Прескочи до съдържание

Отнесени от hallyu* (корейската вълна) – 18 дни в Южна Корея – октомври-ноември 2025

Роца

Препоръчани мнения

Публикувано:

Преди няколко години щерката ме нави да изгледаме заедно един корейски сериал по Нетфликс. Съгласих се малко на шега, щото, нали, к’во пък толкова им е интересното на тия сериали? Първият сериал прерастна във втори, вторият – в трети ... и изгледан четрицифрен брой епизоди по-късно, положението е:Здравейте, аз съм Роца и съм пристрастена към корейските сериали“. От сериалите интересът ми се разпростря и към кухнята, козметиката, културата и историята на страната. Само К-попът засега остава извън сферата на вниманието ми. Но пък мога (с малко запъване) да изброя имената на седмината от групата BTS.

Накратко, беше само въпрос на време да организирам пътуване до Страната на утринното спокойствие, за да проверим на място дали мъжете наистина са толкова хубави, колкото и на екрана.

Понеже миналата година много слушках (а още повече папках😄), дядо Коледа ми донесе билети Париж – Сеул – Чеджу – Бусан и обратно до Париж. Тръгваме на 16 октомври вечерта и се връщаме на 04 ноември 2025 от Сеул. След което започна истински трудната част – да успея да вместя всичко, което съм набелязала „само“ в 18 дни на място. Както и за Япония, кастренето е чутовно, за да успея да сглобя една що-годе стройна програма, в която да има от всичко по малко. И много кафенета. И шопинг.

Пътуваме по женски – аз и щерката. Разликата в годините е 30+, но нагласата е една – „fan-girl mode: full ON!“. Излишно е да казвам, че пътуването е планувано около поне три от четирите „К“ – K-Drama, K-Food, K-Beauty и пренебрежими количества K-pop.

Маршрутът с основните спирки е:

- Полет Париж – Сеул, трансфер на летищата, втори полет Сеул – остров Чеджу и пристигане в Чеджу късно вечерта (ден 0-1);

- Чеджу (с наблягане на северната част на острова), хотелът е в Чеджу Сити;

• Ден 2 – Gyeomneong Beach, Hyopjae Beach, Hallim Park, шопинг, пазара Dongmun;
  • Ден 3 - Seongsang Ilchulbong, Seopjikoji, плюс още 2-3 места по пътя на връщане към Jeju City (ще наема такси за деня);
  • Ден 4 - планът за сутринта е или Arte Museum Jeju (понеже харесваме имерсивни преживявания) или да се излангъркаме с транспорта до Seogwipo, където да видим един от водопадите, следобед – още няколко места, които искам да видя от Jeju City (Yongduam Rock, Dodu Rainbow Coastal Road, Jejumok Gwana)

- Бусан, хотелът е в „центъра“, доколкото има такъв – на пресечната станция на две линии на метрото;

• Ден 5 – рано сутринта полет до Бусан, следобед – Busan Tower, Bosu Book street, BIFF Square, Jagalchi market;
  • Ден 6 - Haeundae Beach (Busan Sky, Sky Capsule), Haedong Yonggungsa, привечер - разходка с катамаран по морето;
  • Ден 7 - Gamcheon village, Songdo beach, Lotte Dept Store с вътрешния фонтан;
  • Ден 8 - Hocheon village, ходене на спа, Gwangalli Beach с Gwangan Bridge и светлинното шоу вечерта;

- Гьонджу (Gyeongju), спането ще е в традиционна къща (ханок)

• Ден 9 - пристигане от Бусан сутринта с автобус, основните забележителности – гробниците, Обсерваторията, Woljeonggyo Bridge, езерото;
  • Ден 10 - Yangdong village, останалата част от Гьонджу, придвижване към Сеул привечер ;

Сеул, с прибежки към ДМЗ (или алтернатива, която ми е много мерак...), Суон и, ако остане време, Инчон (но май няма да остане); хотелът е в квартал Jongno:

• Ден 11 – площада Gwanghammun, двореца Gyeonbokgung (със смяната на караула), Bukcheon, Insa-dong, Ikseon-dong;
  • Ден 12 – Jamsil (Seokchon Lake, Seoul Sky), Gangnam, Banpo Hangang Park привечер;
  • Ден 13 – двореца Deoksugung, Changyechon Stream, Dongdaemun, DDP, Itaewon;
  • Ден 14 – Namsan, Yeoido, разходка с корабче по река Хан по залез;
  • Ден 15 – щерката ще се разкрасява в някой салон, аз съм в двоумение между екскурзия до ДМЗ или да се разходя до Нонсан (там ми е меракът), в късния следобед – шопинг в Myeongdong;
  • Ден 16 – двореца Changdeokgung, университета Songkuyngkwan, Ihwa mural village, Jongno;
  • Ден 17 – Suwon за деня;
  • Ден 18 – Sincheon и Hongdae;

- Ден 19 – полет Сеул-Париж

В детайли (тук си оставям място да прикача по-късно файла с подробностите, когато реша кой ден в какъв цвят да го оцветя 😂) :

Големите ми въпросителни все още са за транспорта на багаж и за полезността на WOW-Pass-a в сравнение с картата T-money.

Много не-магелански ще пътуваме и двете с по един чекиран куфар и с по един ръчен багаж (всички билети са с тази опция, като килограмите варират леко между Париж - Сеул и Чеджу – Бусан). Не защото ще имаме много дрехи, а защото ще ни трябва място за всичката козметика, сувенири, посуда, снаксове и пиене, които ще носим наобратно. С наблягане на козметиката и снаксовете. Може и на пиенето. Затова идеята ми е да си тътрузим куфарите до Чеджу и Бусан, но да пратя багажа от Бусан до хотела в Сеул и за два дни да пътуваме до Гьонджу само с по една раница. Засега установих, че транспортът на багаж в Корея е по-слабо застъпен (и доста по-скъп!) в сравнение с Япония. Изпращането на два големи и два малки куфара между хотелите в Бусан и Сеул ще ми излезе вероятно около 100 долара (колкото платих горе-долу за транспорта на куфарите ни из цяла Япония).

Чудя се все още дали наистина ще ми трябва WOW-пас. Ще дойдем с малко кеш, да има с какво да плащаме хот-договете по уличните щандове, а за останалото ще карам с Т-Money и моята банкова карта. Ако все пак поръчам WOW-пасове и за двете ни, сигурно ще са с опцията да ги изтеглим на летището в Чеджу, тъй като дотогава практически няма да ни трябват, а за плащанията междувременно (примерно, билети за влака между двете летища) ще ползвам или кеш, или „нормалната“ ми карта.

Част от придвижването ще бъде с такси, особено на Чеджу. Някой пробвал ли е приложението Kakao-taxi и Uber на място? Тъй като няма да вземам временен корейски номер, чудя се дали Uber е достатъчно застъпен (най-вече в Сеул и Бусан). За Чеджу вече разбрах, че Uber е загубена кауза и ще трябва да ползвам „нормални“ таксита, стига някой да се навие да ни вземе.

*hallyu – 

Спойлер

термин, с който се означава нарастващата популярност на южнокорейски културни продукти (музика, сериали, филми, книги, манхуа) от края на 90тте години насам. Идва от китайски, от думите „Han“ (Корея) и ryu“ (вълна). Популярността на корейските продукции първо се разпространява в съседните страни (Китай, Япония, Хонг Конг, Тайван), което е първата „вълна“, а някъде откъм 2010 започва да се разпростира и извън Азия (втората „вълна“).

И като казах „hallyu“ и „BTS“, за загрявка:

https://youtu.be/yL1jh7RyRMw?si=8y7uBkc90mjuFxys

• Харесвам 14
  • Браво 7
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Тъй като не мога вече да редактирам първия пост, слагам Програмата отделно. Тя е що-годе сглобена, но съм сигурна, че до октомври ще претърпи някои промени. Особено като започна да резервирам забавленията тук-таме.

Korea_program.xls

• Харесвам 7
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Тъй като по принцип се интересувам от кулинария, беше логично и да се заинтересувам постепенно и от корейската кухня. Още повече, че тя заема достойно място в почти всеки сериал. Преди година и половина даже посетих онлайн семинар по темата, покрай който научих доста интересни неща. Долу слагам записките ми, ако на някой му е интересно.

Спойлер

Корейската кухня се влияе пряко от особеностите на географията и климата на страната (както всяка друга регионална кухня) - 70% от територията на страната е покрита с планини (височина 1000 - 2000м), което означава, че нямат голяма площ за земеделие и скотовъдство. Затова земеделието е основно концентрирано върху производството на ориз, зеленчуци и зърнени култури. В традиционната кухня са застъпени и много растения, които могат да бъдат събрани в планините. От животните - отглеждат основно домашни птици и дребни животни. Няма достатъчно ресурс за развъждане на едър добитък.

Това означава, че 1) в традиционната кухня няма мляко и млечни произведения (кисело мляко, сирене и т.н.) и 2) корейското говеждо месо е страшно скъпо. Разбира се, през последните години месо се внася от Австралия или САЩ, но традиционно в корейската кухня месото е рядкост. Също така, при готвене, се използват всички части на животното. Жената, водеща семинара, (видима възраст, около 35-40, което значи реално поне още няколко години отгоре) ни каза, че като е била малка, говеждо е ядяла веднъж годишно, на рождения си ден.

От друга страна, Корейският полуостров е заобиколен от море - огромен източник на риба и морски продукти (водорасли, миди, рапани), които са широко застъпени в традиционната кухня.

Летата са изключително дъждовни, през юли и август може да вали ежедневно. В резултат на това, плодове там виреят изключително трудно и корейски плодове почти няма, а ако има, са страшно скъпи и доста безвкусни (поради дъжда и липсата на слънце). Има някои есенно-зимни плодове - райски ябълки, мандарини.

Също така, летата, освен дъждовни, са и горещи и поради това, разни бактерии и вируси виреят много лесно и храната се разваля доста бързо. За да се предотврати това, ястията се сервират изключително горещи.

Зимите пък са сухи, но много студени - температурите могат да паднат до минус 10 - минус 15 градуса през нощта през януари, сняг вали редовно. Затова в корейската кухня има много сушени и ферментирали храни - това е традиционният начин за съхраняване на продуктите през зимата.

Кимчито от зеле е "зимно" кимчи, през лятото се ядат основно други видове кимчи - краставици, зелен лук, дори патладжани. Почти всички зеленчуци могат да се направят на кимчи.

Лютото кимчи е станало известно едва през последните стотина години, в края на чосонската династия. Преди това кимчито е било "бяло".

Почти всяко семейство има "хладилник за кимчи" - специален хладилник, където температурата е оптимална за ферментацията. Също така, редовно се прави голямо количество зелево кимчи, за цялата година.

Лютият пипер е дошъл от Япония в края на XVI век. Дотогава корейската кухня е била нелюта. И тъй като солта е била много скъпа навремето, са започнали да подправят ястията с лют пипер.

Широко разпространеното в наши дни пържено пиле не е традиционно корейско ястие, а местна интерпретация на пилето от KFC и е дошло през 80тте години на ХХ век. А когато пърженото пиле се сервира с бира, ястието се нарича chimaek (chicken + maekchu = бира).

Всъщност, Корея докъм 90тте години е била сравнително бедна страна. Едва през 90тте идва бум-ът на корейската икономика и съответно, по-големия достъп до различни видове храни.

Корейците отделят средно 3,5ч седмично за готвене вкъщи. Тъй като храната по ресторантите е много евтина, понякога, особено за хора, които живеят сами, излиза по-евтино да си поръчат ядене за вкъщи, или да обядват/вечерят в ресторант/уличен щанд, отколкото да си купят продукти и да си сготвят.

Традиционно в корейската кухня няма десерти и сладки неща. Те са "западен" внос.

Но пък държат едно от първите места в света по консумация на чесън.

Първите писмени сведения за корейската кухня идват от времето на Трите кралства (Пекче/Шила/Когурьо) - I - VII век. По онова време основните храни са ориз, зърнени култури, зеленчуци, морски продукти, малко месо и мед. От тогава датират и първите сведения за алкохол от ориз и за ферментиралата соева паста (дончанг, еквивалента на японското мисо).

По-късно, по времето на династия Корьо (X - XIV век), когато основната религия е будизъм, консумацията на месо намалява още повече.

Връща се по времето на династията Чосон (XIV - XIX век), и то по-скоро във втората половина на периода. От тогава датират и първите сведения за мариновано месо, печено на скара. А самите ресторанти за корейска скара стават популярни едва през 80тте години.

За страничните ястия, "банчан" - на всяко традиционно ядене, се сервират следните неща - ориз, супа или яхния и кимчи, както и някой и друг сос. Тези ястия са по подразбиране и не се броят. Освен тях, се сервират и различен брой "допълнителни" ястия в малки порции, банчан. Те могат да са други видове ферментирали зеленчуци, риба, водорасли, бобови, лотусови корени и т.н. Броят им, поне в миналото, е зависел от социалната прослойка:

- 3 банчана към основните ястия - ниската класа (селяни, работници)

- 5 банчана - средната класа

- 7 или 9 банчана - благородниците

- 12 банчана - кралското семейство

Бибимбап-ът е започнал като ястие за бедни. Навремето, от бедните семейства или бездомните, са обикаляли съседите си с купичка ориз и с молба да им дадат някакви остатъци от ядене, ако имат. И всеки давал, каквото може. Така върху ориза се събирали по няколко хапки от 5-6 различни ястия от няколко къщи. След което обърквали всичко и ядяли.

В корейската кухня няма разностепенно меню, тип предястие, основно, десерт и т.н. Всичко се сервира наведнъж на масата. В ресторантите - също. Освен това, ресторантите са за ядене - отиваш, сервират ти максимално бързо, нахранваш се без много да се туткаш и говориш, плащаш и си тръгваш. После сядаш на десерт и кафе (или на нещо по-силно) и тогава си говориш и се виждаш с хората.

• Харесвам 9
  • Благодаря 3
  • Браво 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Хубаво е казал народът да не си правиш сметката без кръчмар. И ето, че 2 месеца преди пътуването стройната ми и направена с много любов Програма, претърпя намесата на Кръчмаря. В ролята - Деканатът на един от парижките университети, където учи щерката. Получи си разписанието за семестъра и се оказа, че двуседмичната есенна ваканция, на която разчитах, е съкратена и ако щерката е с мен през цялото пътуване, ще изпусне много упражнения и няма да може да си завери семестъра. Пренаредихме приоритетите и резултатът е, че аз ще тръгна сама, ще посетя остров Чеджу за 3 дни и после ще се насоча директно към Гьонджу за ден и половина, преди да ида в Бусан. Щерката ще пристигне близо седмица след мен и ще вземе веднага влака за Бусан (надявам се, без зомбита 😂), за да се срещнем в Бусан, където ще прекараме 3 дни, преди да потеглим към Сеул.

За съжаление, в новата конфигурация ще имам повече разхождане и ще прекарам повече време в път, плюс повече логистика в багажа. Но е по-добре от алтернативата да анулирам изцяло нейната част от пътуването. След като оправих билетите и хотелите, време е да се концентрирам върху обновяването на Програмата в съответствие с новите дати. Добре, поне, че още не бях купила билети за различните посещения 😂

• Шок 1
Публикувано:
преди 17 минути , Роца каза:

Хубаво е казал народът да не си правиш сметката без кръчмар. И ето, че 2 месеца преди пътуването стройната ми и направена с много любов Програма, претърпя намесата на Кръчмаря. В ролята - Деканатът на един от парижките университети, където учи щерката. Получи си разписанието за семестъра и се оказа, че двуседмичната есенна ваканция, на която разчитах, е съкратена и ако щерката е с мен през цялото пътуване, ще изпусне много упражнения и няма да може да си завери семестъра. Пренаредихме приоритетите и резултатът е, че аз ще тръгна сама, ще посетя остров Чеджу за 3 дни и после ще се насоча директно към Гьонджу за ден и половина, преди да ида в Бусан. Щерката ще пристигне близо седмица след мен и ще вземе веднага влака за Бусан (надявам се, без зомбита 😂), за да се срещнем в Бусан, където ще прекараме 3 дни, преди да потеглим към Сеул.

За съжаление, в новата конфигурация ще имам повече разхождане и ще прекарам повече време в път, плюс повече логистика в багажа. Но е по-добре от алтернативата да анулирам изцяло нейната част от пътуването. След като оправих билетите и хотелите, време е да се концентрирам върху обновяването на Програмата в съответствие с новите дати. Добре, поне, че още не бях купила билети за различните посещения 😂

Ох... много съжалявам за това стечение на обстоятелствата. Въпреки промените, вярвам, че ще се получи страхотно приключение и за двете ви (и ще има да си разказвате много за тази първа седмица), дори и малко по-съкратеното време. Винаги е кофти, когато се намеси Кръчмаря в каквато и да е форма 😞 

Важното е, че си успяла да наместиш логистиката по нещата! Стискам палци всичко от тук нататък да е наред и без промени!

• Благодаря 1
Публикувано:
На 15.08.2025 г. в 15:41, Zdravko Nestorov каза:

Важното е, че си успяла да наместиш логистиката по нещата! Стискам палци всичко от тук нататък да е наред и без промени!

Благодаря ти! В крайна сметка, с разместването се получи "всяко зло - за добро". В новата програма, ще останем в Бусан за уикенда и ще можем да видим шоуто с дроновете на плажа Gwangalli, което е всяка събота вечер. А за последната нощувка намерих и хотел досами плажа, с гледка към морето на хубава промоция 😂. Сега остава и времето да е с нас (и с вас!)

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Вече се появиха и първите (плахи) прогнози за есенните листа в Корея. Самостискам си палци да се оправдаят!

south-korea-fall-foliage-forecast-2025_76705.jpg

Също така, след като положих последните щрихи на обновената Програма, прочетох, че частта от двореца Гьонбугкун, където е тронната зала, ще е в ремонт до 31ви октомври. Наложи се поредното разместване, защото няма начин да стигна до двореца и да не видя тронната зала, която съм гледала в толкова сериали! 😂

Та, посещението засега се предвижда за деня преди тръгването ни наобратно. Дано корейските строители да си спазват сроковете!

И втората версия на Програмата:

Korea_program_2.0.xls

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:

В  момента съм в Корея. Времето е топло и задушно през деня, около 30 градуса. Вечер  е с една идея по-добре. Само през един от дните валя дъжд силно на пресекулки, 10 минути вали, половин час не вали. Днес е добре, след малко тръгваме към остров Нами.

• Харесвам 2
  • Браво 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:
преди 2 минути , Адриан ХН каза:

Подарявам 4 карти Т-мъни с по около 3 000 вона във всяка.

Здравей. Бих се зарадвал, ако мога да взема 2 от тях - ще ти върна воновете в лева, за да е справедливо.

Публикувано:
преди 11 часа, Адриан ХН каза:

Подарявам 4 карти Т-мъни с по около 3 000 вона във всяка.

Жалко, че не си ми по-близо, иначе щях да взема оставащите две. Дано да послужат на някой друг!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 19 часа, Роца каза:

Жалко, че не си ми по-близо, иначе щях да взема оставащите две. Дано да послужат на някой друг!

Да. Няма да е изгодно да ги изпращам чак до Франция.

• Харесвам 1
Публикувано:

Тъй като тия дни се занимавам с резервации на влакове и посещения - няколко наблюдения откъм логистика:

- за резервации на влакове - ползвайте мобилното приложение на корейските железници - Korail Talk. Аз отначало пробвах през компютъра, но сайтът ми забиваше, не можех да стигна до страницата с плащанията. През приложението резервирах 5 различни билета без проблеми, като даже си избрах и място във вагона. Имахме проблем, обаче, с картата на щерката - тя не успя да плати с нейната карта (също Виза като моята и в същата банка) нейния билет от Сеул до Бусан, нито през нейния телефон (Айфон), нито през моя (с Андроид). Това ми е голямата мистерия за момента.

Също така, имайте предвид, че чичо Гугъл при търсене на билети за влакове КТХ първо ви "изплюва" сайт, който ви препраща към Rail Ninja, където също може да резервирате билети, но е по-скъпо и не може да си изберете място.

- някои посещения са малко по-евтини, минавайки през Klook (или други сайтове за резервация), отколкото през сайта на самата атракция.

- транспортът на багаж между хотели е почти несъществуващ, особено излизайки извън опциите летище/гара -> хотел, а ако го има - е много скъп и тегав. 

• Харесвам 5
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Моето (засега самостоятелно) корейско пътешествие започна вчера... с близо едночасово закъснение на полета. Но пилотът беше печен и почти навакса със закъснението по пътя - кацнахме на летище Инчон в Сеул само 10 минути след първоначалния час. В самолета имах малко неприятна изненада - мястото ми беше в средната тройка седалки и като сложих ръчния си куфар (с позволените размери) в багажника отгоре, той стърчеше 2-3 сантиметра. Добре, че имаше място и успях да го сложа настрани. След което като се загледах, установих, че багажното над средната тройка седалки е по-плитко от това на страничните. Та ще си знам за следващия път.

А, и също много гледат всички литиеви батерии - трябваше да извадя тази от фотоапарата, за да й залепят изолиращо тиксо, по същия начин залепиха тиксо и на външната ми батерия.

Веднъж пристигнали на летището Инчон, с попълнената онлайн електронна карта за пребиваване, паспортната проверка се минава много бързо (стига да не сте като мен на опашката, където всички хора преди вас имат по нещо, дето не върви 😂. Аз минах за не повече от 2 минути, но за едно семейство преди мен длъжностните лица се събраха на консилиум, та отиде повече време). А, също така, ми сканираха и показалците в тези 2 минути. От кацането до излизането минах някъде за около 45 минути (включвайки "напудряне на носа" и вземане на чекиран багаж).

Ако като мен се прехвърляте за следващ полет от летище Гимпо (All-Stop railroad), или ползвате експресния влак за слизане до Сеул (Railroad Express) - купувайте билетите от автоматичните гишета непосредствено до входните врати за влака, а не от онези, които са във фоайето на около 25м преди това, с надписи в същия цветови код и споменавайки All-Stop и Express - те са за автобуси. Не питайте как разбрах това 😀. Всъщност, то може да си е пишело на гишетата във фоайето, че са Bus tickets, ама недоспала и леко загубена аджума* Роца не е дочела. 

Бях си предвидила 1ч45 за придвижването от едното летище до другото, но в крайна сметка се "побрах" в малко над час, включвайки закупуване на транспортна карта T-Money между другото и едно проблемно излизане от вратичките на влака на спирката за летище Гимпо . Хубавото е, че един много симпатичен господин много мило насочи недоспалата и леко загубена аджума Роца за помощ към гишето със служителите за информация (което не бях видяла, нищо че го пишеше отгоре с големи зелени букви). 

При чекина за вътрешния полет до остров Чеджу пък имах друго приключение - билетът ми е с името ми и с фамилията по мъж (което си ползвам нормално), само дето по френската администрация, дето ми е издала паспорта, на първо място е моминското ми име, плюс име и презиме и само отстрани се споменава "по мъж еди-как-си". Та се наложи да ми преиздават бордната карта, защото за вътрешните полети в Корея, имената на бордната карта трябва да съвпадат с имената по паспорт. 

И така, засега от Корея видях основно летищата и един влак, но пък си направих личен рекорд от 4 летища в рамките на 24 часа. Вече съм на остров Чеджу и събирам сили за първите разходки под дъжда утре.

* аджума (на корейски) е жена на една определена (средна и клоняща над средната 😁) възраст.

20251016_185030.jpg

20251017_162443.jpg

20251017_193357.jpg

20251017_222830.jpg

• Харесвам 25
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Роце, дъждът просто измива прахта :wink: После начисто ще се покаже слънцето и ще бъде твой спътник навсякъде ! 

Чудесни спомени и хубави преживявания ! 

Чакам и аз репортажи .

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Благодаря ви!

Истински ден първи - от разходките

Наричат Чеджу "Острова на трите изобилия" - на вятър (всяка посока на вятъра си има свое име), на скали (островът е вулканичен и черните камъни са навсякъде, служат дори и за указателни знаци) и на жени (останали сами, сокато мъжете са в морето, без да забравяме и жените-гмуркачки, наречени "ханьо").

Отначало се чудех за вятъра, ама следобеда го усетих, при това в приложението за времето го даваха като "умерен". Добре, че съм една солидна на възраст и килограми дама, та не успя да ме отвее 😂.

Събудих се под ситен ръмеж, който се усили до проливен дъжд, докато закусвах в пекарната до хотела с типично корейското име Tous les jours 😂. Това наложи промяна в плановете. По Програмата имах обиколка на плажове и градини, но реших да разменя дните и да се скрия от дъжда в автобус, който за около час и малко ще ме заведе до втория по големина град в южната част на острова (Согипо), където да видя спускащия се в морето водопад Чонбанг (Jeonbang). Пътят на автобуса но отведе покрай планината Хала (Hallasan) в центъра на острова, но не успях да видя много от нея, защото беще забулена в дъжд и мъгла. За щастие, последните още не бяха дошли на юг, та беше сухо, влажно и топло. Стигнах и до водопада, огледах, наснимах го отвсякъде и даже изпих един сок от мандарини. Мандарините са един от специалитетите на острова, заедно с морските дарове и насажденията им са навред. Имах чувството, че има по едно дръвче почти във всеки двор. А къдено не беше мандарина, беше райска ябълка (също много популярна). Стана време да се връщам обратно, защото в програмата имаше все пак ходене до плаж. След бърз обед от конбини (използвам японския термин, защото, ще ме извиняват корейците, ама "конбини" се произнася по-лесно от "пьонъйчъм" 😂), след още час и половина бях на плажа Ихо-Теу, до който има два морски фара във формата на коне. Защото на Чеджу, освен местна порода прасета, имат и местна порода коне.

След като се разходих и наснимах плажа и фаровете, потеглих към Dodu Rainbow Road - крайморски път и променада, ограничитените камъни на който са боядисани в цветовете на дъгата и изпъстрени тук-таме със статуи (и този път се вижда в някои от сериалите, снимани на острова). Следобедното кафе беше в Старбъкс. По принцип не съм почитател на веригата, но нали споменах, че мандарините са специалитет на Чеджу? Е, в местния Старбъкс има меню с мандарини, което не се предлага на друго място в страната. Та трябваше да го опитам, няма как 😂.

Последните посещения за деня бяха до скалата Yongduam (с форма на драконова глава... ако може да я разпознаете) и до бившето седалище на правителството на острова (Gwandeokjeong), от времето на династията Чосон. Пък и в него са снимани сцени от есин сериал, който беше много популярен в началото на годината (заглавието му беше преведено на английски като When Life Gives You Tangerines). Този уикенд в комплекса сгради имаше арт-инсталация звук и светлина, която беше много интересна и красиво направена. 

Денят ми завърши в ресторант с барбекю от свинско месо от местната порода прасета. Беше истински късмет да намеря ресторант, където предлагат индивидуални порции, понеже барбекюто се яде в компания и на много места приемат най-малко по двама души.

И преди снимките от деня, една песен от сериала When Life Gives You Tangerines - https://youtu.be/eikDkkst7Q8?si=6FvDq8Fr7AJuz_qi

(песента е на моите години, та не се учудвайте на ретро-вайба 😂)

Закуската - salt bread - мека и въздушна кифла, поръсена със сол и мляко "Ягода" (като от моето детство)

20251018_075429.jpg

20251018_103739.jpg

По пътя към водопада

20251018_104358.jpg

20251018_104924.jpg

20251018_105721.jpg

20251018_113826.jpg

20251018_112404.jpg

Импровизиран ресторант на плажа, където два дами приготвяха сурови морски дарове (не знам дали бяха от гмуркачките, не ти видях да се гмуркат)

20251018_115046.jpg

Сокът от мандарини

20251018_120131.jpg

20251018_145626.jpg

20251018_151906.jpg

20251018_154343.jpg

20251018_154428.jpg

20251018_162354.jpg

20251018_162528.jpg

20251018_162925.jpg

20251018_164935.jpg

20251018_165139.jpg

Менюто с мандарини от Старбъкс - нещо като смути със сорбе и желе от мандарини и сладкиш в чаша с крем от мандарини

20251018_170359.jpg

Драконовата глава

20251018_183520.jpg

20251018_185414.jpg

20251018_191335.jpg

20251018_191425.jpg

20251018_192430.jpg

20251018_192811.jpg

20251018_193515.jpg

20251018_202003.jpg

• Харесвам 23
  • Браво 3
Публикувано:

Аз сякаш повече познавам Cass, понеже при нас я продават по-често. Terra и Hite ги има по ресторантите.

Но в случая, само чашата е на Terra, вътре е една друга, оризова - Hanmac20251018_201828.jpg.a08aea1c5ceb796cbf69d897c891771f.jpg

• Харесвам 5
Публикувано:

Преди да мина към Ден Втори, няколко думи за хотела - Astar Hotel в Чеджу сити (4*). Хотелът е на удобно място, близо до автогарата, наоколо има автобусни спирки и на около 5-6 минути с кола от летището. Стаите са големи и чисти, леглото е удобно, прозорците се отварят и имат мрежа против комари (това е незаменим плюс за мен, скарана с климатика и мишена за всички комари в околността). В хотела има също така банкомат и магазинче от веригата CU, което е удобно, когато в 20ч30 решиш, че ти се яде нещо с вечерния чай, като например, царевични хрупанки с чай матча, или някоя друга глезотия с матча (всички прилики с действителни лица са случайни 😂).

Та, Ден Втори на остров Чеджу

Този ден бях решила да живея луксозно - имах наето такси за деня. Тук отварям една скоба, че ако сте сериозни възрастни хора (а не принцеси като мен) и можете да карате кола, това е по-добрият вариант за разглеждане на острова. Възможно е и с автобус, разбира се, но се губи повече време, а и автобусите не ходят навсякъде и е по-сложно да се стигне до някои места. В такъв случай, ще трябва да се "допълва" с такси. Втора скоба - снощи на връщане към хотела се опитах да поръчам Юбър (видях няколко коли, на които пишеше Uber Taxi), понеже валеше, а Naver ми даваше автобус след 15 минути. След като в продължение на 10 минути около 12 шофьора отказаха курса, вдигнах бяло знаме и си изчаках автобуса. Но ще пробвам пак някой ден, може и да ми излезе късметът. Трета скоба - Naver работи като пушка! Много е удобен, особено ако предварително сте си запаметили местата, които ви трябват. Затварям скобите и се връщам на посещенията.

Бях поръчала такси от компанията Jeju Global Taxi . Избрах я, защото се води одобрена от местните власти, предлага турове на английски, може да се резервира директно, без посредник и, най-важното - освен предварително зададени маршрути за обиколки, има опция и за custom tours, при която ти задаваш местата за посещение, което за мен беше наложително. Това не го видях при другите турове, или ако го имаше, беше на по-висока цена. Може да се резервира директно през сайта (забива през Хром, минава през Файърфокс), след което се свързват с теб през Whatsapp, първо от компанията, а после и самият шофьор. Струва 220 000 вона, може да се плати в брой или с карта, директно на шофьора и колата е на разположение от 9ч до 17ч, следващите часове се заплащат допълнително. Шофьорът те взема от хотела и те оставя пак там (само дето аз поисках да ме остави на пазара). Моят шофьор беше мистър Ким, на около 60ина години, английският му не беше блестящ, но стигаше да се разберем. Пристигна навреме, даже няколко минути по-рано, обсъдихме маршрута и той даже ми го оптимизира по начин, че да успеем да включим още поне 2 места, които не бях задала предварително (понеже при резервацията те съветват да избереш до 5 места за посещение). И така, пътешествието започна под проливан дъжд и силен вятър. Френският израз гласи, че вятърът е толкова силен, че може да изтръгне рогата на говедо, ама вчерашното изобилие от вятър направо можеше да изтръгне рогата на трицератопс. Обиколката включваше няколко плажа (на два от които са снимани сцени от сериали, които харесвам), най-източната част на острова, Seоpjikoji (също със сцени от сериали 😂), кратерът на изгасналия вулкан Seongsan Ichulbong, музеят на жените-гмуркачки ханьо (допълнително) и едно традиционно село (също допълнително). 

Денят ми завърши на пазара Донгмун, където си купих мандаринени бонбонки, наснимах всички сергии с улична храна (особено тези, от които хвърчаха пламъци) и си взех пържено пиле с чесън и мандаринен сос, за вечеря в хотела, придружено от бира (класика!). 

А в сутрешната закуска, освен вече станалото ми любимо солено хлебче, включих и kwakbaeggi - пържена усукана поничка, поръсена със захар (вредно, но вкусно).

20251019_083509.jpg

Hamdeok Beach

20251019_093007.jpg

20251019_093325.jpg

20251019_095227.jpg

Gimnyeong Beach

20251019_102250.jpg

20251019_103220.jpg

Woljeong Beach

20251019_105306.jpg

20251019_105501.jpg

Seopjikoji

20251019_123840.jpg

20251019_125037.jpg

Gwanchigi beach

20251019_132902.jpg

Seongsan Ichulbon

20251019_134836.jpg

Seongeup Village

20251019_145909.jpg

20251019_151548.jpg

Музеят на ханьо

20251019_114226.jpg

20251019_114110.jpg

Пазарът Донгмун

20251019_175907.jpg

20251019_180147.jpg

20251019_180229.jpg

20251019_181732.jpg

20251019_181810.jpg

20251019_181913.jpg

• Харесвам 16
Публикувано:

Движа се със закъснение из Дневника, но ще наваскам 😁

В понеделник ми беше последен ден на остров Чеджу и той беше почти изцяло посветен на обиколки по местата от снимки на сериали (някои от които, за щастние, са и туристически обекти). Придвижването беше основно с автобус, само последният участък, на връщане до хотела, беше с Юбър (успях да си взема един!)

Денят започна на Geumneung Beach, където са снимани сцени от един сериал, който много харесвам, Our Blues. Сериалът разказва за "нещата от живота" и ежедневието на група обикновени хора на остров Чеджу.

После продължих към Hallim Park - ботаническа градина и парк в непосредствена близост. Аз подозирам, че и два сериала, които съм гледала, съ снимани там, но нямам официална информация по въпроса. В градината, освен разбични видове растения, има и три тунела от лава (макар и по-малки от Manjaggul Lava Tube в другия край на острова) и възстановка на традиционни къщи от острова (силно препоръчвам ресторанта там - цената е повече от прилична (17 000 вона за обяд, около 10 евро), супата от свинско и водорасли е страхотна, ресторантът е в традиционна къща, но ястията се сервират от робот!). Входът е 15 000 вона (9 евро). Тъкмо де чудех от входа в каква посока да обикалям, видях, че има указателни табелки, също като в Икея и те превеждат из целия парк. Ад останах особено очарована от градината с бонсаи. 

След това се отбих на Hypojae Beach, един от най-популярните плажове на острова, тъй като е плитък доста навътре. Естествено, не устоях на изкушението да си потопя краката във водата (която беше по-топла от въздуха 😁)

Денят ми завърши в северозападната част на острова, в самия му край, където има редица кафенета, особено популярни по време на залез. Моята цел беше Bomnal Cafe, където преди 10 години е сниман сериалът Warm and Cosy, който ме накара да хлътна окончателно по любимия ми корейски актьор. И по остров Чеджу.

И, на изпроводяк - любимата ми песен от сериала Our Blues -  https://youtu.be/7h3ndp05JN0?si=PujpFHczShNo1Iqy

20251020_114023.jpg

20251020_114304.jpg

20251020_121030.jpg

20251020_122717.jpg

20251020_130405.jpg

20251020_124859.jpg

20251020_131558.jpg

20251020_121444.jpg

20251020_152933.jpg

20251020_153719.jpg

20251020_165529.jpg

20251020_174437.jpg

20251020_175743.jpg

20251020_174905.jpg

20251020_135839.jpg

• Харесвам 13

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.