Мин. Много по-добър отколкото в златарските магазини отстрани на пазара. 

Даже не правеха разлика между 100 $ и по-ниските номинали.

Първо смених само 300 $ и последния ден преди да излетим за Ханой търсих щанда може би 2 часа в пазара докато го намеря, за да обменя пари до края на екскурзията.  

@Адриан ХН - страхотна информация, но дали имаш спомен какъв беше курсът - $100 ми се вижда 2.50 или 2.55 милиона VND?

П.С. А нямате ли притеснение, че на всякакви такива места за обмен на пари може да има фалшификати или това изобщо не е вариант за там?

Публикувано:
преди 14 минути , Zdravko Nestorov каза:

@Адриан ХН - страхотна информация, но дали имаш спомен какъв беше курсът - $100 ми се вижда 2.50 или 2.55 милиона VND?

П.С. А нямате ли притеснение, че на всякакви такива места за обмен на пари може да има фалшификати или това изобщо не е вариант за там?

Това беше преди 3 години. От тогава сигурно има промени в курса. Просто го сравних с останалите места. Със сигурност беше над 2,5.

Не съм имал притеснения при обмяната на валута. Не мисля, че във Виетнам е разпространено фалшифицирането на донги.

• Благодаря 1
Публикувано:

Писал съм го няколко пъти във форума, от години най-добрия курс в цял Виетнам дава Ha Tam Jewelry https://g.co/kgs/uPEcnUV и си стоя на меннието ,че при еднакъв курс и читаво място за обмяна, няма как да сменяш лев - долари - донги и да ти излезе по-евтино от лев - евро - донги. Пак да натъртя, при еднакъв курс. Вече ако говорим да закъсаш без местни пари в дълбоката провинция, доларът е с предимство, но едва ли се разчита планирано на този сценарий. 

Донгите почти са ги вързали неофициално за долара и с тази шантава политика на САЩ напоследък, курсовете на доларите и съответно донгите играят доста. Така при някое сериозно движение се създава грешна представа, че курсът долар/донг е по-добър от евро/донг. 

По въпроса за ексурзиите, тази funnytravel я препоръчвам ,защото познавам собственика отпреди да направи аганцията и знам ,че е сериозен, лично отношение към всеки и действа с размах. Ако случайно някой остане недоволен, веднага намира начин да се реваншира. Помня @Георги Матеев не хареса, че една екскурзия закъсня непредвидено и собственикът ме подлуди да помогна да се свърже с него да го черпи вечеря. 🙂

Иначе за евтино the sinh tourist, бившето Sinh cafe , ама там е за непретенциозни бекпекъри, които имат всичкото време на света и са готови на всичко само да спестят няколко долара. 

Ако някой е в района на Буй Виен, тук също дават топ курс за смяна https://maps.app.goo.gl/rTkoaALctZWVXhKv9

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Адриан ХН каза:

Това беше преди 3 години. От тогава сигурно има промени в курса. Просто го сравних с останалите места. Със сигурност беше над 2,5.

Не съм имал притеснения при обмяната на валута. Не мисля, че във Виетнам е разпространено фалшифицирането на донги.

@Адриан ХН - страшно ти благодаря за коментара. Наистина ми беше доста учудващо, че можеш да смениш навсякъде парички и просто се зачудих супер много как няма притеснения от фалшифициране. Страшно ти благодаря за информацията.

преди 36 минути , T.E.Lawrence каза:

Писал съм го няколко пъти във форума, от години най-добрия курс в цял Виетнам дава Ha Tam Jewelry https://g.co/kgs/uPEcnUV и си стоя на меннието ,че при еднакъв курс и читаво място за обмяна, няма как да сменяш лев - долари - донги и да ти излезе по-евтино от лев - евро - донги. Пак да натъртя, при еднакъв курс. Вече ако говорим да закъсаш без местни пари в дълбоката провинция, доларът е с предимство, но едва ли се разчита планирано на този сценарий. 

Донгите почти са ги вързали неофициално за долара и с тази шантава политика на САЩ напоследък, курсовете на доларите и съответно донгите играят доста. Така при някое сериозно движение се създава грешна представа, че курсът долар/донг е по-добър от евро/донг. 

По въпроса за ексурзиите, тази funnytravel я препоръчвам ,защото познавам собственика отпреди да направи аганцията и знам ,че е сериозен, лично отношение към всеки и действа с размах. Ако случайно някой остане недоволен, веднага намира начин да се реваншира. Помня @Георги Матеев не хареса, че една екскурзия закъсня непредвидено и собственикът ме подлуди да помогна да се свърже с него да го черпи вечеря. 🙂

Иначе за евтино the sinh tourist, бившето Sinh cafe , ама там е за непретенциозни бекпекъри, които имат всичкото време на света и са готови на всичко само да спестят няколко долара. 

Ако някой е в района на Буй Виен, тук също дават топ курс за смяна https://maps.app.goo.gl/rTkoaALctZWVXhKv9

@T.E.Lawrence - страхотен си с всеки коментар, който пишеш. Информацията ми е безкрайно полезна:

• Описано по този начин, определено придобива супер много смисъл това с превалутирането и защо изглежда така. Благодаря за тези разяснения. Така или иначе нямам нито EUR, нито USD налични и съм решил да действам с USD 🙂 Така или иначе ще са ми нужни и в Камбоджа.
  • Вече писах и на Funnytravel, и на Cozy Vietnam директно по WhatsApp и ще видим какво можем да измислим с тях. Още в другата тема бях видял, че ги препоръчваш горещо, така че реших да проверя какво можем да измислим с тях като план 🙂 
  • Хотелчето вече го измислихме - Piano Hotel. Не е нещо кой знае какво, но го хванахме на доста добра цена и има супер добри коментари за чистотата, което ни е като цяло май основния критерии. Живи и здрави ще видим дали е бил правилният избор. Sinh Tourist изглежда добре, ама май не е нашия тип място за отсядане 🙂
  • Ha Tam Jewelry и Kim Mai Jewelry Shop изглеждат супер за Ho Chi Min City, но за жалост ние там приключваме с нашето пътешествие. Дали имаш нещо подобно и за Hanoi, тъй като от там стартираме като начална точка и би било хубаво, ако има възможност да се заредим с парички още в началото. Тези ще ги използвам в края, ако се наложи (страшно добри предложения, за което безкрайно благодаря) 🙂 

Благодаря ви от сърце за пореден път!

• Харесвам 1
Публикувано:

В Ханой сменям много рядко . Първият път бях впечатлен от добрия курс на летището. След това съм сменял от златарските магазини от южната страна на Hoan Kiem lake, но последно преди пет години.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Zdravko Nestorov ние сме с долари. Курсът е 1$ = 25 000 VND - важи за банкноти от 100 и 50 долара; ако са по-дребни ги изкупуват по 24 000 донги. Повечето плащания правим с карта, но някои приемат само кеш, напримера частните шофьори, малките павилиони, магазинчета, сергии и въобще всички продаващи нещо на улицата искат кеш. Граб са много удобни и заради безкасовите плащания през приложението. По принцип са склонни да приемат директно долари и то при същия цитиран курс, което е удобно вместо да ходиш да ги обменяш преди това, но не знаеш кой ще вземе и кой ще откаже, а и проблема с рестото съществува. За дребните покупки е по-удобно да плащаш с донги.

Ресторантите, които работят с туристи приемат картови плащания, но по-малките и забутани - не. Някои ресторанти взимат допълнително 3% върху сметката за картовите плащания 😀, но поне е написано в менюто. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 2.03.2025 г. в 12:48, T.E.Lawrence каза:

В Ханой сменям много рядко . Първият път бях впечатлен от добрия курс на летището. След това съм сменял от златарските магазини от южната страна на Hoan Kiem lake, но последно преди пет години.

@T.E.Lawrence - ще проверим със сигурност още при кацането какво може да се предложи на летището и след това със сигурност ще направим поне още една смяна и в самия град. Благодаря за съветите.

преди 21 часа, Jenbel каза:

@Zdravko Nestorov ние сме с долари. Курсът е 1$ = 25 000 VND - важи за банкноти от 100 и 50 долара; ако са по-дребни ги изкупуват по 24 000 донги. Повечето плащания правим с карта, но някои приемат само кеш, напримера частните шофьори, малките павилиони, магазинчета, сергии и въобще всички продаващи нещо на улицата искат кеш. Граб са много удобни и заради безкасовите плащания през приложението. По принцип са склонни да приемат директно долари и то при същия цитиран курс, което е удобно вместо да ходиш да ги обменяш преди това, но не знаеш кой ще вземе и кой ще откаже, а и проблема с рестото съществува. За дребните покупки е по-удобно да плащаш с донги.

Ресторантите, които работят с туристи приемат картови плащания, но по-малките и забутани - не. Някои ресторанти взимат допълнително 3% върху сметката за картовите плащания 😀, но поне е написано в менюто. 

@Jenbel - уникална информация и то от първа ръка. Страшно много ти благодаря:

• Вече обнових USD като за момента съм взел само по $100, копюра от 2017-та или 2021-ва година. Всичките банкноти са буквално чисто нови (без абсолютно никакви забележки по тях), така че се надявам да няма никакъв проблем.
  • Курсът на доста места е точно това, което споменаваш $100=2.5 милиона VND, като всичко нагоре си е джакпот (както и @stanislavpp отбеляза по-горе).
  • За момента с частните шофоьри (както за Камбоджа - Siem Reap, така и за Виетнам - Ninh Bihn, Hue, Hoi An), че плащанията ще са след всеки завършен ден, като ще е в кеш, в долари. Така че за там със сигурност си подготвяме още от сега.
  • Записвам си Grab като таксита, при които плащанията стават през приложението (вече си го свалих). Определено ще се възползваме от тях.
  • За всичко останало - пробваме с карта, ако ли не - плащаме кеш и си свиркаме. Ако имаме VND, ще ги ползваме, ако ли не - ще използваме USD 😄 Със сигурност още в Ханой ще си обменим някаква сума VND.

Страшно полезна информация, огромно БЛАГОДАРЯ!!!

Имам само още един малко по-личен въпрос, така че ако не ти е удобно не споделяй - горе-долу каква сума USD си предвидихте от България, за се ориентирам и аз малко по-добре. Със сигурност приключенията ни се различават, но... поне някаква обща представа, би било супер полезно 🙂 

Благодаря за пореден път!!!

• Харесвам 2
Публикувано:
На 1.03.2025 г. в 5:44, stanislavpp каза:

@Zdravko Nestorov за предпочитане е да се избягват втора -трета  ръка прекупвачи . Цените са срамно ниски при директно резервиране или дори  през първа ръка прекупвач/посредник , но задължително през what’s app (-20-40%) . Никъде не видях във форума някой да спомене самата тур компания , която е използвал …

Препоръчаните от Лорънс funnytravel също са прекупвачи и ползват гиганта в туровете Cozy Vietnam , вероятно тур компания номер 1 -  https://cozyvietnamtravel.com

След направени два тура , бих препоръчал на всеки Cozy Vietnam , ако нямат каквото търсите  - вижте и сайта на ДрагонКинг

Отново да повторя , цените през Уотс ап на фирмите са значително по-ниски от цените на същите фирми на сайта им .

IMG_7231.jpeg.fabf4903cb498b08cd236fccbe471519.jpeg

Моментните цени за дневни турове от Ханой:

Ninh Binh ( Trang An / Tam Loc ) -40$ , all in  ( bike tour , 500 steps climb, 3 caves or 9 caves (+5$)

Ha Long Bay cruise  + TiTop+kayaking/bamboo boat  - 60$

На 1.03.2025 г. в 18:02, T.E.Lawrence каза:

@stanislavpp, @T.E.Lawrence - свързах се с Funnytravel по WhatsApp и хората са наистина невероятни (огромни благодарности за препоръката). Изговорихме какво и защо бихме искали да правим, в кои дни и какво да бъде включено, като хората са супер отзивчиви и бързи в отговорите. Оказа се, че цените в GetYourGuide (с включените отстъпки, които хванах в началото от по 15-25%) са доста по-добри от това, което те могат да ми предложат.

Добавям малко цени, ако на някого са му полезни в бъдеще:

• Турове (всичките са групови, а не частни)
    • Hanoi - Halong Bay: 2-Day Boutique Cruise with Kayaking
    • Ho Chi Minh City: Mekong Delta Full-Day Tour
    • Ho Chi Minh City: Cu Chi Tunnels Half-Day Tour
  • GetYourGuide цена (на човек): $175.00 (4-звезден кораб за Halong Bay) и $210 (4-звезден кораб за Halong Bay, без отстъпки)
  • Funnytravel цена (на човек): $240.00 (4-звезден кораб за Halong Bay) и $260.00 (5-звезден кораб за Halong Bay)

В цените са включени взимането и връщането до хотелите в Hanoi и Ho Chi Min City, допълнителните дейности (каякинг, посещение на пещери, допълнителни мини-екскурзии и т.н.), хапване (за целодневните турове) и входни такси.

Основната разлика идва от цените за Mekong Delta Full-Day Tour и Cu Chi Tunnels Half-Day Tour, където намалението от 20% определено си каза думата.

За момента от Funnytravel обещаха да погледнат какво друго може да се предложи като вариант, но... просто цените са скочили наистина супер много в последно време и самите те не могат да правят кой знае колко огромни отстъпки. Funnytravel ми изглеждат доста по-надеждни след всичките препоръки и страхотни коментари от вас, но... разликата от близо $70.00 на човек ни е доста над бюджета. Затова ще видим дали ще успеем да се срещнем някъде по средата.

Ще ви държа в течение какво се случва и ако може информацията да ви е полезна за в бъдеще.

• Харесвам 1
Публикувано:

Има разни неописани неща в различните агенции, които правят разликата в цената, като количество и вид храна по време на тура, състоянието на лодки, кораби, коли, рейсове по време на трансфера, големина на групите, качество на гида, как се решават възникнали проблемни ситуации и т.н. Да сравняваш просто крайна цена не е правилният подход. Ако те вълнува единствено цена, thesinhtourist са твоите хора, от тях по-евтино няма. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, T.E.Lawrence каза:

Има разни неописани неща в различните агенции, които правят разликата в цената, като количество и вид храна по време на тура, състоянието на лодки, кораби, коли, рейсове по време на трансфера, големина на групите, качество на гида, как се решават възникнали проблемни ситуации и т.н. Да сравняваш просто крайна цена не е правилният подход. Ако те вълнува единствено цена, thesinhtourist са твоите хора, от тях по-евтино няма. 

@T.E.Lawrence - абсолютно съм съгласен с всичко казано от тебе и затова толкова много искам да направя тези екскурзии точно с тях, но просто разликата в цената е доста голяма. Надявам се, че ще се срещнем някъде в средата и ще се получат нещата. Рядко оставам толкова впечатлен като отношение, но те наистина знаят какво правят и са изключителни в целия процес на комуникацията 🙂 

Отново огромни благодаря за всички съвети и препоръки!

Публикувано:

Има значение и какви ексурзии букваш - тези половиндневните от Сайгон няма особено значение фирмата, най-много да се случват по-бавно нещата. За Халонг бей ,обаче, с грешната фирма може да ти прецакат тура стабилно. 

• Благодаря 1
Публикувано:

Това е положението от днес в Хой Ан на главната улица, всяко пето магазинче е чейндж с малки разлики в курсовете 😊

На 1.03.2025 г. в 15:43, Zdravko Nestorov каза:

@stanislavpp🙂

😄

@matse1🙂

image.jpeg.65e7cc09e799908b3e4522dd1e351c69.jpeg

IMG_20250305_204152.jpg

• Харесвам 3
  • Шок 1
Публикувано:
На 4.03.2025 г. в 22:43, Zdravko Nestorov каза:

Имам само още един малко по-личен въпрос, така че ако не ти е удобно не споделяй - горе-долу каква сума USD си предвидихте от България, за се ориентирам и аз малко по-добре. Със сигурност приключенията ни се различават, но... поне някаква обща представа, би било супер полезно 🙂 

Благодаря за пореден път!!!

В България нямахме идея колко ще разплащаме с карта и колко с кеш. Купихме 3 млн. донги от Тавекс, освен тях донесохме и 140 долара, които просто имахме вкъщи на разположение. Тук на място се оказва, че виетнамците си просят кеш масово, включително си измислят или лъжат, че не могат да приемат картови плащания по някакви си причини. В Хой Ан има АТМ-и за теглене на кеш, ама трябва да ги намериш. За туристи са според мен, защото не съм видяла виетнамец да ползва, но в провинцията на село не видях банкомати. 

За пример, случка от днес. Днес ходихме до старата столица Хуе, носехме 2 млн. донги, за да платим на шофьора както сме се уговорили и добре, че имахме още свободен кеш. Знаехме предварително колко са входните такси за императорския комплекс (200 000 донги/билет) и за императорската  гробница Khai Dinh Tomb (150 000/билет), обаче не знаехме, че на гишетата за билети приемат само кеш. Тоест, ако не разполагахме със 700 000 донги в ръка нямаше да влезем. А сме пътували 3 часа от Хой Ан до там - към 150 км, общо 6 часа в двете посоки, много бавно шофират, макар че ни казаха, че ограничението извън населените места е 90 км/ч, те карат с 60 макс. Та ако трябваше да обикаляме Хуе, за да обменяме валута или да теглим от банкомат, много щеше да ни дойде. Шофьорът ни каза, че Хуе е малък град. Хубаво влязохме в императорския комплекс, но днес беше сериозна жега следобед, там напичаше здраво, обикаляхме, разглеждахме, но по някое време трябваше да си починем и да си вземем кафе и студена вода. В комплекса се продават сувенири и напитки на няколко места и там се плаща само с кеш. В единственото покрито кафене съзряхме пос-устройство, обаче продавачката ни попари, че то се използва само за сувенирния магазин, а за кафето и напитките не може, защото последните били към комплекса, пък той приема само кеш. Някакви пълни глупости и комунистически дивотии. Така за дреболии като кафе, вода и храна, ако не е в ресторант, тук трябва винаги да имаш кеш. 

Друга дивотия е, че преобладаващо липсват етикети с цени на стоките от улицата. Питаш колко струва нещо и получаваш отговор от продавача, който той си измисля в момента. Гледа те, преценява те колко струваш като турист и ти изплюва цена. Освен това много от тях не говорят английски или го говорят така, че нищо не им се разбира. Дотук четирима ни питаха откъде сме и не реагираха на отговора "България". Взехме ние да ги питаме знаят ли къде е България, никой от четиримата не знаеше. После започнахме да ги питаме говорят ли (случайно) френски, още не сме попаднали на такъв. Нито езици, нито география знаят. Имат още много години да се учат и да се развиват. 

Съветът ми е да си вземеш донги и да имаш у себе си донги винаги, защото Виетнам си е развиваща се държава, не развита. Ако можеш предварително се подготви какви суми ще ти трябват за екскурзиите, туровете, входните такси, информация, която я има в интернет. Колко донги да имаш, не знам, но си мисля може би 10 млн. кеш начален, нали ще имаш 15 дни. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 4.03.2025 г. в 23:55, T.E.Lawrence каза:

Има значение и какви ексурзии букваш - тези половиндневните от Сайгон няма особено значение фирмата, най-много да се случват по-бавно нещата. За Халонг бей ,обаче, с грешната фирма може да ти прецакат тура стабилно. 

@T.E.Lawrence - напълно съм съгласен с мнението ти и поради тази причина в последните дни се опитваме да се договорим да направим Halong Bay Cruise с тях, а другите ще са си през GetYourGuide. Сигурен съм, че ще успеем да се разберем. 

Отново искам да ти благодаря страшно много за цялата помощ и съвети по тази тема.

преди 20 часа, Джимбо каза:

Това е положението от днес в Хой Ан на главната улица, всяко пето магазинче е чейндж с малки разлики в курсовете 😊

IMG_20250305_204152.jpg

@Джимбо - определено ще имам нужда да свикна, че пари можем да обменим навсякъде. Курсът изглежда много добър!!! Благодаря за снимката!

преди 16 часа, Jenbel каза:

В България нямахме идея колко ще разплащаме с карта и колко с кеш. Купихме 3 млн. донги от Тавекс, освен тях донесохме и 140 долара, които просто имахме вкъщи на разположение. Тук на място се оказва, че виетнамците си просят кеш масово, включително си измислят или лъжат, че не могат да приемат картови плащания по някакви си причини. В Хой Ан има АТМ-и за теглене на кеш, ама трябва да ги намериш. За туристи са според мен, защото не съм видяла виетнамец да ползва, но в провинцията на село не видях банкомати. 

За пример, случка от днес. Днес ходихме до старата столица Хуе, носехме 2 млн. донги, за да платим на шофьора както сме се уговорили и добре, че имахме още свободен кеш. Знаехме предварително колко са входните такси за императорския комплекс (200 000 донги/билет) и за императорската  гробница Khai Dinh Tomb (150 000/билет), обаче не знаехме, че на гишетата за билети приемат само кеш. Тоест, ако не разполагахме със 700 000 донги в ръка нямаше да влезем. А сме пътували 3 часа от Хой Ан до там - към 150 км, общо 6 часа в двете посоки, много бавно шофират, макар че ни казаха, че ограничението извън населените места е 90 км/ч, те карат с 60 макс. Та ако трябваше да обикаляме Хуе, за да обменяме валута или да теглим от банкомат, много щеше да ни дойде. Шофьорът ни каза, че Хуе е малък град. Хубаво влязохме в императорския комплекс, но днес беше сериозна жега следобед, там напичаше здраво, обикаляхме, разглеждахме, но по някое време трябваше да си починем и да си вземем кафе и студена вода. В комплекса се продават сувенири и напитки на няколко места и там се плаща само с кеш. В единственото покрито кафене съзряхме пос-устройство, обаче продавачката ни попари, че то се използва само за сувенирния магазин, а за кафето и напитките не може, защото последните били към комплекса, пък той приема само кеш. Някакви пълни глупости и комунистически дивотии. Така за дреболии като кафе, вода и храна, ако не е в ресторант, тук трябва винаги да имаш кеш. 

Друга дивотия е, че преобладаващо липсват етикети с цени на стоките от улицата. Питаш колко струва нещо и получаваш отговор от продавача, който той си измисля в момента. Гледа те, преценява те колко струваш като турист и ти изплюва цена. Освен това много от тях не говорят английски или го говорят така, че нищо не им се разбира. Дотук четирима ни питаха откъде сме и не реагираха на отговора "България". Взехме ние да ги питаме знаят ли къде е България, никой от четиримата не знаеше. После започнахме да ги питаме говорят ли (случайно) френски, още не сме попаднали на такъв. Нито езици, нито география знаят. Имат още много години да се учат и да се развиват. 

Съветът ми е да си вземеш донги и да имаш у себе си донги винаги, защото Виетнам си е развиваща се държава, не развита. Ако можеш предварително се подготви какви суми ще ти трябват за екскурзиите, туровете, входните такси, информация, която я има в интернет. Колко донги да имаш, не знам, но си мисля може би 10 млн. кеш начален, нали ще имаш 15 дни. 

@Jenbel - със сигурност нашата идея е да стартираме с доста повече USD в кеш, както и все още се колебая колко VND да взема. При нас имаме вече няколко уговорки с private tours guides да им заплатим съответно в кеш, така че тези пари със сигурност са вече предвидени. И вече остана да направим сметките отгоре 🙂 С хотелите се разбрахме да платим с карта, като не навсякъде има 3% такса, което е добре. 

• Входните такси също вече съм ги сметнал (горе-долу), като идеята ми е частично да сме подготвили сума кеш (да речем половината) и на място да пробваме - където става с карта, плащаме с карта, където може само кеш - плащаме в кеш.
  • За всякакви малки щуротийки, явно кешът е бог, така че и това си го записвам да го имаме в предвид.
  • Етикетите с цена - явно това си е стандарт за този район, тъй като от няколко места попадам на тази информация. Като цяло на повечето места като чуят за България, хал хабер си нямат къде е това. Ама чуят ли Гърция... 😄 

Много ти благодаря за всички насоки.

• Харесвам 2
Публикувано:

Някой може ли да ми препоръча агенция в Ханой, която е ползвал за да наеме личен шофьор? Искам да наема за тур до Ninh Binh и Tràng An?

Публикувано:

Късно се включвам в дискусията, но може някой да се възползва от оскъдната информация. Като гледам програмата на @Zdravko Nestorov ми се струва доста напрегната за посещение на толкова много места. Но всеки има стил на пътуване. Ние бяхме 2 седмици с полет София-Доха- Да Нанг и обратно по същият маршрут.

Имахме нощувки в Да Нанг на 2 места, за да е по-лесно за обикаляне, планираните нощувки на островчето не се осъществиха поради вълни в морето и гемийката не плаваше.  Удължихме планираните нощувки в едно селце до Хой Ан и след това 3 нощувки в самия Хой Ан. Обикаляхме с колелета през оризища и полета, покрай храмове и интересни дворове до брега на морето около 18 -20 км в посока. Това ми хареса много повече от посещение на някои туристически дестинации, на които така и не отидохме. До Хуе пътувахме от Да Нанг и посетихме по спомени 3 гробници / има комбиниран билет за 4, но за едната нямаше време/ и императорския град / не успяхме на 100 % да го обиколим, огромен е, а бяхме вече гладни.  Нам искаше да ни заведе на обяд там където масово ходят туристите, но аз си имах мое проучване за едно място на местните и наистина 10 от 10 място.  Еднодневно в Хуе толкова с Нам  / тогава работеше в агенция, сега е самостоятелно// Изключително добро попадение. Ако има някой необходимост може да се свърже с него на Whats App +84964479018 или във фейсбук image.jpeg.6573c2986924fb28585bc738956a41c7.jpeg

100$ банкноти края на август 2019 год. сменихме при кацане на летището в Да Нанг / по тогавашните ми проучвания там се сменяше най-изгодно противно на общоприетото/ . По някое време ни се наложи да дообменим в Хой Ан - в банка не беше по-добър курса. 

Планирам следващо посещение в северен Виетнам  живот и здраве някой ден, но отново ще е само там. Ваксини не сме слагали, лекарства не си носехме, пазарувах едни таблетки за гърло и някакви люти капки за нос от местните аптеки, цените бяха ниски и качеството много добро. Близо до Да Нанг посетихме един голям религиозен комплекс с красива панорама и маймунки  Linh Ứng Pagoda. Ползвахме таксита или ни извикваха Uber от местата за настаняване, цените не бяха високи.  В Хой Ан от хотелчето с безплатни велосипеди пообиколихме градчето, ходихме на плаж и оставяхме колелетата на паркинг за велосипеди. Вечер си паркирахме някъде в стария град колелетата и много се притеснявах дали ще ги откраднат, но си ги намирахме след часове там на място. Виетнам в провинцията е спокойно и красиво място. Масажите бяха евтини и добри, доста ни намачкаха за 2 седмици 😂. Относно съхранението на багаж бях  избрала стая в един евтин разнебитен хотел в част на Да Нанаг  към летището за 26 лв./ вечер за да си оставим багажа по обяд и да се разходим до вечерта, вземем душ и ни извикат Uber за нощния полет.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 4.03.2025 г. в 23:55, T.E.Lawrence каза:

@T.E.Lawrence - послушах съвета ти (безкрайно благодаря отново), като запазих Halong Bay Cruise през Happy Travels. Хората са страхотни и ми помогнаха адски много за цялата огранизация, като дори успяхме да се разберем и за отстъпка.

На 11.03.2025 г. в 11:47, Antigona каза:

Късно се включвам в дискусията, но може някой да се възползва от оскъдната информация. Като гледам програмата на @Zdravko Nestorov ми се струва доста напрегната за посещение на толкова много места. Но всеки има стил на пътуване. Ние бяхме 2 седмици с полет София-Доха- Да Нанг и обратно по същият маршрут.

Имахме нощувки в Да Нанг на 2 места, за да е по-лесно за обикаляне, планираните нощувки на островчето не се осъществиха поради вълни в морето и гемийката не плаваше.  Удължихме планираните нощувки в едно селце до Хой Ан и след това 3 нощувки в самия Хой Ан. Обикаляхме с колелета през оризища и полета, покрай храмове и интересни дворове до брега на морето около 18 -20 км в посока. Това ми хареса много повече от посещение на някои туристически дестинации, на които така и не отидохме. До Хуе пътувахме от Да Нанг и посетихме по спомени 3 гробници / има комбиниран билет за 4, но за едната нямаше време/ и императорския град / не успяхме на 100 % да го обиколим, огромен е, а бяхме вече гладни.  Нам искаше да ни заведе на обяд там където масово ходят туристите, но аз си имах мое проучване за едно място на местните и наистина 10 от 10 място.  Еднодневно в Хуе толкова с Нам  / тогава работеше в агенция, сега е самостоятелно// Изключително добро попадение. Ако има някой необходимост може да се свърже с него на Whats App +84964479018 или във фейсбук image.jpeg.6573c2986924fb28585bc738956a41c7.jpeg

100$ банкноти края на август 2019 год. сменихме при кацане на летището в Да Нанг / по тогавашните ми проучвания там се сменяше най-изгодно противно на общоприетото/ . По някое време ни се наложи да дообменим в Хой Ан - в банка не беше по-добър курса. 

Планирам следващо посещение в северен Виетнам  живот и здраве някой ден, но отново ще е само там. Ваксини не сме слагали, лекарства не си носехме, пазарувах едни таблетки за гърло и някакви люти капки за нос от местните аптеки, цените бяха ниски и качеството много добро. Близо до Да Нанг посетихме един голям религиозен комплекс с красива панорама и маймунки  Linh Ứng Pagoda. Ползвахме таксита или ни извикваха Uber от местата за настаняване, цените не бяха високи.  В Хой Ан от хотелчето с безплатни велосипеди пообиколихме градчето, ходихме на плаж и оставяхме колелетата на паркинг за велосипеди. Вечер си паркирахме някъде в стария град колелетата и много се притеснявах дали ще ги откраднат, но си ги намирахме след часове там на място. Виетнам в провинцията е спокойно и красиво място. Масажите бяха евтини и добри, доста ни намачкаха за 2 седмици 😂. Относно съхранението на багаж бях  избрала стая в един евтин разнебитен хотел в част на Да Нанаг  към летището за 26 лв./ вечер за да си оставим багажа по обяд и да се разходим до вечерта, вземем душ и ни извикат Uber за нощния полет.

@Antigona - страшно полезна информация, за която ти благодаря от сърце.

• Прав си, програмата е доста пълна откъм активности, но пък ние сме такъв тип хора, които обожават да приключенстват по този начин. Тепърва предстои да разберем как ще се получи 🙂 Живи и здрави да сме само!
  • Хубавото е, че на всичките хотели, на които питах за колела, няма никакъв проблем да си наемеш безплатно, така че стига да имаме времето, ще се възползваме.
  • Определено колелата са едно от основните неща, които искаме и ние да пробваме във Виетнам, обикаляйки оризовите полета и какво ли още не. Имам само още едно чудене относно единия ден - дали да посетя The Marble Mountains за половин ден и след това остатъка от деня разходки с колело в Hoi An, или целият ден да бъде само за Hoi An и обикаляне с колела. 
  • Не съм набелязвал някакви специални места за обмяна на валутата, като просто ще гледам да се придържам към правилото $100 = 2.5 mil VND (или повече). Много благодаря за съветите в тази насока и определено ще се възползвам.
  • Ние също се отказахме да слагаме каквито и да било ваксини, тъй като няма и достатъчно време за това.
  • Относно масажите - ще разгледам къде може да се пробват и да се възползваме поне 1-2 пъти 😄 
  • Всички хотели се съгласиха да ни държат багажа безплатно, така че мисля да се възползваме от това. Надявам се наистина да няма проблеми.
  • За таксита (от и до летищата или гарите), се разбрах с хотелите. Идеята е на място да се уговорим в повече детайли, но няма да е никакъв проблем да ни извикат.

Страшно ти благодаря за подробната информация!!! Пожелавам ти в най-скоро време да направиш приключението в Северен Виетнам 🙂 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
On 3/14/2025 at 8:38 PM, Zdravko Nestorov said:

Имам само още едно чудене относно единия ден - дали да посетя The Marble Mountains за половин ден и след това остатъка от деня разходки с колело в Hoi An, или целият ден да бъде само за Hoi An и обикаляне с колела. 

На  практика винаги плановете ми се променят на място, някои неща отпадат, други се появяват от самосебе си. Отказахме се от мраморните планини, видяхме ги от таксито по пътя. Хой Ан обикаляхме 3 дни с колелета, предишните дни от близкото селце пак идвахме , но в другия му край. Зависи къде сте отседнали, ние не бяхме близо до брега и 2 пъти карахме до плажа, единия ден за изгрева, другият ден за плаж. Но при вас трябва да е по-компактно всичко. На място ще го измислите. По крайбрежната алея на реката карахме до едно кафене / програмирано предварително/и беше приятна почивка:  Опитах се да го открия на Гугъл мапс, но видях  много  нови заведения, че и едно " BABA YAGA"

On 3/14/2025 at 8:38 PM, Zdravko Nestorov said:

Страшно ти благодаря за подробната информация!!! Пожелавам ти в най-скоро време да направиш приключението в Северен Виетнам 🙂 

Сърдечно благодаря, някой ден живот и здраве, за сега оставаме в близките европейски дестинации ☺️

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 часа, Antigona каза:

На  практика винаги плановете ми се променят на място, някои неща отпадат, други се появяват от самосебе си. Отказахме се от мраморните планини, видяхме ги от таксито по пътя. Хой Ан обикаляхме 3 дни с колелета, предишните дни от близкото селце пак идвахме , но в другия му край. Зависи къде сте отседнали, ние не бяхме близо до брега и 2 пъти карахме до плажа, единия ден за изгрева, другият ден за плаж. Но при вас трябва да е по-компактно всичко. На място ще го измислите. По крайбрежната алея на реката карахме до едно кафене / програмирано предварително/и беше приятна почивка:  Опитах се да го открия на Гугъл мапс, но видях  много  нови заведения, че и едно " BABA YAGA"

Сърдечно благодаря, някой ден живот и здраве, за сега оставаме в близките европейски дестинации ☺️

@Antigona - абсолютно съм съгласен и със сигурност в движение ще се донаредят нещата.

Живи и здрави да сме и дай боже скоро да разказваме от първа ръка!

Благодаря отново и страхотна нова седмица!!!

• Харесвам 1
Публикувано:

На мене много ми хареса в Хой Ан. В Стария град, като минеш през пешеходния мост на острова има много хубави кръчмета, а легендарната супа Фо наистина е страхотна,особено телешката - Фо Бо. Къде ли из Виетнам не я ядох и все ми харесваше, макар че си има нюанси.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 18 минути , Джимбо каза:

На мене много ми хареса в Хой Ан. В Стария град, като минеш през пешеходния мост на острова има много хубави кръчмета, а легендарната супа Фо наистина е страхотна,особено телешката. Къде ли из Виетнам не я ядох и все ми харесваше, макар че си има нюанси.

@Джимбо - още повече се надъхвам да прекараме целият ден в това градче. Определено ще го решаваме на място. За жалост както и да го направим имам само 1 пълен ден и още една цяла вечер на това място. Не е малко, не е и много, но ще гледаме да уплътним максимално добре цялото време.

Благодаря за коментара 🙂 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.